建議使用Google Chrome瀏覽器,讓你於OpenRice網頁享有更好的用戶體驗。
下載 Google Chrome
下次先
我們將停止支援使用 TLS 1.0/1.1 的設備。若要繼續在此設備上使用OpenRice網頁,請前往 www1.openrice.com 並將其加入書籤。若要以最佳用戶體驗享用OpenRice網頁,建議使用 TLS 1.2 的設備。
前往 www1.openrice.com
商戶專區
搵餐廳
旅遊.訂座
OpenJobs
餐廳 + 地區/地址, 菜式/食品…
進階
生活誌
飲食誌
開飯頭條
放閃為食團
抖一抖 台灣Let's Go!
食得知味
粉麵/米線
雲吞/餃子
複製到剪貼簿
概要
食評 (425)
相片 (1513)
影片
送出
RoniMak
韭菜餅$7
2008-01-30
即買即食,又香又大件,韭菜絕不稀場.
即買即食,又香又大件,韭菜絕不稀場.
2008-01-01
** 此食肆的第六個OK **28-12-2007 Fri放工後,到附近睇醫生,又諗起花生糯米糍,於是o黎買,見有未煎o既蘿蔔糕,咁又買o左一磚.搭o緊車打開個袋睇吓,臭到蘿蔔味,面頭有好細粒o既蝦米.到29-12-2007 Sat早切開o黎蒸,切時覺得唔係好夠粉,唔夠粘,有少少散o左出o黎.切三件都佔o左差唔到半磚.而內裡有唔係好多o既臘腸,蒸好了,成件糕軟晒,影埋相就食喇.一夾落去即碎,而蒸出o黎口感始終會嘛嘛地,但算滑.內裡蘿蔔絲唔多,但仍有蘿蔔味,臘腸唔肥膩,o岩我唔多好臘腸o既人.到晏晝為o左食藥,於是將剩餘o既蘿蔔糕切成五件煎o黎食.家中冇平底鑊,所以難少少控制,有兩件煎過龍.不過都好彩,煎到內軟外脆.我冇落同醮任何調味料,覺得味道適中.
** 此食肆的第六個OK **
我冇落同醮任何調味料,覺得味道適中.
已切開,未熟o既蘿蔔糕
蒸好o既蘿蔔糕
煎o既蘿蔔糕
已切開,未熟o既蘿蔔糕
蒸好o既蘿蔔糕
煎o既蘿蔔糕
2007-12-08
** 此食肆的第五個OK**今日(8-12-2007 Sat)趁爸落荃灣整啲o野,於是請佢幫我o係o度買花生糯米糍,約兩點,爸抽住個盒返o黎,我愕一愕然,買咩?餛飩?唔係o掛?我問佢,佢答:難道只是你一人食?@.@”原來佢買o左6個3款味o既糯米糍,哦?!有咩味呢?原來係花生,芝麻同上次賣晒o既豆沙.今次糯米糍o既size比上次大啲o既?我又’抽’一個食先,呵呵,係花生,我最回味o既花生啊.媽就攞o左芝麻同豆沙.而我就想同我爸share豆沙,切開o左,豆沙餡同樣飽滿,豆沙味亦撲出,咁我食喇,餡料亦唔太甜,皮仍煙韌.不過唔知點解,我覺得豆沙做糯米糍好似唔係咁適合,都係花生最好食.
** 此食肆的第五個OK**
我又’抽’一個食先,呵呵,係花生,我最回味o既花生啊.
如拳頭般大的糯米糍
豆沙糯米糍
如拳頭般大的糯米糍
豆沙糯米糍
2007-12-02
** 此食肆的第四個OK**尋日(1-12-2007 Sat)朝早因媽晨早流流約o左人去飲茶,而我又未瞓醒,所以冇同佢去.到我開始肚餓時,諗起未食過呢間o既o野食,於是趁呢個機會落o黎整o野順便買返屋企食.我見唔到有已煎好o既韭菜餅,且人又多,於是我行入小小睇吓.包o緊o野o既亞姐問我要咩?我問有冇韭菜餅?佢望向另一面答有啊,佢就叫同事拎畀我.與此同時我又睇吓重有咩賣,見到有$2.50一件o既豆沙茶粿同上次o係大澳冇買到o既糯米(米茲),而我大嫂話呢間有,又被我望到喇,糯米(米茲)面上唔係椰絲而係粉,係我好鍾意o個款,o岩晒我.於是又買o左同樣$2.50一件o既芝麻糯米(米茲)同花生糯米(米茲)(呢件畀媽食).好,total:$14.50.韭菜餅熱騰騰o既,返到屋企,連件茶粿都被佢’翻熱’o左.好,打開晒同切開佢影o左相先,一股強烈o既韭菜味即兇湧地撲出,影完相都急不及待咁咬落去lu.煎到燶燶地o既餅皮,有啲硬,不過唔太厚;餡料好少豬肉,韭菜粒充足,食完成個覺得鹹o左少少同好飽.覺得呢個好似一般,唔夠萬家燒餅王惹味.味道: 3.5分諗住另外兩件到晏晝至食啦,點知,一陣風吹o黎,臭到好香
** 此食肆的第四個OK**
味道: 3.5分
諗住另外兩件到晏晝至食啦,點知,一陣風吹o黎,臭到好香糯米(米茲)味,於是就忍唔住,憑直覺攞件芝麻糯米(米茲)o黎食,一口咬落去,嘩!好正啊,薄薄o既糯米皮包住飽滿而甜度適中o既餡料,o個種滿足感真係難以形容,真係好好食,好過’街知巷聞’只賣包裝o既多多聲.不過原來呢個係花生糯米(米茲)o黎.
味道: 5分
大約3:30pm,媽自己買錯o左件芝士火腿三文治,而畀o左1/4我食,於是佢攞o左我以為o既花生糯米(米茲)o黎食,佢畀半個我,又係滿滿o既黑芝麻餡,食落,呢個比花生甜,令我掉轉鍾意食花生味多啲.
味道: 3 分
由於飽晒,豆沙茶粿就唯有留到今(2-12-2007 Sun)蒸返熱o黎食.
雪白o既糯米皮包住豐滿o既豆沙餡,餡唔甜,皮亦唔夠煙韌,呢個比較遜色.
味道:2.5分
服務:
加o個一分係畀開頭招呼我o既亞姐o既.
花生糯米(米茲)
再o黎糯米糍
花生糯米(米茲)
jasminewahaha
已關注
湯圓、雲吞、水餃勁好味
2007-11-24
今日突登去荃灣,為的就是買湯圓、雲吞、水餃,不久前買過菜肉湯圓和韭菜水餃,覺得超級好味,今日要買埋水餃試。我去到時有幾個人在排隊,等了一會兒才輪到我,我要了菜肉湯圓、鮮蝦菜肉雲吞和冬菇菜肉水餃。菜肉湯圓要等十分鐘,因為即叫即包,等嘅期間收銀嗰位阿姐(應該是老闆娘吧)同我講咗幾次"麻煩你等等啊",真係體貼,這才是待客之道嘛,平時我最憎等,覺得浪費時間,但這店例外,唔好話十分鐘,一個鐘我都願意等菜肉湯圓(8粒)$18鮮蝦菜肉雲吞(15粒)$24冬菇菜肉水餃(15粒)$23
菜肉湯圓(8粒)$18
鮮蝦菜肉雲吞(15粒)$24
冬菇菜肉水餃(15粒)$23
早晨
1.4K
期望太高既馬拉糕
2007-10-20
煎炸野始終唔岩我....我發現平日少見既- 馬拉糕, 有杯裝, 有爆口既...我買了件最傳統既邊位, $4, 拎走時成件都好硬, 要返屋企再蒸! 完成後, 熱辣辣...不過, 並沒有想像中咁鬆軟, 有點兒失望!
里奧
2007-10-04
經過民豐,總被阿姐們即時泡制的美味小食吸引著,是趟過來,這始終受不住誘惑,外賣了一件蘿蔔糕及一件韭菜包。是即場煎制,仍是熱辣非常,其實在這皓熱天氣下,來這個外賣就顯得幾難挑戰,但論食味及價錢,這裡又無出其右。
里奧
2007-10-04
Betty Lam
湯圓都好正啊!
2007-08-30
上次試過雲吞, 正到爆! 今次試花生同麻容湯圓, 係新鮮包的, 個皮又好味, 裡面又好味, 超正! 兩種都正, 不過花生味道更正!下次要試水餃.
下次要試水餃.
雲吞勁好味!
Betty Lam
雲吞勁好味!
2007-08-24
男友買左冬菇菜肉雲吞21蚊細盒返屋企, 我馬上煮黎食. 嘩! 勁好味啊! 好香, 個皮又好好味. 可惜是好貴. 不過真係好好好好食.砵仔榚都好味, 好味過好多什麼砵x王、坤x等等.今晚叫佢買湯圓試下.***問過姐姐佢地開早上5:30, 正!***
砵仔榚都好味, 好味過好多什麼砵x王、坤x等等.
今晚叫佢買湯圓試下.
***問過姐姐佢地開早上5:30, 正!***
湯圓都好正啊!
小明周
夠細心
2007-08-08
今日又去咗民豐買雲吞返歸煮,見到有種叫做辣椒麵,見眼即發光,立包去比錢,去排隊順便買盒菜肉雲,當老闆娘幫我pack嘢時,佢見到我拎嗰包麵有啲碎咗,即刻叫員工拎過包新嘅嚟,突然一股細心湧晒出嚟呀,抵妳咁多人幫趁嘅!講到味道,唔太辣嘅,只有淡淡嘅辣味,嗜辣嘅我當然有少少失望啦,不過唔緊要,味道不足,細心擔夠!價格情報:辣椒麵:$15菜肉雲吞:$18
價格情報:
辣椒麵:$15
菜肉雲吞:$18
查看之前的留言 (
~Snoopy~
2.2K
又食五月粽
2007-06-19
端午節前夕突然好想食粽,聖安安桂花紅豆粽又缺貨,美x又唔對眼,突然諗到荃灣呢間食品店應該會有新鮮粽,即時拍咭入閘坐地鐵到荃灣。未到店舖已經見到門口企滿人,個個都為買粽子而來,我都唔執輸,五香肉粽、豆沙粽、紫米粽各2唔該!!買完粽見店內人龍唔長,又走入去買餃子食。五香肉粽以醬油將糯米撈過,所以顏色較深,夾開粽子入面只有一小條五香肉,基本上全舊都係糯米飯,味道又唔覺有五香味,豬肉又幾乾,一致通過呢款咸粽係唔好吃。紫米粽以紫米混糯米造成,中間有味道清甜紅棗做餡,加上糯米夠軟帶微微甜味,呢款幾好。豆沙粽外型白雪雪似咸粽多d,豆沙勁多又夠沙而且味道唔會太甜,齋食豆沙已經好好味,加上軟軟糯米飯更加好味,呢個推介!!九菜餃餃皮軟滑,九菜比例較豬肉高,加上九菜新鮮幼嫩,唔會食到有渣,材料的確選得幾嚴謹,肉餡味道剛好,的確唔錯。白菜餃買時即刻由後面工場阿姐即包,新鮮程度100分!餃皮同樣幼滑,同樣係白菜比豬肉多,味道淡味少少,個人比較喜歡白菜餃多d。雖然客人滿佈店內,阿姐們仍然保持應有服務態度,尤其收銀櫃位賣餃子個位小姐,速度快之餘禮貌都唔錯,因為我盒白菜餃要即包,小姐都同我講幾次:麻煩你等等,因為要即
雖然客人滿佈店內,阿姐們仍然保持應有服務態度,尤其收銀櫃位賣餃子個位小姐,速度快之餘禮貌都唔錯,因為我盒白菜餃要即包,小姐都同我講幾次:麻煩你等等,因為要即包,算唔錯。
阿丸
1.9K
韮菜餅
2007-06-12
(31/5/07)今晚來無乜人,仲擔心韮菜餅$6賣晒添,雜誌效應過了吧。冬菇菜肉餃$20/15隻,買來做stock(鮮蝦菜肉餃已售罄)。韮菜餅勁勁油,餡係唔錯,但麵皮實實,而且被油沖勳了。冬菇菜肉餃,一咬好勁冬菇味,餡又攪得夠暈巡,可惜上海雲吞皮,厚得有點韌。無餡鹼水糉$7,一切開,鹼水只得外圍是黃色,即浸唔夠?不過仍重鹼水味。
韮菜餅勁勁油,餡係唔錯,但麵皮實實,而且被油沖勳了。
小明周
又食過
2007-06-11
今晚又經過民豐,見冇人龍,入去買雲吞,本來想買菜肉雲吞,但店員話要等等、包緊,但如果買冬菇或韭菜就唔駛等,咁我就買咗盒韭菜啦,返到屋企煮咗一半嚟食,我淨係食雲吞,所以煮熟後我就係咁上碟,唔放湯,點豉油食,嘩~韭菜味好濃呀,好新鮮,但可能韭菜味太重,我都係比較鍾意食菜肉多啲!
澤尻繪里香
傳媒效應
2007-05-23
阿ma常常係度買茶果,仲要一打打咁買,不過最馳名同最好賣都係上海餛飩、水餃同湯圓!人多果陣可能要等幾個字,要阿姐即包先有!我既口味比較獨恃,中意食佢地既菜肉湯圓,而餛飩同水餃兩者既餡係冇分別的,我建議買餛飩好d!因為果皮冇咁厚。另外,粉麵都好出名,除左有生麵、河粉d大路野之外,仲有好多好有創意既口味添!除此之外,熟食方面:菜餅、蘿白糕、燒賣等都幾多人買來食。呢度以前都冇咁多人,而家就成日排長龍,傳媒既影響力真係大。就黎端午,不妨黎買隻粽,又平又大隻!
檢舉此食評
請選擇檢舉類別:
懷疑不實食評
內容含粗言穢語
食評不屬於此店
重覆發表
其他
檢舉理由:
請詳細說明您的檢舉理由,以便查證。
此網頁使用cookies給你提升最佳網站體驗。繼續瀏覽即表示你同意根據我們的
私隱政策使用cookies
。