2007-03-25 13 瀏覽
兩個人order左5樣野食1.燒羊脾扒:幾好味,好嫩,好惹味,唔騷,本來唔想食飯,咬左兩啖之後都叫左個白飯!good!2.燒青魚:雖然都係急凍貨,同埋只係用鹽燒,但食落都ok,加左檸檬汁食比較好味,個人認為唔點燒汁食好味d,但條魚開左邊燒,底果面都幾鹽,但overall都唔錯。3.豉椒炒聖子:都幾好wok氣,味道ok,但冇咩辣味,青椒味太重。4.蒜蓉炒什菜:淡左少少,雖然話係什菜,但只係得椰菜、西蘭花、磨菰&幾塊carrot,之前食過一次仲有草菰同埋露荀,唔知係咪冇貨?!而且價錢相比食其他野都算貴。5.黃金蝦:味道都幾好,但有d漏,但蝦好細隻,而且炸得有點兒乾。
兩個人order左5樣野食

2006-10-12 12 瀏覽
星期日到元朗一遊,慕名到此午膳.點了芝士焗海鮮伊麵(怪d,意粉會夾d),馬介由炒什菜(好味,但馬介由不咸)砵酒焗羊柳(不錯, 好味),連飲品埋單百多元底食.
星期日到元朗一遊,慕名到此午膳.點了芝士焗海鮮伊麵
(怪d,意粉會夾d),馬介由炒什菜(好味,但馬介由不咸)
砵酒焗羊柳(不錯, 好味),連飲品埋單百多元底食.
2006-09-28 7 瀏覽
朋友聽人講話這裏野食好正,於是走左落去試下。夜晚九點幾到達,比我想像中多人,叫左下列食品:牛仔骨------招牌菜,好大塊,燒得好好味,肉汁夠多咖哩炒飯------普通,冇特別血鴨------有鴨紅同埋鴨肉,好有家鄉風味蝦餅------炸得好脆,夠晒味道茸蒜飽------中上但冇特別
朋友聽人講話這裏野食好正,於是走左落去試下。
夜晚九點幾到達,比我想像中多人,叫左下列食品:
牛仔骨------招牌菜,好大塊,燒得好好味,肉汁夠多
咖哩炒飯------普通,冇特別
血鴨------有鴨紅同埋鴨肉,好有家鄉風味
蝦餅------炸得好脆,夠晒味道
茸蒜飽------中上但冇特別
2006-01-29 4 瀏覽
食完dawn cafe o既唔合格o既非洲雞,令我好掛住去澳門食o既好味葡國菜~ 好在元朗都有間唔錯o既葡國餐廳-氹仔餐館~ 佢冇澳門海灣餐廳/船屋/九如坊o既靚裝修,反而係大排檔格局~ 氣氛causal,味道真係唔錯架~ 記得同朋友食過兩次,對佢o既芝士海鮮伊麵印象深刻!!另外燒牛仔骨、葡式乳豬萄式雜菜都係好滋味o既菜式,每一次去都係好快清碟~ 唯一唔好係地方污嘈少少,地點較偏~

唯一唔好係地方污嘈少少,地點較偏~
2006-01-25 10 瀏覽
一個字: 正!所以一星期幫襯了兩次芝脆蝦:好濃芝士味又好香脆呀!從未食過咁好食o既蝦!芝士海鮮伊麵:好大兜,又係好濃芝士汁,好多海鮮,勁正!乳豬配炒飯底:唔錯~燒牛仔骨:好嫩滑,正!魷魚筒焗飯:一般,份量略少...焗蠔:味道唔錯,不過蠔略為細隻
一個字: 正!

所以一星期幫襯了兩次

芝脆蝦:好濃芝士味又好香脆呀!從未食過咁好食o既蝦!
芝士海鮮伊麵:好大兜,又係好濃芝士汁,好多海鮮,勁正!
乳豬配炒飯底:唔錯~
燒牛仔骨:好嫩滑,正!
魷魚筒焗飯:一般,份量略少...
焗蠔:味道唔錯,不過蠔略為細隻
2005-12-22 5 瀏覽
兩個人食晚飯, 叫左個葡汁海鮮焗飯$69, 燒羊仔肉$45, 酥炸生蠔$49.葡汁海鮮焗飯好大碟, 有青椒蕃茄蝦墨魚等等, 炒飯底, 焗得很入味.燒羊仔肉唔酥, 唔太硬, 好香, 但略嫌咸左少少.酥炸生蠔塊皮好脆, 咬落去好有口感.
葡汁海鮮焗飯好大碟, 有青椒蕃茄蝦墨魚等等, 炒飯底
, 焗得很入味.
燒羊仔肉唔酥, 唔太硬, 好香, 但略嫌咸左少少.
酥炸生蠔塊皮好脆, 咬落去好有口感.
2005-09-06 5 瀏覽
13-8-2005 1940下午茶過後,上去東道主屋企玩及休息一陣,再出去元朗食野,他介紹了這間食店,其實可以叫葡菜及豬骨煲,我地當然只係食葡菜啦。在千挑萬選下及商量後,分別點了鹽燒青魚、葡式乳豬、焗葡國鬼、葡汁海鮮焗飯、馬介休薯絲、蟹粥。鹽燒青魚好鹹,的鹽好似唔駛錢咁;葡式乳豬好似平時食中式,不過好明顯係賴住的瘦肉,我覺得似食燒肉既肉加乳豬皮既混合體;蟹粥煲得好綿,蟹係肉蟹,好新鮮,值得推介;焗葡國鬼只是將魚肉及蝦肉釀入炸兩到,味道一般。馬介休薯絲好似食緊叉燒炒蛋;焗飯頗多油,但料都唔少,例如蝦、魷魚、青蠔等等,除左層油,都唔係咁差。這裡如果當係大排檔加葡菜既fusion,都可以一試。該晚好大雨,一邊食,一邊講的好笑或衰野,的雨就越落越大或有雷聲。大家來自不同皆層,有學生、有好似我咁、亦有極度公利主義,但當係埋一齊時,完全抹開日間的明爭暗鬥,返回純真友誼,大家沒有一個“leader”,亦沒有物質化的話題。當日無目的的見面,大家玩得好典,聚聚下變成真正的網上純友誼,因為大家知道要真心互相接受不同性格及愛好,講就容易,做就真係好難,比同化更難呢!咁大個人仲黎呢套,表面上係無聊,但亦係一種
13-8-2005 1940

該晚好大雨,一邊食,一邊講的好笑或衰野,的雨就越落越大或有雷聲。大家來自不同皆層,有學生、有好似我咁、亦有極度公利主義,但當係埋一齊時,完全抹開日間的明爭暗鬥,返回純真友誼,大家沒有一個“leader”,亦沒有物質化的話題。當日無目的的見面,大家玩得好典,聚聚下變成真正的網上純友誼,因為大家知道要真心互相接受不同性格及愛好,講就容易,做就真係好難,比同化更難呢!咁大個人仲黎呢套,表面上係無聊,但亦係一種福份,真係冇邊度可以搵到。大家雖則食得好慢,但兩個幾鐘頭的飯局就咁過了,當看見別人還要在另一處覓現實時,覺得自己幸運,但他們就可憐得多了。