2008-04-06 41 瀏覽
今日好想食勁辣米線,我至愛的雲南小風味冇開,那就叫了這間。首先是送得好慢, 叫了差不多一個小時才來,係由威靈頓街上荷李活道喎,都叫做好近喇。叫了勁辣,湯唔辣,得個酸,$38三個餸 (貢丸、鮮腐竹、魚皮餃、肉燕餃)每款2粒,又細粒(你估真係細細粒、容易食咩)撈黎撈去就只係撈到件好大塊既腐竹,米線又少(個碗就好大啊),配菜又少. 下次未攪喇...
今日好想食勁辣米線,我至愛的雲南小風味冇開,那就叫了這間。

下次未攪喇...
2008-01-02 26 瀏覽
very happy!! I get a new camera now, can share food photo in openrice and also my twin sis in canadaokay back to the subject, this is the first time I tried this noodle shop on last sat, I ordernoodle in light spicy base with the following"yun yin" dumpling"shu ching" mushroomblack "mo ear" (one type of mushroom)white carrotcost: $33soya milk - $4 chow sum - $10first, the soup is hot enough but not spicy, I put 2 teaspoon of chili oil still not spicy.there is only a few pieces of pickle, very so

"yun yin" dumpling
"shu ching" mushroom
white carrot
cost: $33

soya milk - $4

chow sum - $10

there is only a few pieces of pickle, very sour
white carrot is "lam" and tasty but all others are no taste, portion is quite small.
soya milk - bit soya taste seems ok

after I finish whole bowl of noodles still feel hungry and my teeth is tired as chow sum is old and hard, overall, $47 is bit expensive under this portion..it's no reason to come again although there is no more yunnam noodle shop in central area
2007-12-14 26 瀏覽
Weekday lunch去食,牛展魚皮餃中辣米線。牛展幾好,魚皮餃一般,個湯都算濃,味道屬中上。送豆漿,$29餐lunch幾抵。不過店細,勁逼。一張細圓檯靠牆,要坐五個人。等位制度混亂,一個人去食要得閒問下有位未,如果唔係亞姐會唔記得。下次要食,都係外賣好。
2007-12-01 32 瀏覽
見舖頭個款都唔錯~~之前上黎睇過對呢間野有d印象就入去試下...發覺裡面無客咁心諗可能時間尚早姐見一個三拼米線....秀珍菇, 蟹籽丸, 要鷄翼...佢話無...咁改要蘿白...又話無...迫住要左個麻辣牛丸....都唔明點解無客都可以乜都無...最慘係加3蚊要個凍檸樂都話無....令到一貫無乜所謂既我都忍唔住問句咁有咩係有架.....麻辣湯底唔辣...麻辣牛丸一樣無驚喜...米線又少...有d 失望囉....
見舖頭個款都唔錯~~之前上黎睇過對呢間野有d印象

就入去試下...發覺裡面無客咁心諗可能時間尚早姐

麻辣湯底唔辣...麻辣牛丸一樣無驚喜...米線又少...

有d 失望囉....
2007-11-19 22 瀏覽
17/11/2007 午1行4個人來一個小聚,因為就月尾,吃個便宜的午餐每人各叫左個米線套餐,同樣都係要豆漿~豆漿唔係太甜而且有豆味我要牛展、大腸、豬頸肉撈麵。米線份量都幾多,而且軟硬度適中,我食果三樣都係用鹵水汁撈過~所以都好入味,而且唔太味精配菜可以自己選擇走邊樣,實在太好了~
17/11/2007 午

1行4個人來一個小聚,因為就月尾,吃個便宜的午餐

我要牛展、大腸、豬頸肉撈麵。
米線份量都幾多,而且軟硬度適中,
我食果三樣都係用鹵水汁撈過~所以都好入味,而且唔太味精

配菜可以自己選擇走邊樣,實在太好了~
2007-10-25 22 瀏覽
這間好像是中環唯一的雲南米線,好奇的走來試試。餸 的款式比較特別,有黑木耳、牛肝菌、肉燕餃、沙魚丸、醬爆黑椒牛丸等,在其他雲南米線舖較為少見,但價錢就貴少少。我要了牛肝菌、魚蛋及油菜米線,湯底是大辣的麻辣湯,第一口先試湯底,完全無難度,大辣的程度只是中辣的,渴完後完全沒有口腔麻痺的效果,略為失望。牛肝箘腍pat pat、魚蛋不彈牙,是來貸無話可說。米線的份量又少,沒有必要我都不會再來。
這間好像是中環唯一的雲南米線,好奇的走來試試。
牛肝箘腍pat pat、魚蛋不彈牙,是來貸無話可說。
米線的份量又少,沒有必要我都不會再來。
米線
2007-10-07 12 瀏覽
10.6 (SAT) late lunch覆診後剛剛2pm,想食濕野,見這裡有tea set,人又不少,便進去了。兩"送"+飲品tea(2pm後)$26要了個肉燕餃蘿蔔米線,走酸菜芽菜,配豆漿。肉燕餃有4.5隻,蘿蔔有四大舊,米線不會過"林",口感不錯,好飽好飽。*蘿蔔不像一般車仔麵的蘿蔔,一般好味的是"鬆鬆地多汁",這裡是實而多汁,味道鮮甜,不錯。中醫說肉之中豬肉最好,所以叫了肉燕餃,除了肉,還有少量菜,還可以吧!奇怪的是:有(很多)雜誌提供,可邊吃邊看。p.s. 阿姐幾有禮貌/碗米線有些黑色一點點的東西,不知道是什錦,要看清楚或視而不見!
10.6 (SAT) late lunch

兩"送"+飲品tea(2pm後)$26
要了個肉燕餃蘿蔔米線,走酸菜芽菜,配豆漿。

奇怪的是:有(很多)雜誌提供,可邊吃邊看。
2007-10-02 15 瀏覽
吃了一餐份量十足的晚餐,飽了幾天,是日也只能吃米線。這裡新張,又試一試。要了碗時菜木耳豬腩肉撈米線,「多青」「多芫茜」「多芽菜」。上檯時,卻找不著一條蔥或一瓣芫茜,一問之下,是一小碗滿滿的拿來,吃過夠本為止。米線用上鹵肉汁去撈,味道也不錯。幾款配料,木耳太硬,豬腩肉夠味又軟腍,但肥肉又不夠多,吃起上來不夠香,不夠癮頭。值得一提的是酸菜真的非常之酸,如再來,一定會囑其「走酸菜」。飲品方面,除了豆漿,就只得幾款罐裝飲品。連飲品一罐,埋單42元,一試無妨。

2007-08-22 13 瀏覽
我覺得呢間野食實在太好味la~我去左好多次~都係甘中意!IF大家得閒去試下~相信你地都會覺得好讚^^^^
我覺得呢間野食實在太好味la~
我去左好多次~都係甘中意!
IF大家得閒去試下~相信你地都會覺得好讚^^^^
星期五同事介紹去的。。下午3點多下午茶時間叫了個蘿卜、豬頸肉米線$26送豆漿。價錢ok,豬頸肉很入味爽口、有脆的感覺。蘿卜很香也蠻甜的、多叫了一份。豆漿很濃很滑而且沒渣。好吃過南記的很多。。ps:店員說湯底絕無味精哦!
ps:店員說湯底絕無味精哦!
2007-07-14 12 瀏覽
一樣係同事介紹0既...我叫左個三拚米線(清湯)--魷魚卷,冬姑,牛展米線味道幾好,魷魚卷尢其好食,都幾大碗下,唔怕唔夠飽
一樣係同事介紹0既...

我叫左個三拚米線(清湯)--魷魚卷,冬姑,牛展
米線味道幾好,魷魚卷尢其好食,都幾大碗下,唔怕唔夠飽
2007-07-12 29 瀏覽
我叫左個炸醬+鯊魚丸米線(小辣),醬爆鯊魚丸ok,炸醬就比較大粒(我以前食開果d食肆係細細粒架),小辣原來唔係好辣,下次試下中辣先!連埋杯豆漿,$29算抵食喇~P.S.地方淺窄,都幾迫下。

連埋杯豆漿,$29算抵食喇~

P.S.地方淺窄,都幾迫下。
2007-06-11 19 瀏覽
我聽老公講,中環開左間新既雲南米線,所以今日約埋幾位同事一齊去食.我叫左個麻辣湯底,叫左豬頸肉和腐皮,好好味呀.我啲同事都話好味呀.但辣度都差少少,香多過辣.喜歡食辣的朋友,可能會覺得唔夠辣.我一定會再去食過.2餸+一杯豆醬只是$29..算低食.價錢合理.3餸$33.
2007-06-06 24 瀏覽
上星期吃過一次覺得湯好好味,菜款有的幾特別下。美中不足就覺得酸菜一般,今日再去吃。。。。發覺 酸菜同上次唔同左。。鹹鹹香香酸酸地。。越來越正。。
2007-06-03 21 瀏覽
呢間門面唔多顯眼,新開張時門口有擺花籃先有留意到。。食左3次覺得湯底唔錯。。有滴菜式幾特別下。。好似至補海龍、牛肝菌、麻辣牛丸同尤魚卷。味道同銅鑼灣個兩間有滴似。。。