餐廳: 時代冰室 (頌安商場)
資訊:

2020-10-18 547 瀏覽
終於第一次試時代叫左炸脾$26 + 薯條$5 +凍奶茶$3, 好抵食不過質素就麻麻王牌生炸雞脾,唔知係咪生炸,但一定唔係即炸,但亦都冇翻炸,好快上到枱,唔熱既,成個碟都係油,食起上黎都成口油,雞肉唔滑,但慶幸雞皮仲係脆,朕雞油味仲幾香,有d 炸子雞feel薯條可以唔洗嗌,又係一早炸好,有d 脆有d 已經淋晒,隻叉吉落去就見到d 油咇出黎嗰隻,個底左有勁大粒鑊燶,開頭以為係昆蟲凍奶茶係樽仔奶茶,冇冰,茶同奶比例剛好,只係甜左d我諗飯類會比較出色,下午茶就不了
終於第一次試時代

叫左炸脾$26 + 薯條$5 +凍奶茶$3, 好抵食

不過質素就麻麻

凍奶茶係樽仔奶茶,冇冰,茶同奶比例剛好,只係甜左d

我諗飯類會比較出色,下午茶就不了
2020-10-17 448 瀏覽
見到好多人推介呢個飯 所以即使有啲唔健康同好肥都試吓三隻太陽蛋撈飯再加埋佢啲蔥,令到個白飯好好食,本身食好少飯,都可以食晒成個飯咁滯。豬扒嘅份量好大,肉味道正常,但又係啲蔥同豉油令到佢好好食😋
見到好多人推介呢個飯 所以即使有啲唔健康同好肥都試吓

豬扒嘅份量好大,肉味道正常,但又係啲蔥同豉油令到佢好好食😋
2020-10-11 339 瀏覽
之前每次都係食三眼豬扒飯,今次轉轉口味試下巨人漢堡扒蛋包飯。巨人漢堡扒蛋包飯(黑椒汁)$53+凍飲$3蛋包飯會配埋沙律菜,普通蔬菜加沙律醬,因為不嬲唔好沙律菜,所以都係食左兩啖。蛋包飯方面蛋炒到幾滑唔會太熟,當然就無日本半生熟咁厲害,但係香港茶餐廳係合格以上,而飯用番茄膏炒,幾有誠意,但番茄味略厭淡左啲。漢堡扒肉質厚實,食落幾有口感,但就比較乾身。黑椒汁好夠黑椒味,但係偏辣,如果唔食辣嘅朋友未必食到。時代冰室係屋村lunch價錢屬於偏貴,但食物質素算係合理,不過有啲奇怪就係佢黑辣汁,蒜蓉汁係跟餐配,如果巨人漢堡扒蛋包飯(黑椒汁)想改配蒜蓉汁係唔得嘅,希望蕭生聽到我意見之後可以俾顧客轉汁啦。

巨人漢堡扒蛋包飯(黑椒汁)$53+凍飲$3

2020-09-20 516 瀏覽
平日午餐專登去食,好多人排隊,兩個人都要等10分鐘,佢入面掛住幾張90年代電影海報,幾有feel幾特別。我同朋友分別叫左吉列豬扒鐵板炒烏冬同肥牛鐵板炒烏冬,佢幾好的,送野飲,可以揀青蘋果綠茶或者荔枝紅茶,5x價錢份量都幾合理。吉列豬扒普通啦,炸粉唔算厚,但d肉就鞋左d,有d un,烏冬唔錯,有d雜菜喺裏面,鐵板上夠唒熱辣辣。肥牛好味,唔會太老,有肉香,但唔知點解肥牛果碟個醬汁甜好多,就烏冬黎講,吉列豬扒果個好食d。作為普通一個平日午餐,叫做唔錯

作為普通一個平日午餐,叫做唔錯
吉列豬扒鐵板炒烏冬
2020-09-19
2020-09-15 303 瀏覽
以時代點變,味道始終不變為口號嘅時代冰室,分店都唔少,由於工作地方附近就有間,而且都無太多黃店,所以幫襯都不下數十次,而佢嘅水準都保持得好好,好食嘅繼續好食,難食嘅都仍然難食,好符合佢個口號。蔥油厚切豬扒 伴三眼煎蛋飯 $53可以話係最愛,雖然三隻蛋好似好高膽固醇,但每次最後都會食哂三隻半熟蛋,厚切豬扒先醃過再煎香,口感同味道都好好,豬扒大細都一直保持到,無做耐左就縮水嘅普遍餐廳嘅弊病,而蔥油令豬扒飯更加好食,蔥油處理先加鹽爆香,口感爽脆,另外會有一碗甜豉油,令味道有更多變化。去時代已經只會獨孤一味叫蔥油厚切豬扒 伴三眼煎蛋飯,雖然時代嘅炒烏冬同帶有酸嘅咖哩都唔錯,但始終都係豬扒飯最啱我口味。

蔥油厚切豬扒 伴三眼煎蛋飯 $53

2020-09-13 311 瀏覽
今晚叫咗個脆皮豬手鐵板餐,出嚟個豬手好似煲完湯咁,如果佢唔寫脆皮,冇乜問題,但佢寫明脆皮,但出黎效果好似湯渣咁,完全接受唔到,已經同侍應講,再煮第二次都係咁,一句唔好意思都冇,寧願唔食,下次唔會再幫襯
巨人脆皮蜜糖豬手
估唔到時代冰室會開係馬鞍山一向都好鍾意食冰室既我當然要去試一試佢既出品午市餐牌有好多選擇 過左2點仲可以減$5呢到既焗飯係用盤同木板上的感覺就係新鮮焗完即上 熱辣辣的👍🏻王牌果然係王牌 呢個焗飯份量好多一大個盤 裝住滿滿的飯 上面有3塊厚切豬扒🐷飯係炒飯底 上面既茄汁都好多 芝士亦都唔少 每啖飯都有汁 撈埋芝士同蛋炒飯 好滿足🥰豬扒真係好厚 不過嫌佢既肥肉都好多係呢方面扣左少少分不過因為個汁真係好好食 全部飯都俾我食曬😆下次我都會想試下其他焗飯😊👍🏻💕
估唔到時代冰室會開係馬鞍山

不過因為個汁真係好好食 全部飯都俾我食曬😆
下次我都會想試下其他焗飯😊👍🏻💕
皇牌厚切豬扒芝士焗飯
2020-08-30 479 瀏覽
時代雪糕紅豆西多士$33⋯⋯雪糕估唔到咁好食,非一般茶餐廳貨色,雪糕底放紅豆有幾特別;西多士剛剛好,唔油膩😘法蘭克福腸熱狗🌭️$32唔算太特別,勝在夠熱、法蘭克福腸夠脆😙
2020-08-30
時代雪糕紅豆西多士
法蘭克福熱狗
某個weekday下午,去朋友屋企玩,入到嚟先食嘢,一早喺長途巴士襟openrice睇有乜好西食,本身諗住最壞打算係食m記!一到商場,盪兩嘢就見到呢間茶餐廳,一於食佢!嗌咗個$55嘅港式all day breakfast, 有咁多嘢食,絕對收貨,仲要冇我最討厭嘅茄汁豆同bacon!沙律,廚師俾芝麻醬比得一d都唔手軟。豬扒,夠大塊又軟,好抵食!司華力腸同薯餅,來貨貨式,好難有伏!煎蛋好大份,完全食唔晒,最後連個牛角包都冇食到!加埋杯凍華田先58蚊,好值得幫襯!

沙律,廚師俾芝麻醬比得一d都唔手軟。
豬扒,夠大塊又軟,好抵食!
司華力腸同薯餅,來貨貨式,好難有伏!
煎蛋好大份,完全食唔晒,最後連個牛角包都冇食到!

加埋杯凍華田先58蚊,好值得幫襯!
2020-05-05 2010 瀏覽
#黃店系列相信大家都唔會陌生,蕭若元既茶餐廳「時代冰室」有四間分店,分別係北角、九龍灣同馬鞍山,沙田店即將開幕。⁣顧客兩點半後堂食2人同行仲送消毒搓手液添,外賣都有架。但係今日我食早餐,所以無得送😂😂⁣🔸歐陸早餐(美式千島醬炸魚柳 配 香滑炒蛋+腸仔+胡麻沙律+牛角包) $39⁣🔸時代見面餐(沙嗲牛肉米粉 配 香滑炒蛋+鮮油厚多士)$32⁣無論時代點變 味道依舊不變⁣
#黃店系列

時代見面餐(沙嗲牛肉米粉 配 香滑炒蛋+鮮油厚多士)

香滑炒蛋+鮮油厚多士

無論時代點變 味道依舊不變⁣
$35 (早餐)
時代見面餐(沙嗲牛肉米粉 配 香滑炒蛋+鮮油厚多士)
香滑炒蛋+鮮油厚多士
  • 歐陸早餐
  • 時代見面餐
2020-05-02 1123 瀏覽
係屋企外賣都要幫趁蕭生開既黃既時代冰室🤪-📌沙嗲牛肉面(外賣平台💰58)配牛乳滑蛋+牛角包🥐湯麵分開上好濃沙嗲味💕💕啲牛牛仲有啲筋好好咬口(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)牛角包仲食到個層次如果堂食一定會酥脆-📌皇牌厚切豬排🥩焗芝士飯(外賣平台💰59)炒底基本啦😌炒得好香又唔油鮮茄同芝士味都好香濃💕好多汁↖(^ω^)↗豬扒都好厚身都好林身醃得好入味(⊙v⊙)-又黃又有得外賣又好食又大份係屋企都食要得黃
係屋企外賣都要幫趁蕭生開既
黃既時代冰室🤪
📌沙嗲牛肉面(外賣平台💰58)
配牛乳滑蛋+牛角包🥐
湯麵分開上
好濃沙嗲味💕💕
啲牛牛仲有啲筋好好咬口(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
牛角包仲食到個層次
如果堂食一定會酥脆

📌皇牌厚切豬排🥩焗芝士飯
(外賣平台💰59)
炒底基本啦😌炒得好香又唔油
鮮茄同芝士味都好香濃💕
好多汁↖(^ω^)↗
豬扒都好厚身都好林身
醃得好入味(⊙v⊙)

又黃又有得外賣又好食又大份
係屋企都食要得黃
外賣送餐
4月1日,病毒肆虐,本來該天我唸住買外賣減少出街時間,但經過時代冰室見還有空位,於是決定入座,入座前有職員拿清潔劑清潔桌面及消毒地毯,座位也有分隔開,非常衞生,值得讚👍。食物質素及份量方面,我點的蛋包雞排飯非常大份,仲有芝蔴沙律跟,誠意十足,炒蛋亦非常滑,整體質素不俗。飲品則點了阿華田火山,朱古力味夠濃,有點太甜。
夜晚啊媽冇煮飯 叫我自己搞掂抗疫期間都盡量吾想係街食見屋企樓下商場開左間冰室 一search之下原來係黃店就決定去買個外賣見門口貼左張傳單有個防疫餐 懶得諗食咩就直接叫左呢個餐外賣等左10分鐘就拎得呢個防疫餐 原價68蚊 俾錢先知有折連埋外賣加1蚊 都係62蚊-秘製薑黃咖哩(牛腩/脆魚柳/雞脾) 配 黃薑飯-雪耳杞子潤肺雞湯-自家製西洋菜蜜送消毒搓手液個湯好足料 入面既瘦肉一啲都吾老有大約3舊 雲耳都有好多個湯好夠味又吾會太咸 讚!試左個湯已經覺得幾驚喜點知個黃咖喱牛腩飯仲正一開已經好香咖哩味 咖喱汁唔會太稠太稀 平時咖喱牛腩飯好多餐廳都會比好多薯仔但係呢間既牛腩多過薯仔好多太約有6-7件牛腩 薯仔有3件左右牛腩煮得好岩岩好 夠稔得黎又吾會散開如果有埋牛筋就perfect喇😍黃薑飯就正常發揮 不過不失仲有個自家製西洋菜蜜 傳單上面話係中醫師既配方蜜糖係另一個盒仔上既 可能驚有人唔鍾意太甜呢樣野我覺得好貼心 我就冇落蜜糖 覺得清清地幾好飲晚餐黎講62蚊呢個價錢吾算太貴而且仲要質量不錯 仲送埋酒精搓手液下次係馬鞍山呢個美食又多個選擇
夜晚啊媽冇煮飯 叫我自己搞掂

懶得諗食咩就直接叫左呢個餐
外賣等左10分鐘就拎得
呢個防疫餐 原價68蚊 俾錢先知有折
連埋外賣加1蚊 都係62蚊

-秘製薑黃咖哩(牛腩/脆魚柳/雞脾)
配 黃薑飯
-雪耳杞子潤肺雞湯
-自家製西洋菜蜜
送消毒搓手液

個湯好足料 入面既瘦肉一啲都吾老
有大約3舊 雲耳都有好多
個湯好夠味又吾會太咸 讚!

試左個湯已經覺得幾驚喜

晚餐黎講62蚊呢個價錢吾算太貴
而且仲要質量不錯 仲送埋酒精搓手液
下次係馬鞍山呢個美食又多個選擇

2020-04-01
10 分鐘 (外賣自取)
2020-03-16 950 瀏覽
午餐精選(跟一杯熱飲&餐湯)招牌三眼煎蛋蔥油厚切豬扒飯🍳🐷($49)三眼煎蛋飯都見到幾多人叫, 我相信大家都係俾佢個名吸引左😂 其實三眼煎蛋即係三隻蛋痴埋一齊煎🍳 仲有一大塊好厚既豬扒, 豬扒既味道調教得好好, 超級入味🤤 啲汁同蔥油撈飯食勁正王牌厚切豬扒芝士焗飯🧀🐷($51)呢個飯上得出奇地快, 如果去其他地方食一般都出得比較慢🤔 雖然上得快, 但係絕對冇影響佢既味道, 芝士同蕃茄都好足料, 再加上個飯係炒底所以真係好好食, 相比起蔥油果塊豬扒, 呢塊豬扒相對淡味秘製咖喱牛腩飯🍛($50)牛腩飯基本上係冇得輸, 其他地方食果啲通常都係比較細份, 但係呢度果啲相對大份同足料, 牛腩每件都大大件而且夠軟身👍🏽 咖喱汁既濃度啱啱好,唔會濃得濟😌另外呢個就唔係午餐精選, 但係都有跟一碗餐湯泡菜豚肉石鍋飯🥘($51)身為韓國菜忠實fans既我, 連係茶餐廳都要食韓國野😂 呢個泡菜我覺得誠意十足,材料都幾豐富, 有泡菜, 豆腐, 大白菜, 豚肉粒同埋韓粉絲, 開頭我以為豚肉係一片片果啲豚肉, 點知原來係一粒粒既豬肉, 所以我覺得好真材實料🥰, 白飯係另外一碗上, 泡菜湯既辣度啱啱好, 帶少少由泡
午餐精選(跟一杯熱飲&餐湯)
招牌三眼煎蛋蔥油厚切豬扒飯🍳🐷($49)

王牌厚切豬扒芝士焗飯🧀🐷($51)

秘製咖喱牛腩飯🍛($50)

另外呢個就唔係午餐精選, 但係都有跟一碗餐湯
泡菜豚肉石鍋飯🥘($51)
身為韓國菜忠實fans既我, 連係茶餐廳都要食韓國野😂 呢個泡菜我覺得誠意十足,材料都幾豐富, 有泡菜, 豆腐, 大白菜, 豚肉粒同埋韓粉絲, 開頭我以為豚肉係一片片果啲豚肉, 點知原來係一粒粒既豬肉, 所以我覺得好真材實料🥰, 白飯係另外一碗上, 泡菜湯既辣度啱啱好, 帶少少由泡菜出黎既辣, 撈飯一流

成個感覺俾我覺得佢係一間超有heart 既黃店, 唔會因為多人幫襯而改變左食物既質素, 而且價錢十分貼地, 絕對要多多支持💪🏽
2020-03-07
2020-03-13 431 瀏覽
蕭生主理的時代冰室丶推出的抗炎套餐,怎樣也去支持下!而且內容相當得意,馬上去試下,星期日夜市要排隊等候丶不過五分鐘入到去了。西洋菜蜜不甜,但有濃烈西洋菜味,雪耳椰子煲雞湯竟然有驚喜,不是味精湯,足料兼有雞肉一塊,主食是咖喱飯有牛丶魚同雞脾,我選擇雞,上枱坦原隻炸脾.竟然香脆肉嫩有juice 。喜出望外,黃薑飯好似有雞湯味道。總結我會再去丶68蚊嘅框架下丶確係好野
抗炎餐
2020-03-08