走入將軍澳探朋友之餘,仲去揾食。將軍澳選擇的特色店一定比市區少,尤其係想食個brunch,但揾揾下都發現到一間心思甜品小店店係天晉3期地下,有露天位置,窗明几靜,十分寫意~店内裝備顏色繽紛點左招牌慕之花卷,迷人的淺紫色配搭,忌廉飄著淡淡的薰衣草香。雪糖有著淡淡的芋香,甜而不膩,造型是帶點可愛的驚喜櫻花水信玄餅,晶瑩的水滴入面全是粉紅色的櫻花。質感Q彈水潤,配雲呢嗱雪糕,甜度配搭得宜外加一客熱的甘酒丸子。自家製日本甘酒經8小時發酵,白米成了天然的甜甜的葡萄糖,感覺猶如台灣的甜酒釀。以湖水綠色的日本酒樽及酒杯上枱,與丸子同食,帶點清雅亦帶點夢幻-這裏由一對土生土長的將軍澳夫婦開的,兩人都愛甜品,所以也希望居民以平民價錢,享受到酒店級的精緻甜品,將軍澳有呢種心思小店,確是難得
走入將軍澳探朋友之餘,仲去揾食。

2017-02-12
2017-02-11 91 瀏覽
Joyful House is a new dessert place opened at the shopping mall, PopWalk near the TKO MTR station. Just a few minutes walk from Exit A, you’ll find many restaurants including Japanese curry, ramen, fast food chain, Cantonese and Western to organic healthy cuisine, whilst Joyful House is particularly noticeable because of its colourful design with a joyful and relaxing vibe. We come on a Friday night before dinner. The menu basically covers cake rolls, parfait, lava cake, pancake and honey toast
We come on a Friday night before dinner. The menu basically covers cake rolls, parfait, lava cake, pancake and honey toast box; some traditional and hot sweet soup are also offered during the winter season.
I’m so impressed with the modified sweet potato sweet soup dessert served with a foamy ginger syrup. The sweet and refreshing agar agar ginger jelly, creamy purple sweet potato puree, mousse and candied sweet potato, everything is brought together beautifully along with a scoop of milk ice cream and spun sugar. You just have to pour over the ginger syrup to enjoy this combination of textures.
Sweet Potatoes Sweet Soup
Sweet Potatoes Mousse, Sweet Potato Dumpling, Milk Ice-cream & Ginger Jelly
Another signature would be their swiss roll made with lavender. It is served with his favourite taro ice cream, while the cake roll comes strongly scented with lavender. The taro cream is smooth and deletable and I love the popping seaweed ball so much but the cake can be even softer and moister!
The Hazy Swiss Roll
Lavender, Taro with Taro Ice-Cream, Taro Whipped Cream, Seaweed Ball
We also love the durian pancake made with thin and a little chewy pancakes, durian cream and a sprinkle of freeze-dried durian.
Mini Durian Pancake
Durian Flesh, Whipped Cream, Freeze-Dried Durian
2017-02-10
Sweet Potatoes Sweet Soup
The Hazy Swiss Roll
Mini Durian Pancake
其實將軍澳站好似無咩糖水食,但又好多學生返學放學....不過他們有福了!天晉有間樂糖可以食!就落左堂去食啦先黎個我最愛既榴蓮野!超好食!個雪糕應該真係用榴蓮肉打出黎!真材實料呀!之後食左pancake! 食左個勁特別既!香橙焦糖!估唔到係咁甲!必試!pancake勁有旦味!正到傻!食完個人好refresh 咁以上呢個就飽肚d ge!岩曬男仔!菠蘿脆多士!勁中意甜甜地既脆多士!我食唔停口!d菠蘿好正,燒過特別甜!最後仲食左呢個!擺得好令!好有心思!都唔錯啦呢個!不過都係中意上面戈d多d haha!店鋪雖然唔大間,但都坐得好舒服!仲有d氣球裝飾,令我想起告白氣球首歌....就食落特別甜咁,哈!情侶必黎啦!

• 香橙焦糖pancake
2017-02-06 637 瀏覽
做學生嘅年代,返學每日最開心就係打鐘「落堂」果一刻!最近聽到「樂糖」呢個名,心入面有莫名奇秒的興奮感覺。即刻約埋舊時一齊讀書嘅同學仔黎呢到感受下「落堂」嘅氣氛!小學畢業多年,仲可以講聲就約到幾個同學仔陪我癲,都真係好幸運。四個人,點四款甜品,開開心心一齊分享!燒菠蘿厚多士厚多士好大份,配上同樣好大塊嘅燒菠蘿!燒菠蘿好甜好甜,好奇一問老闆娘,原來呢塊咁甜嘅菠蘿係來自菲律賓嘅新鮮金菠蘿!呢個品種嘅菠蘿天生已經係甜到漏,絕對唔係浸過糖水。多士烤示好脆卜卜,仲查滿左蜜糖,配埋雲尼拿雪糕,好好味呀!玫瑰荔枝霧之花卷卷蛋大大件,蛋糕部份混合左玫瑰花瓣製成,除左聞落係好香玫瑰味之外,咬落一樣感受到玫瑰獨特嘅氣味。蛋糕內嘅忌廉同樣加左玫瑰嘅成份,顏色呈白粉紅。咬落好軟滑,而且仲食到唔少荔枝粒,咬落仲有荔枝汁液流出,好正!朱古力香蕉脆多士呢款係同「燒菠蘿厚多士」同系列嘅,材料換成香蕉+朱古力雪糕作配搭!而最令我驚喜兼意想不到嘅,係多士入面竟然有燒棉花糖!!!棉花糖流心得黎帶煙un嘅感覺,喜歡食棉花糖嘅人一定好開心!香蕉+朱古力雪糕+棉花糖+多士=絕配!香橙焦糖Pancake呢款又係令人非常驚喜嘅甜品!睇
做學生嘅年代,返學每日最開心就係打鐘「落堂」果一刻!

最近聽到「樂糖」呢個名,心入面有莫名奇秒的興奮感覺。

即刻約埋舊時一齊讀書嘅同學仔黎呢到感受下「落堂」嘅氣氛!
燒菠蘿厚多士
厚多士好大份,配上同樣好大塊嘅燒菠蘿!

呢個品種嘅菠蘿天生已經係甜到漏,絕對唔係浸過糖水

多士烤示好脆卜卜,仲查滿左蜜糖,配埋雲尼拿雪糕,好好味呀!
玫瑰荔枝霧之花卷
卷蛋大大件,蛋糕部份混合左玫瑰花瓣製成,

除左聞落係好香玫瑰味之外,咬落一樣感受到玫瑰獨特嘅氣味。

蛋糕內嘅忌廉同樣加左玫瑰嘅成份,顏色呈白粉紅。

朱古力香蕉脆多士

而最令我驚喜兼意想不到嘅,係多士入面竟然有燒棉花糖!!!

棉花糖流心得黎帶煙un嘅感覺,喜歡食棉花糖嘅人一定好開心!

香蕉+朱古力雪糕+棉花糖+多士=絕配!
香橙焦糖Pancake
呢款又係令人非常驚喜嘅甜品

睇menu時以為只係焦糖咁簡單,原來入面有卜卜脆嘅焦糖粒粒,仲有爆珠!!

最令我留下深刻印象嘅係佢嘅橙味醬汁,雖然甜,但感覺好清新。

而且味道好創新,無諗過Pancake可以係咁嘅味道。鍾意新鮮感嘅朋友可以一試!
  • 燒菠蘿厚多士
  • 玫瑰荔枝霧之花卷
  • 朱古力香蕉脆多士
2017-02-06 408 瀏覽
放完農曆新年假後就要直接進入OT生活,為咗減減壓力,Mr.J就帶我去食甜品喇。今晚7點半就到樂糖,可能時間比較早,所以暫時未有人食,聽講9點就會滿座㗎喇。店內環境好色彩繽紛,坐喺度食野心情都好啲。聽店員講依度嘅甜品全部都係現場即製,並唔係買返嚟serve客,所以件件都係誠意之作。魔鬼朱古力班戟,士多啤梨汁配朱古力雪糕($55)依個朱古力班戟一放上枱就聞到好香嘅朱古力味,色彩好靚。暖暖嘅班戟加上冰凍嘅朱古力雪糕,感覺好正。上面有少少碎咗嘅士多啤梨乾,微微嘅酸味,減輕咗甜滯感。脆多士-香蕉、榛子朱古力、朱古力雪糕($69)因為係即整嘅關係,所以脆多士要等耐少少。依個脆多士份量好大,其實都足夠3至4人食。上面有一條半開嘅香蕉,有脆卜卜嘅焦糖面,口感非常好。脆多士裡面已經切開哂多好舊三角形小多士,烘到好脆身,一啲都唔乾硬,差唔多每一舊上面都有燒棉花糖,自己再放多少少野喺多士上面(多士、棉花糖、忌廉、香蕉同雪糕),一啖放哂落口,非常滿足。香蜂草茶、檸檬馬鞭草茶(各$46)點完甜品後,店員推介香草茶俾我哋,拎咗檸檬馬鞭草同香蜂草俾我哋聞聞,再講講兩種草嘅益處。檸檬馬鞭草聞落有一陣微微嘅檸檬香,據聞
魔鬼朱古力班戟,士多啤梨汁配朱古力雪糕($55)
脆多士-香蕉、榛子朱古力、朱古力雪糕($69)
香蜂草茶、檸檬馬鞭草茶(各$46)
點完甜品後,店員推介香草茶俾我哋,拎咗檸檬馬鞭草同香蜂草俾我哋聞聞,再講講兩種草嘅益處。檸檬馬鞭草聞落有一陣微微嘅檸檬香,據聞可以去腿部水腫、舒緩緊張情緒同強化肝臟等等功效,特別適合成日要坐嘅OL或要熬夜嘅人,不過孕婦就唔適宜飲用。
而香蜂草就可以幫助消化、增進食慾,助眠,仲有抗氧化功效,可以防止老化同幫助記憶力。

食完甜品後飲返幾杯熱茶,無論身體同心情都感覺好舒服。(飲哂可以請店員幫忙加熱水)

P.S 食甜品都係同女仔朋友食好,兩個甜品Mr.J都竟然想食哂個雪糕先再食其他。-_-b
2017-02-04
周五晚與家中細細到將軍澳拜年,晚飯後即興到附近甜品店享用甜品。樂糖坐落天晉匯地下,店內裝潢一如其名,色彩繽紛,歡樂滿佈。一邊廂望見群雀飛舞;另一邊廂看到滿天氣球。 樂糖的甜品款式比一般甜品店特別,花果投入量特別多。以這客櫻花水信玄餅伴雲呢拿雪糕為例,以春意洋溢,粉紅浪漫的櫻花入饌,花瓣美態從晶透的水信玄餅中清晰可見。入口細味,水信玄餅一如預期般清淡,好讓櫻花花香能含蓄綻放。櫻花水信玄餅簡而美,與之作伴的雲呢拿雪糕同樣實而不華,以甜滑食感反襯芳香淡爽的水信玄餅。 薰衣草 • 香芋霧之花卷又是另一細緻之作,春去夏來,粉艷的櫻花換上幽香的薰衣草,令人身心抒懷。正當「滑溜」的花香在口中遊走,不難發現有另一股味道隱身其中,細心發掘,可見同屬紫色系的香芋已與薰衣草結伴而行。與之前的水信玄餅一樣,霧之花卷同樣配襯了一球雪糕,只是味道換上更合拍的香芋口味。 細周生鍾愛香口脆物,特意挑選了一客紫薯拿破崙予他品嚐。拿破崙之所以受歡迎,很大程度是因其香脆又富層次的口感。從側面觀賞,餅點確實層次豐富;送口品味,則覺口感實了少許,未能充分發揮應有的脆香。至於紫薯夾層,味道相當緊緻結實,用料手功俱不俗。 一起
周五晚與家中細細到將軍澳拜年,晚飯後即興到附近甜品店享用甜品樂糖坐落天晉匯地下,店內裝潢一如其名,色彩繽紛,歡樂滿佈。一邊廂望見群雀飛舞;另一邊廂看到滿天氣球。
櫻花水信玄餅伴雲呢拿雪糕
櫻花水信玄餅伴雲呢拿雪糕
紫薯拿破崙
一起吃了三款甜品,或多或少也帶點膩意,來一杯合心的花果茶消消膩最好不過。桂花茶是平實的選擇,配搭水信玄餅相當合襯。至於薰衣草茶,當然是同味霧之花卷的好夥伴,能加強呼應花卷的味道,來個令人「期待」的終結 (薰衣草的花語是期待的愛情)!
桂花茶
薰衣草茶
[3/2/2017; Fri]
2017-02-03
$45 (宵夜)
薰衣草茶
2017-02-02 314 瀏覽
卡米拉看到多份報章雜誌的介紹,於是星期天下午專程來到將軍澳天晉匯的樂糖品嚐分子甜品。甫進入店內,除了看到色彩繽紛的裝飾,也看到充滿活力的年輕店員。 樂糖貫徹一般商場食肆的作風,設有兩個入口。正門外設有少量戶外座位,感覺悠閒舒適。側門設計成開放式的入口,因此商場的顧客可清楚看到店內顧客用餐的情況。卡米拉其實不太喜歡這種彷如「動物園」的用餐環境,就到訪當天所見,商場人流十分少。店內以多種顏色的玻璃汽球作為裝飾,不再是像倒模般的連鎖店的裝潢。  櫃面有一樽樽的東西排列很整齊,看真點原來是花茶。花茶的品種不是太特別,都是平日常見那些。 本來卡米拉是為了金薯紫夢而來,不過店主告知下午茶時段不做這款甜品。我們再想點血橙樂糖流心蛋糕,又是是日暫停供應。其實印個暫停貼紙貼上餐牌或印多些不同時段的餐牌不用花太多金錢和時間吧!不過店主都說了很多次不好意思及努力游說我們選擇其他甜品,但是第一印象已被狠狠破壞。最後我們選了桂花荔枝水信玄餅 ($49)、燉蛋白焦糖鮮奶 ($52) 及黑朱古力樂糖流心蛋糕 ($50)。 提及到水信玄餅,怎能缺少它的元袓山梨縣金精軒出產的水信玄餅。卡米拉雖然已到訪日本多次,可惜都

提及到水信玄餅,怎能缺少它的元袓山梨縣金精軒出產的水信玄餅。卡米拉雖然已到訪日本多次,可惜都是沒有機會吃到。就像人與人的相處,在對的時間地點,找到對的人,從來都不是一件容易的事。現在不用飛到日本一趟就可以吃到這款日本點心。

桂花荔枝水信玄餅
桂花荔枝水信玄餅的水滴外表晶瑩剔透,味道也是清甜的桂花帶在淡淡的荔枝味道,口感順滑。雪糕的甜味像是被調低,奶味偏重。它非常適合女仕食用,因為不會很高卡路里,至少吃完沒有罪惡感吧!跟水信玄餅配上的桂花茶水溫不足令茶味不太突出。

燉蛋白焦糖鮮奶大概是焦糖燉蛋的變奏吧!蛋白面的紅糖被燒成金黃色,轉成燉蛋白後質感比燉蛋更滑更軟綿,甜度掌握得不錯。金菠蘿香味清新,鮮甜而而無渣,可惜忌廉份量太多,感覺很油膩。

燉蛋白焦糖鮮奶
這個黑朱古力樂糖流心蛋糕,其實是傳統的心太軟賣相不錯,不過切開後流心比較固體狀。本來點菜時我們轉了士多啤梨雪糕,成品上說好了的士多啤梨雪糕呢?不過我們都是沒有要求更換,還是品嚐牛奶雪糕吧!雖然餐牌上寫黑朱古力樂糖流心蛋糕加上黑朱古力,但是味道仍然缺少黑朱古力那獨得的苦澀味道。

黑朱古力樂糖流心蛋糕
黑朱古力樂糖流心蛋糕
總括而言,樂糖的甜品賣相十分討好,可惜味道方面和酒店級還有些距離,價格也定得略高。作為一位區外客,卡米拉回頭率應該不高了,不過對住在將軍澳的人仕的確是不錯的選擇。
2017-01-08
$75.5 (下午茶)
桂花荔枝水信玄餅
2017-02-02 311 瀏覽
下雨天心情鬱悶,要吃點甜平衡一下!來這間天花掛滿假汽球的「樂糖」人都開心點。《水信玄餅 $49》玫瑰。蜜桃 配雲喱拿雪糕及是日精選花茶蜜桃有3款味道可供選擇分別是玫瑰、桂花·荔枝及櫻花味。是次我們點了玫瑰。味道配合得很好且切下去還很堅挺,其外表看似濃郁但不會過甜。而雲喱拿雪糕便要吃快一點點因為很快便溶化。精選花茶就是很多很多玫瑰花的茶包,如可refill 就更好了。《雪蓮子桃膠圓肉燉雪梨蘋果 $49》-桃膠和雪蓮子;蘊含豐富植物膠原,具美顏、滋補之效這個乾燥的天氣須要滋潤一下!所以我們點了這道熱食甜品。餐廳用上大量桃膠和雪蓮子可滋補養顏外還用上燉了久久的雪梨蘋果添!可算是女人之補!《魔鬼朱古力班戟。士多啤梨汁配朱古力雪糕 $55》-迷你綿花糖、士多啤梨、士多啤梨乾賣相不錯,很多顏色,看下去己覺得很甜密,令人暫時忘卻一切煩惱。用了雙層朱古力班戟加上甜甜的士多啤梨。《甘酒丸子(冷$42/熱$39)》-熱食:配白玉丸子(熱)原味/桂花這個約4-5杯的甘酒丸子熱食的味道不錯,一粒粒軟棉棉的桂花清香可口。甘酒的桂花味很重,而甜味比酒味重,所以絕對不會飲醉呢,哈哈!
下雨天心情鬱悶,要吃點甜平衡一下!
來這間天花掛滿假汽球的「樂糖」人都開心點。
《水信玄餅 $49》
玫瑰。蜜桃 配雲喱拿雪糕及是日精選花茶

《雪蓮子桃膠圓肉燉雪梨蘋果 $49》
-桃膠和雪蓮子;蘊含豐富植物膠原,具美顏、滋補之效

《魔鬼朱古力班戟。士多啤梨汁配朱古力雪糕 $55》
-迷你綿花糖、士多啤梨、士多啤梨乾

《甘酒丸子(冷$42/熱$39)》
-熱食:配白玉丸子(熱)原味/桂花
2017-01-31
$50 (宵夜)
2017-02-01 198 瀏覽
 年初四來到老友將軍澳的豪宅拜年。老老實實我對拜年其實零興趣,最大興趣就是之前做定功課睇睇呢區有化乜野好東西食。此區大路餐廳較多,樂糖是比較突出和多好評的甜品店,所以拜過年後我們就來開餐。女人對甜品的慾望是無底線的甜。我們併命地在餐牌上選了三款哽野,先來的較為輕量的焦糖燉蛋 $52焦糖做得很薄脆,蛋味香濃配上雲呢拿籽的芳香,甜度恰到好處,質感也挺滑溜。紅豆綠茶心太軟 $48視覺效果不遜,心太軟旁邊還拌上以抹茶忌廉、甜蜜紅豆粒。再切開小小的部分讓抹茶紅豆緩緩地流出來,可是流心程度一般,看著綠色熔岩伴着紅豆流出來感覺實在太美妙。而心太軟外層軟硬度適中,抹茶也夠香但未致於濃。伴上味道一般的雲尼拿雪糕,如果有其他雪糕選擇會更好。燒菠蘿厚多士配雲呢拿雪糕 $69賣相相當震撼,我和朋友開始有一點擔心是否太高估自己的食力。先解決浸過糖水的燒菠蘿,它是這個甜品的賣點,雖然略過甜,但當吃到多士部分就會發現當兩者配合味道就會較協調。多士十分脆口,而巨形多士內藏満忌廉和雪糕,味道郤是幾寡。純粹以賣相取勝。謝謝老友帶給我一個甜蜜的年初四。

乜野好東西食。

女人對甜品的慾望是無底線的甜。

我們併命地在餐牌上選了三款哽野,先來的較為輕量的

焦糖燉蛋 $52

紅豆綠茶心太軟 $48

燒菠蘿厚多士配雲呢拿雪糕 $69

満忌廉和雪糕,味道郤是幾寡。純粹以賣相取勝。

謝謝老友帶給我一個甜蜜的年初四。
2017-02-01 119 瀏覽
咁快又年初四,今日去將軍澳拜年,吃完晚飯吹完水,又10點了,諗住搭車走。落到商場,比間門面吸引住,好乾淨好舒服,咁就自然然地走左入去幫襯,咁夜,都坐滿晒人,好彩仲有張高枱,都舒服既招呼很有禮朱古力香蕉脆多士$69,好好味100分,份量足,好正。玫瑰花茶/荔枝花卷$49,花卷好清,好味90分。花茶掂80分。雪糕好滑80分。實在太飽,下次再試D其他吧合共$118(免加一),3個人平均$40,舒服既環境+質素高,抵抵抵。推薦比大家啊
招呼很有禮

朱古力香蕉脆多士$69,好好味100分,份量足,好正。
玫瑰花茶/荔枝花卷
實在太飽,下次再試D其他吧

2017-01-31
$40 (宵夜)
玫瑰花茶/荔枝花卷
2017-01-30 105 瀏覽
同老婆拜年期間又係tea time時間,食乜好,當然係試下依間新派糖水鋪,叫左個菠蘿配雪糕蛋白焗多士,菠蘿的甜味配上雪糕和蛋白,口味異常的夾,食慣元朗B仔糖水的我,雖然價錢唔算平,但因為外型實在整得太靚😂!所以忍唔住要影返張相先室內裝修充滿歡樂色彩,樂糖名字改得真好期待下次有機會再試其他甜品!😍
同老婆拜年期間又係tea time時間,食乜好,

當然係試下依間新派糖水鋪,

叫左個菠蘿配雪糕蛋白焗多士,

菠蘿的甜味配上雪糕和蛋白,

口味異常的夾,

食慣元朗B仔糖水的我,

雖然價錢唔算平,

但因為外型實在整得太靚😂!

所以忍唔住要影返張相先

室內裝修充滿歡樂色彩,樂糖名字改得真好

期待下次有機會再試其他甜品!😍
菠蘿雪糕蛋白焗多士
2017-01-30
10 分鐘 (堂食)
菠蘿雪糕蛋白焗多士
2017-01-29 211 瀏覽
<<過年夜鬼甜品>>新年來到了將軍澳新戚家拜年,剛好想吃一點甜的,意想不到於將軍澳可以看到這家另類甜品店。小時候課本都形容將軍澳做新市鎮,現在都已經發展得非常完善,還有林林總總的食店,不再是個美食沙漠。小店位於天晉商場入,走到小店的路上已經覺得氣氛很好,踏進店內立即被天花板上的佈置所吸引,就好像小孩子到遊樂場的感覺,頓時覺得興奮!看看餐牌上的甜點選擇真的不少,除了有班㦸、鮮奶凍、脆多士外,還有很多新奇在外頭從未見過的東西,他們家的價錢也很相宜,多試幾種也無防。餐牌如下:我們一共吃了三款新奇的甜品。1. 水信玄餅(櫻花口味) 配雪糕、花茶 $ 49早前在電視看過這個甜品,外表很可愛好像水滴一樣,想不到竟然在這裡可以看到。外表晶瑩剔透,可以清楚看到裡面片片的花瓣。入口非常滑溜,一口就可以把玄餅吃進咀巴裡。淡淡的花香味配以花茶,是一個很好的配搭呀。他們家可以選擇花茶也不少,我選了薰衣草茶。2. 樂糖流心蛋糕 (黑芝麻、豆腐口味) 配豆腐雪糕 $52樂糖流心蛋糕其實就是心太軟,但店家很有創意才到這個黑白配。以黑芝麻蛋糕配上豆腐流心,香濃的黑芝麻和清甜的豆花形成強
<<過年夜鬼甜品>>

餐牌如下:
我們一共吃了三款新奇的甜品

1. 水信玄餅(櫻花口味) 配雪糕、花茶 $ 49

樂糖流心蛋糕其實就是心太軟,但店家很有創意才到這個黑白配。以黑芝麻蛋糕配上豆腐流心,香濃的黑芝麻和清甜的豆花形成強烈的對比。再加一口凍冰冰的雪糕,實在是太爽了。

3. 甘酒(日式米酒) 配 桂花白玉丸子 $ 39
用上日本米每日用十二小時釀造的甘酒,相信是店主的心血。甘酒入口香醇順口的甜味,非常天然,完全不帶一點酒精的苦澀。配以桂花味的白玉丸子,是很不錯的配搭。倒岀的甘酒足足有7-8杯,相當有份量。

這裡的甜品有五星級酒店的水準,以大眾化的價錢就可以吃到,真的很推薦。
2017-01-29 152 瀏覽
在懶洋洋的週日,和男友決定近近地,在將軍澳附近搵食。找到了一間裝橫很別致的小餐廳,就入內一試。餐廳的裝飾充滿朝氣,牆身像藍藍的天空、座位像彩虹般七彩顏色、天花有玻璃氣球吊飾,令人格外放鬆。和男友一人點了一個主菜。黑松露意粉( $49)等了10多分鐘,終於有得吃了!雖是簡單一個菜式,但已盡見廚師的心思。意粉上的芝士碎是即時刨的,不是芝士粉!麵條充滿嚼勁;雜菌經洋蔥、蒜蓉、黑胡椒爆香,份外鮮味。忌廉汁出色,醬汁收乾得恰好,且每條麵條也沾有醬汁,卻不會過多。這意粉比坊間的很多西餐廳還要出色!而且價錢公道!大讚呢!男友想週末來點清新的口味,就點了"36個月巴馬火腿火箭菜意大利軟包"($59)麵包鬆軟;火腿軟熟,油份恰好,令其不會太乾身,且鹹度得宜。火箭菜沾了黑醋,有技巧地除去了火箭菜獨有的草青味。(太好了!因我最怕這種味😳)伴菜新鮮爽甜!整個配搭很refreshing ,各種食材的味道也很match!❤飲品我們點了香蜂草茶,茶味芳香,令人放鬆。來到甜品店,一定要食甜品啦!餐廳甜品口都是自己設計的,款式特別,和男友左揀右揀,很難揀落手呢。桂花 · 荔枝水信玄餅 ($42)水信玄餅口感極滑,散發著
在懶洋洋的週日,和男友決定近近地,在將軍澳附近搵食。

找到了一間裝橫很別致的小餐廳,就入內一試。

和男友一人點了一個主菜。

黑松露意粉( $49)
等了10多分鐘,終於有得吃了!

飲品我們點了香蜂草茶,茶味芳香,令人放鬆。
來到甜品店,一定要食甜品啦!

桂花 · 荔枝水信玄餅 ($42)
水信玄餅口感極滑,散發著清雅的桂花與荔枝香,不太甜,感覺清新。雲呢拿雪糕質感豐富,與淡淡的果香很搭配。
甜品跟桂花茶一起上,暖一暖胃之餘,亦可除去甜膩感。(為下一道甜點作準備😏)茶包是自家製的👍🏻👍🏻
黑芝麻。豆腐 心太軟($52)
黑芝麻心太軟?還是第一次試呢~
一切開,就是流心芝麻餡...和...豆腐花!很有驚喜呢!
用豆腐花真是聰明的搭配,口感幼滑之餘,亦比平日所吃的牛油餡料更健康,少一份膩。

心太軟黑芝麻味濃郁,帶少許朱古力香。配上自家製豆腐雪糕,很滿足呢!

埋單每人約$110,以這樣的質素,性價比很高👍🏻👍🏻
食飽飽就更有動力迎接下一星期了!👫❤

• 黑松露意粉
  • 36個月巴馬火腿火箭菜法式意大利軟包
  • 黑芝麻·豆腐 流心蛋糕
2017-01-28 159 瀏覽
與朋友辦完年貨,有點想吃甜品做下午茶~ 愛吃甜品的我事前也做過搜集資料最近將軍澳 有甚麼好吃,結果從蘋果新聞發現有一間非常有心思的五星級酒店廚師所開甜品店,難得來到當然要一嚐其甜品。吃完甜品後,因為太好吃及很有特色關係,我和朋友不禁與老闆娘閒聊起來~ 我們看見這裡在天花上懸掛七彩繽紛的玻璃氣球,看起來十分歡愉,原來這跟店鋪名字joyful house樂糖有關~ 老闆娘說她想客人不只是來吃甜品,吃完就離開的關係,她希望甜品可讓客人吃完後歡歡樂樂,亦有彼此的互動。老闆娘每次研發新甜品都花一個月時間改良及試味,務求給客人吃到最美味的。還有一些中式甜品她亦有詢問專業中醫意見,如何搭配藥用價值最好,盡善盡美。向來喜愛吃水信玄餅的我發現這裡居然有水信玄餅,而且還是櫻花口味~ 香港賣水信玄餅的地方不多,櫻花口味更是少之又少,難怪我這麼激動,可以品嚐這高雅浪漫的日本風味。櫻花水信玄餅沒有使用人工香料,是使用日本進口的食用櫻花,呈透明狀,晶瑩剔透,裡面鑲有一片片淡粉色的櫻花塊,像一顆優雅的水晶,看起來美極了~水信玄餅入口即化,冰冰涼涼,軟彈水嫩,甘甘酸酸,可以嚐到淡雅的櫻花香氣。水信玄餅味道適中,酸微微
水信玄餅入口即化,冰冰涼涼,軟彈水嫩,甘甘酸酸,可以嚐到淡雅的櫻花香氣。水信玄餅味道適中,酸微微的味道讓人一口接一口。
玫瑰花茶喝之芳香甘美,令人神精氣爽,在悠閒的下午茶時光來杯玫瑰花茶是不錯的選擇,亦非常配合水玄信餅清雅的味道,沉醉這輕鬆悠閒。
花茶的種類選擇甚多~ 而且每款都各有特色。
樂糖也有另一款日本傳統的甜品甘酒丸子, 又一香港稀有甜品~ 因為製作不容易,所以很少食店願意熬煮售賣。
其實雖然這名為甘酒,卻是不含酒精的,完全是白米釀造,當中的甜味也是自然產生,並沒有添加任何糖。溫溫的不嗆口,非常的好喝~

古代的酒字亦有泛指茶的意思,故甘酒所指的酒意指甘茶,並不是真的現今所說的酒呢。不喝酒的人也可以試試,聽說這非常的營養,所以是昔日日本人的營養補給,女生喝更為滋補。
樂糖脆多士秒殺了我不少的照片,光看這金黃香脆多士寶盒份外誘人,加上香甜黃澄澄的菲律賓菠蘿片,教我如何不口水直流? 多士沒有多添糖份烤焗,其鮮甜全由菠蘿蘊釀出來,果香相當濃郁。

多士放置一段時間亦不會軟趴趴,維持其酥脆口感,麵包的功力可見一班,烤焗時麵包發酵空氣充足,盡見製作的用心~

塗一層忌廉於多士上,咬一口菠蘿讓味蕾充滿鮮香,脆甜口感不膩味,讓人意猶未盡。
喜歡芝士絕對不能錯過這雪糕,因為這芝士雪糕味道跟平日吃的芝士不相伯仲,蠻濃郁的奶香味,慢慢在嘴裡化開,嘴巴多含雪糕一會,好像口中形成芝士呢~

下次再來將軍澳定必會再來樂糖,期待下次推出的新甜品與老闆娘的閒聊。
2017-01-28 99 瀏覽
收工同朋友去左屋企附近呢間甜品店食甜品, 入面裝修顏色七彩繽紛, 掛左好多個汽球做裝飾, 充滿童真... 呢度既甜品款式與眾不同, 沒有傳統的甜品, 但有充滿創意, 充滿特色, 充滿美感既甜品...每款甜品既味道同配搭都睇得出師傅既用心製作!【水信玄餅 (櫻花)】HK$49呢款日系甜品包括櫻花、桂花荔枝、玫瑰蜜桃三款味道選擇,賣相晶瑩剔透~ 而我就選擇左櫻花味, 櫻花瓣係粉紅色半透明jelly狀中透出, 入口好似食緊jelly咁, 味道略帶少甜, 淡淡既花香味,唔太中意食甜野既朋友就岩哂, 配上一球雲呢拿雪糕, 雲呢拿香滑... 而且呢款甜品仲會跟一杯花茶, 雖然茶味較淡, 但花香味好重, 一邊飲住呢杯熱熱既花茶, 嘆住咁精美既甜品, 食完之後口中仲遺留左清香既花味...relax~~【樂糖流心蛋糕】HK$52 賣相同心太軟一樣, 本身諗住平平無奇, 但一切開時, 比較杰身既黑芝麻醬同豆腐慢慢從入面流出...而且陣陣既芝麻香亦慢慢傳出~ 對比平時係其他甜品店食到既流心朱古力心太軟, 呢次真係夠哂驚喜!!外層蛋糕鬆軟,配上豆腐味雪糕, 味道似食緊中式甜品黑白配! 估唔到呢個中西合璧既甜

每款甜品既味道同配搭都睇得出師傅既用心製作!

【水信玄餅 (櫻花)】HK$49

【樂糖流心蛋糕】HK$52

估唔到呢個中西合璧既甜品會咁正!

【魔鬼朱古力班戟,士多啤梨汁配朱古力雪糕】HK$55

呢款甜品推介比朱古力腔既朋友必食!雙層班戟唔算好厚, 兩塊薄薄的, 非常鬆軟! 加上朱古力醬, 啖啖都食到朱古力味, 甜度岩岩好, 唔會太甜, 再配上士多啤梨同士多啤梨乾, 果甜味加上朱古力, 味道好match!

【樂糖脆多士 (香蕉,榛子朱古力,朱古力蛋糕)】HK$69

超重量級甜品, 呢款甜品一般係台式cafe先食到, 呢度都有得食...多士烘得超級脆口, 咬落去脆到有聲, 最頂層有原隻開邊香蕉, 其中一邊更有熱溶既薄薄焦糖脆, 中間有一舊cream同一球朱古力雪糕, 脆多士盒中既每件三角脆多士都連住一粒半溶既燒棉花糖~

脆多士入口香脆, 同時沾點朱古力醬,cream同埋朱古力雪糕, 極度邪惡!!!呢個份量兩個人share食都好飽, 大愛!!!
$60 (宵夜)
  • 樂糖脆多士
  • 魔鬼朱古力班戟