2020-08-25 93 瀏覽
This is a very delicious Thai food in Tai Po~ surprising 🙈 We chose to eat for lunch.This is the menu with special price during covid-19~ it is worth to give it a try 👍🏻Seafood 🦞 ~ 椒鹽炒蜆, super mouthwatering with little spicy~ recommended!Small size of snack~ enough for two persons, 春卷,魚餅,蝦餅⋯ yummy 😋 I can try each one once~Shrimp 🍤 pet Time, 炒金邊粉~ the one who loves Thai food will like it very much~ a traditional Thai foodFresh 原隻椰青🥥suitable for hot summer 👍🏻👍🏻 it costs $35

2020-08-22 100 瀏覽
最近天氣熱,反而特別想食d辣辣地,重口味既野,食泰國菜就完全岩晒我,今日行到太和,見到呢間木屋大排檔,裝修幾吾錯,餐牌又吸引,就入去試試啦店內防疫措施做得好好,有圍板隔開,規定食客吾係用餐時候一定要戴上口罩食物選擇種類十分多,仲有d好特別既款式,見到樣樣都好想食,不過眼闊肚窄,最後叫左兩個午餐,一個煲仔菜先上飲品,呢個靑檸梳打係冰底同梳打水分開上,有別於其他食市,杯野飲好似飲極都飲吾完咁泰式黑豚肉炒河,一上枱已經好香,好有鑊氣,河粉炒得好入味,又吾會太油,黑豚肉份量夠晒多,色香味俱全呀最近愛上食海南雞飯,好似食極都吾厭咁。呢到既海南雞十分嫩滑,而且好有雞味。黃油飯軟硬適中,每粒飯都佈滿油香,食吾停口叫左一個幾特別既小菜,叫馬拉盞粉絲炒什菜煲。一打開個煲我即刻嘩左一聲,用料十足,而且好香馬拉盞味,粉絲同什菜都索晒d汁,用黎送飯一流。今日呢餐飯食得好滿足,完全係冇停過口,而且坐得好舒服,下次會再黎幫襯

2020-08-20
2020-08-16 92 瀏覽
太和有好多唔同類型嘅餐廳!今日就揀咗呢間新開嘅泰國餐廳!七點都未夠間餐廳已經勁多人!好彩我哋早少少去咋!如果唔係都要等位🤪間餐廳充滿泰國氣氛!疫情下都冇得去旅行,就唯有嚟呢度思下鄉😢打開個餐牌真係花多眼亂😵😵勁多選擇!我叫咗生蝦,好新鮮呀勁爽甜😋好快就比我清左😂跟住叫咗串燒!超抵食!有兩串牛、兩串雞、兩串豬再加埋豬頸肉!豬肉都好Juicy,陪酒一流😋我哋再叫咗青咖喱軟殼蟹!足足有兩隻軟殼蟹,先12x!真係超抵食囉由於眼闊肚窄嘅關係,我哋仲叫咗個雜菜粉絲煲、泰式炒飯!真係食到救哂命!樣樣都好想試🤣🤣🤣叫到都唔知有咁多仲有不得不提杯嘢飲!蘋果沙冰!好靚又好好飲,唔會好似出邊咁淨係飲到啲冰,啲蘋果蓉都足料!呢間餐廳十分推介👍🏼👍🏼
太和有好多唔同類型嘅餐廳!
今日就揀咗呢間新開嘅泰國餐廳!
七點都未夠間餐廳已經勁多人!
好彩我哋早少少去咋!如果唔係都要等位🤪
間餐廳充滿泰國氣氛!
疫情下都冇得去旅行,就唯有嚟呢度思下鄉😢
打開個餐牌真係花多眼亂😵😵
勁多選擇!我叫咗生蝦,好新鮮呀勁爽甜😋
好快就比我清左😂
跟住叫咗串燒!超抵食!
有兩串牛、兩串雞、兩串豬再加埋豬頸肉!
豬肉都好Juicy,陪酒一流😋
我哋再叫咗青咖喱軟殼蟹!
足足有兩隻軟殼蟹,先12x!真係超抵食囉
由於眼闊肚窄嘅關係,我哋仲叫咗個雜菜粉絲煲、泰式炒飯!
真係食到救哂命!
樣樣都好想試🤣🤣🤣叫到都唔知有咁多
呢間餐廳十分推介👍🏼👍🏼
2020-08-14 92 瀏覽
知道大埔最近開咗間高質新店,為食妹嘅我當然要去朝聖啦!!一如其他餐廳,都有一啲特別優惠嘅疫情餐, 選擇都算多!!內裏嘅裝修其實都幾特別 ,真係希望可以疫情快啲過,坐低慢慢享受。由於想食佢main menu嘅菜式多啲, 所以就選擇咗main menu嘅item~煙三文魚牛油果沙律~$88煙三文魚份量算多,砌成玫瑰型非常吸睛, 牛油果,亦都有一定嘅份量, 已經配上調好既沙律醬, 沙律菜亦都非常新鮮, 爽脆嘅質感,配埋黑醋,一流!!鮮蝦炒泰式金邊粉~$88金邊粉該有嘅配料都齊備 ,難得外賣拎到返屋企, 芽菜依然爽脆, 酸甜味做得啱啱好,yummy!! 馬拉盞雞粒炒飯~$72炒飯粒粒分明, 用馬拉盞嘅香料去炒非常惹味,而且夠哂鑊氣!!其實menu仲有好多嘢想食, 只好下次再食埋其他嘢啦!!
知道大埔最近開咗間高質新店,為食妹嘅我當然要去朝聖啦!!

一如其他餐廳,都有一啲特別優惠嘅疫情餐, 選擇都算多!!

煙三文魚牛油果沙律~$88

鮮蝦炒泰式金邊粉~$88

馬拉盞雞粒炒飯~$72

其實menu仲有好多嘢想食, 只好下次再食埋其他嘢啦!!

外賣自取
2020-08-12 59 瀏覽
食得多屋企飯真係都想食下外賣,重口味d,又唔駛煮得咁辛苦,泰國野成為左我疫情下最常叫外賣既菜式,因為真係掛住嗰陣濃味同重口味嘅感覺!呢日嚟到木屋大排檔,睇完餐牌之後我叫咗炸豆卜、墨魚餅、滷豬手、黃咖喱雞同埋薄餅!先講吓個炸豆卜,真係世界級!炸豆粕入邊養咗墨魚膠,食落去唔會成口都係油,點埋泰式辣將真係一絕!然後佢個墨魚餅,個墨魚餅真係夠晒大,粟米粒仲好有口感添啲墨魚膠食落去感覺到係好新鮮!滷豬手就直頭可以送飯添啦,屋企煲少少飯就可以當佢係一個餸又夠多汁豬手炆得夠林!至於黃咖喱雞直頭想飲埋啲咖喱汁,點薄餅實在係太好食,薄餅應該要叫多一份先至夠可以點晒佢啲汁!下次真係仲想食多啲其他嘢! !

2020-08-05 88 瀏覽
呢間食店開咗咁耐一直都冇機會試 , 今日終於的起心肝嚟試下 🧐 平日晚上都幾多人 , 食店裝修喺模擬木屋 , 坐低望埋餐牌 , 🤓🤓 覺得呢間食店同附近嘅 _ 船好似 冬蔭功湯配野菌蝦  ($88)上菜時跟埋小火爐可以 keep 住湯嘅溫度 , 慢慢飲都唔怕 👍👍 ~ 抵讚都幾足料 , 香料粒比較粗身大粒 , 味道唔錯 , 質地偏厚少少 , 辣度適中 😋 鮮蝦炒金邊粉 ($88) 外表唔錯 , 可惜太濕潤 , 味道同金邊粉質感亦一般般 燒豬頸肉 ($88)生菜係送嘅 , 可以用嚟包住豬頸肉食 , 可惜豬頸肉有啲奇怪 🤨 ...... 佢係一舊中式蜜汁豬頸肉再點泰式酸辣汁 , 食落好甜 , 個人覺得唔合格 , 唔推介 😫整體嚟講 , 雖然衛生狀況 , 座位舒適度都唔錯 , 價錢亦合理 , 但食物質素屬中下 ,  😣 唔會回頭 lu
冬蔭功湯配野菌蝦  ($88)
鮮蝦炒金邊粉 ($88)
外表唔錯 , 可惜太濕潤 , 味道同金邊粉質感亦一般般
燒豬頸肉 ($88)

10 分鐘 (堂食)
2020-08-02 58 瀏覽
疫情關係冇左晚市堂食,因為星期五屋企人都想鬆一鬆,所以我地就揾左呢間泰國菜做外賣返屋企食。呢間野要轉返入內街先見到!野食選擇好多,前菜沙律到main dish要飯要粉要包要肉乜都有。咁我地叫左幾樣野食,再加埋2個野飲去。佢d盒都幾大個,所以每一個餸份量都好大呀!青咖喱軟殼蟹焗包~~幾樣野加埋咁邪惡,梗係正。香茫蟹肉炒飯個茫好fresh, 個飯幾開胃。切得好令~鮮蝦炒金邊粉有些辣~馬拉盞粉絲炒雜菜煲都值得推介,啱曬d唔想諗食咩菜既懶人。仲有軟殼蟹米紙卷,唔錯唔錯,點醬好食。😄青檸汁炸雞,西檸雞d fd(我好鍾意食) 香茅特飲同青檸soda都好好飲,唔會太甜,其實d soda我地有落去香茅特飲度,都ok😂食食下解下渴好爽其實呢間野d野食都幾有新鮮感😄所以大家係疫情其間都支持小店啦。

咁我地叫左幾樣野食,再加埋2個野飲去。
佢d盒都幾大個,所以每一個餸份量都好大呀!

青咖喱軟殼蟹焗包~~幾樣野加埋咁邪惡,梗係正。

香茫蟹肉炒飯個茫好fresh, 個飯幾開胃。
切得好令~

鮮蝦炒金邊粉有些辣~

馬拉盞粉絲炒雜菜煲都值得推介,啱曬d唔想諗食咩菜既懶人。

仲有軟殼蟹米紙卷,唔錯唔錯,點醬好食。😄

青檸汁炸雞,西檸雞d fd(我好鍾意食)

外賣自取
  • 青檸汁炸雞
喺全城無堂食嘅一天,人人好徬徨去搶糧嘅時候,我選擇放工買外賣。外賣嘅感染風險低好多,而且今日嘅食肆係最需要支持呢!新開嘅店,外賣餐牌有2、3、5人餐,單叫都得,我就買左個3人餐,相當抵食。小食拼盤(小)有魚餅、肉丸、春卷等等,當中混合左泰式香料嘅魚餅同肉丸點泰式醬最好食。咸肉炒椰菜苗,呢個椰菜苗炒得相當有鑊氣,咸肉數量多,咸味恰到好處,同爽脆菜味重嘅椰菜苗炒埋好惹味。椰香味重嘅黃咖哩牛腩唔辣嘅,有薯角、牛腩、洋蔥,牛腩份量大概有7-8舊,size適中,建議加少少錢配白飯,唔係個咁靚嘅咖哩會有d浪費。成個餐焦點之一係馬拉盞肉碎炒飯,當然唔食炒飯要豬頸肉炒河都得,個飯炒得乾身,香辣惹味,配料包括肉塊,洋蔥、雞、豆角粒,口感層次好豐富。飲品包括左特飲,餐飲包埋泰式奶茶同咸檸七都唔錯。包裝方面,外賣盒係可以重用嘅微波爐膠盒,食物份量多,擺放穩陣,滿意!

小食拼盤(小)
鹹肉炒椰菜苗
黃咖哩牛腩
馬拉盞肉碎炒飯
咸檸七、泰式奶茶
飲品包括左特飲,餐飲包埋泰式奶茶同咸檸七都唔錯。
小食拼盤(小)
鹹肉炒椰菜苗
黃咖哩牛腩
馬拉盞肉碎炒飯
咸檸七、泰式奶茶
2020-07-31 79 瀏覽
以前不會自家煮便偷懶到附近的泰式《木屋》吃飯,最近新開了《木屋大排檔》就自然被吸引了! 位於太和站 A 出口步行9 分鐘 (即舊木屋對面)環境比木屋差不多大少,燈光柔和、部份梳化位,整體很舒適。主餐牌更有85折! 門外貼了抗疫特價餐牌提供多達16 種~ 不會重複👍🏻無骨海南雞飯 HKD 72 飯粒分明,黃金色的油飯香氣撲鼻。無骨的雞肉食用很方便,肉質也嫩滑,沾上泰式醬料後更為美味 🤤家鄉豬髀飯 HKD 62 豬髀味道調較剛剛好,肉質有彈性又可補補膠質😍泰式豬頸肉炒河 HKD 62豬頸肉沾了滿滿醬汁,咬下去肉質嫩滑,一點也不乾🥳泰式煎肉餅飯 HKD 54 肉餅沒有感到太肥膩,也不用跟醬汁。 送飯一流 😎青檸梳打 HKD 5疆蜜 HKD 2 椰青 HKD 25泰式奶茶 HKD 10味道濃郁,奶跟茶比例剛好

位於太和站 A 出口步行9 分鐘 (即舊木屋對面)

環境比木屋差不多大少,燈光柔和、
部份梳化位,整體很舒適。

主餐牌更有85折!

門外貼了抗疫特價餐牌提供多達16 種~ 不會重複👍🏻

無骨海南雞飯 HKD 72
飯粒分明,黃金色的油飯香氣撲鼻。

家鄉豬髀飯 HKD 62
豬髀味道調較剛剛好,肉質有彈性又可補補膠質😍

泰式豬頸肉炒河 HKD 62
豬頸肉沾了滿滿醬汁,咬下去肉質嫩滑,一點也不乾🥳

泰式煎肉餅飯 HKD 54

肉餅沒有感到太肥膩,也不用跟醬汁。 送飯一流 😎

青檸梳打 HKD 5

疆蜜 HKD 2

椰青 HKD 25

泰式奶茶 HKD 10
味道濃郁,奶跟茶比例剛好

2020-07-27 86 瀏覽
呢排禁堂食令,但禮拜五都唔煮飯既我地,都要搵食。機緣巧合之下搵左間新開既泰國餐廳,就入左去叫外賣。我地叫左個麵包軟殼蟹,佢個麵包好有牛油香味,個蟹炸粉唔算太多,點個青咖喱汁好好食!呢個軟殼蟹米紙卷,除左蟹之外入面有d芒果同生菜,皮薄餡令,不過生菜可以少d,因為我唔係特別鍾意食生既菜,成日覺得有d草青味。呢個香芒蟹肉炒飯份量好多,我地三個人食,仲留返一半第二日食。佢d蟹肉都好多,而且有好甜既新鮮芒果,飯炒得好香,超級讚!呢個鮮蝦炒金邊粉偏辣,蝦都幾多,粉係炒得幾好食,同埋佢有青檸,好刺激味覺神經,食辣既會好鍾意。呢個西檸雞個汁教得幾好味,佢炸得好香好脆,雞肉都唔多肥肉,都唔錯。佢呢個馬拉盞炒雜菜粉絲煲d粉絲好彈牙,而且因為用馬拉盞炒好香,食返d菜健康下!個青檸梳打好正,又酸又甜,解渴一流。呢個香茅特飲好得意,平時香茅都係食雞翼個陣先聞到陣味,原來香茅配飲品都好ok!

個青檸梳打好正,又酸又甜,解渴一流。

2020-07-09 117 瀏覽
太和直街附近由於容易泊車又鄰近私人屋苑,向來都是食肆旺地。不過店舖的更替也很頻繁,一年到來,可能已有幾間改頭換面。今次去到開店不久的木屋大排檔,7時多去到已見到門口有人龍等候,在今日時勢算是難得也間接代表這間店舖口碑不錯吧。很欣賞店舖內的菜式雖然是泰菜但又跟一般不同。例如海鮮類比一般泰國餐廳多而且烹調方法會混合其他料理特色。我點了菠蘿虎蝦炒飯、酸菜明爐花甲鍋及泰式臘腸炒椰菜苗。菠蘿虎蝦炒飯是以鮮菠蘿盛載,但不是一向的平放,而是好像冬瓜盅的放在菠蘿中心,視覺效果很吸引。而虎蝦是用油炸再另外上,減少油膩,看得出廚師的心思,是我推介之選。

2020-07-08
15 分鐘 (堂食)
2020-07-08 167 瀏覽
好耐無去太和食好西,今晚約埋個friend黎搵下泰國野食,兜左個圈,見哩間新開既泰國餐廳人多多好熱鬧,一於同朋友走入去睇下有無位先,服務員為我們安排到位置坐下,我地打開meau 一睇,食物款式選擇都好多,朋友睇完再睇,想食既野都好多,我地商議後決定叫香芒蟹肉炒飯、泰式海鮮炒粉絲、小食拼盤,飲品方面,我叫左我至愛的龍眼冰,朋友就飲荔枝沙冰。食物係朋友去完洗手間出黎就一一送到上枱,賣相非常吸引,我地首先食香噴噴既海鮮炒粉絲,粉絲爽口彈身,當中有好多八爪魚仔,仲有青口、蝦仁、蛋、配菜,份量好大碟,我地兩個食完巳有七成飽了,飲口龍眼冰,好甜,好多龍眼係杯裡面,而朋友果杯沙冰就係將荔枝打成蓉製作,朋友話好有荔枝味。跟住朋友就將香芒蟹肉炒飯的半邊芒果起肉,撈埋碟內閃爍的糖漿,意想不到味道非常特別,唔係好甜又唔會食到好膩,配合得宜,小食拼盤中以肉丸同魚餅最好味,無雪既味道,擺凍左都仲香脆可口。整體黎講食物都好有自己既特色,食到泰國獨有的味道係當中,得閒會再同朋友黎食下其它野食。
泰式海鮮炒粉絲
泰式海鮮炒粉絲
小食拼盤
荔枝沙冰
2020-07-05 102 瀏覽
泰式餐廳 🇹🇭 同事介紹話好好食叫我要食哩樣個樣🤣 緊係聽地膽講啦Set Lunch包一碗仔冬陰功湯 & 青木瓜沙律🥢街頭豬頸肉拼串燒雞柳飯68HKD 豬頸肉&雞柳火喉燒得好好 🤩🤩飯炒得乾身 仲有臘腸既鹹香👍🏻追加小食〰️〰️🥢生蝦刺身48HKD 🦐比其他餐廳大隻同厚身 蝦肉彈呀既 🔸主餐牌再加嘢🥢泰式墨魚脆豆卜58HKD🦑炸得脆口 墨魚膠黏係豆卜到 口感又脆又彈呀 夾呀😎😎😎🥢冬陰功湯配野菌蝦88HKD🦐🍲食泰國野差唔多每次都會叫既冬陰功湯味濃 辣&酸比例岩岩好🌶🥢脆爆芒果園58HKD🥭🥭好有份量 解渴一流 🍧入面有芒果肉🥭&芒果糯米糍🥭🍨岩晒依家咁熱既天氣飲 透心涼✔️✔️
泰式餐廳 🇹🇭 同事介紹話好好食

好有份量 解渴一流 🍧
入面有芒果肉🥭&芒果糯米糍🥭🍨
岩晒依家咁熱既天氣飲 透心涼✔️✔️
2020-07-04 95 瀏覽
今日試咗佢哋嘅泰式海南雞飯,原本以為會唔錯,點知係麻麻地。雞嘅份量算多,基本上係冇骨,但雞翼除外。可能中午太忙,啲雞斬到最細件都有一吋闊,味道一般。油飯冇乜香料味,而點雞啲醬汁嘅味道有啲奇怪,而且姜蓉竟然係甜嘅。可能我冇留意到,個餐係唔跟湯,不過係有熱飲。午餐來講,佢嘅價錢唔算得係平,當然期望質素可以再好一啲。而且轉個街口就已經有其它雞飯同泰菜餐廳,希望遲啲佢哋會好啲,不過暫時應該冇咁快會再去試😅。
今日試咗佢哋嘅泰式海南雞飯,原本以為會唔錯,點知係麻麻地。
2020-07-04
2020-07-04 220 瀏覽
上次經過呢間新開張的餐廳,見到裏面都好多人食嘢,就諗住下星期要過嚟食吓😋咁岩今日經過,見到裏面有張吉枱,就衝入去拎位啦!一坐低,望到份餐牌,已經花多眼亂啦!因為真係有好多嘢食,例如沙律啦,都已經有10款,真係揀咗好耐先落單不過最後我哋都冇叫到沙律,因為見到有另一個菜仲吸引,就係呢個啫啫通菜煲!一打開個煲蓋,裏面啲菜汁仲係起晒泡,非常滾,熱辣辣咁食好惹味!友人就想飲椰青,我就反而怕飲凍野,所以叫咗一杯薑蜜,成杯薑蜜都好大杯喎!仲好夠薑味!通菜食到咁上下,主菜就到啦!係期待已久的咖喱炒大蜆,本身其實想叫咖喱牛腩,不過去其他泰菜館好少有得叫炒蜆,所以就想喺呢度叫嚟食下!粒蜆肉真係大到你唔信呀!而且咖喱甜甜地,配埋個薄餅食就一流啦!薄餅好香脆㗎,又夠厚,放到入口仲係熱辣辣㗎!呢個串燒拼盤又係值得一讚,因為佢配上兩個醬汁,一個係酸酸地嘅泰式辣醬,一個係沙嗲醬,有兩款醬汁可以交替去點,一個開胃,一個濃郁,真係好正啊!最後食埋呢個香芒蟹肉炒飯就夠晒飽啦!飯裏面原來都好多芒果肉㗎!風味十足,簡直好似去咗泰國一樣🤣星期五晚成間餐廳都坐滿人,不過我見到裏面仲有好多枱,就算要等位都唔會要等好耐,呢間木屋大排

啫啫通菜煲

薑蜜

咖哩炒大蜆

薄餅

薄餅好香脆㗎,又夠厚,放到入口仲係熱辣辣㗎!
串燒拼盤

香芒蟹肉炒飯

星期五晚成間餐廳都坐滿人,不過我見到裏面仲有好多枱,就算要等位都唔會要等好耐,呢間木屋大排檔真係要bookmark低,再encore呀
啫啫通菜煲
薑蜜