2020-04-30 697 瀏覽
呢間茶座位於粉錦公路蓮塘尾村路口旁,餐廳非常企理,食物種類很多,鎮店之寶我諗一定是每日限量出品的陳皮鴨腿湯飯、亦有其它出色的梅菜扣肉飯、豬扒包、BB乳鴿,非常正😋。
2020-04-30
2020-04-26 396 瀏覽
朋友揸車經過,見到門口好多人排隊,好啦好啦,我地都落車試下有咩好食先見到每枱都嗌乳鴿,我地都試下先等左15mins左右,熱辣辣嘅乳鴿到喇❤❤我地3個人嗌左2隻,一隻切2件,食得超爽兼豪邁,外皮好脆咬落好juicy再配埋大粒紅豆冰,紅豆煲到軟淋淋,perfect tea
見到每枱都嗌乳鴿,我地都試下先
再配埋大粒紅豆冰,紅豆煲到軟淋淋,perfect tea
2020-04-25
10 分鐘 (堂食)
  • 紅豆冰
2020-04-25 326 瀏覽
放假入粉嶺探親,最好去呢間茶座食野,去到真係好多野想食,有煎雞尾包、豬扒包、乳鴿、干炒牛肉河,由於食唔晒關係,唔敢再叫,其實重有每日限量的鴨腿湯飯,不過可能遲左去,賣哂,碎蛋沙律牛角包呢d都係招牌菜。而飲品真係要試綠茶雪糕紅豆冰、西班牙咖啡、朱古力雪糕涼粉冰。乳鴿真係好好食,每人要食一隻至夠喉,干炒牛河d河粉好幼滑,豬扒包d豬扒是用秘整醬料奄製,很入味,煎雞尾包夠特色,下次放假一定要早d去食,一定要試下陳皮鴨腿湯飯😋,餐廳員工服務都好好👍🏻。
15 分鐘 (堂食)
  • 煎雞尾包
2020-04-13 424 瀏覽
星期日,不想浪費藍天,趁著涼風,駕車去粉嶺。由大埔出發,不用15分鐘,雖然是第一次去,一點也不難找。車子停在在店前,已經有店員指示,往店後面停車場泊車,對於新客人,感覺特別良好。 外面已客滿,店員先量體溫,再帶領坐裏面。按防疫政策,12人大枱只坐4人,十分舒適。 兩個人,叫了BB乳鴿,豬扒飯,紅豆冰和熱鴛鴦。乳鴿皮脆肉嫩,豬扒軟熟有肉味,十分可口。紅豆冰,紅豆粉香大豆,份量足,熱鴛鴦亦不錯。價錢不貴,招呼不錯,食物新鮮好吃,值得推薦!
2020-03-22 446 瀏覽
之前過年後都好想過嚟試吓,聽聞好多人都會特登過嚟食佢嘅豬扒包。最近終於有機會試到!前牌仲有少少熱嘅時候去食,坐咗喺室外都唔會覺得太熱。我哋兩個人一人叫左一樣嘢,一個叫左豬扒包配紅豆冰,個豬扒包入面有好多新鮮嘅洋蔥,值得一提嘅係個麵包係熱嘅,通常我喺外面食到嘅豬扒包個包都係比較硬身,但係呢個因為有經過加熱而且個包嘅質地都唔錯,所以唔會好硬,反而係好軟身同個豬扒好夾,豬扒就當然好新鮮啦,又夠大塊,食嗰陣佢會飛咗出嚟😆已配上紅豆冰簡直係絕配,佢啲紅豆冰嘅紅豆一粒粒超大粒,而且入面係真係有紅豆餡,有時出面有啲紅豆冰入面剩係得啲紅豆殼架咋!另外我哋仲帶咗一個熱狗同埋熱奶茶,你都經典嘅茶座當然要試吓佢嘅奶茶,飲咗之後覺得佢嘅奶茶非常之香濃細滑!熱狗就正常發揮🤤

2020-03-08
2 分鐘 (堂食)
  • 紅豆冰
2020-02-27 661 瀏覽
遠就遠左少少 但為左個豬扒包 唯有專登揸車黎啦 仲可以免費泊車tim~雖然冇華麗裝修 但都算坐得舒服 又有室內同半露天位置選擇 環境方便中上啦呢度最出名既係豬扒包 個豬扒包真係唔差嫁 做到包脆得黎豬扒多汁juicy 睇相都應該feel到好食啦 後悔冇影多d相同大家分享呀 雖然價錢愈來愈貴 但都會繼續支持次次黎到個湯飯都賣晒 好野真係手快有手快冇 希望下次有機會試下 下次唯有早D黎啦另外係果度買左d有機蔬菜 價錢合理 質素唔差的 煮開飯既人可以順手買d返去試試

2019-12-21 918 瀏覽
星期日爸爸突然問去唔去食下午茶~難得有車,當然去遠少少!榮昌如果要搭公共交通工具比較麻煩,但有車由上水去就非常方便泊車亦非常方便榮昌茶座有室內室外座位,店內簡樸白汁碎蛋牛角包看似平平無奇的牛角包非常香脆鬆軟配合生菜同碎蛋~好夾佢地既豬扒包都唔錯,夾左好多煎好既甜洋蔥~可惜。。。太心急影唔切><鄉郊BB鴿雖然下午茶食乳鴿好似好奇怪,不過佢地既炸乳鴿真係好正熱辣辣,外脆內嫩~食到想舔手指必點!!綠茶紅豆冰見到差不多每枱食客枱上都會有呢杯紅豆杯~我地當然都要試下綠茶雪糕香濃既綠茶味;紅豆夠淋又唔會太甜恰到好處雖然遠少少,但間唔中去郊外吸收下新鮮空氣都好唔錯~
星期日爸爸突然問去唔去食下午茶~難得有車,當然去遠少少!
榮昌如果要搭公共交通工具比較麻煩,但有車由上水去就非常方便
泊車亦非常方便

榮昌茶座有室內室外座位,店內簡樸

看似平平無奇的牛角包非常香脆鬆軟
配合生菜同碎蛋~好夾

佢地既豬扒包都唔錯,夾左好多煎好既甜洋蔥~
可惜。。。太心急影唔切><
鄉郊BB鴿
雖然下午茶食乳鴿好似好奇怪,不過佢地既炸乳鴿真係好正
熱辣辣,外脆內嫩~食到想舔手指

必點!!
見到差不多每枱食客枱上都會有呢杯紅豆杯~我地當然都要試下
綠茶雪糕香濃既綠茶味;紅豆夠淋又唔會太甜
恰到好處

雖然遠少少,但間唔中去郊外吸收下新鮮空氣都好唔錯~
2019-12-15
2019-11-03 710 瀏覽
星期六最鍾意男朋友接放工 因為一定唔會餓親之剩仲唔駛我操勞去用腦諗食咩我係懶呀 咁放左工就係唔想諗野嫁啦而且我所有腦汁都已經換哂人工🤦🏻‍♀️佢帶我黎榮昌茶座其實已經唔係第一次黎 因為啲間茶座較偏遠為泊車友而設咁 但佢生意成日都好好既打開餐牌 無下午茶餐既我叫熱狗 凍奶茶熱狗醬汁足夠 不用另外加茄汁 麵包軟軟的奶茶味一般 未夠滑男朋友叫沙律蛋牛角包好食 牛角包外層香脆 同沙律蛋好夾三扒兩撥 佢已經食哂慢慢食 坐下 下次試下佢個七彩公司飯😂
星期六最鍾意男朋友接放工 因為一定唔會餓親之剩

三扒兩撥 佢已經食哂
慢慢食 坐下

下次試下佢個七彩公司飯😂
2019-11-03 705 瀏覽
今日郊遊 途經茶座 小休之餘 補充吓能量先 煎雞尾包 煎包一定唔可以用太新鮮既包 包太新鮮 個皮就太軟 煎起黎就唔脆口 呢個雞尾就啱啱好 外面少少脆中間小熱令到個餡帶少少溶 雞尾包另一食法 煎菠蘿包就同雞尾包差唔多 而包中間就有牛油 食落就好香 石板街涼粉 朱古力雪糕加涼粉冰 消暑新飲法 呢種配搭出面都唔常見豬扒米 豬扒好軟好淋 仲好香豬扒味 米粉就係雞湯底 第一推介必食干炒豬扒烏冬 豬扒比較軒身 味道都唔錯 烏冬炒得啱啱好 本人覺得豬扒米嘅豬扒好食啲
今日郊遊 途經茶座 小休之餘 補充吓能量先
煎菠蘿包就同雞尾包差唔多 而包中間就有牛油 食落就好香

石板街涼粉
豬扒米
干炒豬扒烏冬
豬扒米
干炒豬扒烏冬
2019-10-16 447 瀏覽
Lotus cafe is tucked away next to the busy little Fan Kam Road which runs between Fanling and Kam Tin. I had too much expectation for this place and was left with disappointment.Lotus cafe is a traditional Hong Kong cafe, serving Cha Chang Teng style food. Unluckily I didn't have the stomach to try their infamous pork chop burger because the menu was too hard to choose from.. the burger is probably not enough for my lunch as it did not come with any drinks or other main course so it's probably o

Lotus cafe is a traditional Hong Kong cafe, serving Cha Chang Teng style food. Unluckily I didn't have the stomach to try their infamous pork chop burger because the menu was too hard to choose from.. the burger is probably not enough for my lunch as it did not come with any drinks or other main course so it's probably only viable for afternoon tea.

The main dishes taste very average at best and probably not worth its value. The meal didn't come with any drinks so all a la carte drinks are expensive.

Overall, pretty poor dining experience and super overpriced.
2019-10-13
2019-09-15 497 瀏覽
榮昌在粉嶺高球會附近,地方非常之偏僻隱蔽,如果不是自駕的話,交通較為不便,門面裝潢毫不起眼, 佈置簡單而樸實,富有鄉村風味。店內餐點種類繁多,煎雞尾包、豬扒包、煎菠蘿包、公仔麵、三文治...等,應有盡有!是次到來,正值下年茶時段,就簡單點了幾款小食!煎雞尾包這是一個壓扁了的雞尾包,這樣把包壓平,就是要用平底鑊把包煎香,咬下去香口,外層香脆,餡料椰絲融化在包內,感覺微暖,雖然與平時的雞尾包味道一樣,但口感卻是不同!豬扒包包焗到外脆內軟,豬扒嫩滑有肉汁,配以半生熟洋蔥及牛油,味道很好!燒乳鴿想不到這茶座有乳鴿供應,乳鴿個子嬌小,但色澤對辦,入口香脆肉嫩,蘸了淮鹽、喼汁,很是惹味!這家庭式茶座,在香港已買少見少,趁假日遠離繁囂,享受一下郊外的寧靜平和吧!

是次到來,正值下年茶時段,就簡單點了幾款小食!

燒乳鴿

2018-12-22
下午茶
  • 煎雞尾包
2019-06-12 625 瀏覽
天氣太熱,沒有跟朋友行山,但很久沒見面,為了一聚而坐車到上水蓮塘尾一間茶座吃午餐,順道等他們落山,這裡很近77k巴士站,無論自己駕車或乘公車也非常方便。這裡有冷氣設備😅,這樣熱的天氣也不怕。我和老公點了兩個午飯套餐,附送例湯或熱飲,$47幾抵吃。我點了紅燒豆腐飯+$5轉熱柑桔蜂蜜老公點了豉油雞飯+例湯(老黃瓜煲豬骨)全部也足料好味,通常這些位於近郊的茶座都會收得偏貴,但這裡沒有,以這環境及味道,絕對是物有所值。

我和老公點了兩個午飯套餐,附送例湯或熱飲,$47幾抵吃。
我點了紅燒豆腐飯+$5轉熱柑桔蜂蜜
老公點了豉油雞飯+例湯(老黃瓜煲豬骨)

2019-04-09 1738 瀏覽
星期日Honey要返工,執完屋無所事事又想去吓兜風,但又唔想自己一個人,於是就打比朋友約埋一齊去遊吓車河,但齋遊又好似悶咗D,於是就同朋友提意去食埋個下午茶,諗下諗下好似好耐冇去過榮昌茶座,又可以遊車河,又可以食到下午茶之餘又睇到部車,簡直係出奇蛋!先去土瓜灣接朋友A,再去紅磡接埋朋友B,加加埋埋都用咗成45分鐘時間先入到去粉嶺。幸運之神經常眷顧我,去到剛剛有位泊車之餘行到去茶座剛剛又有客人走,又可以即刻有位坐!三個福祿壽一齊喺度研究緊個餐牌,朋友A問我食咩好,我就介紹咗煎雞尾包俾佢;朋友B問我菠蘿油好定煎菠蘿包好,我就話菠蘿油出邊通街都可以食得到,咁佢就叫咗煎菠蘿包啦。而我就點左個白汁碎蛋牛角包,另外在點左一份薯條同埋一份雞翼,幾樣嘢食大家一齊撈亂食...應該係開心share至真!嘢食好快就到,先來咗個煎雞尾包,好老實講,隻叉一督落去就已經覺得失望,想當年黎食嘅時候佢哋會將個包煎到個面好脆,但今次後食,唔知係咪食客太多而要趕起貨比人,個感覺只係壓扁咗嘅雞尾包,如果係咁,我喺屋企樓下個麵包舖用$20可以買五個返黎壓扁佢。菠蘿包如是...好彩我叫白汁碎蛋牛角包無伏,牛角包好鬆軟,我地三人

菠蘿包如是...

好彩我叫白汁碎蛋牛角包無伏,牛角包好鬆軟,我地三人一至都認同最好味係白汁碎蛋牛角包。

薯條都好味(其實只要唔係金拱門嘅薯條都好好味)
另外仲有豉油雞翼,雞翼好滑但係個味道就唔夠入味,只係得外表有味。

差啲唔記得咗講埋嘢飲,我叫咗杯雪糕紅豆冰,都未到就揀咗朱古力,朱古力雪糕入邊加埋杏仁都幾好味,另外紅豆都算大粒有咬口,又唔會太過甜,幾好。

今餐下午茶都不過不失啦,有好有唔好。
2019-04-07
  • 白汁蛋碎牛角包
2019-04-04 685 瀏覽
今天慕名而來榮昌茶座 ,是爲了聞名已久的榮昌豬扒和乳鴿。門外面有免費車位,到達時間在中午時分,需然不是假日,但都座無虛席。服務員見到我們三個人馬上熱情招呼我們說裏面有位的,但要搭臺,來得這些地方,吃的是香港文化,當然不介意搭臺。豬扒烏冬套餐 跟飲品 45元,若要即磨咖啡則另加三元;豬扒包餐45元。榮昌的豬扒果然名不虛傳,醃製入味 但又唔鹹,肉質鬆化,煎得香口;值得一提的是,店員知道我們三人分食,所以將豬扒切成三件上枱認真細心,中午飯市人多,做到踢曬腳都仲可以有咁貼心的服務非常難得;烏冬是上等貨色,煙韌彈牙。豬扒包所用的是脆豬仔包,而豬扒上面鋪上一層煮熟咗嘅洋蔥,加上豬扒汁,其味無窮。燒乳鴿(BB鴿)每隻50元,3個人要了2只,不單只皮脆肉嫩,就連骨都係軟嘅,好有中山石岐乳鴿的風味,非常好味。另外,榮昌的咖啡奶茶都非常出色,咖啡奶是用愛護牌咖啡用濃縮植脂奶油,能大大提升咖啡的香味,奶茶亦新鮮香濃,超贊。這是一家有鄉土風味的優質茶餐廳,不枉我們老遠開車過來朝聖。

2019-04-03
  • 豬扒烏冬
  • 燒乳鴿
2018-11-22 1214 瀏覽
去上水粉嶺郊遊,係網上做定功課,就搵到呢間榮昌。榮昌係粉錦公路,係哥爾夫球會隔離,有兩個停車場,吾揸車應該好難過黎食。泊好車就搵位,剛好午飯時間,坐滿人,剛好室內有枱客走,坐左入去,就後悔啦!同去一般茶餐廳無分別。食物都係一般茶記。聽講呢度出名豬扒包,當然要試下。豬扒好淋,面包都 okay 。不過豬扒有一大條骨,叫人點處理。🤔洋蔥好生,帶辛辣味。老闆推介我地食 BB 鴿,味道都正正常常,肉質軟嫩,但SIZE真係好BB,五十幾蚊吾抵食。揚州炒飯炒得燶燶地。粉絲雜菜煲,味道吾錯。

揚州炒飯炒得燶燶地。

粉絲雜菜煲,味道吾錯。

午餐