2006-03-02
同三位舊同事食遲來的開年飯。由於前幾次出黎都係食西餐,呢次就決定轉下口味,食東南亞野。之前參加OR在曼谷泰菜香港仔店o既聚會,覺得佢D野食都唔錯,就即管去天后分店一試,睇下老細唔o係度時o既質素又如何普通周日o既晚上,細細o既店面係坐滿晒,生意似乎幾好。我地三女一男,叫左細泰式拼盤、金柚子蝦球沙律、海苔蝦薄餅、香茅燒魚、南瓜飯同大泰式甜品拼盤。個泰式拼盤包小食如香葉包燒雞、炸蝦餅、春卷等,味道都OK,不過又談不上特別精彩。金柚子蝦球沙律味道幾特別,撈左椰絲同炸鹹魚仔,配普通水準o既蝦球,都算交倒功課,不過我覺得自己整o既柚子沙律好食過佢好多 海苔蝦薄餅係相當好味o既小食,質地爽脆又唔覺太油膩,同佢o既魷魚薄餅有得揮,兩者都係送啤酒佳品。香茅燒魚係另一個唔錯o既選擇,大大條開邊燒好o既魚上面灑滿香茅同醬料,食落好惹味,個人認為比明爐燒魚更好─其實o係香港,暫時都未食過真係好正o既泰式明爐燒魚。南瓜飯係當晚笑點之一,事緣其中一位女士坐低就叫住要食南瓜飯,咁我咪因應佢o既要求叫囉。點知個飯黎到,佢竟然問係咪俾錯左,點解冇芋頭─原來佢個心一直諗住要食芋頭飯,但個口就講左南瓜飯,真係俾佢笑死!個
個泰式拼盤包小食如香葉包燒雞、炸蝦餅、春卷等,味道都OK,不過又談不上特別精彩。金柚子蝦球沙律味道幾特別,撈左椰絲同炸鹹魚仔,配普通水準o既蝦球,都算交倒功課,不過我覺得自己整o既柚子沙律好食過佢好多 海苔蝦薄餅係相當好味o既小食,質地爽脆又唔覺太油膩,同佢o既魷魚薄餅有得揮,兩者都係送啤酒佳品。香茅燒魚係另一個唔錯o既選擇,大大條開邊燒好o既魚上面灑滿香茅同醬料,食落好惹味,個人認為比明爐燒魚更好─其實o係香港,暫時都未食過真係好正o既泰式明爐燒魚。南瓜飯係當晚笑點之一,事緣其中一位女士坐低就叫住要食南瓜飯,咁我咪因應佢o既要求叫囉。點知個飯黎到,佢竟然問係咪俾錯左,點解冇芋頭─原來佢個心一直諗住要食芋頭飯,但個口就講左南瓜飯,真係俾佢笑死!個南瓜飯加入左芒果粒,但味道就好普通,亦冇咩南瓜味,可以不試。
全晚高潮結果係個甜品拼盤,內容包括淋左椰汁o既千層糕、糯米同蒸木薯,以及椰漿西米盞。千層糕同糯米上檯時仲係熱辣辣o既,非常新鮮,前者煙韌軟糯,後者就好有口感兼夾個綠豆又香又唔會太甜,正!椰汁木薯係泰國傳統食品,簡樸得黎又幾有咬口,配香甜o既椰汁絕對係最佳拍檔。個西米盞入面用o既係芋頭粒而唔係粟米,總算略償想食芋頭飯果位o既心願啦!
整體黎講,呢度都叫食得過,價錢合理,餐牌選擇亦多。當然啦,各類小菜水準只係OK,但亦有一些比較出色o既選擇,加上佢o既甜品真係好出色,都黎得過o既。我臨走都外賣左一客糯米番去睦鄰
個笑面同味道分都係俾佢個甜品的!