2022-01-26 183 瀏覽
以杏仁為主題的甜品店《Almond Dessert》杏甜品位於於尖沙咀加拿分道!餐廳採用柔和綠色調裝潢風格,配合清新白色與淺木,打造悠閒舒適「杏」福歇腳點。坐下來的感覺非常休閒舒服。杏甜品店冀望能傳承健康的杏仁美食及人情味,所以特地以杏仁為題,讓食客在品味優質的甜品同時,也能體驗健康優質的食材。小店推出三大系列,包括招牌杏仁系列、鮮果爽冰系列、吸吸系列特飲。亦有豆腐花、傳統創新甜品及湯圓等,滿足喜好不同冷熱甜品的客人需要,是尖沙咀必吃甜品店。🌰▪️椰皇蓮子燉雙皮奶 $ 62椰皇包住燉得非常滑的雙皮奶有大量煮得綿滑大大粒既蓮子配上甜度剛好的杏仁奶,食完感覺非常滋潤,一個質素非常高既中式甜品💛🥭▪️楊枝甘露杏仁奶凍 $ 42店舖推介用杯裝住既甜品,用一枝粗飲管就可以邊行邊食,面層係有超多甜芒果既楊枝甘露,底部是滑滑既杏仁奶凍兩樣溝埋一齊食真係絕配🧉▪️黑芝麻奶杏仁奶凍 $ 38一樣係杯裝住既甜品,芝麻奶用炒過既黑芝麻即磨加牛奶新即打,芝麻濃香到不得了,加上杏仁奶凍既清香,好好食🥭▪️芒果布甸 (細) $ 15小芒果布甸只需加配價 $15就可以食到,細細杯好得意,布甸亦係每天新鮮即制,甜到剛好有大量

🌰▪️椰皇蓮子燉雙皮奶 $ 62
椰皇包住燉得非常滑的雙皮奶
有大量煮得綿滑大大粒既蓮子
配上甜度剛好的杏仁奶,食完
感覺非常滋潤,一個質素非常
高既中式甜品💛

🥭▪️楊枝甘露杏仁奶凍 $ 42
店舖推介用杯裝住既甜品,用一
枝粗飲管就可以邊行邊食,面層
係有超多甜芒果既楊枝甘露,
底部是滑滑既杏仁奶凍
兩樣溝埋一齊食真係絕配

🧉▪️黑芝麻奶杏仁奶凍 $ 38
一樣係杯裝住既甜品,芝麻奶
用炒過既黑芝麻即磨加牛奶新即
打,芝麻濃香到不得了,加上
杏仁奶凍既清香,好好食

🥭▪️芒果布甸 (細) $ 15
小芒果布甸只需加配價 $15就可
以食到,細細杯好得意,布甸亦
係每天新鮮即制,甜到剛好
有大量新鮮鮮甜既芒果,正

✨另外店舖依家仲有三文治和杏咖啡等輕食 ,套餐仲有優惠價食好抵食,非常方便Lunch及Tea Time 都可以品嚐到杏既高質出品✨

• 椰皇蓮子燉雙皮奶
2022-01-25 22 瀏覽
今日同屋企人黎左尖沙咀一間新式嘅甜品店😍裝修已經好吸引☺️以木整傢具為主。感覺都幾舒適🥰店員都好貼心。睇返餐牌,有唔少特色嘅甜品。黎到e道緊係試下佢嘅杏仁甜品仲有傳聞甜品。🌸枸杞糯蓮子桃膠桃膠燉得好入味,有枸杞同蓮子😍又有香香嘅紅棗味。🌸椰皇湯圓燉雙皮奶雙皮奶味道好香椰皇味,口感滑滑,湯底係香香嘅椰汁,湯圓皮簿,有流心黑芝麻餡。🌸杏仁茶燉蛋白好香杏仁嘅味道,香濃細滑,入面有滑滑嘅蛋白。食完暖笠笠。

🌸枸杞糯蓮子桃膠

桃膠燉得好入味,有枸杞同蓮子😍又有香香嘅紅棗味。

🌸椰皇湯圓燉雙皮奶

🌸杏仁茶燉蛋白

好香杏仁嘅味道,香濃細滑,入面有滑滑嘅蛋白。食完暖笠笠。
2022-01-24 21 瀏覽
Almond Dessert係我一直bookmark左好耐既甜品店,除左因為佢主打我最喜愛的杏仁茶,仲因為佢地採用天然果糖‼️製作低糖、零糖的甜品,岩哂又中意食甜品又懶健康的我😆✌🏻星期日老公終於出城,陪我出尖沙咀行街,就可以順道去試下喇😍/🌟杏仁茶燉蛋白 以美國大龍杏新鮮現磨的香濃順滑杏仁茶,上枱散發陣陣杏仁香🥺💓配滑溜的燉蛋白,Q彈如布丁,養顏又好味🤍超喜歡!/🌟抹茶湯圓 兩個抹茶控,見倒抹茶湯圓仲唔狗衝🤤意想不到佢仲好好味添啊!煙韌彈牙的滑嘟嘟胖湯圓,內裡是濃郁香甜的抹茶流心餡,好好食💚抹茶控一定要試,而且甜湯也很清潤!/🌟芒果布甸 表面有粒粒新鮮果肉,絕對沒有假甜味!布甸濃郁軟滑,加埋花奶真係perfect池~如果唔係冇咁快番屋企,真係好想買多個番去孝敬皇太后😌/🌟脆脆杏仁奶凍滑溜的杏仁奶凍鋪滿粒粒香脆的杏仁片,杏仁粉絲絕對不要錯過😋/⭐️芒果沙冰芒果沙冰是滿滿香甜濃郁的呂宋芒味道,又有粒粒煙韌波波珠和椰果,口感豐富。只不過我敏感牙齒好怕食冰咁凍既野,所以只係淺嚐左幾啖😝老公就話佢最鍾意呢個💛/除左甜品好好食,呢度既裝修都好光猛好乾淨,打卡都唔錯架😙店員友善,而且位置正正喺永年士多

🌟杏仁茶燉蛋白

🌟抹茶湯圓

🌟芒果布甸
🌟脆脆杏仁奶凍
滑溜的杏仁奶凍鋪滿粒粒香脆的杏仁片,杏仁粉絲絕對不要錯過😋

⭐️芒果沙冰

除左甜品好好食,呢度既裝修都好光猛好乾淨,打卡都唔錯架😙店員友善,而且位置正正喺永年士多隔離,超級易搵,誠意推介給大家🙌🏻血拼到腳酸,坐低食番碗糖水就岩哂😎
  • 抹茶湯圓
  • 芒果布甸
2022-01-24 18 瀏覽
甜品永遠都係第二個胃😌😌所以無論是咩時間都想食😂😂今日就同閨蜜👭係尖沙咀食完lunch ,再來個燕窩甜品潤一潤先😌😌稀有糖燉燕窩 試食價$199燕窩足足100g,全都是人手精心挑選,真材實料👍🏻👍🏻用稀有糖燉燕窩,最簡而精,每啖都食到絲絲燕窩🤤好滋潤,能化痰止咳,調理虛損勞療之用, 女人必食補品🤗椰皇桃膠燉雙奶 $62 我最鐘意食燉奶,一上枱已經聞到濃郁椰香味😌熱辣辣既雙皮奶,又香又滑🤤🤤好好味,加上[平民燕窩]之稱既桃膠,滋潤又補身🤗
甜品永遠都係第二個胃😌😌
所以無論是咩時間都想食😂😂

稀有糖燉燕窩 試食價$199

椰皇桃膠燉雙奶 $62
2022-01-23 48 瀏覽
今日突然有少少想食甜野, 同朋友喺尖沙咀食完午餐, 去咗附近嘅杏適份甜品<椰汁芒果西米露>杏嘅椰汁芒果西米露係大食妹嘅必食推介雖然款式比較普通, 但非常足料椰汁又香又滑, 芒果香甜而且水份飽滿, 西米露亦好足料<椰皇桃膠燉雙皮奶>比較養身嘅朋友就揀咗滋補嘅椰皇桃膠燉雙皮奶椰皇桃膠燉雙皮奶雖然份量唔係好多, 但椰子好厚肉, 味道亦唔錯底層仲有大大嚿嘅桃膠同滑嘟嘟嘅雙皮奶<杏咖啡>近排杏仲推出左新產品用南北杏製成嘅咖啡, 咖啡上面有一層香噴噴嘅杏仁油脂, 飲落咖啡又滑又純, 中西合璧<士多啤梨吸吸>好東西當然唔可以自私食, 外賣杯士多啤梨吸吸俾屋企人味道有啲似奶昔
<椰汁芒果西米露>
杏嘅椰汁芒果西米露係大食妹嘅必食推介
雖然款式比較普通, 但非常足料
椰汁又香又滑, 芒果香甜而且水份飽滿, 西米露亦好足料
<椰皇桃膠燉雙皮奶>
比較養身嘅朋友就揀咗滋補嘅椰皇桃膠燉雙皮奶
底層仲有大大嚿嘅桃膠同滑嘟嘟嘅雙皮奶
<杏咖啡>
近排杏仲推出左新產品
<士多啤梨吸吸>
好東西當然唔可以自私食, 外賣杯士多啤梨吸吸俾屋企人
味道有啲似奶昔
  • 杏咖啡
  • 椰汁芒果西米露
-𝘼𝙡𝙢𝙤𝙣𝙙 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 🤍話說近排有朋友介紹我一定要試下呢間加上見到網上多左人介紹 令我都好好奇係咪真係咁好食🤔上星期去開尖沙咀行街就順便試下~果日係4點半去 都係坐滿左人餐廳環境幾闊落 座位唔算好多 店員都會好熱心埋去每張枱度做講解今次3樣都係店員推介的 又真係好唔錯🤍🤍椰皇桃膠燉雙皮奶($62)一放低就已經聞到香濃既椰香味 新鮮滾熱辣既雙皮奶 質感綿滑 香濃有平民燕窩之稱嘅桃膠分量都唔少 食完滋潤得黎又可以美顏 唔錯~ 🤍杏仁茶燉蛋白($55)平時對杏仁冇乜特別大既中意但今次呢個真係完全對杏仁改觀!杏仁茶味道香濃 甜甜地 滋潤既感覺蛋白質感細滑 食完成個人都好暖笠笠聽講杏仁富含抗氧化物不飽和脂肪酸可以預防細胞老化 潤滑美白肌膚 預防糖尿病同心臟病 要食多幾碗先得😏🤍杏咖啡($38)呢個係店員既重點推介✨ 完全冇令人失望!第一次飲呢個組合既咖啡當2個味道香濃既杏仁茶同咖啡遇上時難以控制味道上既平衡點店員表示呢個係經過佢一個月飲30多杯咖啡研發出黎終於試到2者味道上既比例剛好 入口順滑 真係幾好飲🤍仲話黎緊應該會出更多類似飲品 令我好期待🤤整體黎講 呢度真係嘆下午茶既好地方呢度
𝘼𝙡𝙢𝙤𝙣𝙙 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 🤍

話說近排有朋友介紹我一定要試下呢間
加上見到網上多左人介紹
令我都好好奇係咪真係咁好食🤔
上星期去開尖沙咀行街就順便試下~

果日係4點半去 都係坐滿左人
餐廳環境幾闊落 座位唔算好多
店員都會好熱心埋去每張枱度做講解
今次3樣都係店員推介的 又真係好唔錯🤍

🤍椰皇桃膠燉雙皮奶($62)
一放低就已經聞到香濃既椰香味
新鮮滾熱辣既雙皮奶 質感綿滑 香濃
有平民燕窩之稱嘅桃膠分量都唔少
食完滋潤得黎又可以美顏 唔錯~

🤍杏仁茶燉蛋白($55)
平時對杏仁冇乜特別大既中意
但今次呢個真係完全對杏仁改觀!
杏仁茶味道香濃 甜甜地 滋潤既感覺
蛋白質感細滑 食完成個人都好暖笠笠
聽講杏仁富含抗氧化物不飽和脂肪酸
可以預防細胞老化 潤滑美白肌膚
預防糖尿病同心臟病 要食多幾碗先得😏

🤍杏咖啡($38)
呢個係店員既重點推介✨ 完全冇令人失望!
第一次飲呢個組合既咖啡

整體黎講 呢度真係嘆下午茶既好地方
呢度將杏仁同糖水配合得出神入化✨
輕熟女都係時候要滋補一下了🤍

2022-01-16
$77.5 (下午茶)
  • 椰皇桃膠燉雙皮奶
  • 咖啡杏仁茶
2022-01-22 18 瀏覽
到我黎食啦‼️呢間人氣店~今日終於黎到朝聖叫左4樣野…😂其實岩岩先食完lunch貓山王榴蓮爽冰 第一啖凍到入心入肺🥶凍到震又好爽 吾怪得叫爽冰啦。最頂有榴蓮蓉, 冰同榴蓮肉混合整成 食到濃郁香甜榴蓮味🥰冇被冰整淡味道 同埋大粒西米一齊食加左d咬口 勁滿足全家福湯圓可以食哂所有味 有榴蓮 抹茶 黑芝麻~一咬餡料都流出黎☺️湯底係清啖桂花味。我鍾意呢個湯圓吾死甜味道吾混濁,食甜品都可以食得好清杏仁茶香氣噗鼻,新鮮研磨,香濃幼滑,吾可以同坊間用粉開既相比杏仁奶凍吾好睇少呢個奶凍🥰冇諗過杏仁既味道咁出 入口又滑,不失奶味,軟綿幼滑,清甜不膩如果你吾鍾意食杏仁 希望有一日你會突然愛上食🤣口味既野隨時變 你絕對吾會後悔四款我都鍾意食所以滿心❤️❤️❤️💯一定會encore系列
到我黎食啦‼️
呢間人氣店~今日終於黎到朝聖
叫左4樣野…😂其實岩岩先食完lunch
貓山王榴蓮爽冰

全家福湯圓

杏仁茶
香氣噗鼻,新鮮研磨,香濃幼滑,吾可以同坊間用粉開既相比

杏仁奶凍

四款我都鍾意食所以滿心❤️❤️❤️💯
一定會encore系列
2022-01-19 134 瀏覽
-⭐️二訪⭐️呢間位於尖沙咀既人氣糖水店🥰🥳🥳“杏”福滋味滿滿🆙🆙🆙店鋪位於諾士佛台直落斜路嗰條街 人來人往👀今次叻啦⋯決定中午去食就唔洗排長龍😆同店員傾開佢地仲話⚠️3-4月份會系銅鑼灣開新分店💁🏻‍♀️香港區既朋友 值得期待一下🥣全新體驗 - 杏咖啡 $38平時好少飲咖啡既我 近排都試左好多唔同種類既咖啡見佢地新推左呢款杏仁奶咖啡☕️ 原來launch左1星期左右咋店員好貼心叫我地先飲一啖 試左個味先 再撈匀飲🥰第一啖飲到香噴噴既自家烘豆咖啡味撈勻後飲 after taste好香滑濃郁杏仁奶😍😍😍加上面頭放左杏仁碎 增添口感 🥳一試愛上💯🥣龍眼爽冰 $55記得第1次來食店員介紹一杯冰用咗差唔多三十二粒龍眼去做既冰超級濃郁龍眼味😋食得出真材實料真系咁冇理由唔食第2次 加上有椰果同爆珠襯托都唔錯冰比較甜 但食晒成碗都唔會覺得好膩 🥣榴槤爽冰 $59中意食榴槤嘅朋友仔一定‼️要叫呢個甜品✅本人認證💯🤤採用泰國貓山王榴槤肉 融入去爽冰入面再加上表面再加多重榴槤肉 🥰真材實料同樣有爆珠增添口感 呢個價錢絕對抵食 每一啖都係極級香榴槤味🥣榴槤湯圓 $36好少見黑蚊蚊嘅湯圓 原來外皮用咗竹炭製成不過顏色絕對
⭐️二訪⭐️呢間位於尖沙咀既人氣糖水店🥰🥳🥳

• 龍眼爽冰
  • 榴槤爽冰
  • 杏咖啡  Almond  Special
2022-01-18 14 瀏覽
男朋友話要減肥 咁我就帶左佢去食糖水🤗 雖然舗頭叫杏甜品 但選擇都有好多架 而且價錢都非常合理😚貓山王榴槤爽冰 ($59)男朋友一下子就睇中左呢個貓山王榴槤 果然好好食👍🏼 唔單只面頭有貓山王榴槤 下面雪葩feel嘅爽冰都有榴槤味 十分香濃🤤🤤 再配埋粒粒爽珠口感都好豐富🤩椰汁芒果西米露 ($45+$5椰果)芒果好香好甜🥰 配搭椰汁底真係啱哂 而且份量都好大架 入而又足料😲 不過椰汁底就有少少偏甜🤔 杏咖啡 ($38)杏咖啡係出面好小見 好多人好怕杏仁有陣味😮😮 但呢杯飲落有好香嘅杏仁味 但又唔會係杏仁糊嘅(霜味) 好特別😋😋 餐廳仲教我地可以先飲一啖 然而搞下佢再飲味道又會豐富啲🤤芒果布甸 ($15)布甸細細杯 但仍然好足料 有好香芒果味又唔會好假😍

貓山王榴槤爽冰 ($59)

椰汁芒果西米露 ($45+$5椰果)

杏咖啡 ($38)

芒果布甸 ($15)
布甸細細杯 但仍然好足料 有好香芒果味又唔會好假😍
2022-01-16
2022-01-17 12 瀏覽
上個月睇完聖誕燈飾真係好想食甜品,見到大排長龍心諗點都會唔錯,就的起心肝去排隊啦🤣.稀有糖燉燕窩$199好靚的餐具jo即時心心眼😍仲有好多燕窩真係足兩100克夠哂滋補岩哂jo產後食🥰稀有糖好特別甜到剛剛好,好飲過平時啲冰糖燕窩太多了,果然係王牌,難怪勁多人排隊👍🏻.貓山王榴連爽冰 $59同想像中有點不一樣,冰食落似榴槤雪糕棉棉的,上面有少少爆爆珠,好濃厚榴連香好食到停唔到!如果你係榴連控十分推介🤩.兩碗都好好食超級滿足🥰雖然樓上小店但餐廳佈置都幾靚,有棵聖誕樹,天花板佈滿LED燈🎄jo食完已經接近11點依然大排長龍,咁好食難怪咁愛歡迎!

稀有糖燉燕窩$199

貓山王榴連爽冰 $59

• 稀有糖燉燕窩
  • 貓山王榴槤爽冰
2022-01-17 93 瀏覽
下午在尖沙咀逛街,這家甜品店有很多朋友推薦,今天就試一試。下午餐廳已經客滿,餐廳座位不是很多,燈光柔和,有不少年輕情侶光顧,很熱鬧。餐廳有各款中式甜品,不少都有杏仁。⭐️杏仁茶燉蛋白$55這款熱甜品最合我心意,杏仁茶味道很香,加上蛋白又滑又軟,冬日裡需要一絲暖意。⭐️芒果奶昔雙皮奶$59上面鋪滿了芒果,入口非常香甜。加上芒果冰爽的奶昔雪糕,底下還有雙皮奶,層次豐富,味道獨特。⭐️椰汁椰果西米露$36西米露加入椰汁和椰果,椰果增加口感,整體來說味道不過過甜。⭐️咖啡杏仁茶$48香滑的咖啡加上杏仁茶,入口順滑,飄著陣陣咖啡香,不俗。
下午在尖沙咀逛街,這家甜品店有很多朋友推薦,今天就試一試。

餐廳有各款中式甜品,不少都有杏仁。

⭐️杏仁茶燉蛋白$55
杏仁茶燉蛋白

⭐️芒果奶昔雙皮奶$59

⭐️椰汁椰果西米露$36
椰汁椰果西米露
椰汁椰果西米露

西米露加入椰汁和椰果,椰果增加口感,整體來說味道不過過甜。

⭐️咖啡杏仁茶$48
咖啡杏仁茶

香滑的咖啡加上杏仁茶,入口順滑,飄著陣陣咖啡香,不俗。
杏仁茶燉蛋白
芒果奶昔雙皮奶
而家香港周圍都係啲打卡cafe😏 愈嚟愈少傳統糖水鋪,加上一係無晚市堂食,一係就閂十點🥲其實食完dinner同朋友就各自散band,無得好似以前咁搵間糖水鋪繼續吹水😮‍💨最近發現尖沙咀The One隔離開咗間新糖水鋪,主打就係啲港式糖水,見好多foodie都有推薦,就排咗陣隊睇吓係咪真係咁好食🤭🍴芒果奶昔雙皮奶($59)🍴芝麻糊($30)❖ 兩碗都係正常發揮,甜度正常,唔會愈食愈口渴。始終呢啲港式糖水唔會伏得去邊,但你話有無驚艷到要讚呢,我又覺得未到咁好食🤭❖ 雖然裝修幾靚,但係環境太細太逼,full house嗰時其實都幾嘈🤥不過值得一讚嘅係店員服務幾好👍🏻如果遲啲開返晚市堂食,大家想搵個地方同朋友想傾吓計嘅話都可以一試嘅~

🍴芒果奶昔雙皮奶($59)
🍴芝麻糊($30)

2022-01-14 14 瀏覽
💡令人感動又好味的糖水每一件事嘅誕生🏞背後都有佢哋嘅故事餐廳嘅開舖源於一個女孩同佢媽咪嘅故事,而小店主打港式甜品🇭🇰,涵蓋傳統糖水以及新派款式,加上環境舒服,悠和嘅燈光,令到人好放鬆。🍽杏仁茶燉蛋白作為以杏為題嘅餐廳,當然要試下佢地嘅首席招牌🌟,杏人茶味道好出,茶濃稠度適中,蛋白質感滑溜,低糖所以唔會太甜,健康之選😍🍽貓山王榴槤爽冰 榴槤愛好者必食推薦✨面頭有一pat貓山王榴槤蓉,好足料👍🏻好香濃榴槤味,爽冰真材實料,仍然都有榴槤味,所以入口並非普通刨冰般咁易溶🍧撈埋一齊食,綿密得嚟又有煙韌嘅口感。配以水晶珠食,口感變得豐富,呢個真係大推💯🍽湯圓($10加配)湯圓有兩粒,皮薄得黎好軟軟糯,當你咬一啖,芝麻餡就爆出黎,做到流心效果。🍽芒果布甸,杏人茶奶凍以$15加配一杯,芒果味好濃,芒果粒夠大粒,加埋奶一齊食,更美味🤤#尖沙咀食咩好 #尖沙咀美食 #好西 #小店# 情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #尖沙咀 #尖沙咀甜品 #相機食先 #榴槤控 #杏仁茶 #hkfoodporn #hkfood #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodlover
💡令人感動又好味的糖水

🍽杏仁茶燉蛋白

🍽貓山王榴槤爽冰

🍽湯圓($10加配)

🍽芒果布甸,杏人茶奶凍

• 榴槤爽冰
在之前還有晚市堂食的時候已曾行經這間甜品店,當時有近十人排隊👯就先記在小本子上留待人潮稍過後才來光顧,想不到再訪之日已經重新回到沒有晚市堂食的時刻😪唯有把晚飯後的甜品時間搬到午飯後享受。 杏甜品在21年9月才開業,除了出品高質外,原來創辦人還有一個關於母愛的動人故事👩‍🦰在等甜品的時間裏,在餐牌中間看到這個故事,原來創辦人在疫症前是一個全球飛的滑雪教練,疫後留港生活懷了孕,回想起媽媽的各式杏仁料理,為她的人生注入了無窮動力,決定創業將這份味道和心意傳揚❤ 餐廳佈置以護眼的綠色和清新白色配搭💚牆上寫了一些人生金句,為疲累的香港人加加油打打氣,還有數個美式的上推窗,加強採光又能提高格調。坐位後的邊緣位還放有小擺設和多肉植物,令客人心情更弛緩☺ 餐牌包羅萬有📒例如有杏仁茶、燉椰皇、湯圓、燕窩、鮮果爽冰和豆腐花,絕對會考起有選擇困難症的客人,不過現在少了晚市堂食,甜品店經營更困難,急需我們支持就多點了一些滿足口福💪 🥥椰皇桃膠燉雙皮奶 | $62 | 8.5/10即叫即燉有誠意,還未端上桌面就已經傳來陣陣椰香,濃而不濁的香氣挑起食欲🤤奶白色的雙皮奶非常嫩滑,加上滋補的桃膠,滿足。 🧊龍眼爽冰

🥥椰皇桃膠燉雙皮奶 | $62 | 8.5/10

🧊龍眼爽冰 | $55 | 8/10
採用了大量天然果肉打造的微糖甜品之一,爽冰皆由純人手製作,由最原始的30粒龍眼果肉果汁在低溫中慢慢凝結成帶粒狀清爽綿密的爽冰😋入口有龍眼清香,多重口感透心涼。

🥭小芒果布甸 | +$15 | 7/10
首個加點的小甜點,用可愛的圓形小壺盛著,適合好奇想淺嘗的人。不過芒果純天然,可能因為不當造的關係味道不太甜,加上花奶口感更豐盈😚

🍡芝麻流沙湯丸 | +$15 | 7.5/10
其次加點的小甜點,有用桂花糖水伴著,小舉動顯出心思,芝麻濃香十足,磨得幼細得來有沙沙口感😝

🍵抹茶流沙湯丸 | +$15 | 7/10
再來一個抹茶流沙,$15就有兩粒頗划算🤑抹茶口味較甜,茶味未算顯眼,糯米皮有點厚。
2022-01-09
2022-01-14 19 瀏覽
甜品係疫情下最受影響既一群一間咁用心做甜品既小店已經好少有經過尖沙咀,食返碗甜品今日我地食左椰皇雙皮奶配芝麻湯圓入口淡淡鮮香椰味,芝麻湯圓大又圓,餡料爆滿,甜味自然鮮味芒果布甸,每一口都新鮮芒果味道,足料味美楊枝甘露夠大碗,都係放滿果肉同西米粒生磨杏仁奶凍,入口即化,味道久久不散,好濃郁杏仁既鮮香味道!尖沙咀加拿分道40-46號香檳大廈地下6號舖Shop 6, G/F, Champagne Building, 40-46 Carnarvon Road, Tsim Sha Tsui