2021-03-25 367 瀏覽
2021.3.25 (四) $46這食店的沙律,有點驚喜,紅蘿蔔、薯仔、青瓜、菠蘿、桃;一般都只有前3樣,後者好少會添加<又或者標明什果沙律才用什果>,但切細後、點綴起又幾靚。一片羅馬生菜墊底,小山丘的沙律,好吸引講到吉列豬扒,在脆皮心中的豬扒【鬆軟】濕潤juicy正正正不可不提,這茶餐廳每位客人都給送上一碗紅湯或白湯,紅湯即係羅宋湯,一點都不馬虎,用心去調製,酸度剛剛好,飲後4小時回甘熱檸茶:茶味濃、檸檬新鮮
2021.3.25 (四) $46

講到吉列豬扒,在脆皮心中的豬扒【鬆軟】濕潤juicy正正正

熱檸茶:茶味濃、檸檬新鮮

2021-03-25
2021-03-21 146 瀏覽
2021.3.19 (五) $46今日出差到屯門富健花園,可算是山旮旯,睇睇d食店先,瑟縮在後街的一間頗大茶餐廳,好似幾乾淨,拍左安心出行再探熱,被安排在單人位,面向出餐位,女侍應們都很快手的工作,有帶手套收碟及派餐,但私下說話頗多。(1)餐湯:一小碗羅宋湯,非常好味,下午都仲可以回味(2)海南雞喇沙米粉:湯底好正,雖然比不起真正馬拉店舖,但有70分的。海南雞份量頗多,用切雞當海南雞,ok啦!唔會要求咁多,始終唔係專門店。米粉份量多(3)檸檬茶 :檸檬及茶,各顯所能
2021.3.19 (五) $46
(1)餐湯:一小碗羅宋湯,非常好味,下午都仲可以回味

米粉份量多

(3)檸檬茶 :檸檬及茶,各顯所能

海南雞喇沙
海南雞喇沙
2020-06-24 613 瀏覽
呢間嘢本來就吾算好食嘅,但冇諗過服務態度同食物質素係一樣咁差囉!呢間舖係抗疫期間,啲檯凳排到密密麻麻都不論。張檯連抹都冇抹過叫我坐落去,我就己經覺得吾衛生喇,跟住同佢講張檯未抹,拿塊布抹兩抹就算,一啲衛生意識都冇,啲員工個樣仲要一臉吾情願嘅樣,好似黎圢襯等於得罪佢嘅樣!!!!!!!嘢食來講,我叫嘅係意粉,等就吾算耐,不過啲意粉完全發大哂,冇咬口,啲汁又吾夠,乾蒸蒸,完全只可以用「難食」來形容!!

2020-06-23
2019-12-22 649 瀏覽
行完青山⛰, 梗係要即刻搵食補給下啦!下午茶黎講,除一般茶餐,都有粉粉面飯咁,都叫有選擇。價錢都ok 抵食,始終做街坊生意。因為已3點幾,唔想食太飽,我都係睇左啲較為輕食的。炸🐔脾,配薯條 $40, 薯條一般炸🐔脾,配雜果沙律 $40,沙律一般隻🐔脾唔係一般炸脾,有驚喜架,佢有加黑椒粒,所以有少少辣味🔥,感覺就更加開胃,咸道 OK👌🏻, 炸得唔乾,有保留肉汁,只係尼樣都好難得啦🤭飲品餐牌頁幾好喎,所有🍷🍸🍹飲品單叫冷熱,是否跟餐,價錢👀一目了然👍🏻我點左杯凍菜蜜🍹一杯熱柚子蜜☕,唔太甜, ok 幾好咁埋單💰每人$43有質🐔脾,我會再黎食之選🥰
行完青山⛰, 梗係要即刻搵食補給下啦!

因為已3點幾,唔想食太飽,我都係睇左啲較為輕食的。

炸🐔脾,配薯條 $40, 薯條一般

炸🐔脾,配雜果沙律 $40,沙律一般

我點左杯凍菜蜜🍹

一杯熱柚子蜜☕,唔太甜, ok 幾好咁

埋單💰每人$43

有質🐔脾,我會再黎食之選🥰
2019-12-22
  • 炸雞脾
2019-10-27 421 瀏覽
未試過咁差的體驗1.服務態度差買外賣收錢情況混亂。在收銀處排隊買外賣,侍應叫我等一陣,等了很久才有人在收銀處。但她不是幫我落外賣單而是先處理埋單走嘅人。而且一句不好意思也沒有,還黑面。2. 餐廳外餐牌價錢與實際不符當收完錢後我發現價錢不對,問個收銀員原因,她回答:「外面的是平日餐牌價錢,餐應內的餐牌才是今日的價錢」我再問:「那你是否放錯餐牌。」她不回答我。有受騙嘅感覺!3.從未食過咁差嘅泰式金邊粉。啲粉好碎、黏埋、完全夾不起、冇味食了兩淡掉咗了
未試過咁差的體驗
1.服務態度差

買外賣收錢情況混亂。
2. 餐廳外餐牌價錢與實際不符

我再問:「那你是否放錯餐牌。」她不回答我。
有受騙嘅感覺!

3.從未食過咁差嘅泰式金邊粉。

啲粉好碎、黏埋、完全夾不起、冇味
食了兩淡掉咗了
外賣自取
2019-10-19 385 瀏覽
呢個鋪位成日都轉轉轉, 呢次就變左做一間餐廳, 今晚唔煮飯同老公落左黎試下佢個2人晚餐有個海南雞同埋揀返個小菜, 係幾抵既🌝🌝略略形容下啦咁就有個湯, 就係蓮藕湯, 咸左少少, 都OK既.其實我係為左食海南雞先入黎, 叫左白飯雞就唔係話特別好食, 無去骨, 除左中間既薑蓉之外都唔好點😂😂小菜揀左西蘭花, 因為我地2公婆好中意食, 個汁幾好既, 西蘭花唔會好硬, 好食的.不過以呢邊既餐廳黎講, 呢度都算係乾淨同埋坐得舒服架啦, 食物就有待改進希望下次可以令我打個笑評比佢啦
有個海南雞同埋揀返個小菜, 係幾抵既🌝🌝
略略形容下啦
咁就有個湯, 就係蓮藕湯, 咸左少少, 都OK既.

其實我係為左食海南雞先入黎, 叫左白飯

希望下次可以令我打個笑評比佢啦
2019-10-10 223 瀏覽
今晚又無煮飯,我地一家三口又落街食,叫兩個餐,3個人食,剛剛好,我都係例牌叫雞粒炒飯,炒飯類小朋友方便食,另外今次試下第二樣食品,叫左咖喱豬扒飯,咖哩味香濃,唔辣,豬扒夠淋,好夠味,餸飯一流另外,因小朋友病緊,好扭計,明明自己話要食飯,點知飯拎到話要食麵,直得一讚既老闆好好人咁送左一小客意粉比我小朋友,而佢地飯既份量大碟,我小朋友又無食飯,結果我可以打包半碟飯留返做聽日既午餐呢間係一間好窩心既街坊餐廳

呢間係一間好窩心既街坊餐廳
2019-10-06 310 瀏覽
話說呢間餐廳開左張不久,又開係屋企樓下,於是晏就時間去試試佢。午飯過後都吾少人食,環境都吾算話細,都幾寬躺舒適,望落都好整潔。睇睇個下午茶餐牌,價錢黎講吾太貴。於是叫左個香茅雞翼湯檬($30),我覺得好難食,原因係佢既雞翼浸左落碗湯麵到,本身已經吾香口,變左勁淋,而且雞翼既味道吾識形容,似係放左好耐。呢個係我食過最差既香茅雞翼再跟餐奉送熱飲,我就嗌左杯熱檸茶,未吉塊檸檬片🍋杯野已經又苦澀又酸,真係飲吾落。

睇睇個下午茶餐牌,價錢黎講吾太貴。

2019-09-26 113 瀏覽
今晚塞車夜左返,唔煮飯,一家四口一齊食,我地叫左菠蘿海鮮炒飯同蔥花咸魚雞粒炒飯,分量大碟,4個人食剛剛好咸魚雞粒炒飯味道方面唔錯,不過菠蘿海鮮炒飯既魷魚係急凍,比較淡口,菠蘿可能放係廚房太耐,有宿味埋單都係$113,呢個價錢仲包兩杯飲品,屋邨晚餐價錢

埋單都係$113,呢個價錢仲包兩杯飲品,屋邨晚餐價錢
2019-09-16 131 瀏覽
食過一次,味道普普通通,最難頂係啲員工,錯幾次單,飲品又錯,叫人拼枱又俾錯單,態度都本身差差地。再加上啲伙計同老闆成日喺餐廳出面食煙,出面係一條走廊,好窄嘅行人路,行人入屋苑都一定要食你二手煙至行到,點解可以質素差得咁緊要,望住仲要眼超超,知你露天地方食煙啱喇,但都顧吓其他行人感受啦~唔該。咁嘅服務~真係祝你生意興隆。
2019-08-09 247 瀏覽
聽聞呢頭開咗間新餐廳,於是抽空一試。每日午餐有6個餐,我理解餐牌唔係日日轉,有部份餐會重覆出現幾日(可能是例牌!?)。餐湯有紅湯(羅宋湯)、白湯(忌廉湯)選擇,令我諗起童年回憶椰X閣。A餐西冷牛扒飯,我覺得呢個飯份量適中(如果炒嘢類份量仲多)。白飯唔爛,其實已經跑贏唔少餐廳。再者,牛扒並非袖珍版牛扒,呢個面積既牛扒又跑贏唔少餐廳,有咬口。醬汁經調製得剛剛好,可以用黎撈飯,唔會過咸,非常合適。另一日食既星洲炒米,份量多到食唔晒。如果要揀一組關鍵字黎形容,我會選:足料。蝦、叉燒、蛋花唔係幾粒就完,食到底都仲有……
聽聞呢頭開咗間新餐廳,於是抽空一試。
每日午餐有6個餐,

白飯唔爛,其實已經跑贏唔少餐廳。
醬汁經調製得剛剛好,可以用黎撈飯,唔會過咸,非常合適。

另一日食既星洲炒米,份量多到食唔晒。
如果要揀一組關鍵字黎形容,我會選:足料
蝦、叉燒、蛋花唔係幾粒就完,食到底都仲有……
2019-08-07