2007-09-09 43 瀏覽
日趨老餅,以前居於附近也不曾上來,如今兩個人卻來懷舊。周日中午時間仍有不少空檯,連搭檯也不必。環境不是預期的殘舊,招呼亦算不錯。大中小點一律$10,就叫幾款來試試。鮮蝦菜苗餃比較理想,皮煙韌而不黐口。不過其餘的質素只是一般,腐皮卷的皮不脆,鳳爪更是炆得未夠時候,相當硬身。下次再來可能已是真的變成老餅時。
日趨老餅,以前居於附近也不曾上來,如今兩個人卻來懷舊。

周日中午時間仍有不少空檯,連搭檯也不必。

環境不是預期的殘舊,招呼亦算不錯。

下次再來可能已是真的變成老餅時。
2007-08-31 29 瀏覽
昨日同爹娘到呢間老牌酒樓食~ 3個人~ 叫左3餸1湯叫左--->素菜「更」~梅菜扣肉~馬拉盞炒通菜牛~涼瓜滑雞煲~先講個「更」~ 好喎~ 清清地~ 有d旦白~ 「言」菜碎~ 好~梅菜扣肉~ 佢\\\用煲上, 所以無乜汁~ 但肥瘦適中~ 怕肥既都可以食到~馬拉盞炒通菜牛~ 呢個真係好~ 正野呀~ 係咸左少少~ 但真係正~涼瓜滑雞煲~ 呢個可以~ 雞真係滑~ 涼瓜軟硬適中~ 服務超好~ 比起鳳城同大榮華好好多~
昨日同爹娘到呢間老牌酒樓食~
3個人~ 叫左3餸1湯
叫左--->
素菜「更」~
梅菜扣肉~
馬拉盞炒通菜牛~
涼瓜滑雞煲~

涼瓜滑雞煲~ 呢個可以~ 雞真係滑~ 涼瓜軟硬適中~

服務超好~ 比起鳳城同大榮華好好多~
2007-07-25 21 瀏覽
行開駱克道(因為要買廁所馬桶),所以到了此店吃飯!環境不是很好,但通常都有驚喜,今次都唔例外!豬膶燒買好有古式酒樓風味,好!叉燒包係好食既,不過一定唔好錯過個黑椒魚雲煲,個煲蓋一打開嗰陣香味撲埋嚟,真係口水都吞唔切..直流落地!普洱茶就ok貨,但食物已經值回票價!
行開駱克道(因為要買廁所馬桶),所以到了此店吃飯!

環境不是很好,但通常都有驚喜,今次都唔例外!

普洱茶就ok貨,但食物已經值回票價!
(非會員)
2007-07-02 18 瀏覽
係咁要人搭, 話唔想搭亞姐即刻唔高興....又漏單, 一時又話賣哂.7月2日假期10點仲好多位. 上左年紀既食客多.食物就一般般啦, 但地方污糟態度差, 價錢平都唔會再去.
係咁要人搭, 話唔想搭亞姐即刻唔高興....
又漏單, 一時又話賣哂.
7月2日假期10點仲好多位. 上左年紀既食客多.
食物就一般般啦, 但地方污糟態度差, 價錢平都唔會再去.
2006-10-03 13 瀏覽
價錢好抵, 野食好一般, 但地方真係好舊, 感覺好dirty~~~
2006-09-04 15 瀏覽
點心隔夜翻蒸情況好嚴重, 地方又污糟, 成日見到死甲由, 唯獨價錢真係幾平. 不過講價錢平, 我不如去世紀酒店樓上那間酒樓, 佢中午點心都平到爆, 至少唔駛驚遇到小小強.

1K
舊式酒樓-是否保留舊有風味好?例如:點心,茶壺,茶杯等...經我於下午茶時段試試後,發覺所有都沒有了,沒有了...真的有點兒失望,幸好的是,水準還在...1)山竹牛肉-幾有牛肉味2)帶子腸粉-幾特別3)味菜豬大腸-非常好味4)子薑蒸魚雲-麻麻,梅子多,比較酸5)棉花雞-一般6)奶黃飽-一般二人共消費: $90

1)山竹牛肉-幾有牛肉味
2)帶子腸粉-幾特別
3)味菜豬大腸-非常好味
4)子薑蒸魚雲-麻麻,梅子多,比較酸
5)棉花雞-一般
6)奶黃飽-一般

二人共消費: $90
2006-04-07 18 瀏覽
早餐時間在此渡過。Service 可以,但千層馬拉糕雖然即叫即蒸,但蒸過頭,好扁,好濕。不過,千層馬拉糕既「千層」味就幾好:有鹹蛋黃茸同蓮蓉味,不過好薄。

2005-11-10 17 瀏覽
不要以為舊式酒樓的點心很差,這裡的點心質素其實不錯,男友對蝦餃還非常欣賞!! 我就覺得雞扎,芋角,排骨, 金錢肚等整體的味道也不俗,而且夠熱, 這點值得讚!! 不過新派點心就欠奉, 對環境也不要太講究, 和男友二人點了6個點心,埋單也不過是$81!!!
不要以為舊式酒樓的點心很差,這裡的點心質素其實不錯,
1K
2004-07-10 15 瀏覽
今天大小魔怪各自各精彩。我和太座趁機撐檯腳!太座選擇這店,進店時已過14:00,人太多,但仍要搭檯。要了八樣東西:1. 蝦腸:腸粉皮和蝦都很實,可能翻蒸>.<2. 雞飽仔:火路正確,不過久- 有水珠或太生,可惜雪蝦比雞肉多,整體OK3. 酥皮芋角:新派酒樓欠逢,賣相和口感一流^m^!可惜油太多,Good4. 荷香子蒸雞:斬件雪雞翼+子、荷葉,有荷香,但掩不住雪味>.<5. 蒸牛百葉:勒>.<6. 油菜:生菜,超細碟>.<7. 鮮竹卷:超咸>.<8. 鮮蝦菜餃:皮(梅),可能翻蒸>.<但基於大、中、小點HK$8.5.-背景下,我算是有點苛求了^m^!PS: 鄰桌被要求轉檯,因他們的位置要開麻雀檯-晚市用。這情況我衹在已故的楚樓香遇過^m^!
今天大小魔怪各自各精彩。我和太座趁機撐檯腳
!

太座選擇這店,進店時已過14:00,人太多,但仍要搭檯。

要了八樣東西:
1. 蝦腸:腸粉皮和蝦都很實,可能翻蒸>.<
5. 蒸牛百葉:勒>.<
6. 油菜:生菜,超細碟>.<
7. 鮮竹卷:超咸>.<
8. 鮮蝦菜餃:皮(梅),可能翻蒸>.<

2004-02-20 11 瀏覽
一般香港舊酒樓貨色地方真的好唔掂而且d茶杯同d碗一撻撻漬d點心冇什麼特色但勝在夠平二個金牌套餐加十幾個點心十個人share都係四十零蚊你話抵唔抵呢
一般香港舊酒樓貨色
二個金牌套餐加十幾個點心
十個人share都係四十零蚊
你話抵唔抵呢
2003-04-08 11 瀏覽
昨日去client度開lunch meeting,叫飯盒地去左呢度買,其實都想叫臘味和臘腸,但開會已經悶再食到咁heavy就訓硬,有見及此唯有跟大隊叫叉燒飯。13蚊一盒大大盒幾抵食,味道都唔錯,只不過D叉燒就有少少涷。除叉燒外腩仔都係13蚊都一樣抵食,舊舊都係肋骨沒有沙彌篤,但又係涷左些少。<br />
2002-06-26 10 瀏覽
見到以前的食評,講到佢咁dirty,依家好好多啦,嘢食又平,又幾好味,係就嘈D,窄D,老字號的酒樓,服務態度又幾好喎...
1999-12-09 11 瀏覽
I discovered "insect" inside the dim sum!!Guess what's type!!
Guess what's type!!
1999-12-07 24 瀏覽
現在經濟不景,很多酒樓都減價鬥平。榮華也不例外,不論大,中,小點由早上七點至中午十二點都是$6.5 。雖然價錢一般但是食物的味道都幾好。不過,服務態度就很惡劣。有空檯又唔比人坐但轉頭又比其他人坐。另外,又無非吸煙區,如果有煙民搭正你張檯就大鑊啦,食煙多過食點心。還有,打開個茶壺幾分鐘都無人沖茶,但是埋單時又要比$5.00 茶錢及加一服務費,這樣就算食完龍肉都無味啦!.." 以後都唔去" 。