2022-03-19 782 瀏覽
-{粉嶺麵包小店🍞}依間係由細食到大嘅麵包店 細細個食蛋糕冇咩諗法就會買呢間😍質素都好好算係同區入面嘅較貴麵包🥰今次經過見到有scone賣😌就買左2個scone同包🤤英式提子鬆餅🤤 ($13.5/2)牛油味唔香 反而麵粉味仲重啲👀摸落好乾身一啲都唔油😂容易搣開兩半嘅 但就係唔似scone🤔👖褲評: 6/10🤤英式芝士鬆餅🤤 ($13.5/2)拎上手已經聞到好大陣咸香味☺️有牛油味但唔重 蔥味最濃 目測都幾多蔥花 之後再到芝士味 口感鬆化 都係好容易就搣開兩半!🥳🤩👖褲評: 7.5/10🤤紫薯包🤤 ($11.5)呈橢圓形嘅包 睇落好大咁但餡就得一半👀係吉士cream加紫薯味食落較單一👖褲評: 6/10由細食到大質素都唔錯😙😌今次最推芝士鬆餅 另外今次冇介紹嘅包款其實有啲都唔錯嘅 我最鍾意食芝士包!性價比: 8.5/10服務: 8/10環境: nil🚩 樂怡餅屋 🚩地址: 粉嶺一鳴路23號牽晴間購物廣場地下G6舖 #fuudjai #fuudjai小食 #fuudjai粉嶺 #fuudjai甜品 #fuudjai麵包
{粉嶺麵包小店🍞}

🤤英式提子鬆餅🤤 ($13.5/2)

👖褲評: 6/10

🤤英式芝士鬆餅🤤 ($13.5/2)

👖褲評: 7.5/10

🤤紫薯包🤤 ($11.5)

👖褲評: 6/10

英式提子鬆餅
英式芝士鬆餅
英式芝士鬆餅
2021-11-10 1774 瀏覽
提起粉嶺嘅「樂怡餅屋」,好多人第一時間諗起佢哋啲3D立體蛋糕,造型唯肖唯妙,不過,今晚食到嘅就唔喺3D立體蛋糕喇,只喺港式嘅經典鮮果忌廉蛋糕。事緣相隔近兩近,三幾個舊同事約埋家聚,飯後食個蛋糕作甜點。 外觀就真喺好傳統嘅款式,外圍唧滿忌廉,但睇得見手功都好細緻,而面頭就鋪滿生果,有哈蜜瓜、士多啤梨、水蜜桃、菠蘿及奇異果,件件都好大件,交足貨,無欺場。 啲生果故然都好香甜,而海綿蛋糕做得非常鬆軟,裡面亦塞滿雜果,所以,食起嚟都好清爽;忌廉打得好柔滑,當然,怕肥嘅人就怕怕哋,唔怕嘅就覺得口感軟滑並充滿奶香。 老實講,今次唔喺咩特別嘅款式,或新奇嘅口味,只喺好普普通通嘅鮮果忌廉蛋糕,好多街坊餅店都有賣,但對我哋一班中佬、中女,喺一份懷舊味、喺一份回憶,祝願大家友誼永固。
。
鮮果忌廉蛋糕
,當然,怕肥嘅人就怕怕哋,唔怕嘅就覺得口感軟滑並充滿奶香。
鮮果忌廉蛋糕
,祝願大家友誼永固。
題外話/補充資料: 因為舊同事負責買,所以,幾個細項評分(環境、服務、衛生、抵食)嘅參考值唔大。
其他
2021-09-26 493 瀏覽
平時幫襯麵包🥯甜品,芒果🥭糯米糍好好食,今次試下佢既甜品榴連千層蛋糕,喜出望外好食,好濃榴連味,cream好香,食到有榴連肉,有埋個餅底,唔會太甜,價錢同質素合理!😃😘
2021-08-06 497 瀏覽
限聚令下一家人要出去食飯要分檯,所以都係留喺家慶祝。而家啲蛋糕都幾貴,不過呢間真心抵,又多款,我見有啲人訂3D造型蛋糕好吸引真係好靚,好過好多連鎖店。我地好簡單,要咗個彩虹雜果蛋糕🌈,138蚊,上面有2粒馬卡龍,早三日訂加埋字👍。講真就唔係話好好食,cream 都比較多,生果喺中間嘅,唔多,馬卡龍例牌超甜,不過賣相好靚,面仲有啲雲,小朋友見倒好開心,又唔貴用嚟打下咭一流,一家人食下飯,幸福就係咁簡單💗💗。
限聚令下一家人要出去食飯要分檯,所以都係留喺家慶祝。

2021-08-05
2021-01-12 1036 瀏覽
好啦,講埋樂怡餅店下半part!話說幾年前已食過呢間舖,仲要一個月食幾次!每次都要朋友做托運工人 🤪究竟有乜咁吸引?就係佢哋嘅麵包!每一個拎上手都好有重量,絕對唔係空氣包。最近再食,質素依然keep到!云云咁多款式裏面,以下幾款係經常encore!🔸芝士五重奏- 推介比芝士愛好者!佢嘅芝士真係勁濃厚!由第一啖食到最後一啖都係芝士!比例應該係7:3 🤣 無誇張㗎!放入微波爐(有嘅話)叮10秒左右,熱熱哋,仲正!🔹金磚- 不得了!佢真係無改錯名!金金黃黃,蒜蓉味好突出!包心非常軟熟!仲可以一絲一絲咁撕出嚟食,正!喜歡嘅話,可以點西湯一齊食,好match㗎!🔸蒜蓉吞拿魚包- 齋望相係咪覺得好澎湃呢?事實上都真係咁!啲餡係由頭帶到落尾!唔好以為吞拿魚會整濕個包,又唔會喎!而且生菜 & 番茄係新鮮嘅,同吞拿魚好夾!食一個真係會飽!!呢個每次去都必定會食🤤🤤🤤‼️♿️ 餅店喺商場內,好方便輪椅去。
好啦,講埋樂怡餅店下半part!

🔸芝士五重奏

🔹金磚

- 不得了!佢真係無改錯名!
金金黃黃,蒜蓉味好突出!包心非常軟熟!
仲可以一絲一絲咁撕出嚟食,正!
喜歡嘅話,可以點西湯一齊食,好match㗎!

🔸蒜蓉吞拿魚包

‼️♿️ 餅店喺商場內,好方便輪椅去。
2021-01-12 287 瀏覽
突然受到朋友邀請去食生日飯於是大膽舉手承包生日蛋糕時間實在有啲趕急...好彩記起 @aimei.hk 介紹樂怡餅店諗住打電話落訂,點知打一次無人聽,第二次又無人聽,打第三四五六七次都無人聽...😓如是者過咗三日😓😓於是打去商場管理處,問點解餅店無人聽電話?!係咪執咗笠?!得出嘅feedback係,餅店係唔會接聽任何電話😓😓有咩要求就親身去😓😓😓好彩朋友住果頭咋 🤪 然後佢親自落訂,要咗最普通嘅黑森林蛋糕因為係生日主人翁嘅favorite。蛋糕一拎出嚟,個個都好滿意,賣相真係唔錯粒粒士多啤梨都有金箔,仲要係甜嘅芒果都唔輸蝕,片片又係甜嘅。蛋糕體無再影相,因為比周邊嘅小朋友瓦解咗喇🤣 味道OK㗎,唔會過分甜。以一間傳統餅店嚟講,呢個蛋糕真係好高CP值,價錢好親民。$240左右,一磅重,足已6-7個人share。其實認識樂怡餅店已有好幾年,佢有好多造型蛋糕做得好出色,想要度身訂造嘅又有,一般常見嘅款式都有。但呢度最吸引我嘅係另一樣食物,留返下個post再講 🤪‼️♿️ 餅店喺商場內,好方便輪椅去。
突然受到朋友邀請去食生日飯
於是大膽舉手承包生日蛋糕
時間實在有啲趕急...
好彩記起 @aimei.hk 介紹樂怡餅店

因為係生日主人翁嘅favorite。

蛋糕一拎出嚟,個個都好滿意,賣相真係唔錯
粒粒士多啤梨都有金箔,仲要係甜嘅

以一間傳統餅店嚟講,呢個蛋糕真係好高CP值,價錢好親民。

$240左右,一磅重,足已6-7個人share。

‼️♿️ 餅店喺商場內,好方便輪椅去。
2020-03-12 1436 瀏覽
能夠屹立不倒咁多年 呢間麵包店一定有佢既特色麵包唔會空氣感重 款式選擇都唔少 絕對係老少咸宜🤤🤤 自己好中意佢地蒜蓉包同埋迷你系列 方便拎住返學食麵包以外 餅店的蛋糕西餅都好出色 平時都會買一件件切餅返去做下午茶🤤 黑森林蛋糕同德國芝士蛋糕係最愛另外自訂的生日蛋糕都好出色 絕對唔係得個樣 雖然未試過訂果類翻糖蛋糕 但餅店所有蛋糕款都做得好鬆軟 唔會死甜 我特別中意芒果果款 因為材料新鮮 加埋師父技術真係無咁輸所以點解我會一直幫襯左咁多年😊😊
能夠屹立不倒咁多年 呢間麵包店一定有佢既特色
麵包以外 餅店的蛋糕西餅都好出色
所以點解我會一直幫襯左咁多年😊😊
2019-07-06 1589 瀏覽
.作為土生土長的香港人,港式蛋撻對我而言,真係一樣邪惡而又百吃不厭的食品😭😭😭.曲奇皮蛋撻$5.5相比酥皮,本人更愛曲奇皮。所以尼款蛋撻岩晒我口味😍😍😍尼間舊式餅店所賣的蛋撻,曲奇皮香脆,不薄不厚,不會一咬便鬆散,碎成粉狀,撻餡烤得嫩滑,入口即溶🤤🤤🤤,蛋味突出,吃完後只能說一句:我愛呀😍😍😍😍。 如果硬要挑剔,就係我沒有在出爐時間,熱辣辣時購買,否則味道更為一絕。💔💔💔
曲奇皮蛋撻$5.5
2019-07-06
  • 曲奇皮蛋撻
2019-03-30 1491 瀏覽
由當年開舖,食到今時今日行過都會特登入去幫襯新鮮出爐蛋撻好食麵包款式多又足料蛋糕美味超正6點幾接近7點佢地臨收工清潔中仲有少量包今次買左黑椒洋葱腸仔包,辣辣地的黑椒好惹味蕃薯包(未食)五重芝士包~好多芝士,正另一個必買: 馬卡龍雖然甜品唔平,但唔係貴,又好食平時都食開樂怡的cheese cake呢2年愛上佢地的馬卡龍今日買左2盒1盒$35/ 4粒法國的馬卡龍勁甜,食多兩啖都食唔落口但香港邊食到咁甜丫~都驚糖尿所以樂怡的馬卡龍唔太甜,好正,好好食又唔算貴,值得買
由當年開舖,食到今時今日
行過都會特登入去幫襯

新鮮出爐蛋撻好食
麵包款式多又足料
蛋糕美味超正

6點幾接近7點
佢地臨收工清潔中
仲有少量包
今次買左黑椒洋葱腸仔包,辣辣地的黑椒好惹味
蕃薯包(未食)
五重芝士包~好多芝士,正

另一個必買: 馬卡龍

雖然甜品唔平,但唔係貴,又好食
平時都食開樂怡的cheese cake
呢2年愛上佢地的馬卡龍
今日買左2盒
1盒$35/ 4粒
法國的馬卡龍勁甜,食多兩啖都食唔落口
但香港邊食到咁甜丫~都驚糖尿
所以樂怡的馬卡龍唔太甜,好正,好好食
又唔算貴,值得買
2019-03-30
2018-07-04 2067 瀏覽
讀書果陣成日都去樂怡買麵包做早餐🥪,放學又過黎買薯蓉😝今日飲茶後有點掛住讀書果時,就過去回憶下啲麵包先..專登行去買包包做聽日既早餐。無諗過竟然會有係ɪɢ見過既紫薯包😍今次唔洗走出去搵野食了😆係粉嶺都有 紫薯包 🍠$8▪︎外面有層好似髒髒包咁既粉。雖然紫薯蓉唔係爆曬饀,不過呢紫薯分佈得好平均,都算有好多紫薯蓉係入面!食到甜甜的天然紫薯味,好香。麵包的質感係好鬆軟,軟綿綿的。咬落去又唔會覺得好似空氣咁
讀書果陣成日都去樂怡買麵包做早餐🥪,放學又過黎買薯蓉😝
今次唔洗走出去搵野食了😆係粉嶺都有

紫薯包 🍠$8
▪︎外面有層好似髒髒包咁既粉。

麵包的質感係好鬆軟,軟綿綿的。
咬落去又唔會覺得好似空氣咁
2018-07-02
2018-05-29 2044 瀏覽
食得飯多終遇高手!今次大K遇到一位隱世高手了。喺粉嶺牽晴間一個唔多起眼的麵包鋪,咁睇落 小小的舖位, 離遠看只像一間普通的 麵包店。隱世高手卻靜悄悄的藏在民間裏。大K今次喺呢間樂怡餅店訂咗一個一磅裝嘅榴槤蛋糕。 有相為證,這個榴槤蛋糕 驟眼望落去真係似一個真嘅 榴槤! 唔單只有梗有殼,榴槤上面嘅釘有大有細,幾乎同新嘅榴槤一樣,幾可亂真! 仲要有唔同嘅顏色做出陰影效果, 一打開仲以為係一個真嘅 榴槤。通常好多嘢都係好睇唔好食。但係大K介紹啲個榴槤蛋糕,除咗睇得仲要打得! 絕對出得廳堂入得廚房,送禮自用 都係一流嘅選擇!
食得飯多終遇高手!
今次大K遇到一位隱世高手了。

隱世高手卻靜悄悄的藏在民間裏。

2017-03-27 2984 瀏覽
平時早餐唔知食乜好,通常都鍾意買個包第二日做早餐,加埋豆漿好健康。呢間餅鋪我第一次買黎食,因為佢位置唔係咁顯眼,今日見到就買個腸仔包試試,呢個包雖然$10價錢唔係咁平,但係佢好大個又好重手,表面淋咗茄汁同芥末醬,所以入口嘅時候除咗有腸仔嘅香味,夾埋兩隻醬好好,另外個包都好鬆軟唔錯!
2017-03-16 2645 瀏覽
因為看見這店之前整的巴士3D蛋糕很漂亮,所以想打電話去查詢及訂購,但打了一星期的電話都無人接聽,於是今天親身前往。但令人失望的是他們原來並沒有期接受3D蛋糕的預訂,電話也言明是不會接的.... 🙄

1K
2016-07-21 5630 瀏覽
好朋友的兒子是星戰迷,特地為他舉辦了一個別開生面的生日派對,主題當然是 star wars。買生日蛋糕一向都是我的責任,今年也不例外,一早同整餅人留了期,訂做一個四磅的蛋糕。好朋友每年都會買一大堆figures給我放上蛋糕,絞盡腦汁構思了這個不規則岩石形狀的蛋糕,麻煩整餅人幫我將它呈現出來。今年的作品非常吸引,岩石的像真度極高,壽星仔也不敢相信原來蛋糕是可以吃的。Louie Bakery 的四磅蛋糕比坊間的大很多,size絕對大方,今次更加印了一個宇宙圖案做背景,加埋個幾可亂真的星球大戰logo,真係靚得無話可說。玩figure並不是我的強項,將公仔放上蛋糕這個重任,我就交給阿P負責。加些少創意,將螢光棒放在蛋糕兩旁,營造出激光劍的氣氛。其實岩石是一層可食用的fondant,但味道都太甜,所以通常都不會吃。揭開糖皮,見到一層一層芒果忌廉蛋糕,芒果的份量超多呢!而且全部都是新鮮芒果,香甜無比。至於忌廉,奶味重,打得輕身香滑,比例亦恰到好處。蛋糕鬆軟重雞蛋味,與香芒及忌廉一齊食,好味,難怪平時對蛋糕零興趣的阿P 都要encore多一件。整餅人的訂單多到接唔晒,大家如果想找他做蛋糕,記住早兩
custom made cake (4 pounds)
$2000
整餅人的訂單多到接唔晒,大家如果想找他做蛋糕,記住早兩個月前打電話預訂時間。
2016-07-16
外賣自取
$2080 (其他)
custom made cake (4 pounds)
$ 2000
  • 芒果忌廉蛋糕
2016-07-17 3639 瀏覽
小妹奉命出少許綿力去樂怡餅屋取這個精美到極的美食焚化爐蛋糕,有幸第一個欣賞到這美侖美奐的3D蛋糕,除了有美食焚化爐的icon外還有精細的千層肉,像真度極高的海膽壽司,同他最愛食的粉麵,真的美不勝收而且蛋糕沒甚花巧鮮果忌廉蛋糕鬆軟不過甜認真不錯啊^0^在等待包裝期間還見到這個勁卡娃依的榴槤蛋糕,勁可愛的造型size大約貓山皇般大,我問過真係用榴槤做嫁好鬼想試囉!!另一款椰汁荷包蛋又係鬼咁cute椰汁糕包裹著芒果布甸盪漾的蛋黃好吸引呢!!揾日真的要去再拜訪整餅人先得

在等待包裝期間還見到這個勁卡娃依的榴槤蛋糕

揾日真的要去再拜訪整餅人先得
2016-07-08
5 分鐘 (外賣自取)
其他