2007-11-02 30 瀏覽
黎cafe當然飲下野, 玩下玩具啦, 點知d伙計話因為呢到係出面黎, 唔可以玩. 我地話搞錯囉, 之後帶位個陣時又唔講清楚, 俾錢係到坐ja! 個伙計話如果有位個陣就會安排... 外面竟然有人食煙!D野飲太甜....唔掂..
外面竟然有人食煙!

D野飲太甜....唔掂..

2007-10-24 12 瀏覽
Sorry that I dun know how to type Chinese. Last night, I visit Cafe de Verseau. The environment makes me feel comfortable, quite good~My friends told me that the PASTA is good, so I ordered one last night. The taste is really great, even better than Tuesday and Spaghetti House I think. But I dun like the Salad, not worth to eat, maybe the size is small for me.The drink is fair I think.In my opinion, I think Cafe de Verseau is a restaurant, but not a cafe. Because the taste of their food is quite

The drink is fair I think.

In my opinion, I think Cafe de Verseau is a restaurant, but not a cafe. Because the taste of their food is quite high in standard. hahaha I suggest to change it as "Restaurant de Verseau".

One more thing, I enjoy their silent because nobody is playing game around me. Therefore, I can have a relax talk with my friends.

2007-10-19 11 瀏覽
間餐廳的野食係cafe來說都算得上不錯,都有一點心思,而且都算多選擇。但可惜當你叫的時侯,佢就會話呢樣無個樣無......pasta算做得幾好,不過pizza就一般啦,好似pizze同餡餅個底都係用酥皮,都可以話係特色,不過好似慳皮左少少,同埋個size真係好細。野飲方面,好似欠缺左少少特色,好過茶餐廳少少啦。waiter服務都ok啦,有咩要求佢都會盡量滿足到你。環境....差到爆囉.....因為我地人多,所以被安排坐到露台,係一個無景既露台...坐底就發覺好大陣bbq味,不過慢慢就會發覺原來係火水味,仲要好濃,成晚好似索火水口咁,仲要間餐廳俾人食煙....四周煙霧彌漫,都有少少驚佢會溝埋d火水爆炸...索到個人wingwing地。下次都係咪搞...

waiter服務都ok啦,有咩要求佢都會盡量滿足到你。

下次都係咪搞...
2007-10-07 6 瀏覽
一向我都唔寫食評o架,不過今次真係要寫下呢!今晚我同朋友一行四人去食飯,去到旺角,人多到想死….諗起個friend話呢間餐廳d嘢食幾去,決定上去試吓…….我地上到去,嘩!勁多人,原來有VIP 房可以Book……有位坐之後,嗱嗱聲order咗幾樣嘢食﹕鮮桃沙律﹕感覺幾fresh,如果多啲桃就更加好lu…海鮮意粉﹕非常正!好味過好多西餐廳,簡直有一酒店水準!值得一試飲品﹕我地每人叫左一杯,杯杯都好好味,同一般caf#22000;啲好唔同,不論味道同賣相都一流,我喺出面都未飲過(但唔記得叫咩名)甜品﹕本來飽到唔食,但見隔離都叫,我地又叫…..cakes都幾正,puff內凍外軟,好味!環境﹕幾日情調,好多人帶相機一邊食飯一邊影相o架喎!仲有,啲waiter同waitress都幾細心,服務好好,我地有唔同要求佢地都好樂意幫手,抵讚!好耐未試過去一間餐廳想有再去嘅衝動呢!!
一向我都唔寫食評o架,不過今次真係要寫下呢!
鮮桃沙律﹕感覺幾fresh,如果多啲桃就更加好lu…
環境﹕幾日情調,好多人帶相機一邊食飯一邊影相o架喎!

仲有,啲waiterwaitress都幾細心,服務好好,我地有唔同要求佢地都好樂意幫手,抵讚!

好耐未試過去一間餐廳想有再去嘅衝動呢!!
2007-09-17 1 瀏覽
食物不錯...闊面..好好味...不過份量過少...因為都要成7x一份..pizza是酥皮的...有點兒失望...><另外caeser 的source太少...整體, 食物價錢偏貴。同埋裝修普通...餐廳無門..我坐的位是望向門位...好無安全感...哈哈食左以上3樣野加一杯野飲大概16x...-_-"仲有佢d 服務員有一貫樓上cafe 的作風..未訓醒樣...哈哈~呆下呆下...
食物不錯...
pizza是酥皮的...有點兒失望...><
另外caeser 的source太少...
整體, 食物價錢偏貴。
同埋裝修普通...
餐廳無門..我坐的位是望向門位...
好無安全感...哈哈
食左以上3樣野加一杯野飲大概16x...-_-"
仲有佢d 服務員有一貫樓上cafe 的作風..
未訓醒樣...哈哈~呆下呆下...
2007-09-10 10 瀏覽
前陣子有fd生日,於是相約到水瓶座食dinner~它的食物質素無疑是不錯,但服務態度好唔得囉,個個侍應生都好串,做野唔夠勤快,叫一叫才動一動,好似唔想撈咁!杏汁大蝦雞卷意粉味道唔錯,杏汁甜甜地,幾特別;大蝦真係幾大隻,俾雞塊包住,食落口感很豐富,雞很嫩,醃雞也夠時候,雞很入味,味道豐盈。食物有水準,但服務真係有待改善。
前陣子有fd生日,於是相約到水瓶座食dinner~

食物有水準,但服務真係有待改善。
2007-08-31 2 瀏覽
昨夜小學同學聚會七點半上了Cafde verseau畀左張室內長枱我地但我地一行十四人好難一齊傾計同玩又唔想入VIP房太貴了於是要求轉出出面但Waitress唔畀後生仔講食腦於是我地話要搬郁d 枱擺成正方型waitress 就話由得我地自己搞雖然自己搬但都叫畀同埋我地有機會合作下XD搬完正好多雖然係逼少少我地叫左好多野Share黎食d 野好好食如有一籃子雞翼炸魷魚天使面吞拿魚長通粉等等係個肉丸差左少少其他都好好食! 不過份量少左d..跟住悶悶地自己諗game玩問waiter 拎d 水, Tobasco, 胡椒粉同鹽估唔到真係得=3=到十點夠鐘有得拎cafd 野玩我地玩話事啤我地其實都玩得幾嘈下架仲要玩埋d staff = =玩到十點半叫staff 幫我地影埋相就埋單走最後當然還原返D枱啦! XD 埋單total $790 Average一人六十度啦=]值得我黎記一記的是水瓶座的侍應好nice 好好人1. 一直serve 我地果個天秤座staff好nice 同我地傾下計搞下gag咁佢話有d 客投訴佢我都唔係好信我要讚你=P 2. 另外仲有阿B 佢成日畀我地玩都唔Mind 3. 仲有仲有
昨夜小學同學聚會七點半上了Cafde verseau
搬完正好多雖然係逼少少

我地叫左好多野Share黎食
d 野好好食如有一籃子雞翼炸魷魚天使面吞拿魚長通粉等等
[唔記得d 名= =]
係個肉丸差左少少其他都好好食! 不過份量少左d..
估唔到真係得=3=

值得我黎記一記的是

水瓶座的侍應好nice 好好人
2. 另外仲有阿B 佢成日畀我地玩都唔Mind
3. 仲有仲有幫我地影相同畀男同學“非禮”左的阿Dick
成日都好好笑容笑得好甜果隻! 好易話為! =)
要同老細講聲唔好意思我地昨夜真係打攪哂! 仲玩埋你D員工! SORRY!
2007-08-31 0 瀏覽
同男朋友去食dinner!本來有朋友話e間不太好!但係我同男朋友都堅持要試!我地食咗:白汁吞拿魚通粉yummy ^^白汁剛剛好,唔太多,唔太小!菠菜角好脆,烹調時菠菜冇流出來!高手!啤酒蜆超yummy waitress介紹!正~夏威夷pizza d材料雖然簡單,但pizza底超脆,唔厚!正~white choco milk 好甜好好飲~pinky 有小小苦味幾特別~waitress 服務好好!!~下次一定會再去~
白汁吞拿魚通粉yummy ^^白汁剛剛好,唔太多,唔太小!
菠菜角好脆,烹調時菠菜冇流出來!高手!
啤酒蜆超yummy waitress介紹!正~
white choco milk 好甜好好飲~
pinky 有小小苦味幾特別~
waitress 服務好好!!~下次一定會再去~
2007-08-28 3 瀏覽
kk19143, ElEl, carr你好, 我叫jacky, 係水瓶座o既負責人, 因為之前幾日不是因為工作關係或私人事務, 幾天沒有回cafe, 因為我地經營左差不多兩年,都未收過類似嚴厲的評語, 所以當睇到你地的食評時, 我覺得很緊張, 亦很重視. 今天回cafe的第一件事就是詢問你們提供之有關同事及當日有上班的同事! 我一直認為錯就要認, 打就要企定! 亦深明做飲食, 沒有好的服務, 到頭來一定會自食其果... 我明白一定是我們的服務未能令你們滿意, 才會有你們的投訴, 經我查問下, 有關之同事確實是有不夠專業的地方, 如可樂事件, 起碼要向客人解釋及說明, 但她承認那刻她因腦裡一片空白而沒有作出適合之回應(就此我已嚴詞警告了她)... 但有部份指責, 我想可能是誤會而已, 如叫你們揣上menu, 她卻叫你們自己選, 這個她堅稱沒有, 事實上就我平時的觀察, 我們的同事雖談不上很專業, 但亦不會如此無禮, 會不會是環境因由, 而令大家產生誤會呢? 自問我們向來都願意接受批評, 有錯一定要改, 才會有進步, 會有生意^^! 我明天亦會特別跟各同事開會提及此事, 已防治
kk19143, ElEl, carr你好,

自問我們向來都願意接受批評, 有錯一定要改, 才會有進步, 會有生意^^! 我明天亦會特別跟各同事開會提及此事, 已防治將來有同樣的事件發生. 如不介, 亦歡email本人:cafedeverseau@gmail.com, 我們可以再詳談^^!
2007-08-28 5 瀏覽
上星期試完佢个BBQ之後, 我會用勁差來形容呢間餐廳, 仲差个大陸的服務水準:Sevice: Really Really bad..始終係Mongkok區Envelopment: So far so good...好似d唐樓天台. 唔好坐+冇background music...Food: okToilet: very dirty.Cost: BBQ - $170 per head (not reasonable for the above bad comment)Recommendation: Dont GO!!

Food: ok
Toilet: very dirty.

Recommendation: Dont GO!!

2007-08-27 4 瀏覽
上星期成班朋友一行十人相約到旺角上樓cafe燒烤, 一上到去個環境都算OK,話晒露台地方都有冷氣, 响露台坐咗一陣都無人理我哋,咁走自己主動啲...走過去同個waiter講,麻煩比幾杯水同埋兩杯可樂我哋吖,大約30分鐘之後我哋幾個人仍然無嘢飲,之但係格籬枱就無限量供應飲品同食物,睇請楚...原來自己Friend, 咁無法啦,只有再等…等到所有朋友都到齊都無嘢飲, 我就問裡面好似話得下事嘅人講我哋啲嘢飲好似未唻過噃! 佢望都無望過我就同我講,我會幫你跟下,有人跟下之後嘢飲終於都唻咗, 但係真係唻咗都無人知囉! 唔知點解啲waiter可以將啲嘢飲放响張無人坐嘅枱上面又唔出聲。又有個朋友多事拎住個menu走去問個啲waiter有咩好介紹, 個waiter指住個menu你自己睇啦! 之後仲得意,我哋見啲可樂無咩味,就叫咗一杯可樂走冰,點知見到個waiter張半杯可樂放响一張無人坐嘅枱上面, 我哋立即追問”呢杯咩唻架”個waiter越行越遠,我就有種”亞賓叫狗”嘅感覺,之後佢响好遠叫返過唻話”可樂走冰呀”…唔係下話…可樂走冰得半杯。好話唔好聽我哋一行十人去佢到BBQ都成19XX架,而家香港市道好咗係咪又無人記得服務態度應該係點? 一話而家啲後生仔同劉德華有代溝唔明個廣告講咩? 麥記係咩蝕緊錢?因為叫可樂走冰都比成杯。呢一間餐廳食物唔係差得咁緊要,只係啲嘢飲真係唔好飲同啲服務真係差到爆,唔係旺角地方就係咁下話? 係咁就唔好學人收10% service charge啦!$160蚊一個人包兩杯$28以下飲品再加10% service charge,講真吖! 好唔值!!!

呢間”水瓶座”我比十個差佢!!!!
2007-08-26 2 瀏覽
一杯可樂走冰,,,一個男性打扮的侍應,,,送來一杯得一半的可樂放在桌边,,問佢這昰甚麼,,,佢冇答,,走左,,,,哈哈,,,問佢有セcoffee好介紹,,佢叫我look餐牌,,哈哈,,,coffee,,檸茶,朱古力,特飲,,全水到唔水..哈哈,,,旺角cafe,,,大陸都不如,,唉,,why????????10人食左$1968,,哈,,哈...一生人第一次可樂走冰..送來一杯得一半的可樂,,勁正..全球獨家..一定要試,,,,,,,
2007-08-18 1 瀏覽
book了幾次水瓶座,次次都因事而去唔到,昨天同幾個朋友上去試一試了。去商場樓下跟指示去搵路,都幾“隔涉”,要經過後樓梯上去(因果陣未知可以坐“車立”)。上到去,侍應帶我們坐梳化位,略嫌位置較逼,不夠寬敞,不過尚可接受。叫了set dinner,朋友試了杏仁汁大蝦意粉,我則試了個用酒作配有魚的意粉(忘了名字)。朋友個大蝦set dinner試了一粒,覺得很好吃,而且口感很不錯。而我那個魚,味道很不錯,不過可能自己問題,覺得有點偏鹹。之後有甜品焦糖燉蛋同埋芭夫,朋友說燉蛋偏甜,而芭芙的味道對我來說剛剛好。這裡環境很有情調,不過這裡燈太暗,看餐牌時有點辛苦。但值得一讚,店員很細心地知燈光較暗,都給我們蠟燭照著(雖然幫助不大)。店員都很有禮貌。

2007-08-16 4 瀏覽
從網上得知這間水瓶座餐廳,早前特意和朋友一試。上到去發覺地方比想象中細了一些,那天感覺似乎冷氣也不是很足夠,室內有點悶熱。後來見出面有個平台,環境似乎不錯,於是便轉了出去坐,侍應們亦很有禮地幫我們轉。出到去竟發現外邊有一座巨型直立式冷風機,感覺非常舒適,值得一讚!至於食物方面,佢地既燒羊架真係要推介,羊肉醃製得非常好味,火候的掌握更是一絕,外皮香脆而內裡嫩滑,真係食到唔停得口,唯一缺點是份量少了一點而矣!另外佢地既香草蕃茄海鮮天使麵亦非常出色,醬汁濃郁好味,麵身不會過軟,值得一試!還有佢地個吞拿魚蟹子沙律亦做得不錯,算是有特式的西菜。總括而言,食物水準有意外驚喜,服務態度算是好的,祇是有個別侍應生較生手,很多關於菜式及價目情況顯得一知半解,但這都是小問題,我一定會再光顧。
2007-06-19 3 瀏覽
同兩個朋友補祝生日, 睇左好多間食評, 見呢度好似話幾舒服, 於是就黎呢間水瓶座.最初佢地冇位, 俾左間房我地, 3 個人霸左成間房, 好癲.(1)之後坐番出面, 同入面係一條條鏈之隔.(2)出面有好幾張枱, 每張枱standard 坐到6 個人.(3)最尾有個韆鞦椅, 幾靚的.(4)入面間房有電腦, 有大富翁玩見到, 要除鞋.有出面都坐得幾舒服, 特別係空間感大好多.冇買蛋糕, 所以唔知切餅費係幾多.唔食set din, 因為覺得百幾蚊唔抵, 散嗌比較多選擇又化算好多.點選了:食物a)脆香雞軟骨啤酒汁$40 (註:可加$20換啤酒)(侍應推介)(b)肉碎焗薯皮$42 (侍應推介)(c)煙鴨胸Pizza(紫蘇香蒜醬)$45(d)焗芝士海鮮闊麵$75飲品e)Mai Tai - Rum, Triple Sec, Orange Juice, Pineapple Juice, Grenadine $36(f)Snow Rabbit - Baileys, Kahlua, Malibu, Cream Milk $36(g)Sex On The Beach - Vodka, Peach, Schna
之後坐番出面, 同入面係一條條鏈之隔.(2)
最尾有個韆鞦椅, 幾靚的.(4)
入面間房有電腦, 有大富翁玩見到, 要除鞋.
有出面都坐得幾舒服, 特別係空間感大好多.

冇買蛋糕, 所以唔知切餅費係幾多.

點選了:
食物:
(a)脆香雞軟骨啤酒汁$40 (註:可加$20換啤酒)(侍應推介)
(b)肉碎焗薯皮$42 (侍應推介)
(c)煙鴨胸Pizza(紫蘇香蒜醬)$45
(d)焗芝士海鮮闊麵$75
飲品:
(e)Mai Tai - Rum, Triple Sec, Orange Juice, Pineapple Juice, Grenadine $36
(g)Sex On The Beach - Vodka, Peach, Schnapps, Cranberry Juice, Pineapple Juice $36

(a) 脆香雞軟骨啤酒汁: 如果唔知道有啤酒汁, 可能冇問題, 因為本身雞軟骨好入味同好惹味, 食完又再想食, 細細粒又容易入口, 佐酒就最岩喇. 但係呢, 餐牌寫明有啤酒汁卻一點啤酒味都感覺唔到, 仲要係三個人都食唔出, 唔知係咪真係要加$20 換支啤酒倒落去呢?
(b)肉碎焗薯皮: 香脆薯皮配以肉碎, 配搭很好.
(c)煙鴨胸Pizza(紫蘇香蒜醬): 塊皮幾薄, 鴨胸唔鞋, ok 易入口.
(d)焗芝士海鮮闊麵: 忌廉香甜, 海鮮有蝦同青口, 芝士焗起黎好香. 但呢味野略鎌貴左d, $60 好了.
(e)Mai Tai: 個人認為唔好飲, 酸酸地得黎又藥孳地水味.
(f)Snow Rabbit: 呢杯咖啡酒唔錯的, 重奶味得黎又夠滑.
(g)Sex On The Beach: 飲得野既朋友就一定飲過, 不置評了.

埋單個侍應叫我做member, $30, 有$20 係下次食野可以扣番同埋食野唔駛加一.
後尾check 番, 唔知點解唔係收$370 而係收$360.

侍應態度幾好, 成日都保持笑容.
但係坐出面唔係成日有侍應見到, 要改善.