2021-03-02 25 瀏覽
首創竹絲海南雞椰香飯套餐,$109,搭配食療拿杯湯,同埋一碗椰香飯。竹絲海南雞飯比起一般海南雞擁有更豐富嘅營養價值,而竹絲雞嘅口感亦都有別於普通雞,佢係滑得嚟更加有咬口,味道方面同其他知名海南雞可以話係各擅勝場。精選和牛椰香蛋包飯,$104。首先係佢嘅賣相非常之美觀,好有日式蛋包飯嘅感覺,喺一間食海南雞飯嘅舖頭食到濃濃日本味真係非常之大嘅反差。相信大家定諗唔到和牛同埋椰香會咁夾,和牛嘅口感非常有趣,咬落去多汁彈牙。

2021-02-25
  • 精選和牛椰香蛋包飯
2021-02-27 25 瀏覽
最近見網上好多人都推薦位於灣仔軒尼詩道嘅「椰粉湯紅」,主打各式各樣的椰香飯,嚴選時令食材,無添加味精,烹調出原、鮮、濃的天然鮮味。餐牌供應小食、椰香飯、滋補燉湯、特色飲品是日食療拿杯湯每日會更新,用紙杯盛載着非常方便~當晚係茶樹菇香菇淮山湯,火候十足,鮮甜味美,好有家的感覺!此湯有降膽固醇、補肝健脾、增強免疫力等等多種功效,非常健康椰香海南雞椰香飯套餐海南雞件份量適中,嫩滑多汁,配上秘製醬汁,非常滋味!椰香飯其實即係加入左椰漿去煲飯,椰香味好濃郁,勁正呀精選和牛椰香蛋包飯蛋包飯個蛋係日式旋風蛋,好厚身,蛋香味濃😍和牛粒好juicy,帶香濃牛肉味,肥美肉香,好好食😋另配椰汁,甜甜的,同個飯又幾夾喎

2021-02-25 27 瀏覽
Compliments on their takeaway packagingConsider just $140 with 2 set meals with soup and vegeDefinitely a good deal around the areaIt is almost a blind faith for Chinese bu drinking soups to improve ones healthHere provides affordable home brewed soup at just $28! (+$15 with set dinner )I am surprised to see no hint of oil when I opened the cupAnd it’s definitely a very soothing taste along your throatWith a light mushroom and herbs flavour I hope they can provide delivery As now you can only vi

As now you can only visit the place to grab ur food
2021-02-24 32 瀏覽
疫情雖然緩和,但為了安全起見,都盡量減少外出用餐,所以今晚放工都是外賣返去。椰粉湯紅間舖名很特別,原來主要以食療湯及海南雞為主打。椰香海南雞椰香飯套餐:海南雞已去骨,雞皮薄且皮下脂肪少,所以可以連皮食都唔覺肥膩,雞肉肉質嫩滑,火喉控制到位,而白飯則帶點雞油及椰香。日式胡麻手撕雞冷麵:冷麵表面舖滿了雞絲及青瓜絲,十分足料,麻醬撈冷麵很爽口,適合夏天食,非常清爽。每日不同的食療拿杯湯跟餐$15/杯,味道清甜且無味精,好過自己煲。跟餐油菜$12,顏色翠綠。

椰粉湯紅間舖名很特別,原來主要以食療湯及海南雞為主打。

跟餐油菜$12,顏色翠綠。
2021-02-23 1299 瀏覽
這是一家很有少女心的小店。 店內座位不多, 全店以粉紅色作包裝, 很 pinky。。。雖然每天返工放工都會經過這家店, 但一直沒有機會嘗試, 今天早放工,一於試一下它的外賣。。。看看迷人 pinky lady 除了外貌,內涵如何!!首先,店家的外賣其實頗為精緻, 無論是用的外賣包裝袋, 還有配送的餐具, 都能給人感到店家的細心。。。 和品味, 包裝勝!食療拿杯湯(套餐+$15)湯是用飲品杯裝的, 整體包裝很精美, 附送了一個特製的紙套套著兩杯湯,防止倒瀉,很有心思。今天的湯是茶樹菇香菇淮山湯, 店員推介的時候特別說這個湯可以 健脾、補肝、降膽固醇和增強免疫力,最啱疫情當道的這個時候飲用!而且聽說多吃茶樹菇有「美顏、排毒」的作用,正!👍剛喝下去有很香濃的菇菌味道, 茶樹菇的湯頭帶一份清甜的鮮味,店家應該沒有特別放鹽 , 這點我覺得值得一讚, 因為湯喝到喉嚨的時候也沒有一般坊間老火湯的嗆喉感和過鹹的弊病,喝完後喉嚨很舒服 ,感覺健康。 而且用紙杯來盛湯有個好處:就是可以 節省一隻匙羹, 環保一些 ,而且又方便隨時飲用, 心思不錯!麻婆豆腐(套餐連一碗白飯) $49山楂梅子糖醋骨(套餐連一碗

食療拿杯湯(套餐+$15)

而且聽說多吃茶樹菇有「美顏、排毒」的作用,正!👍

麻婆豆腐(套餐連一碗白飯) $49

山楂梅子糖醋骨(套餐連一碗白飯) $49

糖醋骨帶有山楂的香味, 比一般坊間的略甜, 和帶一陣梅子香,頗為特別!

王牌菜心苗 (套餐+$12)

青綠的蔬菜,多吃有益健康,, 店家告訴我買套餐可以外加蔬菜,那就當然要加啦!!

這家迷人Pinky lady 的外賣,整體給我的感覺不錯, 但如果能夠照顧一下男食客的需要, 可以讓食客 根據時間的胃納分別選擇多飯和小飯, 就更perfect了!

。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」, 參閱我的其他文章啦!
2021-02-23
15 分鐘 (外賣自取)
食療拿杯湯
突然想食海南雞,即刻諗起 “椰粉湯紅”🥥真心評論❤️這間店的海南雞比起酒店幾百蚊一客的還要有水準,雞🐥很嫩很滑,椰香飯🍚很香唔油,配一客無味精住家杯杯湯🫕,抗疫價九折優惠後,埋單都係$60多元,在灣仔商業區又有甘高水準,勁抵👍🏻👍🏻食了甘多次,每次都要讚佢個沾雞醬汁唔似一般食肆用開的蔥油/甜豉油/紅色酸辣醬,這店的醬汁帶點蒜香,非常野味,與雞絕配,每次沾剩我都會用來撈飯食,一滴汁也不放過呢
突然想食海南雞,即刻諗起 “椰粉湯紅”🥥

食了甘多次,每次都要讚佢個沾雞醬汁
2021-02-19
10 分鐘 (外賣自取)
2021-02-19 35 瀏覽
其中一樣我最愛既菜式係海南雞飯 另外我自己對湯水都好鐘情 今日去銅鑼灣行街 research 到呢一間又有海南雞飯+湯既餐廳 就去試下餐廳裝修好特別 門口係圓形 內面就以灰白為主加上粉紅色霓虹燈 增添一份可愛感😍椰香海南雞配椰香飯 $56當然要試下海南雞飯啦🙈 雞香嫩滑 特別係配上椰香飯,令整個飯既香味豐富 另外佢地有海南烏雞飯 下次要試試😍蜂蜜柚子雞配彩虹飯 $48友人就好喜歡炸雞球 所以就試左呢一款,蜂蜜柚子醬平均分散係雞球上面 而雞球雖然有汁但係十分香脆而唔油膩加配王牌菜心苗 +$12熟度剛剛好, 菜心苗爽脆幼嫩是日食療拿杯湯陳皮菜乾龍王杏湯 +$15呢個一定要重點推介 首先+$15 真係超值 自己一個住真係好難煲到湯 而且湯水味道濃郁 冇味道 😚 讚讚讚
餐廳裝修好特別 門口係圓形
內面就以灰白為主加上粉紅色霓虹燈 增添一份可愛感😍

椰香海南雞配椰香飯 $56

蜂蜜柚子雞配彩虹飯 $48

加配王牌菜心苗 +$12
熟度剛剛好, 菜心苗爽脆幼嫩

是日食療拿杯湯
陳皮菜乾龍王杏湯 +$15
2021-02-18 810 瀏覽
2021年2月10日 星期三政府又再延長咗晚市禁止食嘅安排直到年初七,令到我哋唔可以同屋企人出街食團年飯,於是唯有叫外賣,喺屋企同家人一齊分享呢一間餐廳之前已經嘗試過,不過當時係食午市套餐,一直都念念不忘,因為食完之後感覺好健康同埋冇味精,於是今晚就決定買外賣,俾屋企人嘗試一下晚市嘅餐牌同午市差唔多,都係一樣有咁多選擇,而且仲可以配燉湯,甚至價錢我都覺得上次食午市既時候一樣,反而仲有外賣優惠九折添見到今日嘅是日湯水係哈密瓜百合陳皮雪耳湯,完全冇諗過哈密瓜都可以用嚟煲湯,餐牌仲寫住話可以止咳化痰、滋潤肺部同對抗肺炎添,所以即刻買埋返去試下我哋一共叫咗兩個套餐,再加兩杯食療湯,折扣後加埋$150都唔使返到屋企嘅時候首先打開嘅當然係個湯,仍然保持熱辣辣嘅狀態,仲有好香嘅百合同陳皮味,飲落去嘅時候雖然唔太覺得有哈密瓜既味道,不過飲完之後的確好潤喉,而且好清甜,成個人即時暖返晒食物方面我哋叫咗竹絲海南雞配椰香飯,呢個同一般我哋食嘅海南雞唔同,餐廳用左竹絲雞黎做海南雞,賣相好特別,而食落去更有雞味,至於脂肪就冇一般嘅海南雞咁多,感覺上健康好多另一個套餐就叫咗香草紅酒牛腩,牛腩煮得好入味,吸收晒醬汁
2021年2月10日 星期三

另一個套餐就叫咗香草紅酒牛腩,牛腩煮得好入味,吸收晒醬汁既味道,食落去又夠腍,用嚟撈飯簡直一流,淨係用醬汁黎送飯我應該可以食到兩碗添,加上食完之後唔會覺得口渴,強烈推薦俾鍾意重口味嘅人士
2021-02-10
10 分鐘 (外賣自取)
2021-02-11 45 瀏覽
出街食飯想食得健康d?灣仔「椰粉湯紅」主打養生燉湯同健康無味精料理。佢地d全日套餐由$48起,唔洗加一,經濟實恵。椰香海南雞配椰香飯 ($56)去骨海南雞入口啖啖肉,雞肉嫩滑,雞皮爽口。油飯粒粒分明,煙韌軟糯,煮得唔錯。海南雞飯份量多,$56黎講幾抵食。不過椰香味唔太突出,可以更濃。是日食療拿杯湯 (+$15)是日食療拿杯湯原價$28,跟餐價$15。今日嘅燉湯係哈蜜瓜百合陳皮雪耳湯。湯水味道清甜,口感潤滑,唔太油淋淋,幾好味。

椰香海南雞配椰香飯 ($56)

是日食療拿杯湯 (+$15)

🐓竹絲海南雞套餐呢道菜佢哋真係標榜全係首創😲首先同平時嘅海南雞比,用竹絲雞成本貴好多但相對地較養生,滋陰清熱😌口感方面,雞肉亦都好嫩滑😋椰香飯一打開個已經好香🤤跟餐仲包埋油菜同埋食療拿杯湯🥣呢個湯真係推介大家去飲,款式上每個禮拜都會唔同,味道一啲都唔油膩仲要冇加味精👍🏼貴係貴咗啲,但可以試一次🐷椰粉鹵肉豬排賣相普普通通,好彩食落唔係乾柴嗰種😹而且佢個醃料香茅味好香🤤再配埋個鹵肉醬真係好好餸飯👌🏻跟餐加$15都有食療拿杯湯

🐓竹絲海南雞套餐

🐷椰粉鹵肉豬排

2021-02-11 31 瀏覽
今日好晏先下班,好多工作要做,實在令我身心疲累。由於已經到了晚餐時間,肚子又餓,實在不能不馬上吃東西補充體力啊。 同事介紹下,我來到公司附近的椰粉湯紅買晚餐。疫情期間,外賣有9折優惠,所以一於試試。餐廳以燉湯做主打,在凍冰冰的冬天,喝一口熱湯最適合啦。 菜牌的選擇頗多,在店員推介下,購買了一個套餐和一款燉湯飯試試。 椰皇竹笙松茸燉雞湯 $78 成隻椰皇呈上的雞湯,賣相很不錯。椰皇的材料非常多,有竹笙、松茸、滑雞、蟲草花等等。雞湯又鮮又甜,我另加白飯,做湯飯食正。 椰香海南雞椰香飯套餐 $77 套餐相對抵食,有椰香海南雞、椰香飯、蔬菜和食療拿杯湯,份量十足。海南雞很滑很嫩,淋醬先食,更加好食。椰香飯有香濃,還有另附的椰香醬呀。
今日好晏先下班,好多工作要做,實在令我身心疲累

同事介紹下,我來到公司附近的椰粉湯紅買晚餐。

。

椰皇竹笙松茸燉雞湯 $78

成隻椰皇呈上的雞湯

椰香海南雞椰香飯套餐 $77

2021-02-09 42 瀏覽
椰粉湯紅都去過幾次今日OT完放工已經唔想煮飯🥲所以第一時間就諗起黎呢度買飯返屋企食-#日式胡麻醬手撕雞冷麵 $59胡麻醬夠多 所以條條冷麵都沾到 好好味而且手撕雞啖啖肉 好有心思 方便易食😋仲有d青瓜絲同車厘茄添!🥒🍅#精選和牛椰香蛋包飯 $89呢個飯真係超級好食🤩首先和牛真材實料 放入口一啖就咬開 完全唔韌🤤而且蛋煮得好滑 🍳飯嘅精粹係在於個椰汁 🥥香濃椰汁加入左係飯度真係有畫龍點精嘅效果!個飯仲配上燒野菜(南瓜🎃、栗米🌽同車厘茄🍅)好健康#食療拿杯湯 +$15跟餐加$15蚊就有碗靚湯!🥣今日嘅是日食療拿杯湯係哈蜜瓜百合陳皮雪耳湯餐廳會隔左渣 用埋個杯裝所以就好似飲品咁 非常方便而且個湯好清甜 用料十足 係養生之選#皇牌菜心苗+$12因為想均衡飲食所以加左個菜菜心苗食得出用左靚菜🥬食落爽脆唔會霉-依家外賣自取仲有9折優惠同顧客共渡時艱 真係好有良心 -📍椰粉湯紅 (灣仔)灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下

椰粉湯紅都去過幾次

呢個飯真係超級好食🤩
首先和牛真材實料 放入口一啖就咬開 完全唔韌🤤
而且蛋煮得好滑 🍳
飯嘅精粹係在於個椰汁 🥥
香濃椰汁加入左係飯度真係有畫龍點精嘅效果!
個飯仲配上燒野菜(南瓜🎃、栗米🌽同車厘茄🍅)好健康

#食療拿杯湯 +$15

菜心苗食得出用左靚菜🥬
食落爽脆唔會霉

依家外賣自取仲有9折優惠
同顧客共渡時艱 真係好有良心
📍椰粉湯紅 (灣仔)
灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
#跟住我食唔中伏.之前仲有晚市堂食,去開灣仔都會食呢間!因為佢真係零味精,而且用料足又好食特別啲湯🙈飲過番唔到轉頭!.近排停咗晚市真係好慘😭好掛住想食番唯有去 coco soup 買外賣都要食🤭.#必食 [竹絲海南雞套餐]真係無其他地方會用竹絲雞,成本貴好多但竹絲雞係滋陰,比較普通雞真係補而不燥👍🏻而且個椰香飯真係好好食!香又唔會油配上食療拿杯湯,飲落真係有種 #餐湯都好有誠意 嘅感覺💞仲有個菜跟餐,非常豐富😋.[炭燒鰻魚椰香蛋包飯]呢個個樣真係好吸晴😍望到真係好有食慾炭燒鰻魚唔算好厚肉大件,不過燒得好好食,即使外賣都好香!個蛋就真係成個飯嘅核心🤩而且加埋椰奶落啲蛋度#原來佢地咁夾 真係好好食!啲飯係普通白飯🤤如果轉埋係椰香飯就正🤣.估唔到外賣都咁好味🙈真係 #超推介 俾大家嘅餐廳✨....

#跟住我食唔中伏
之前仲有晚市堂食,去開灣仔都會食呢間!
因為佢真係零味精,而且用料足又好食
特別啲湯🙈飲過番唔到轉頭!
近排停咗晚市真係好慘😭好掛住想食番
唯有去 coco soup 買外賣都要食🤭
#必食 [竹絲海南雞套餐]
真係無其他地方會用竹絲雞,成本貴好多
但竹絲雞係滋陰,比較普通雞真係補而不燥👍🏻
而且個椰香飯真係好好食!香又唔會油
配上食療拿杯湯,飲落真係有種 #餐湯都好有誠意 嘅感覺💞
仲有個菜跟餐,非常豐富😋
[炭燒鰻魚椰香蛋包飯]
呢個個樣真係好吸晴😍望到真係好有食慾
炭燒鰻魚唔算好厚肉大件,不過燒得好好食,即使外賣都好香!
個蛋就真係成個飯嘅核心🤩而且加埋椰奶落啲蛋度
#原來佢地咁夾 真係好好食!
啲飯係普通白飯🤤如果轉埋係椰香飯就正🤣
估唔到外賣都咁好味🙈
真係 #超推介 俾大家嘅餐廳✨
2021-02-06 113 瀏覽
灣仔區一直有很多不同種類的美食,今次星期五下班後就刻意為大家推介一間以養生湯為主角,配上多種主食餐廳~由於依然不能堂食的關係,所以我就買了雙人份量回家,現時有9折優惠~椰香海南雞椰香飯套餐  76元當然要選擇此店的主打之作。海南雞件滑過滑鐵盧,配上獨特入味的醬汁,再加上略有椰香口感的米粒,作為主食確實相當好~精選和牛椰香蛋包飯  78元蛋包飯是此店另一樣許多客人的選擇。份量方面不能挑剔更多,男生的我都相當飽。蛋方面煮得剛剛好,配上充滿牛肉味的和牛粒及椰香飯,不得不讚。食療拿杯湯 - 黑豆茶樹菇薏仁豬展湯 +$15加購15元就有的食療湯,每週不同。個人非常喜歡茶樹菇的味道,加上黑豆、薏仁和豬展,應該很有健康養生的意識吧?幾建議加購的湯。有緣遇到椰粉湯紅這間有湯又有主食的小店,算是這星期的小確幸。

椰香海南雞椰香飯套餐  76元

精選和牛椰香蛋包飯  78元

食療拿杯湯 - 黑豆茶樹菇薏仁豬展湯 +$15

2021-02-05
15 分鐘 (外賣自取)
2021-02-06 482 瀏覽
有時候外出用膳又不一定只有味精的味道..其實可以有吃的安心又健康..這次竟然在灣仔發現了這間天然不添加的健康飲食餐廳,一進餐廳的時候令我眼前一亮..以雲朵在主題的粉紅色大招牌..不但配合餐廳的名字-椰粉湯紅☺️還讓吃的人有舒服的感覺..完美吸引了身為女人的我😍蜂蜜柚子雞配白飯$48酸酸甜甜的柚子醬開胃得很..再配合白飯一流..脆嫩炸雞塊🍗..雞肉外脆內軟..肉質嫩滑,平時不吃米飯🍚的我..竟然把全部米飯吃掉了..滋味..滋味😋是日食療拿杯湯(陳皮菜乾龍皇杏湯)+$15餐廳養生湯是用杯裝的不像我們在家中用碗渴湯..完美地方便了我們的上班一族🤣這湯真的..真的..沒有味精的..菜乾湯中有淡淡的陳皮味道..完全適合這乾燥的季節..滋潤喉嚨..解決口乾舌燥的問題🙈柚子味雞配飯酸酸甜甜好開胃,而且雞肉外脆內軟,肉質嫩滑,平時少食飯嘅我都食曬啲白飯😋豬排配米粉$52豬排有三種口味的醬汁選擇(黑椒汁/咖喱汁/蘑菇汁)最後選擇了店員推介秘制蘑菇汁..成盤快滿溢的蘑菇汁覆蓋了兩大塊手掌✋🏼般的大豬排🥩十分足料..豬排偏瘦好軟熟..不過不太配蘑菇汁..蘑菇🍄不算多..米粉的湯底是清湯比較軟腍較為清淡..配豬

蜂蜜柚子雞配白飯$48
是日食療拿杯湯(陳皮菜乾龍皇杏湯)

是日食療拿杯湯(陳皮菜乾龍皇杏湯)+$15

豬排配米粉$52
豬排有三種口味的醬汁選擇(黑椒汁/咖喱汁/蘑菇汁)
最後選擇了店員推介秘制蘑菇汁..成盤快滿溢的蘑菇汁覆蓋了兩大塊手掌✋🏼般的大豬排🥩十分足料..豬排偏瘦好軟熟..不過不太配蘑菇汁..蘑菇🍄不算多..米粉的湯底是清湯比較軟腍較為清淡..配豬扒就剛剛好..
熱情豐盛

熱情豐盛+$15
(熱情果+杞子+青檸)
蜂蜜柚子雞配白飯
是日食療拿杯湯(陳皮菜乾龍皇杏湯)
熱情豐盛