2016-12-11
話說家人預計下年年頭結婚,所以今晚就去左場地度試菜,去決定當晚婚宴的菜式。甜粟米百合粉蝦球原片的粟米炸過後,口感爽爽甜甜,原塊炸的口感比起一粒粒的粟米更佳,幾特別。蝦球走油大火炒,肉質幾嫩幾爽口,配上百合味道清香,減少了油膩感。清蒸龍虎斑魚身非常新鮮嫩滑,海魚的味道的確特別鮮甜。魚身非常結實飽滿,而且魚油非常香。屋企人怕魚腥味都覺得好鮮好好味,推介!竹笙燕窩羹羹入面的配料有金華火腿同埋蛋白,味道甜甜地咸咸地。竹笙好爽口,而燕窩的味道都好香甜,一清前面魚油的味道。蝝皇花菇扣海參海參的肉真係超級厚!第一次食咁厚的海參,入口即刻「咕」一聲吞左落肚。口感超級滑,好重膠質。冬菇亦都好厚身,蠔油的味道不會太重太濃,不會蓋過其他材料的味道。上湯蒜子豆苗冬季係豆苗當造的季節,不時不食絕對正確!豆苗用上湯煮過,非常嫩滑。味道不會太濃或者太咸,份量都唔少。炸子雞雞皮用滾油去淋過,非常香脆,塊雞皮勁香!肉質好軟好軟,而且雞味好濃,唔會太肥,好耐冇食過好食的炸子雞啦!生炒燸米飯,味道冇咩特別,正正常常的味道,合格之作。蛋旦杏仁茶本身我就好怕杏仁茶的味道,因為好濃所以唔鍾意食。但係呢道杏仁茶我竟然飲哂,因為佢加
本身我就好怕杏仁茶的味道,因為好濃所以唔鍾意食。但係呢道杏仁茶我竟然飲哂,因為佢加左牛奶同蛋白,味道比較輕身冇咁重,而且入口好舒服唔會太甜,結果飲哂,算係新嘗試。