2015-12-16 181 瀏覽
Ice Dog多左個選擇啦!不過最吸引反而係小店既用心,樓下係精品雜貨;樓上有長sofa cushion可以hea住食冰狗一入店見到好多貓貓狗狗既圓形cushion,中意動物既一入去已經會愛上除左cushion,仲有衫、飾物、家品,連tsumtsum 同hello kitty麻雀都有。基本上店內所有擺設都有標價錢,係可以買既即刻俾個雪糕櫃吸引左,雪糕款式唔算多,但就非常吸引,留俾大家自行發掘!率先試左1凍1熱2隻狗狗:Matcha Dog($69)呢隻係set好左,入面有抹茶吉士、紅豆、抹茶蛋糕,重點係有抹茶mochi,非常驚喜又增加口感層次。本身以為雪糕都係抹茶味,原來係自選既,揀左外表極為討好既Rainbow,店員話係瑞士糖味,但2號就覺得似棉花糖味,唔好問有咩分別,總之就係咁。驚喜的是佢用既係L'eclair泡芙做隻狗,唔係普通熱狗包,同雪糕、配料等等都好match。想咩都自己揀,另有自選Ice Dog($59)Jamon Dog($69)呢隻非Ice Dog其實唔係熱狗黎,因為餡料係蜜瓜、黑毛豬同蜜糖芥末醬,Parma Ham x Melon係人都知道夾,就不必多講,火腿本身亦
Matcha Dog
Matcha Dog($69)
Jamon Dog
Jamon Dog($69)
呢隻非Ice Dog其實唔係熱狗黎,因為餡料係蜜瓜、黑毛豬同蜜糖芥末醬,Parma Ham x Melon係人都知道夾,就不必多講,火腿本身亦夠咸。唯獨是加埋就泡芙就唔係好夾,亦俾個Ice Dog比左下去
2015-12-06
2015-12-13 318 瀏覽
第一次見到"木言斤",還以為打錯字。經過花園街,突然發現真有此地。不單名字特別,連門面、裝潢、餐牌,都很特別。粉藍色的門牌,只有"木"、"言"、"斤"三個字,後面亮著燈,簡單卻搶眼。在這泊滿小巴的繁忙路段,優閒的小店顯得格格不入。店內放滿小精品。放得密密麻麻,一眼看去,很齊全,甚麼都有,像個寶庫。可是,要從寶庫裡挑到自己喜歡的,便得花上時間、心機,還有眼力,去耐心逐一看看。我這粗魯、欠耐性、講求實際的人,又怎會慢慢在這裡看小精品,當然是三兩步走到雪糕櫃前,看雪糕、看餐牌。店員見我只為吃而來,問了句要帶走還是堂食。可是,我卻看不見有座位。原來有秘道。沿著樓梯上,上層是用餐的位置,環境超正,佈置舒適得有家的感覺,從此要在旺角hea上幾個鐘,有個好去處。店方充分利用了牆𤩹,把MV投射到牆上,曾去過中上環的法式小店,也是同一做法,慳位又有氣氛。餐牌有一頁飲品和一頁食物。飲品除了檸茶奶茶咖啡果汁,較特別的是奶昔,有雲尼拿曲奇、朱古力和雜莓,但$68一杯,索價不菲。食物則有沙律和Ice Dog。Ice Dog有甜有咸。咸的如三文治,甜的像窩夫。這裡也有窩夫供應,$188的特別版,鮮雜果麻糬窩夫。最

餐牌有一頁飲品和一頁食物。飲品除了檸茶奶茶咖啡果汁,較特別的是奶昔,有雲尼拿曲奇、朱古力和雜莓,但$68一杯,索價不菲。食物則有沙律和Ice Dog。Ice Dog有甜有咸。咸的如三文治,甜的像窩夫。這裡也有窩夫供應,$188的特別版,鮮雜果麻糬窩夫。最後一款,是一set四個的泡芙。
雜莓奶昔
店員送來奶昔,大家的目光都不是落在奶昔,而是包著膠杯的歐羅。把100歐羅印成紙巾,整張打開後,有一頁8張歐羅,用來抹手,真夠豪氣。

奶昔夠稠而不過份,感覺幾輕,用飲管亦吸得容易。奶味超濃,奶香裡混著清新的莓味,甜度適中,算是杯健康的奶昔。
Fig Ice Dog (焦糖無花果、雪糕、吉士)
這次紙巾換成50英磅,顏色跟Ice Dog上面的彩虹雪糕和無花果匹配。

雪糕有焦糖脆脆、芒果熱情果、朱古力、忌廉曲奇、雜莓乳酪和彩虹。沒有至愛的綠茶,算個特別的彩虹。店員說味道像瑞士糖,會比較甜。

可能有了心理凖備,甜度還可以。雖爸媽堅稱像瑞士糖,我卻認為似bubble gum。無花果上有層薄薄的焦糖,吃到它的脆,吃不到它的甜,是被無花果天然的甜蓋過,還是燒得納米般薄?反正就好吃。吉士不夠滑。用泡芙製成熱狗,都幾特別,有港式香蕉船的身影,又有法式eclair的高貴。泡芙做得鬆軟,跟雪糕幾夾。
味道不錯,地方好hea,斯文細心的嬌滴滴年輕女店員,頗喜歡這地方。唯獨覺得,在旺角區價錢定位太高,真的要坐上數小時才值得。

在這環境,真會坐上三兩小時而不自覺。時間在這變得不好用了。
2015-12-11
$60 (宵夜)
2015-12-12 146 瀏覽
Hot dog食得多,將入面變做甜食嘅ice dog好少見!咁得意即刻同朋友係旺角行完街去試試!木言斤係一間兩層嘅小店,樓下賣小雜貨,而樓上就係坐位。買完ice dog上樓上,裏面環境好舒服,店主仲貼心地係牆上裝左投影機,可以聽歌仲可以睇戲喎!簡左個Ice dog,佢可以自選雪糕,就簡左蜂蜜味雪糕,加左吉士醬、棉花糖同脆脆片。 雪糕有淡淡蜂蜜味道唔會話味道好假或者太甜,配上puff同吉士食,好正!係呢度享受左一個舒服嘅下午!

• Ice  dog
2K
2015-12-08 69 瀏覽
聽朋友講旺角附近開左間懷舊精品店兼雪糕店,仲話味道唔錯!今日同朋友行開旺角,就入泥睇下。一入店,見到店內售賣各式各樣懷舊精品,中間位置有個雪糕櫃,可以order完甜品雪糕上2樓坐低慢慢食。Icedog是這裡的招牌,其實是自家製泡芙加上雪糕和其他toppings的一個甜品,有咸有甜,店主推介Mixed Berry Ice Dog($69),配料有紅莓,黑莓,藍莓,草莓和雜莓乳酪雪糕。鮮製泡芙蛋香味濃,鬆脆可口,入面加左吉士醬,味道超好,同puff味道好match ,而且與雪糕一同進食都好match,水果也很新鮮清甜,是一個完美的甜品。另外點了Matcha Dog($69),有雪糕,抺茶吉士,紅豆和抹茶蛋糕。這個以抺茶口味為主的icedog可以自選一款雪糕口味,我選了蜜糖脆脆,味道較甜,不過蜜糖口味頗為突出,很特別的!抺茶吉士,抹茶brownie ,抹茶麻薯都很特別,味道都很好,尤其是抹茶brownie,出面很少吃到,而且這裡也做得不錯,配埋puff 一齊食好正呀!最後再叫左杯奇異果汁($28),用新鮮奇異果加水打成,原汁原味,沒有添加。買完後可以上二樓慢慢享用甜品,二樓位置舒適,裝修細緻
買完後可以上二樓慢慢享用甜品,二樓位置舒適,裝修細緻,彷如置身於cafe,同朋友食個甜品,吹下水,好快就過左一個下午,簡單而滿足。
2015-12-04
  • Mixed Berry Ice Dog
  • Matcha Dog
  • 奇異果汁
2015-12-02 284 瀏覽
我係一個唔多睇電視嘅人,不過上幾個星期有睇Didi 姐嗰個旅遊節目,香港人去旅行都係飲飲食食,無咩深度可言,但一年先得嗰十日八日假,食完好返嚟開工啦,頂!上星期,行過旺角發現左一間精品店,我最喜歡行家品店,在店子的當眼位,仲有個大雪櫃,放住好多雪糕,店員又好好介紹下之餘都俾我試下味,就係咁我就幫襯下啦!我試左幾個味的雪糕嘅!Rainbow 味嘅雪糕,味道好似瑞士糖,一個雪糕混左幾種色,真心靚!喜歡朱古力可以試下 Double Chocolate ,入面有半流心的朱古力漿,又唔會好甜,我覺得唔錯的!最後都係對粉紅色的雜莓乳酪味情有獨鐘,咁我就揀左 Mixed Berries Icedog ($69)用左雜莓做主要材料,砌得幾靚仔㗎~吉士有三種味道,我揀左比較少見的抹茶味!先講下個IceDog皮,佢其實係法式的Éclair,同其他舖頭用的菠蘿包,熱狗包,曲奇都大有分別!Éclair 焗得微暖脆身,牛油味香而濃,上面夾左紐西蘭的雜莓乳酪雪糕,味道酸酸甜甜,質感滑溜富奶香,一食就知成份係奶多水少,比一般的雪糕不易溶化!另外,自家製的抹茶吉士有明顯的回甘,加埋口感都幾複雜,長度差不多一個女生手板
我試左幾個味的雪糕嘅!
我覺得唔錯的!
雪糕櫃
用左雜莓做主要材料,砌得幾靚仔㗎~
吉士有三種味道,我揀左比較少見的抹茶味!
Mixed Berries Icedog
先講下個IceDog皮,佢其實係法式的Éclair,
一食就知成份係奶多水少,比一般的雪糕不易溶化!
另外,自家製的抹茶吉士有明顯的回甘,加埋口感都幾複雜,
長度差不多一個女生手板左右!
Mixed Berries Icedog
樓上雅座,因為無咩人知上層,所以都幾寧靜下!可以好休閒咁慢慢嘆!

2015-11-30