2014-10-04
5個靚女又出動!! 女士都喜歡日本菜, 我地都不例外, 通常都會選日本餐廳,仲要唔可以限時,因為我地一傾就傾成晚,今次就選了一間位於信和廣場正在試業的[[正道和牛專門店]]。店舖的裝修不錯, 坐位亦寬敞,很喜歡牆上的那隻牛, 很切合店舖的主題~~牛。老闆說和牛是從日本引入原隻鹿兒島A4級和牛,好正咁喎。。。決定由老闆發板,希望佢唔好令我地失望。。。先來一些前菜,蕃茄好新鮮$38,加上秘製的芝士醬,無得頂!凍豆腐$35。。。再來,登登登。。。正道刺身拼盤~有三文魚,深海池魚,帆立貝,赤蝦,霜降和牛~新鮮,好大隻的赤蝦~甜~大隻,仲有仲有。。。深海池魚,超LIKE!霜降和牛~薄薄的和牛片加上秘製醬汁,wow。。。不是太敢食生牛肉的我,食完一片已經立即想再來一片,Yummy!另外試埋韓式生牛肉$88,生牛肉加上梨片和蒜頭,再加埋一隻生蛋,mix埋一齊,很香滑!重頭戲黎啦! 三個不同部位的A4和牛,其實不是太記得那一碟是那一個部位(好似有牛肩肉,腰臀肉... ),只記得牛花分佈好靚,牛味濃,油香但不膩,果然係正宗日本和牛! 厚切牛舌,排得整整齊齊,好似層層疊咁(但未影好相已經被拿走兩條去咗燒
先來一些前菜,蕃茄好新鮮$38,加上秘製的芝士醬,無得頂!
總體來說,非常滿意,大眾化的價錢食到超正的正宗和牛,一定會再來!
題外話/補充資料:
另外推介:柚子雪糕