起初,我們經過裕民坊2樓,想找千歲擔擔麵,經過見到有間泰菜館 <東羅 泰館>,我問好友價錢合理嗎?當時,他覺得價位合理又肚餓,所以,我們臨時轉軚食這間!第一次幫襯晚餐,第二次幫襯下午茶!這裡室內及室外環境也不錯!日夜景都吸引呢!Menu泰式 crossover 西式 fusion 菜式我們略嫌款式不多, 反而飲品配搭好吸引!這裡店員偏少,樓面只見兩個,我們坐在較入位置,食完嘢,直至埋單都未有人來收碟! 晚餐炸薯條配辣茄汁 $粗身炸薯條熱辣辣香噴噴,薯味濃郁!配上的辣茄汁,他食得出以茄汁混合 Tabasco ,相對不食得辣的我較容易接受及入口!又話拉蟹肉炒飯 $126蟹肉份量尚可!炒飯均勻又炒得夠乾身,他覺得淡味!街頭大蝦炒金邊粉 $108比我預期細碟,未嚐已經香味撲鼻, 金邊粉炒得幾乾身,卻是味道偏甜,我們覺得重口味一點!配料包括:雪白又肥嘟嘟的芽菜、小紅蝦米仔、豆腐乾、花生碎、辣粉、兩隻尚有鮮味的蝦!椰子沙沙 $48椰子沙冰口味清甜, 香濃椰子味,入口即溶!食濃膩食物,最啱飲!手作花香斑蘭藍蝶豆花茶 $42藍色的飲品,混合檸檬汁,變成我喜歡的紫色好夢幻!味道充滿檸檬果
當時,他覺得價位合理又肚餓,所以,我們臨時轉軚食這間!
第一次幫襯晚餐,第二次幫襯下午茶!

這裡室內及室外環境也不錯!日夜景都吸引呢!

Menu
泰式 crossover 西式 fusion 菜式

我們略嫌款式不多,
 反而飲品配搭好吸引!

這裡店員偏少,

炸薯條配辣茄汁 $
粗身炸薯條熱辣辣香噴噴,薯味濃郁!

炸薯條配辣茄汁
又話拉蟹肉炒飯 $126
蟹肉份量尚可!炒飯均勻又炒得夠乾身,他覺得淡味!
又話拉蟹肉炒飯
街頭大蝦炒金邊粉 $108
比我預期細碟,
未嚐已經香味撲鼻,
 金邊粉炒得幾乾身,卻是味道偏甜,我們覺得重口味一點!

街頭大蝦炒金邊粉
椰子沙沙 $48
椰子沙冰口味清甜,
 香濃椰子味,入口即溶!
食濃膩食物,最啱飲!
椰子沙沙
手作花香斑蘭藍蝶豆花茶 $42
藍色的飲品,混合檸檬汁,變成我喜歡的紫色好夢幻!

味道充滿檸檬果酸及冰涼口感!
手作花香斑蘭藍蝶豆花茶
下午茶:
8月下午茶比較7月下午茶 menu,更啱我口味!
下午茶都幾驚喜!

斑蘭牛油厚多士配椰子雪糕 & 熱香茅斑蘭茶
斑蘭牛油厚多士配椰子雪糕 & 熱香茅斑蘭茶
斑蘭牛油厚多士配椰子雪糕 $58
賣相是西多士加椰子雪糕!味道應該不會輸!

以為多士內係斑蘭醬加牛油,原來係火腿加流心芝士,表面淋咗糖漿,冷熱交融+鹹甜交集
斑蘭牛油厚多士配椰子雪糕
熱香茅斑蘭茶 +$15
散發清香的香茅及斑蘭,
入口比飲水有味一點,味道好清怡!最適合配濃味食物!
熱香茅斑蘭茶
2023-04-26
炸薯條配辣茄汁
街頭大蝦炒金邊粉
椰子沙沙
手作花香斑蘭藍蝶豆花茶
斑蘭牛油厚多士配椰子雪糕
2023-11-17 24 瀏覽
今晚涼涼地 係時候食下泰國野 甘岩過黎裕民坊 就試下呢間東羅泰館二人套餐都抵食 兩款餐湯 可選各一 就可以一次過試晒 一款冬蔭公湯 一款係肉碎冬瓜粉絲湯 需要一小碗 但好足料 冬蔭公都有好多菇同大大隻蝦 冬瓜湯就十分清甜 份量剛剛好前菜-烤燒魷魚鬚 + 泰式魚露單骨雞翼烤燒魷魚鬚好大份 魷魚鬚大大條 烤燒令到魷魚好香口 單骨雞翼都好大碟 香脆雞翼原來腹魚露都幾夾 有泰國風味主菜1-燒牛肉·濃汁牛丸船河就甘睇 船河好足料 滿滿既牛肉同牛丸 配埋濃湯 好清甜 濃汁牛丸同平時牛丸唔同 餡好有肉汁主菜2-巴東燒牛肉香葉炒飯又係好足料 好多塊牛肉 炒飯加左辣椒 好惹味 配埋煎蛋 好豐富加配: 羅勒肉碎炒豆角豆角炒到好香脆 餸飯一流跟餐送汽水同荔枝花茶 已經飽到食唔到甜品

前菜-烤燒魷魚鬚 + 泰式魚露單骨雞翼

• 燒牛肉·濃汁牛丸船河
  • 泰館冬蔭功湯
  • 泰式魚露單骨雞翼
2023-11-14 28 瀏覽
好耐冇食過泰國嘢☺️估唔到咁都撞手神食到咁正既餐廳🙈呢排運氣真係唔錯🫰🫰~濃汁黃咖喱軟殼蟹🤭軟殼蟹大份新鮮😛咖喱汁十分香濃😙用黎配白飯食真係一流享受😋~泰館自家手打脆炸蝦餅🫰蝦餅脆口🤭兼夾有濃濃香蝦味😛同埋都算大份~烤薄餅配紅咖喱汁🤪好味到唔識形容🙈價錢又平🙏最後忍唔住叫咗三塊🥹🥹😋😙~芭堤雅烤脆燒雞☺️雞肉嫩滑☺️雞皮燒到脆脆的 外脆內軟 值得一試綜合嚟講 呢間餐廳環境好靚☺️適合帶女朋友嚟食🤭價錢又唔貴 食物質素高質 👍👍

~濃汁黃咖喱軟殼蟹🤭

好味到唔識形容🙈價錢又平🙏最後忍唔住叫咗三塊🥹🥹😋😙

~芭堤雅烤脆燒雞☺️

雞肉嫩滑☺️雞皮燒到脆脆的 外脆內軟 值得一試

2023-11-13 520 瀏覽
東羅泰館位於觀塘裕民坊3樓平台,前身是舊型嘅舖位,現在是大型的裕民坊商場了,平台淨係花園外面已經好多打咭位,風景優美又好開揚。裏面佈置充滿泰國文青氣息,有啲懷舊專牆,座位舒適,侍應生有禮貌,我哋晚餐就選擇了二人套餐。好豐富呢~晚市2人套餐~$348餐湯~泰館冬陰功湯及泰館碎肉冬瓜粉絲湯~好得意呀用杯裝住啲湯,攞起就可以飲得,冬陰功湯不算太酸和辣,隻蝦好大隻呀,爽口又彈牙,配菜有雜菇和蕃茄。另一個湯泰館碎肉冬瓜粉絲湯,入口充滿清香芫茜味好飲。前菜~泰式鹹蛋黃金單骨雞翼~ 外貌非常之吸引,好香咬落口淡淡肉,好香嘅鹹蛋黃味,單骨非常之容易咬呢!其實送飯都一流呀。推介👍烤魷魚鬚(2串)~望落去真係非常之吸引,好香烤到恰到好處,外脆內暖又係淡淡肉,而且魷魚鬚仲好鮮嫩添又爽口,配備特選嘅醬汁好美味。推介👍主菜~街頭虎蝦炒金邊粉~其實真係好大碟下,有兩隻大虎蝦,真係好大隻呀,而且仲係爽口彈牙添,配菜仲有好肥厚芽菜和韮菜及雞蛋,還有一塊塊好似豆腐乾煙煙韌韌又似肉,食落都幾得意,金邊粉都炒得好通透口感帶點煙韌。泰南紅咖哩牛肋條拌麵~牛肋條好入味好濃郁有少少辣味,而且都好淋,再配埋啲幼麵食好正。飲品~可樂

晚市2人套餐~$348

餐湯~

泰館冬陰功湯及泰館碎肉冬瓜粉絲湯~

好得意呀用杯裝住啲湯,攞起就可以飲得,

另一個湯泰館碎肉冬瓜粉絲湯,入口充滿清香芫茜味好飲。

前菜~

泰式鹹蛋黃金單骨雞翼~

烤魷魚鬚(2串)~

主菜~

街頭虎蝦炒金邊粉~

泰南紅咖哩牛肋條拌麵~

飲品~

可樂/香桃花茶(熱)

香桃味花茶清新好飲不太甜。

再加多件小食烤薄餅配紅咖哩汁$26~

薄餅好酥脆再加埋紅咖哩汁一流。

2人套餐好豐富好底食飽到呢~!😚

2023-11-08
  • 烤魷魚鬚
  • 泰式鹹蛋黃金單骨雞翼
2023-11-10 33 瀏覽
✨東羅 泰館(觀塘)同朋友係附近收工 想食泰國野見近近地去左呢間~叫左個二人餐✨$348包餐湯+前菜+主菜+飲品 都幾抵食✨泰館冬陰功湯✨泰館肉碎冬瓜粉絲湯冬陰功湯入面好多菇片 偏酸 個人覺得幾好飲,冬瓜粉絲湯就清淡啲~✨鹹蛋黃金單骨雞翼炸到好香口 鹹蛋黃味好濃 同朋友好快清曬 ✨泰北豬頸肉芒果沙律豬頸肉幾好食唔會好柴,沙律酸酸地 越食越開胃✨街頭虎蝦炒金邊粉蝦都夠彈牙 調味都唔錯 炒得唔會好油 配上花生碎同辣椒、青檸 一齊食幾惹味✨薑黃菠蘿炒飯配手作豬肉串呢個飯份量好多 食極都仲有 菠蘿炒飯酸酸甜甜 我地食泰國野都好中意叫呢個炒飯🥰✨蜜桃紅茶幾香蜜桃🍑味✨
✨東羅 泰館(觀塘)
同朋友係附近收工 想食泰國野見近近地去左呢間~

叫左個二人餐✨$348包餐湯+前菜+主菜+飲品 都幾抵食
✨泰館冬陰功湯

✨泰館肉碎冬瓜粉絲湯

✨鹹蛋黃金單骨雞翼
炸到好香口 鹹蛋黃味好濃 同朋友好快清曬

✨泰北豬頸肉芒果沙律
豬頸肉幾好食唔會好柴,沙律酸酸地 越食越開胃

✨街頭虎蝦炒金邊粉

✨薑黃菠蘿炒飯配手作豬肉串

✨蜜桃紅茶
幾香蜜桃🍑味✨
2023-11-10 23 瀏覽
今日約咗朋友響觀塘食飯,去咗裕民坊,入面都幾多餐廳,最後揀咗喺平台花園呢間餐廳食泰國菜。餐廳裝修環境都唔錯,仲有室外位置,可以chill住食。泰式豬頸肉芒果沙律$88青芒果沙律微酸,加上泰式沙律醬汁,爽口又醒位,豬頸肉都幾多。烤魷魚鬚$48再嚟一個小食,烤魷魚鬚性價比都幾高,大大條魷魚鬚爽口彈牙而且份量又多,烤得好香,再加埋炸蒜,好香口。泰南紅咖喱慢煮牛肋條$148呢個要趁熱食,如果唔係咖喱會凝成一團。紅咖喱質地濃稠,d辣慢慢滲出來,好香,牛肋條切成細細一件件,容易入口,口感軟腍,加埋其他香菌,好惹味。薑黃菠蘿炒飯配豬肉串燒$118賣相吸睛,打卡一流。鮮食上面嘅串燒,啖啖肉,肥瘦適中嘅豬肉帶點豬油香,醃製香料用少少香茅,充滿東南亞風情。個炒飯餡料豐富,有泰式臘腸,提子乾,肉鬆,腰果,香甜菠蘿。炒飯充滿黃薑香味,炒得好香,又唔會太乾,加上少少菠蘿汁,香甜好好味。椰子沙沙芒果雪條凍$48最後叫埋甜品,呢個甜品賣相有驚喜,原來係咁大杯,椰子沙冰上邊插咗支芒果雪糕條,加上爆珠,芒果肉同埋食用花,好靚。椰子沙冰好清爽,芒果雪糕溶在其中,連埋芒果肉一齊食,好香甜。

泰式豬頸肉芒果沙律$88

烤魷魚鬚$48

泰南紅咖喱慢煮牛肋條$148

薑黃菠蘿炒飯配豬肉串燒$118

椰子沙沙芒果雪條凍$48
2023-11-08 460 瀏覽
觀塘廠區有不少泰菜館,但論交通方便,環境舒適,始終東羅泰館略勝一籌,淨係店舖外的庭園景緻,開濶空間,經已給我一個回頭的藉口。加上朋友鍾情泰式燒雞,到泰菜館用膳一定無異議。隔了好一段日子再來,環境依舊,還多了晚市套餐供應,配搭多樣,價錢也相當化算,所以心思也從散點轉投套餐懷抱。二人餐 $348 四人餐 $588 泰館冬蔭功湯夠熱夠辣經已是加分位,湯味濃郁,帶少許椰奶香,除了香料,入面還有原隻鮮爽大蝦、草菇粒,令人覺得好味又滿足泰館肉碎冬瓜粉絲湯廣東的冬瓜湯味道清甜,泰式冬瓜湯則多了一份香料味、燙頭偏甜,內有少許芫茜,切幼條去皮冬瓜、帶少許肥的免治豬肉、粉絲,十分足料烤燒魷魚醃得非常入味,不點香辣汁更能吃出原味道,肉質爽嫩彈牙,微微炭燒香加上脆炸蒜粒碎,香口惹味泰北豬頸肉芒果沙律青芒果絲混入少許紅蘿蔔絲,更添色彩,配合酸甜沙律汁,清甜爽口;外層烤得金黃焦香的厚切豬頸肉,脂肪均勻,富香茅味,肉汁豐富,伴清酸味道沙律同吃,毫不膩口芭堤雅炭燒脆燒雞 (半隻) ~ 加$58燒雞即叫即做,製作需時約20至30分鐘,上檯時熱辣辣、陣陣香氣,令人垂涎。燒雞外皮甘香鬆脆,內裏肉嫩多汁,醃料入味, 灑上少許

二人餐 $348
四人餐 $588
芭堤雅炭燒脆燒雞 (半隻) ~ 加$58
燒雞即叫即做,製作需時約20至30分鐘,上檯時熱辣辣、陣陣香氣,令人垂涎。燒雞外皮甘香鬆脆,內裏肉嫩多汁,醃料入味, 灑上少許炸蒜蓉碎、香料,可謂色香味俱全。伴青果絲沙律,可口又減膩
芭堤雅炭燒脆燒雞
薑黃菠蘿炒飯配手作豬肉串 ~ 加$18
米飯炒得粒粒分明,香氣四溢,薑黃的微辛和菠蘿的酸爽風味相互融合,還有其他豐富的材料 : 腰果、提子乾、豬肉鬆等,每一口也有不同層次的風味,令人開胃又愉悅。
手作豬肉串也燒得剛剛好,不會太乾,肉質鮮味多汁,若果能加配少計醬汁便更好。
薑黃菠蘿炒飯配手作豬肉串
椰子莎莎芒果雪條冰~加$18
底層是椰子沙冰和芒果糖漿,頂層以小雪條作點綴, 加上一朵小食用花,賣相可愛,打卡必選。味道冰涼清甜,沙冰幼滑,椰子甜清,芒果味濃,絶對是消暑佳作
椰子莎莎芒果雪條冰
香桃花茶
若果吃得太飽,選熱花茶也不錯。陣陣桃香,味道甜甜地,飯後來一杯,寧神消滯。
芭堤雅炭燒脆燒雞
薑黃菠蘿炒飯配手作豬肉串
椰子莎莎芒果雪條冰
2023-11-03 317 瀏覽
餐廳位於商場三樓平台,望出去風景開揚☀️裏面的裝潢同餐具亦具特色,以懷舊磚牆融合金屬風🧱,仲有唔少打卡位。佢地除左提供傳統泰國菜,亦有好多唔少新嘗試,例如意粉、焗飯。我哋揀咗二人套餐,前菜主菜飲品通通都試曬~首先上菜嘅係肉碎冬瓜粉絲湯和冬陰功湯,細細杯但相當足料,冬陰功香料濃味郁好開胃。飲品方面我哋就嗌咗個雪條奶茶🍦雪條奶味重比較甜,可以按自己需要融係茶入面調味。🥗 泰北豬頸肉芒果沙律呢個沙律用青瓜同蘿蔔絲,加上酸醋醬汁爽口開胃,豬頸肉烤得好香而厚實,但整個沙律都食唔出芒果同芒果味,唔知係咪漏左~🥬 香葉肉碎磨菇沙律 配生菜肉碎配上蘑菇粒令到口感更加有咬口,香葉醬汁比較清新冇想像中咁濃味,比較健康輕盈。🐂🍜 燒牛肉。濃汁牛丸船河呢碗船河充滿住牛肉香味,牛肉配搭牛丸呈現不同口感同肉味,湯汁浸滿燒牛肉嘅精華,非常濃郁,但好快就畀啲面索咗,所以要襯早食。🍍🐖🍚 薑黃菠蘿炒飯配手作豬肉串薑黃炒飯配上菠蘿金燦燦咁,配料十足,有肉鬆、菠蘿、提子乾、腰果、紅椒,配上嘅原個菠蘿一樣可以食,壓出來的菠蘿汁浸滿炒飯,更加香甜入口。另外仲可以一次過試埋串燒。東羅泰館 🍚🌶️🍜🥬觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓

🥗 泰北豬頸肉芒果沙律

🥬 香葉肉碎磨菇沙律 配生菜

🐂🍜 燒牛肉。濃汁牛丸船河

🍍🐖🍚 薑黃菠蘿炒飯配手作豬肉串

東羅泰館 🍚🌶️🍜🥬
觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖
人均$200 收加一
2023-10-25
2023-11-02 114 瀏覽
朋友相約中午來觀塘裕民坊午膳,觀塘區本身是舊區,圍着商場的大都是舊樓,這個商場唔算大,不過就隱藏好多食肆,主要在商場二樓及三樓,沿著扶手電梯就到今次食嘅泰國菜餐廳。黑超長頸鹿夠型格吧餐廳的裝修簡約自然,不落俗套。餐廳提供了一些午餐選擇,每個餐包一杯飲品,價錢由70幾至90幾不等。掃QR code 落單《泰館大蝦冬陰功湯粉》先喝一口湯頭有點搶喉,不過再喝兩口就覺得很好,尤其辣的恰到好處。《青芒果沙律》帶點酸酸地幾開胃,份量都幾多。《無骨海南雞》本身可以配雞油香飯,不過個人口味今次就改了白飯,雞肉咬落去幾嫩滑,而且無骨食得更加爽,三種醬油可以點亦可滿貪口癮。《烤魷魚鬚》烤得幾香口煙韌有啃勁,不錯。餐飲叫了杯即磨凍咖啡,香甜配搭比例幾好香桃花茶,清新整體嚟講,餐廳環境簡約得嚟坐得幾舒適,食過午膳體驗不錯,下次可以約朋友食晚餐。

黑超長頸鹿夠型格吧

餐廳的裝修簡約自然,不落俗套。

掃QR code 落單

《青芒果沙律》帶點酸酸地幾開胃,份量都幾多。

《烤魷魚鬚》烤得幾香口煙韌有啃勁,不錯。

餐飲叫了杯即磨凍咖啡,香甜配搭比例幾好

香桃花茶,清新

• 泰館大蝦冬陰功湯粉
2023-11-01 83 瀏覽
觀塘裕民坊的東羅泰館位於三樓的平台花園,裝修以木製傢俱為主,配上墨綠色瓷磚,富有泰國文青氣息。 晚餐有二人或四人套餐,已經包括餐湯、前菜、主菜及飲品,前菜、主菜及飲品均有多款選擇,價錢實惠,眼見大部分食客均選擇套餐。泰館冬蔭功湯冬蔭功湯酸辣味道帶勁,湯料充足,包括大蝦、秀珍菇及草菇。泰館肉碎冬瓜粉絲湯 肉碎冬瓜粉絲湯味道清甜,是不辣的選擇。青芒酸薑牛油果米紙卷米紙質感很薄帶米黏性,將素菜如青芒、酸薑及牛油果包裹著,入口清新爽脆。烤魷魚鬚魷魚鬚新鮮鮮甜,肉質煙韌彈牙,帶香烤味道。 芭堤雅烤脆燒雞 燒雞雞皮香口薄脆,內裡雞肉嫩滑,保持肉汁 街頭虎蝦炒金邊粉 炒金邊粉酸甜適中,少油不膩,入口爽滑,旁邊附上花生碎、辣椒碎及烤過青檸,可根據個人喜好隨意混合。鮮蝦有兩大隻,肉質鮮甜彈牙。泰式街頭雪糕 椰子雪糕有兩球,下面有椰漿、腰果及粟米粒,入口鹹鹹甜甜,有多重口感味道享受。

泰館冬蔭功湯
冬蔭功湯酸辣味道帶勁,湯料充足,包括大蝦、秀珍菇及草菇。

泰館肉碎冬瓜粉絲湯
肉碎冬瓜粉絲湯味道清甜,是不辣的選擇。

青芒酸薑牛油果米紙卷

烤魷魚鬚
魷魚鬚新鮮鮮甜,肉質煙韌彈牙,帶香烤味道。

芭堤雅烤脆燒雞

燒雞雞皮香口薄脆,內裡雞肉嫩滑,保持肉汁

街頭虎蝦炒金邊粉

泰式街頭雪糕
2023-10-31
2023-10-28 31 瀏覽
今日lunch time 去了觀塘凱匯3樓的泰菜館,我選擇了一個set lunch就是海南雞船麵,並配上一杯凍咖啡,海南雞的份量足夠鋪滿個碗,而且雞肉軟身,最驚喜的是杯咖啡,是有質素那種。如果是海凱匯的居客還是九折,正呀!

2023-10-24 27 瀏覽
放工在觀塘搵野食,友人說想吃泰國菜,我們便選了在裕民坊的東羅泰館。當我們抵達餐廳時,被它位於3樓平台的環境所吸引。外面種植著各種花草樹木,營造出一種自然而寧靜的氛圍。進入餐廳後,我們發現這裡的裝潢非常簡潔清爽,空間寬敞舒適。青芒酸薑牛油果米紙卷 $58將新鮮的牛油果、青芒和酸薑包裹在米紙中,帶來一種獨特的口感和風味。每一口都散發出清新的味道。泰式生蝦刺身,六隻 $88新鮮海鮮的美味,六隻新鮮的生蝦刺身擺盤十分精美,每一隻杯中的蝦都浸在綠色的醬中,一口咬下,原來是辣醬,蝦肉色澤鮮亮,鮮嫩多汁,非常刺激。烤薄餅,配紅咖喱汁 $26一道烤薄餅,配紅咖喱汁引起了我們的興趣,金黃色的薄餅上沾上紅咖喱汁,餅皮酥脆,充滿了烤焦的香氣,而紅咖喱汁則帶來了一種微辣又濃郁的味道,回味無窮。泰式醉貓炒新鮮粿條 $118很少食到粿條,粿條口感煙韌彈牙,鑊氣十足,味道帶點辣味,散發出濃郁的醬料和香料的味道,令人難以忘懷。蒜蓉炒通菜 $78一直散發出蒜蓉的香氣,炒得剛剛好,味道帶甜,通菜的脆嫩口感,帶來清爽的口味,為整餐增添了一抹清新的風味。芒果青檸薄荷特飲 $58芒果味加青檸和薄荷搭配適量的冰塊,清涼又開胃,每

青芒酸薑牛油果米紙卷 $58

泰式生蝦刺身,六隻 $88

烤薄餅,配紅咖喱汁 $26

泰式醉貓炒新鮮粿條 $118

蒜蓉炒通菜 $78

芒果青檸薄荷特飲 $58
芒果味加青檸和薄荷搭配適量的冰塊,清涼又開胃,每一口都帶來芒果的濃郁甜味,青檸的酸爽和薄荷的清香,解渴又消暑。
在觀塘協和街的繁華地帶,藏著一家名為東羅泰館的泰國菜餐廳。這家餐廳以其精緻的食物擺盤、舒適的環境以及多樣特色食物而招來。前菜方面,我點了燒牛肉配青芒果沙律,鮮嫩多汁的燒牛肉與脆爽的青芒果完美結合,帶來了豐富的口感和酸甜的風味。這道菜不僅色彩鮮豔,而且味道出眾,給我留下了深刻的印象。接下來的主菜是泰館大蝦海蜆冬陰功湯新鮮幼粉。這道湯具有泰國菜的經典風味,湯底酸辣開胃,蝦和海蜆鮮美彈牙,幼粉則柔軟順滑。這道菜的味道非常濃郁,讓我感受到了泰國料理的獨特魅力。小食方面,脆炸軟殼蟹米子卷配牛油果、烤魷魚鬚和泰館自家手打脆炸蝦餅都十分出色。脆炸軟殼蟹米子卷結合了軟殼蟹的鮮嫩和米子卷的香脆,搭配牛油果的奶油口感,味道豐富而平衡。烤魷魚鬚則是一道獨特的小食,魷魚鬚經過烤制後,帶來了獨特的嚼勁和烤香味。泰館自家手打脆炸蝦餅則是一道經典小點心,外層酥脆,口感彈牙。在飲品方面,東羅泰館也提供了多種特色飲品。我品嚐了珊瑚柚白啤酒和芒果青檸薄荷特飲。珊瑚柚白啤酒是一款清爽的啤酒,以珊瑚柚的酸甜和白啤酒的醇香相融合,帶來了愉悅的口感。芒果青檸薄荷特飲則是一款清新的非酒精飲品,芒果的甜美和青檸的酸爽與薄荷的清香相互

在飲品方面,東羅泰館也提供了多種特色飲品。我品嚐了珊瑚柚白啤酒和芒果青檸薄荷特飲。珊瑚柚白啤酒是一款清爽的啤酒,以珊瑚柚的酸甜和白啤酒的醇香相融合,帶來了愉悅的口感。芒果青檸薄荷特飲則是一款清新的非酒精飲品,芒果的甜美和青檸的酸爽與薄荷的清香相互呼應,讓人感到清涼怡人。

除了食物和飲品的精緻,東羅泰館的環境也非常舒適。餐廳的裝潢簡約而富有泰國風情,營造出一種放鬆愜意的氛圍。服務人員禮貌友好,提供了良好的用餐體驗。

最後,我要提到的是東羅泰館的地理位置非常方便。位於觀塘協和街,交通便利,讓更多的人有機會品嚐這裡的美食。

總結來說,東羅泰館的味道、環境、食材都贏得了我的讚賞,每道菜都展現了泰國菜的獨特風味。而餐廳的地理位置非常方便,是朋友聚會的好選擇。如果你想品味泰國風情的精緻美食,東羅泰館絕對是一個值得一試的地方。
2023-09-12
2023-10-20 60 瀏覽
食物水準差&服務態度劣質|📍東羅泰館呢間位於觀塘裕民坊嘅餐廳外表望落幾靚仔,久違同屋企人食飯就揀咗喺度食,諗住唔會伏,點知食物水準勁差而家服務態度都好差,員工人手完全唔夠安排咗戶外座位但基本上唔會有店員出嚟招呼客人😪坐戶外位基本上無人權,就算嗌要杯水等20分鐘先有店員話無人洗杯,無杯裝水所以要再等十幾分鐘先有水飲。☞泰南紅咖喱牛肋條拌麵☜|💰$118呢個真係冇嘢好講可以直接上圖,店員直接俾碗咖喱汁我就走咗😪廚師煮麵嘅時候唔知係咪發緊夢🙄直接無煮個麵,求其倒咖喱落隻碟就當煮完😥講出去就係笑死人。店員又屈機,見到隻碟淨係得咖喱都直接塞俾客🤷🏻‍♀️屈機,用枝叉撩完成碟「麵」都揾唔到麵就同店員反映,店員急急腳收走碟嘢:「得得得整俾你」直接收埋我枝叉就走人。好唔容易等到另一個店員嚟一入手嗌唔該。店員就即刻講:「係係係差4杯水吖嘛」就走咗😑等佢俾水先至可以同佢講要枝叉😑之後店員攞住枝叉,人都未行到就喺度嗌:「叉叉叉叉叉叉」然後塞俾我屋企人🤷🏻‍♀️服務態度同食物水準真係差到莫名其妙😡🤯☞燒牛肉青芒果沙律☜|💰$108牛肉凍冰冰,好似喺雪櫃攞出嚟咁而且淨係得幾塊,量少又0水準,如果嗌呢個仲不如嗌巴東燒
食物水準差&服務態度劣質|📍東羅泰館

☞泰南紅咖喱牛肋條拌麵☜|💰$118

服務態度同食物水準真係差到莫名其妙😡🤯

☞燒牛肉青芒果沙律☜|💰$108
牛肉凍冰冰,好似喺雪櫃攞出嚟咁而且淨係得幾塊,量少又0水準,如果嗌呢個仲不如嗌巴東燒牛肉香菜炒飯配煎蛋 $128🙏🏻至少有幾啖飯食下,不過都真係得幾啖。至少啲牛無咁生同埋有隻蛋可以拮爆撈下飯

☞東羅泰秘製滷豬手☜|💰$98
🥲呢碟未影屋企人就食緊,原先我仲想講我屋企人做乜整到碟豬手散哂咁核突🫠點知原來係碟豬手本身就皮肉分離散哂架🤯始終已經俾人食咗少半碟所以就唔影相了

♡薑黃菠蘿炒飯配手作豬肉串 ♡|💰$118
呢個就正常水平,菠蘿粒幾甜,飯都粒粒分明。豬肉串無額外醬汁跟配但食落唔韌,算唔錯

總結4個人食餐飯,食物份量細、水準差、服務差,無人食得飽🤷🏻‍♀️承惠$672
餐廳主色調是很夾的橙色和綠色,配搭椅子、吊燈和壁畫,營造了很有泰國渡假的氣氛。高腳凳坐得好舒服,坐在窗旁,自成一角,用餐環境舒適。‖ 星州鹹蛋黃單骨雞翼 ($78) ‖超正😍💯。每隻炸到脆卜卜的雞翼沾滿鹹蛋黃🤤,喜歡鹹蛋黃的朋友一定要點,一定滿足🤤❤️。‖ 紅咖喱慢煮牛肋條 ($148) ‖紅咖喱都香濃,不會好辣,感覺帶點冬蔭功味道,味道不錯。牛肋條牛味不算好濃,肉質再軟淋點更好。‖ 娘惹濃湯喇沙摻摻 ($93) ‖有大蝦、魷魚、扎肉、溏心蛋、豆卜和芽菜。湯底香濃,有椰香,如果再帶些花生香和稠身一點更佳。‖ 芒果沙沙雪條凍 ($58) ‖放在甜品欄,但更覺屬於飲品。芒果沙冰上插支芒果雪條,再加些爆爆珠。芒果香甜味濃郁,超級凍冰冰❄️。‖ 椰子沙沙 ($48) ‖玻璃杯子好美☺️,是椰子沙冰,椰香味濃,同樣好凍冰冰❄️。

高腳凳坐得好舒服,坐在窗旁,自成一角,用餐環境舒適。

‖ 星州鹹蛋黃單骨雞翼 ($78) ‖

‖ 紅咖喱慢煮牛肋條 ($148) ‖

‖ 娘惹濃湯喇沙摻摻 ($93) ‖

‖ 芒果沙沙雪條凍 ($58) ‖

‖ 椰子沙沙 ($48) ‖

玻璃杯子好美☺️,是椰子沙冰,椰香味濃,同樣好凍冰冰❄️。

• 泰式鹹蛋黃單骨雞翼