2011-01-30 104 瀏覽
呢篇係細佬我第一篇講得唔好唔夠詳細唔好見怪約左7位朋友食飯夜晚每位最低消息 $75唔想等位就早一晚BOOK位7點去到岩岩好坐左陣慢慢都有其他人入黎我同我朋友玩左陣就開始叫野食叫完就繼續玩下D GAME不過D GAME 種類唔係特別多而且都幾普通 冇乜特別但我地玩左差唔多成粒鐘 佢D野食仲未上黎只係黎左兩碟   但成場都只不過係區區三十人左右而且食物十分一般 都竟然要等成粒鐘 雖然 待應 好有禮拜幫我地跟單但等咁內都真係十分憤怒 坐到11點俾錢走人唯一一讚既係佢唔趕你走坐足成四.五個鐘都冇問題
呢篇係細佬我第一篇

唯一一讚既係佢唔趕你走
坐足成四.五個鐘都冇問題
2011-01-29
2010-08-28 78 瀏覽
同朋友第1次黎,細細地,感覺幾舒服仲有全部都係sofa位,正!!叫左個蛋黃汁煙肉意粉.未食過呢個汁所以試下先仲有叫左杯羊甘菊花茶..其實都好少見到有cafe會有花茶飲甜甜地又ok喎..好似仲有落左少少蜜糖潤喉等左10幾分鐘就有得食,聞落好香有香草係上面,食落好creamy朋友叫左個白汁香草蜆肉意粉晚餐..佢都話好味食完都仲未夠飽添仲叫左個辣雞翼小食..酸酸辣辣幾特別,1個人食左4隻朋友細食食1隻就算,哈埋單每人都係幾十蚊都抵食啦下次再黎過先
同朋友第1次黎,細細地,感覺幾舒服

仲有全部都係sofa位,正!!
叫左個蛋黃汁煙肉意粉.未食過呢個汁所以試下先

仲有叫左杯羊甘菊花茶..其實都好少見到有cafe會有花茶飲

甜甜地又ok喎..好似仲有落左少少蜜糖
潤喉
等左10幾分鐘就有得食,聞落好香
有香草係上面,食落好creamy

朋友叫左個白汁香草蜆肉意粉晚餐..佢都話好味

食完都仲未夠飽添
仲叫左個辣雞翼小食..
酸酸辣辣幾特別,1個人食左4隻
朋友細食食1隻就算,哈

埋單每人都係幾十蚊都抵食啦

下次再黎過先
2010-08-26
2010-07-21 25 瀏覽
之前去過覺得D野好好食,諗住同班朋友再幫襯,先知道原來已經轉左手,唔再係以前個BOSS,都算啦,試下有冇唔同。點知真係嬲到嘔.....1. 野食大不如前我地包左半個場,點左D小食,意粉,炒飯... 除左D小食(炸魚蛋)我地覺得尚可接受外,其他D意粉,炒飯真係唔得囉,材料又平又簡單,煮法更加唔使講......我地自己O係屋企煮都煮到!好淡.....仲要收我地咁既價!2. 壞廁所竟然要自己用水喉沖囉.....3. 野飲差野飲任飲,但只係一D FLAVOUR+水+COLOUR,亳無誠意之作......難飲!唯一要讚既係,環境依然冇變,都係咁舒服...但係我唔會再黎囉!

點知真係嬲到嘔.....

1. 野食大不如前
我地包左半個場,點左D小食,意粉,炒飯... 除左D
仲要收我地咁既價!

2. 壞廁所

竟然要自己用水喉沖囉.....

3. 野飲差

唯一要讚既係,環境依然冇變,都係咁舒服...

但係我唔會再黎囉!
2010-06-30 20 瀏覽
同班朋友慶祝birthday, 一行八人, order 拿破倫什肉意粉 and other food, 意粉一到我地一齊 o左 "嘩"一聲, 因為份量實在少得可憐, 後來全部加大份量都只是一般最嬲的係意粉竟然唔熟, 要用micowave 再叮熟!
, 因為份量實在少得可憐, 後來全部加大份量都只是一般

最嬲的係意粉竟然唔熟
, 要用micowave 再叮熟!
2010-06-29
2010-06-29 32 瀏覽
這天晚上我們一行十人到CAFE慶祝同學生日。這間CAFE在2樓,昌記大廈設有升降機,但當我踏進LIFT內,發現沒有2樓的按鈕,連忙走出來,看看有沒有樓梯。其實,我是不介意行兩層樓梯。可是,出來的時候卻遭到 保安員(?) 的讉責,說兩層應該行樓梯,搭什麼lift!我只是第一次來呀,怎麼知道這個規矩哩,他的語氣真的很衰! 另外同行的一對男女也遭到保安員的責罵,當我們轉身走向後樓梯,男的立即送上幾句問口說話....終於到達這間cafe了。一坐在sofa上,嘩,怎麼這裡的sofa那麼腍...整天晚上都坐得很不舒服,因為我不斷地瀡下!這裡的board games非常豐富,新穎,而且十分整齊!例如有pictionary,和我近期至愛的三國殺!!!!!!(真的罕見喔!)我們玩了一回 就order食物了..這裡有每一最低消費$68,還蠻貴的...不過,它營業直到凌晨2點,不趕我們走,還叫我們慢慢坐,坐到2點都得!所以這個價錢在旺角坐這麼久,其實都算超值!白汁吞拿魚焗螺絲粉友人叫的,他們說吞拿魚很碎濕濕。他們說味道不錯的呀!拿破倫什肉意粉這個主要有腸仔,火腿,洋蔥,三色椒和蕃茄粒。巴馬臣海鮮焗飯所謂海鮮

我們玩了一回 就order食物了..
這裡有每一最低消費$68,還蠻貴的...

白汁吞拿魚焗螺絲粉
友人叫的,他們說吞拿魚很碎濕濕。他們說味道不錯的呀!
拿破倫什肉意粉
這個主要有腸仔,火腿,洋蔥,三色椒和蕃茄粒。
巴馬臣海鮮焗飯
所謂海鮮焗飯,海鮮只有蜆肉...80大元的海鮮飯真的很不值喔!另外飯的份量也很少,別看它好像大大碗,其實很簿身,很少的。

CARBONARA
CARBONARA 雖然不是在SET DINNER的MENU內,散叫也只是$42,價錢尚可!它的汁好掂!非常Creamy,充滿奶油香,又能掛著在每條意粉上,做得不錯!意粉就不算很al dente,但也煮得爽口!煙肉份量就不太多,但都可接受!

飲品方面,它的器皿好得意,會用一些貌似用來裝啤酒的杯來裝果汁。
我叫了一杯黑牛$32,是朱古力雪糕加可樂。雪糕份量很少,兩啖就冇哂。同埋都冇黑牛的效果...兩個溝唔埋,到最後雪糕沉在杯底形成一種很混濁的感覺...賣相甚差,我放棄不渴了。

其實總括來說,對於這cafe的評價都不錯!不收切餅費,也沒有加一服務費,服務員又友善,遊戲種類也類多!
可是,當我們踏出cafe,見到門外有燒焦的死蟑螂!

....走..眼不見為乾淨
巴馬臣海鮮焗飯
白汁TUNA螺絲粉
白汁TUNA螺絲粉
2010-06-20
朋友生日, 想搵個地方可以坐耐D, 所以上左去CAFE UPSTAIRS ~就同其他人講的一樣, 做野既姐姐仔好FRIENDLY~ 但係對我呢呢班化骨龍黎講, D 野食太細份..... 食物味道不錯, 但係炸野唔多得..... 油溫太低, D 野食黑晒, 但係一D 都唔CRISPY.... 失望不過重點係地方OK大, 我地8個人坐得好開心~埋單一人都要175HKD, (壽星唔洗出) 可能我地真係叫得多....... 但係結果我地之後重去左M記食野..... party / 想坐耐D, 都可以去~
就同其他人講的一樣, 做野既姐姐仔好FRIENDLY~

但係對我呢呢班化骨龍黎講, D 野食太細份.....

不過重點係地方OK大, 我地8個人坐得好開心~

但係結果我地之後重去左M記食野.....

party / 想坐耐D, 都可以去~
2010-06-20
2009-11-03 2 瀏覽
響旺角見客, 想搵個可以坐低傾計嘅地方,選擇響CAFE嚟到叫咗個公司治,真係嚇咗一跳! 好有份量Wor!唔止個公司治,仲有埋沙律~呢度嘅小食餐,加埋杯嘢飲~$50幾蚊都OK嘅!!我叫咗杯青蘋果一百憶加上坐咗咁耐, 都冇俾人趕走,都算係咁喇!!仲有幾欣賞佢哋個window嘅貼紙裝飾,好靚!冇影到相俾大家睇。門口就有影到。下次會再嚟過~
響旺角見客, 想搵個可以坐低傾計嘅地方,選擇響CAFE

嚟到叫咗個

呢度嘅小食餐,加埋杯嘢飲~$50幾蚊都OK嘅!!
我叫咗杯青蘋果一百憶

加上坐咗咁耐, 都冇俾人趕走,都算係咁喇!!

下次會再嚟過~
公司治
Club sandwiches
Door Side
2009-10-31 4 瀏覽
一向睇食評都抱住半信半疑的心態。但係今次我都想寫番一篇支持吓呢間CAFE!!見到人哋寫呢間CAFE有幾好幾好, 所以去試吓!一行四人, 去到經過那間士多, 走了兩層樓梯, 終於見到間CAFE。選了一個靜靜的角落, 點了餐, 開始我們的遊戲。CAFE內有遊戲提供, UNO, 層層疊, 猜猜晝晝... 都適合一班朋友玩的。首先來了餐湯, 南瓜忌廉湯。因為我哋兩個朋友叫咗, 都大叫好味, 所以其餘兩個都即刻落ORDER。 真係值得一讚主菜 肉醬意粉的蕃茄味很濃, 芝士的香味都好好!! 分量: OK 蛋黃汁煙肉天使麪 好CREAMY 白汁雞皇飯嘅雞好滑, 味道OK飲品都OK. 值得一提係佢哋有花茶, 我好少見到CAFE 會有呢個選擇。感覺上CAFE的老板應該好注重女仕們的健康!!! 我哋四個都覺得呢間CAFE 好得!! 見佢哋嘅職員都好有禮!! SOFA 都好舒服~見到佢哋有外國人來幫襯添! 唔知係佢哋出名到連遊客都來??!!

見到人哋寫呢間CAFE有幾好幾好, 所以去試吓!
選了一個靜靜的角落, 點了餐, 開始我們的遊戲。
CAFE內有遊戲提供, UNO, 層層疊, 猜猜晝晝...
都適合一班朋友玩的。
首先來了餐湯, 南瓜忌廉湯

主菜
肉醬意粉的蕃茄味很濃, 芝士的香味都好好!! 分量: OK

蛋黃汁煙肉天使麪 好CREAMY

白汁雞皇飯嘅雞好滑, 味道OK

飲品都OK.

2009-10-28
2009-10-28 1 瀏覽
很喜歡這裡的環境,舒服,甚有家的感覺SOFA真的很美,WALL上的DECORATION也MATCH得很好不知道是否因為我們包了場的關係老闆SET好了場地,推門而進的一剎,地方好得有點呆了地方不大,但我就是喜歡這小小的地方乾淨、新穎只是冷氣不太夠大...老闆很NICE,COOK也很NICE至於食物,看得出他們花了心思,不只是草草的煮了便算味道很不錯,加上那用心的感覺,我加了分最喜歡那個雜菜SALAD,不像我平日在外面吃的SALAD,好像不是用沙律醬,不知用了甚麼,總之好味還有那個水牛城雞翼,很香,比一般吃到的還要脆可口有機會我會再來

很喜歡這裡的環境,舒服,甚有家的感覺

不知道是否因為我們包了場的關係
老闆SET好了場地,推門而進的一剎,地方好得有點呆了
地方不大,但我就是喜歡這小小的地方
乾淨、新穎
只是冷氣不太夠大...

老闆很NICE,COOK也很NICE

至於食物,看得出他們花了心思,不只是草草的煮了便算
味道很不錯,加上那用心的感覺,我加了分

還有那個水牛城雞翼,很香,比一般吃到的還要脆可口

有機會我會再來
2009-10-25
2009-10-18 7 瀏覽
我哋一行13個人,第一次去cafe慶祝生日,b咗VIP區,地方啱啱好,洗手間都幾乾淨(因為本人比較主重洗手間),$100一位都O.K,飲品任飲但啲飲品就估估怪怪,似啲冰條溶咗GE汁但店舖今日好似得兩個人工作,一個煮嘢食忙到死,一個就無乜嘢做(眼見),可能間間cafe都係咁啩,啲遊戲比較舊,但都足夠,大家都玩得好開心呀!食物方面我哋揀咗主菜)芝士焗肉醬意粉 (味道幾好,夠汁夠味) :白汁煙肉蘑菇長通粉 (同上一樣,白汁好好味) :忌廉汁焗海鮮飯 (大家都食飽咗,食淨一半,真係唔好意思,飯乾同硬咗啲) 小食)水牛城雞翼 (唔係炸的,雞翼都大隻,朋友們食完一隻又一隻) :意式蕃茄煙肉多士 (多士夠翠) :酥炸墨魚丸 (好大粒,好快食哂) :炸薯块 (之前無o

食物方面我哋揀咗
主菜)芝士焗肉醬意粉 (味道幾好,夠汁夠味)
:白汁煙肉蘑菇長通粉 (同上一樣,白汁好好味)
:意式蕃茄煙肉多士 (多士夠翠)
:酥炸墨魚丸 (好大粒,好快食哂)
:炸薯块 (之前無order的,但都有得食???)

我哋大部份係男仔,但食物都夠哂食,所有食物都好好食,但VIP區冷氣唔足夠
無影到相,只有這一張
2009-10-17
無影到相,只有這一張
  • 白汁煙肉蘑菇長通粉
  • 水牛城雞翼
  • 酥炸墨魚丸
2009-09-12
裝修都ok,幾有西式風格,不過覺得位子窄了一點,特別是Kitchen 後面果張,同埋有一塊板隔住好一點,如果唔係,咪可直接望住kitchen 裡面d野,我就覺得not good.三文魚意粉好食, 但份量相比其他較小.飲品就普通一點,可嘗試花茶或其他,花點心思在飲品上較好.位置都有點難找,要係一間士多中走上來,怪怪的...

三文魚意粉好食, 但份量相比其他較小.

飲品就普通一點,可嘗試花茶或其他,花點心思在飲品上較好.

位置都有點難找,要係一間士多中走上來,怪怪的...

2009-09-04
紀念日
2009-09-06 7 瀏覽
我果日同女友上黎食,,本來真係冇咩期望,因為我覺得要食好野起ed cafe食唔到,,不過食完之後我至知道我甘諗係錯既,,果日我地分別叫左煙三文魚天使麵同局seafood飯,,另外再+左兩個南瓜cream soup,,個湯個水準真係比其他餐廳高,,真係一留每人仲會有一個前菜添,,真係估佢唔到,,最後食埋兩個主菜我同我女友都決定一定會再黎,,環境好 有氣氛 又有野玩有電視睇 埋單$200都仲有找呢d地方好難搵喇,,
2009-09-05
  • 煙三文魚天使麵
2009-09-01 47 瀏覽
We had group gathering yesterday then I booked this cafeThe food taste good but little.around $66-86 per set dinner+$8 soup& onion bread=)not badcan encore againbut the drinks are not really good.acceptable.
around $66-86 per set dinner
+$8 soup& onion bread
=)
not bad
can encore again
pasta
2009-08-31
pasta
第一篇食評=]是次為朋友預祝生日。經朋友介紹而先於三天前訂位。八點到達坐低。Cafe面積細,約有三,四十個坐位。環境頗不錯,梳化很好坐。遊戲種類繁多但略嫌數量不夠。一行六人叫左三個肉醬意三個海鮮焗飯。每個餐六十八加八蚊有湯同蒜蓉包。另外我們再加一個五十五蚊之薯條小吃。每個餐包一杯三十蚊之飲品,餐牌上三十蚊之飲品頗多,而多過三十元亦只耍補回差價。食物素質其實不錯 :肉醬意粉 -- 意粉略硬,肉醬味濃,頗為好吃。海鮮焗飯 -- 足料而且芝士味濃,很好吃。薯條小吃 -- 份量太少,而且有點冷..。整體來說Cafe Upstairs的價錢雖然略貴,但可以理解因為是位子少。而且食物質素高,店員姐姐同廚師哥哥都好Nice好好笑。因為位子少,又會比大Cafe靜得多,傾計傾得很舒服!!加上環境好,氣氛好,有機會一定再來!!p.s. 只是冷氣頗為弱。
第一篇食評=]

是次為朋友預祝生日。
經朋友介紹而先於三天前訂位。
八點到達坐低。
Cafe面積細,約有三,四十個坐位。
環境頗不錯,梳化很好坐。
遊戲種類繁多但略嫌數量不夠。

一行六人叫左三個肉醬意三個海鮮焗飯。
每個餐六十八加八蚊有湯同蒜蓉包。
另外我們再加一個五十五蚊之薯條小吃。

食物素質其實不錯 :

肉醬意粉 -- 意粉略硬,肉醬味濃,頗為好吃。
海鮮焗飯 -- 足料而且芝士味濃,很好吃。
薯條小吃 -- 份量太少,而且有點冷..。

而且食物質素高,店員姐姐同廚師哥哥都好Nice好好笑。
因為位子少,又會比大Cafe靜得多,傾計傾得很舒服!!
加上環境好,氣氛好,有機會一定再來!!

p.s. 只是冷氣頗為弱。
加八元之餐湯。
前菜 炸帶子**每人一粒=p
肉醬意粉。
海鮮焗飯。
五十五元之小食一客* 最唔抵食。
2009-08-19
加八元之餐湯。
前菜 炸帶子**每人一粒=p
肉醬意粉。
海鮮焗飯。
  • 海鮮焗飯
  • 肉醬意粉
2009-07-23 10 瀏覽
果日有朋友推介呢間cafe比我,慶祝同男友拍拖兩週年,於是book左呢度晚餐試。book左就方便d,一黎預先知有咩食,二黎唔使無位又揾過第二度。上到去覺得d氣氛唔錯,座位幾舒服。朋友推介個晚餐話水準不俗,最後我同男友就揀左"香草檸檬汁三文魚扒意粉"同埋"忌廉汁焗海鮮飯"。個晚餐包左個前菜,果日就係吞拿魚沙律,幾新鮮同開胃當日餐湯係南瓜忌廉湯加蒜蓉包個湯真係好得,平時唔特別鐘意南瓜,但呢個湯真係令我開始愛上南瓜,因為平時d紅白湯都太普通,所以呢個濃淡剛剛好ge湯幾得人心。仲有個蒜蓉包好鬼香,超正。到主菜喇,先黎"香草檸檬汁三文魚扒意粉",好少喺cafe有呢d特別少少既主菜。真係好好食,個三文魚扒好清新,冇d濃烈既汁遮晒d鮮味,反而用左檸檬汁好開胃,平時我嫌太漏食唔曬,但呢個意粉我冇忍口食晒。我男友個"忌廉汁焗海鮮飯"話d料好足,好多餸幾抵食。間cafe有好多飲品選擇,又有d好靚既特飲。後黎同個老闆傾開偈,佢好好人,佢知道我地慶祝週年紀念,於是特別調制左個獨一無二而又好靚既"夏日之初戀"(薄荷荔枝)比我地,好sweet好特別....呢個飲品成為"Our drink"!令我地又多左個甜蜜回憶
上到去覺得d氣氛唔錯,座位幾舒服。

個晚餐包左個前菜,果日就係吞拿魚沙律,幾新鮮同開胃

當日餐湯係南瓜忌廉湯加蒜蓉包

我男友個"忌廉汁焗海鮮飯"話d料好足,好多餸幾抵食。

呢間cafe真係唔錯,係食dinner既好好選擇 heehee
夏日之初戀
香草檸檬汁三文魚扒意粉