2025-05-19 167 瀏覽
#chuchu食在屯門📍 月滷喺屯門翻左3年工第一次踏足大興,就食咗屋村商場入面嘅台灣嘢!真係好抵食!!好大間坐得好舒服!💡 一上電梯右手邊就係!—————————————————————❣️ 招牌醉雞卷 $42冷盤嚟天氣熱食個前菜都幾開胃,雞好入味,醉蛋都好好味,又有酒味,每件雞都放咗粒杞子,賣相幾好!.❣️ 蚵仔煎 $45好大份!雞蛋煎得很香口,香噴噴,中間好煙韌仲可以拉絲,蠔仔都好新鮮!.❣️ 麻婆豆腐腐紅燒鱸魚 $78+8賣相勁好💯望落係$100+嘅質素,但只係80幾蚊,真係好抵食!!!本身係黃花魚,不過+$8轉左鱸魚,啖啖肉得大骨,炸到皮脆肉嫩!側邊嘅麻婆豆腐,好惹味,超好送飯!✨主食跟一碗白飯.❣️ 台灣三杯雞 $59超香,雞肉好入味,雞肉鹹甜鹹甜,好嫩好多汁,仲有好多杏鮑菇粒粒,有好香蒜頭、九層塔味!✨主食跟一碗白飯.❣️ 荔枝紅茶芝士奶蓋 +$15(原價$32)❣️ 桂花烏龍芝士奶蓋 +$15(原價$32)叫咗主食飲品就有優惠價,2款都用熊熊樽裝,真係好可愛😍 荔枝紅茶好重荔枝味,桂花烏龍就用茶包沖冇加糖,芝士奶蓋溝埋一齊飲好ok~.💬Menu仲有好多甜品,好想試不過真係太飽🤰🏻
#chuchu食在屯門
📍 月滷

💡 一上電梯右手邊就係!
❣️ 招牌醉雞卷 $42

❣️ 蚵仔煎 $45

❣️ 麻婆豆腐腐紅燒鱸魚 $78+8

✨主食跟一碗白飯
❣️ 台灣三杯雞 $59

✨主食跟一碗白飯
❣️ 荔枝紅茶芝士奶蓋 +$15(原價$32)
❣️ 桂花烏龍芝士奶蓋 +$15(原價$32)

💬Menu仲有好多甜品,好想試不過真係太飽🤰🏻
不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 9/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 月滷 (屯門)
屯門大興街1號大興商場1樓L204號舖
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

2025-05-17
2025-05-15 156 瀏覽
月滷招牌牛肉麵牛肉好大件,整體感覺就係普通牛肉麵,不過不失。黑糖黑醋豬軟骨 肉燥飯飯同汁既份量好多,黑醋味好強烈,醃到豬軟骨好夠味,果醋既酸味同黑糖既甜味加埋,酸酸甜甜,好開胃,配上肉燥飯,味道幾搭。招牌醉雞卷個雞係幾嫰滑,但個味同我平時食開既醉雞有啲唔同,可能係佢自家製既酒,我個人唔係好岩。荔枝紅茶芝士奶蓋 少甜飲品方面,荔枝紅茶芝士奶蓋少甜,荔枝味道唔錯,清涼之選。另一個係芋圓香芋牛奶 奶味唔夠 比較淡
月滷招牌牛肉麵
牛肉好大件,整體感覺就係普通牛肉麵,不過不失。

黑糖黑醋豬軟骨 肉燥飯

荔枝紅茶芝士奶蓋 少甜
飲品方面,荔枝紅茶芝士奶蓋少甜,荔枝味道唔錯,清涼之選。

另一個係芋圓香芋牛奶 奶味唔夠 比較淡
2025-05-14 109 瀏覽
最近心思思想去台灣旅行,經過大興商場見到呢這一間月滷的台式餐廳,取名諧音月老,見佢菜式都挺多款挺有趣,就進去試試。意想不到內裡環境又大又靚又舒服,多人可以坐大枱,我哋兩個人就選了沙發位,用餐環境真是好舒適呢。餐牌正如門口所見真係超多款可以選擇,除了台灣菜、火鍋還有不同的小菜,就連小食都好經濟實惠,就算一家大細來吃都冇問題。晚市原因我們就直接叫咗了晚市小菜,除了三個餸連同白飯之外,最驚喜的是飲品餐單上多樣性,真是大滿足呀!台灣三杯雞$59作為主打台灣菜,怎麼可以不叫個台灣三杯雞。果然配料十足,雞肉鮮嫩多汁,每一口都吃到濃厚的醬香味,加入的蒜頭都為整體提升了層次感,最欣賞雞是無骨的,九層塔的清香同雞肉的濃郁亦都形成鮮明的對比,真是香氣撲鼻,十分惹味。招牌醉雞卷$42作為經典的中式冷盤,不負眾望,雞肉果然十分嫩滑,酒味勁濃郁,每一口都感受到酒香同雞肉之間的完美結合,微微嘅甜味同酒香相輔相成,雞肉入口即化,讓味蕾得到充分的滿足。客家小炒$59這道客家小炒口感豐富,以五香肉豆、乾芹菜、魷魚乾、蝦米仔、雞髀菇等食材為主,加上簡單而鮮明的調味,盡顯客家菜的樸實及美味,好似在吃小炒王似的,鹹香適中,送

台灣三杯雞$59

招牌醉雞卷$42

客家小炒$59
這道客家小炒口感豐富,以五香肉豆、乾芹菜、魷魚乾、蝦米仔、雞髀菇等食材為主,加上簡單而鮮明的調味,盡顯客家菜的樸實及美味,好似在吃小炒王似的,鹹香適中,送飯一流,很下飯。

蚵仔煎$45
講起台灣小吃怎麼可以沒有蚵仔煎?我們本來以為只會是台灣夜市的份量,怎知上菜的時候我們都嚇了一跳,好大份好足料,真係超划算,超大件,完全可以吃多幾碗飯。蚵仔煎的外皮金黃酥脆,內裏卻柔軟濕潤,再加上蚵仔的鮮甜,令整體味道層次更豐富,好容易一口接一口,令人難以抗拒。

茉香珍珠奶茶$8
珍珠奶茶是台灣的靈魂飲品,加了茉香中和了淨係珍珠奶茶的死甜,簡直冇得頂。再加上這麼可愛的熊仔杯,真是喝得特別開心。

荔枝紅茶芝士奶蓋$15
芝士奶蓋好似外面大品牌一樣,好滑好出色,一度令到我不捨得攪勻,再配上荔枝紅茶,十分適合不想喝珍珠奶茶的人,紅茶本身又有淡淡的清香,真是好不錯。

月滷
客家小炒
台灣三杯雞
茉香珍珠奶茶及荔枝紅茶芝士奶蓋
2025-05-12 71 瀏覽
月滷今次要介紹一間喺屯門大興商場有一間台灣菜餐廳叫「月滷」,入到餐廳入面無估到咁大,絕對方便輪椅人士入去食野!1.月滷招牌炸雞扒肉燥便當$56+小熊珍珠奶茶(限量)$8(9/10)呢碗炸雞扒肉燥便當份量好多,炸雞扒好大塊,已經幫手切開四舊雞扒,每一舊雞扒外脆內軟,肉燥味道啱啱好,唔會過份咸或甜,仲有半隻雞蛋同椰菜!飲品加$8就可以飲到原味珍珠奶茶,茶味好出,珍珠好煙韌唔硬心,熊仔樽都勁q!2.月滷招牌牛肉麵(香辣)$52+香芋珍珠奶茶$8(9/10)呢碗招牌牛肉麵個麵好彈牙掛汁,牛肉份量都多,大約12舊,每一舊牛肉都好軟淋,仲有生菜同紅蘿蔔!飲品加$8就可以飲到香芋珍珠奶茶,淡淡香芋味,珍珠好煙韌唔硬心,熊仔樽都勁q!3.夜市鹽酥雞$38(9.5/10)每一舊鹽酥雞咬落都好酥脆,雞肉肉質嫩身多汁!2人總共價錢$146個人口味總評分:9.17/10   地址:屯門大興街1號大興商場1樓L204號舖
月滷

3.夜市鹽酥雞$38(9.5/10)
每一舊鹽酥雞咬落都好酥脆,雞肉肉質嫩身多汁!

2人總共價錢$146

個人口味總評分:9.17/10

地址:屯門大興街1號大興商場1樓L204號舖

2025-05-12 72 瀏覽
位於屯門大興站,一定嚟試吓幾十年台灣廚師嘅小炒和台灣美食,價錢親民得來好好食😋入到去地方好大!好啱一家人去食飯~每個座位都好闊落舒適!裝修以台式簡約風~職員親切主動推介台灣菜式!值得推薦俾大家!想食台灣菜嘅你哋~美食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🩵客家小炒🩵紅燒五花腩煲🩵珍珠奶茶🩵古早味雙式香腸🩵麻醬手撕溪維腸粉

美食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🩵客家小炒
🩵紅燒五花腩煲
🩵珍珠奶茶
🩵古早味雙式香腸
🩵麻醬手撕溪維腸粉
2025-05-09 62 瀏覽
今日去屯門太興商場搵朋友,呢個地方名字很熟悉但是是第一次去,商場都是小店為主,我想應該都是做老顧客生意😊😋分享一下,我覺得好食既菜式2️⃣招牌醉雞卷🐔凍食,作為前菜很開胃,酒味吾會太濃,上盤幾好看,每件雞放粒杞子又明目1️⃣蚵仔煎🦪雖然我唔係太喜歡滑潺潺嘅口感,但係雞蛋煎得很香口,香噴噴,蠔仔亦新鮮🥤台式飲品香芋牛奶泥仙草冰,除左打卡靚,香芋味道正,好香同埋吾太甜未到晚飯時間,吾會太多人🌟整體服務好好
😋分享一下,我覺得好食既菜式

未到晚飯時間,吾會太多人

🌟整體服務好好
2025-05-08
  • 客家小炒
  • 蚵仔煎
在屯門大興邨發現這家台式家庭料理「月滷」,簡直是意外驚喜!✨他們的蚵仔煎外酥內嫩,蚵仔鮮甜飽滿;客家小炒鑊氣十足,魷魚彈牙入味;三杯雞醬香濃郁,肉質嫩滑不柴~每道菜都吃得到家的味道🥹最驚豔的是珍珠奶茶!茶香醇厚,珍珠Q彈有嚼勁,完全復刻台灣夜市口感🧋店內裝潢溫馨舒適,服務生阿姨超親切,會主動關心用餐感受。價格親民卻不失品質,兩個人吃超飽不用$300!住在屯門的朋友一定要試試看~吃完瞬間穿越到台灣夜市啦 💕
住在屯門的朋友一定要試試看~吃完瞬間穿越到台灣夜市啦 💕
Blingbling美食推介✨📍屯門|大興商場🍱月滷✨台式便當×必試甜品‼️💠💠💠💠💠💠💠💠今日嚟到屯門探朋友,佢強烈推薦我去大興商場試吓呢間人氣台味小店「月滷」~主打便當同甜品,價錢親民之餘仲好有台灣街頭小吃風味!好啱我鍾意臺灣野+甜品控一次過滿足兩個願望✨💠 月滷招牌排骨肉燥便當 $58一送到黎就已經香氣撲鼻!排骨炸得外脆內嫩,配埋底層肉燥飯,鹹香濃郁,每啖都係幸福味道~配菜仲有半隻滷蛋同青菜,層次豐富,好有台灣feel!😋💠 招牌醉雞卷 $42月滷既醉雞有濃濃既藥膳味~ 一上枱已經香氣撲鼻~雞卷切片厚薄適中,肉質嫩滑唔嚡口,酒香滲晒入去,每一片都好入味,食完回味無窮!🧡💠 仙草木瓜牛奶 +$8意想不到嘅組合竟然咁夾😆仙草滑溜清涼,配上香甜木瓜牛奶,清新又消暑,飲完成個人都涼返哂~💠 鮮榨芒果芋圓燒 $48夏日冰涼之選!芒果香甜多汁,芋圓煙韌彈牙,沙冰細滑唔會太甜,打卡又好食,一杯滿滿台味回憶!😍餐廳環境:💎💎💎💎💎/5服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5食物味道:😋😋😋😋😋/5性價比:💰💰💰💰💰/5
Blingbling美食推介✨

服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5
食物味道:😋😋😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰💰/5
2025-05-06 15 瀏覽
今日下午屯門大興花園探朋友,旁晚走時諗住附近晚飯,朋友介紹可以去大興邨有間台式餐廳試下,同老公去試試看😅鋪頭裝飾幾特別,弧形卡位仿似酒吧🤣我哋揀咗兩個麵餐台灣招牌牛肉麵湯底清甜,牛肉炆得夠,麵條有嚼勁藥膳雞麵湯底清甜帶微甘,雞肉嫩滑,麵條同樣有嚼勁餐飲可轉台式特飲厚乳拿鐵(冰)小熊🐻杯上十分可愛,奶🥛味足咖啡恰到好處,唔錯👍🏻木瓜牛奶珍珠沙冰木瓜香甜配牛奶珍珠沙水清新感覺帶啲creamy😋蚵仔煎蛋漿外脆內軟再配粉漿有咬口,醬汁味鹽甜適中,主角蠔粒粒都肥美,整份食落有台灣地道風味十分甜不辣十分特別嘅名稱,外面少許椒鹽,內裡肉質軟軟綿綿,一款地道小吃👍🏻
鋪頭裝飾幾特別,弧形卡位仿似酒吧🤣
我哋揀咗兩個麵餐
台灣招牌牛肉麵
湯底清甜,牛肉炆得夠,麵條有嚼勁
藥膳雞麵
湯底清甜帶微甘,雞肉嫩滑,麵條同樣有嚼勁
餐飲可轉台式特飲
厚乳拿鐵(冰)
小熊🐻杯上十分可愛,奶🥛味足咖啡恰到好處,唔錯👍🏻
木瓜牛奶珍珠沙冰
木瓜香甜配牛奶珍珠沙水清新感覺帶啲creamy😋
十分甜不辣

今次我地搭輕鐵探索屯門好西😎黎到大興遊一遊 都有啲唔錯嘅野食嫁呢間做街坊生意嘅餐廳 都幾多選擇✨仲要係台灣菜👍🏻價錢同野食都唔錯咁當然要入去試試❤️月滷招牌雞扒便當
雞扒滷得入味 肉質嫩滑每件雞扒外皮都夠香脆醬汁微甜帶香 配菜新鮮香香嘅白飯 加埋滷汁一齊食👍🏻成個夠哂滿足😎夜市鹽酥雞
炸得金黃酥脆 肉質唔乾加埋椒鹽同調味香氣突出外脆內嫩 調味均勻唔過鹹每件都熱辣辣 好香口酸菜去骨啖啖肉鱸魚片配白飯
去骨鱸魚片魚肉鮮嫩 酸菜微酸開胃湯汁夠香帶點點麻香白飯加埋湯味超好餸飯😋一煲咁熱辣辣上枱 份量夠之餘仲可以一直食都帶熱力✨蚵仔煎
蚵仔隻隻都肥美鮮甜蛋漿煎得外脆內軟配菜粉漿Q滑 醬汁甜鹹適中食落幾肉台灣小吃嘅地道風味👍🏻小熊珍珠奶茶
茶香濃郁 奶味順滑每粒珍珠都Q彈有嚼勁甜度剛剛好得黎 冰涼入口又解渴打卡靚又冰涼😎食台灣菜當然一定要有珍奶🧋.荔枝紅茶芝士奶蓋都係用熊仔杯😍
荔枝味夠香帶清甜紅茶味濃而不澀奶蓋增添香滑同細膩鹹香飲落層次分明 幾好飲👍🏻鮮榨芒果芋圓燒
芒果汁濃郁香甜 仲有好多鮮芒果肉芋圓Q彈軟糯 配埋香滑沙冰冰涼入口名清爽😎甜度仲剛剛好
今次我地搭輕鐵探索屯門好西😎

芋圓Q彈軟糯 配埋香滑沙冰
冰涼入口名清爽😎
甜度仲剛剛好
2025-04-30 12 瀏覽
今日同阿仔去屯門探朋友,朋友帶我地去月滷食台灣菜。台灣招牌牛肉麵:湯頭清甜,牛肉燉得軟嫩,麵條有嚼勁。😋酸菜骨鱸魚片配飯:魚片嫩滑無骨,酸菜微酸開胃,湯汁拌飯剛好。 鮮肉韭菜餃子配十麵:皮薄餡足,韮菜豬肉餡清甜,配醋汁一起吃更美味。鹽酥雞:熱辣辣,外脆內軟,好鬆脆。台灣腸伴蒜片:腸肉味香濃,配生蒜片好開胃。飲品點了珍珠奶茶,茶味夠濃,珍珠煙靭彈牙,甜度剛好,配熊仔杯小朋友很驚喜!🔎月滷 (屯門)📍屯門大興街1號大興商場1樓L204號舖
今日同阿仔去屯門探朋友,朋友帶我地去月滷食台灣菜。

台灣招牌牛肉麵:
湯頭清甜,牛肉燉得軟嫩,麵條有嚼勁。😋

酸菜骨鱸魚片配飯:
魚片嫩滑無骨,酸菜微酸開胃,湯汁拌飯剛好。

鮮肉韭菜餃子配十麵:
皮薄餡足,韮菜豬肉餡清甜,配醋汁一起吃更美味。

鹽酥雞:
熱辣辣,外脆內軟,好鬆脆。

台灣腸伴蒜片:
腸肉味香濃,配生蒜片好開胃。

🔎月滷 (屯門)
📍屯門大興街1號大興商場1樓L204號舖
2025-04-29 29 瀏覽
今日收工之後,我哋嚟到屯門大興村嘅一間台式餐廳《月滷》,仲趕得切享受佢哋嘅下午茶,真係抵到爛 💸。主食:「月滷招牌牛肉麵」一嚟到就畀呢碗牛肉麵吸引住,牛肉好腍,湯底又濃又香,每一啖都係滿滿嘅台式風味 🍜。「月滷招牌炸雞扒肉燥便當」呢個便當一啲都唔簡單,炸雞扒外脆內嫩,肉燥飯香濃唔膩。🍗🍱。小食再試埋台味地道小食「蚵仔煎」及「台灣香腸」。飲品只需加八元就可升級台式奶茶。「香芋珍珠奶茶」🧋,香芋味好出,珍珠煮到啱啱好,奶茶甜度適中,真係解渴又滿足。「奶蓋珍珠奶茶」🥤奶蓋濃郁,同珍珠奶茶完美結合,每一啖都係幸福嘅味道。最後又點小得甜品😋「鮮榨芒果芋圓燒」呢個甜品真係啱晒收尾,鮮榨芒果好清新,芋圓夠晒煙韌 🥧🥭。

主食:
「月滷招牌牛肉麵」

「月滷招牌炸雞扒肉燥便當」

小食再試埋台味地道小食「蚵仔煎」及「台灣香腸」。

飲品只需加八元就可升級台式奶茶。

「奶蓋珍珠奶茶」🥤
奶蓋濃郁,同珍珠奶茶完美結合,每一啖都係幸福嘅味道。

最後又點小得甜品😋
「鮮榨芒果芋圓燒」
呢個甜品真係啱晒收尾,鮮榨芒果好清新,芋圓夠晒煙韌 🥧🥭。
  • 月滷招牌牛肉麵
2025-04-22 23 瀏覽
今日嚟到屯門覓食,發現這間主打台式料理嘅一小店。招牌牛肉麵:牛骨湯底清甜,蘿蔔索晒湯汁入味,軟嫩彈牙。粗麵軟硬適中。酸菜骨鱸魚片飯:魚片薄切滑嫩無骨,湯底鹹酸適中,配上米飯,特別開胃。鮮肉韭菜餃子:餃子皮薄身。韭菜豬肉餡料足,沾一沾陳醋鮮味即時提升。鹽酥雞:外層酥脆不油膩,外脆內軟,簡單又滿足。蒜片台式香腸:腸衣脆口,配上生蒜片一齊食,刺激又過癮。珍珠奶茶珍珠帶嚼勁,熊仔造型杯好可愛,小朋友勁開心。
今日嚟到屯門覓食,發現這間主打台式料理嘅一小店。

招牌牛肉麵:
牛骨湯底清甜,蘿蔔索晒湯汁入味,軟嫩彈牙。粗麵軟硬適中。

酸菜骨鱸魚片飯:
魚片薄切滑嫩無骨,湯底鹹酸適中,配上米飯,特別開胃。

鮮肉韭菜餃子:
餃子皮薄身。韭菜豬肉餡料足,沾一沾陳醋鮮味即時提升。

鹽酥雞:
外層酥脆不油膩,外脆內軟,簡單又滿足。

蒜片台式香腸:
腸衣脆口,配上生蒜片一齊食,刺激又過癮。

珍珠奶茶珍珠帶嚼勁,熊仔造型杯好可愛,小朋友勁開心。
2025-04-13 68 瀏覽
試咗幾款人氣地道菜,抵食又高質! 半筋半肉麵:牛筋炆到淋滑入味,牛肉唔鞋口,湯底帶微微藥材香,飲完喉嚨暖笠笠。 月老肉燥雞扒飯:雞扒炸得脆卜卜,肉質嫩滑唔乾身,肉燥鹹香撈飯一流,加埋半隻滷蛋好滿足😌蚵仔煎:蠔仔粒粒飽滿冇腥味,粉漿煎到外脆內軟,蘸埋甜辣醬食更加開胃🤤甜不辣:魚糕彈牙有嚼勁,炸得香口唔油膩,好正🙌🏻飲品方面,芝士奶蓋黑糖珍珠奶茶奶蓋厚身帶甜,珍珠煙韌黑糖味濃,甜度啱啱好;桂花烏龍珍珠奶茶就清爽啲,桂花清香同烏龍茶甘味平衡,珍珠同樣煮得透心~甜品味道都唔錯👍🏻

試咗幾款人氣地道菜,抵食又高質!

甜不辣:魚糕彈牙有嚼勁,炸得香口唔油膩,好正🙌🏻

甜品味道都唔錯👍🏻

2025-04-06 149 瀏覽
食物送達後,香氣撲鼻,豔壓群芳,已經撞凹曬,所有麵食沒有湯,因為餐具爛掉。食物沒有分開,只是一個堆疊另一個上面,造成外賣包裝受壓 及 凹陷。食物更被擠壓出來,無可奈何我們只可全部棄掉。我們已經聯絡食肆,食肆方表示肯定是送貨員的責任,建議我聯絡網上外賣平台,更給予了投訴電話給我,可惜電話接通後沒有人接聽,只有音樂。最可憐的事,我的小朋友等了一個晚上,他們所期待的晚餐如常送達,但不能如時享用。對此次的消費體驗,感覺十分之差。當我掙扎了一段時間把,香氣撲鼻的麵食放到垃圾桶裡時,希望下次不會遇到這些不愉快事件,一嚐食肆的食物。
外賣送餐