2022-12-19 63 瀏覽
又去食韓國野,今次怕熱氣冇點炸雞,揀咗燒五花腩肉($208)同海鮮炸醬麵($198),冇諗到兩樣都好好味!五花腩好厚身,食落有滿足感。五花腩燒得啱啱好,微微焦香,瘦肉部分脆脆哋,肥肉部分就好軟身,一齊食口感很好。碟上仲有泡菜和辣葱,泡菜酸味低易入口。食到中間可以配合呢2款微辣配菜,解一解油膩感。最後幾舊五花腩可以點燒烤醬,超夾,好惹味!海鮮炸醬麵味道偏甜,入面加咗蝦,魷魚等,令人驚喜既係有甜薯仔!炸醬麵份量非常大方,絕對夠哂2個人share食,我地都食到好飽。飲品揀咗汽水同埋桃汁,桃味香濃又甜甜地,唔錯。

飲品揀咗汽水同埋桃汁,桃味香濃又甜甜地,唔錯。
  • 燒五花腩肉
  • 海鮮炸醬麵
2022-12-13 68 瀏覽
今日黎到大角咀搵食見到呢間正宗炸雞店就決定入去試下餐牌有好多選擇,招牌炸雞有多款口味亦有骨或無骨選擇,好有誠意還有其他傳統韓國菜式全部都好吸引半半炸雞呢碟有一半原味同一半甜辣醬口味炸粉調味適中,原味不需要任何調味已經好夠味食到雞既原汁原味而甜辣好開胃,2種味道好夾炸雞火喉剛好,外脆內嫩一咬開肉汁爆出黎好惹味!海鮮葱餅葱餅包滿海鮮全部都好新鮮加上醬汁食好滋味豬肉湯飯湯底好濃郁,淋上白飯食好夾豬肉好軟淋,一個飯可以輕鬆解決!
今日黎到大角咀搵食
見到呢間正宗炸雞
就決定入去試下

餐牌有好多選擇,招牌炸雞有多款口味
亦有骨或無骨選擇,好有誠意
還有其他傳統韓國菜式
全部都好吸引

半半炸雞

呢碟有一半原味同一半甜辣醬口味
炸粉調味適中,原味不需要任何調味已經好夠味
食到雞既原汁原味

而甜辣好開胃,2種味道好夾
炸雞火喉剛好,外脆內嫩
一咬開肉汁爆出黎
好惹味!

海鮮葱餅

葱餅包滿海鮮
全部都好新鮮
加上醬汁食好滋味

豬肉湯飯

湯底好濃郁,淋上白飯食好夾
豬肉好軟淋,一個飯可以輕鬆解決!
2022-12-10 52 瀏覽
♡ 炸雞始祖 ~ 李家 ♡-今日突然又好想食炸雞🍗於是去咗屋企附近間李家大快朵頤🤤早幾個月之前都有試過李家但仲有好多款味道嘅炸雞都未試過😆咁多款味道真係有排試~~ 😆- ♡ 無骨芝士炸雞 (半半) ♡ $118芝士控嘅一定要食勁鍾意食呢款芝士炸雞 🍗 面頭有好多香濃嘅芝士粉😆 食落脆卜卜~每一啖都好Juicy 🥰 -♡ 有骨醬油炸雞(半半) ♡ $98呢款隻雞有少少辣辣地~但辣得黎都幾過癮🥰醬油味濃郁。-♡ 石鍋牛肉拌飯 ♡ $70除咗炸雞,李家嘅韓式拌飯都好正😝有埋韓式辣醬~鍾意加幾多都得~ 紫菜豆腐湯仲幾好飲添!-♡ Motail ♡ $78食完炸雞 🍗 又唔想飲梳打~我就推薦飲番杯大麥做嘅低濃度啤酒🍻好香西柚味,好清新。-♡ 韓國粒粒梨汁 ♡ 真係有一粒粒新鮮嘅果肉咁落唔算好甜~唔錯😆-❥ 李家 嘅甜辣炸雞都好似好正~ 真係味道種類多到試極都試唔完😆#⇢店鋪資料:李家 (埃華街) (大角咀)大角咀埃華街75號地舖#-#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodg
炸雞始祖 ~ 李家 ♡

面頭有好多香濃嘅芝士粉😆
食落脆卜卜~
每一啖都好Juicy 🥰
♡ 有骨醬油炸雞(半半) ♡ $98

呢款隻雞有少少辣辣地~
但辣得黎都幾過癮🥰
醬油味濃郁。
♡ 石鍋牛肉拌飯 ♡ $70

除咗炸雞,李家嘅韓式拌飯都好正😝
有埋韓式辣醬~
鍾意加幾多都得~
紫菜豆腐湯仲幾好飲添!
♡ Motail ♡ $78

食完炸雞 🍗 又唔想飲梳打~
我就推薦飲番杯大麥做嘅低濃度啤酒🍻
好香西柚味,好清新。
♡ 韓國粒粒梨汁 ♡

真係有一粒粒新鮮嘅果肉
咁落唔算好甜~唔錯😆
#
⇢店鋪資料:
李家 (埃華街) (大角咀)
大角咀埃華街75號地舖
#

#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處

1K
2022-12-07 59 瀏覽
李家都幾勁, 條咁多炸雞店韓國店之中企穩陣腳之餘仲可以開分店,大角咀都有分店啦!装潢都係活潑FEEL,門口有半開放式位,地方都幾闊落,唔會迫狹。天氣凍左突然掛住佢個魚子湯,雖裝唔係人人接受到魚子但我就好中意!熱辣辣帶辛辣味既湯,漲卜卜既魚子,滑嘟嘟既白子,仲有好多芽菜苘荀做底,食完依個真係成身暖哂,感覺仲好補添🤣叫多個鐵板燒牛肉,份量好大成座山咁,而且條勁!香!椰菜洋蔥蘿萄絲有口感而且炒得岩岩好,好Juicy! 勁多牛肉入口滿滿肉汁,一定要叫白飯,勁夾!飲埋罐梨汁,LUNCH都食到好滿足😋

飲埋罐梨汁,LUNCH都食到好滿足😋

作為香港第一代韓國치맥(炸雞啤酒)店,這家以韓國老闆家傳秘方製作的炸雞店一直人氣高企,分店更加越開越多。今日來到大角咀,居然見到李家在此插旗,見中午吃得不太飽,就決定同朋友食炸雞之餘,再叫盤海鮮炸醬麵,來頓難得的韓式晚餐🇰🇷——————————🔸蜂蜜蒜蓉炸雞(有骨) $113炸雞裹著滿滿的蜂蜜,面上是大量蒜蓉加幾瓣炸過的蒜頭,入口充滿濃濃的蒜香🧄炸雞外皮不厚,肉質嫩滑juicy,不愧是香港老字號炸雞店🐔🔹粟米味炸雞(有骨) $118市面少見的炸雞口味,當然不執輸要嚐鮮一下!熱辣辣上檯,未食已經聞到濃香的「粟米濃湯」香氣❤️炸脆的粟米配上香甜的粟米片,炸雞相對蜂蜜蒜蓉口味乾身,但外皮更加香脆,甜甜的味道更令人一食再食😋不得不提它們的醃蘿蔔,味道爽脆清甜,吃炸雞之間食幾件,相當解膩~🔸海鮮炸醬麵 $198第一印象:份量極大,超級大盤🍜就算有三個人食都吃不完~炸醬麵較乾身,醬汁偏少,不過海鮮量多,有魷魚、蝦仁、青口等,亦有不少豬肉粒,炒得入味,麵條亦彈牙,不錯之選~
——————————

🔸海鮮炸醬麵 $198
蜂蜜蒜蓉炸雞
粟米味炸雞
海鮮炸醬麵
|李家 芝士辣雞炒年糕 ($178)超級足料既炒年糕😭🤍辣雞炒得好香好惹味 年糕煮得啱啱好 超煙韌🥹🥹好好食!!果然係招牌菜🫶🏻ʀᴀᴛɪɴɢ: 9/10青辣椒蛋黃醬跟洋蔥炸雞 ($218)呢個又係超好食🥹🥹蛋黃醬同啲雞好夾 配埋洋蔥令到成件事好balance 唔會好漏🥺ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.5/10西柚梳打 ($38)味道幾fresh 酸酸甜甜😋無落糖漿唔會太甜🫶🏻ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10📍大角咀埃華街75號地舖#js_taikoktsui #js_restaurant #js_kowloon#js_大角咀 #js_餐廳 #js_九龍區
|李家

芝士辣雞炒年糕 ($178)

超級足料既炒年糕😭🤍
辣雞炒得好香好惹味
年糕煮得啱啱好 超煙韌🥹🥹
好好食!!果然係招牌菜🫶🏻

ʀᴀᴛɪɴɢ: 9/10

青辣椒蛋黃醬跟洋蔥炸雞 ($218)

呢個又係超好食🥹🥹
蛋黃醬同啲雞好夾
配埋洋蔥令到成件事好balance
唔會好漏🥺

ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.5/10

西柚梳打 ($38)

味道幾fresh 酸酸甜甜😋
無落糖漿唔會太甜🫶🏻

ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10

📍大角咀埃華街75號地舖

#js_大角咀 #js_餐廳 #js_九龍區
去韓國總會排隊買地道炸雞,要配埋啤酒最開心。現在未飛到韓國,搵間韓式炸雞店止止癮先。其實我都鍾意係香港食韓國炸雞,半半份量啱啱好,又可以食晒兩種口味。💪🏻前菜款式就當然無韓國咁多,但椰菜絲沙律都不錯,沙律醬如果有地道青蘋果味就正喇!睇吓下次有冇先!食咗咩?🍗甜辣炸雞辣味微微,對我嚟講剛剛好!甜辣醬厚薄均勻,唔會食到成口漿住「得pat醬」!雞炸得好脆,但肉質仍然保持到鮮嫩,我揀有骨雞,因為鍾意啜雞骨,無骨啖啖肉雖然好食,但有骨又惹味好多。🍗粟米味炸雞第一次點呢個口味,因為朋友係粟米怪,我就陪佢試試!效果又唔錯喎,本身以為只是粟米味道,原來有真粟米件,又有粟米片,粟米件被烹調到很香口,細細件唔「雅胃」,粟米片做脆皮又出奇地夾同好食。不得不提,我其實幾喜歡雞件size,細細份兩個人有望食得晒,而且味道做得好好,雞髀撕開仲有唔少肉汁,鮮嫩肉滑。🍗無酒精麗塔西柚味係韓國炸雞配啤酒簡直就係傳統,不過今晚唔想飲酒,但又想拎到果份感覺….. 好開心呢度有無酒精啤酒特飲提供,飲落係有啤酒嘅麥味㗎,但完全零負擔,而且外型一流,啱晒打卡!想飲酒都當然有很多選擇啦!🍗魚糕湯平時係韓國絕對唔會點呢款食物,因為魚

💪🏻前菜

食咗咩?

🍗甜辣炸雞

辣味微微,對我嚟講剛剛好!
甜辣醬厚薄均勻,唔會食到成口漿住「得pat醬」!

🍗粟米味炸雞

🍗無酒精麗塔西柚味

想飲酒都當然有很多選擇啦!

🍗魚糕湯

平時係韓國絕對唔會點呢款食物,因為魚糕串應該留在行街時幫襯街邊檔仔,天寒地凍時整串魚糕,再飲埋街檔嘅熱湯嘛……..

都係思鄉情意結影響,今晚就點呢款魚糕湯,魚糕真係同韓國一樣㗎!而湯底比韓國街頭更好飲,少少嘅胡辣味很暖胃,芽菜好甜,很滿意呢!

炸雞味道有好多,半半口味可以自由拼,但無骨要拼無骨,有骨要拼有骨,大家留意下。

好食,下次可以再去過!
2022-11-21 89 瀏覽
好鍾意嚟大角咀食嘢,又平又好食。今日試吓依間新開無耐嘅炸雞。一入門口,已經聽到K-Pop,門口又掛咗幾個電視,即刻好想食啤酒炸雞。人蔘雞湯 $198人蔘雞湯配飯和泡菜。份量足料,有成隻雞仔,食到濃郁的人蔘和紅棗味,食完暖笠笠好補啊!蜂蜜大蒜炸雞 $118甜辣炸雞 $108炸雞可以加$10揀無骨,為咗啖啖肉,當然揀無骨啦!因為想試多幾種味,叫咗2份半份,每份都有六七件。烏冬 $58初初以為唔夠飽,叫咗碗烏冬。湯加了紫菜和大葱,甜甜地香香地。

人蔘雞湯 $198

蜂蜜大蒜炸雞 $118
甜辣炸雞 $108

烏冬 $58

2022-11-19 90 瀏覽
老友就話想食韓國菜,於是就book 左呢間#李家 ,呢間李家出名炸雞🍗, 但仲有其他美食如粉絲、湯鍋、炸醬麵、小食可選,而且食物份量大,得閒跟友人黎飲酒🍻 傾計,都係一大樂趣。海鮮炸醬麵, 香氣十足很大的一碟,海鮮配料很多款,有蝦、魷魚🦑、貽貝、青瓜絲、洋蔥跟薯等,看起來非常豐盛,麵被黑黑的醬汁完全蓋着,食落很惹味。另外叫多款韓式海鮮湯,材料很豐富,食材很足料有大蝦、鮮蟹、蔥蒜..,湯味香辣郁,很滋味😋。兩個人食飽飽的很滿足,下次可以要食下其他口味嘅炸雞,同其他傳統韓國料理至得。

2022-11-19
2022-11-19 74 瀏覽
環境整潔,卡座位寬闊,坐得舒舒。店員有禮,一坐下就送上前菜:白蘿蔔、椰菜絲。我們點左:原味炸雞海鮮炸醬麵年糕餃子湯原味炸雞$168,原隻雞上枱超大份,薄粉醬的雞炸得香香噴,肉汁豐富,外脆內嫩滑,雞件沾醬汁,真無得彈送酒真一流👍👍海鮮炸醬麵$188,嘩!超大碟,有蝦、八爪魚、魷魚,炸醬麵夠入味夠淋,味道剛好。年糕餃子湯$98配泡菜,有餃子、年糕、紫菜,🥟大大粒有四粒多菜少肉夠健康,味道不錯😍😍

我們點左:
原味炸雞
年糕餃子湯

海鮮炸醬麵$188,

2022-11-16 81 瀏覽
📍李家大角咀埃華街75號地舖 🦔⸒⸒海鮮炸醬麵 $198炸醬麵好大兜😳 夠兩至三個人share!仲有唔少海鮮 包括蝦、魷魚、章魚等 亦有薯仔粒、肉碎等配料 炸醬麵麵條軟淋 食落去甜甜地咁~無骨蜂蜜大蒜炸雞 $218加咗$10轉無骨版方便食😆 炸雞上面雖然淋左蜂蜜 但唔影響炸雞脆嘅外皮炸雞咬落去外脆內軟 入邊仲有肉汁😎 有蒜頭粒同唔少蜜糖喺下面可以點嚟食😋士多啤梨梳打 $38飲落去偏甜 適合螞蟻人 士多啤梨味都香🤍🔖 @leegachicken_hk
📍李家
大角咀埃華街75號地舖 🦔⸒⸒

海鮮炸醬麵 $198
炸醬麵好大兜😳 夠兩至三個人share!
仲有唔少海鮮 包括蝦、魷魚、章魚等 亦有薯仔粒、肉碎等配料
炸醬麵麵條軟淋 食落去甜甜地咁~

無骨蜂蜜大蒜炸雞 $218
加咗$10轉無骨版方便食😆
炸雞上面雖然淋左蜂蜜 但唔影響炸雞脆嘅外皮
炸雞咬落去外脆內軟 入邊仲有肉汁😎
有蒜頭粒同唔少蜜糖喺下面可以點嚟食😋

士多啤梨梳打 $38
飲落去偏甜 適合螞蟻人 士多啤梨味都香🤍

🔖 @leegachicken_hk
平時真係冇乜踏足大角咀,今次難得同朋友嚟到呢度,居然係食旺區都有分店嘅李家。李家座位都算坐得幾舒服,仲有手套方便食炸雞,而員工仲好貼心咁遞上濕紙巾畀我哋抹手。聽人講過李家啲炸雞好正,仲好味過某啲韓國餐廳,所以今次都特登叫咗2款唔同口味嘅炸雞試吓!✍🏻 /雙拼炸雞▪青辣辣蛋黃醬炸雞:半隻▪️價錢:HK$118▪️美味指數:♥♥♥♥♡超濃郁蛋黃醬喺面啊!個醬食落唔辣,但炸雞應該係辣雞底,不過都唔算特別辣,食落幾惹味,蛋黃醬是重點!而且炸到脆卜卜好正喔🔥✨▪蜂蜜大蒜炸雞:半隻▪️價錢:HK$113▪️美味指數:♥♥♥♥♡本來以為上面款炸雞會辣,估唔到反而係呢款炸雞係辣味,可能係大蒜嘅關係,但見炸雞上都有一堆青醬汁,有啲似辣椒汁,又甜又辣,仲有蒜香,比上面果款更惹味呢💋✨✍🏻 /海鮮炸醬麵▪️價錢:HK$198▪️美味指數:♥♥♥♥♥唔好講笑,一上菜真係嚇一嚇⋯ 除非你唔嗌其他野食,否則呢個份量係多到2個人無可能食曬,4個人食就差唔多,所以就算我同朋友好盡力咁食,都食剩咗一半(笑)。炸醬麵味道咸咸甜甜,醬汁十分豐富,而配料份量都唔惹小,包括蝦、魷魚、薯仔、洋蔥、豬肉,完全滿足咗我想食炸醬麵嘅心🫶🏻✨

✍🏻 /雙拼炸雞

2022-11-05
午餐
  • 蜂蜜大蒜炸雞
2022-11-09 80 瀏覽
又去咗李家食炸雞😋鍾意呢度有提供水、紙巾、消毒酒精、牙簽💯前菜有酸蘿蔔同沙律菜酸蘿蔔醃得好好食 好香胃沙律同菜好夾豬肉泡菜湯$168少少辣辣地好開胃!!👍🏼但又唔會太辣入面有啲豬肉粒、金菇、菜、泡菜等等好正好好味 比想像中更大碗呀炸雞可以半份半份咁叫,我哋叫咗兩隻味。餐廳有即棄手套提供(不過無骨其實用叉食都好方便)❤️(無骨)芝士味炸雞(半份)$118半份嘅份量都幾多吓!芝士味好香好好食😋即叫即炸好好味,炸得好香脆又唔油,雞肉嫩滑多汁,無骨啖啖肉勁正!❤️(無骨)青辣椒蛋黃醬炸雞(半隻)$123好多蛋黃醬呀😻😻上面啲洋蔥絲好正!!!估唔到半隻都咁多件,我哋最後食唔晒打包返屋企食多兩餐,打包返到屋企仲係勁好食!外賣盒好靚呀😻😻😻西柚梳打$38薰衣草梳打$38都幾大杯!!👍🏼
又去咗李家食炸雞😋

鍾意呢度有提供水、紙巾、消毒酒精、牙簽💯

前菜有酸蘿蔔同沙律菜
酸蘿蔔醃得好好食 好香胃
沙律同菜好夾

豬肉泡菜湯$168
少少辣辣地好開胃!!👍🏼但又唔會太辣
入面有啲豬肉粒、金菇、菜、泡菜等等
好正好好味 比想像中更大碗呀

炸雞可以半份半份咁叫,
我哋叫咗兩隻味。
餐廳有即棄手套提供
(不過無骨其實用叉食都好方便)
❤️(無骨)芝士味炸雞(半份)$118
半份嘅份量都幾多吓!
芝士味好香好好食😋
即叫即炸好好味,炸得好香脆又唔油,
雞肉嫩滑多汁,無骨啖啖肉勁正!

❤️(無骨)青辣椒蛋黃醬炸雞(半隻)$123
好多蛋黃醬呀😻😻上面啲洋蔥絲好正!!!
估唔到半隻都咁多件,
我哋最後食唔晒打包返屋企食多兩餐,
打包返到屋企仲係勁好食!

外賣盒好靚呀😻😻😻

西柚梳打$38
薰衣草梳打$38
都幾大杯!!👍🏼
2022-11-08 89 瀏覽
📸李家Chicken 🐥超地道韓國傳統炸雞店😋為食妹不嬲都係韓式炸雞店嘅fans無論係連鎖店抑或地道小店都唔會錯過今次就嚟試吓呢間主打傳統炸雞嘅韓國過江龍 - 李家🐥店舖裝修好闊落坐得好舒服好啱同三五知己小聚吓仲有兩部大電視keep住播放最hit嘅Kpop MV😜一落完order店員就即刻送上無限任添嘅前菜同埋最重要‼️「滴油不沾」三寶剪刀、鐵鉗、膠手套👏🏻好貼心值得一讚🤩🔸燒烤雞 $198炸雞平時就成日食餐廳都有提供好多唔同口味嘅炸雞甜辣 醬油 芝士 蜂蜜 蒜蓉等等應有盡有今次就想試吓韓式烤雞因為見到佢會配埋炸年糕🤭鐵板上菜大大份好有份量烤雞keep到表面香口但入面就超多肉汁好Juicy💦欣賞餐廳冇用好多香料調味保留到本身雞肉嘅味道食多幾舊都唔會好口渴😆炸年糕有咬口得嚟好軟熟又入味同朋友食到停唔到嘴🤣🔸炸魷魚鬚拼辣年糕湯 $168呢個好有驚喜🌟🌟本身以為係好似平時茶樓啲椒鹽魷魚鬚咁點知原來係原隻上 有成三隻咁多望落已經覺得好新鮮好有睇頭🤤用剪刀剪開一條條腳之後點埋個沙律醬食 好好味🥹食到魷魚有鮮味 口感好好唔會雪藏到好似咬啲無味嘅橡膠咁同行朋友都大讚👍🏻除咗沙律醬仲可以點一set嘅年糕
📸李家Chicken
🐥超地道韓國傳統炸雞店😋

為食妹不嬲都係韓式炸雞店嘅fans

店舖裝修好闊落坐得好舒服
好啱同三五知己小聚吓
仲有兩部大電視keep住播放最hit嘅Kpop MV😜

一落完order店員就即刻送上無限任添嘅前菜
同埋最重要‼️「滴油不沾」三寶
剪刀、鐵鉗、膠手套👏🏻
好貼心值得一讚🤩

同行朋友都大讚👍🏻
除咗沙律醬仲可以點一set嘅年糕湯食
係好韓式嘅甜辣醬 都好襯㗎😆

🔸Apple Cider Rita $88
炸雞一定要有啤酒暢飲是常識吧😏🍻餐廳除咗有啤酒tower可以嗌之外
想要打卡able啲嘅選擇一樣有

推薦大家都可以嚟發掘吓😙

#wwh食勻大角咀
#wwh食勻旺角
#wwh韓國菜
5 分鐘 (堂食)
好耐冇食炸野 係時候黎返日cheat day🫣今日去左食炸雞嘅原祖店 《李家》周圍都有好多佢哋嘅分店🔥店員好有禮貌好貼心送上膠手套俾我哋方便食雞🫶環境好多卡位 座位寬闊 播住K-Pop聽到我即刻想搵返套韓劇煲下😹😹等咗一陣炸雞就送到黎啦 熱辣辣好香😻蜂蜜大蒜炸雞💚💚💚💚 💚啖啖都係蜂蜜味表皮香脆係咁追住食😹停唔到送酒一流粟米炸雞🍗(新登埸)💚💚💚💚 💚店員推介我哋試呢個菜式仲係韓國推介既頭幾名上埋雜誌添㗎好多芝士 粟米粉係面包裹住啲雞😼啲粟米🌽都好甜好好食豬肉泡菜豆腐湯💚💚💚💚 金菇、豬肉、豆腐、泡菜(大量)好似落咗半罐落去咁😹有少少辣 惹味👏👏Motail 💚💚💚💚 💚係一個西柚味嘅低濃度啤酒佢個啤酒雖然係0.05%下酒精由大麥整出黎但係飲落都好似啤酒味 😼飲得好爽
好耐冇食炸野 係時候黎返日cheat day🫣

上埋雜誌添㗎
好多芝士 粟米粉係面包裹住啲雞😼
啲粟米🌽都好甜好好食

豬肉泡菜豆腐湯💚💚💚💚

金菇、豬肉、豆腐、泡菜(大量)
好似落咗半罐落去咁😹
有少少辣 惹味👏👏