2022-06-09
香港專門食泡飯嘅餐廳唔多,所以一想食泡飯就會去村爺爺👨🏻🦳逢晚市去到門口都會有條人龍,而最近一次去,老闆會喺大家等位其間落埋單,見你猶疑不決嘅時候又會俾下意見,呢方面都幾貼心!⭐️南乳雞翼龍蝦湯泡飯 配半隻龍蝦 $60+$48 (7.8/10)企鵝妹嚟左幾次都係叫呢個組合,龍蝦湯雖然賣相唔算好靚,但飲落去會感覺到幾濃郁嘅龍蝦同海鮮味,但又唔會死鹹,飲完佢地d湯都唔會覺得好口渴,絕對係白飯小偷! 而且個湯好足料,有巨量蜆、青口、魷魚、同生菜等等,每次食到最尾都仲有好多蜆凈🤣而加錢配嘅龍蝦,對上一次去雖然都好鮮味,但對比之前食就較為失色,之前會食到有橙色膏同好爽口嘅龍蝦架!🦞(如果唔加龍蝦成個餐真係好抵食!!!)南乳雞翼大大隻,醃得剛好夠入味,炸粉唔會過口,忍唔住一隻接一隻食!⭐️熱情果梳打 跟餐+$12 (8/10)呢杯野飲係老闆嘅誠意推介,所以試一試巨。上枱超級大杯,杯會放住熱情果果汁,另上枝裝雪碧,酸酸甜甜幾解渴😍🐧企鵝妹食後感:成個感覺係一間親民小店,環境唔大,坐得有少少迫狹,同埋通常出面有人等位所以食完都會即刻走😌但感受到店家烹調湯底同食材嘅用心👍🏻,而且全部都「大件夾抵食」好
⭐️熱情果梳打 跟餐+$12 (8/10)
🐧企鵝妹食後感:
成個感覺係一間親民小店,環境唔大,坐得有少少迫狹,同埋通常出面有人等位所以食完都會即刻走😌但感受到店家烹調湯底同食材嘅用心👍🏻,而且全部都「大件夾抵食」好足料,務求令顧客食到飽一飽走😂,所以企鵝妹一想食泡飯就會過嚟架啦ʕ•ᴥ•ʔ
🐧企鵝妹推介指數: 8/10