2018-04-19 118 瀏覽
其實佐敦也是個覓食好去處今天來吃開胃越南菜晚上七時許其實店面也接近滿, 不過幸好也能找到兩個位置食物:海南雞飯來說, 我覺得這種肉質就很不錯了皮厚肉嫩, 配上酸辣醬汁非常開胃雖然在這裏食海南雞應算是偏門, 但味道也令我喜出望外飯也是最正宗的雞油飯, 但有點乾這是我第一次食湯金邊粉也是真正嘗到金邊粉的米香和咽韌, 終於一點都不像河粉蟹膏金邊粉應算是這家真正特色菜 不過一開始上菜時錯給了湯檬 (見下圖), 換回金邊粉後蟹膏數量大減haha馬拉盞炒通菜, 咸味為主, 建議送飯才點小記:中午吃就有點貴了, 但平日這樣一頓晚餐也不錯大部分菜式都不送飲料, 單點凍檸茶有點貴得過份, 要$17
其實佐敦也是個覓食好去處今天來吃開胃越南菜
晚上七時許其實店面也接近滿, 不過幸好也能找到兩個位置

食物:
海南雞飯

海南雞飯來說, 我覺得這種肉質就很不錯了
皮厚肉嫩, 配上酸辣醬汁非常開胃
雖然在這裏食海南雞應算是偏門, 但味道也令我喜出望外
飯也是最正宗的雞油飯, 但有點乾
蟹膏金邊粉

這是我第一次食湯金邊粉
也是真正嘗到金邊粉的米香和咽韌,
終於一點都不像河粉
蟹膏金邊粉應算是這家真正特色菜
不過一開始上菜時錯給了湯檬 (見下圖),
換回金邊粉後蟹膏數量大減haha

馬拉盞炒通菜

馬拉盞炒通菜, 咸味為主, 建議送飯才點

小記:
中午吃就有點貴了, 但平日這樣一頓晚餐也不錯
大部分菜式都不送飲料, 單點凍檸茶有點貴得過份, 要$17
2018-04-17
海南雞飯
蟹膏金邊粉
2018-03-20 125 瀏覽
有時都唔想下下openrice完先去試一家餐廳,但係當中伏後,就會後悔黎之前點解無睇下人地有幾多劣評...午飯時間路經,諗住香港普遍越南野都唔錯,打算入去求其食碗粉,並無帶好大期望,點知都令人好失望。點左雞絲扎肉粉同生牛粉,賣相麻麻,湯超多,而且係味精野,雞絲同扎肉都好少,牛肉無咩味。碗野入面有幾條菜(香料),我接受唔到陣味,而陣味慢慢咁令到成碗都有,後期更加食唔到...至於杯飲咖啡同奶茶,味道都係麻麻。埋單九十幾蚊,寧願食快餐好過! 永久black list

埋單九十幾蚊,寧願食快餐好過! 永久black list
2018-02-05 163 瀏覽
午飯路過入去食。叫招牌蟹膏湯面,無蟹膏喎。結果叫左咖哩牛腩飯,中伏$52我覺得連$15.2都唔值。換佢左碟飯,都有生米呀你唔信,過來試下衰過工廠區飯堂....................….......................…..............................….............................
午飯路過入去食。叫招牌蟹膏湯面,無蟹膏喎。
結果叫左咖哩牛腩飯,中伏$52
我覺得連$15.2都唔值。
換佢左碟飯,都有生米呀
你唔信,過來試下
衰過工廠區飯堂
2018-02-05
1 分鐘 (堂食)
  • 永不推介
2017-10-29 212 瀏覽
同家人去呢間越南餐廳食午飯 味道認真麻麻鮮蝦豬肉手卷:味道平淡,豬肉碎太靭,手卷太乾。整道菜的記憶點是零。香矛豬扒撈檬:完全冇香矛味,豬扒太乾太硬,檬粉味道一般。咖哩牛腩煲:全場最差的就是這道菜,牛腩靭到咬不爛,咖哩味道也冇層次,仲要沒有法包食,只有白飯。香蒜軟殼蟹:最好食就是這道菜,蟹肉炸得頗鮮甜嫩滑,香蒜味也重,不過香蒜碎太多。整體價錢相宜,而服務員的服務態度也不錯,但食物質素太差,完全不會再考慮光顧
同家人去呢間越南餐廳食午飯 味道認真麻麻

香矛豬扒撈檬:完全冇香矛味,豬扒太乾太硬,檬粉味道一般。

2017-08-11 291 瀏覽
來自「河內」的蟹膏湯檬粉🦀~隊長B第一下見到表示已嚇親🙈因爲很多膏⋯但夠唔夠膏味就後話啦😂不過好大碗而且湯底都係正的~跟餐的奶茶亦很濃~值得一去😝~--------------好味指數😋:7.5/10翻啅指數🙆🏻:7.5/10人均消費💰:10-99服務態度👨🏼‍🍳:7/10乾淨指數🌝:6/10
--------------
好味指數😋:7.5/10
翻啅指數🙆🏻:7.5/10
人均消費💰:10-99
服務態度👨🏼‍🍳:7/10
乾淨指數🌝:6/10
2017-08-01
2017-08-07 275 瀏覽
很久沒吃海南雞飯了,在河內餐廳里見到有海南雞飯吃,於是點左雞飯,但一黎到就已經覺得中伏這是海南雞飯還是薑蔥雞飯???沒有海南雞飯的醬汁就算啦,但雞肉超韌飯超硬又沒有味!河內已列入我的不會再幫襯的餐廳黑名單!
2017-06-15 250 瀏覽
前晚去聽講座.....差唔多夜晚食10點半先走.....個肚餓到咕咕聲....所以求其見到餐廳就入拉....跟住俾我見到呢間越南餐廳.....眼睛想食通才.....就走入去見到佢哋個餐牌....喺九龍來講又唔算太貴....最衰我得一個人來....唔係都真係想試吓佢嘅二人套餐....後來因為我想食通菜就叫咗佢個馬拉盞通菜.....見到真係不得了因為太大碟.....好彩我都食得晒.....個香茅豬扒飯勝在多蔥油...不過略嫌豬扒有小小鞋身....但總括尚算可以啦...買單剛剛一舊水
買單剛剛一舊水
$100 (宵夜)
今天是第二次吃這間餐廳了, 第一次吃午餐味道挺好的,價錢合理.不過, 今天點了一個香茅牛肉撈檬($44, 送熱飲) , 實在是太生氣 !!!!!我落了少少酸的那個醬油,....OMG 有酒味>0< 實在太奇怪, 我一下子下很多再嘗嘗...=,= 一定是壞了, 發酵的味道!發酵的味道!發酵的味道! (重要說3遍!)這個時候隔壁枱結帳了也順道說他們覺得醬汁肯定變壞了....可是老闆沒有任何解釋...我要求換一碗湯的, 結果給了我這碗迷你牛肉湯....唉.......

香芽牛肉撈檬

我落了少少酸的那個醬油,....OMG
有酒味>0< 實在太奇怪, 我一下子下很多再嘗嘗...
平時撈檬的醬汁

=,= 一定是壞了,
發酵的味道!發酵的味道!發酵的味道! (重要說3遍!
這個時候隔壁枱結帳了也順道說他們覺得醬汁肯定變壞了....
可是老闆沒有任何解釋...
我要求換一碗湯的, 結果給了我這碗迷你牛肉湯....

牛肉湯

唉.......
2017-05-03
2017-04-19 147 瀏覽
第一次去到一間超難食既越南嘢,一入去觉得有点怪铺這位服務超一流無禮貌叫咗个香茅雞翼撈檬同猪頸肉捞檬,首先見到碗檬超散,倒了些酸甜鱼露一入口就已觉好怪好咸同出面啲计十分差遠,雞翼三隻超細,無香茅味,雞翼無味與别不同,超難入口,食完雞翼巳無擔再食,另一碗猪頸肉眼睇是實物,但無味,超難食,又貴又無餐飲,從未去过一間咁難食既所为正宗越南餐廰!除了間铺做野係有越南女人外,完全唔配呢个招牌,店铺内還有些腥腥地嘅味道,一路食就一路諗,只食咗三隻超細似炸雞翼咩香茅乜都係自己幻觉,半桶水越南嘢就真!
2017-04-19
$50 (其他)
2017-04-08 246 瀏覽
以前係佐敦返學個陣 間舖未搬之前就食過依間野。琴日放工,見好耐都無食過越南野,就推開左門入黎坐低食野。打開個menu,都有幾多選擇下!我想食湯粉,男朋友想食撈檬,再望一望個menu,見到有個兩人套餐,有晒湯粉同撈檬仲有兩個小食同兩杯野飲,所以就揀左個兩人套餐!($203)依個係招牌蟹膏湯粉,入面有幾隻蝦同幾塊札肉,仲有幾舊蕃茄。第一啖湯入口都幾香,不過食多幾啖之後都無咩特別。一個人食既話黎講,就好似太漏啦,建議兩個人share會好d。(+$5)湯粉上枱無耐,春卷撈檬就送黎啦!春卷略兼炸得有少許燶,但味道都還可以。(+$5)到小食啦,依個係蒸粉卷,入面係d蔬菜粒,上枱個陣,連隻碟都好熱。個粉卷我地放左一陣,到食個陣都仲出緊煙,真係新鮮蒸出黎另一個小食無牛油蒜香雞翼,d炸蒜好香,d雞翼好大隻,有半隻手咁大,食落都幾juicy。至於野飲,我地叫左青檸梳打同珍多冰。珍多冰入面既珍多唔夠滑同有d硬,青檸梳打就無咩特別,不過不失!(各+$10)依個餐份量都幾多,三個人都夠食,我地食左一半就食唔晒,最終埋單$233

2017-04-07
這間河內餐廳,一直是我考慮之外,因為看到有很多劣評,多次過其門而不會入;今天去翠華要等位,一時間又忘記了這間餐廳的劣評,就走了進來。初來的印象是很好的,因為不用等位,又不多人,價錢又平宜,而且在佐敦心臟地帶。但原來我錯了。飲品也是那些,其實沒有甚麼特別,綠豆冰,只是死甜。我想要 highlight 的,是以下的食品,先來牛肉河。我以為是肥牛,原來不是,大抵是肥牛價錢較貴,將貨就價,才可以做得到便宜價錢。但一入口,完全不對勁,牛肉不新鮮沒有味,是非常劣質的牛肉,你當然可以想像得到,以這個便宜價錢在佐敦又這麼貴租,用在食品的成本當然是要最便宜;河粉湯底也不知是甚麼來的,只是死味精加糖,務求讓它有味就可以,真是難吃得可以列入十大。我吃了一口,就沒有再吃了;你很難想像,一碗牛肉粉要做到怎樣差,才會讓人只吃一口就不吃。我只說事實,你不相信,自己來試試看,如你真心覺得好味,我只能說,你是剛剛打仗無啖好食然後來到香港。海南雞飯,我從來沒有見過這樣差的。你會想像到黃油飯之中有白飯嗎?它們不知用甚麼來填色,好像是將黃色顏料塗在飯上一樣,但又塗得不均勻。雞不是新鮮雞理所當然,但我深信,我很有信心,我未煮過

但原來我錯了。

飲品也是那些,其實沒有甚麼特別,綠豆冰,只是死甜。
我想要 highlight 的,是以下的食品,先來牛肉河。

海南雞飯,我從來沒有見過這樣差的。

雞不是新鮮雞理所當然,但我深信,我很有信心,我未煮過這味雞,我即場煮也必定會煮得好過廚師

雞是硬的,只是很求其將雞煮熟就給客人,真是侮辱。

被侮辱的,不是我,而是廚師自己。

這麼大的餐廳,自己好意思做這些菜式給人吃嗎?

唯有當吃的對象不是人,才會心安理得,好意思給這些東西客人吃。

我們三個人去吃,價錢其實不貴,坦白說,還便宜過翠華;但請你相信我,這些都不是常人可以接受到及吃得到的東西,除非是饑荒,打仗。

我想報告的是,牛肉河的牛肉,有一個沒有吃,我只吃了一口,沒有吞下去吐了出來,有一個吃了兩片。

結果沒有吃牛肉的朋友,當晚腸胃沒有不妥;我只吃了一口,沒有吞下去,當晚拉肚子;吃了兩片的那個最不幸,她當晚肚痛,去了洗手間三次,腸胃嚴重不適,而且是痛出來那種。

你敢挑戰自己的腸胃嗎?你的胃是否能夠接受到任何不潔食物?如你很想挑戰,你可以去的。
我不敢說他們的食物一定不新鮮,他們的牛肉河一定不新鮮;我只是說出事實,大家也當然可以去試的。

請你一生都要記住,除非是戰亂,打仗,饑荒,否則你一生也不要去,經過也不要,免得一時記不起,而誤進了去,晚上則不停進洗手間。

味道更不用說,你能接受只將那些不新鮮的東西然後不停落味精直至味道變味為止然後煮熟給你吃嗎?

這間餐廳真是沒有良心,廚師也真好意思煮這些東西,他的一生運程必然是惡運,不是嗎?自己做這份工作,也不用心做好,而是亂來,而且是每天都做的工作,要客人受這種罪:吃亂煮而不好味的食物,而他也可以好意思每天上班煮這些東西給客人吃。

他真的在晚上能睡得著嗎?

可能會的,因為他只覺得這是一份工作,做得不好也不用怪責自己,心安理得。
但運氣必然會對他有一個交待。
2016-12-20
  • 無,絕無
2017-01-21 229 瀏覽
今日星期六都要上班,幸好工作量沒有想像上多,手頭上的工作係早上趕工完成,於是與同事走左去佐敦附近逛逛,順便找地方食午飯,大家慢無目地行,行經一間越南餐廳,於是大家不約而同不如試下這間丫~口味。這間叫河內越南餐廳,睇餐牌見有好多款式,我就叫左一份咖哩牛腩飯,同事叫左一份青咖哩豬脛肉飯.咖哩腩份量好多,好淋好有肉汁,咖哩好香椰汁味,唔會太辣,啱哂我口味,好好食.青咖哩豬脛肉,青咖哩好香,豬脛肉食落好爽,除了豬脛肉還有茄子,茄子與青咖哩好夾,好好味!整體來說,這裏的食物好有越南口味,餐管的員工都係講越南話的,你話係咪好越南風味呢~
2016-09-29 426 瀏覽
心血來潮 非常想食越南 生牛肉河放工係佐敦脫毛後 約朋友食飯一解我對生牛河的相思之苦先點一杯 salted Lime 7-up咸度適中 7-up 不是罐裝 有點失色朋友點的 小食拼盤試了蝦餅 口感不錯 不會太乾招牌菜蟹膏湯河新奇很特別 蟹膏咸咸香香的蝦有咬口我期待了一整天的生牛肉河湯底不過不失牛肉不錯 沒有雪味
心血來潮 非常想食越南 生牛肉河
我期待了一整天的生牛肉河
湯底不過不失
牛肉不錯 沒有雪味
2016-09-21 296 瀏覽
好耐無食過越南野,咁岩行開佐敦,所以我地就求其搵間越南野食下,間餐廳都係賣一d比較常見既越南菜,咁我地2個就叫左雞翼同扎肉撈蠓(2個都係$4x),同埋雞肉豬肉串燒($5x 4串)。先講撈蠓先,餐廳提供既醬汁好似唔多夠酸,所以感覺上食落普通,雞翼亦都唔係好夠脆,扎肉都係不過不失。個串燒既汁都係普通東南亞美食平時會落既醬汁,不過我覺得唔夠椰汁香味,如果可以再濃d就更好。整體黎講覺得味道都係普通 性價比黎講唔算特別高
2016-04-07 569 瀏覽
第一次黎食,一個人叫左碗春卷撈檬碗檬個賣相幾好,望落好似幾好食,但食落,d春卷太油,個皮唔夠脆,味道尚算ok,除咗太油之外唔太難食。講返個檬粉,都夠凍,食落爽口,加分配菜亦夠多餐廳環境一般,少少舊。
第一次黎食,一個人叫左碗春卷撈檬
碗檬個賣相幾好,望落好似幾好食,但食落,d春卷太油
,個皮唔夠脆
,味道尚算ok,除咗太油之外唔太難食。
講返個檬粉,都夠凍,食落爽口,加分
配菜亦夠多

餐廳環境一般,少少舊。
春卷撈檬
2016-04-07