2019-04-24 1699 瀏覽
來到這一家水門海南雞飯,隔壁就是孖寶雞飯了,相信這兩間的競爭也比較大,我們來到門口看一看餐牌,以為門口的是客戶在等待雞飯,原來是老闆在門口休息。我們點了一個海南雞飯再加$10有青檸梳打特飲,共$40青檸梳打的味道也很清新,但是看到他應該加了兩下糖漿再加青檸然後再加水攪勻便是了,但份量也很大杯,$10來說性價比也不低。雞飯來說,油飯做得很出色,放入口的時候充滿香味,而且偏軟的,我是十分推薦的。另外,細細盒的飯盒裏,也有泰式的木瓜沙律,沙律的感覺很清新,而且沙律醬也很美味,這是額外的驚喜。唯一失色的是海南雞的味道,海南雞比較乾,不太滑,而且沒有太多光澤,好像不太新鮮的。
外賣自取
2019-03-18 1574 瀏覽
其實黎又新街係為咗探好友的B ~ 順便食埋飯~ 坐月的女子吃雞沒錯吧 🤩 一於買隻海南雞啦 😚泰式海南雞 全隻 $140~ 因為即叫即起骨 所以等咗一陣,都唔係好耐 👌🏿 起曬骨都有兩個外賣盒滿曬 👍🏻 肉質係淋身嫩滑的~ 在香港也不能奢求吃什麼走地雞吧~ 這個算是有雞味 😚 個汁都係重點油飯 $15~ 好大盒 😁 不是吃過最好味的 ~口感味道 算是👌🏿 缺少了香 ~令人費解的是在店子裏的這幾句:雞,斬的一定不夠肉汁豬,煎的一定會榎澀澀牛,燒的一定會過分熟的確 未見過有店舖會推銷自己嘅雞係唔Juicy, 豬係鞋,同埋牛係老 🤣 其實當時 掛住影相 冇認真睇~ 如果認真睇咗 可能真係會唔買 🤣🤣🤣總括來說~ 沒有骨的海南雞, 很方便,適合飢詩這種懶人~飢 point : 6 / 10 #hungermarch #飢詩 #非飢詩
其實黎又新街係為咗探好友的B ~

起曬骨都有兩個外賣盒滿曬 👍🏻 肉質係淋身嫩滑的~

在香港也不能奢求吃什麼走地雞吧~ 這個算是有雞味 😚

個汁都係重點

令人費解的是在店子裏的這幾句:
雞,斬的一定不夠肉汁
豬,煎的一定會榎澀澀
牛,燒的一定會過分熟
總括來說~ 沒有骨的海南雞, 很方便,適合飢詩這種懶人~
飢 point : 6 / 10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
外賣自取
本人家住元朗,呢晚放工, 去又新街買晚餐返屋企同女朋友一齊食。之前去又新街買野食,已發現有間新開的泰式海南雞飯,就試試佢。店面細細, 不設堂食, 只供外賣。食物選擇唔多, 基本上只有3種肉類的配搭。仲有飲品。而我叫左: 美國安格斯燒牛肉沙律, 泰式去骨海南雞配油飯,同青檸薄荷梳打。外賣個袋好靚~好好拎之餘, 可以循環再用。美國安格斯燒牛肉沙律 ($40)老實講, 我打開時有少少失望,因為同佢店面張相係有D出入的。但撇開同張相有出入,其實呢盒野賣相都唔差, 還好。牛肉,. 點餐時佢有問我要幾成熟,有得揀的,我叫左5成~牛肉都仲有D粉紅~好juicy, 唔錯沙律...err.. 我冇expect過會係咁...首先講下佢個沙律有咩先:有紅椒, 青爪, 同洋蔥絲,留意返! 全部都係生的!生洋蔥好辣..我真係食唔到..而且成個沙律主要就係洋蔥絲,唔係一條半條...所以基本上我食晒d牛肉..就冇再食了..可能泰式沙律真係咁.. 我唔知..泰式去骨海南雞配油飯 ($40)well, 我食完個沙律,先開始食個飯, 然後一打開, 又見到個沙律當然, 我又自動skip左了個飯唔錯的, 幾香,d雞都好食,仲
本人家住元朗,
呢晚放工, 去又新街買晚餐返屋企同女朋友一齊食。
之前去又新街買野食,
已發現有間新開的泰式海南雞飯,
就試試佢。
店面細細, 不設堂食,
只供外賣。
食物選擇唔多,
基本上只有3種肉類的配搭。
仲有飲品。
而我叫左: 美國安格斯燒牛肉沙律,
泰式去骨海南雞配油飯,
同青檸薄荷梳打。
外賣個袋好靚~
好好拎之餘, 可以循環再用。
美國安格斯燒牛肉沙律
美國安格斯燒牛肉沙律 ($40)

老實講, 我打開時有少少失望,
因為同佢店面張相係有D出入的。
但撇開同張相有出入,
其實呢盒野賣相都唔差, 還好。
牛肉,. 點餐時佢有問我要幾成熟,
有得揀的,我叫左5成~
牛肉都仲有D粉紅~
好juicy, 唔錯
沙律...
err.. 我冇expect過會係咁...
首先講下佢個沙律有咩先:
有紅椒, 青爪, 同洋蔥絲,
留意返! 全部都係生的!

生洋蔥好辣..我真係食唔到..
而且成個沙律主要就係洋蔥絲,
唔係一條半條...
所以基本上我食晒d牛肉..
就冇再食了..
可能泰式沙律真係咁.. 我唔知..
泰式去骨海南雞配油飯
泰式去骨海南雞配油飯 ($40)

well, 我食完個沙律,
先開始食個飯,
然後一打開, 又見到個沙律

當然, 我又自動skip左了

個飯唔錯的, 幾香,
d雞都好食,
仲有個汁畀你點雞食,
味道唔錯, 而且$40一d都唔貴,
我會再食的。
青檸薄荷梳打
青檸薄荷梳打 ($15)

呢個我見佢$15, 平, 加上我上openrice,
睇過佢深水埗分店d相,
佢d青檸梳打係原枝玻璃樽裝的梳打水, 再另上新鮮青檸的。
我expect我叫青檸薄荷梳打都係咁,
只係加新鮮薄荷葉...
點知拎餐嗰陣見到,
心已沉一沉..

成杯野都係綠色的..
姐係用左唔天然嘅野, 有色素啦。
味道ok的..
但我見到入面片青檸都浸到變左綠色..
就唔係好想再飲落去了..

下次我如果再叫, 都係叫青檸梳打算了,
起碼唔會成杯綠色?
2019-02-22
泰式去骨海南雞配油飯