2021-06-24 315 瀏覽
☟非專業最真實食評☟𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘼-:花膠螺片雞煲翅+飯+油菜(跟飯同油菜加$10)($68+10)雞湯唔太油,清清地餸飯好夾,會不知不覺係食左好多飯🤣驚喜位係佢比足半隻雞你,帶住手套食感覺好滿足😍𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+/𝘽:花膠干貝黑毛豬魚腩雞件龍蝦湯泡飯($98)好多餸好似大雜燴甘😂龍蝦湯第一啖飲落好濃味,幾好飲,但飲多幾啖就覺得咸左少少。個人鐘意雞湯多啲👀❀總評❀ 𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙜𝙧𝙖𝙙𝙞𝙣𝙜 : 𝘼-/𝘽+❀超主觀推薦度❀(5分為滿分):3.75
☟非專業最真實食評☟

❀總評❀ 𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙜𝙧𝙖𝙙𝙞𝙣𝙜 : 𝘼-/𝘽+

❀超主觀推薦度❀(5分為滿分):3.75
2021-06-07 433 瀏覽
曾經係節目見過秋生兄極力推薦依間鋪頭,所以一早BOOK MARK 左。今日係附近做野,專登過黎搵食。未到下午6:30鋪頭已經開始排隊,聽排隊既人口吻,似乎大部分都係熟客仔。店員姐姐好有經驗安排我地一邊排隊一邊落單量度體溫,排左10分鐘就可以入座。食物選擇好多,由湯底口味到面食都有不同種類,選擇困難症既我,選左top1 既花膠螺片湯,朋友就選了 極上海鮮龍蝦湯泡飯。坐位較擠擁,相信枱面每人只可以叫一個套餐,場地吾適易一班朋友聚腳。已經係入黎前完成落單,坐低等食,餐廳係半開放式廚房,可以一路睇住姐姐逐碗麵煮。大約等了七至八分鐘,姐姐會一盤套餐捧上,真的沒想到六七十蚊,可以咁豐富,足半隻雞,無論米線同油菜都好足料。朋友既龍蝦湯有半隻龍蝦同吾同款既急凍海鮮。用具亦都準備充足,盤上有手套濕紙巾,方便食用雞隻。鋪頭以燉湯泡飯作主打, 對於湯底我好有期待。首先試一下湯先,嗯... 很足料,不過湯只飲到雞油味,沒有想象中清甜,魚翅亦見到係裙邊,跟參考圖片好大出入。😂朋友既龍蝦湯底有龍蝦味,不過龍蝦肉好梅。其他急凍海鮮亦都吾吸引,而且朋友之後好口渴,相信湯底充滿味精。🙁整體而言,依個價錢可以食到咁多野係

整體而言,依個價錢可以食到咁多野係好抵,不過質數相對普通,吾建議專程入黎食。

推薦指數2.5/5
味道2/5
環境2.2/5
服務3/5
性價比3.8/5
2021-06-04 274 瀏覽
今日去咗是村爺爺嘅雞湯泡飯因為而家夏天都唔想食啲太熱氣嘅嘢所以就嚟食啲清淡啲嘅雞湯泡飯味道都唔錯而且好清新睇得出食店用咗好多心思去煲湯有時想清清地食泡飯可以揀呢一間而且地點都好方便評分:4/5(5分滿分)
今日去咗是村爺爺嘅雞湯泡飯
因為而家夏天都唔想食啲太熱氣嘅嘢
所以就嚟食啲清淡啲嘅雞湯泡飯
味道都唔錯而且好清新

睇得出食店用咗好多心思去煲湯

有時想清清地食泡飯可以揀呢一間
而且地點都好方便

評分:4/5(5分滿分)
;魚腩雞件雜菌龍蝦湯泡飯 (拉麵) $62碗嘢望落平平無奇又唔吸引,不過真係好好食wuwuwuw ,值得分享,所以唔理,照些牙。個湯濃得嚟我估佢真係無味精,啲料又新鮮,極大碗,啲雞件滑,食極都食唔完咁,魚腩完全無腥味,海鮮味MAX🦞,仲有海量菇🍄🍄🍄!!!!!!! 好彩叫咗拉麵先食得曬,朋友叫咗飯,結果食剩咗大半碗🤣🤣🤣會encore!其他湯下次trytry!ps, 六點半去到唔洗等,叫完嘢食出面已經排緊了,FYI IT WAS A THURSDAY) 各位要食請早啦(๑ ᷇ 𖥦 ᷆๑)♡‎𓂃◌𓈒
;魚腩雞件雜菌龍蝦湯泡飯 (拉麵) $62

) 各位要食請早啦(๑ ᷇ 𖥦 ᷆๑)♡‎𓂃◌𓈒
魚腩雞件雜菌龍蝦湯泡飯
2021-04-08
魚腩雞件雜菌龍蝦湯泡飯
2021-05-31 195 瀏覽
去開油麻地又唔知食咩好,朋友就推介呢間村爺爺龍蝦湯飯,我都未試過,所以就一於試吓先,門口有餐牌俾大家望望,見到花膠雞鍋都幾吸引,但係第一次嚟到就梗係要試吓招牌嘅龍蝦泡飯,所以我就點咗殿。龍蝦泡飯試吓啦入到去好快就有得食,我點呢一個餐有半隻龍蝦,帶子,青口,蜆肉,魷魚同埋大量生菜,另外會再配一碗白飯。龍蝦湯底個味都幾好,可惜白飯煮得太腍身,冇咩泡飯應有嘅口感,龍蝦煮得太老,食得黐牙同埋唔彈口,有啲失望,反而其他海鮮配料就做得唔錯,尤其青口好鮮味。見到隔離枱點嘅花膠雞煲,隻雞足足有半隻好大隻,如果下次嚟到就唔會再點龍蝦泡飯,會試吓雞煲啦

,反而其他海鮮配料就做得唔錯,尤其青口好鮮味。

2021-05-21 263 瀏覽
已經食超過兩次了,因為太抵食啦, 60幾蚊一碗泡飯,再配上香濃嘅龍蝦湯底,又飽又實惠😆👏🏻湯底裡有大量蜆肉、起碼有三隻青口、仲有魷魚、幾條菜🤪加埋一碗正常份量嘅飯當日午市點了:❤️炸墨魚手指拼魚腐龍蝦湯泡飯 $68墨魚手指,肉質彈牙,魚腐就有點油膩了❤️吉列黑豚龍蝦湯泡飯 $68黑豚厚肉、外層炸粉唔厚,分量十足*上次食南乳雞翼,個南乳醬其實好入味,我都幾鍾意❤️

湯底裡有大量蜆肉、起碼有三隻青口、仲有魷魚、幾條菜🤪
加埋一碗正常份量嘅飯

當日午市點了:
❤️炸墨魚手指拼魚腐龍蝦湯泡飯 $68
墨魚手指,肉質彈牙,魚腐就有點油膩了

❤️吉列黑豚龍蝦湯泡飯 $68
黑豚厚肉、外層炸粉唔厚,分量十足

*上次食南乳雞翼,個南乳醬其實好入味,我都幾鍾意❤️
2021-05-14
15 分鐘 (堂食)
殿·海鮮龍蝦湯泡飯Price:$98📌超足料既海鮮泡飯,絕對物超所值🤩半隻龍蝦已經超吸引🦞入面仲有好多蜆、青口、魷魚🦑、扇貝、生菜🥳龍蝦肉好易整條夾出黎,大大條啖啖肉好滿足🤤唔好漏左隻蟹鉗呀都好好肉架(有鉗比大家開嚟食)😚蜆既數量多到數唔哂,咁多海鮮個湯都好鮮甜👍🏻湯飯分開上d飯唔會浸到淋哂,可以按自己食量逐啖落,不知不覺就飲哂成碗湯😂呢個價錢嚟講,海鮮控絕對要試🤪晚餐屋企無飯食就去試下啦!🤣
殿·海鮮龍蝦湯泡飯
Price:$98

• 殿。海鮮龍蝦湯泡飯
2021-05-04 216 瀏覽
依間野地方有啲迫但係嘢食質素非常之高嗌咗個龍蝦湯泡飯 加$20定唔知$30有半邊龍蝦龍蝦來講我覺得就可以慳返唔使叫 因為一嚟食好唔方便 二來肉質比較韌 至於本身個泡飯包嘅餸就比較高質啦佢入邊有青口蜆仔八爪魚 同埋超級多生菜各樣野都幾好食 個湯好鮮甜另外仲跟五隻炸南乳雞翼 雞翼好好味 應該係即叫即炸 南乳味好重 好香口總之就好抵食
依間野地方有啲迫

另外仲跟五隻炸南乳雞翼 雞翼好好味
應該係即叫即炸 南乳味好重 好香口
總之就好抵食
2021-04-26 192 瀏覽
🏠:村爺爺龍蝦湯泡飯燉湯專家📍:油麻地砵蘭街72號地下==============================之前成日都聽話呢間餐廳嘅扒飯好好食同埋睇相見到啲龍蝦大大隻好開心,所以都一定要嚟試吓!❤️真。村爺爺龍蝦湯泡飯$128貨真價實,真係半隻龍蝦喺度,大大隻,而且龍蝦啖啖肉,分幾啖食,龍蝦肉身好蛋呀,而且好鮮甜😌😌👍🏻呢個價錢來講好抵食!湯泡飯亦都好好味,入面有好多配料,令到成個湯底都好好飲👍🏻整體來講成個泡飯性價比好高,用料新鮮而且非常豐盛,絕對對得住呢個價錢!下次都可以再回味番
🏠:村爺爺龍蝦湯泡飯燉湯專家
📍:油麻地砵蘭街72號地下

真。村爺爺龍蝦湯泡飯$128
2021-04-25 192 瀏覽
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🥘 殿龍蝦湯海鮮泡飯 $98🥘牛魔王龍蝦湯泡飯 $68凍飲+$9*2 揀左凍檸茶同凍奶茶Total: $184〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️呢間想食好耐㗎啦,見到都有好多人排隊☺️, 所以老闆會喺排緊隊嗰間問定你食啲咩🥘 殿龍蝦湯海鮮泡飯 $98呢個好足料,海鮮有半隻龍蝦連埋鉗,4嚿青口、10幾嚿蜆肉、兩塊魷魚圈,仲有一隻連殼嘅帶子,食唔到有沙,個湯都好濃蝦味,就咁飲已經覺得好鮮,配埋個飯簡直冇得彈,下面仲有好多生菜,未加飯入去已經好多料喺入面,因為咁嘅關係,食嘅每啖飯都會有餸可以餸飯🥘牛魔王龍蝦湯泡飯 $68有好多牛,但比起呢個,我鍾意上者多啲,牛味遮蓋左龍蝦湯嘅味,我自己唔係好鍾意呢個配搭,可能上面嗰款太好味啦🥤凍檸茶飲落去似冰紅茶😂,大大杯又夠凍,佢同大渣哥係用同一隻杯裝,都好大杯
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

🥘 殿龍蝦湯海鮮泡飯 $98

🥘牛魔王龍蝦湯泡飯 $68

2021-04-20 327 瀏覽
同事講到好好食咁, 咁啱我又喺呢頭做嘢, 12點幾過來唔使排隊 好彩來得早一步, 之後已經見到幾個人排隊了。叫咗左花膠螺頭雞煲加手打烏冬 真係有半隻雞,但糸有啲部份好韌,淨係雞髀比較滑而且湯底淡味, 感覺似係雞同湯係分開嘅煲的🤔️搵到一塊好薄嘅花膠, 螺片有啲硬搵咗好耐先搵到少少翅🤪$78都唔好期望太多😆加多$10套餐 冇理由唔加套餐加$10 手打烏冬又加$10 $91埋單 未食過嘅不妨一試食過嘅 就會諗吓其他選擇🤪
同事講到好好食咁, 咁啱我又喺呢頭做嘢,
12點幾過來唔使排隊 好彩來得早一步,
之後已經見到幾個人排隊了。
叫咗左花膠螺頭雞煲加手打烏冬

真係有半隻雞,但糸有啲部份好韌,淨係雞髀比較滑
而且湯底淡味, 感覺似係雞同湯係分開嘅煲的🤔️

搵到一塊好薄嘅花膠, 螺片有啲硬

搵咗好耐先搵到少少翅🤪

$78都唔好期望太多😆加多$10套餐 冇理由唔加

套餐加$10 手打烏冬又加$10
$91埋單 未食過嘅不妨一試
食過嘅 就會諗吓其他選擇🤪
2021-04-04 1997 瀏覽
響油麻地睇完戲,搵一搵有咩好食,就見到呢間好受歡迎嘅龍蝦湯泡飯。可能嚟到嘅時候已經八點幾,所以排隊嘅龍都唔係好長,大概等咗5分鐘都入得,仲可以喺排隊嘅時候點埋餐。極上海鮮龍蝦湯泡飯真係極度推薦,唔好睇佢龍蝦頭咁大好似得個噱頭咁,入面嘅料都10分充足,有青口扇貝墨魚圈同埋十分之多嘅蜆肉,幾乎每一啖飯都有海鮮餸飯,$68真係性價比超高,原價好似係百幾蚊,就算係百幾蚊都值得食。龍蝦湯認真一流,十分之鮮甜,飲落亦唔會覺得似係味精味道,每一啖飯都食得好幸福。入面仲有好多生菜,浸左起個龍蝦湯非常索味,成套野食得均衡滿足。唯一爭少少嘅係,個飯始終有啲粗,雖然大部份餐廳都唔會用靚嘅飯,但感覺泡飯先至同個湯最夾,可以食多啲湯,所以都係揀泡飯。試完泡飯可以下次加$10叫手打烏冬,同個湯都好夾。試咗朋友嗰個川芎竹芷魚頭湯,淡淡藥材味都好好味,魚頭都係好鮮甜,同龍蝦湯比係另一種鮮甜,有啲似我之前試過第二間食嘅刀削麵嘅湯底,雖然都好好味但係我覺得龍蝦湯會特別啲。叫魚頭湯個餐就會有一杯嘢飲,但係菜就另上配蠔油,菜可能同個湯冇咁夾,所以唔係浸湯食。鍾意食烏冬嘅朋友,都可以喺呢間試吓,相信佢唔同湯底都同烏冬好夾。不過
極上海鮮龍蝦湯泡飯
不過呢度環境真係好窄,出入幾乎個屁股都會撞到人哋個碗,不過油麻地好多舖頭都係咁,食完就要快啲走啦。
2021-04-02
5 分鐘 (堂食)
2021-04-01 331 瀏覽
之前已聽聞這間泡飯專門店CP值十分高。的確,料是用滿瀉來形容,但味道就...還好,但這個價錢有龍蝦,花膠雞,真是物超所值,去油麻地果欄時,不妨來“朝勝”下,但要有心理準備,lunch time會有小小人龍。花膠螺片雞煲翅($68)整整半隻雞!4大片花膠螺片!雖然只需$68,但隻雞又不會很“鞋口”,還貼心附上辣椒酱油,廷惹味的,花膠OK。殿•海鮮龍蝦湯泡飯($98)上枱時十分“吸睛”,眼見5枱有4枱都有order,我也是衝著這個泡飯而來,除了半隻龍蝦,還有青口,生菜, 魷魚,同海量的蜆肉,是海量來形容,因為食極都有,但味道是還好偏低少少, 魷魚是偏韌,青口是有雪藏味,龍蝦正常,蜆肉得好少有沙。總括而言,我覺得經過的話可以一試,這個價錢是CP值很高的,2個人食的話,我建議不用加錢轉套餐(油菜+飯)都已經夠飽。
花膠螺片雞煲翅($68)
殿•海鮮龍蝦湯泡飯($98)
花膠螺片雞煲

殿•海鮮龍蝦湯泡飯
花膠螺片雞煲
殿•海鮮龍蝦湯泡飯
村爺爺在油麻地有2間鋪,一間食車仔麵,一間食泡飯。久聞店舖食材用料上乘,務求用平民價錢,提供高級享受。今天來到實測一下。.晚上8:30到達,門外依然有6,7人輪候,等待期間店員會逐一為大家先探熱及消毒雙手,服務不錯。.不過,可能太夜,龍蝦售罄,只試到龍蝦湯。雖然,沒有龍蝦肉,但龍蝦湯泡飯,仍會放完整的蝦頭,泡飯的海鮮足料,湯底龍蝦味甚濃。另外,朋友點的花膠魚腩,有大大片花膠,及2大件魚腩,非常養顏。至於南乳炸雞翼,同樣重量級,南乳味滲入雞翼內,不只停留於外皮,脆皮炸成金黃色,色香味俱全。.留意返,如此足料大份的美食,性價比甚高。🦞 極上海鮮龍蝦湯泡飯 $68🐟 花膠干貝黑毛豬魚腩雞件龍蝦湯泡飯 $98🍗南乳炸雞翼 $28
留意返,如此足料大份的美食,性價比甚高。
🦞 極上海鮮龍蝦湯泡飯 $68

🐟 花膠干貝黑毛豬魚腩雞件龍蝦湯泡飯 $98

🍗南乳炸雞翼 $28
15 分鐘 (堂食)
2021-03-27 210 瀏覽
經過呢間餐廳次次都見到好多人排隊,所以今次就決定試一試啦,結果果然好有驚喜🤣🤣🤣🥰🥰🥰🥰❤️龍蝦湯米線,龍蝦大大隻,鮮甜而且好滑嫩,湯底仲有超級多海鮮,完全係食極都仲有🤣🤣🤣🤣雞件嘅調味亦都啱啱好,用嚟送米線簡直一流🥰🥰🥰🥰另外我哋叫咗個花膠雞湯,配白飯加生菜嘅套餐,湯底同樣超級濃郁,而且啲雞同樣超級鮮嫩,花膠亦都煲到岩岩好,完全係成個湯飲晒🤣🤣🤣❤️❤️❤️❤️