2017-04-20 482 瀏覽
每次去完朗豪坊後,我都會很自然走去林昌記買些魚蛋或其他東西吃,儘管今天時間有點趕,也無阻我去購買慾。我看見林昌記竟然推出了牛丸,我蠻有興趣的,不過還是留待下次與朋友一起吃,以免她說我不等她一起嚐嚐。😂 是次吃久違的金蛋,金蛋一直是我喜愛之一,也是林昌記的招牌,那不變的香酥金黃的外表,沒一般的油炸那麼油膩,只有讚不絕口的香口感。魚蛋魚肉味濃郁,加上彈牙無比的質感,難怪甚麼時間都人山人海光顧這裡的魚蛋製品。
2017-03-28 446 瀏覽
自從有似放LUNCH去左買黎做小食之後,就每次經過都要有心癮甘一定要去買黎食。因為魚旦真係好好味,魚旦彈牙,醬汁又夠香,雖然魚旦黎講係有少少貴,不過好食就唔計啦!!
2017-02-21 660 瀏覽
偶遇林昌記 -- 當日自己途經旺角店,眼見門外排長龍,原來是一間魚蛋專賣店。好奇心驅使下,我亦要排隊一試。已經晚上七點,一會便要吃晚飯,故只選了$10七粒(細)魚蛋輕嘗。落單的店員都有很禮貎,而且眼見店內的店員不斷用心製作,感覺得別嚴謹。約十分鐘後,魚蛋終放到手。外表雪白,入口十分彈牙、腍滑、魚鮮味十足,而且沒有一般街邊炸魚蛋的油膩感,少油。真係好特別,大讚~點餐後,發現店內廣告有另一美食--金蛋。是炸魚蛋吧! 很多食客選擇金蛋,下次我也要來一份此刻上網找查此店食評,原來四間分店均是零負評。 WOW,真係值得推存的本港特式小舖。

2017-02-11
2017-02-07 545 瀏覽
新年假後上班確實是件痛苦的事, 上班腦海一片空白, 下班當然精力充沛, 餓肚子的我路經這家魚蛋店, 聽朋友說這家店的魚蛋非常了得, 一嚐必定愛上, 所以叫個招牌魚蛋嚐嚐。這裡除了售賣魚蛋之外, 還有其他小吃, 我叫了一個原味的, 加了秘製辣椒油, 老闆說放多點辣椒渣一齊吃會更香, 本來我也是愛吃辣的, 所以我加多了一點想不到果然名不虛傳, 魚蛋口感非常彈牙, 而家質感滑而不鞋口, 魚味很重, 吃起來一點也沒腥味, 重點是辣椒油真的如老闆所說的很香, 一齊吃真的挺惹味, 香味比辣味更多, 所以怕吃辣的人也吃得了

2017-02-01 555 瀏覽
放工黎旺角買野見到呢間小食店有人排隊係only賣魚蛋😳一間小店專買一類野就feel到好唔簡單跟前面個個人叫金蛋試下😏佢個粉漿好特別香脆又唔厚食落脆得黎又食到本身魚蛋既口感而個魚蛋彈牙又juicy 無被炸乾到加埋個辣醬好出色食得出係粒好有熱誠既魚蛋😂高出面個d粉漿無口感淋bet bet魚蛋幾百班
放工黎旺角買野
加埋個辣醬好出色
食得出係粒好有熱誠既魚蛋😂
高出面個d粉漿無口感淋bet bet魚蛋幾百班

2017-01-27 515 瀏覽
下午在旺角朗豪坊閒逛了一輪,之後南下油麻地,向駿發花園電影中心方向進發。途中經過砵蘭街,曾經被稱為以風月場所眾多聞名的砵蘭街,現在隨着朗豪坊出現,景況一下子被改變了不少。雖然不敢講風月場所完全消失,但至少不會隨街都是風月場所霓虹光管招牌,一片污煙瘴氣的樣子。砵蘭街不再龍蛇混雜,沒有大量流鶯兜搭途人,沒有黑社會明目張膽在街頭生事作亂。「林昌記」是有名的魚蛋專門店(但其實旺角有不少賣魚蛋的小食店),如果不是另外有賣「牛魔王牛丸」的話,我真的會以為「林昌記」獨沽一味只賣魚蛋,沒有其他菜式的「魚蛋專門店 。此外,如果不是認真看看「林昌記」店頭介紹的話,我也不知道「林昌記」其實源自深水埗桂林街的魚蛋老店。不過看店內的餐牌和廣告,都可以肯定「金蛋」油炸脆皮魚蛋,才是「林昌記」的鎮店之寶。雖然「林昌記」「鎮店之寶」金蛋,要付二十元價錢才得到十一粒「金蛋」這麽少,但是如果「金蛋」真的做到皮脆肉軟的話,要我給區區二十元,又算得上甚麼?試食後我一直懷疑,究竟「林昌記」的「金蛋」用了什麼材料,來製造它的黃金鬆脆外皮?「金蛋」的外表,蛋皮脆中略帶一點點鹹香,而肉裡的魚蛋肉,則彈牙中仍有少許温熱。後來我再加了些

金蛋
後來我再加了些少,店內附送的泰式甜辣醬。這些泰式甜辣醬,我以前在泰國菜館經常都會用它來點泰式蝦餅或春卷吃,估不到現在卻用來點「林昌記」的炸金蛋來食。泰式甜辣醬的味道辣中略皮帶些少甜味,泰式甜辣醬用來點炸物來吃,味道甜辣之餘又十分開胃。

「金蛋」雖然還未算新鮮炸起熱辣辣那種滋味,但温度起碼未至於太冰冷,口感尚算温暖,我就認為「林昌記」的炸蛋已經過關,下次還可以再幫襯。
2017-01-20
15 分鐘 (外賣自取)
2017-01-18 326 瀏覽
魚蛋貴為香港小食之最,聞名中外一有外國朋友黎香港,第一時間就係去食 Fishball 而識食一定要識食林昌記!林昌記宜家已經開左幾間分店,而每間分店既質素都保持得好好!今次就帶朋友黎到旺角分店位置係後街,人流唔多我個人認為食林昌記要先試佢個原味,因為原味先可以食出老闆對魚蛋既認真!原味魚蛋白魚蛋粒粒自家製造,賣相雪白無瑕,入口彈牙!又有陣陣魚味,魚蛋係口到彈下彈下,最後仲彈到成口都係魚肉既鮮甜!絕對足料有誠意!唔係食粉咁簡單,要靠咖哩、辣油等救命!不過,如果想係平靜既生活加一d 刺激感,都可以加入自製的辣油,辣油經過特製、同魚蛋係相輔相成,唔會有一邊搶風頭!真是天衣無縫埋單10蚊7粒魚蛋
魚蛋貴為香港小食之最,聞名中外
一有外國朋友黎香港,第一時間就係去食 Fishball
而識食一定要識食林昌記!
林昌記宜家已經開左幾間分店,而每間分店既質素都保持得好好!
今次就帶朋友黎到旺角分店
位置係後街,人流唔多
原味魚蛋
!唔係食粉咁簡單,要靠咖哩、辣油等救命!

埋單10蚊7粒魚蛋
2017-01-15
原味魚蛋
Jan 2016🍴林昌記🍴地址:旺角砵蘭街147至149號祥興樓地下☆金蛋☆💲2⃣0⃣(11粒)金蛋,即係炸到金黃色既魚蛋老闆超超超好人,見我抽住好大袋野,主動問要唔要塑膠袋裝住😁我本來淨係落左辣椒醬,老闆介紹話點泰式甜酸醬個味道會夾d,叫我試下啦~然後幫我浸左成粒金蛋落d醬到😂同係龍津叫佢比多d醬同多枝竹籤都西你面/唔睬你既情況下,簡直係天堂同地獄既待遇👍👍.老闆叫我加酸甜醬時都有補充“隨你啦”然後建議我加少少係旁邊,而的確,金蛋加酸甜醬係夾d既😋好味:😋😋😋😋😶(4/5)炸金蛋熱辣辣,外皮脆,內裡則係彈彈白魚旦😋好香口抵食:😋😋😋😶😶(3/5)計起來,接近$1.9/一粒,街邊魚蛋舖黎講唔係平民價,不過值得試下🙂白魚旦/咖哩魚蛋$20有16粒,抵食d😋
Jan 2016

🍴林昌記🍴
地址:旺角砵蘭街147至149號祥興樓地下
金蛋
☆金蛋☆💲2⃣0⃣(11粒)

金蛋,即係炸到金黃色既魚蛋

老闆超超超好人,
見我抽住好大袋野,
主動問要唔要塑膠袋裝住😁

我本來淨係落左辣椒醬,
老闆介紹話點泰式甜酸醬個味道會夾d,叫我試下啦~
然後幫我浸左成粒金蛋落d醬到😂

同係龍津叫佢比多d醬同多枝竹籤都西你面/唔睬你既情況下,
簡直係天堂同地獄既待遇👍👍
老闆叫我加酸甜醬時都有補充“隨你啦”
然後建議我加少少係旁邊,
而的確,金蛋加酸甜醬係夾d既😋

好味:😋😋😋😋😶(4/5)
炸金蛋熱辣辣,外皮脆,內裡則係彈彈白魚旦😋好香口

抵食:😋😋😋😶😶(3/5)
白魚旦/咖哩魚蛋$20有16粒,抵食d😋

2017-01-06
2016-12-26 281 瀏覽
其實之食過好多次,但都無食過咖哩味,因為原味既白魚蛋本身或者加佢啲辣椒油都好好味,所以無特別試其他~但今日都係要試下咖哩味~試下發掘下新天地~味道其實好食過普通街邊野啲啲,咖哩味唔突出唔濃厚~不過魚蛋依舊超爽超彈牙😋都叫幫手加番啲分,不過下次都係食番原味😅

2016-12-26
2016-12-19 238 瀏覽
夜晚臨上堂前買嘢食醫肚,林昌記我平時都只係食原味魚蛋,但戒口戒咗幾日,口淡淡,好想食啲香口嘢,跟住就叫咗碗金蛋,食第一啖好surprise咁好味!我開頭以為佢味道應該係同煎釀三寶啲炸魚蛋差唔多,但原來唔係囉!佢外層炸皮勁薄,口感同味道直情係椒鹽豆腐果層薄皮,同佢哋嘅招牌魚蛋勁夾!淨食已經好好味,點埋泰式酸辣汁又有另一番風味,總之點唔點汁食都咁正!我諗我可以一次過食幾十粒!😂
2016-12-14
5 分鐘 (外賣自取)
1K
2016-12-19 177 瀏覽
收工有咩做?梗係醫肚,本來行緊去食豬骨粥,不過經過林昌記,魚蛋控點都要食番兜。香辣魚蛋(大) $20/16粒廿蚊有16粒真係好鬼抵食,魚蛋都係潮州式白魚蛋~香辣魚蛋就係原味魚蛋再由客人自己加上辣油。魚蛋真係好彈牙,唔係講笑!老闆(?)仲話最近有將魚蛋輕輕炸過,所以魚蛋睇落冇以前咁光滑,似月球表面,所以食落皮脆脆地。魚蛋有魚味,冇渣流灘。而香辣就唔屬於好辣,不過的確係好香。老闆(?)好好客!見我地對啲牛丸有興趣,好大方送左4粒連埋牛骨湯俾我地試下~牛丸都堅好食,下次會自己俾錢食,順便食埋咖喱味魚蛋。
香辣魚蛋(大) $20/16粒

廿蚊有16粒真係好鬼抵食,魚蛋都係潮州式白魚蛋~
香辣魚蛋
香辣魚蛋就係原味魚蛋再由客人自己加上辣油。

魚蛋真係好彈牙,唔係講笑!

香辣魚蛋
魚蛋有魚味,冇渣流灘。

而香辣就唔屬於好辣,不過的確係好香。

牛魔王
2016-12-17
$20 (宵夜)
牛魔王
魚蛋,幾蚊串,係我M佬掃街必食嘅特色小食。好記得以前食過最好正嘅魚蛋係香港仔嘅謝記山窿魚蛋,加埋佢嗰條即炸魚片,真係正到無朋友。自從佢執咗之後,就好耐無食過令人叮一聲嘅魚蛋,直至我哋嗰日同班friend食咗旺角林昌記魚蛋。成間鋪頭就係賣魚蛋,餐牌寫住有三種口味: 原味,辣味同咖喱味。來佢哋係原味魚蛋,而辣味就係自己落自家辣椒油。魚蛋咬落去好彈牙,好香魚味。辣椒油辣得嚟又無遮到陣魚蛋香味,正!!!同老闆傾傾下,發現原來林昌記就係之前喺桂林夜市日賣十萬粒魚蛋嘅無名氏魚蛋檔,我記得嗰次要排成半個鐘先買到。林昌記魚蛋粒粒都係自家製,而且真材實料,八成都係由魚肉整成,得兩成麵粉,所以食落好香魚味,質地係爽口彈牙。相比之下,出面街嗰啲魚蛋麵粉多,魚肉少,質地淋身。除咗餐牌上嘅三款, 原來仲有兩款隱藏食品,而且我哋覺得比魚蛋仲好味,大家下次去記住嗌。第一個係黃金角。就咁睇嗰名都估到係炸,而且係炸到金黃色,好香口。一碗兩款,一厚一薄,厚身比較有咬口,魚味重啲,不過兩隻其實都好正!! 大家鐘意嘅話可以落辣椒油,不過會令到佢地淋咗,所以老闆建議唔好落。第二個係金蛋。類似黃金角,係將魚蛋炸過。不過佢無黃金角

黃金角
第二個係金蛋。類似黃金角,係將魚蛋炸過。不過佢無黃金角炸得咁勁,食落無咁熱氣,而魚蛋中間心仲係好juicy!!!
金蛋
林昌記魚蛋真係真材實料,食到有魚味魚蛋!!!!! 如果有興趣嘅話,大家仲可以買生嘅魚蛋返去打邊爐。除咗旺角店,大家仲可以去尖沙咀尖東店。
2016-10-20
$30 (其他)
2016-11-30 274 瀏覽
這裡的金蛋同咖喱魚蛋都好吸引,因為健康關係還是選了最原始的原味魚蛋。這裡的白魚蛋好有魚味,店家提供多款辣油,豉油同沙律醬讓顧客自助添加。還是健康關係所以沒有加調味。就這樣直接食已經有味好味道。還買了兩包冷凍魚蛋回家煮,廿蚊包。

還買了兩包冷凍魚蛋回家煮,廿蚊包。
2016-10-14 503 瀏覽
因為超多野拎住,好唔方便,不過林昌記魚蛋細細杯,夠輕便,買番杯食就最岩。本身想食黃金角,但賣哂😢第一次夜晚買唔到。最後叫左一半咖哩,一半原味,再加幾羹呢度秘製辣椒油😍已經令我好滿足。魚蛋即製,白滑彈牙,魚味十足,辣椒油並唔太辣,食落有啲似xo醬,咖哩口味惹味,而且冇蓋過魚蛋魚味,值得一食。

2016-10-04 384 瀏覽
這魚旦也實在是太好吃了吧自從食左林昌記魚旦後,佢係我心目中係一哥既地位魚旦係又爽口又超級彈牙 ,加埋林昌記秘製既辣椒油係無敵好食到我買左一支辣椒油個辣椒油唔係好辣,真係岩哂唔係好食到辣既朋友仔呀
這魚旦也實在是太好吃了吧
自從食左林昌記魚旦後,佢係我心目中係一哥既地位

魚旦係又爽口又超級彈牙 ,加埋林昌記秘製既辣椒油係無敵
好食到我買左一支辣椒油
個辣椒油唔係好辣,真係岩哂唔係好食到辣既朋友仔呀