2020-10-31 906 瀏覽
我依個港島人,行完Botanic Union ,去完林村許願樹,再去呢間隱世嘅Cafe,其實你搭巴士喺林村之後嘅應該係第二個站落車呢就到依家Cafe 㗎喇,都唔算話好唔方便。如果你有私家車更加唔需要擔心啦,因為係餐廳出面呢其實就有好多嘅泊車位嘅。依間餐廳呢就會有一個白色嘅帳篷蓋住,大概呢入面有20張枱度。飾品嘅種類呢唔係話好多,嗰日呢我哋三點幾嚟到,最想食嘅漢堡包就已經賣晒啦。我哋問侍應姐姐點解咁早賣晒嘅,我哋先得知原來佢哋嘅漢堡包呢全部都係自己手整㗎。所以大概每日嘅12點至1點就已經會賣晒。確實我哋呢而家餐廳呢主要係俾佢個裝修吸引住,就冇咩好留意呢大家對佢嘅食評。雖然冇漢堡包食,我哋呢今日就食咗個雞扒嘅沙律,再加炸魚柳。全部所有食物佢哋都係自己整架,唔會係喺出面買,全部都係自己手做嘅。個雞扒唔會好乾,你一入口就已經好Juicy。啲食物,全部係即叫即炸,絕對唔會有嗰啲萬年油嘅成份。再加埋佢個文青裝修,入面都有好多古董懷舊嘅相機啦同埋擺設,外面亦都有幾張白色嘅椅子比大家影相,大家慢慢食完野之後呢仲可以喺餐廳外面打卡,絕對一流!

2020-10-21 752 瀏覽
天氣微涼,不過陽光也還是帶點熱,坐在帳篷下的咖啡店,卻很舒爽。自家製的漢堡,每天一早造的麵包,限量發售,超美味!還有手沖咖啡、虹吸式咖啡,同樣出色。想聽膽機,就要坐室內了⋯⋯店員推介大食漢堡,麵包是自家製的,包邊脆口,牛肉仍然Juice, 還有一份蔬菜沙律和薯角,值得一提的是,薯角香口惹味,雖然很飽,仍然忍不住吃光了,果然係好推介。和朋友點了手沖咖啡和虹吸式咖啡,店員細問有沒有特別喜好,我們異口同聲說不要偏酸的,咖啡送來時,她還提示我們趁熱品嘗,非常貼心。
2020-10-20
  • 大食漢堡
環境之於食物,食物之於環境,兩者環環相扣,缺一感之失落無味。「森林」餐廳深埋高聳綠樹環抱之中,獨立小屋伴有門外大笪空地,泛盪著外國詩情畫意遊閑氣氛。餐廳獨立白色小屋自成一國,店主花盡心思建築門外空地,以外國田園居所為設計藍本。這是許多外國鄉郊生活人士的基本常識,首先要買籬笆圍隔屬於自己的小天地,然後沙石平整地面,再以長木舖建平台。店主更因地制宜,在盛夏炎炎香港,加建一個法國酒莊常見之品酒帳篷,營造蔭涼、大自然微風吹沸的進餐環境。太太進入白色主屋後道:「這很像少女峰山下的餐廳呀」。我反駁:「明明這是我們蜜月旅遊期間所到之加拿大安大略省千島湖之湖畔小屋」。在鎖國期間,「森林」餐廳讓我們憑屋寄情,解慰一眾渴望離港之心。 在昏黃燈光下,店內播放柔和琴聲,牆上鬆了淺薄藍天顏色,再掛上大大小小用油畫框盛著的圖畫相片。長方形玻璃小窗可見外面陽光燦爛,照耀著粗壯老樹,茂密繁枝綠葉讓樹下乘蔭。店員在樹旁欄柵放著幾顆核桃,閃爍間松鼠從樹洞奔下搶走核桃又跑回洞內享用,小孩被松鼠驚嚇呆愣眼光仍默默望著樹洞。「森林」店主聰明地把多種外國田園象徵意符濃縮自己餐廳之中,讓客人感覺猶如童話小說經典外國家庭生活。這裡最

在昏黃燈光下,店內播放柔和琴聲,牆上鬆了淺薄藍天顏色,再掛上大大小小用油畫框盛著的圖畫相片。長方形玻璃小窗可見外面陽光燦爛,照耀著粗壯老樹,茂密繁枝綠葉讓樹下乘蔭。店員在樹旁欄柵放著幾顆核桃,閃爍間松鼠從樹洞奔下搶走核桃又跑回洞內享用,小孩被松鼠驚嚇呆愣眼光仍默默望著樹洞。「森林」店主聰明地把多種外國田園象徵意符濃縮自己餐廳之中,讓客人感覺猶如童話小說經典外國家庭生活。這裡最宜拿著書本,品味美食,寫意人間。

以漢堡為主菜,賣點是麵包自制,食材也是傳統,未有太大創意,也不額外修飾,是吃原始地道風味。麵糰自行制作,發酵後入爐焗制,麵包外皮微微焦脆內層白滑軟熟。

森林安格斯漢堡

【森林安格斯漢堡】
安格斯即是美國牛肉,廚師解凍後薄切,部位應是西冷位置,放在扒爐正反輕煎四十五秒灑少量鹽粒然後夾生洋蔥圈、番茄片、及芝士於麵包內。沒太多修飾,在這景色就是要吃這樣一份大自然原始味道。

沙律純是西生菜洗淨切片,再淋意大利沙律黑醋汁,味道簡單直接。但建議可使用更多款式菜種,加點火箭菜、苦苣、水菜、羅勒雜菜,豐富顏色。

薯角是原隻薯仔自行切制,點單後即時炸作。入口 香脆,點茄汁來吃,一邊看著書本,一邊不停拿著薯角吃,很快吃畢了。

難得有機會前來郊區,當然要更深入郊野。不要只來吃,難道你單純驅車跨越山頭只是來吃漢堡嗎?曾被附近愛丁堡公爵營艱苦訓練三天兩夜,熟悉走幾條野外定向路線。先讚一下愛丁堡營地,它是非一般休閒旅地,內裡儼如軍事練,自己十來歲時曾被這兒罵過餓過哭過反省過快樂過,它訓練小孩獨立勇敢攀登團隊定向及求生能力。大中小學去遍許多宿營,愛丁堡公爵印象最深獲益最多。

準備電話地圖,建議採用mapme。
1.最簡單:「森林」餐廳吃畢後,往內林村河方向走,經新屋仔鍾屋村,在坑溪里轉出。路線全是平地,景色普通全是郊區村屋,易迷路但舒適。電話地圖可解決方向問題。坑溪里路口有仙人掌樂園Botanic可入內參觀採購。回程可沿林錦公路走,經許願樹擲生果許願及吃一碗山水豆腐花。路程一小時內完結。

2. 最家庭樂:「森林」餐廳往公路方向,過對面馬路入進入社山、寮下、蓮澳村,村落錯綜複雜,但全是大自然平原,綠草遼闊。按自身能力決定路線深寡,時間由己掌握。若要離開,只需向著林錦公路走便可。

3. 行山樂:若沒駛車又想挑戰自己,可用2小時左右走牛牯嶺徑,到達北大刀屻原路折返,或繼前行往粉嶺離開。起始路段連錦不斷斜坡,量力而行。另夏天大雨後,亦要小心山洪情況。

既然店主熟悉外國生活,倒不如讓香港客人更為盡興吧!強烈建議要加開晚市!掛一排長長仙女燈,在漆黑深夜發亮就好比螢火蟲點點光輝,秋冬時分更要來一個營火,賣原始燒烤食物,夏春則拿著結他提供冰凍音樂,讓客人沉溺浪漫氣氛當中,全港獨有。

我想念美國國家公園及森林大地紮營的時光。
森林安格斯漢堡
2020-09-13 559 瀏覽
「森林咖啡」嘅地理位置比較偏僻 真真正正嘅遠離繁囂 不過就有啲唔方便 比較適合駕駛人士揸車前往今次我哋一行二人揸車前往(當遊吓車河傾吓計啦) 由於天氣太熱喇 我地兩個都嗌左杯iced coffee 佢哋用黎盛載糖漿同奶嘅容器好特別 係試管造型 呃咗我唔少菲林除此之外 我仲買嗌一件cake 味道就不過不失啦 講真黎呢度都係食佢嘅環境同埋氣氛姐 由市區揸車入去食下野飲杯咖啡傾吓計呼吸吓新鮮空氣咁就消磨左大半日喇 好寫意既生活 叉足電聽日又要早起身返工喇香港人!

2020-09-06 535 瀏覽
今日黎左間幾隱敝又chill幾cafe,可以簡坐indoor/ outdoor,環境都幾舒服,好適合下午黎做下野,傾下計chill下💕 叫左杯蜂蜜蘆薈檸檬梳打黎左杯蜂蜜柚子梳打😖 同佢講返佢仲話d柚子係檸檬黎,完全係指鹿為馬🙁🙁 不過算啦我都無再同佢拗🙁 杯梳打麻麻唔係好有味! 整體黎講其實環境係幾好,我哋一開始indoor無位,等位outdoor轉indoor既時候佢哋service都幾好既,除咗俾錯杯飲品俾我之外😖
2020-07-24 914 瀏覽
算唔算係隱世呢?不過只要你揸車的話你一定會識黎林村附近 又有得泊車 又有d 屋企人既感覺cafe我估黎得呢度一係有車一係行山唔會無啦啦入黎不過黎到真係好舒服店員好熱情得閒會同你傾一計好多狗仔有樹景仲有個電話亭可以打個卡影個靚相
算唔算係隱世呢?
不過只要你揸車的話你一定會識黎
店員好熱情得閒會同你傾一計
好多狗仔有樹景
仲有個電話亭可以打個卡影個靚相
2020-07-04 3070 瀏覽
星期日朋友話帶留去個神秘嘅地方食晏,該地方非常隱世私隱度極高,位於大埔林村前鍾屋村邊,偶一加快步就錯過了入口,有點似結界耐人尋味。入到去竟發現是世外桃源,一個遠離凡囂地方,森林裡的餐廳我喜歡你,喜歡你的咖啡,喜歡你對音樂要求,喜歡你擁有生活寧靜環境。🍴森林安格斯漢堡 自家制漢堡香軟雪白漢堡另類感覺,安格斯牛味香有嚼勁。🍴大啡菇漢堡來到大自然我想配合一下,我點了大啡菇漢堡配新鮮菠蘿,大大口咬爆汁啡菇非常滿足,清新鮮甜菠蘿更推到另一個層次,生菜特別脆口是店主自家種植。☕️手冲咖啡 咖啡香有回甘味,不太特別!☕️虹吸咖啡 我對手冲咖啡用了不太特別去形容,沒什麼只是手上這杯虹吸咖啡比了下去,深深的吸一口陣陣咖啡甘甜香氣,輕輕的呷一口感覺到咖啡在舌頭上的甜、酸、苦,口感溫和又帶點霸氣,有耐久的回甘。我一邊細味的手上杯咖啡,一邊感覺著树木所散发出香气,欣賞活潑的小松鼠沿著機幹上上落落,在這裡我放慢脚步,享受大自然,活在當下。

🍴森林安格斯漢堡
自家制漢堡香軟雪白漢堡另類感覺,安格斯牛味香有嚼勁。

🍴大啡菇漢堡

☕️手冲咖啡
咖啡香有回甘味,不太特別!

☕️虹吸咖啡
👏👏👏

2020-06-21
  • 森林安格斯漢堡
  • 虹吸咖啡
2020-06-17 1032 瀏覽
在繁忙的香港,把握機會在週末是往郊外跑,是港人稍微能獲得喘息的機會。這段在錦田往大埔的公路上,一邊駕駛,路旁兩邊的樹木,幻想自己在日本的鄉郊; 下一站就前往神社參拜。呠呠呠--- 思緒從幻想中醒來,人依然在香港這片土地,第一次來探索,Forest cafe 的路口一閃已過,門口的指示牌隱藏在樹木下,沒有很顯眼,需到下一個迴旋處折返。Forest Cafe 路口進入後經過一段小斜坡,Cafe 戶外的座位徐徐地進入眼簾,周圍有很多泊車的位置。森林咖啡這名字是對的,茶座就像在森林中休息空間一樣。因為怕蚊及怕熱,選了室內的梳化座,餐廳沒月套餐,因此點了森森安格斯牛扒漢堡及大食漢堡和一杯Latte. 首先品嚐的係安格斯牛扒漢堡,原塊薄牛扒,上枱時視角十分吸引,食落自家製作的面包,口感豐滿,軟彈,有面粉麥香氣。但牛扒級數一般,所以沒有足夠的調味,更加未能提升牛肉的味道,而牛扒切幾刀後出水的情況,亦影響了面包的質感。不過沙律新鮮,配橄欖油及陳醋十分開胃。之後係大食漢堡,口感比剛才的牛扒漢堡滿足,漢堡扒大大件,而家厚片亦煎得香脆,味道惹味。Latte 是正常的,沒有太大失望或驚喜。整體而言,這裡是休閒

Latte 是正常的,沒有太大失望或驚喜。
整體而言,這裡是休閒的地方,亦是很適合車友的聚腳點,餐廳內的音樂可以再細選一些田園休閒感的輕音樂,當日所播放的流手曲令人有種像置身普通工廈的cafe。

安格斯牛扒漢堡

大食漢堡
Latte
大食漢堡
2020-06-11 840 瀏覽
夏日炎炎啊!真係好熱今日成32度。睇張圖就知道真係烈日當空啦!小店位於公路中間棋一個森林位坦白講如果唔係有揸車都好難嚟到不過一場黎到我哋當然要chill一chill,你可以揀室內有冷氣不過我哋就坐咗係出面啦有帳篷底下都唔算好熱嘅舖頭主要就係賣漢堡包同埋咖啡起初都以為,間鋪咁難去咁山旮旯,食物應該都唔會好新鮮,但原來佢呢間鋪頭麵包係自家製唔係入貨嘅,食得出麵包真係好鬆軟,我哋就叫咗大食漢堡,牛肉應該混有豬肉,肉汁豐富十分juicy,配上酸瓜洋蔥蕃茄同埋自家製醬汁真心唔錯係幾好食,有回頭再食嘅意思!配上沙律菜份外開胃。另外重點左炸魚同薯角,炸物唔錯唔會太燶油唔會係千年油,幾新鮮,配上佢自家製嘅蜜糖芥末汁真係好好食。不過全日重點我覺得係呢個雞串燒,應該係用咗雞脾肉,醃料配上香草味道啱啱好雞肉好嫩滑好Juicy,咁熱當然係要飲返杯凍嘅泡沫咖啡,店主講佢哋咖啡豆係自家烘培總括而言如果有車嘅真係值得黎呀,試一試佢哋嘅食物,不過冬天嚟可能會舒服一啲啦
夏日炎炎啊!真係好熱今日成32度。
睇張圖就知道真係烈日當空啦!
小店位於公路中間棋一個森林位坦白講如果唔係有揸車都好難嚟到
舖頭主要就係賣漢堡包同埋咖啡

咁熱當然係要飲返杯凍嘅泡沫咖啡,店主講佢哋咖啡豆係自家烘培

2020-06-10
  • 烤雞串
2020-05-24 582 瀏覽
行山之前同朋友搵咗呢一間森林咖啡作為一日既開始去到好快就見到個牌話漢堡包已經賣晒,證明真係好搶手!所以我哋就叫咗魚手指沙律同埋唐人街雞扒沙律🥗嘢飲方面叫咗蜜糖海底野,另一杯唔記得左坐喺度真係覺得好relax,周不時仲會見到松鼠係隔離棵樹出入,好融入大自然!不過夜蚊嘅你就記住要帶多支蚊怕水啦
行山之前同朋友搵咗呢一間森林咖啡作為一日既開始

嘢飲方面叫咗蜜糖海底野,另一杯唔記得左

2020-05-19 486 瀏覽
疫情下要自娛,一定唔少得搵香港世外桃源朋友介紹就一定要黎試一次好似去左外國餐廳咁款有埋車位泊埋車入去食嘢!室外環境好正,不過太熱底下都係入番室內坐!但都好有feel嫁今日太遲去到嘅緣故,已經賣晒想試嘅burger😣最後叫左個雞扒沙律(掛住食無影相😅)、炸魚薯角同爆谷雞炸魚薯角🍟好正常加埋個醬就好食好多!爆谷雞炸得好脆好香口😋可惜呢個組合有啲熱氣,食唔到咁多重中之中手沖咖啡值得一讚👍🏽好香!好濃郁放耐慢慢飲都唔酸!
疫情下要自娛,一定唔少得搵香港世外桃源
朋友介紹就一定要黎試一次
好似去左外國餐廳咁款
有埋車位泊埋車入去食嘢!

室外環境好正,
不過太熱底下都係入番室內坐!
但都好有feel嫁

今日太遲去到嘅緣故,已經賣晒想試嘅burger😣
最後叫左個雞扒沙律(掛住食無影相😅)、炸魚薯角同爆谷雞

炸魚薯角

炸魚薯角🍟好正常
加埋個醬就好食好多!

爆谷雞前粒

爆谷雞炸得好脆好香口😋
可惜呢個組合有啲熱氣,食唔到咁多

Hand  drip  coffee

重中之中
手沖咖啡值得一讚👍🏽
好香!好濃郁
放耐慢慢飲都唔酸!
2020-05-01
炸魚薯角
爆谷雞前粒
Hand  drip  coffee
2020-04-23 683 瀏覽
今日係星期四,特別選擇這個時候去試試森林Cafe, 我們選擇由太和行30mins到小店,天氣剛好涼涼地,而且天陰所以無咩人行(好過行山避疫情,空氣清新,一路上環境優美得不像在香港這城市。回正題,餐廳今日雖是平日又加上疫情,但都有5至6枱客人,不過地方好寛濶,每枱相隔都一段距離,周圍有好多樹,聞到樹葉的陣陣清新。可能客人唔多,今日服務員好有禮貌和熱情,還跟我們有說有笑,同其他食評所說的不一樣。我們選了<磨菇漢堡><安格斯牛肉沙律><手沖咖啡><海底椰熱飲>(正式名稱忘記了)。食物賣相好看,影相一流,漢堡味道都還可以,牛扒係薄牛肉,有港色風味,手沖咖啡就無得選擇咖啡豆,沖出黎色水和味道應該係深炒咖啡豆(如果對咖啡有比較高要求的就不用試了),至於海底椰外觀唔係好似海底椰,有啲似柑桔蜜,味道我朋友就無特別提及了。最後我們還見到有松鼠在機上走出來攞野食,的確會令我們好開心好治療的。總結,環境比食物好,食物比飲品好。如果於非繁忙時間去的話係一個同朋友傾計hea下嘅好地方。

2020-04-23
2020-02-24 1122 瀏覽
這是 Forest Cafe 森森咖啡☕️, 是在大埔林村附近!超適合駕車人士,是免費泊車的啊!而且很多人帶狗狗🐶去啊!去到都很多人,需要等候才可進內!店內有indoor & outdoor! 個人喜歡outdoor的環境!由於太多人關係,burger sold out! 🍔太可惜了!我三點多去到,連其他食物都快sold out!蝦跟雞扒都是最後三份!所以大家要早點去光顧呢!那個蝦同雞扒沙律味道不錯!但我最喜愛是它們的薯角及魷魚鬚!真的超好味👍🏻👍🏻👍🏻而飲品我們就點了橙汁及熱朱古力!希望下次來有burger食啦😛

超適合駕車人士,是免費泊車的啊!
而且很多人帶狗狗🐶去啊!

去到都很多人,需要等候才可進內!

我三點多去到,連其他食物都快sold out!
蝦跟雞扒都是最後三份!所以大家要早點去光顧呢!

那個蝦同雞扒沙律味道不錯!

2020-02-23
2019-12-14 1468 瀏覽
住在新界,你就會知道,香港其實有不少食肆係隱藏在大大小小的鄉村之內。而且,有好多都是 hidden gem,不是識途之人,不是本地人,不懂用心去上網找,絕對不會知道會有這樣的東西存在的。這一天,是難得的一人星期六,要獨個兒前往屯門,為了為汽車加油,我決定取道林錦公路。好食懶飛的我當然想去看看沿途有什麼地方可泊車,也可輕食。然而,互聯網的出現真的能令人不出戶能知天下事,我找到在林村附近有一間很有特色的鄉村咖啡店。這一間名字叫《森林咖啡》(Forest Cafe),的咖啡店,說就是說在林錦公路的路旁,但其實是有少少深入在深山的感覺,不太顯眼的路口,我 miss 了三次才正式找到她。來到,泊好車,就在泊車的位置看著這店子。套用陋室銘的詞句來形容也許不適合了。用諸葛亮的草廬來形容更貼切。再者,我的確是路過了三次,才找到這一間咖啡店的入口。簡陋的平房店子分為兩部份,有一個室內的小小空間。天氣不好時,溫度太冷時,可以在細小的店內空間享用一下。而且,這也就是《森林咖啡》的核心,沖調咖啡的地方及製作食物的廚房,就在這小屋子內。而這一個小屋子,也是一個古物 collection 的地方。店主很喜歡中古時

而這一個小屋子,也是一個古物 collection 的地方。店主很喜歡中古時代的歐洲,也很喜歡音樂。流聲機同膽機的出現,證明店主人是一名音樂發燒友。此外,店主搜羅了不少古董相機做裝飾,令到此咖啡店散發出一種好獨特的文藝色彩。
我坐在外,大多數我人都坐在外。外面的這一個帳幕空間,雖是很簡單,但看得出店主是花了許多心思去建設的。我不清楚店主在那兒找到英國的電話亭同郵筒了,故意帶出少少英倫風,又好符合新界原居民的另一種思鄉情。
下午茶時間,我點了一個雞扒沙律。這一個雞扒,名叫唐人街雞扒。單是這一個名字,加埋店子的擺設,令人感覺到,店主人有好濃厚的英國情懷。以英國的燒汁去配雞扒,以醋來配以新鮮的生菜、紫洋蔥、蕃茄同車厘茄配搭而成的沙律,很有田園風味,而且雞扒肉嫩,份量厚,非常之可口。
在美麗的田園裡用餐,我選了手工咖啡。Hand drip 的咖啡,當然不會有意大利式的那樣濃,但咖啡的香味,咖啡豆的原味道,就能夠充分地在咖啡中散發出來。純咖啡,不用香濃來形容了,用香醇來形容應該比較貼切。
我來的日子,是颱風過後的日子。雖然已經過了成個月,但路上的塌樹都未完全清理好。更何妨,是私人土地呢。店旁停南場有一棵大樹應該因為颱風而倒塌了,幸運地,沒有擊中小店,而且樹倒塌得也幾有藝術感。許多的來客都有少少好奇,來與這一棵倒塌了的巨樹拍照。若這機建在,我相信,這一個空間,的確似在一個位於森林內的空間。
感覺很悠閒慢活,感覺也似開車開到山區某農鄉找到的鄉村茶吧的一樣。

人在野,咖啡在野,《森林咖啡》,是文靜的你,也是野性的你,飲咖啡的好選擇。
2019-11-10 1269 瀏覽
今日同朋友想休閒食下野 傾下計 ,最近大家工作都比較忙 見面時間都比較少,朋友有揸車,甘決左離開煩囂都市,入一入大埔吸收一下新鮮空氣,上網見到森林咖啡好特別,喺林村入面仲要有得泊車, 餐廳有分in /out door ,都幾好,但是因為我選擇左簡indoor ,比入面裝修吸引住想入去影下相, 睇到餐牌吸引住,多選擇,好岩一家大細,幾個朋友聚會,閨密打卡影靚相,拍拖約會都是一個好地方。環境比較清靜,可以舒服傾下計 食下野。
今日同朋友想休閒食下野 傾下計 ,
最近大家工作都比較忙 見面時間都比較少,
朋友有揸車,甘決左離開煩囂都市,
入一入大埔吸收一下新鮮空氣,
上網見到森林咖啡好特別,喺林村入面仲要有得泊車,
餐廳有分in /out door ,都幾好,
但是因為我選擇左簡indoor ,

比入面裝修吸引住想入去影下相,
睇到餐牌吸引住,多選擇,

環境比較清靜,可以舒服傾下計 食下野。