2021-12-12 163 瀏覽
2021.12.11成日行經旺角都見呢間舖有人排隊🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♂️等,今次終於決定等一次入去試試佢~$64 水門三寶雞🐔🐔🐔飯~有水門雞、水門炸雞、雞雜(包括雞腸、雞肝、雞腎、雞血,都幾豐富),幾片青瓜,然後有2種汁可以點,入面應該有啲乾蔥類、魚露、醋等等~個人覺得水門雞比海南雞再滑啲軟啲,帶少少咸香味,而水門炸雞因有炸皮,就點醬好食啲😋~另外仲有碗湯可以暖暖肚㖭$88 大頭蝦冬陰公湯(粉絲)~有2隻大頭蝦🦐,成隻手掌✋🏼咁大,入面好多膏,索埋帶酸同辣味嘅冬陰公湯好正。~粉絲比較幼細,所以食落好綿滑,又係索埋湯好正。~另外仲好似食拉麵有塊紫菜咁,佢有塊大炸雲吞皮,想脆口就可以快啲食,想軟啲索多啲湯就可以浸耐啲😆$54 蝦頭膏炒什菜菜嘅種類都算好多款,有椰菜、西蘭花🥦、椰菜花、紅蘿蔔🥕、草菇🍄,落咗好多蒜粒,加埋蝦頭膏,咸香味十足$26 芒果冰🥭🧊啲冰打得幾碎,幾夠甜,芒果都算濃性價比真係好,夾埋咁多嘢食,2個人合共都係二百頭,仲要喺旺角行街嘅旺區,嘢食方面又有啲平時比較少有得食嘅嘢,真係冇得輸。另外餐廳有得買走佢地自家製既醬汁返屋企🤩
2021.12.11

$64 水門三寶雞🐔🐔🐔飯
~另外仲有碗湯可以暖暖肚㖭

$88 大頭蝦冬陰公湯(粉絲)
~粉絲比較幼細,所以食落好綿滑,又係索埋湯好正。

$54 蝦頭膏炒什菜

$26 芒果冰🥭🧊
啲冰打得幾碎,幾夠甜,芒果都算濃

另外餐廳有得買走佢地自家製既醬汁返屋企🤩
2021-12-09 83 瀏覽
👍🏻水門炸雞件 $52炸雞大大舊,份量都ok😙炸粉唔算厚,脆卜卜肉未算好滑,但食落都唔會油淋淋同無油益味雞肉醃過有少少黑椒味,味道有啲似麥香雞🤣淨食雞食得多會有啲鹹,點泰式甜酸醬可以中和返味道:7/10性價比:8/10-👍🏻水門雞飯 $54髀位黎講唔算超滑但可接受😜雞皮薄薄唔肥,皮肉間有層雞油啫喱連皮食雞味會出啲,調味較清😙跟埋既醬汁鹹中帶甜,有啲薑粒同青辣椒粒油飯粒粒分明,香茅味比雞味重啲冬瓜湯胡椒味超濃,鐘意胡椒味既會鐘意飲😎而家全線分店星期一至四下晝3-5仲做緊promotion堂食招牌水門雞飯都係$30,好抵味道:7/10性價比:8/10-👍🏻泰式腩仔 $52三樣入面最好食😆豬肉肥瘦平均,未至於juicy但咬落唔乾🤪豬皮煙韌有嚼勁,食到豬肉香😋外殼酥脆但唔會油淋淋呢個醬汁最惹味,混左芫荽、洋蔥、蒜蓉、辣椒偏酸帶辣,點落無咁油膩😌味道:8/10性價比:7/10-📍#水門雞飯 @watergate_chickenrice_mk旺角豉油街21C號地舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港
👍🏻水門炸雞件 $52
炸雞大大舊,份量都ok😙
炸粉唔算厚,脆卜卜
肉未算好滑,但食落都唔會油淋淋同無油益味
雞肉醃過有少少黑椒味,味道有啲似麥香雞🤣
淨食雞食得多會有啲鹹,點泰式甜酸醬可以中和返
味道:7/10
性價比:8/10

👍🏻水門雞飯 $54
髀位黎講唔算超滑但可接受😜
雞皮薄薄唔肥,皮肉間有層雞油啫喱
連皮食雞味會出啲,調味較清😙
跟埋既醬汁鹹中帶甜,有啲薑粒同青辣椒粒
油飯粒粒分明,香茅味比雞味重啲
冬瓜湯胡椒味超濃,鐘意胡椒味既會鐘意飲😎
而家全線分店星期一至四下晝3-5仲做緊promotion
堂食招牌水門雞飯都係$30,好抵
味道:7/10
性價比:8/10

👍🏻泰式腩仔 $52
三樣入面最好食😆
豬肉肥瘦平均,未至於juicy但咬落唔乾🤪
豬皮煙韌有嚼勁,食到豬肉香😋
外殼酥脆但唔會油淋淋
呢個醬汁最惹味,混左芫荽、洋蔥、蒜蓉、辣椒
偏酸帶辣,點落無咁油膩😌
味道:8/10
性價比:7/10

旺角豉油街21C號地舖

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #旺角 #旺角美食 #旺角好去處 #油麻地 #油麻地美食 #尖沙咀美食 #元朗美食 #大埔美食 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃色小店 #旺角黃店 #油麻地黃店 #尖沙咀黃店 #元朗黃店 #大埔黃店
1K
人龍店水門雞飯, 唔洗講應該個個都識, 我自己去食既策略就係6點半前好到, 如果唔係就排隊啦🤣今日去食仲見到新出既秋日限定menu, 係my飛佛既冬蔭公湯, 唔洗諗即刻嗌🤚🏻冬蔭雞湯粉冬蔭公湯底味道係屬於迎合香港人口味個種, 當然無泰國既啃同搶喉, 但有冬蔭功既酸, 香, 辣, 味道夠濃, 滿足到我愛冬蔭之魂😋雞肉卡同水門雞飯既雞係一樣, 但配冬蔭功粉黎食一樣好味。仲有塊炸雲吞皮, 增添風味又冇咁寡。跟餐加$20可配串燒, 燒得香口又唔會乾掙掙, 收貨。飲品加$5配左蘋果雪梨水, 真材實料煲出黎, 解渴又滋潤, 我中意♥️水門雞飯朋友既水門雞飯唔洗講, 雞肉啖啖肉又唔肥, 配上用雞湯煮既飯, 再飲啖清湯, 真係平民美食。泰式腩仔份量好多, 脆卜卜, 香口惹味, 腩仔既咸香配啤酒一流! 雖然無叫啤酒, 朋友叫左杯香茅特飲, 清新解膩, 一樣正👍🏻

跟餐加$20可配串燒, 燒得香口又唔會乾掙掙

泰式腩仔

2021-12-05 82 瀏覽
水門雞飯都會跟一碗湯,胡椒味好濃,有冬瓜,雞味唔濃但勝在夠熱。雞飯底有好重雞汁味,好有泰國食到嘅感覺,飯粒唔會太黏而且粒粒都好完整,雞肉好滑,點醬汁更加惹味,醬汁係甜豉油膏做底再加辣椒薑,微辣輕輕吊味,食埋辣椒都唔會太辣炸雞扒好香脆,唔會太乾身,表皮好脆,雞肉都仲係滑嘅,調味唔會好重手,亦食唔到鬆肉粉嘅味,如果點配襯嘅酸辣醬就反而太鹹飲品冇得跟餐單,但係散叫性價比都好高,今次試香茅特飲,有好清嘅香茅味,調味唔會太甜,成間店嘅出品都好有泰國風味,真係好似喺泰國路經食咗餐飯

位於旺角豉油街嘅「水門雞飯」,長期都排滿人龍,好受歡迎👏🏻今日時間尚早嘅時候見門外未有人排隊,就入去試試啦!店內裝修充滿地道泰國風味由即日起星期一至四全線分店3-5pm,招牌水門雞飯只售$30 (只限堂食)水門雙拼炸雞飯招牌水門雞已經去骨,肉質嫩滑,啖啖肉,充滿鮮雞味!炸雞香脆可口,邪惡美味😍配上特製水門雞醬,裏面加左青辣椒同薑粒,辣辣地,好好味牛肉湯牛丸生牛肉湯米呈深歇色的牛肉湯都幾清甜,配上幼滑米粉,好掛湯,盡吸湯底嘅精華!生牛肉片肥瘦適中,口感香軟,肉味濃郁!牛丸細細粒,爽口彈牙,幾好食馬拉盞肉醬芥蘭苗芥蘭苗新鮮碧綠,口感爽脆,配上微辣惹味嘅馬拉盞肉醬,鹹香滋味熱泰式咖啡香濃醇厚嘅泰式咖啡,味道獨特,鍾意飲咖啡嘅朋友要試試凍泰式奶茶甜度係固定的,奶茶口感絲滑,奶同茶嘅比例啱啱好,飲到泰茶香之餘仲細味到奶香,好好飲哦

水門雙拼炸雞

牛肉湯牛丸生牛肉湯米

馬拉盞肉醬芥蘭苗

熱泰式咖啡

香濃醇厚嘅泰式咖啡,味道獨特,鍾意飲咖啡嘅朋友要試試

凍泰式奶茶

2021-12-02 82 瀏覽
家傳戶曉嘅「海南雞飯」你又食咗未呢💛小編私心飯堂 會再訪嘅餐廳雖然未必好食到令人驚艷 但就係鍾意個份人情味🔖 冬陰雞湯粉平時偏好粉麵多啲嘅小編 見到出咗冬陰公湯粉 即刻二話不說揀咗🥰可以揀金邊粉/河粉 今次就揀咗河粉佢係比較寬闊粗身嘅 所以更加掛湯⸜( ˆωˆ )⸝⚑⚐冬陰公唔算太濃味 不過微酸微辣好鬼正唔知點解覺得好岩呢個秋涼嘅天氣~🔖 水門雙拼炸雞髀飯今次叫咗招牌嘅水門雞和炸雞主要以雞嘅鮮味為主 雞肉煮得剛剛好非常嫩滑炸雞仲好食 外皮卜卜脆 雞肉仍然保持著鮮嫩靈魂自家製醬汁 帶點微微辣 食落更加惹味🥰配埋淡淡香茅味道嘅油飯 不知不覺食晒碟飯最尾再飲碗微辣暖胃嘅胡椒湯 完美♡⸝⸝⸝⸝🔖 泰式炒通菜成日食泰國菜都會自動叫碟泰式炒通菜呢間份量都幾多 辣辣地非常過癮同埋食多啲菜好呀 身體健康( ¯ᒡ̱¯ )💕 🔖 雞肉串燒 沙嗲醬出色 會將雞串360度都沾滿沙嗲醬🤤不過雞肉燒得稍為硬咗啲啲🔖 凍泰式奶茶唔會似甜到漏 剛剛好 平時啲甜到一啖就ʙʏᴇ ʙʏᴇ而且茶味非常出 奶味適中 超讚嘅香滑泰茶😚
家傳戶曉嘅「海南雞飯」你又食咗未呢💛

見到出咗冬陰公湯粉 即刻二話不說揀咗🥰
可以揀金邊粉/河粉 今次就揀咗河粉
佢係比較寬闊粗身嘅 所以更加掛湯⸜( ˆωˆ )⸝⚑⚐
冬陰公唔算太濃味 不過微酸微辣好鬼正
唔知點解覺得好岩呢個秋涼嘅天氣~

🔖 水門雙拼炸雞髀飯

不過雞肉燒得稍為硬咗啲啲

🔖 凍泰式奶茶
唔會似甜到漏 剛剛好 平時啲甜到一啖就ʙʏᴇ ʙʏᴇ
而且茶味非常出 奶味適中 超讚嘅香滑泰茶😚
水門雙拼炸雞飯 (加$10轉雞髀)
泰式炒通菜
雞肉串燒
水門雙拼炸雞飯 (加$10轉雞髀)
  • 水門雙拼雞飯
2021-11-30 103 瀏覽
🇭🇰💛水門雞飯🧋泰茶出色六點鬆啲已經見到有小人龍🤣🤣不過好快等左一陣就有位啦Menu價錢親民 食個快飯都好唔錯👍🏻🍚招牌水門雞飯(💰$56+10轉雞髀)👍🏻推薦水門雞飯會跟埋醬汁同冬瓜湯雞皮淺色一點 薄身 雞肉已經去哂骨🦴雞脾肉質嫩滑細切一點 份量都多👩🏻試過唔點醬汁食🐓都帶點鮮味 飯粒粒分明 唔油 醬汁帶點微辣🤏🏻🌶整體黎講味道唔錯非常抵食💵冬瓜湯有陣濃濃既胡椒味 幾特別👍🏻🍖串燒(💰$14/串)串燒最少3串起👩🏻叫左兩雞一豬豬肉少乾🤏🏻不過幾入味✔️雞肉相對下嫩啲沙嗲醬杰身唔辣 個人覺得濃度足夠👌🏻🧋泰式奶茶(💰$22)‼️必飲飲品用左外賣杯 方便外賣泰茶味道好有驚喜 鐘意佢地夠正宗濃味😱甜度固定 順滑 比例岩岩好💯少冰岩岩好-仲有佢地星期一至四3pm-5pm 堂食招牌水門雞飯只係$30⚠️
🇭🇰💛水門雞飯🧋泰茶出色

整體黎講味道唔錯非常抵食💵
冬瓜湯有陣濃濃既胡椒味 幾特別👍🏻
串燒
串燒

🍖串燒(💰$14/串)
串燒最少3串起

泰茶味道好有驚喜 鐘意佢地夠正宗濃味😱
甜度固定 順滑 比例岩岩好💯少冰岩岩好
泰式奶茶
2021-11-28 45 瀏覽
即日起星期一至四全線分店3:00pm-5:00pm 招牌水門雞飯只售$30 (只限堂食)超值!下午茶!當然唔止雞飯吸引!仲有好多野食今期多左好多新餐牌,試下佢個冰凍雪梨水夠曬甜又滋潤!岩曬秋天飲呢!串燒燒得好香口,加埋沙爹汁更加濃郁!冬蔭功湯雞肉湯河濃郁香辣既湯底,粗身河粉吸曬湯汁粉條嫩滑,辣湯開胃,雞肉嫩滑,飲完好暖胃!湯都飲曬,好重香料味又夠辣!單骨雞翼小吃,食得方便脆香可口,肉質細緻,香口惹味最後係牛河湯河,牛腩偏柴少脂肪,味濃湯底清香重蒜味,幾好食旺角豉油街21C號地舖G/F, 21C Soy Street, Mong Kok
超值!下午茶!當然唔止雞飯吸引!仲有好多野食

今期多左好多新餐牌,試下佢個冰凍雪梨水
夠曬甜又滋潤!岩曬秋天飲呢!
串燒燒得好香口,加埋沙爹汁更加濃郁!

冬蔭功湯雞肉湯河
濃郁香辣既湯底,粗身河粉吸曬湯汁
粉條嫩滑,辣湯開胃,雞肉嫩滑,飲完好暖胃!

湯都飲曬,好重香料味又夠辣!

單骨雞翼小吃,食得方便
脆香可口,肉質細緻,香口惹味

最後係牛河湯河,牛腩偏柴少脂肪,味濃
湯底清香重蒜味,幾好食

G/F, 21C Soy Street, Mong Kok
5 分鐘 (堂食)
2021-11-27 51 瀏覽
水門雞飯$54餐廳嘅signature dish 好多人都有叫呢個雖然份量唔多 但雞味都出 雞肉好嫩滑好淋 去咗骨個飯唔油 唔會好肥膩加埋醬汁 撈飯幾好食而且仲有碗胡椒湯 少少辣但係好好飲豬肉 雞肉 串燒 $14/串最低消費三串 燒得啱啱好 肉質好滑嫩 有兩款醬汁 係醋同沙嗲醬 沙嗲醬嘅花生味好香馬拉盞西蘭花炒魷魚 $68魷魚份量好多 炒得唔算太油馬拉盞嘅味都算出 好食又特色菠蘿冰 $26好多菠蘿肉 真係幾足料生薑蜜 $22有d辣 不過好暖胃
水門雞飯$54

好多菠蘿肉 真係幾足料

生薑蜜 $22
有d辣 不過好暖胃
2021-11-25 458 瀏覽
#pb食在旺角 #pb支持黃店💛日日食雞 唔會瞓低🐔相信大家對呢間雞飯都唔陌生💛 次次經過都會好多人排隊 今次平日夜晚去到 竟然等左10分鐘左右就有位👍🏻 店內座位比較逼 適合大家快快食個飯🤪.除左最出名嘅水門雞飯之外 其實佢仲有湯粉、炒粉食😋 仲有好多款小食😍 重點係價錢幾抵食 全部都係$50-$70不等👍🏻🔹生蝦刺身🦐去親食泰菜必叫❤️ 呢碟生蝦刺身已經係全枱最貴嘅一碟($108)🤪 一共有6隻虎蝦 隻隻都又大又爽 點埋個辣汁食一流😍最特別係佢有苦瓜 夾住食更加爽口😋🔹水門三寶雞飯🐣貪心嘅人可以好似我咁 叫個三寶雞飯 一次過試哂水門雞、炸雞、雞什😍 個飯份量都幾多 水門雞食落幾滑 炸雞外脆內軟😋 點埋兩個特製醬汁仲正👍🏻🔹冬蔭公海鮮湯金邊粉🦪海鮮好足料 有青口、蝦、魷魚等等😍 冬蔭功湯底唔算好濃 亦唔會好辣🤪🔹原條烤魷魚🦑$48有兩條原條魷魚食幾抵食😋 魷魚烤到剛好 唔會好韌 食落肉質仲有少少軟淋淋👍🏻🔹蝦頭膏炒什菜🥦有4-5款菜😋 蝦頭膏食落冇咩味 唔會好鹹🤪🔹泰式鴛鴦☕本身好中意泰式咖啡、泰式奶茶😆 今次試下呢個泰式鴛鴦 飲落唔會好甜 奶味偏重😋🔹蘋果雪梨水🍎養生之選🤪 呢杯係秋
#pb食在旺角 #pb支持黃店💛

🔹蝦頭膏炒什菜🥦
有4-5款菜😋 蝦頭膏食落冇咩味 唔會好鹹🤪
🔹泰式鴛鴦☕
🔹蘋果雪梨水🍎
養生之選🤪 呢杯係秋日限定👍🏻 飲落好滋潤 好舒服😍 而且有好多蘋果肉、雪梨肉 正正呀🥰

優惠時間✨
由即日起星期一至四全線分店3:00pm - 5:00pm 招牌菜水門雞飯只售$30(只限堂食)
整體真係好抵食 叫左咁多野都唔使$400😍 佢仲有元朗、大埔、尖沙咀分店 大家快d睇下邊間方便你啦💛

水門雞飯 (豉油街) • 🤝🏻🤪
2021-11-22
10 分鐘 (堂食)
2021-11-21 69 瀏覽
Chicken Daily, Stay Lively🐥🐥🐥👅🥢💫..出名既水門雞飯🐥,開到黎旺角鬧市喇🥳。聽就聽得多,地點咁方便當然要來一試,但人氣爆燈既雞飯,無論日夜都咁多人排隊😳,店舖雖小,但食客滿滿,枱與枱之間比較密,但有另一番風味。日日食雞 唔會瞓底!有興既Slogan💫。價錢大眾化親民,難怪日日咁多人排隊食。排隊個陣,店員仲話我知💁🏻‍♂️。。由即日起星期一至四全線分店from 3:00pm-5:00pm 招牌水門雞飯只售$30 (只限堂食) 😍 真係好抵啊啊啊。✨泰式腩仔 $52✨泰式乾炒辣牛河 $78✨水門雞脾飯 $64KMG (Khao Mun Gai) Poached Chicken w/ Chicken Rice🐥 雞飯出名抵食好食不用置疑,而且呢度既泰式腩仔同樣出色😍,半肥瘦比例皮香肉脆,呢個價錢份量十足,很抵食呢。炒粗河粉亦惹味煙韌,款款都不錯。有時想吃得簡單點,呢間都係唔錯選擇。..×××××× 1️⃣ 大埔汀角路11號地舖2️⃣ 元朗教育路24-36號百宜樓地下A號舖3️⃣旺角豉油街21C..

✨泰式腩仔 $52

✨泰式乾炒辣牛河 $78

✨水門雞脾飯 $64

×××[水門雞飯]×××
1️⃣ 大埔汀角路11號地舖
2️⃣ 元朗教育路24-36號百宜樓地下A號舖
3️⃣旺角豉油街21C
📍水門雞飯 (旺角) My All Time Favourite!! ❤️每次諗唔到食咩好就會黎呢到架啦heheee~ 呢個水門雞飯人氣超高,經常都大排長龍,相信大家都一定對佢唔陌生。🥰呢度嘅食物性價比超高,而且依家仲有超大優惠,‼️由即日起星期一至四全線分店3:00pm-5:00pm 堂食招牌水門雞飯只售$30!! 𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️水門雞飯 (轉雞髀+$10 加雞雜+$10)每次都必點佢地既招牌水門雞飯!強烈建議大家要轉雞髀呀🍗,因為雞肉會嫩滑好多。佢地既水門雞肉味好香,配埋佢哋嘅特製醬汁一齊食超正。👍泰式醬汁鹹香味十足,當中仲帶有少少甜味,而且有少少辣辣地咁,好惹味!除咗雞之外,佢嘅油飯亦都相當出色。🍚飯粒粒粒分明,油份唔算太多,但係就好香雞油味。水門雞飯會附送一碗雞骨湯,湯嘅胡椒味偏重,入面仲會有冬瓜,😚好滿足!▪️泰式辣雞絲湯粉($45)麵底選擇左金邊粉,🍜雖然叫做辣雞絲湯飯,但係其實唔算好辣,佢嘅湯底好有驚喜,味道酸中帶辣,好開胃惹味。👍雞絲嘅份量亦都好多!! ▪️秘汁泰式生蝦 ($108)🦐泰式生蝦一共會有六隻,玻璃虎蝦嘅口感好爽口,而且完全唔會有雪藏味。點埋佢嘅秘製
📍水門雞飯 (旺角)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️水門雞飯 (轉雞髀+$10 加雞雜+$10)

▪️泰式辣雞絲湯粉($45)

▪️秘汁泰式生蝦 ($108)
🦐泰式生蝦一共會有六隻,玻璃虎蝦嘅口感好爽口,而且完全唔會有雪藏味。點埋佢嘅秘製醬汁好正,😆酸酸辣辣咁好過癮!

▪️馬拉盞西蘭花炒魷魚鬚($68)
西蘭花同魷魚嘅份量都好多,🥦西蘭花識落好爽口,🦑而魷魚鬚都好彈牙,配埋馬拉盞一齊炒令味道超香,而且仲好有鑊氣添!

▪️凍泰式奶茶($22)
🧋呢度嘅泰式奶茶甜度係固定左嘅,冇得嗌少甜,不過都唔使擔心,佢嘅味道唔會話太過甜,奶同埋茶嘅比例剛剛好,好推介!

▪️菠蘿冰($26)
🍍菠蘿味道好出好香,而且仲唔會太過甜,飲落超清新解渴!

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍旺角豉油街21C號地舖
G/F, 21C Soy Street, Mong Kok
2021-11-19 60 瀏覽
"日日食雞 唔會瞓低"🤣雖然未至於日日食 但係我諗好多人都同我一樣 好鐘意食水門雞飯嘅😌今次去旺角分店 又試咗d唔同嘅野喇◾雞三寶飯雞就唔洗講 一定要叫架啦🐔之前都係食classic嘅水門雞飯 今次就貪心啲 嚟個雞三寶 分別有水門雞/炸雞同埋雞雜(即係各種雞內臟啊🫁) 水門雞好滑好嫩 炸雞會配個泰式甜酸醬 好惹味😋雞雜當中最鐘意雞腎 勁爽口 而油飯香得嚟又濕潤🍚咁豐富都係$64咋 好抵食◽牛肉湯牛丸生牛肉湯金邊粉我真係抱住嘗試心態去叫個湯粉嚟試下 無令我失望喎🍜一嚟即刻試下個湯底 夠濃郁 staff雖然另外比咗辣粉/炸蒜等等嘅調味料 但我覺得乜都唔落都已經好正❣️牛肉半生熟 都有6-7片 肉質都幾嫩 而牛丸仲係黑椒牛丸嚟 所以特別香 同埋帶少少黑胡椒嘅辣味🧂而且份量都幾大 女仔食會有機會食唔晒 男仔應該啱啱好😊◾腩肉魚露椰菜腩肉肥瘦均勻 個人比較喜歡肥嘅部份 因為食落啖啖骨膠原嘅感覺啊👸🏻椰菜新鮮好爽 整體調味比我想像中出色 香濃得嚟又唔會死醎呢度飲品有成差唔多20款選擇 我地就揀咗地道風味嘅泰式奶茶同鮮檸梳打🍋味道都唔錯架 而且呢度連飲品都大杯過人嘅喂😆‼️而家水門雞飯全線分店都有優惠啊

◾雞三寶飯
◽牛肉湯牛丸生牛肉湯金邊粉
◾腩肉魚露椰菜

‼️而家水門雞飯全線分店都有優惠啊 由即日起逢星期一至四下午3-5點 招牌水門雞飯只售$30❤️只限堂食
🐽水門雞飯加雞雜 $64雞肉比較白身,脂肪比較少,但肉質都嫩滑,雞皮爽口,一定要點個醬汁,酸酸辣辣咁,好惹味,而個飯唔會太油,有啲香茅味,另外加左雞雜,處理得幾乾淨,冇腥味,仲送左碗冬瓜湯,好夠味😋🐽泰式豬手飯 $52豬手炆得夠淋,非常入味,皮既部分好有膠質,份量都幾多🤣🐽泰式腩仔 $52叫左個小食,同平時我地食開既燒腩仔有啲唔同,外皮好脆口,而肉質半肥瘦,有少少融係口中既感覺,再加埋個酸辣汁好正🤤🐽鮮檸梳打 $22咁多泰式飲品中,最鍾意飲青檸梳打,酸酸尾尾,飲落特別爽🤗🌟餐廳而家仲做緊優惠,由即日起星期一至四全線分店03:00PM-05:00PM招牌水門雞飯只售$30 (只限堂食)

🐽水門雞飯加雞雜 $64

🐽泰式豬手飯 $52

豬手炆得夠淋,非常入味,皮既部分好有膠質,份量都幾多🤣

🐽泰式腩仔 $52

🐽鮮檸梳打 $22

咁多泰式飲品中,最鍾意飲青檸梳打,酸酸尾尾,飲落特別爽🤗

5 分鐘 (堂食)
  • 水門雞飯
  • 泰式腩仔
水門雞飯好受歡迎,每次經過旺角,尖沙咀門口都見有人排隊一入門口,鋅鐵餐桌加上泰文的雞檔,已經感受到濃濃的泰式大排檔風味在這個不能旅遊的日子,來一趟水門雞飯,又真係可以解下泰國鄉愁泰國的水門雞飯,出名在平啦香港的水門雞飯 $54 一碟,雖然比泰國貴,不過係香港算係經濟除左海南雞飯,鋪頭仲不斷推出新菜式,都係貼地價。落單無耐已經上哂菜,速度一流~ 我一直都有疑問,點解南雞飯係星馬泰都咁出名佢唔係海南島出產架咩? 上網搵資料,海南雞飯真係源自海南,不過當時只係叫「雞飯」,  後尾移居南洋的海南人開始在在南洋賣,漸漸才有了「海南雞飯」的稱號細心留意,星馬泰的海南雞飯都各有特色架正宗馬來西亞海南雞飯,  D飯係一個個波的,再加上薑蓉,黑醬油同辣椒醬星加坡的海南雞飯係雞同飯分開放,亦伴有3種不同醬汁而泰國的海南雞飯就方便,將雞同飯放埋一碟最重要的當然要配番個雞骨冬瓜湯和秘製辣汁啦雞肉已起骨,食落啖啖肉,好方便,而且仲幾嫩滑,雞皮皮薄少脂肪,好爽口配埋個辣汁,送飯一流~ 唔覺唔覺就會食哂成碟飯 (OMG)  以54蚊的價錢,我覺得雞肉的份量都幾多~個人感覺,水門雞飯的味飯比較清,無星加坡的雞油飯咁油
水門雞飯好受歡迎,每次經過旺角,尖沙咀門口都見有人排隊
泰國的水門雞飯,出名在平啦
除左海南雞飯,鋪頭仲不斷推出新菜式,都係貼地價。
落單無耐已經上哂菜,速度一流~
水門雞飯
我一直都有疑問,點解南雞飯係星馬泰都咁出名
佢唔係海南島出產架咩?

細心留意,星馬泰的海南雞飯都各有特色架
星加坡的海南雞飯係雞同飯分開放,亦伴有3種不同醬汁
而泰國的海南雞飯就方便,將雞同飯放埋一碟
最重要的當然要配番個雞骨冬瓜湯和秘製辣汁啦
水門雞飯
配埋個辣汁,送飯一流~ 唔覺唔覺就會食哂成碟飯 (OMG)
以54蚊的價錢,我覺得雞肉的份量都幾多~

個人感覺,水門雞飯的味飯比較清,無星加坡的雞油飯咁油膩
食落比較清新,無咁膩~

除左主打的水門雞飯,當然要叫番幾個泰式食物

秋日限定
冬蔭雞湯粉 $54 (仲可以用優惠價加配其他食物)
冬蔭雞湯粉
冬蔭公湯底,望落兇狠,其實食落唔太辣
冬蔭公湯偏酸,辣味輕微,用黎做湯底係幾MATCH的~
雞肉類似雞胸肉,無海南雞咁滑,但又唔係嚡既,其實都OK

$20 加配的串燒 (可選豬/雞) ,幾抵食
豬肉雖然燒得有少少乾,不過醃得幾入味
豬肉串燒
最鐘意個甜酸配菜,真係開胃又醒胃

木瓜沙律 $ 48
開胃清新又爽口的一道前菜
唔算好辣,微辣朋友都接受到
前菜黎講,呢個份量3-4人都足夠~
木瓜沙律
每次必點的芒果冰,有好香的芒果味,而且D冰攪得好幼滑,推介~
芒果冰
2021-11-15
4 分鐘 (堂食)
豬肉串燒
芒果冰