2017-02-05 626 瀏覽
夜媽媽同老友記搵野食,行下行下好自然咁行左黎林園...老友記肚餓就叫飯食,香茅豬扒飯加蛋,我食個生牛肉檬粉,加個豬紅韮菜同油菜!香茅豬扒飯佢伴碟個蔥油係重點重點,好咸香好惹味,淨食佢都送到飯啦,豬扒比較乾身但個量都唔孤寒,太陽蛋吉穿佢蛋汁撈飯 生牛肉檬粉湯底都幾甜,牛肉唔算多,檬粉淋身比較散,但味道都ok豬紅韮菜豬紅韮菜上面淋左啲汁,所以最上面果啲好咸,韮菜唔老唔痴牙油菜(菜心)烚到好淋好淋好淋,冇牙都食到
夜媽媽同老友記搵野食,行下行下好自然咁行左黎林園...
香茅豬扒飯
佢伴碟個蔥油係重點重點,好咸香好惹味,淨食佢都送到飯啦
,豬扒比較乾身但個量都唔孤寒,太陽蛋吉穿佢蛋汁撈飯

生牛肉檬粉
湯底都幾甜,牛肉唔算多,檬粉淋身比較散,但味道都ok
豬紅韮菜
豬紅韮菜上面淋左啲汁,所以最上面果啲好咸,韮菜唔老唔痴牙
油菜(菜心)
烚到好淋好淋好淋,冇牙都食到
林園甜品粉麵小食位於大圍,近火車站。睇佢個店名就知依度嘅食物有好多種類,有甜品丶粉麵飯同小食。佢係一間小店,環境衞生比較大排擋式,所以價錢亦都親民。粉麵飯主打嘅越式,我地叫左越南生牛河同雞翼河,正常一般,湯底唔算好濃。另叫左個春卷,幾好食,夠脆,入面都幾多料~甜品方面叫左椰汁粟米西米露,因為依款唔係度度有。粟米味好香濃,一D都唔稀,好足料,味道似飲緊好濃嘅粟米湯。環境氣氛: ★★☆☆☆食物質素: ★★★☆☆服務態度: ★★☆☆☆

環境氣氛: ★★☆☆☆
食物質素: ★★★☆☆
服務態度: ★★☆☆☆
2016-12-03
2016-11-19 471 瀏覽
OK好味,但係服務態度太差,叫極「唔該」都冇人理,叫左差唔多6,7次,先有嘢食。圖片話香茅豬趴蛋春卷套餐36,上左之後又話冇蛋,要加錢先有。但係份量好少,唔係好抵。
2016-06-24 689 瀏覽
依間鋪頭係位於大圍既小店,係足球場附近,有唔少球友打完波黎食個飯,飲下鋪頭自家製既酸梅湯解渴林園甜品粉麵小食 我就最中意食佢地啲越南野炸春卷係即叫即炸,保證脆卜卜佢地其實越南野都好好而且好平😋🤑

林園甜品粉麵小食
炸春卷
我就最中意食佢地啲越南野
炸春卷係即叫即炸,保證脆卜卜
佢地其實越南野都好好而且好平😋🤑
炸春卷
2014-06-18 767 瀏覽
 天氣咁熱的確想坐在冷氣餐廳裡吃過快飯只係又記得朋友話好值得來試下這裡平靚正既越式粉面就捱著熱還是進來食身邊的兄弟似乎討厭我帶了他來到又熱又無咖啡飲的鬼地方哎呀 come on 有美相伴, 夠啦, 哈哈我叫了香茅牛肉撈檬, 大熱天時食凍檬都好爽既,加左少少"酸汁" (其實我唔知那樽叫甚麼汁, 哈哈) 已經好夠味牛肉唔un呀, 但就唔算好好味囉!佢呢, 就本來想跟我叫鮮牛肉, 但就想叫鮮牛肉, 不過原來鮮牛肉係唔可以撈檬上, 哈哈, 佢馬上又魯魯嘈嘈地complain了我笑著說, "叫香茅豬扒啦, 鬼! 最出名咖!"佢應該係好想拉我出去轉場, 但見到我開開心心的樣子, 佢都係局住叫了豬扒我們交換了牛肉和豬扒,的確牛肉無豬扒咁好味喎!不過我覺得都好有越式風味既$25一碗, 女仔來講都好夠佢就肯定唔多like, 見佢五分鐘就食完, 睇住我把花生碎潑開再慢慢品嘗, 我就樂在其中, 佢就想快快閃人哈哈搞到本來想叫多碗我至愛的綠豆沙(十蚊雞咋), 都唔敢再叫啦馬上離開這個熱辣辣的地方陪佢轉場飲咖啡下次還是找個有耐性的朋友來食過哈哈~
 天氣咁熱的確想坐在冷氣餐廳裡吃過快飯
只係又記得朋友話好值得來試下這裡平靚正既越式粉面
就捱著熱還是進來食

身邊的兄弟似乎討厭我帶了他來到又熱又無咖啡飲的鬼地方
哎呀 come on 有美相伴, 夠啦, 哈哈

我叫了香茅牛肉撈檬, 大熱天時食凍檬都好爽既,
牛肉唔un呀, 但就唔算好好味囉!

佢呢, 就本來想跟我叫鮮牛肉, 但就想叫鮮牛肉,
我笑著說, "叫香茅豬扒啦, 鬼! 最出名咖!"

我們交換了牛肉和豬扒,
的確牛肉無豬扒咁好味喎!

不過我覺得都好有越式風味既
$25一碗, 女仔來講都好夠

我就樂在其中, 佢就想快快閃人
哈哈
搞到本來想叫多碗我至愛的綠豆沙(十蚊雞咋), 都唔敢再叫啦
馬上離開這個熱辣辣的地方陪佢轉場飲咖啡

下次還是找個有耐性的朋友來食過
哈哈~
2014-06-16
  • 香茅豬扒凍檬
2013-06-25 587 瀏覽
六月上旬•陰天飯局前,胃不太舒服,想先吃點甜食。行了幾條街,來這裡。要了碗椰汁粟汁,其澄黄的顏色令我想起「地滿」,味道就更「地滿」。加入罐頭椰汁,鹹鹹的有椰香,不致太難吃。結果也吃不完,都說胃不舒服。
六月上旬•陰天

飯局前,胃不太舒服,想先吃點甜食。行了幾條街,來這裡。

結果也吃不完,都說胃不舒服。
  • Homemade radish cake
2013-06-17 395 瀏覽
最近不停的進出大圍辦理公務,從而給予自己有更多機會過來這區覓食....一直很想試一下這裡的平價越式河粉。趁今天途經火車站時行過,就過來吃一碗....很奇怪的,這裡除了有越式河粉及小食如香茅豬扒雞翼供應外,竟然還有港式的雲吞魚蛋及一系列車仔麵小食如豬皮豬紅及蘿蔔等點吃....實在給人有種不倫不類的感覺....吃過主食後,店內還有綠豆沙、豆腐花等甜食等着你來點....嘩....真是包羅萬有....預計不會只吃一碗東西便算,所以只要了一份小份量的越式生牛河來打打底。看賣相好像挺對路的...跟着呷一口湯,熱度是不太夠,由此也已打了個大折扣了,再加上牛骨的鮮香是全然欠奉的,喝出來是猶如在嚐味精水一般;牛肉呈微嫣紅,浸在"暖"湯內要花多些時候才能放心吃下肚。咬落雖嫩熟無渣但卻味如嚼臘,令人乏味。唯一能帶來些刺激的,便是灑在牛肉面上的那一小撮黑椒....更讓人沮喪的是連最基本的生洋葱及香菜也沒有....這一碗東西嚴格上只能稱之為牛肉河而絕非越式風格的...另加一碟的大雜餸。內裡有兩小顆只像在吃粉團的所謂魚蛋、淰爛無味的豬皮以及同樣淡而乏味的蘿蔔 (它唯一的好處是炆得夠淰而沒甚渣)。所有餸菜的味道就只

...
另加一碟的大雜餸。內裡有兩小顆只像在吃粉團的所謂魚蛋、淰爛無味的豬皮以及同樣淡而乏味的蘿蔔 (它唯一的好處是炆得夠淰而沒甚渣)。所有餸菜的味道就只來自最後加上的一小匙的所謂沙嗲汁,入口既不香也不辣....最後出來的效果自然是糟糕得不得了....
吃至人大皺眉頭
...oh my god....我想唯一的賣點,就只有"便宜"二字而已...

2012-12-14 267 瀏覽
開店已超過20年歷史, 很久沒經過, 難得今天可以舊地重遊。一於 tea 壹 tea 回味一下試豬手粗麵 及 咖哩魷魚豬手起骨一片片, 豬手皮食落有骨膠元感覺, 粗麵欠彈牙, 但仍可接受。不得不提就是供應食麵用的荔枝醋, 市面不是太多地方有用此醋。咖哩魷魚己不及當年了, 咖哩味雖然不錯, 但魷魚本身可能貨源問題, 食落魷魚發脹及不夠入味, 有點像咖哩還咖哩/魷魚還魷魚的感覺 。豬手麵可以再試....魷魚就不要客氣

回味一下試豬手粗麵 及 咖哩魷魚
豬手麵可以再試....魷魚就不要客氣

2012-12-02
2012-04-28 68 瀏覽
三月中旬‧有雨在附近活動,離開的時候來這裡吃個甜品才回家。要了椰汁粟米,西米及粟米甜甜的,粟米也有咬口。可惜椰汁下得不太夠多,如果多一點鹹味去吊起甜品的甜美,更好。十元有找,划算。其實這裡有好些越式食物也很不錯的。
三月中旬‧有雨

在附近活動,離開的時候來這裡吃個甜品才回家。

其實這裡有好些越式食物也很不錯的。
幾便宜
宵夜
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
幾便宜
2011-09-01 202 瀏覽
我以前o既對面返學,所以阿媽成日帶我lai 食!雞絲扎肉河,河粉好滑,會落d黑椒粒吊味,我好鍾意食,佢d河粉係幼身ga,我覺得咁多年,至少22年la,都係咁好食,唔知d街坊有冇同感係ar,黃色果d真係綠豆lai ga,係去左衣o既綠豆,仲有d西米,都食我最鍾意食.林園仲有好多野好食,你地見到牆上紅色o既價錢牌,由以前keep到宜家ga la,佢係我o既回憶!

我以前o既對面返學,所以阿媽成日帶我lai 食!
雞絲扎肉河
雞絲扎肉河,河粉好滑,會落d黑椒粒吊味,
椰汁綠豆

佢係我o既回憶!
2011-09-01
雞絲扎肉河
椰汁綠豆
  • 總之我一定揀河粉所有甜品
  • 尤其焞蛋.....
2011-07-08 163 瀏覽
我和男友耐唔耐都黎呢度食dinner,因為有時天氣熱,無胃口食飯,就想起呢度既凍檬,酸酸地,幾開胃ga!! 今日例牌order咗粉果,呢度既粉果皮好QQ,未試過喺出面食過更好味 ; 香茅豬手凍檬,一片片的,似食緊燻啼咁,凍凍地,酸酸地,爽ar ; 香茅豬扒飯加蛋,塊豬扒熱辣辣,都幾大塊,而且幫你cut開一條條,方便食,隻蛋係太陽蛋,整難佢,d蛋汁流出,加埋伴碟既蔥油,撈埋d飯一齊食,yummy!!
2011-07-07
收工回到大圍已是下午五時, 肚子又餓, 正想找些吃的, 四圍走走, 來到積福街的盡頭, 林園甜品粉麵小食店, 此店從未幫襯過, 抱著一試的心態, 來一個下午茶吧。入到店內, 店子不大, 簡單的裝修, 一貫街坊小食店的格局, 看看餐牌, 有多款小食及粉麵, 我只點一碗腐竹雞蛋糖水 ($8), 及兩件蘿蔔糕 ($6)。糖水好快送來, 凍食, 腐竹好滑, 呷一口, 透心涼。蘿蔔糕即叫即煎, 而且還是自家製作呢, 大大塊, 點些辣醬一起食, 十分美味。$14 一個下午茶, 抵食, 以後也要多多幫襯。
一試的心態, 來一個下午茶吧。

$14 一個下午茶, 抵食, 以後也要多多幫襯。

餐牌
煎蘿蔔糕
腐竹雞蛋糖水
2010-08-21
餐牌
煎蘿蔔糕
腐竹雞蛋糖水
2010-04-13 162 瀏覽
今日早左放學, 返左大圍食個早飯, 又諗唔到食乜, 黎左呢度...叫左:生牛肉河 ($15): 朋友話ok好味香茅豬肉粉 ($20): 好多豬肉, 個湯底有師傅不過咋係ok的咖哩魷魚 ($13): 好味但點解係凍既...=_=沙茶魚蛋+豬皮+蘿白 ($10): 呢個好正, 又夠熱又夠味, 下次一定會encore呢個!椰汁西米+粟米 ($8): 有d似凍食既粟米湯, 冇乜椰汁味, 應該唔會再叫明明係$66, 佢收左我$69, 但當時我冇計數, 所以算啦...不過我估佢冇心, 因為上次去食佢計少左我幾蚊(不過我有計數, 所以俾返左佢)

叫左:

生牛肉河 ($15): 朋友話ok好味
咖哩魷魚 ($13): 好味但點解係凍既...=_=

2010-04-13
  • 沙茶魚蛋+豬皮+蘿白
2009-11-04 129 瀏覽
熱喳咋碗是小了一點的 , 但豆的份量夠多 , 味道唔錯 , 夠甜 ! 八蚊碗比菓之店十三蚊的好食 & 更抵食粉粿兩個粘在一起 , 分不開的味道一般 , 不覺得特別好的 , 也不算差吧

熱喳咋
碗是小了一點的 , 但豆的份量夠多 ,
味道唔錯 , 夠甜 !
八蚊碗比菓之店十三蚊的好食 & 更抵食
粉粿
兩個粘在一起 , 分不開的
味道一般 , 不覺得特別好的 , 也不算差吧

粉粿 , 三蚊粒 , 夠便宜
熱喳咋 , 味道唔錯
menu
其他
熱喳咋 , 味道唔錯
menu
  • 喳咋
2009-04-09 82 瀏覽
由細到大住係大圍既人一定會識呢間係大圍既越南粉麵店 (而家有d潮洲野 e.g 大腸麵咁)全盛時期, 三間店係大圍不同位置, 但都係老店, 呢間最為好食, 又唔貴個下好嘛呢間可謂係街坊店, 好多街坊都係到飲返杯, 傾下偈的每次黎到, 都食兩碗河粉的鮮牛河+咖哩牛腩河鮮牛河用的都是薄薄的牛肉, 放在河粉上再澆上上湯, 所以來的時間都是鮮紅色的每每都要將其浸在湯中, 見到湯由清清的, 再變成濁濁的牛肉由鮮紅色, 到粉紅色, 再到熟了的顏色湯是不錯的, 飲後其實覺得佢係用了牛骨去熬的 (未浸牛肉前的清湯)佢d河粉, 不知為何, 是帶有比較濃的米味??? (我唔知點descript個隻味)咖哩牛腩河味道好濃, 但一定唔會有歌賦街個間咁好食架喇我喜愛佢地個d細細舊的牛腩, 但帶了很多碎腩在咖哩中唯一不好的地方就是那地方真的很開放吧不能開冷氣, 所以夏天來會是一個問題同埋得幾張table而已由細食到大的, 真的很難不keep住 support的
呢間可謂係街坊店, 好多街坊都係到飲返杯, 傾下偈的

每次黎到, 都食兩碗河粉的
鮮牛河+咖哩牛腩河
鮮牛河用的都是薄薄的牛肉, 放在河粉上
再澆上上湯, 所以來的時間都是鮮紅色的
每每都要將其浸在湯中, 見到湯由清清的, 再變成濁濁的
牛肉由鮮紅色, 到粉紅色, 再到熟了的顏色

咖哩牛腩河味道好濃, 但一定唔會有歌賦街個間咁好食架喇
我喜愛佢地個d細細舊的牛腩, 但帶了很多碎腩在咖哩中

唯一不好的地方就是那地方真的很開放吧
不能開冷氣, 所以夏天來會是一個問題
同埋得幾張table而已

由細食到大的, 真的很難不keep住 support的
2009-04-07