廣告一出已經已經小妹體內的甜品細胞蠕蠕欲動今次乃東海堂與丸久小山園合作, 再下一成增添了幾款不同甜品。急不及待買來一個濃厚. 宇治抹茶紅豆忌廉蛋糕 $148此蛋糕是與日本著名時裝設計師 – Eri Matsui Cross Over創做出此款以晚禮服裙擺為靈感一層一層 Ruffle。在蛋糕正中央放上片片金箔, 華麗感十足。了一如以往用上濃郁的丸久小山園綠茶。而這款綠茶蛋糕是100% 全綠茶制作先來解構一下, 由上層開始抹茶忌廉抹茶忌廉蛋糕抹茶牛乳Mousse 拼紅豆粒抹茶寒天粒薄薄一層黑芝麻醬以抹茶忌廉蛋糕結尾細看下每一層也分佈著小妹喜歡的元素有看開小妹食評的朋友都會發現, 小妹特別喜歡紅豆, 綠茶, 芝麻等今次全部入饌, 正!第一時間已將蛋糕切了四份一出來, 獨享首先抹茶濃郁芳香,忌廉幼滑直滑進喉嚨 (小妹一邊打寫評時, 仲吞緊口水)本來細嚐著抹茶香時, 但突然的芝麻味湧了出來, 味道層次感盡現。夾雜著小許咬口紅豆粒和滑嘟嘟的寒天口感更豐富。甜度比較高, 但亦忍唔住吃多了一件, 點解會好味成咁?!這個蛋糕性價比超高, 質素比起一些各牌餅店 $56-60 / 件有過之而無不及一家要試埋
廣告一出已經已經小妹體內的甜品細胞蠕蠕欲動
今次乃東海堂與丸久小山園合作, 再下一成增添了幾款不同甜品
急不及待買來一個
濃厚. 宇治抹茶紅豆忌廉蛋糕 $148
創做出此款以晚禮服裙擺為靈感一層一層 Ruffle。
在蛋糕正中央放上片片金箔, 華麗感十足。
了一如以往用上濃郁的丸久小山園綠茶。
而這款綠茶蛋糕是100% 全綠茶制作
先來解構一下, 由上層開始
抹茶忌廉
抹茶忌廉蛋糕
抹茶牛乳Mousse 拼紅豆粒
抹茶寒天粒
薄薄一層黑芝麻醬
以抹茶忌廉蛋糕結尾
細看下每一層也分佈著小妹喜歡的元素
今次全部入饌, 正!
第一時間已將蛋糕切了四份一出來, 獨享
首先抹茶濃郁芳香,
忌廉幼滑直滑進喉嚨 (小妹一邊打寫評時, 仲吞緊口水)
夾雜著小許咬口紅豆粒和滑嘟嘟的寒天口感更豐富。
甜度比較高, 但亦忍唔住吃多了一件, 點解會好味成咁?!
一家要試埋其他東海堂出品之抹茶甜點。
2015-08-10
2014-06-17 109 瀏覽
今日又到一年一度嘅父親節啦,我爸爸最鍾意食蛋糕嘅,佢咩蛋糕都鍾意食,所以今年就買東海堂蛋糕俾佢試下,雖然我爸爸好中意食蛋糕,但佢從來未試過同我講邊間蛋糕店嘅蛋糕好好食,但今次佢話流心蛋糕好好食,一切開個蛋糕佢中間嘅芒果汁慢慢流出來,蛋糕整到層次分明,所以我覺得㳘心蛋糕,好值得一試
2014-06-15
2014-05-13 406 瀏覽
實在想不到有什麼可以比一個人下班回家然後家人回來的時侯外帶幾件精美西餅跟你一起分享什麼夏天 什麼減肥大計 先放一邊吧哈哈有聽聞過東海堂這陣子主打綠茶系的甜點第一次看到這款綠茶Mont Blanc 真的很創新啊綠茶控表示樣子精美 好吸引呢綠茶跟栗子蓉混在一起 連本身不喜歡栗子蓉的我也一口一口接受了而綠茶的味道濃郁 沒有多餘的甜味惟一就是撻底有點硬 一嘗試用力叉住就徹底散開了還好是在家享用 就算吃得再狼狽都沒有所謂嚕再來這件朱古力芝士蛋糕想不到樣子普普通通 卻是我在三件西餅裡最喜歡的一件先嚐到最上面的香濃軟朱古力味 然後就到淡淡的芝士味加上中間鬆軟的海綿蛋糕口感軟柔 吃多了也不會膩最後的是這件北海道芝士蛋糕是我跟家人每次也必吃之選之一同是芝士蛋糕她的芝士味可要濃烈鮮明得多一進口就吃到芝士的咸味 再吃到一片片的白朱古力 增加口感然後就到底部黑白分明的Orea餅底甜味和咸味的比例拿掐得宜難怪每次家人到東海堂買西餅回來的時侯 都會看到她的出現啊
實在想不到有什麼可以比一個人下班回家

一進口就吃到芝士的咸味 再吃到一片片的白朱古力 增加口感
然後就到底部黑白分明的Orea餅底
甜味和咸味的比例拿掐得宜
難怪每次家人到東海堂買西餅回來的時侯 都會看到她的出現啊
題外話/補充資料: 因為是家人買回來的關係 西餅的名字我實在不清楚 大家見諒了
2014-05-13
2010-09-10 43 瀏覽
今日lunch 飽飽濟濟~決定o係東海堂買個包做午餐~~徘徊o係芝士漢堡~吞拿魚包~紅豆包同呢個"千島汁番茄雞肉包"之中~揀左好耐~原本決定買紅豆包~(之前試過~質素較有保證)但諗諗下...用同等o既價錢....不如試個東海堂special offer o既包~由於"千島汁番茄雞肉包"隔離o既"new"字吸引左我~而且"番茄"兩隻字感覺亦都健康d~於是乎就揀左佢喇~咬開一望~餡料偏向了一邊~值得欣喜的是...份量未至於好少~但係竟然見唔到一粒粒o既番茄~亦都望唔到有千島醬~只係食到有雞肉~~~同想像中o既有d出入~~~呢個包~~都係試過便算了~~~下次都係穩陣d~食返紅豆包吧~
今日lunch 飽飽濟濟~
決定o係東海堂買個包做午餐~~
揀左好耐~原本決定買紅豆包~
(之前試過~質素較有保證)
但諗諗下...用同等o既價錢....
不如試個東海堂special offer o既包~
由於"千島汁番茄雞肉包"隔離o既"new"字吸引左我~
而且"番茄"兩隻字感覺亦都健康d~
於是乎就揀左佢喇~

咬開一望~餡料偏向了一邊~
值得欣喜的是...份量未至於好少~
但係竟然見唔到一粒粒o既番茄~
亦都望唔到有千島醬~
只係食到有雞肉~~~
同想像中o既有d出入~~~
呢個包~~都係試過便算了~~~
下次都係穩陣d~食返紅豆包吧~

外貌是ok的~
有點失望的內餡~
2010-09-08
外賣自取
$6.5 (午餐)
  • 紅豆包
2010-06-17 62 瀏覽
見佢註明係星新加坡肉鬆, 專登賣個來試試.肉鬆份量不小, 味道都唔錯. 但呢間麵包店所出品的麵包實在太 “輕身” 了.用作早餐, 吃了一個真的不太足夠 ... 但售價差不多要 $8.
見佢註明係星新加坡肉鬆, 專登賣個來試試.

用作早餐, 吃了一個真的不太足夠
... 但售價差不多要 $8.
2010-06-08
2009-09-20 18 瀏覽
尋日見到報紙有新產品--->芝麻飽, 加上又有coupon, 所以今日返工就買黎試下...因為有coupon關係, 所以都係$3咋, 好抵...呢個飽, 當初以為好少野, 原來都吾細個, 食落都好飽呀, 好香既芝麻味, 正呀, 吾錯吾錯...

2009-09-18
  • 芝麻飽
2008-05-28 28 瀏覽
生日蛋糕推介近排兩個朋友生日都食左呢個蛋糕入面係朱古力moose + 蛋糕!!
生日蛋糕推介
近排兩個朋友生日都食左呢個蛋糕
入面係朱古力moose + 蛋糕!!
$150 (其他)
2008-03-25 20 瀏覽
今日第一次係到買左件egg tart,無諗過會同ex公司樓下間出品差一大截.呢到好新鮮.仲好脆.無諗過係東海堂會買到咁高質素ge 旦撻好驚喜!