3K
*Sugar*
亞叔態度不敢恭維,食物亦唔見特別
*Sugar*
2023-04-09
關注
聞說香港僅存嘅鐵皮大排檔~決定去根記試下佢地嘅秘製豬扒同雞翼,雞翼有3隻全部剪開一半,就咁睇好似幾大隻😂聽講出前一丁話有得揀味,不過果度除左兩公婆仲有個亞叔,態度真係令你咩都唔會再問佢,坐邊 食咩 餐飲 都唔係咁想同佢講野,仲要一路食住煙~一碗麵餐$44 豬扒係有醃過嘅,但我覺得細塊左啲,雞翼同豬扒都未至於好驚喜,出前一丁亦冇問我要咩味,奶茶完全冇奶咁,唔得👎,好彩我揀忌廉 🙈睇住佢麵係用火水爐煮,豬扒都係石油氣爐炸豬扒同雞翼嘅,其他餸就用返火水爐煎嘅。見食評話世一⋯⋯唔難食都唔特別好食,只係一塊有醃過嘅炸豬扒🤷🏻‍♀️諗住天氣涼涼地試下,價錢同茶餐廳一樣,但係態度唔好又唔特別好食,坐又一定唔會係好坐,咁嘅大排檔真係冇咩必要留低。查看更多
同意:(
2023-04-24
回覆
我都想食有風味嘅大排檔…可惜
2023-04-24
又食🤣
2023-04-04
關注
呢個大排檔已經變成我一個星期去一次食早餐嘅地方,今次捉埋另外兩個朋友去時,可以一次過叫晒雞翼,同埋豬扒,佢呢度啲雞翼同埋豬扒係你叫嗰一刻佢先開始炸,好嘢當然要時間去等啦,大約等咗8分鐘左右,大部份嘅食物已經送到上枱面,而且仲係好熱嘅添,唔多介紹啦。總之一句佢啲雞翼真係炸得好好食查看更多
又去食
2023-03-13
關注
今日有時間再走咗去食根記大排檔,今次叫咗雞翼餐肉同埋煎蛋配公仔麵,一如以往對佢啲食物有期望,雞翼今次分開上。你嗌果下佢就即刻煎俾你。水準完全keep到。我一個禮拜就去食一次。遊山客食到去邊熟客。查看更多
再去食過
2023-02-28
關注
經過上一次試完之後已經深深地愛上咗根記大排檔嘅早餐,於是今朝偷偷地再走落去食多次,今次食嘅唔係佢煮嘅味道,而係佢嘅人情味,點解唔講呢?因為我食完之後買單嘅時候發現冇現金起身,同佢講不如我放低個電話佢撳完錢返嚟贖返佢啦,老闆娘二話不說就話唔使啦,下次嚟先再俾啦。😱今時今日嘅香港好少見到有呢啲咁人情味嘅舖頭,所以今日嘅食評係寫人情味。查看更多
風味大排檔
2023-02-28
關注
今日早餐走咗去深水埗大排檔食就係呢間根記大排檔,佢最出名係生煎豬扒,生煎雞翼,我哋今日叫咗個雞翼出前一丁同埋豬扒出前一丁,豬扒同雞翼你叫咗之後佢會喺你面前即刻煎即刻炸,豬扒炸到啱啱好好Juice,雞翼亦都係煎到好好味。呢度消費唔高,平均每人$50就可以出門口有大排檔嘅風味有人情味,各位經過可以試一試查看更多
閃電五連鞭
全香港 no.1 豬扒王
閃電五連鞭
2023-02-22
關注
everytime i walk by, seeing the dirty water on floor, must not feel comfortable. but actually this may be the hidden pearl in the sea.no service❌no environment❌no good seat❌but very good food✅pork-chop is freshly fried. big size, serve with sweeten saurce. crispy outside, tinder inside.i know girl must dislike this place, must say "咁污糟點坐 / 麻甩佬野唔方好食" they have such discrimination to such places. i dont blame them, but they will never ever taste this best food in their life😠查看更多
福如飯堂
深水埗大排檔既炸豬扒雞翼
福如飯堂
2023-01-21
關注
根記 深水埗 早排唔知睇乜節目話深水埗有間港式大排擋野食唔錯。見呢排天氣涼涼地…就貢去試下。大熱天時真係咪搞…😅😅😅原來位置係愛紋身對面…呢度點公仔麵就一定俾出前一丁…但呢度最特別既係有幾款味你揀…立下眼有原味…海鮮…咖哩…黑蒜。餐牌寫住招牌菜係雞翼同豬扒…無奶油唔跟機。咁就每樣一碗 …麵就要咖哩味(好耐無試過)同黑蒜豬扒同雞翼即叫即炸…熱辣辣豬扒都幾鬆化…味道都唔錯雞翼就好貼心剪開左方便食…味道都係唔錯麵就煮得唔錯…al dente😂😂😂但杯奶茶就真係麻麻地不過黎大排檔主要食下風味…可以一試查看更多
+ 1
hahahaV4
十個有九個客人都會食嘅秘製豬扒😊
hahahaV4
2022-09-18
關注
根記大排檔係奶茶、咖啡、 奄列、多士、公仔粉麵、小食專門店, 午市仲有幾款碟頭飯畀大家揀,冇其他有小炒、海鮮等等嘅入鋪大排檔, 而係全香港寥寥可數,真係喺路邊嘅大排檔,只係做早午下午茶。😊呢度最出名嘅就係秘製豬扒,十個客九個客人都會點。 醃豬扒嗰陣時加入少少嘅薑汁能夠更加帶出豬肉嘅味道,唔會腍唔會太硬有啲口感。 😋麵底一律提供出前一丁嘅公仔麵,基本上你要咩味道嘅佢哋都會有,所以就可以按自己要求揀自己鍾意食到嘅湯底夠曬特別。😁查看更多
Tina yu
必吃根記
Tina yu
2021-07-24
關注
任何麵食套餐,麵和主菜都要配合得好!試過其他茶記豬扒好食,但麵生骨,有時甚至成個麵形仲喺度,離晒譜😰好鬼鍾意佢個檔!貼地(香港紥根大排檔)根記,麵質軟硬度拿捏得啱啱好!雞翼丶豬扒都超水準!食過就返唔到轉頭!佢哋要開分店啦!19區都要有唔該🙏🙏🙏查看更多
大食懶648
夠晒市井嘅大排檔
大食懶648
2021-03-21
關注
食過咁多地方嘅炸豬扒!個人最愛就係呢間根記!炸得香口同有咬口!感到係兒時食過嘅味道!仲可以自選各款出前一丁!豬扒真係腌得非常入味!同其它D冇味豬扒完全不同!配埋個水滾麵靚嘅一丁,配大可樂都只係$39!凈食豬扒$19!真係好滿足查看更多
炸豬扒
foodmeameah
可能係全香港最好食嘅豬扒飯
foodmeameah
2020-11-14
關注
講到全香港最好食嘅茶記style炸豬扒,我真係數唔到有邊幾間,因為只得根記。與其話佢係一間大排檔,應該話佢係一間茶檔比較貼切。 一個用鐵板架起嘅路邊小屋,兩個歷盡風霜、 實務實幹嘅石油氣爐頭,配合一個對用具及出品瞭如指掌嘅老闆兩夫婦,加幾個用心工作嘅伙記,成就左天下第一豬扒嘅誕生。呢度嘅豬扒有咩好?冇嘅,只係肉比人嘅多汁嫩滑d、炸出嚟比人地嘅皮脆香口d、底味比人地醃得足又唔會過咸dd... 就係點計都比人地好dd就夠喇。要知呢件豬扒嘅原材料唔係貴野,而做到你叫我如果唔知嘅話喺度比150蚊叫個炸豬扒配沙律我都覺得物超所值嘅話,呢塊豬扒必定經過精心計算、實踐、反複修正而做出嚟。因為係open kitchen 嘅關係, 你會見到員工醃肉時非常認真落料非常足嘅同時,你又見到老闆用熊熊烈火去炸,調教火喉嘅功夫真係恰當好處,順帶一提唔想食飯佢重有一系列嘅出前一丁畀你揀包保啱你口味,而佢煮嘅一丁又係另一杰作,可以用碗碗都可以煮到好Al Dente嚟形容。如果得閒行過可以一試,想君定必難忘,然後經常返桌。查看更多
招牌豬扒飯加煎蛋
不是一般人吃
2019-05-29
關注
之前工作的時候,都間中會來到這個排檔,因為這個排檔的豉油豬扒,豬扒不會醃到完全沒有肉味,或者太林完全沒有咬口。以往工作時間前來午餐,通常都會叫豉油汁豬扒蛋飯,豉油輕微甜,不會太鹹,豬扒輕輕煎炸過,非常之香口。這是下午茶時間左右,應該三四點,可能由於星期六日,餐廳都人流不多,而且都開始陸續收拾起來,讓晚上的時間旁邊飯店可以早一點準備。豬扒蛋麵,豬扒還是肉肉的質地,有點兒炸過的香脆,但是豬扒味道保留口感:),不會顯得完全沒有味道;但即使沒有醃到很林很軟,豬扒保留少許肉味,黏骨部份,通常質地像最為美味。凍檸茶,冰不多,茶味濃,檸味香。這些茶檔,才是本土文化,那些遊客,看那些什麼小紅書,或是什麼介紹,都介紹翠華茶餐廳,還是什麼民豐餐廳,根本,我在小時候,都從來未聽過什麼民豐餐廳,這些地道茶檔,才是值得保留的文化。查看更多
+ 2
liushomeming
有誠意的大排檔
liushomeming
2019-01-26
1K 瀏覽
關注
今日約人去深水埗, 行經此大排檔有點肚餓,因為只食了早餐, 在檔口徘徊了一陣, 有位女士走過來, 相信應該是大排檔的檔主, 嗰時已差唔多下午五點, 佢同我講五點收舖, 我本想離開之際, 檔主問我係咪要食嘢, 仲話會整埋我嗰份先至收工, 咁有誠意我就即刻叫咗碗餐蛋麵, 碗麵係即叫即整, 煎蛋新鮮煎起, 並不是煎起咗擺咗好耐嗰種, 麵底係普遍用嘅大光麵, 三塊餐肉加一件煎蛋, 已經算係落足料, 佢哋一邊執拾檔灘, 讓我食完先至收工, 經營大排檔有此服務水準, 其實都好難得。查看更多
午餐肉煎蛋麵
katie_hui
不錯
katie_hui
2018-12-31
關注
朋友帶我黎呢度食野,之前經過都無真正坐低食。今日就試下先。不過黎到大排擋就要唔好期望地方太過整潔之類,主要食物好食就得。我點左雞翼蛋面,而湯底就揀返最原始既麻油味。出面好少地方可以比人揀,但呢度都幾特別。雞翼幾香口,應該似醃左幾耐。蛋同面就無特別,正正常常。查看更多
隨時日在遠飛 難捨棄
2017-12-12
1K 瀏覽
關注
剛好在這一陣子光顧了根記與蘇記,兩間深水埗茶檔🥢,可以一併打篇食評。幾年之前花園街的乾貨排檔大火,令到很多排檔都已經燒毁,然之後換成新的排檔。而深水埗有些排檔食肆,亦都結業,有些成為了商店,這種本土的地道排檔,的確越來越少。有報道曾指,根記大排檔四十年代已屹立石硤尾街,是全港歷史最悠久的大牌檔之一😯。以往,去過中環數間大牌檔(鮮茄牌檔、奶茶牌檔、糖水排檔),都不太滿意😩。其實,想深一層,可能只因大家都太過目標為本,本著去嚐「只應天上有」食品的心態,迢迢千里跨區🚇🚃探訪茶檔,當然容易失望,如像我這般,路過嚐嚐,可能又別有體會。又原來,據說本港只剩廿多間大排檔,主要在中環、石硤尾、深水埗區,故此,在深水埗區工作,不用交通,便可在此類茶檔用膳,方便快捷,憶舊情懷,嚐茶品茗:)。我發覺,其實,隨着連鎖店鋪進駐本土地區,就連荃灣、深水埗、土瓜灣、長沙灣,都見到很多地區也有的連鎖餐廳,連細細間的餐廳也好像越來越少。這個時候,應該更加要珍惜茶檔,因為畢竟,這種茶檔,衛生環境可能比較差,而且會有人在旁邊吸煙,商業為重的社會,可能很快會把這種餐廳趕絕🤔。某天,又獨自走到附近,為免重複吃過的東西,幾次也只經過這間店舖,再在網上看看,據稱豬扒比較著名,便坐下一試。看食評以及餐牌,好像比較出名的都是豬扒麵啊,沒有什麼人會吃飯,但是由於是一頓午餐,還是堅持叫了個飯。據說是秘製豬扒,就嚐嚐有沒有什麼特別🤔。底下的豉油汁,的確有點兒甜香,但與煲仔飯豉油不同,:)甜味較強,送飯的確一流。豬扒的份量不算少,一大塊剪開了,這樣的賣相更加好,因為如果一大碟都是剪開了的豬扒,就像碎屍案一般的豬扒,有時你會覺得,其實會不會是幾塊不同的豬扒放在同一碟飯上面。豬排份量,大概有一塊半左右,外面沾上薄薄一層生粉,然之後輕輕炸了一下,令到外皮薄脆,而內裏的肉也不算太過乾。雖然午餐的餐牌上,只寫有芙蓉蛋飯、秘製豬扒飯,但是我詢問一下,阿姐也說,可以要豬扒加隻煎蛋。這就是餐廳應有的服務,我肯付款,加隻蛋有多困難?但是,本港就是很多餐廳,餐牌設定了,就絲毫不得更改,非常死板,不會靈活處理。你看,我這碟飯,加隻煎蛋之後,立即吸引多了,將煎蛋放在飯上,切開,蛋黃汁流到飯上,以蛋黃撈飯,真是男人的浪漫,場面治癒茶走。餐廳的杯,竟然用了有耳的不鏽鋼杯,而不是用透明的膠杯。因為我覺得如果用透明膠水杯,看到裏面的奶茶比較深色,而下面的煉奶較淺色,賣相更加吸引,喝茶走其中一樣美好的事情,就是看到兩截色。畢竟,街上煮食,使用石油氣還是有點危險,理論上遲早會盡清排檔。趁着這些查到還未完全倒閉,就趁早來吃了。而這條街的確是街邊檔的天堂,晚上,旁邊會有天祥飯店,對面還有鼎鼎大名的愛民生。如果你問我,根記與蘇記茶檔正面對決的話,我會比較喜歡根記。查看更多
+ 6