2022-01-30 84 瀏覽
煙鴨胸意粉早1個月已經見到新開左間野,今日先得閒黎試吓。未食過咁難食嘅意粉,冇味既,同白灼意粉無分別,我食既時候自己落左好多TABASCO,鴨胸係正常嘅。仲要賣60蚊個,無湯無野飲
煙鴨胸意粉

早1個月已經見到新開左間野,今日先得閒黎試吓。

未食過咁難食嘅意粉,冇味既,同白灼意粉無分

別,
我食既時候自己落左好多

TABASCO,鴨胸係正常嘅。

仲要賣60蚊個,無湯無野飲

外賣自取
2022-01-21 452 瀏覽
📍 檸檬冰室檸檬冰室真係以🍋檸檬黃色做主色,檸檬造型嘅霓虹燈牌,亦有檸檬黃色嘅階磚設計,仲有連啲卡位都係用檸檬黃色💛感覺上舖頭嘅門面好乾淨,有別於傳統冰室👍🏻今日嚟到食下午茶嘅時候見到勁多人排隊😍看似好受歡迎👏🏻老老實實我覺得性價比超高因為價錢平之如仲要每一樣嘢都係大大份😆每份都嘩嘩聲😋下次一定會再去試返今日食唔到嘅奶油豬‼️睇相真係覺得超好味😍🔸檸檬牛油雞翼🍯 5隻$50痴線㗎‼️上到枱真係嚇死我😂點解啲雞翼可以咁大隻😱同我隻手指一樣咁長😧仲要講緊五隻都係咁大隻😏炸得鬆脆,充滿牛油香,檸檬味完全溶入雞翼當中👍🏻唔會太油膩👏🏻🔸檸檬王子🤴🏻 $28原來係雲呢拿雪糕+ C+😯平時黑牛就飲得多,今次轉咗做C+,我一定要嗌嚟試吓😏話晒呢間嘢都叫做檸檬冰室我諗呢個檸檬王子一定都唔會差😆首先嚟到嘅時候C+同雪糕冰杯係分開上🧊,有好多冰粒,確保雪糕唔會溶👍🏻慢慢倒入c+,我並沒有將佢攪勻,先嘗試下雪糕嘅味道,當係普通嘅c+飲。初頭冇將佢哋撈埋嘅時候我覺得個別都有自己嘅味道,唔會比求其一樣嘢覆蓋。但係飲到最後嘅時候我再食返上面嘅雲呢拿雪糕,估唔到竟然變咗檸檬味🍋,好得意呀酸酸甜甜😍🔸雜果沙律🥗 $26雜
📍 檸檬冰室
今日嚟到食下午茶嘅時候見到勁多人排隊😍看似好受歡迎👏🏻

🔸檸檬牛油雞翼🍯 5隻$50

🔸檸檬王子🤴🏻 $28

🔸雜果沙律🥗 $26

雜果沙律超級大兜🤣仲有勁多薯仔🥔,菠蘿同埋椰果粒😍份量超級大有好足料😚

🔸華田紅豆冰🧉 $24

好大杯,好似用咗傳統嘅啤酒杯去裝嘢飲咁🤭華田味超重,紅豆易煮到恰到好處,重要超級多粒😚足料到爆💥呢杯沙冰真係夠晒吸引😍紅豆迷必叫😋值得為咗佢再去encore!!!

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢💸:埋單$128

餐廳資料📋: 檸檬冰室
🕌地址: 觀塘康寧道11號冠天閣高層地下
2022-01-21
2022-01-09 244 瀏覽
📌 檸檬冰室📍 觀塘康寧道11號冠天閣高層地下 ☎️ 26388809🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹行經裕民坊,離遠已經見到一間新開嘅冰室,成間餐廳用上檸檬黃色🍋好eye catching,仲要大膽到用「就係好檸正」做招牌,就睇下幾檸正啦!入到去,好好彩有卡位。餐廳環境好新淨,檸檬黃嘅配色好sharp 醒光猛。仲有啲靠窗嘅高櫈位望番落裕民坊,好開揚。如果一個人靜靜地望住條街食都好舒服。💫鮮茄菠蘿焗厚豬扒飯($60)有驚喜!完全無視成本咁爆多芝士🧀鋪滿整個焗飯!焗嘅時間拿捏得啱啱好,芝士味濃郁仲識拉絲,上面塊原片蕃茄🍅好新鮮多汁!菠蘿並不是切粒碎上而係好豪氣咁成塊鋪在焗飯上面。飯底係蛋炒飯,飯粒粒粒分明,軟熟又有飯香,即使焗咗,一啲都唔硬唔乾柴。豬扒好厚身,口感鬆軟香口又唔靭,肉質juicy,配合埋甜酸度恰恰好嘅鮮茄汁,味道層次非常豐富。💫咖喱雜菜蛋飯($52)以為素🥦嘅咖哩會好單調?咁諗就錯喇。呢個咖喱雜菜材料一啲都唔馬虎。除咗蛋,仲有薯仔🥔、西蘭花🥦、雜菇、蕃茄仔🍅、茄子🍆。茄子仲食得出有炒過,絕對係誠意之作。咖哩夠香辣又帶少少甜味,送白飯真係一流。💫無冰奶茶(原價$24 / 跟餐+$12)
📌 檸檬冰室
📍 觀塘康寧道11號冠天閣高層地下 ☎️ 26388809

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

💫鮮茄菠蘿焗厚豬扒飯($60)

鮮茄菠蘿焗厚豬扒飯

💫咖喱雜菜蛋飯($52)

咖喱雜菜蛋飯

💫無冰奶茶(原價$24 / 跟餐+$12)

每日都要啪杯奶茶嘅我,去茶餐廳毫無懸念會叫奶茶飲。呢間冰室有無冰奶茶特飲,啱晒今日要同朋友傾耐啲嘅我。奶同茶嘅比例剛剛好,茶底都滑,叫咗少甜都有少甜到。強烈建議用餐時間比較長嘅話加多少少$轉特飲。

💫華田紅豆冰(原價$24 / 跟餐+$12)

杯華田紅豆冰上枱果陣真係嚇一跳,個分量係mega size! 比杯奶茶大一倍!目測一定超過500 ml 。
原來阿華田同紅豆個味係夾架喎,飲落去係沙冰嘅質地,都算幾多粒粒紅豆,紅豆好甜有開花好夠淋,仲有啲紅豆係打碎咗落杯特飲度,所以飲落口感好沙不單調。阿華田本身都係甜,呢杯特飲好甜人士一定不能錯過。

無冰奶茶 & 華田紅豆冰

💫檸檬牛油雞中翼( $50 / 5隻)

呢間冰室叫得檸檬冰室,點可以唔叫個檸檬小食。呢個檸檬牛油雞中翼賣相好吸引好colourful ! 上枱果陣熱辣辣,雞翼外皮炸到好脆口,食落肉質保持到夠嫩滑,一啲都唔乾。雞翼有醃製過,所以雞肉好入味。雖然係油炸,但用咗檸檬汁佐住,檸檬嘅酸甜味做到解膩又開胃嘅效果。

檸檬牛油雞中翼

另外職員們態度親切友善。疫情期間都會溫馨提示食客嘟同量體溫。食落安心又放心。

總括都真係好檸正嘅。👍🏻😋

整體好食指數:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗(9.5 / 10)

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2022-01-08
咖喱雜菜蛋飯
無冰奶茶 & 華田紅豆冰
檸檬牛油雞中翼
2022-01-08 188 瀏覽
-呢期觀塘開左間成間都係黃色既冰室🤣真係離遠都見到佢😂😂最估唔到既係佢地啲燒味竟然係自己燒 唔係岀面攞貨👍🏼———————————————————🍴鮮茄菠蘿焗厚豬扒飯($60)平時食快餐都通常嗌焗豬今次就試下佢有無啲咩特別😏一上碟 就見到原塊菠蘿係面🍍豬扒仲要勁厚😍食落就知係有煎過先焗而且唔會好柴 仲幾”淋”添☺️最欣賞既係佢地焗飯係炒飯底😆而個汁方面 係偏咸既汁 無乜酸味份量都幾多下😂我都食唔晒———————————————————🍴燒味四寶飯($68)呢個四寶飯入面有燒肉 叉燒 紅腸同油雞四款入面 大推佢地個燒肉😍燒肉皮係勁勁勁脆🤤而且又唔太咸果然自家燒係唔同啲👍🏼叉燒都唔算硬 幾好~紅腸同油雞都正常———————————————————🍴黑牛(跟餐+$12)估唔到佢地啲特飲咁大杯😂而且已經無乜餐廳有黑牛飲呢啲兒時回憶有得飲真係趁手飲😂佢地既朱古力雪糕入面仲要有朱古力粒👍🏼正啊
呢期觀塘開左間成間都係黃色既冰室🤣
真係離遠都見到佢😂😂
最估唔到既係佢地啲燒味竟然係自己燒 唔係岀面攞貨👍🏼
———————————————————
🍴鮮茄菠蘿焗厚豬扒飯($60)

平時食快餐都通常嗌焗豬
最欣賞既係佢地焗飯係炒飯底😆
而個汁方面 係偏咸既汁 無乜酸味
份量都幾多下😂我都食唔晒
———————————————————
🍴燒味四寶飯($68)

呢個四寶飯入面有燒肉 叉燒 紅腸同油雞
四款入面 大推佢地個燒肉😍
燒肉皮係勁勁勁脆🤤而且又唔太咸
果然自家燒係唔同啲👍🏼
叉燒都唔算硬 幾好~紅腸同油雞都正常
———————————————————
🍴黑牛(跟餐+$12)

估唔到佢地啲特飲咁大杯😂
黑牛
燒味四寶飯
黑牛
2021-12-31 184 瀏覽
早幾日係馬會附近見到呢間新鋪,望入去見人地食的炸脾沙律幾吸引,一於今日試下午茶啦!今日唔知係咪多人放早,都好多人食。好在入去唔洗等位。一早諗左食炸脾薯角沙律配熱柚子蜜。另一份點左瑞士汁雞翼沙律薯角配熱杏霜。先講瑞士雞翼瘦瘦地,有d營養不良感覺。肉眼望無乜雞毛,雞翼入口算熱的,但係肉質比較鞋口唔算入味,汁亦唔算鹹的。沙律好大份 ,有薯仔,紅蘿蔔, 菠蘿。最大問題個沙律汁,唔可以稱為醬,稀溜溜咁。又無酸味,真係無乜意慾想食。杯柚子蜜無乜柚子味,聞有香味 ,飲係無味的,真奇怪!炸脾係完全無醃過,d雞肉無乜肉汁,要靠枱的鹽加胡椒粉自己加工先擺得入口,薯角應該炸完又炸貨式超乾加苦仲要超多油份,真心難食。妳在有個茄汁點下先叫放到入口(唔知係咪d油唔好,食完好喉嚨好乾涸)還是叫沙律比較好。飲品杏霜味唔算好濃叫做ok ,如果係螞蟻人自行加糖吧!環境都ok, 有d位比較迫,真係睇下你坐邊一邊。服務有d就比輆粗暴同惡惡地,有d又幾有禮貌,疑似老闆的人就最好禮貌又多謝又會講88的。總括黎講今餐係唔滿意的,真係睇樣係好靚好得, 食落係非常唔得。出品真係衰過連鎖快餐店。真係短期內都唔會再幫襯。

環境都ok, 有d位比較迫,真係睇下你坐邊一邊。

2021-12-31