2021-06-03 935 瀏覽
食物正如其名,供應的皆是由細食到大的街頭小吃,價錢十幾至三十幾已有交易。火腿蛋三文治,即場煎蛋,新鮮熱辣,夠厚,包軟熟,簡單美麗,正呀!吃了木耳椰菜及韭菜豬肉湯餃 $34/8隻兩款混合,我覺得木耳椰菜甜甜地好食,餃皮厚薄適中,湯好味。有五款雞蛋仔,即點即做,呢區唔見有雞蛋食,真好!因為我鍾意又甜又鹹,所以揀了岩鹽紫菜雞蛋仔,粒粒脆口,紫菜唔算鹹但乾脆,加了脆的層次。豉油王炒麵配瑞士雞翼,分量十足,瑞士雞翼似滷水雞翼醃得入味,皮肉一咬分離,很滑,麵內很多蔬菜,甚爽口。燒賣、陳皮魚蛋、牛肉球好好食,夠實在有咬口,唔會覺得是用好多粉溝出來的,味道都幾好可以配辣醬。混醬腸粉混合大量麻醬甜醬豉油,大聚會豐富口味。很久沒有見到茶葉蛋了,少食多滋味。只供應外賣,在公司即太古坊行過去只是幾分鐘路程,值得.

混醬腸粉混合大量麻醬甜醬豉油,大聚會豐富口味。

很久沒有見到茶葉蛋了,少食多滋味。

只供應外賣,在公司即太古坊行過去只是幾分鐘路程,值得.
2021-06-01
2021-06-02 123 瀏覽
民生無小事,民以食為天。食當然是民生大事,食可以是山珍海味,可以是家常便飯,但最流行當然是傳統小食。傳統小食最流行,當然有其原因,除了傳統小食花樣多多,味道吸引外,就是方便吃到。最近鰂魚涌近民新街又有一間傳統小食店開張,由於近家,當然不會錯過。新店叫民生小食,店舖面積不大,主打外賣。小小店舖,麻雀雖小,五臟俱全,有齊傳統小食,自家製餃子、魚蛋、雞蛋仔,格仔餅、腸粉、燒賣、牛肉球、豉油王炒麵、三文治、多士、印尼撈麵/出前一丁等,更可配搭成各式自家製手包餃子套餐和皇牌點心套餐,方便客人選擇。雞蛋仔和格仔餅都是即叫即做,雞蛋仔有5款口味,包括原味、粒粒朱古力、朱古力曲奇、雙重芝士和岩鹽紫菜。岩鹽紫菜雞蛋仔以前未吃過,一於試下。甜甜雞蛋仔夾雜帶微咸的碎紫菜,是我喜歡的味道。格仔餅蛋香撲鼻,外層酥脆,牛油和花生醬料下得慷慨,熱辣辣很好吃。招牌咖喱陳皮魚蛋、魚肉燒賣一樣情有獨鍾,既然一場嚟到,就一網打盡。招牌咖哩陳皮魚蛋,陳皮味道突出,值得一試。豉油王炒麵,炒得夠乾身,沒有油膩感,有豉油香,配料還有火腿絲,洋蔥絲、紅蘿蔔絲、椰菜和蔥段。瑞士雞翼,size適中,瑞士汁好入味,雞肉亦夠嫩滑。自家製餃子

瑞士雞翼,size適中,瑞士汁好入味,雞肉亦夠嫩滑。

自家製餃子可選煎餃或湯餃,有木耳椰菜豬肉餃、白菜豬肉餃和韭菜豬肉餃三種味道。小弟喜歡較香口的煎餃,餃子隻隻飽滿,餡料十足,肉汁充沛,外皮煎得很香脆,值得比個like。

外賣自取
2021-05-30 133 瀏覽
收工搭車發覺有d肚餓,見到車站隔離有間新開小食舖,反正車仲有8分鐘到,入佐去買d嘢食,見到佢哋主打喺餃子,最後都喺買佐餃子加腸粉,賣相非常唔錯,餃子比起我喺平時餃子鋪食果d大隻好多,睇嚟喺自家制,食落去多汁,我本人都可以食辣,所以叫佢放佐d辣油,唔知佢哋用邊隻辣油,勁好味,搭配新鮮煎出嚟嘅餃子,good!跟住試埋佢哋嘅混醬腸粉,食佐一口,發現有驚喜啵,口感好好,特別喺果款甜醬,味道堅掂,估唔到呢間細細哋小食舖咁有水準!!絕對會再嚟幫衫!
2021-05-16 447 瀏覽
最近經過鰂魚涌呢間新嘅小食店,一眼就俾佢嘅餃子吸引咗啦😍 咁啱嗰日下午幾好生意 所以就賣晒餃子🥟 下次再試🙈 所以我同朋友就叫咗其他小食 燒賣、陳皮魚蛋、雞翼 其實佢仲有其他小食例如雞蛋仔、格仔餅、牛肉球等等😋瑞士汁雞翼 (皇牌點心套餐E餐 $25+10)雞翼係大隻size 都幾多肉☺️ 瑞士汁甜甜哋 雞翼炆得好冧身,夠入味,好容易就骨肉分離。雞翼肉質都好滑,好快就一隻一隻咁食晒😎 我仲專登叫咗套餐,有埋出前一丁撈,份量啱晒lunch食。出前一丁可以要求爽啲,即使我外賣返屋企食都無變冧晒。燒賣 $10/7粒燒賣望落飽滿,燒賣皮薄身,燒賣口感帶點煙韌,有咬口😄 整體覺得燒賣都幾好,無蒸得太耐冧晒問題😆 豉油同辣椒油係自己落,豉油唔會太鹹 。咖喱陳皮魚蛋 $10/7粒陳皮魚蛋細細粒,食落去有陳皮嘅香味,仲有啲回甘,幾容易入口,魚蛋彈牙😜 至於咖喱汁,我相信佢係自己調製,唔會話好辣,但食到陣陣蒜香味,幾香😝美味齋 $10一串份量都多,佢撈咗小店嘅自家咖喱汁,麵根吸晒咖喱汁,入味好味🤤小總結,小店用心製作💕 見到佢特意自家製咗唔少小食,又有自家調製嘅咖喱同餃子😛 姐姐態度好又有禮貌,支持😆

瑞士汁雞翼 (皇牌點心套餐E餐 $25+10)
瑞士汁雞翼

2021-05-14
瑞士汁雞翼
咖喱陳皮魚蛋
2021-05-13 114 瀏覽
今日放工行過見到有間新店,咁啱我同朋友肚餓,就試吓啦,估唔到有驚喜!魚蛋- 個汁好好味,好有童年回憶,我自己覺得食魚蛋,個汁好重要!呢間做得唔錯!燒賣- 好彈牙,唔似出邊嗰啲燒賣,一舊粉團蒸到林啤啤....餃子- 煎得好香,應該係自家小品,我食嘅係韭菜味,好新鮮,唔似係雪藏嗰啲餃子!椒鹽孖寶 - 外脆內軟,好嘢味,又唔會太咸!有少少似燒嘢食嗰啲感覺!朋友最鍾意呢個!小食店食得多,呢間幾出色,而且乾淨衛生,值得推介!
小食店食得多,呢間幾出色,而且乾淨衛生,值得推介!
2021-05-13
  • 椒鹽孖寶