2018-04-09 329 瀏覽
從前很愛吃舊舖時新,知道重開特意幫襯一下。沒麵沒飯沒雞髀雞翼只有單層漢堡也算了,還好像縮小了,醬汁不足,味道不復當年😔薯條要廿元,份量真的很少,記憶中在舊舖是用圓碟盛載,能吃飽的😔可樂12元,有點無言,但比起250ml紙包維他奶來說已很超值🤦🏻‍♂️很失望,希望快點改善,否則食客會用腳投票的。回憶值錢,但也不是單靠賣回憶就可以生存🤦🏻‍♂️另外還有點諷刺的是,舖頭內一直播著舊舖的精華影片,看著片段中的漢堡包很大很多汁,再看著眼前正在吃的縮小版,感覺真的很無奈。
從前很愛吃舊舖時新,知道重開特意幫襯一下。

很失望,希望快點改善,否則食客會用腳投票的。
回憶值錢,但也不是單靠賣回憶就可以生存🤦🏻‍♂️

👫👱🏽‍♂️以前係時新嘅常客,今次重開帶埋👱🏻‍♀️嚟食回憶嘅味道喎😚 好彩嗰日去無咩人,所以大把位,同埋一路睇住電視嘅宣傳片📺一路等,好快就有得食🙆🏻‍♀️ 📢 想知邊到有更多好西食?Follow&like @ourfoodstory.hk✨ 吃貨情侶帶你食勻全世界🌏 不定時更新食評⭐️一一一一一一一一一一一一一一#漢堡芝士蛋包 <$25>🔹60年代開業,聽講係全港首間引入漢堡包嘅食店🍔🔹醬料方面可以揀黑椒、沙律或番茄醬🍅一咬落去,味道同以前一樣咁好食,係充滿回憶嘅味道呀🤤 漢堡即叫即製,嚟到熱辣辣🔥 而且好厚身好足料💁🏻‍♀️ 有蛋有芝士,漢堡排以新鮮牛肉用人手壓製,肉質軟熟唔韌,加埋老闆用番茄、青瓜等十幾種材料混合成秘制嘅沙律醬,真心超正超好味😍 係出面食唔到呢種味道😚#炸雞肶 <$25>生炸雞肶唔算大隻🍗,但食落啖啖肉🤯 唔會炸到乾曬,一咬啲水份同肉汁流曬出嚟,認真高質👾#炸薯條 <$20>係傳統嘅扭紋薯條🍟,炸得好香脆又唔會好油😋,質地又唔會好粉🖖🏻 但份量少過以前好多咁,有啲唔抵食🙁一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️❗️❗️🔙翻撻
👫
#漢堡芝士蛋包 <$25>
🔹60年代開業,聽講係全港首間引入漢堡包嘅食店🍔
🔹醬料方面可以揀黑椒、沙律或番茄醬🍅

#炸雞肶 <$25>
#炸薯條 <$20>

👾驚喜指數:❗️❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️當日去到漢堡包🍔只有單層供應
▪要先到櫃臺付款落單👐🏻
真係港式風味呀!重開後嘅味道依然如初。雙層漢堡芝士蛋包(HKD30)滿滿嘅港式沙律醬;用美極加料煎過嘅漢堡扒,係滋味同惹味嘅結合!單層漢堡包(HKD20)亦即係開舖做到依家嘅【雜港包】,係依家嘅兒童餐就係佢,當然單點都得啦。生炸炸雞髀(HKD25)都唔講得笑,皮薄肉多,外脆內嫩,仲有肉汁,唔需要再加調味都夠鹹香。豬扒飯(HKD50)有大大塊吉列豬扒,幾脆口,可以揀黑椒汁/茄汁/咖喱汁,不過呢個好似貴咗少少。美咪指數:8/10抵食指數:7.5/10
真係港式風味呀!重開後嘅味道依然如初。

美咪指數:8/10
雙層漢堡芝士蛋包
單層漢堡包
炸雞髀
2018-04-06 441 瀏覽
之前未食過既~但之前講到好好味就黎一試啦~去到4點未有得開買住~仲要漢堡只有單層賣~雞脾又無得賣~點做生意啊~又要等到4點15分先買得~好啦~等啦~購買時間4點25分~等了又等~隔離枱早過我地大約10個號碼內~都仲等緊~當時仲叫到我地號碼前20幾個~佢唔係快餐黎既咩~點解要等咁耐~點解⁉️好啦~等到5點有得食啦~滿心歡喜一試~頂~搞錯~凍既~凍都要等咁鬼耐~痴線😡仲要一個咁既漢堡要廿蚊~老麥都好食過你啦~快速食完走人~食完個心靈好空虛同好鬼忟~中伏😤唔講食物個環境啦~唔係新開既咩~張枱唔穩~又無人執枱~又唔抹枱油淋淋~地下又唔乾淨~好心你地搞好曬啲野先開舖啦~總結 🌟未試既真係唔好去浪費時間啦~
之前未食過既~
但之前講到好好味就黎一試啦~
去到4點未有得開買住~
仲要漢堡只有單層賣~雞脾又無得賣~
點做生意啊~
又要等到4點15分先買得~好啦~等啦~
購買時間4點25分~等了又等~
隔離枱早過我地大約10個號碼內~
都仲等緊~
當時仲叫到我地號碼前20幾個~
佢唔係快餐黎既咩~
點解要等咁耐~點解⁉️
好啦~等到5點有得食啦~
滿心歡喜一試~頂~搞錯~凍既~
凍都要等咁鬼耐~痴線😡
仲要一個咁既漢堡要廿蚊~
老麥都好食過你啦~
快速食完走人~
食完個心靈好空虛同好鬼忟~中伏😤
唔講食物個環境啦~
唔係新開既咩~張枱唔穩~
又無人執枱~又唔抹枱油淋淋~
地下又唔乾淨~
好心你地搞好曬啲野先開舖啦~

總結 🌟未試既真係唔好去浪費時間啦~
2018-04-02
60 分鐘 (堂食)
$37.5 (下午茶)
2018-04-05 476 瀏覽
無論facebook定係新假期呢類網媒之前都有不停報道呢間「地區回憶」可惜係佢執之前一直都嫌唔就腳 無去試好彩 一如朋友所料 呢啲咁出名既店係無咁易執既 果然無幾耐就收到時新有新鋪位既然係咁 點都要試一試啦1點幾去到 已經好多人係到 可惜既係個餐牌上好多野都未有 無咩野好試買左兩個單層芝士蛋漢堡 一份薯條 一隻炸脾炸脾就真係好一般 炸得太乾 個片由脆變韌薯條要比較既話 的確係比麥當當個啲好食既 不過人地10蚊一大包.....最欣賞既始終係個包 隻蛋半生熟 加埋似沙律醬既sause同芝士 夾埋漢堡扒既肉汁 好好食
可惜係佢執之前一直都嫌唔就腳 無去試
既然係咁 點都要試一試啦
1點幾去到 已經好多人係到
可惜既係個餐牌上好多野都未有 無咩野好試
買左兩個單層芝士蛋漢堡 一份薯條 一隻炸脾
炸脾就真係好一般 炸得太乾 個片由脆變韌
2018-04-04
2018-04-05 372 瀏覽
難得同事得閒唔洗趕project 可以一齊食晏,咁啱時新近排開張就黎湊熱鬧,懷舊下。門口塞滿人,唔係點餐就係等餐。地方唔大,所以好多人外賣。望下價錢牌,加埋薯條汽水,貴過m記。汽水$12,哇特飲價~ 新開張生意太好,唔準叫雙層,得單層。叫完等左好耐好耐好耐,終於等到了。漢堡扒調味幾好,但個包烘完似無烘過。薯條廿幾蚊份量又唔多,鹽都無幾粒... 食完好似食左空氣咁 😑 但見到雙扒雙腸飯要成55大元,哇咁貴既?! 都係減肥唔食囉... 食物質量加環境真係唔值呢個價🤷🏻‍♀️ 仲話人人有包食,似乎違背理念...

薯條廿幾蚊份量又唔多,鹽都無幾粒...

傳統港式單層漢堡包,牛肉有肉汁,不像M記乾爭爭炸雞翼超乾身好好味,早知叫埋炸雞脾但再order已經太遲,因為唔想再等多45分鐘!好食係需要付出嘅,Order之後足足等左45分鐘所以等候服時間有待改善,趕時間千祈唔可以去!
傳統港式單層漢堡包,牛肉有肉汁
,不像M記乾爭爭
炸雞翼超乾身好好味,早知叫埋炸雞
所以等候服時間有待改善,趕時間千祈唔可以去!
2018-04-02 392 瀏覽
首先餐牌係用貼紙封左大半, 基本上無咩野可以點, 餐廳坐滿人, 不過差不多9成既人都無野係台面。點左一個最普通既漢堡包, 收銀同我講要等30分鐘, 仲話可以留電話, 差不多到就叫我去拎。等左40分鐘都無電話, 走返去問下, 點知仲未有耐到我拎, 最後等左1個鐘零20分鐘先到手, 可惜個包到手後係唔熱既, 而塊牛肉, 唔知係咪真係太趕定係我唔識食, 感覺似一塊唔熟既肉餅, 又淋又散咁, 等左粒幾鐘食左一半就掉, 連氹自己食晒佢既能力都無。或者唔係星期日/假期, 又無咩人幫襯, 又係新鮮整出來比你既話應該會好食d既。

2018-04-01
90 分鐘 (外賣自取)
2018-03-30 521 瀏覽
以前喺舊舖雖然好迫,坐得唔舒服,但有速度又好味道,而家嚟到新舖,係就係光鮮咗,個舖又大咗,但好多烏蠅飛來飛去,見到都煩,同埋如果間餐廳係「百無」,幾光鮮都無用,唔知係咪心理作用,竟然覺得以前好味啲
2018-03-30 446 瀏覽
今天第一次吃時新,都幾失望。叫了一個cheese Burger, 薯條 和咸淩七,盛惠65元。塊漢堡肉的大小只佔包的大概一半。味道普通到不能再普通。薯條是凍的。65元我不如去火車站那邊的Burger King食個炭燒的Whooper Burger meal。Anyway, 鹹魚青菜,各有所愛。可能是本人不懂得欣賞。哈哈
2018-03-29 423 瀏覽
等咗你好耐啦,上年冇啦啦唔見咗,諗住冇咗童年回憶! 你終於返嚟嘞,好開心。我嘅芝士漢堡由細食到而家都係咁鍾意食,你嘅牛肉味真係非常回味😚 根本去其他餐廳仔、連鎖店或西式餐廳,以這個價錢都唔會食得到😋正一平、靚、正!叫咗最鍾意嘅漢堡蛋芝士包, 又可以落單時叫多汁或者少汁又或辣汁都得,好能滿足客人需求!感到無論你味到同埋價錢都係保持得咁好,而家環境靚咗,位置又好咗,係正黃埔市中心,但係多謝你冇大大幅咁加價!

2018-03-29 299 瀏覽
下午3點。起碼等個零兩個鐘。根本做唔切。餐牌封咗大半。只賣單層漢堡。買飛果個唔會提你等幾耐。買完飛聽个佢叫飛號碼至知中伏。重有30個响前面。全舖46個位得一個人/一個鉄板煎漢堡。點搞?!唔檢討唔改進。摺硬。未食嘅食評。
唔檢討唔改進。摺硬。
未食嘅食評。
2018-03-27 546 瀏覽
好高興見翻你呀! 新舖位於黃埔小巴總站對面,一過馬路就是。方便。 新店地方大少少,人手多少少。今日只售單層漠堡。時新有兩種食物最喜歡,就是薯條和芝士漢堡蛋內的煎蛋。夏天將至總不能太過份,所以無買心愛嘅薯條。只要了 芝士蛋漢堡 和 奶茶。奶茶偏淡,不濃。漢堡內的煎蛋依然如唐老鴨的嘴巴一樣可愛~ 保持到流心蛋黃(半生熟蛋黃)。等候需時,要多預時間。今日等咗十多分鐘左右。

芝士蛋漢堡

奶茶偏淡,不濃。

流心煎蛋

等候需時,要多預時間。今日等咗十多分鐘左右。

芝士蛋漢堡
流心煎蛋
2018-03-25 560 瀏覽
本來星期日見到甘多人買好正常,落單時發現好多食物都已經售完,當時只是六點,距離關門時仲有兩個半小時,點知比完錢後話要等一個鐘,點解唔一早講,我比左錢先黎講,算數,我都照等,點知一小時後,連薯條都無埋☹️,仲要繼續等,無法同以前果間比較,速度、材料都變差,塊漢堡縮曬水
外賣自取
2018-03-25 528 瀏覽
以前住紅磡經常會到舊店吃漢堡包,雖然環境比較差,但當作懷舊也不錯。最近聽到時新開了新店,所以今早去支持一下。因為新店關係,所以跟著OpenRice 的地圖去找,發現標示錯誤,建議用店號去找鋪位較好。到店門外已有一條長長的人龍在排隊,很容易認出。入門口有個點餐牌,雙層漢堡芝士蛋包等名物屬必點,但以前的包餐沒有了,所有東西只可以單點。排隊期間發現店內很多人坐著,但枱面卻什麼也沒有,當時沒有發現有問題,但原來是中伏的開始。點餐時收銀員已通知要等候45分鐘,覺得時間還屬許可範圍內,便乖乖付錢找位置等待。當坐下時發現原來店內所有人都是坐下在等餐中,而旁邊的人單上的點餐時間比我早1.5小時,竟然還在等中......但因收銀早跟我說要等45分鐘,所以我還是繼續等下去....時間慢慢的過去,我也有留意他的叫號,大約需要10分鐘才叫一個號碼取餐,而我的單號還有30多個,那豈不是要等5個鐘.......最後等了一個多小時後要求退錢走了,而收銀很快便安排退錢,相信我並不是第一位這樣做吧!而收銀退錢時回覆所有漢堡是即叫即做,但莫非舊店不是這樣嗎?而出餐時間比舊店慢這麼多很明顯是流程上出了問題,所以希望新店好好
點餐時收銀員已通知要等候45分鐘,覺得時間還屬許可範圍內,便乖乖付錢找位置等待。當坐下時發現原來店內所有人都是坐下在等餐中,而旁邊的人單上的點餐時間比我早1.5小時,竟然還在等中......但因收銀早跟我說要等45分鐘,所以我還是繼續等下去....時間慢慢的過去,我也有留意他的叫號,大約需要10分鐘才叫一個號碼取餐,而我的單號還有30多個,那豈不是要等5個鐘.......最後等了一個多小時後要求退錢走了,而收銀很快便安排退錢,相信我並不是第一位這樣做吧!而收銀退錢時回覆所有漢堡是即叫即做,但莫非舊店不是這樣嗎?而出餐時間比舊店慢這麼多很明顯是流程上出了問題,所以希望新店好好檢討一下出餐的問題,而食客還是等出餐改善了再去會較好,不然會浪費很多時間在等候中......