2008-11-07 16 瀏覽
首先一讚沙爹王的下午茶, 你地做得唔錯囉因為有我和男友喜歡飲珍珠奶茶, 沙嗲王的沙爹豬扒金邊粉 做得好惹味,湯底濃郁芳香, 而且環境唔錯, 燈光幾舒服服務幾好,服務員勤快, 禁制即就來幫忙, 抵讚!!我提議你們供應熱的珍珠奶茶, 因為天氣轉冷, 飲熱的好一點另外, 如果有多些炒菜供應會好些, 健康飲食ma
首先一讚沙爹王的下午茶, 你地做得唔錯囉

服務幾好,服務員勤快, 禁制即就來幫忙, 抵讚!!
我提議你們供應熱的珍珠奶茶, 因為天氣轉冷, 飲熱的好一點

另外, 如果有多些炒菜供應會好些, 健康飲食ma
  • 沙爹豬扒金邊粉
2008-11-01 46 瀏覽
前晚同LG去左APM睇戲...買埋野出黎都10點...睇下有咩平野食...因為自己又有$22 coupon...最後揀左呢度dinner~叫左一個沙爹牛肉粉絲餐...蒜茸包...脆蝦棒...芝士一口貝...全部都好好食...係個一口貝真係搵笨...粒貝細到呢...跟餐叫的豆腐很美味...甜品芒果pudding也不錯~埋單$128...幫bf慳了$22...hehe~^^
全部都好好食...係個一口貝真係搵笨...粒貝細到呢...

跟餐叫的豆腐很美味...

甜品芒果pudding也不錯~

埋單$128...幫bf慳了$22...hehe~^^
2008-10-17 17 瀏覽
10月16號,因要入鯉魚門打羽毛球,先到觀塘食個晚飯.原本自己不想食太多,但因套餐不多,加上見到餐廳推介.就一試白咖哩豬扒飯餐.白咖哩豬扒 - 有點辣,但白咖哩幾香.豬扒都相當不錯跟餐飲及甜品,原本跟芒果布甸,但我轉了個芒果豆腐花(另加$5).問友人丙芒果布甸可以不可以,回覆是:唔得".而我那個芒果豆腐花,就好一般,雖然豆腐花好滑,但芒果太酸及芒果醬有點怪,放在一起便大打折扣.價錢$49,另加$5,再有加一服務費.總結是價錢合理,食物質素幾好,不用等位.
10月16號,因要入鯉魚門打羽毛球,先到觀塘食個晚飯.

白咖哩豬扒 - 有點辣,但白咖哩幾香.豬扒都相當不錯
問友人丙芒果布甸可以不可以,回覆是:唔得"
價錢$49,另加$5,再有加一服務費.

總結是價錢合理,食物質素幾好,不用等位

2008-10-01 8 瀏覽
30/9今日同家姐一齊食晚,她提議去沙嗲王,我們2個人叫了一個白豬扒飯套餐($49),白豬扒炸得啱啱好,又唔太油,配埋白咖喱汁好美味,小食要了脆蝦棒,如果唔要仲有好多選擇,如田螺,椒鹽豆腐,講番蝦棒,入面的蝦肉幾爽口彈牙,不彈.至於紅豆菓子甜品真係麻麻地,個皮又唔夠凍,入面的餡又唔夠豆味散點的鼓椒炒聖子($42),聖子大隻飽滿,又辣辣地送飯也不錯.最後點的芝士炒年糕($29),上面鋪滿肉碎,年糕是上海年糕,芝士味唔算濃,年糕煮得QQ,好好味道環境唔算好,不過,價錢真係好抵

環境唔算好,不過,價錢真係好抵
超美味
味道不錯
麻麻地
好正
超美味
味道不錯
好正
2008-08-28 20 瀏覽
舊同學一行5人黎到沙嗲王食lunch相聚, 一邊傾下未來的前景同現況, 感慨良多; 於是叫左呢個辣中帶甜的白咖哩豬扒飯餐, 夠哂應景白咖哩豬扒飯餐($42)白咖哩豬扒: 加左椰汁煮既咖哩, 有少少辣之餘帶點椰香的餘韻, 甜甜地撈飯食; 香茅豬扒煎得幾鬆化, 3塊份量適中; 還有一杯$15以下的餐飲附送; 可點選甜品芒果布甸或時菜一碟, 我揀左布甸, 香滑的布甸配上酸酸的芒果汁, 作為一頓豐盛午餐的終結有少少美中不足之處: 卡位的馬車輛椅入口較窄, 好易kick腳, 出入不太方便, 但整體設計較年輕, 吸引年輕一族; 服務方面, 每張檯menu下都跟有一個控制器, 可按按鈕來呼喚待應落單/結帳, 很方便; 而且waiteress都很有禮貌, 服務ok; 最後帳單滿$150會送辣椒醬同coupon, 不錯

白咖哩豬扒飯餐($42)

白咖哩豬扒飯餐
芒果布甸
辣椒醬
唉~上次食唔到和花亭宵夜半價, 今次男友特登8點幾去排隊唸住實有得食啦~點知去到先發覺依家轉左宵夜時段所有食品八折-_-.......注定我同半價絕緣喇~白咖哩豬扒飯 $36 (最正!!!!白咖哩甜甜地豬扒超軟熟又勁香茅味, i'm loving it~)沙嗲牛肉粉絲 $36 (出到嚟係肥牛黎嘅but夠入味食落又唔錯, 沙嗲湯好濃but味精超勁, 粉絲淋左d啦)避風塘魔鬼魚 $36 (即炸超熱嘅有骨魚件, 加左炸味精蒜粒乾椒胡椒等等響面, 唔同出面既避風塘炒xx做法, 送酒一流)鮮茄芝士餃子 $26 (勁難食!! 接受唔到咁fusion既菜色, 佢係中式餃子加左pizza上面o個層味道既茄醬同芝士舖面, pizza味既中式餃子, 真係頂唔蒲!!!)P.S. 兩個人入到黎開頭比我地入去隻船仔度坐, 位短枱細加出入kick腳, 勁唔方便, 雖然有呢個構思係好, but做大隻船仔佢會好好多, if not, just for kids~埋單兩個人$147.4

埋單兩個人$147.4
  • 白咖哩豬扒飯
2008-08-02 134 瀏覽
叫左2個餐$49x2一個係白curry豬扒飯 + 蝦棒(3條)一個係沙嗲牛肉粉絲 + 多春魚(3條)另叫 香茅鮮蛋蟹肉炒飯 & 軟殼蟹(標準)軟殼蟹有炸茄子伴碟, 就咁食就無咩味,但點左跟佢個酸醬就好好味香茅鮮蛋蟹肉炒飯. 一般炒飯咁,ok la多春魚, 好細條不過都唔差蝦棒, 一口就食晒,唔記得咩味, 不過一定唔會係難食白curry豬扒飯, 飯同送分開上的第1次食白curry, 個味好似青curry, 但無青curry咁酸都好味, 不過唔及tws盈泰既curry豬扒一般, 配上curry都幾惹味白飯不過不失沙嗲牛肉粉絲,沙嗲湯好味,但粉絲就太惗, 無咩口感跟餐送2個甜品: 芒果布丁我覺得太漏, 朋友就覺得太酸-.-口味真係見仁見智la好滑, 好難get it into mouth餐飲可選$15果d我無飲見佢有一大舊jelly係底, 應該幾正總括而言,食物本質個質素一般,但醬料果d做得不俗所有野既份量偏少,但係價錢都低, 咁樣反而可以試多幾樣, 幾好服務差dd waiter 恰恰下, 有個瘦巴巴眼細細既男仔叫左佢,佢就望住唔應人= =有個肥肥地ok高大既男仔幾好禮貌但係反應就好慢,把聲
叫左2個餐$49x2
一個係白curry豬扒飯 + 蝦棒(3條)
一個係沙嗲牛肉粉絲 + 多春魚(3條)
另叫 香茅鮮蛋蟹肉炒飯 & 軟殼蟹(標準)

軟殼蟹有炸茄子伴碟,
就咁食就無咩味,
但點左跟佢個酸醬就好好味

香茅鮮蛋蟹肉炒飯. 一般炒飯咁,
ok la

多春魚, 好細條
不過都唔差

蝦棒, 一口就食晒,
唔記得咩味, 不過一定唔會係難食

白curry豬扒飯, 飯同送分開上的
第1次食白curry,
個味好似青curry, 但無青curry咁酸
都好味, 不過唔及tws盈泰既curry
豬扒一般, 配上curry都幾惹味
白飯不過不失

沙嗲牛肉粉絲,
沙嗲湯好味,
但粉絲就太惗, 無咩口感

跟餐送2個甜品: 芒果布丁
我覺得太漏, 朋友就覺得太酸-.-
口味真係見仁見智la
好滑, 好難get it into mouth

餐飲可選$15果d
我無飲
見佢有一大舊jelly係底, 應該幾正

總括而言,
食物本質個質素一般,
但醬料果d做得不俗
所有野既份量偏少,
但係價錢都低,
咁樣反而可以試多幾樣, 幾好

服務差d
有個肥肥地ok高大既男仔幾好禮貌但係反應就好慢,把聲又好細
d呀姐比較好, 不過d鄉音好勁好難聽,
最慘係好多時禁左制都無人應

• 沙嗲牛肉粉絲
  • 白curry豬扒飯
  • 軟殼蟹
2008-07-26 13 瀏覽
可能耐無來吃,見個餐牌多左些美食;例如:避風塘軟殼蟹......!味道依然好味!尤其是那沙爹牛肉粉絲正!我們order左3個套餐,當中以上嘅粉絲一定有,一個是豬軟骨拉麵,另一個是香芒海鮮炒飯,加小食鮮蝦春卷、炸蟹球(好似係咁叫)。
味道依然好味!尤其是那沙爹牛肉粉絲正!
我們order左3個套餐,當中以上嘅粉絲一定有
,一個是豬軟骨拉麵,另一個是香芒海鮮炒飯
,加小食鮮蝦春卷、炸蟹球(好似係咁叫)。
2008-07-08 14 瀏覽
沙嗲王係間食物多元化得黎又經濟既餐廳,所以不時都會成為我既飯堂。是晚同家人黎食,叫左泡菜豚肉石頭飯、白咖哩豬扒飯、沙嗲牛肉粉絲,另外要避風塘軟殼蟹同脆豆腐。等左廿多分鐘先有得食(不過其實都慣架啦,有時仲耐)。我要既石頭飯幾好食,上桌即刻炒兩炒,泡菜令整個飯有少少辣,而且十分香。冬天食仲好,因為食到尾個飯都係熱架!避風塘軟殼蟹,推介!軟殼蟹有膏,而且炒得十分香口,正!脆豆腐名乎其實皮係脆既,而入面好滑,有驚喜!而飲品都幾有特色。食完佢會比coupon,所以每隔大約一個月就會黎一次。

食完佢會比coupon,所以每隔大約一個月就會黎一次。
2008-07-03 10 瀏覽
我覺得沙嗲王的食物算不錯, 亦算是豐儉由人, 可吃大餐, 亦可一兩個人去吃個粉麵一杯飲品做一餐; 但我個人最喜歡吃它的辣椒醬, 埋單找數, 足夠某一限額便送你回家慢慢享用的, 幾好吃! 送即食麵, 一流!!
2008-07-01 7 瀏覽
前幾日同男朋友心陏陏想食 沙嗲王 就出左覲塘個間食..等左好耐先有位,呢樣唔成問題..因為去邊食野都系甘..唔滿意,坐低好耐都冇人招呼..紙/水都沒有..!!=,=落單..又等左好好耐先有..仲幾驚冇落單呀!!最令我驚訝系個個貝...8粒..有4粒系得芝士..-0-"甘我食芝士仲好..見到圖大大粒..心諗唔會差甘遠呀?!雞軟骨OK,間間都系甘整..^^"但我覺得唔系即炸...因為1 D炸GE口感都沒有..失望*
前幾日同男朋友心陏陏想食 沙嗲王 就出左覲塘個間食..
等左好耐先有位,呢樣唔成問題..因為去邊食野都系甘..
唔滿意,坐低好耐都冇人招呼..紙/水都沒有..!!=,=
落單..又等左好好耐先有..仲幾驚冇落單呀!!
最令我驚訝系個個貝...8粒..有4粒系得芝士..-0-"
甘我食芝士仲好..見到圖大大粒..心諗唔會差甘遠呀?!

雞軟骨OK,間間都系甘整..^^"
但我覺得唔系即炸...因為1 D炸GE口感都沒有..失望*
芝士貝
2008-06-28 1 瀏覽
係呢度食下午茶真係好低,又好味,個沙嗲湯底&咖喱湯底真係一流架,我最鐘意就係佢個咖喱牛肉湯粉絲,真係好正架,@@,d小食都唔錯,例如:串燒.春卷...等等都數之不盡,有時想平平地食個下午茶餐,呢度都係首選之一黎架,而d坐位又夠特別,坐得都幾舒服架,不過服務方面,侍應比較忙,落單就要等等,同埋如果係正中午去既話,就通常都要等位,但係如果想食又平,又好食既野,咁就等吓都無防啦,再唔係等過左中午時段就會比較好d,有機會去既話,必定要試吓佢個沙嗲湯底&咖喱湯底呀,真係好正架.
2008-06-26 11 瀏覽
個日同朋友們黎左食我叫左個2個焗飯+白咖哩豬扒仲有避風塘魔鬼魚等左都幾耐下值得推介既魔鬼魚..雖然份量少左d但真係好好味!d骨都可以食埋
個日同朋友們黎左食
我叫左個2個焗飯+白咖哩豬扒
仲有避風塘魔鬼魚
等左都幾耐下
值得推介既魔鬼魚..
雖然份量少左d
但真係好好味!
d骨都可以食埋
  • 避風塘魔鬼魚
2008-05-21 3 瀏覽
很久沒幫襯沙嗲王十多年前的她菜色一般感覺又不太衛生啤說這裡的白咖哩豬扒飯好好食便專程帶我來試款式真的很多,樣樣都好吸引,價錢亦非常實惠唯一壞處就是觀塘這間很受歡迎,等候需時白咖哩豬扒飯: 好得!咖哩汁可以撈幾碗飯涷檬: 感覺清新,汁的酸辣調配得剛剛好雞翼: 好油好厚粉沙嗲牛肉粉絲湯: 好味!愛吃濃湯的人一定喜歡春卷: 一般炒蟶子: 好多蟶子,炒得入味
很久沒幫襯沙嗲王
十多年前的她菜色一般
感覺又不太衛生

啤說這裡的白咖哩豬扒飯好好食
便專程帶我來試

款式真的很多,樣樣都好吸引,價錢亦非常實惠
唯一壞處就是觀塘這間很受歡迎,等候需時

白咖哩豬扒飯: 好得!咖哩汁可以撈幾碗飯
涷檬: 感覺清新,汁的酸辣調配得剛剛好
雞翼: 好油好厚粉
沙嗲牛肉粉絲湯: 好味!愛吃濃湯的人一定喜歡
春卷: 一般
炒蟶子: 好多蟶子,炒得入味
  • 白咖哩豬扒飯
炸蝦卷好脆味道適中,每次去任何一間沙嗲王都是必叫之選,芝士燒蝦太干,不好吃,串燒雞好味~還是荃灣那間沙嗲王分店較好吃
炸蝦卷好脆味道適中,每次去任何一間沙嗲王都是必叫之選,
芝士燒蝦太干,不好吃,串燒雞好味~
還是荃灣那間沙嗲王分店較好吃
炸蝦卷
芝士蝦
串燒雞肉
$80.00 (晚餐)
炸蝦卷
串燒雞肉