2012-03-11 43 瀏覽
一向不太愛吃茶餐廳的雞扒,總覺得無雞味…而且肉質劣但自從食過此家的「燒」雞扒我就愛上了XD這次我們點了1)窩心晚餐-豬頸肉拼燒雞扒 ($48)2)窩心晚餐-茄子拼燒雞扒 ($48)3)送餐前小食-豆腐 X24)送餐前小食-鮮鳳脆X25)熱咸檸蜜6)熱檸水小食豆腐冇影相…不過有d麻醬拌冰豆腐都幾好味, 之前試過豬耳仔都好爽~~次次的小食都唔同~有點驚喜XD雞扒好似有D蜜糖味, 好好味!! 就算肥都要成塊皮吞曬佢XD。不過有D蔥油就感覺too much, 好油膩。豬頸肉都好味, 但相對肉質就「鞋」D, 被雞扒給比下去
一向不太愛吃茶餐廳的雞扒,
總覺得無雞味…而且肉質劣
但自從食過此家的「燒」雞扒
我就愛上了XD

這次我們點了
1)窩心晚餐-豬頸肉拼燒雞扒 ($48)
2)窩心晚餐-茄子拼燒雞扒 ($48)
3)送餐前小食-豆腐 X2
4)送餐前小食-鮮鳳脆X2
5)熱咸檸蜜
6)熱檸水

豬頸肉拼燒雞扒好好味, 雞扒肉質嫩滑, 而且有D汁, 唔會燒得太乾。
幾似五香肉丁,少辣,肉粒幾難咬,不過個汁配飯都幾好味~呢個冇蔥油~正! (上面的吉碟,真係好多油)
鮮鳳脆係寫明送的小食,其實都幾好味,入面應該係豬肉,似食緊煎餃,一個餐就送3條,但煎炸關係,有D熱氣
不得不提就係我最鍾意的「咸檸蜜」,食完雞扒覺得有D熱氣的時候,飲佢真係一流~!!
2012-03-03
  • 榮式燒雞扒
2012-01-26 10 瀏覽
今次第3,4 次幫襯,見他menu 轉了,我覺得價錢很像貴了點。下午二時多到了,人不太多,我在門口附的的卡位坐下,點了個雞扒湯檬粉+熱奶茶。由於不是第一次幫襯,我知道他的雞扒是要等的,因為要新鮮嘛,明白的。等了約十分鐘,檬粉終於到了,嘩,份量少到呢。。。我以前也點過這個,記得是有兩塊雞扒的,何解而家二減一,得返一塊,仲要好細塊。。看看檬粉的份量,也是很少的,像是下荼份量,但我要澄清,我是付$37的午餐價錢的!!見到碗粉有點忿怒,但這也不夠,我之前叫的熱奶茶還未到,於是我叫侍應給我追追,怎料,幾分鐘後,她給我拿來一杯凍奶茶........ 我對她說:「我叫的是熱奶茶!!!!」唉。。好采她沒怨言,馬上給我換杯熱奶茶。。但又要再等幾分鐘啦!!所以,今餐食得不太高興,又貴,又少,又等咁耐!!!!下次都係幫襯附近其他餐廳算數!!

........

2012-01-20
2011-10-17 5 瀏覽
  今天舊同事突然約我吃飯,他說試過這一家,評價還蠻正面的,建議來這裏,其實我一直比較喜愛吃西餐,但是難得可以和舊同事吃飯,就遷就他一次吧。  一點鐘到達,大堆的人在門外等位。舊同事比我先到,取了號碼票,見到我來,便問我要不要換個地方,因為實在太多人,又不知等了多久。正說著的時候便有服務員叫我們了。  餐廳裏人很擠,紅木圓桌靠得很近,是中式的設計,我們坐到了靠牆的一些方桌和方櫈。  他要招牌雞扒飯配凍奶茶,我則要豬軟骨雞扒拉麵配熱奶茶。  等了一會兒,點了的東西便來了。拉麵是分開的,這個安排很好,因為雞扒和豬軟骨都有油,如果放在麵裏會弄得很油膩的,把整碗麵都糟塌了。  碟子上的豬軟骨很軟稔,很惹味,可惜略鹹,而雞扒的燒汁是日式的,鹹鹹甜甜的,很惹味,還有一些椰菜、蘿蔔絲玉米粒等。  至於拉麵,是日式的,有濃濃的蛋味,也很彈牙,湯是醬油湯底,還是一句,弊在偏鹹。在外吃飯,這個真的在所難免。  奶茶方面,稍嫌苦澀,我喝了大半都無法喝下去了,希望店家能稍加注意。

他要招牌雞扒飯配凍奶茶,我則要豬軟骨雞扒拉麵配熱奶茶。

2011-09-17 25 瀏覽
午飯時間好多人。雖然門口堆滿了人,但人流卻去得很快。去到門口問店員拎飛,他會問您會否叫定食物先。這樣入到去便不用等這麼耐,因為午飯時間人人都要爭分奪秒。至於門外已經放了大大個餐牌給大家選擇。當有位時,他會大嗌「x位,x位。」如果您遞張飛俾他,就可以入去了。當然多過一人遞,就要睇誰的號碼較前喇。不過,一定要齊人才可進入哦~「雞藕天成」就是1塊雞扒+2塊蓮藕餅。雞扒同藕餅都是熱辣辣。雞扒大塊得很,估不到塊雞皮煎得那麼脆口,而且沒有很多脂肪。雞扒有少少黑椒,令他變得更好味。藕餅亦十分出色,大大粒蓮藕令它更有口感。它的豉油是甜甜的,最喜歡將它加埋蔥油一齊拌飯。飲品叫了熱咖啡。這真的不行,好澀,飲了幾啖就頂唔順。
午飯時間好多人。雖然門口堆滿了人,但人流卻去得很快。
雞藕天成

飲品叫了熱咖啡。這真的不行,好澀,飲了幾啖就頂唔順。
2011-09-16
15 分鐘 (堂食)
2011-09-05 9 瀏覽
我們是由很遠來專程來的。燒雞扒是我食過最好味,皮脆肉嫩,又大塊。咖哩汁合我口味,不辣的,又有很多大粒薯仔和紅蘿蔔。這間食店出名好吃的,門口貼滿名星來吃的相,PS:在吃的中途,見到黄浩然和洗灝英坐在我們鄰座聽到店員:拍完戲過來吃呀?
我們是由很遠來專程來的。
燒雞扒是我食過最好味,皮脆肉嫩,又大塊。
咖哩汁合我口味,不辣的,又有很多大粒薯仔和紅蘿蔔。
這間食店出名好吃的,門口貼滿名星來吃的相,
PS:在吃的中途,見到黄浩然和洗灝英坐在我們鄰座
聽到店員:拍完戲過來吃呀?
2011-03-10
2011-09-03 1 瀏覽
住新界區..今日去個頭拎野..早一日做功課下見呢間分店..唔駛過海得佐敦先有..今日一於近水樓台試左佢..唔係唔知等幾時..試左 雞扒天成...即係雞併藕餅..當時3點半左右.得我同另外兩位客...我order左後 5mins後先黎..足見唔係普通快餐店速度..覺得慢工應該出到細貨..果然黎度望一望賣相唔錯...有d菜比你食下...我慣左先苦後甜..最後先試招牌雞扒..但結論係中途截劫既藕餅先至係王道.,.炸得好脆口...最恰當形容就係如果有食過大角咀墨魚餅飯既話 佢就呢塊餅做到有9成似 墨角餅既口感~做法可能大同小異所致..但當然味就係藕味唔會係墨魚咁解la..有成兩大塊...抵呀..之後雞扒就第1啖有驚喜..但好快就覺得無乜特別..中上水準..唔係咩拋離幾條街既貨式..但都唔錯..至少食到覺得雞皮都想食下既feel la..
2011-08-30 18 瀏覽
For the money, you get one of the best grilled chicken steaks in Hong Kong.Clean environment, and mostly friendly staff make dining more pleasurable.The sets are adequate unless you are really hungry. Speaking of the sets (grilled chicken steak with rice), one comes with slices of sausages, while the other has fish cakes. Both come with drinks.Hmm... What if I don't like the fish cakes? Oh, the other is sausages? I see grilled tomatoes in your menu. Can I have that instead of fish cakes or

Hmm... What if I don't like the fish cakes? Oh, the other is sausages? I see grilled tomatoes in your menu. Can I have that instead of fish cakes or sausages? What? No? If it's a matter of money, we'll pay. No?

Surely you can accommodate a couple of regular customers! Still no.

Either they don't stock up on anything else besides chicken, sausages, and fish cakes, or they have pineapples up their... I vote for the latter.

That was the last time I patronized their establishment.

Hint to owner(s): Make your customers happy. They'll keep on coming back because they're happy!
Additional hint: Tomatoes are an acceptable cost if you can secure your patrons.
2011-08-15
  • grilled chicken steak rice
2011-08-05 5 瀏覽
其實雞排是極容易煮得好吃的東西但如果水準保持也要再次光顧的衝動飯分量極多吃飽一定沒有問題套餐有點小貴但冷飲不加錢令人驚喜這是一家有心思的茶餐廳I will come back again
其實雞排是極容易煮得好吃的東西
這是一家有心思的茶餐廳
I will come back again
2011-08-04
2011-08-01 29 瀏覽
到榮式燒雞扒吃午飯其實已經是去年的事了, 看到照片想稱讚一下他們的烤雞排飯, 真的蠻好吃去年某天等親戚來港入住北角的飯店, 他們航班遲了兩個小時, 就到這裡先吃午餐等他們要了一份雞藕天成, 是榮式燒雞扒拼香煎藕餅飯, 配檸檬茶這裡的雞排烤得蠻有水準, 外皮薄薄脆脆很香口, 附著醬汁的味道醬汁吃起來甜甜的, 而且還有不少黑胡椒添了一點辣味雞肉吃起來軟嫩不柴, 跟外皮搭起來非常好吃蓮藕餅非常香脆, 藕餅本身也很爽口還有馬蹄, 香菇鯪魚肉混在一起多了很多質感和味道尤愛馬蹄的爽甜質感, 這個藕餅很讚配菜有雪菜跟榨菜粒, 很下飯不會太鹹還以為醬油不夠但吃起來就覺得很剛好, 汁不會下太多, 味道微甜也很好配飯有機會的話還想去吃一次, 很喜歡他們的碟頭飯呢
雞藕天成
要了一份雞藕天成, 是榮式燒雞扒拼香煎藕餅飯, 配檸檬茶
惹味烤雞排
醬汁吃起來甜甜的, 而且還有不少黑胡椒添了一點辣味
雞肉吃起來軟嫩不柴, 跟外皮搭起來非常好吃
香脆非常的藕餅
蓮藕餅非常香脆, 藕餅本身也很爽口
還有馬蹄, 香菇鯪魚肉混在一起多了很多質感和味道
尤愛馬蹄的爽甜質感, 這個藕餅很讚
配菜很下飯
配菜有雪菜跟榨菜粒, 很下飯不會太鹹

有機會的話還想去吃一次, 很喜歡他們的碟頭飯呢
惹味烤雞排
配菜很下飯
香脆非常的藕餅
2011-03-29 6 瀏覽
是日約了朋友在北角食午飯, 再次到了久違的榮式燒雞扒.看看餐牌好似加了價!??仍在可接受範圍.自己點了炒蛋配燒雞扒飯, 友人點了雞藕飯.雞扒仍然是一貫的水準, 藕餅今次略為失色. 友人說只吃到肉 =.=雞扒外層很脆, 而且雞扒夠入味!!!!有時間再到附近可以再encore~
是日約了朋友在北角食午飯, 再次到了久違的榮式燒雞扒.
看看餐牌好似加了價!??仍在可接受範圍.
自己點了炒蛋配燒雞扒飯, 友人點了雞藕飯.
炒蛋配燒雞扒飯
雞藕飯
雞扒外層很脆, 而且雞扒夠入味!!!!
有時間再到附近可以再encore~
2011-03-24
炒蛋配燒雞扒飯
雞藕飯
  • 榮式燒雞扒
2011-03-23 10 瀏覽
吃完IKEA的熱狗,又去了么鳳買了很多涼果,之後便步行回北角吃飯,榮式燒雞扒,之前曾在某Blogger的blog裡看到介紹,價格是一般茶記,主打雞扒和藕餅,點了一個雞藕天成定食+燒雞扒配咖哩薯仔+豆腐雜菜煲,燒雞扒配咖哩薯仔,雞扒足足有2大塊,份量十足,但咖哩味道不算很好,朋友說是太重黃薑粉所致,而雞扒是焗的,只配筷子和湯匙,如果不吃雞皮的話,會比較困難去切開,炸藕餅,味道不錯,配上甜辣雞醬,味道很豐腴,只是如果可以不要炸太久會更好。豆腐雜菜煲,豆腐是一般滷豆腐,魚湯底,味道是一般吃到那種,沒什麼意見可說。要批評的話,只可以說飯不夠熱,配菜冷冷的,服務員態度很好,即便我又汁另上,雜菜煲要走油,一堆古怪要求,店員依然笑臉迎人,值得稱讚。埋單$114。
吃完IKEA的熱狗,又去了么鳳買了很多涼果,
之後便步行回北角吃飯,榮式燒雞扒,
之前曾在某Blogger的blog裡看到介紹,
價格是一般茶記,主打雞扒和藕餅,
點了一個雞藕天成定食+燒雞扒配咖哩薯仔+豆腐雜菜煲,
燒雞扒配咖哩薯仔,雞扒足足有2大塊,份量十足,
但咖哩味道不算很好,朋友說是太重黃薑粉所致,
而雞扒是焗的,只配筷子和湯匙,如果不吃雞皮的話,
會比較困難去切開,炸藕餅,味道不錯,配上甜辣雞醬,
味道很豐腴,只是如果可以不要炸太久會更好。
豆腐雜菜煲,豆腐是一般滷豆腐,魚湯底,
味道是一般吃到那種,沒什麼意見可說。
要批評的話,只可以說飯不夠熱,配菜冷冷的,
服務員態度很好,即便我又汁另上,雜菜煲要走油,
一堆古怪要求,店員依然笑臉迎人,值得稱讚。
埋單$114。

2011-03-23
  • 藕餅
2011-03-09 6 瀏覽
自呢間分店開左以來, 都食過10次8次,再上一次大概3個月前啦岩岩個星期日又去食,一向都好鍾意食佢地既雙拼藕餅+雞扒,今次又係ORDER呢個嘩, 今次好得人驚,1. 藕餅+雞扒....inflation 呀,縮晒水, 呢個唔緊要,2. 藕餅+雞扒.....味道無以前咁好,呢個都唔緊要3. 藕餅+雞扒...隻碟...好似好耐無洗過咁..好污嘈咁, 好嘔心4. 熱檸茶...個茶好似用一個茶包開左200杯茶咁...算, 當飲熱檸水羅5. 熱檸茶...呢個Point最爆 (講明先,佢一放底我已經見到) ...杯茶好似有層油咁,應該係隻杯好污嘈, 我飲左一啖,(加埋Point 4),真係投降so...已後唔會再食榮式
嘩, 今次好得人驚,

2. 藕餅+雞扒.....味道無以前咁好,呢個都唔緊要

so...已後唔會再食榮式
2011-03-06
2011-01-12 15 瀏覽
今日午飯時間見得閒,決定來個午餐大冒險,千山萬水來到榮式燒雞扒。可惜當時為1310,正值午飯黃金時間,入面高朋滿座,所以唯有在寒風中等候。等了約十分鐘,店員提議先落單,以便入座後不久即可享用,於是邊落單邊等,結果不久就可入座了。我們分別叫了....豬頸肉雞扒飯豬頸肉幾爽口,食落有咬感番茄雞扒飯酸酸地,加埋塊熱騰騰雞扒,很不錯栗米雞粒雞扒飯雖然幾好食,問題是同一碟飯食兩次雞肉感覺也怪怪的。整體而言,主打的雞扒和飯也是很不錯,不過如果選擇在午飯時間去的話,建議可以在13:30去,那樣搵位會方便一點。

我們分別叫了....
豬頸肉雞扒飯

豬頸肉幾爽口,食落有咬感
番茄雞扒飯

酸酸地,加埋塊熱騰騰雞扒,很不錯
栗米雞粒雞扒飯

雖然幾好食,問題是同一碟飯食兩次雞肉感覺也怪怪的。

2011-01-12
15 分鐘 (堂食)
2010-12-22 1 瀏覽
榮式雞扒撈丁麵雞扒即叫即燒, 雞皮燒得香脆, 唔油. 香料味配很好, 我本身鍾意食濃味食物, 所以呢度正是我杯茶; 撈丁麵又係好好味, 撈丁麵冇overcook晚上唔full, 可以坐耐d環境: 企理乾淨, 光線充足服務: 不錯
榮式雞扒撈丁麵

雞扒即叫即燒, 雞皮燒得香脆, 唔油. 香料味配很好,

晚上唔full, 可以坐耐d

環境: 企理乾淨, 光線充足

服務: 不錯
2010-12-02
  • 榮式雞扒撈丁麵
2010-12-20 5 瀏覽
榮式雞扒之前食過一次﹐幾好食。禮拜日起身唔知食咩﹐打電話去叫外賣。打開openrice 張外賣紙﹐都幾多野﹐重好多小食。雞扒食過﹐小食未試過﹐叫下先。依個係值得推介既手指春卷﹐配泰食醬汁﹐酸酸甜甜﹐好惹味。另外炸得好香脆﹐外賣都無稔。個饀有d 馬蹄﹐清甜有嚼感。我叫左個雞扒湯稻庭烏冬。烏冬好滑﹐雞扒加黑椒烤﹐好香口。肉幾滑唔‘鞋’口。個烏冬有粟米同菜伴﹐個湯唔多味精。幾好。$40 度﹐幾好食。可以放係我個外賣list 度﹗

依個係值得推介既手指春卷﹐配泰食醬汁﹐酸酸甜甜﹐好惹味。
另外炸得好香脆﹐外賣都無稔。個饀有d 馬蹄﹐清甜有嚼感。

個烏冬有粟米同菜伴﹐個湯唔多味精。幾好。

$40 度﹐幾好食。可以放係我個外賣list 度﹗
2010-12-19
20 分鐘 (外賣送餐)
  • 雞扒﹐手指春卷