2015-10-20 574 瀏覽
知道松板庫今期有新系列的雪糕推出,叫「Yoobi Ice Cream」,梗係要去試下啦!一共有7款唔同口味比你揀,我試咗其中兩款味。尼隻粉紅色連我都抗拒唔到,真係未食先興奮,顏色相當吸引人,不過食落櫻花味唔係幾出。雪糕口感比以前更幼滑,奶味依然香濃!另外尼個口味係會配埋水信玄餅 (如上圖右下角),口感同果凍差唔多,清清地唔太甜,𥚃面有朵鹹鹹地的櫻花。但每日限量只有20粒,要睇你彩數喇!推介 之選尼個wasabi雪糕有驚喜 有驚喜呢!雪糕面頭耍上芥末鹽,入口先嚐到鹹味,繼而wasabi味接踵而來。Wasabi味都幾出㗎,但又唔會攻到你上鼻係咁咳,個感覺好正 又鹹又甜又有辣,味道層次感好豐富!平時怕攻鼻唔食wasabi的朋友,覺得都可以試吓。真心估佢唔到尼個配搭幾正吓 好味
一共有7款唔同口味比你揀,我試咗其中兩款味。
戀之櫻花

雪糕口感比以前更幼滑,奶味依然香濃!

芥末鹽
推介
之選

尼個wasabi雪糕有驚喜
有驚喜呢!

真心估佢唔到尼個配搭幾正吓
好味
2015-10-03
5 分鐘 (外賣自取)
芥末鹽
  • 芥末鹽雪糕
上星期六約友人去尖沙咀行街, 由於早咗到, 便去松坂庫睇下有無零食買番公司做存貨.一入到店內, 見到有雪糕賣, 即時被吸引住. 這裡的雪糕是以星期一至日去分, 一共有七款口味.每款口味都各有特式, 最後我選了芥末鹽3.6北海道牛乳雪糕.店員先按出牛乳軟雪糕, 接着就在雪糕面灑上芥末鹽粉末.跟着, 再在另一個黑色的兜內放入乾冰, 注入水後, 便會產生煙霧彌漫的效果. 這是影相的最佳時機.影完相後, 就到試味的時候.第一啖入口時感覺好刺激, 好似食芥末豆的感覺, 辣味一湧而上.繼續食落去就會感到有點帶咸, 就是海鹽味道.最後當然食到香滑的牛乳雪糕, 好重的牛乳味.一杯雪糕, 感受三種味覺.而在枱上放了一樽海鹽, 這是俾客人自行加入雪糕中, 大家可以因應個人口味而落, 我自己就無再加.

一入到店內, 見到有雪糕賣, 即時被吸引住.

這裡的雪糕是以星期一至日去分, 一共有七款口味.

店員先按出牛乳軟雪糕, 接着就在雪糕面灑上芥末鹽粉末.

這是影相的最佳時機.
芥末鹽3.6北海道牛乳雪糕
影完相後, 就到試味的時候.

繼續食落去就會感到有點帶咸, 就是海鹽味道.

最後當然食到香滑的牛乳雪糕, 好重的牛乳味.
一杯雪糕, 感受三種味覺.

下午茶
芥末鹽3.6北海道牛乳雪糕
2015-10-16 279 瀏覽
同好朋友食完韓燒,想食少少甜品,行左兩間甜品店都好多人排隊,再揾一間唔洗排的,但入到去坐時,佢地話部韓冰機壞左,我地頓時感到失望。我地行多兩條街,之後見到一間零食店中有軟雪糕食,就入左去試。呢度有分星期一至日, 7款味道供選,我選左櫻花味。店員在我們面前放水在韓冰杯上,出現“仙境”既效果之後就放上灑滿櫻花粉的軟雪糕。我地影完之後就開動。。。食了!櫻花味就無乜,又無香味,似是有微微的甜味,像糖粉一般。而雪糕夠凍,唔易溶,慢慢食都好個雪糕山仲堅挺,份量多,而且唔會好多小小的冰粒一般,夠滑!雪糕雖然是在零食店內賣,但都有三張圓枱供客人慢慢歎,唔洗一跟行一路食咁輪盡^^!

呢度有分星期一至日, 7款味道供選,我選左櫻花味。

我地影完之後就開動。。。食了!

2015-10-07
$25 (宵夜)
2015-10-15 247 瀏覽
大聞12星座雪糕已久,一直未有空一試而終於最近趁有空檔時間趁機去了一試松坂庫既夏日限定「海葡萄苦瓜雪糕」因為我鐘意食苦瓜、海葡萄😋😋加上$28蚊價錢好吸引,可惜當我在打這食後感之際,已完了☺️我是在最後一日限定日子去食的 趕得切短髪店員好鬼正!!勁得意!好有個性,鐘意佢對美學既堅持和執著加上幾好傾😆😆 哈哈海葡萄的味道係有啲咸咸地,似食魚子咁,食落口卜卜聲咁增加口感😌而苦瓜是苦瓜溶的口感,只有少少苦苦的,我嫌唔夠苦呢😅好可惜呢,鐘意食苦瓜既人係鐘意食苦😌而雪糕就係牛奶味,對好多人講應該幾唔錯既但由於我唔好甜既關係,牛奶雪糕對我嚟講太甜太甜了但幸好配海葡萄+苦瓜一齊食中和左甜度都幾唔錯😉😉👍🏻雖然我都係食幾啖都收口😂我食甜品係不過3啖少少咸+少少苦+大大甜,三種口味加埋一齊,都幾特別既😉😉加上有大家既最愛——相幾食先用乾冰造出煙霧彌漫的感覺,再加上,玫瑰花茶的飄香讓眼睛和鼻子也得到享受,齊齊食雪糕
大聞12星座雪糕已久,一直未有空一試

而終於最近趁有空檔時間趁機去了一試松坂庫既夏日限定

「海葡萄苦瓜雪糕」

因為我鐘意食苦瓜、海葡萄😋😋

我是在最後一日限定日子去食的
趕得切

加上幾好傾😆😆 哈哈

而苦瓜是苦瓜溶的口感,只有少少苦苦的,我嫌唔夠苦呢😅

好可惜呢,鐘意食苦瓜既人係鐘意食苦😌

而雪糕就係牛奶味,對好多人講應該幾唔錯既

但由於我唔好甜既關係,牛奶雪糕對我嚟講太甜太甜了

但幸好配海葡萄+苦瓜一齊食中和左甜度都幾唔錯😉😉👍🏻

雖然我都係食幾啖都收口😂我食甜品係不過3啖

少少咸+少少苦+大大甜,三種口味加埋一齊,都幾特別既😉😉
加上有大家既最愛——相幾食先

用乾冰造出煙霧彌漫的感覺,再加上,玫瑰花茶的飄香

讓眼睛和鼻子也得到享受,齊齊食雪糕
2015-10-04 405 瀏覽
今天是假期,但街上的人不多,這樣逛尖沙咀很舒服。在尖東沿路走來,開始看見一些吉舖,甚至是丟空了的不知名商場,情況似乎有點嚇人。經過金馬倫道的松坂庫,好奇有什麼新貨,竟然在這邊找到之前在靠得住飲過的蘋果錫蘭茶,一盒25包,盛惠$58。因為結帳的客人開始多,店員把客人分流到前頭雪糕店那邊結帳,原本打算結帳便走,不過因為店員推介雪糕時的笑容實在太燦爛,便決定試一下。我們點了芥末鹽雪糕,只見店員先拉了幾圈雪白的牛奶軟雪糕,再灑了一點綠色的粉未。雪糕杯是分體式設計,白色淺盤的一層盛雪糕,下層黑色的注入乾冰,便能製造煙霧彌漫的效果。這個設計很久之前Alice Wild Luscious已經推出過,所以算不上是什麼新鮮事。雖然如此,煙霧飄開的一刻還是令人心花怒放,它令我想起台灣的雲海。白煙消散後,雪糕表面能清楚看見芥末粉和鹽粒,咬一口,辣鹹甜接踵而來,層次感相當令人驚喜,但那嗆鼻的辣味對我來說還是很點太刺激。軟雪糕呈中空狀態,外面綠色,內裡白色。我在想,如果外圍的粉可以像M記的Shake shake薯條一樣可以讓客人DIY那更好,那我可按自己的口味灑粉,控制嗆鼻程度。店員見我不怎麼吃,免費送了試飲膠
芥末鹽軟雪糕
店員見我不怎麼吃,免費送了試飲膠杯左右大小的百里香味給我試,表面看淺啡色以為是茶味,入口濃濃的香草味令人聯想雞扒鐵板餐,非常過癮。這兒設有企位及兩個座位。其他雪糕口味像黑豆穀物粉配柿子醋、三溫糖南瓜等都非常特別,其中櫻花口味更是每日限賣20杯,值得一試。
百里香味雪糕
題外話/補充資料: ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~ 四月出走.個人Blog | www.fourmonth-away.com Facebook | 四月出走 Fourmonth away Instagram | ig_four_month ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~
2015-10-01
百里香味雪糕
2015-09-30 394 瀏覽
松坂庫除左買零食,緊係要食番個雪糕先啦!佢一共有5隻味可以揀,主要係以甜,酸,苦,辣,咸五味做主題但發現佢出左兩隻新既味道呢個櫻花味係限定雪糕雪糕下面放左啲乾冰,所以會有噴煙既效果,賣相已經好吸引,絕對可以相機食先不過櫻花味道唔太特出,但雪糕就幾滑唔易溶雪糕旁邊係櫻花波波,即係水信玄餅呢個雪糕先送架,每日20個如果送哂就會改送macaroon櫻花波波入面真係有朵櫻花架,晶瑩剔透幾靚,有少少蜜糖味不過雪糕太甜,蜜糖味都唔太試得出,似食緊啫喱同大菜糕之類呢杯就係酸既代表黑豆穀物帶有啖啖既豆味,而針筒內係柿子醋味道就好似食上海野會用到既醋咁醋同雪糕一齊食,個人認為太酸,味道唔太夾,有啲怪不過朋友就好鐘意,所以呢種咁獨特既味道並唔係個個都接受到但整體黎講,味道幾創新,值得一試其實雪糕賣相的確唔錯
松坂庫除左買零食,緊係要食番個雪糕先啦!
佢一共有5隻味可以揀,主要係以甜,酸,苦,辣,咸五味做主題

但發現佢出左兩隻新既味道
呢個櫻花味係限定雪糕
不過櫻花味道唔太特出,但雪糕就幾滑唔易溶
雪糕旁邊係櫻花波波,即係水信玄餅
呢個雪糕先送架,每日20個
如果送哂就會改送macaroon

櫻花波波入面真係有朵櫻花架,晶瑩剔透幾靚,有少少蜜糖味
不過雪糕太甜,蜜糖味都唔太試得出,似食緊啫喱同大菜糕之類
黑豆穀物粉柿子醋
呢杯就係酸既代表
黑豆穀物帶有啖啖既豆味,而針筒內係柿子醋
味道就好似食上海野會用到既醋咁
醋同雪糕一齊食,個人認為太酸,味道唔太夾,有啲怪

不過朋友就好鐘意,所以呢種咁獨特既味道並唔係個個都接受到
但整體黎講,味道幾創新,值得一試
其實雪糕賣相的確唔錯

黑豆穀物粉柿子醋
2015-09-29 212 瀏覽
粉紅色🌸雪糕喔🙆🏻連我呢個唔係咁鍾意粉紅色的人都比佢迷倒😂 其實係採用左泥自日本的櫻花粉😁 櫻花的味道其實好清淡😛牛乳雪糕香滑又挺身唔易溶😝而家仲有櫻花波波😊點解唔係透明而係黃黃地😶?因為佢落左蜜糖😗所以仲會清清地有d蜜糖香😁我仲偷左啲百里香雪糕食😍好似食羊架同意粉咁ge味好鍾意喔😗-今次松板庫YOOBI雪糕有7⃣款,希望大家日日都食到雪糕咁開心😁我又要食匀曬佢😤🏠
我仲偷左啲百里香雪糕食😍好似食羊架同意粉咁ge味好鍾意喔😗
🏠
2015-09-25 300 瀏覽
最近這裡推出了新的星期雪糕,每天有不同的甜酸苦辣鹹作主題,當然每天都會同時七種不同口味。圖中這杯以韓國入口材料製成,其餘六款都採用全日本材料。牛乳雪糕改良過,比以往更滑更不易融。面頭的黑豆穀物粉,帶豆香及麥香,剛好中和雪糕的甜膩!針筒內的是柿子醋,味道像小籠包醋,非常酸,加到雪糕內感覺新奇,不過不是人人會喜歡這種酸。還有美得不能不試的櫻花雪糕,更附送水信玄餅!Cream厚滑的雪糕,牛奶味非常甜蜜香濃,所以嚐不到粉紅色的粉有甚麼味道,就當那是裝飾都已滿足了視覺。水信玄餅口感像寒天凍,爽口又帶點Q彈,甜度剛好,感覺清新,櫻花亦有點爽脆,出色!將來若再有新口味,還是會再來試啊!

圖中這杯以韓國入口材料製成,其餘六款都採用全日本材料。
黑豆穀物粉柿子醋 $34

戀之櫻花 $28

還有美得不能不試的櫻花雪糕,更附送水信玄餅!

將來若再有新口味,還是會再來試啊!
2015-09-19 122 瀏覽
"嘩~好靚呀~"冇錯, 雖然見到佢噴煙個下真係幾靚既但佢就得個靚字我呢個係'金牛座'就係普通雪糕灑上抹茶粉同啲好似麵包粒既脆野老實講雪糕冇奶味 冇甜味 唔滑冰感重連啲抹茶粉都冇抹茶味都唔知食緊乜😂😂😂😂我會覺得m記仲好食p.s. 不過個店員手腳慢過蝸牛啲雪糕都冇溶到
"嘩~好靚呀~"
冇錯, 雖然見到佢噴煙個下真係幾靚既
但佢就得個靚字
我會覺得m記仲好食
p.s. 不過個店員手腳慢過蝸牛啲雪糕都冇溶到
2015-08-05
2015-09-07 198 瀏覽
💘上次去松坂庫试完伯爵茶雪糕之後今次決定挑戰限定苦瓜雪糕店員服務態度真係好好一收到order就好比心機砌雪糕雪糕底下既苦瓜蓉好正比普通食開既無咁苦 配雪糕食多左一份甘甜味女朋友本身唔食苦瓜都覺得唔錯唔好比海葡萄個名呃左其實佢係咸味架 食落好似咸既魚子咁乳酪雪糕對我地黎講係佳作有乳酪既酸味 亦不乏甜既味道甜+酸+苦+咸+飄煙=苦瓜乳酪雪糕為味覺帶黎新體驗 重有乾冰既視覺效果都只係$28 真心推薦👍👍

💘
甜+酸+苦+咸+飄煙=苦瓜乳酪雪糕
為味覺帶黎新體驗 重有乾冰既視覺效果
都只係$28 真心推薦👍👍

2015-09-05 443 瀏覽
松坂庫@#foodki尖沙咀伯爵茶雪糕(5.5/10)($32)金牛座(脆脆綠茶蛋糕)(7/10)($38)松坂庫既雪糕大家都可以見過唔少,foodki今次終於試左。食松坂庫既原因,我諗好大原因都係相機食先既關係,松坂庫係呢方面真係好有誠意😍,乾冰絕對比得夠,影相真係好靚好正,而且真係keep住凍,店員態度好好,知我地要影相,會同我地講,"我而家落啦"真係值得讚。格離Tokyo secret既乾冰根本就好似無落咁,最不爽係foodki係ig睇到又好大煙wo...講番杯雪糕先,伯爵茶雪糕茶味不足😂,配上威化餅碎多份口感,餅乾唔好食😳,但勝在雪糕唔易溶。脆脆綠茶蛋糕就比較好味啦😍,牛奶雪糕上審滿綠茶粉同脆脆,雪糕好滑,奶味尚濃😂,兩者好夾,呢個係值得一試。兩個雪糕都好靚!!地址:尖沙咀金馬倫道35號地鋪
松坂庫@#foodki尖沙咀
伯爵茶雪糕(5.5/10)($32)
金牛座(脆脆綠茶蛋糕)(7/10)($38)
松坂庫既雪糕大家都可以見過唔少,foodki今次終於試左。
兩個雪糕都好靚!!
地址:尖沙咀金馬倫道35號地鋪
2015-09-02 18 瀏覽
Naha雪糕 (嚐鮮價$28) (期間限定)繼十二星座系列之後,Mag Store又新出左呢個新雪糕由沖繩苦瓜、海葡萄同北海道3.6牛乳雪糕組成一拎到手會聞到陣花香 🌸原來店主並唔係用普通熱水淋乾冰 而係用花茶好多人一聽到話係苦瓜就😨😣😲咁既樣 我都唔例外Haha呢到既苦瓜每日新鮮搾 係配搭雪糕既時候仍會有少許既苦 但又會食到苦瓜既甜同雪糕既甜而海葡萄 相信大家都唔太知係咩 其實佢係沖繩物產食落口好有口感 一粒粒咁咬爆會有點鹹意外地讓我驚喜😍 可以本身鍾意食鹹食物🍦一開始望到店員做佢做做下Dum左我個雪糕我O咀左好耐😂 之後店主解釋番雪糕唔夠3圈半、唔靚、唔正唔會賣呢種服務態度好好啊不過雪糕最大既缺點大概係雪糕唔夠滑 同食落有點硬Naha Ice Cream ($28) (Seasonal Special)It is made of bitter gourd, coccoloba uvifera and Hokkaido's 3'6 Milk Ice CreamReceiving it, you can smell the scent of flower because the sho
Naha雪糕
Naha雪糕 (嚐鮮價$28) (期間限定)
繼十二星座系列之後,Mag Store又新出左呢個新雪糕
由沖繩苦瓜、海葡萄同北海道3.6牛乳雪糕組成
🍦一開始望到店員做
佢做做下Dum左我個雪糕
呢種服務態度好好啊
不過雪糕最大既缺點大概係雪糕唔夠滑 同食落有點硬

Receiving it, you can smell the scent of flower because the shop adds the scented tea into the dry ice💨 providing the sweet scent
The bitter gourd is not my fav originally but after trying it with ice cream, you can taste both the sweetness of it and the ice cream after the bitterness
And for the coccoloba uvifera, it is a food from Okinawa, every bite provides fresh salty taste, and with ice cream, it surprises me with its matching 😍 so great but its only available in Summer
The one thing that needs to improve will be that the ice cream needs to be more smooth
After all, it is a new combination, worth a try
Thanks @magstorehk for inviting

用餐優惠
試食活動
Naha雪糕
夏日限定: 沖繩苦瓜海葡萄雪糕 ($28) :幾特別. 好少用苦瓜配雪糕, 而且有少見食材海葡萄.海葡萄味道好得意, 似蟹子甘脆卜卜, 咸咸地. 沖繩苦瓜蓉少少甘苦, 但連埋雪糕食就唔苦.北海道3.6牛乳雪糕好重奶味, 而且都好厚身軟滑, 唔快溶, 但中間位有d冰感.呢款雪糕仲有乾冰既飄煙效果. 有得睇有得食.限定雪糕去到8月尾. 有其他雪糕賣, 伯爵茶雪糕, 牛乳雪糕, 12星座雪糕等等
沖繩苦瓜海葡萄雪糕
夏日限定: 沖繩苦瓜海葡萄雪糕 ($28) :

幾特別. 好少用苦瓜配雪糕, 而且有少見食材海葡萄.

呢款雪糕仲有乾冰既飄煙效果. 有得睇有得食.
2015-08-30
沖繩苦瓜海葡萄雪糕
2015-08-30 254 瀏覽
一直只知道它們是一家進口的食品店誤打誤撞在尖沙咀逛街時發現這裡也有賣雪糕還做特價$28元!點完店員就開始製作利用乾冰營造成噴煙效果的確吸睛!就是將沖繩的苦瓜茸跟海葡萄放到北海道3.6牛乳雪糕上苦瓜茸帶點苦澀搭配起來真的很不錯雪糕質感也蠻滑的海葡萄帶點點咸咸地,好吃!這個雪糕口味絕對誠意十足!
一直只知道它們是一家進口的食品店

誤打誤撞在尖沙咀逛街時發現這裡也有賣雪糕
還做特價$28元!
點完店員就開始製作
利用乾冰營造成噴煙效果

的確吸睛!
就是將沖繩的苦瓜茸跟海葡萄

放到北海道3.6牛乳雪糕上
苦瓜茸帶點苦澀

搭配起來真的很不錯

雪糕質感也蠻滑的
海葡萄帶點點咸咸地,好吃!

這個雪糕口味絕對誠意十足!
2015-08-29
  • 海葡萄苦瓜北海道3.6牛乳雪糕
原本係諗住搵第2間dessert食既,咁岩經過見到佢地期間沖繩限定menu 居然有苦瓜海葡萄雪糕咁特別,忍唔住走入去試下呢度係好有趣既格局,主要係賣日本零食,飲品,酒.....然後有d 像7/11咁,係cashier 個位係面有一堆雪糕材料,當你落左order 佢充直接會係後面整杯雪糕比你架啦~ 然後cashier 隔離有2張細枱for 食客企係度堂食既,所以環境唔算話好舒服,食完就好走啦~不過為左佢,企下又有咩所謂好~隆重介紹我今次食既 苦瓜海葡萄雪糕一個字形容:正!原本我都係抱住獵奇心態試下,反正佢又唔係貴見到cashier咁young 手藝又好像有d 生疏咁,我都無咩特別大期望但估唔到雪糕咁香咁滑,仲幾重牛奶味,更估唔到牛奶香雪糕會咁match 苦瓜溶~ 雪糕既香甜滑、苦瓜既苦、海葡萄既爽,多重口感味道係口中譜出和諧、清爽既美味唯一可惜既係苦瓜溶太少啦~好想問佢要多d btw, 佢d 乾冷飄飄應該係佢既gimmicks for 人影相,cashier 比雪糕前都有問我要唔要影 影落真係幾靚既,不過並其實無咩實際用途既感覺,其實skip 左呢part 用呢個cost 畢多啖雪糕比我

好~隆重介紹我今次食既 苦瓜海葡萄雪糕
cucumber icecream

一個字形容:正!

原本我都係抱住獵奇心態試下,反正佢又唔係貴

唯一可惜既係苦瓜溶太少啦~好想問佢要多d

影落真係幾靚既,不過並其實無咩實際用途既感覺,其實skip 左呢part 用呢個cost 畢多啖雪糕比我仲好
反正無飄飄佢本身都夠靚夠好味

值得一提,除左期間限定,佢仲有12星座既特別雪糕,每款都好像幾得意好味~~下次有機會一定要挑機
cucumber icecream
  • 苦瓜雪糕