2012-10-02 56 瀏覽
我地一行4人一入到舖頭冇4人位, 老闆娘響我地都未出聲, 就請其中一位食位讓出4人枱給我們, 很細心~ 跟住我地叫左最招牌的蟹粉餃子, 此店首創的咖哩雞肉餃子及芝士PIZZA餃子, 秘製醬汁撈麵以及芝士煙肉薄餐。 但係芝士PIZZA餃子冇晒, 所以改左金菇肥牛餃子。 第一樣係秘製醬汁撈麵, 唔食莞西的人唔好叫, 因為勁多, 我個人十分LIKE, 酸酸地, 有D生蒜, 食落好醒胃。 第二樣係蟹粉餃子, 汁多蟹味濃, $68有8粒, 仲有大大粒, 唔好諗住鯨吞, 因為超熱, 加埋個蟹醋, 味道一流, 唯欠少少薑味。 第三樣係咖哩雞肉餃子, 皮好鬆, 一樣係好熱, 因為即叫即炸, 係日式咖哩, 內有薯仔, 紅蘿蔔, 不過唔係好食到雞肉, 不過我地都覺得好好食。 第四樣係金菇肥牛餃子, 內有粗粒黑椒, 好香, 預左金菇多過牛, 不過我覺得好好食, 再加埋個秘製醬汁, 更加香口, 又香, 又酸又辣辣地, 諗起都想再食。 最後係薄餐, 雖然話係芝士同煙肉, 不過唔係好食得出, 但一試無妨。 另加三杯豆漿, 一罐可樂, 最後埋單約$200, 都算相當抵食, 最緊要你感受到每隻餃子都製作用心, 絕無欺場。
右邊為秘製醬汁
咖哩雞肉餃子
OK la!
題外話/補充資料: 店舖不大, 坐位不多, 約可容納15人, 所以本人認為一行8人已經係極限。
2012-10-01
右邊為秘製醬汁
咖哩雞肉餃子
OK la!
(非會員)
2012-09-10 26 瀏覽
呢間小店都好似開咗好耐,但一直無機會去食。今日行完山,見早早哋就去試下。星期六四點半,響元朗口既食店居然無人,本來有d驚驚哋: 嘩,唔通好難食? 但見個好斯文口既老闆娘一個坐響度包緊餃子,就心諗: 咦,都起碼係人手新鮮包口既餃子,唔係出面攞番嚟加埋d乜嘢防腐劑口既行貨吖! 於是都決定試下啦。坐低叫咗一碗豬骨湯麵加韮菜豬肉餃($32),一碗蘿蔔雲耳豬肉餃秘製汁撈麵($32),凍豆漿(@$6)同一碟煎餃($35)。除咗豆漿外,全部都係睇住老闆娘即叫即煮,唔係浸住加熱就算。麵上枱時熱氣騰騰,麵身有正宗北方麵口既質感,唔會糊開,非常好食,再睇餐牌介紹原來係自製麵,唔怪得之咁好食啦。撈麵個秘製汁有蒜頭同少少似咇汁口既酸味,又有dd辣辣哋吊味,撈落d麵度同點餃子都好好食(不過食到尾好似見到個汁都幾多油,下次要問下老闆娘個汁有無撈油口既先得)。至於其「鎮店名菜」(叫得「有得餃」就梗係佢d餃子啦),韮菜豬肉餃食落香氣四溢,豬肉絶對唔嚡,相較起來,蘿蔔雲耳豬肉餃就叫人失望dd,因為我最初以為有一塊塊雲耳響餃裏面㗎嘛,點知蘿蔔同雲耳都切哂絲,有d似廣東水餃,但無蝦同個皮又無咁薄囉,但食落都幾好食口既…至於

至於碟煎餃,雖然其實係炸唔係煎,但唔算油膩,而且最緊要都係果句:新鮮熱辣。金菇肥牛煎餃,唔知係咪唔係放湯用,所以個皮唔會似湯餃咁厚(個皮厚會好吸油同好難熟),炸到脆卜卜,咬開個餃子熱氣冒出,皮薄餡多,個餡仲有d黑椒惹味非常,真係諗番都想再去食過

總括嚟講,間舖d食物都幾有水準(連豆漿都幾好飲),唔知點解無乜人幫襯。成餐飯,除咗我兩個人之外,就得一個阿太入嚟食麵。見到小店仲有好多特色餃子同食物(蟹粉餃、茴香餃,油渣麵、炆豬肉、醉雞咁),希望小店可以繼續經營落去,等大家可以繼續有呢d無添加家庭菜食吓啦

2012-09-08
2012-07-17 41 瀏覽
得二次幫襯!元朗區出色的餃子店實在唔多,呢間我唔敢講話佢好出色(畢竟全香港都仲有好幾間做得好好的餃子店),但佢都可以滿足到我的口腹啦!值得讚的係佢除左餃子之外,醬汁及其他食物都唔錯。一坐底就聞到好香的杞子味!所以先叫碗藥膳雞腳湯($30)。好大碗,好足料。有四隻雞腳,另外仲有杞子、圓肉同一啲藥材。湯好香、雞腳好淋但唔爛,好味。餃子。佢一般的餃子$28-30 / 八隻,唔算平,但好彩皮滑餡料足,仲標榜自己用穀飼豬肉。呢次我地試左茴香豬肉餃($30)、芹菜豬肉餃 ($28)。每份餃子都跟一碟自製醬汁,有辣/唔辣。個汁好香。但餃子就咁食唔加調味都好味。另外仲試左碟口水雞 (例牌$40) 。佢個汁加好多芹菜及蒜頭,雞面仲有超多芝麻!嗜辣的我覺得佢夠咸夠甜唔夠麻唔夠辣,唔食得太辣的另一半則覺得幾好味。豆漿 ($6)。豆味夠,唔太甜,用碎冰,非常好,好似呢啲天氣飲碎冰豆漿先夠透心涼。呢餐雖然以小店計唔算平,但食左咁多野好滿足,兩次食,食物質素都好平均。推薦!
得二次幫襯!

餃子,一碗八隻
口水雞
凍豆漿

2012-07-16
2012-06-13 148 瀏覽
今晚在元朗做完了一些事之後就和相公到又新街覓食. 發現原來很多舖頭都給我們試過, 再仔細看看發現有間有得餃, 門面不特出可能是因為舖頭細細吧. 只見門外有一大煲類似飯煲的東西. 約七時多, 地方細少但只得三枱客人. 但外賣的人有不少呢~有得餃果然是很多餃子款式, 還有不少小食.看見待應拿著湯碗出門外, 原來門外的大煲內就是雞腳湯, 真是很大煲呢~~~~看見湯內用料十足有龍眼肉, 杞子和其他藥材等等當然不少得有雞腳, 湯面有少許油但少不免因這碗是雞腳湯, 只覺得是真材實料不加味精~~. 雖然有油但待應都周不時會去隔走油份~除了豬腳仔還有幾片淨肉, 酒味一流不會太濃或太淡, 剛剛好~~~~~~個秘製辣汁真是頗辣, 但我和相公都覺得不配辣汁比較好味, 因為酒味太香原汁原味好吃好多~~因為第一次吃而款式又那麼多, 只好叫待應推介一下, 他說了幾款比較受歡迎的餃子, 我們就選了這款. 餃子頗大粒, 但皮有點厚中間摺位有點不太熟, 至於用料方面發現沒有冬菇可能太碎看不見吧, 亦吃不出有冬菇味道, 看似只有白菜和豬肉. 而家味道很淡, 反而這個餃子配辣汁頗為有味, 因為餃子味道實在太淡, 就像沒有加
餐牌
有得餃果然是很多餃子款式, 還有不少小食.
藥膳雞腳湯
. 雖然有油但待應都周不時會去隔走油份~
醉豬手加秘製辣汁
野生冬菇有機白菜豬肉餃
因為第一次吃而款式又那麼多, 只好叫待應推介一下, 他說了幾款比較受歡迎的餃子, 我們就選了這款. 餃子頗大粒, 但皮有點厚中間摺位有點不太熟, 至於用料方面發現沒有冬菇可能太碎看不見吧, 亦吃不出有冬菇味道, 看似只有白菜和豬肉. 而家味道很淡, 反而這個餃子配辣汁頗為有味, 因為餃子味道實在太淡, 就像沒有加任何調味一樣.
豬骨湯手攪麵配芹菜豬肉餃
味道一樣淡淡的
豬骨湯底沒有豬骨味道只有胡椒味, 而麵質方面不錯有咬口, 餃子方面一樣有點失望, 皮厚肉不香沒有芹菜味, 整體說一樣是淡淡的.
價錢偏貴
以$128這價錢確實有點貴.

雖然這店子賣點是餃子, 但我覺得跟其他出名餃子店仍有一段距離, 反而小食真的很吸引. 尤其是雞腳湯我必會再來這裏, 是因為雞腳湯實在太足料, 我覺得很補身呢~~~如果下次再來我會試一試煎餃, 因為款式特別, 亦希望他們的餃子會有所進步~~

*笑面是給小食的, 亦希望他們能繼續保持以真材實料待人^^*

2012-06-12
醉豬手加秘製辣汁
價錢偏貴
  • 醉豬手
2012-04-04 46 瀏覽
今日於青衣"真君誕"戲棚發現佢走出元朗,有得餃!大排長龍,我就去排下排下一排十幾分鐘!當排到我時剛好賣完要再等十分鐘,最後媽媽餃子終於有得食喇!買左一個辣,一個唔辣!一試好得個皮好軟滑~~辣即就我只食得好蒜香好好味!個內涵呢足料,一試難忘!
今日於青衣"真君誕"戲棚發現佢走出元朗,有得餃!
煮餃子
大排長龍,我就去排下排下一排十幾分鐘!
當排到我時剛好賣完要再等十分鐘,最後媽媽餃子終於有得食喇!
買左一個辣,一個唔辣!
秘製醬汁
一試好得個皮好軟滑~~辣即就我只食得好蒜香好好味!
媽媽水餃
個內涵呢足料,一試難忘!
2012-04-04
10 分鐘 (外賣自取)
媽媽水餃
煮餃子