餐廳: 永年士多 (兆安廣場)
資訊:

2023-08-07 73 瀏覽
好久沒有吃過車仔麵,今日順便去銅鑼灣辦公事,便找妹妹吃午餐。我預先來到,先坐好位子。店入面有好多客,除了上班族,都有不少觀光客呀! 來到永年,一定要吃車仔麵。麵店有好多款麵和餸,不過最吸引我的,當然是雞翼尖啦!我叫了車仔麵必點的 雞翼尖、豬皮和魷魚。雞翼尖真的好食,果然係招牌,又入味又香,好想齋買一些回家。我們另外要了雞翼,只需$13就有5隻,勁抵食呀!永年士多 (兆安廣場) 銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下7-9號舖

來到永年,一定要吃車仔麵。

我們另外要了雞翼,只需$13就有5隻,勁抵食呀!

永年士多 (兆安廣場)
銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下7-9號舖
2023-08-07
2023-08-07 39 瀏覽
喜歡吃車仔麵的朋友,相信都對永年並不陌生。這間元朗老字號,已經在港九新界都有分店,想吃的話都非常容易。 今日便約姐姐一齊來吃午餐,中午時份,超級無敵多人😂😂😂。幸好我們有兩個人,才比較方便找位子。 車仔麵只有一種湯底,另可選辣或不辣,餸菜款式多,不用加錢的選擇都不少。 我的三餸車仔麵,有腸仔、貢丸、魚皮餃,餸的份量不少,都不錯的!魚加餃好吃,貢丸又彈牙,麵條選了粗麵,都好大碗! 咖央多士🥪又厚又大,味道香甜,一定要吃!
喜歡吃車仔麵的朋友,相信都對永年並不陌生。

咖央多士🥪又厚又大,味道香甜,一定要吃!
2023-08-07
2023-08-07 48 瀏覽
永年士多耐唔耐都會去,多年來都保持住質素,今晚突然又好想食車仔麵,因為真係快靚正🥰🥰咁又去永年度食啦🤗店舖環境乾淨企理,夠晒光猛,而家仲有自助落單機,好方便👍大碗麵 $72 幼麵・加配 #炸魚皮 +$13・墨魚蝦卷 +$13 每次去必叫呢碗,因為唔使揀,咩都有,兩人share都夠食。餸有10款,包括有雞翼、雞翼尖、豬腸、豬皮、豬紅、蘿蔔、魚蛋、紅腸、魷魚同菜。今次轉左食幼麵,幼麵份量同其他粉麵一樣足,麵條細滑彈牙,因為都鍾意食炸魚皮同墨魚蝦卷,所以每次都加配左黎食🤣🤣湯底香濃,豬腸洗得乾淨, 顏色夠深,夠晒入味,入口軟腍;豬皮爽口;白蘿蔔好清甜🤗腐乳通菜 $25永年腐乳好惹味,帶一點微辣,又唔會過鹹,通菜好脆口,份量足夠。樽仔烏龍茶 $28 (套餐價 $17)之前飲過幾岩自己口味,同埋唔知係咪最近太熱,自己一個都飲左2樽,茶味香濃微甘,可解食物油膩。

店舖環境乾淨企理,夠晒光猛,而家仲有自助落單機,好方便👍

大碗麵 $72
幼麵・加配 #炸魚皮 +$13・墨魚蝦卷 +$13
每次去必叫呢碗,因為唔使揀,咩都有,兩人share都夠食。

炸魚皮

腐乳通菜 $25
腐乳通菜

樽仔烏龍茶 $28 (套餐價 $17)

炸魚皮
2023-07-30 41 瀏覽
今日喺銅鑼灣行完街, 就去左永年士多買左個外賣食我就叫咗豬手蝦籽撈麵, 面頭超多舊豬手, 豬手南乳味濃郁, 而且炆到好腍身, 膠質好重, 撈麵索滿豬手精華, 麵質彈牙另外仲可以用$15加配抹茶紅頭冰抹茶味香濃, 紅豆仲有成半杯咁多👍另外叫埋大碗麵(配油麵)有齊十款餸咁多, 有齊豬腸, 魚蛋, 蘿蔔, 豬紅, 豬皮, 雞翼, 雞翼尖, 魷魚, 紅腸同埋菜唔使諗, 又可以試齊咁多款餸, 真係夠晒大碗,另外湯底都好濃郁, 一打開就聞到超香, d 滷物都幾入味, 我自己就最鍾意嘅滷水雞翼, 大隻得來, 肉質嫩滑😋再配埋樽仔奶茶奶茶夠晒滑身, 奶同茶嘅比例調配得啱啱好, 非常香濃😋最後我仲叫埋麻辣豬耳豬耳醃得好入味, 口感爽脆, 麻辣味香濃, 辣得過癮🤣
今日喺銅鑼灣行完街, 就去左永年士多買左個外賣食

我就叫咗豬手蝦籽撈麵,

另外仲可以用$15加配抹茶紅頭冰
抹茶味香濃, 紅豆仲有成半杯咁多👍

另外叫埋大碗麵(配油麵)

再配埋樽仔奶茶
奶茶夠晒滑身, 奶同茶嘅比例調配得啱啱好, 非常香濃😋

最後我仲叫埋麻辣豬耳
豬耳醃得好入味, 口感爽脆, 麻辣味香濃, 辣得過癮🤣
銅鑼灣c出口幾分鐘就到永年士多呢間老字號嘅車仔面 夜晚都幾多人食wo 差唔多坐到full可以用自助點餐再聴number去自取餐 好鬼熱 唔想食面 叫左大碗餸乜都有啲 唔洗諗豬紅豬皮蘿蔔都好正 小辣已經好夠味😳下面超多菜芯 好淋 我中意成碗餸都真係好飽男友叫左魷魚 墨魚丸 豬手油麵豬手好大件 好抵食 充滿骨膠原呀咖央多士有兩件 個包軟綿綿好正😄仲叫左酸齋 份量都唔少ga抹茶紅豆冰 好有層次 超多豆 甜甜地 好滿足喔樽仔奶茶茶底好濃味 正 好地道嘅感覺
銅鑼灣c出口幾分鐘就到永年士多

仲叫左酸齋 份量都唔少ga

抹茶紅豆冰 好有層次 超多豆 甜甜地 好滿足喔

樽仔奶茶茶底好濃味 正 好地道嘅感覺
2023-07-25 47 瀏覽
大碗麵$72豬紅$22樽仔奶茶$17腐乳通菜$25好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:很久沒吃過車仔麵,知道銅鑼灣開了我喜歡的永年,就把握午飯時間,走到銅鑼灣吃車仔麵。有選擇困難症的我,好多配料都想試,所以要了大碗麵。大碗麵有10款餸,包括邪惡豬大腸、彈牙魚蛋、豬皮、入味雞翼尖、大隻又juicy的雞中翼、紅腸、夠腍又夠清甜的白蘿蔔、豬紅、魷魚🦑、濃郁麻油味的菜。麵要了油麵。湯底香濃但不太覺有味精。腐乳通菜好惹味,但又不會過咸或辣。感覺永年的腐乳醬是特別調製。樽仔奶茶比想像好,不太甜,奶味不會太重,茶味夠香。永年多年來仍保質素,怪不得坐無虛席,而且繁忙時段有人在門外排隊!另外,好喜歡店內的壁畫,把富有香港🇭🇰特色的東西都加了進去,包括車仔麵、中環摩天輪、電車、新光戲院、人力車等。
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:

腐乳通菜

樽仔奶茶比想像好,不太甜,奶味不會太重,茶味夠香。

2023-07-19 56 瀏覽
茶餐廳嘅招牌菜包羅萬有,令人目不暇給。由韭菜豬紅到生菜魚肉,應有盡有,滿足唔同食客嘅口味大碗餸係茶餐廳嘅一大特色,盛載咗豬大腸、魚蛋、蘿蔔同埋鮮嫩嘅魷魚,令人垂涎三尺。啲豬大腸咸香彈牙,魚蛋彈牙有彈性,蘿蔔則帶有清甜嘅滋味,配埋嫩滑嘅魷魚,啖啖都係驚喜韭菜豬紅,香口鮮甜,一啖咬落肉汁四溢,韭香撲鼻南乳豬手,香嫩多汁,入口即化哇豬手經過腌製,沾滿濃郁南乳味,帶來濃濃的豬肉香氣,令人食指大動茶餐廳嘅滷水雞翼亦係受歡迎嘅小吃之一。啲雞翼經過滷水悶煮,肉質嫩滑多汁,帶有滷汁嘅香氣,啖啖都係鮮味。而茶餐廳嘅獨特氛圍亦係吸引食客嘅原因之一!

韭菜豬紅,香口鮮甜,一啖咬落肉汁四溢,韭香撲鼻

南乳豬手,香嫩多汁,入口即化

而茶餐廳嘅獨特氛圍亦係吸引食客嘅原因之一!
2023-07-10 56 瀏覽
牛筋牛腩豬手撈麵$72牛腩夠軟牛筋口感煙韌!柔軟很有膠質豬手炆得入味,煮得淋!咬開好有膠質感!咖喱汁非常惹味好美味大碗餸$72有10款餸豬皮   豬腸   魚蛋   蘿蔔  豬紅  雞翼尖  雞翼魷魚  紅腸   菜 魷魚魷魚爽口彈牙 ,蘿蔔清甜,豬紅夠入味好大碗,好抵食, 又好味班蘭咖央多士 $18多士香脆 , 配合斑蘭味道非常夾, 非常好味紅豆冰跟餐加$15好多紅豆,不會太甜奶茶跟餐加$17有濃郁的茶香和奶香人均消費$50-$100環境 8/10味道 9/10服務 8/10衛生 8.5/10性價比 9/10永年士多 銅鑼灣地址 :銅鑼灣謝斐道482號地舖下7-9號舖
牛筋牛腩豬手撈麵$72
牛腩夠軟
牛筋口感煙韌!柔軟很有膠質
豬手炆得入味,煮得淋!咬開好有膠質感!
咖喱汁非常惹味
好美味

大碗餸$72
有10款餸
魷魚爽口彈牙 ,蘿蔔清甜,豬紅夠入味
好大碗,好抵食, 又好味

班蘭咖央多士 $18
多士香脆 , 配合斑蘭味道非常夾, 非常好味

紅豆冰

地址 :
銅鑼灣謝斐道482號地舖下7-9號舖
  • 班蘭咖央多士
2023-07-08 53 瀏覽
上星期去咗銅鑼灣嘅永年士多食晏,永年士多係一間歷史悠久嘅車仔麵店。‼️我揀咗佢地嘅淨蝦籽撈麵,麵條彈牙有嚼勁,仲有好多鮮甜嘅蝦籽!出名嘅湯汁真好鮮味,清湯最啱我!食完麵,我仲試咗佢地嘅咖央榛子朱古力多士,好香濃,朱古力同榛子味道好搭,一啖咬落口,好滋味!😋❤️佢地嘅價錢真係抵食,食到飽足又開心。鍾意食車仔麵同傳統風味嘅,永年士多係一個值得一試嘅地方。❤️

2023-06-28
下午茶
2023-06-29 84 瀏覽
想食下午茶 經開見到店內環境簡潔 即刻入去嚟返個tea當然叫返個大碗麵大碗麵內 想食嘅傳統車仔麵餸都有白羅蔔 豬腸 魚蛋 豬皮 魷魚 雞翼 雞翼尖同菜 加咗轉河粉$2要咗微辣 個湯底都帶少許甜 微辣更帶出整體的味道白蘿蔔好清甜冇渣 魷魚彈牙 陳皮魚蛋香豬皮吸收湯汁好入味 自選三餸麵 揀咗魚腐 蜂巢豆腐 豬腸 米線想食魚腐加車仔麵好耐 今次自選食到真係好 蜂巢豆腐吸湯好入味豬腸必食 米線控嘅我當然要米線加多個小食甜酸齋甜酸味比例平均下午茶唔少得多士班蘭多士 細細粒又香脆👍🏻抹茶紅豆冰 抹茶有茶香 紅豆🫘粒粒帶沙女店員介紹係佢哋自家製每日都煲 甜度適中 唔怪得咁好味永年士多 (兆安廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下7-9號舖#永年士多#車仔麵#hkfoodblog#銅鑼灣美食#hkfoodie #hkfoodblogger #港式茶餐廳
想食下午茶 經開見到店內環境簡潔 即刻入去嚟返個tea
班蘭多士 細細粒又香脆👍🏻
抹茶紅豆冰 抹茶有茶香 紅豆🫘粒粒帶沙
女店員介紹係佢哋自家製
每日都煲 甜度適中 唔怪得咁好味

永年士多 (兆安廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下7-9號舖
永年士多(兆安廣場)相約友人去銅鑼灣食已擁有超過50年歷史的車仔麵一一永年士多,小店著名車仔麵有我最喜歡的鹵水雞翼尖,蘿蔔,豬大腸和豬手,小店仲有數十款配料和飲品供客人選擇,餐廳採用快餐式自助,先點餐購票後取餐形式,喜歡吃辣嘅客人可以加辣汁,據服務員透路,餐廳最出名的食物豬大腸,係用香港新鮮豬大腸由早上清洗數小時再鹵醃而成,所以係無臭味,另外紅豆係自家煑製,時間恰到好處,吾太硬或太爛,腍得來會有口感。大碗麵$72有魷魚,豬腸,魚蛋,蘿蔔,豬紅,豬皮,雞翼,雞翼尖,紅腸和菜,配料非常豐富,湯底仲好入味添。豬手蝦籽撈麵$62豬手炆得夠淋,又夠入味,兼爽口彈牙,每条麵身都掛滿蝦籽,口感非常豐富。班蘭咖央多士$18香濃班蘭咖央的多士,入口軟得來有小小脆。抹茶紅豆冰(餐十$15)紅豆奶茶冰(餐十$15)紅豆係自家煮製而成,不太甜,飲落有口感兼香甜。
永年士多(兆安廣場)

大碗麵$72

豬手蝦籽撈麵$62

班蘭咖央多士$18
香濃班蘭咖央的多士,入口軟得來有小小脆。

抹茶紅豆冰(餐十$15)紅豆奶茶冰(餐十$15)
紅豆係自家煮製而成,不太甜,飲落有口感兼香甜。
🐂麻辣牛柏葉 $25 外賣+1麻辣牛柏葉超級惹味,口感淋得嚟又爽滑彈牙,唔會煙靭咬唔到🍜大碗麵 油麵 $72 分湯 +3 外賣+1一大碗已包左固定10個餸,超豐富,有豬大腸、魚蛋、紅腸、蘿蔔、魷魚🦑豬皮、豬紅、菜心、雞翼尖同雞翼,有晒車仔麵必點嘅餸,有選擇困難症嘅人可以叫呢一款唔使諗😆 蘿蔔超甜,豬皮魷魚度炆得好淋,豬大腸洗得好乾淨一啲內藏騷味都冇又唔會太多肥膏👍🏻🥫加甜酸齋 小食 $18 外賣+1本身自己超鍾意食甜酸齋,將佢放喺一個辣湯底又酸又辣又甜咁樣食,吸晒啲湯好正,所以要當一小食咁叫一兜😌 跟餐只係$18,就咁單點就要$22🍜三餸米線 $45 肥牛+15 分湯+ 3 外賣+1$45包咗三個自選嘅$9配料,揀咗魚腐🍢芝士腸同紅腸,另外加多一份餸係肥牛$15, 一碗份量四個餸都好大碗,你又好似打完邊爐嘅咁但係連埋秘製嘅咖喱辣汁就特別好食😋🧋加樽仔奶茶 跟餐 $17 除咗個招牌咖喱臘汁出名之外,呢度嘅樽仔奶茶亦都好值得去試,奶茶味道唔會過甜茶味濃郁,入口非常順滑Creamy,每次嚟必飲🫠
🐂麻辣牛柏葉 $25 外賣+1
麻辣牛柏葉超級惹味,口感淋得嚟又爽滑彈牙,唔會煙靭咬唔到

🍜大碗麵 油麵 $72 分湯 +3 外賣+1

🥫加甜酸齋 小食 $18 外賣+1

🍜三餸米線 $45 肥牛+15 分湯+ 3 外賣+1

🧋加樽仔奶茶 跟餐 $17

2023-06-15 62 瀏覽
今日去左尼間餐廳食車仔麵,餐廳裝修好新淨好整潔,座位好舒服,餐牌上除左有車仔麵,仲有好多小食可以選擇,我地用左一段時間考慮食咩好😆我揀左豬紅、豬腸、魚皮餃、魚蛋河粉,我朋友揀左四寶麵油麵,入面有豬腸、豬皮、豬紅、蘿蔔,另外叫左1份韮菜豬紅同埋蠔油菜心,我仲揀左港式菠蘿冰,朋友揀左可樂,叫左咁多野都係100幾蚊 好抵!點完餐吾洗等好耐就可以取餐,出餐速度好快👍🏻車仔麵好大碗好抵食,餸既份量都ok,早知份量咁多就吾洗額外再叫1份韮菜豬紅😂我幾鍾意杯港式菠蘿冰🫶🏻
點完餐吾洗等好耐就可以取餐,出餐速度好快👍🏻
2023-06-05 61 瀏覽
今日銅鑼灣收工都諗住食返啲香港地道美食~依家已經開咗好多年,同埋都好多分店我最鍾意佢呢度嘅大碗送因為真係好多料,有我最鍾意嘅豬皮蘿蔔生菜,仲有魚蛋,豬大腸都有呢度嘅調味比較特別,唔會好鹹,反而有啲甜最再加埋呢個腐乳通菜更加健康下午茶仲可以食奶油多士,咬落去熱辣辣佢哋嘅外皮整得啱啱好仲有雞翅可以享受呀韭菜豬紅我都好鍾意食,因為好入味又好滑呀份量夠多食完又想食,同埋呢度裝修都好乾淨整體好明亮,嗌嘢食自己出去嗌奶茶都好味道上菜好快呀!唔使等好耐就有得食啦飲品都可以自己嗌~唔同選擇
今日銅鑼灣收工
都諗住食返啲香港地道美食~

依家已經開咗好多年,同埋都好多分店
我最鍾意佢呢度嘅大碗送

呢度嘅調味比較特別,唔會好鹹,反而有啲甜
最再加埋呢個腐乳通菜更加健康

下午茶仲可以食奶油多士,咬落去熱辣辣
佢哋嘅外皮整得啱啱好
仲有雞翅可以享受呀

韭菜豬紅我都好鍾意食,因為好入味又好滑呀
奶茶都好味道

上菜好快呀!唔使等好耐就有得食啦
飲品都可以自己嗌~唔同選擇
2023-06-03 47 瀏覽
銅鑼灣一人之選,一條友食咩好呢?平平地嘅選擇大家一定有試過叫車仔麵嗰時樣樣都想食,唔知揀咩餸好呢 ?永年士多嘅招牌車仔麵一碗麵自由選擇我叫左肥牛、蘿蔔、豬皮、滷水雞翼、滷水雞翼尖、魚蛋、豬紅、牛筋同埋菜,勁豐富呀,超大碗,佢哋嘅車仔麵真係勝在款式夠多匯款都好高質素絕對係一碗高質素嘅車仔麵😗😗唔夠喉仲可以叫埋西生菜,紫菜湯😋😋😋 飲品方面真係要揀佢哋嘅飲涼粉冰 夏天過嚟飲真係好解渴冰凍又甜椰汁味又夠晒香濃 好似食咗甜品一樣作為一餐飯嘅結尾
銅鑼灣一人之選,
知揀咩餸好呢 ?永年士多嘅招牌車仔麵
一碗麵自由選擇
我叫左肥牛、蘿蔔、豬皮、滷水雞