2022-01-03 87 瀏覽
呢間餐廳每樣食物都係幾好食,食得出廚師係比較用心去烹調。呢間餐廳係唔收加一服務費的。法式橙醬三文魚扒,三文魚扒煎到香香地,塊魚皮係脆,魚嘅肉質新鮮,配菜方面有薯仔,豆角同埋一啲菇類,醬汁方面用咗橙醬,甜甜地的紐約芝士蛋糕,芝士味做得幾香濃呀伯爵茶慕絲蛋糕,呢個蛋糕呢會有伯爵茶嘅清香味喺度呢度啲蛋糕係自家製,值得一試呀卡邦尼意粉,呢個卡邦尼汁煮得夠濃,另外隻意粉係屬於有口感嗰隻,咬落去煙煙韌韌。餐廳裝修都唔錯嘅,會播住啲好柔和嘅音樂
呢間餐廳每樣食物都係幾好食,食得出廚師係比較用心去烹調。
呢間餐廳係唔收加一服務費的。

紐約芝士蛋糕,芝士味做得幾香濃呀
伯爵茶慕絲蛋糕,呢個蛋糕呢會有伯爵茶嘅清香味喺度
呢度啲蛋糕係自家製,值得一試呀

餐廳裝修都唔錯嘅,會播住啲好柔和嘅音樂

2022-01-01 58 瀏覽
同朋友元旦去呢一間餐廳食飯,點左一個二人套餐,包括左沙律、餐湯、前菜同埋甜品!餐湯係紅菜頭湯,味道都幾甜,充滿營養!主菜我哋嗌左澳洲肉眼(10oz)同海鮮意大利飯。佢嘅澳洲肉眼都幾厚身,鎖住晒啲肉汁,而且唔會好硬,唔難咬。而佢啲配菜亦都好有心思,尤其係佢嘅蒜頭,烤完之後好甜。佢嘅海鮮意大利飯飯粒唔會過硬,忌廉味適中,上面嘅海鮮都好豐富,食落去到新鮮。二人餐飲品-巧克力OREO沙冰 -洛神花攻瑰茶沙冰唔會好甜,都幾大杯,不過似朱古力沙冰多啲; 花茶沖多兩三次都仲有味!雞中翼配牛油果醬忌廉雞翼比較辣,但係好入味!墨西哥脆片配牛油果醬份量好多,而且佢啲麥西哥脆片係自己烤焗,所以好熱辣辣!藍莓芝士蛋糕伯爵茶慕思蛋糕朱古力軟心蛋糕喺三款蛋糕入邊,個人最鍾意食佢嘅朱古力軟心蛋糕,密度好高而且唔會好甜!佢嘅芝士蛋糕都唔錯,呢度嘅甜品好值得食!

餐湯係紅菜頭湯,味道都幾甜,充滿營養!

二人餐飲品
-巧克力OREO沙冰
-洛神花攻瑰茶

雞中翼配牛油果醬忌廉
雞翼比較辣,但係好入味!
墨西哥脆片配牛油果醬
份量好多,而且佢啲麥西哥脆片係自己烤焗,所以好熱辣辣!

藍莓芝士蛋糕
伯爵茶慕思蛋糕
朱古力軟心蛋糕
2021-12-31 34 瀏覽
新開的一間餐廳,初時聽名字以為是茶餐廳,但看Menu的時候發現原來是西式餐廳。餐廳闊落而且佈置也非常優雅,靠窗邊還有梳化位,可以看到街邊的景色之外還坐得很舒服☺️☺️ 本身想叫二人套餐,比較便宜和抵食🤩但是因為我們不太喜歡吃米飯類的東西,所以叫了兩款比較特別的主菜😂💠澳洲肉眼扒( 10安士)配蒜蓉汁🐂🥩$198AUS Rib Eye Steak(10oz) w/ garlic gravy 肉眼扒超大份,叫了五成熟,牛扒肉汁多,非常軟熟,切開後還可見到牛肉嘅血色紅潤,配上蒜蓉汁味道更香濃.伴菜有蕃茄和薯角.如果有沙律菜會更加好🤣💠傳統檸檬燒法國黃皮春雞 🍋🐓$176Lemon Grill Poussin 春雞會也會配薯仔和雜菜,春雞外層燒得香脆,皮薄厚肉,雞肉嫩滑,帶有陣陣檸檬香味,酸香美味😋😋同時伴上乳酪cream,可淨食或者沾上春雞一起食👍🏻💠青醬烤雞薄餅🐓🍕$87Chicken Pesto Pizza 薄餅是薄身,青醬的味道超香濃,上菜已聞到陣陣的香味,雞肉經過烤焗之後,雞香濃厚,薄餅香脆,個人喜歡加上芝士粉,突出期味道😽寒冷天時最適合叫熱飲,所以叫了兩壺花茶,暖暖身子.兩碗花茶也很大

💠澳洲肉眼扒( 10安士)配蒜蓉汁🐂🥩$198

💠傳統檸檬燒法國黃皮春雞 🍋🐓$176
Lemon Grill Poussin

💠青醬烤雞薄餅🐓🍕$87
Chicken Pesto Pizza

寒冷天時最適合叫熱飲,所以叫了兩壺花茶,暖暖身子.兩碗花茶也很大壺,而且只需要跟餐$14就可以換到,抵飲👍🏻😺

🔹桂花雲霧(綠茶)☕️🫖跟餐+$14
Clouds & Mist w/ osmanthus (green tea)
有清熱解毒之後,非常適合吃熱氣的食物飲用😬桂花味香濃,而且清甜。

🔹碟豆花茉莉鐵觀音(烏龍)☕️🫖跟餐+$14
Iron Goddess w/ jasmine & butterfly pea(oolong)
有消脂瘦身之用,吃大餐一定要點😬😬烏龍味道比較濃烈.

2021-12-27 41 瀏覽
取名真是很重要,餐廳叫 歡喜,顧客歡喜來,高興去,吃的歡喜,煮的高興,在生活緊張的香港,難能可貴。在攝氏九度的晚上,決定吃個豐富的西餐,吸取足夠的熱量對抗寒冷💪。在北角鬧市,發現這家餐廳有個二人套餐很豐富,只需$308,正中下懷。我們小兩口一番商議,選取了套餐中的澳洲肉眼扒加黑松露蘑菇意粉。等待廚師製作大餐時,頭盆上桌了,日式麻醬豆腐沙律一大碟,嫩白的豆腐放在新鮮沙律菜上,賣相已經先拔頭籌,贏在起跑線。主菜很快製作好,十安士肉眼扒,熱辣辣香噴噴的意粉,擺在桌上,令寒冷的氣溫上昇不少。🤗五成熟的牛扒香嫩可口,不需太多調味,牛扒本身就很鮮美。意粉煮得軟硬適中,味道香而不膩。好戲在後頭呢,飯後甜品出奇地好吃,柚子味的芝士餅,酸甜軟滑,齒頰留香。美味接二連三,特色茶更是錦上添花,紅柑普洱清香 純美,紅棗黑糖薑茶暖胃補血,完美的一餐畫上歡喜的句號。

2021-12-22 75 瀏覽
今日收工同朋友去咗北角呢一間餐廳,位置大概近北角匯商場💖環境都好舒服,地方夠大,好多位置可以坐,最重要係唔使等位。 今次叫咗二人set. 都係$308 ,仲要不收加一💖套餐包括有二人沙律🥗二人餐湯 仲有 二人甜品🍮🤣然後我仲揀咗:澳洲肉眼扒 👍🏻以及 蕃茄芝士菠菜雲吞 😆飲品方面,我就叫咗一杯紅棗黑糖薑茶以及 碟豆花茉莉鐵觀音🤩以上飲品都係套餐包左,唔會收額外費用🤣小食方面我仲叫咗以下兩樣! 單叫的高興雞中翼配牛油果醬忌廉$49蜜瓜風乾火腿串$49甜品,除咗套餐包左之外我仲叫咗心太軟😆心太軟,內有朱古力流心 $62另外有少少分享係套餐嘅甜品,本身好想食套餐嘅布甸,但係因為限定,今次餐廳只得蛋糕。我哋就每人一件蛋糕,本身係兩件伯爵茶味嘅蛋糕,因為我唔識得茶味蛋糕,所以員工好好,佢幫我轉左芝士蛋糕,呢個舉動的確好窩心,令到我覺得餐廳好有人情味。整體呢間嘢食係好食嘅,值得推介俾大家,而且真係超級抵食,我哋叫咗咁多嘢食都只不過係買單$468👍🏻👍🏻 呢間餐廳真係超級有人情味,仲要唔收+1服務費😆

今次叫咗二人set. 都係$308 ,仲要不收加一💖
套餐包括有二人沙律🥗二人餐湯 仲有 二人甜品🍮🤣

然後我仲揀咗:
澳洲肉眼扒 👍🏻

以及 蕃茄芝士菠菜雲吞 😆

飲品方面,
我就叫咗一杯紅棗黑糖薑茶

以及 碟豆花茉莉鐵觀音🤩

以上飲品都係套餐包左,唔會收額外費用🤣

小食方面我仲叫咗以下兩樣! 單叫的
高興雞中翼配牛油果醬忌廉$49

蜜瓜風乾火腿串$49

甜品,除咗套餐包左之外我仲叫咗心太軟😆

心太軟,內有朱古力流心 $62

2021-12-11 114 瀏覽
呢間餐廳裝修唔錯,入到去坐低咗之後,會覺得坐得好舒服,而且餐廳裏面的人唔會太多,所以好寧靜卡邦尼煙肉意大利粉,卡邦尼汁煮得夠濃,每條意大利粉都有卡邦尼汁嘅味道,廚師調教呢個卡邦尼汁調教得唔錯檸檬燒法國黃皮春雞,呢隻燒春雞啲雞皮燒到有焦香,好香脆呀裏面啲雞肉比較新鮮,咬落去好有口感雞下面會配咗啲薯仔心太軟,呢個心太軟係即刻叫即刻焗出嚟,外面層皮係焗度有少少脆。一切開裏面,裏面會有啲朱古力流出嚟。另外會配咗一球雲呢拿雪糕。

檸檬燒法國黃皮春雞,呢隻燒春雞啲雞皮燒到有焦香,好香脆呀
裏面啲雞肉比較新鮮,咬落去好有口感
雞下面會配咗啲薯仔

2021-12-10 88 瀏覽
放工和同事吃晚飯, 來到這個在北角匯對面的新餐廳試一試。餐廳內裝潢光猛, 富有空間感食物款式都算多, 還有晚市套餐晚市套餐是日餐湯 - 今日餐湯是蕃茄湯, 湯的材料很多, 蕃茄味香濃雞中翼配牛油果醬及酸忌廉 - 雞中翼是用墨西哥辣醬煮的, 辣得非常過癮。配上牛油果醬及酸忌廉, 亦可中和辣感意式蕃茄醬肉丸 - 份量出奇地多, 每一粒肉丸都沾滿了香濃蕃茄醬, 肉丸則口感彈牙肉眼扒 - 這個是是日晚餐之一, 但擺盤和賣相非常吸引牛扒點了半成熟, 肉質軟腍, 配菜也有薯條和蕃茄, 十分好味厚切有骨豬扒 - 真的是很大塊和厚切的~賣相同樣吸引豬扒肉質鮮嫩多汁, 配上自家製的蘋果醬汁, 份外清新紅棗黑糖薑茶 - 在天氣冷時點這個份外溫暖, 而且紅棗和薑味都突出,有養生的感覺搖滾咖啡 - 咖啡味超級香濃及香滑, 咖啡愛好者必點這間西餐廳的食物質素高, 而且價錢合理, 是和朋友相聚的好地方

放工和同事吃晚飯, 來到這個在北角匯對面的新餐廳試一試。

餐廳內裝潢光猛, 富有空間感

食物款式都算多, 還有晚市套餐

肉眼扒 - 這個是是日晚餐之一, 但擺盤和賣相非常吸引

厚切有骨豬扒 - 真的是很大塊和厚切的~賣相同樣吸引

豬扒肉質鮮嫩多汁, 配上自家製的蘋果醬汁, 份外清新

搖滾咖啡 - 咖啡味超級香濃及香滑, 咖啡愛好者必點

2021-11-13 314 瀏覽
[歡喜 (北角)]地址:北角琴行街21-23號港濤軒地下1-2號舖推薦度(10👍🏻滿):7👍🏻衞生(10⭐️滿):7⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):7⭐️價錢(10⭐️滿):7⭐️服務(10⭐️滿):7⭐️地點(10⭐️滿):6⭐️今日一早起身,叫做比平時早啦,所以難得同老公食個午餐,而唔係下午茶。每人叫咗一個餐,味道都唔錯係合理範圍內。蕃茄湯吉列豬扒烏冬鍋 ($60)呢個蕃茄湯烏冬有驚喜,佢唔係好稀嘅湯底,佢嘅湯底可以做到掛麵。烏冬亦都好彈牙,仲有少少菜同菇。吉列豬扒雖然比較細塊,但係炸得都好酥脆。蒜香昆布魷魚意大利麵($59)呢個意大利粉好香蒜味,意粉都唔會話太淋,不過食到個底,原來都幾多油。士多啤梨益力多奶昔 (原價$33 跟餐半價$17)最有驚喜係個奶昔,雖然細細杯,但係幾好飲,又好濃士多啤梨味。外貌亦都好靚,打卡一流。注:冷氣會比較大,去坐低如果想坐得耐,記得帶返件褸🧥
[歡喜 (北角)]

味道(10⭐️滿):7⭐️
價錢(10⭐️滿):7⭐️
服務(10⭐️滿):7⭐️
地點(10⭐️滿):6⭐️

每人叫咗一個餐,味道都唔錯係合理範圍內。

蕃茄湯吉列豬扒烏冬鍋 ($60)
吉列豬扒雖然比較細塊,但係炸得都好酥脆。
蕃茄湯吉列豬扒烏冬鍋

蒜香昆布魷魚意大利麵($59)
蒜香昆布意大利麵

士多啤梨益力多奶昔 (原價$33 跟餐半價$17)

士多啤梨益力多奶昔

注:冷氣會比較大,去坐低如果想坐得耐,記得帶返件褸🧥

士多啤梨益力多奶昔
2021-10-10 316 瀏覽
帶姨甥去北角馬寶學林補習,自己就在附近揾食!見到餐廳內有位,所以就走入去,諗住起碼可以坐番一個鐘自己揾咗個角落位坐低,再望吓餐牌.....星期日都有下午茶,而且甜品、湯麵、焗飯/意粉、沙律、三文治都有,仲要幾十蚊有交易我order咗"豬柳蛋出前一丁鍋"(即係唔用碗,用個鐵鍋)原本可免費飲麥精,但可惜無貨,只好叫番凍O茶啦!大約10分鐘,男職員小心翼翼攞住熱到滾既麵嚟,細細聲禮貌咁叫我自己加麻油(已經放在枱邊的盒仔)可能用鐵鍋關係,碗麵真係好熱呀,個人認為用返普通碗都唔太大問題(職員送餐都可以輕鬆D安全D)食飽飽坐咗15分鐘,自己都唔好意思再坐埋單多謝$38.......抵食嘅下午茶

我order咗"豬柳蛋出前一丁鍋"(即係唔用碗,用個鐵鍋
)原本可免費飲麥精,但可惜無貨
,只好叫番凍O茶啦!
食飽飽坐咗15分鐘,自己都唔好意思再坐

埋單多謝$38.......抵食嘅下午茶

2021-10-10
下午茶
2021-10-07 279 瀏覽
講起呢間”歡喜”,就好似以前同一地點既個間”高興”借屍還魂,個外殻一樣,但個名改左。無論外表、內在裝修同餐牌上食品,都似曾相識,不禁要講句「佢返嚟啦」望下餐牌,都熟口熟面至少下午茶T9個高興公司三文治同午餐J高興全日早餐仍然係度。以前係度食過高興公司三文治,都非常喜歡,料多又蔬菜新鮮,絕非一般茶餐廳個種,甚有外國feel。不過今次食其他嘢。午餐D午餐B下午茶T10小弟食個最簡單既餐蛋麵,食落麵身應該真係出前一丁,見湯底清晰不混濁,估計係煮好個麵之後,再灌以味湯。個人食法先將部分味粉撈勻麵身,之後再加湯,當然我相信無餐廳會浪費時間做啲效益低嘅嘢,而且亦未必個個鐘意咁食。至於嗰隻半生熟嘅煎蛋我較為欣賞,午餐肉就鹹咗少少。以往會食個牛肉漢堡再配杯紅酒,或者炸魚薯條配杯啤酒嘆下,不過此刻餐牌上,已不再有酒精飲料,甚為可惜。
望下餐牌,都熟口熟面

午餐D

午餐B

下午茶T10

2021-10-04
2021-09-28 239 瀏覽
今晚約咗朋友食飯未夠鐘,諗住搵地方坐低飲杯野食啲小食,就入左黎。首先。。門口招牌唔係太明顯,要留意右邊啲menu先見到名。未黎之前見到有afternoon tea menu 1530-1930不過我六點坐低侍應話賣哂,唔緊要,咁我就散叫啦叫左一個nacho一個雞翼,一杯生啤同一杯紅酒。生啤係正常嘅紅酒我揀左house red wine,係淡口,唔酸唔香嘅,我唔太鍾意。。。。不過酒嘅口味好個人嘅。。。再黎nacho 跟左個牛油果醬,Nacho 上枱係熱熱地嘅,都okay. 幾十蚊黎講可接受。牛油果醬略嫌有啲少。雞翼熱辣辣,都正常味嘅,仲幾juicy.店員唔係好夠咁,得一個人睇全場,可能未到rush hour 啦。
今晚約咗朋友食飯未夠鐘,
諗住搵地方坐低飲杯野食啲小食,
就入左黎。

首先。。門口招牌唔係太明顯,
要留意右邊啲menu先見到名。

不過我六點坐低侍應話賣哂,
唔緊要,咁我就散叫啦
叫左一個nacho
一個雞翼,一杯生啤同一杯紅酒。

生啤係正常嘅
紅酒我揀左house red wine,
係淡口,唔酸唔香嘅,
我唔太鍾意。。。。
不過酒嘅口味好個人嘅。。。

再黎nacho 跟左個牛油果醬,
Nacho 上枱係熱熱地嘅,
都okay.
幾十蚊黎講可接受。
牛油果醬略嫌有啲少。

雞翼熱辣辣,都正常味嘅,
仲幾juicy.

店員唔係好夠咁,得一個人睇全場,
可能未到rush hour 啦。

2021-09-28
2021-09-28 179 瀏覽
今日一早係附近睇完媽媽的神奇小子感動過後中午都係時候肚餓…印象中以前係叫「高興」因為我好鍾意食佢地個沙律有果仁、牛油果、柚子…😋仲有啲掛住佢地既支裝麥精但唔好意思今日無貨🥲我入到店面見裝修同餐牌上既食物都好似差不多,但就係店名由「高興」變「歡喜」🤔🤔🤔唔緊要,都唔影響到我食野心情既因為唔係太肚餓原因又情有獨鍾地點了沙律「鴨胸沙律」配凍檸茶鴨胸味道剛好不肥膩,但配菜同份量相比「高興」時的沙律就有點遜色,但「歡喜」的鴨胸都不失水準既,都有加分位💯
今日一早係附近睇完媽媽的神奇小子
感動過後中午都係時候肚餓…

印象中以前係叫「高興」
因為我好鍾意食佢地個沙律
有果仁、牛油果、柚子…😋
仲有啲掛住佢地既支裝麥精
但唔好意思今日無貨🥲

🤔🤔🤔

唔緊要,都唔影響到我食野心情既

因為唔係太肚餓原因又情有獨鍾地點了沙律

「鴨胸沙律」配凍檸茶