2015-05-28 676 瀏覽
Starbucks always have new ideas when it comes to their menu but are they always so good?I don't think so, so I always stick to my favourites hot chocolate and green tea frappuccino.😻Yet I'm quite receptive to the new stuff, so I'll try them no matter they're good or bad.and this time is Summerberry Pana Cotta frappuccino blended beverage ~$40clear layers of cream, Berry smoothie, and puddingThe pudding was quite nice smooth and milky🍮the smoothie layer🍇 was not tarty as it should and it doesn't

Summer berry Pana Cotta Frappuccino
the smoothie layer🍇 was not tarty as it should and it doesn't have the sweetness to flavour

I don't know what to went wrong
was it the barista didn't get the ingredients right or this product was just a no-go ?

went there on a weekday after 8, not so many people the noise level is acceptable
but the place close at 10, so couldn't stay long for chit chat
題外話/補充資料: New drinks coming out for the Hong Kong Starbucks 15th anniversary 👏👏👏
因為我有個friend同我都好鍾意食cheesecake,所以我地特登走去starbucks諗住試下。我地買在藍莓芝士蛋糕。望住面頭d藍莓已經覺得好吸引,不過食落就覺得d cheese有d硬,我個人比較鍾意軟身d既cheese,呢款食落雖然好足芝士料、好濃cheese味,但就略為太硬,個人覺得麻麻地 。食完一件cheese都覺得有d飽。如果比我揀,我下次應該都唔會買返呢款,因為真係有d過硬,食完覺得有少少膩。除非你係特別超級鍾意食cheese架啦,如果唔係我都唔太suggest呢款蛋糕。不過店面環境好好,店員service都好好,溫書時都可以考慮去呢度!
因為我有個friend同我都好鍾意食cheesecake
,不過食落就覺得d cheese有d硬
,我個人比較鍾意軟身d既cheese
,呢款食落雖然好足芝士料
、好濃cheese味
,但就略為太硬,個人覺得麻麻地
。食完一件cheese都覺得有d飽
。如果比我揀,我下次應該都唔會買返呢款,因為真係有d過硬
,食完覺得有少少膩。除非你係特別超級鍾意食cheese架啦
,如果唔係我都唔太suggest呢款蛋糕
。不過店面環境好好
,店員service都好好
,溫書時都可以考慮去呢度!
2015-05-27
5 分鐘 (外賣自取)
2015-05-20 228 瀏覽
一個人係人來人往嘅商場漫無目的咁逛, 見到有間Starbucks, 就想坐低靜下, 但由於尼到係商場嘅open area, 所以噪音都比較多, 唔太適合真係想靜靜地傾計嘅朋友我隔離係好大嘅落地玻璃, 直接睇到出面嘅公園.綠色嘅環境真係好舒服, 俾到人一個寫意嘅感覺照舊叫咗杯hot green tea latte, 綠茶味同牛奶味都好濃郁.但我最鍾意嘅都係店員嘅服務態度, 佢地成日都會係紙杯上加d野, 雖然今次只係一個笑哈唁, 但都足以令你感受到店員嘅熱情
我隔離係好大嘅落地玻璃, 直接睇到出面嘅公園.
綠色嘅環境真係好舒服, 俾到人一個寫意嘅感覺
2015-05-19
2015-05-19 189 瀏覽
今日黎到沙田,等朋友既時間順便去STARBUCK HEA下。個個一聽到STARBUCK, 淨係會諗起咖啡,但其實STARBUCK有好多小依同茶點都好值得我地去試嫁!見口痕 又唔太口乾 決定平平地叫一個BLUEBERRY YOGURT 試下!佢係一杯杯甘賣 YOGURT同乾果係分開放既 你可以選擇落定唔落D BLUEBERRY醬係係哂個底到 建議攪拌先好食yogurt唔太甜 岩我依d減緊肥既人 yogurt好滑好soft 加上乾果 更有口感! blueberry 醬亦好香 有少少blueberry肉 下次黎starbuck又有多一個選擇!
blueberry yogurt
D BLUEBERRY醬係係哂個底到 建議攪拌先好食
下次黎starbuck又有多一個選擇!
2015-04-06
5 分鐘 (堂食)
blueberry yogurt
我相信無論那一間的Starbucks, 食物質素應該也是相同, 要比較的只是餐廳環境吧~ 這裏只屬商場內的一角, 座位很迫, 只有梳化那邊較舒適, 因不會被出出入入的顧客碰撞, 奈何我與朋友多數是放工後才去惠顧, 縱有落地玻璃, 沒有陽光下, 這個角落顯得很暗沉, 感覺不太好.可是....新城市廣場地下的店鋪太多人, 很難找到座位...所以每次在這店吃完也快快閃人.今次只點了兩款食物, 但也屬普通.冬日限定的栗子芝士蛋糕 - 栗子蓉與芝士混合, 拌得不算很滑溜, 再加入栗子粒, 口感不錯.  味道方面, 很複雜! 不是一般栗子蛋糕的甜, 我還吃到有咸味及酸味, 很奇怪!  吃半件已夠飽, 建議一定要與友人分享, 否則會有飽滯感.  蛋糕上的原粒栗子夠稔, 味道淡淡的. 菠菜西蘭花芝士批 - 由於我很愛吃芝士溶溶的包著菠菜, 看見這批包含兩種材料, 二話不說, 付錢! 店員把芝士批烘熱, 批的烤焗香味使飢餓的我們增加胃酸分泌.  切開後, 發覺西蘭花的比例超多, 菠菜往哪兒飽??? 另外我也看不見芝士的存在....為甚麼讓我這般的失望>.< 把它改名為西蘭花批會較適合.

今次只點了兩款食物, 但也屬普通.

把它改名為西蘭花批會較適合.  批是做得鬆脆的, 與西蘭花一起進食, 沒有太飽膩.
2015-01-08
2013-07-06 45 瀏覽
大熱天時,走過一田shopping嘆冷氣順便打包左杯今年夏天推出既「全新夏日冰涼滋味」系列裏面既「Dark Mocha White Chocolate Pudding Frappucino」。坦白講,口感一般,雖然唔係好甜(同一般mocha差唔多),但係因為落左好多Dark Mocha既緣故令到咖啡本來應有既香味同味道完全遮蓋左,有點兒「喧賓奪主」既感覺,似係飲緊杯朱古力奶多過飲咖啡!不過,喺到亦都要讚一讚裏面既pudding。當然從來都冇expect過會係「百X豆腐花」果D層次,但至少佢唔會係果D一舊舊chemical布甸果D level或者係$10幾蚊一杯既「X茶」裏面「合成」豆腐花既質素。另外,D pudding應該係冇落糖既,咁就唔會令到杯野有過甜既情況出現啦,抵讚!P.S. Starbucks D 野飲可唔可以改個比較短少少既名?是關order 起上黎既時候真係有D繞口呀!

白朱古力布丁星冰樂
2013-07-06
5 分鐘 (外賣自取)
2012-09-12 31 瀏覽
吃過晚飯後,我們來到沙田看電影,已得知大會堂地下有星巴克,因友人給了這張換領券而換取了冰搖沁爽系列的野莓芙蓉口味,看起來名字很棒,感覺像很冰涼!不過這間店的員工不是太有禮,弄好了飲品沒有叫道,放在桌上算了,且杯外還充滿飲料,很笠痴痴!不竟我們都是顧客,就算是憑換領券的,也應值得尊重!我們拿起飲品到旁邊抹乾淨,心想,這都不應是我們做的呢!喝第一口,怎麼會是薑味的?太奇怪了,起初還幻想是酸酸甜甜的,怎也想不到是會有薑味,難道這就是冰搖沁爽的感覺嗎?既不夠凍又只有數粒冰,完全不能感覺冰搖沁爽!不過除了薑味亦有野莓味的,撇除薑味的話,其實野莓味還可以的,整杯飲料是淡淡的,很清透很稀釋的感覺!據說冰搖沁爽系列含有咖啡精華,請問咖啡精華在哪裡?是否精華得完全喝不出來?還是我味覺有問題?我不懂欣賞這杯飲料!
吃過晚飯後,我們來到沙田看電影,已得知大會堂地下有星巴克,
因友人給了這張換領券而換取了冰搖沁爽系列的野莓芙蓉口味
,看起來名字很棒,感覺像很冰涼!
不過這間店的員工不是太有禮,弄好了飲品
沒有叫道,放在桌上算了,且杯外還充滿飲料,
很笠痴痴!不竟我們都是顧客,就算是憑換領券的,
也應值得尊重!我們拿起飲品到旁邊抹乾淨,心想,
這都不應是我們做的呢!喝第一口,怎麼會是薑味的?
太奇怪了,起初還幻想是酸酸甜甜的,怎也想不到是會有薑味,
難道這就是冰搖沁爽的感覺嗎?既不夠凍又只有數粒冰,
完全不能感覺冰搖沁爽!不過除了薑味亦有野莓味的,
撇除薑味的話,其實野莓味還可以的,整杯飲料是淡淡的,
很清透很稀釋的感覺!據說冰搖沁爽系列含有咖啡精華,
請問咖啡精華在哪裡?是否精華得完全喝不出來?
還是我味覺有問題?我不懂欣賞這杯飲料!
外賣送餐
2012-08-02 29 瀏覽
今日黎左starbucks主要食野,其實食過好多次,一次過寫食評啦有芝士牛角包便試下,因為本人好中意牛角包,又好中意芝士但原來個包比普通牛角包細,味道方面比較濃,因為佢有鹹芝士,食落煙煙un un非常好味!tomato stick都ok好味,有肉醬係入面的包lemon tart好多人都話好味,但係我覺得麻麻地,lemon做蛋醬味道始終有點怪,我覺得普通蛋撻仲要好味-0-試了新推出的soft roll,我覺得麻麻地,好硬好多乾果,完全影響個口感同味道casser wrap,有雞肉係入面,試過熱同凍食,冇咩分別,只不過個皮硬左d,但我覺得呢d wrap都唔好食,而且好唔抵食BLT wrap,我覺得比個casser好味D,因為煙肉好味d,其實入面內涵差不多新出的sakura chocolate cake,我覺得好好味,雖然個樣睇落去麻麻地,但佢有脆係面,豐富了口感,又唔係太甜~begal,味道都唔係太甜品,不過我又覺得幾好味,好過成日食麵包,塗個cream cheese我又覺得太過"流"
有芝士牛角包便試下,因為本人好中意牛角包,又好中意芝士
tomato stick都ok好味,有肉醬係入面的包
5 分鐘 (堂食)
2011-07-19 24 瀏覽
呢日冇出去九龍歎啡,冇咖啡蛋撻食真係有D掛住佢.......但冇法啦,又唔得閒出去歎,唯有又去返一田Starbucks啦.....最衰又賣哂Lamington啦,仲要新城市3間都冇.....好傷心呀!!去到一田又冇Lamington又冇咖啡蛋撻其實都幾頭痕,望住廚窗都諗咗一陣先決定叫<雲尼拿朱古力絲絨蛋糕>和<越式沙嗲豬排法包>,都係試吓新野啦,未食過點都要試試嘅,雖然兩款野個名都唔多o岩食咁...。即係呢....開餐後走人都係覺得呢餐最好嘅係我杯Quad Espresso哩!!<雲尼拿朱古力絲絨蛋糕 Red Velvet Cake ($29)>睇過Starbucks網頁介紹是這樣的:經典美式甜品,香濃的朱古力蛋糕配襯酸忌廉價夾心,甜度適中,口感一如其名:柔滑如絲絨。蛋糕呈現高貴的酒紅色,是醋酸、酸奶、忌廉與可可豆互相映襯的天然效果。不過呢,我同好朋友一齊叉少少放入口........再叉多少少再食含耐D添,大家不約而同一齊講:冇味嘅?咩來架?又話係朱古力?連雲尼拿味都冇喎?外面白色部份味道很淡,又話係酸忌廉嘅?酒紅色的朱古力蛋糕又唔覺好絲滑o番!?我諗如果製成cupcake會好Do卦.

外面白色部份味道很淡,又話係酸忌廉嘅?酒紅色的朱古力蛋糕又唔覺好絲滑o番!?我諗如果製成cupcake會好Do卦....細細個可能會覺得絲滑D。
總之就算整體分開睇都唔合格啦....唔值$29呀!
<越式沙嗲豬排法包 Grilled Satay Pork Banh Mi ($38)>
唔..點講好呢?星巴克最近好似推出的新食總會有D係帶有東南亞式的包類,不過呢個豬排法包又會唔會普通咗D呢?
豬扒只有少少沙爹醬而已,豬扒味一般較酒膩,反而酸青瓜很開胃

法包表面好香脆
,但包身唔鬆軟,有D韌,麻麻地,即係呢......如果唔係Starbucks嘅話一定唔會叫來食囉。
2011-06-22
2010-11-09 15 瀏覽
THIS IS REALLY FULL FOR ME!but is goodcan try it tuna and egg ..can once to tried thatthe view is really GOOD!!!

THIS IS REALLY FULL FOR ME!
but is good
can try it

the view is really GOOD!!!
2010-06-19
慶祝紀念
平安夜
2010-03-10 24 瀏覽
踏單車活動後就回沙田打個白鴿轉.經過一田星巴克,大家再坐一會.不飲咖啡的我,我覺得其他飲品選擇都有很多,見到朱古力有好幾隻款,老友問我是否飲朱古力的同時,天使在耳邊默默唸...高卡高卡高卡.但在惡魔出現後就...當我說'好丫飲朱古力'的同時,老友點了一個我留意不到(因眼中只有朱古力)的~~熱杏仁豆漿$29.開心+放心地盡情享受這杯中量級的杏仁豆漿,面層3分1都是豆漿泡泡,勁可愛,泡泡好綿啊,好滑啊,密度高得可以用匙羹一啖一啖畢出來吃,杏仁味香濃,豆漿純滑,少甜,飲完沒有黏喉感覺.這店子非常細小,檯與檯之間都很CLOSE!不過都照樣吸引不少學生佔檯子寫功課=.="最正點是那三組SOFA位,望到街景,小坐一會都不錯既.

)的~~熱杏仁豆漿$29.

開心+放心地盡情享受這杯中量級的杏仁豆漿
,杏仁味香濃,豆漿純滑,少甜,飲完沒有黏喉感覺.

綿
挺身
2010-03-06
其他
綿
挺身
2009-11-10 31 瀏覽
Dark Berry Mocha Frappuchino , 黑莓朱古力咖啡星冰樂 對上一次飲星巴克的咖啡是在深圳華強北 , 茂業百貨裏的分店 , 一杯五十多元人民幣的咖啡 , 味道很一般 , 沒有留下任何特別的記憶 , 只留下完全 overprice 的感覺 , 實際上對 starbucks 的咖啡一向都不是十分的欣賞 今次的黑莓朱古力咖啡 , 在忌廉加上些黑莓醬 , 咖啡裡加入些朱古力粉有朱古力味 , 有咖啡味 , 但感覺都係不如一杯簡單的 , 實實在在香濃的咖啡四 , 五十多元的一杯咖啡 , 完全不值 藍莓芝士餅~ 用上一粒一粒的藍莓 , 比一般的藍莓餅只用藍莓醬 ( 或者會加些少細細粒的藍莓 ) 的好~ 藍莓的 size ok , 但味道不及超市賣的新鮮好味 , 希望這只屬個別事件~ 芝士的味道算 ok , 不是十分的濃沃 , 比 「 YMCA 甜在心 」的好一點~ overall , 在香港的 cafe 說來 , 算是 above average ~ 想要吃更濃沃芝士味的 , 我想 ...要找另一間店了 環境近窗的梳化位 , 有街景望吓所以喜歡這星巴克店多於新城市第一期的那

一杯五十多元人民幣的咖啡 , 味道很一般 ,
實際上對 starbucks 的咖啡一向都不是十分的欣賞

四 , 五十多元的一杯咖啡 , 完全不值
藍莓芝士餅
~ 想要吃更濃沃芝士味的 , 我想 ...要找另一間店了

近窗的梳化位 , 有街景望吓
所以喜歡這星巴克店多於新城市第一期的那2間星巴克店

黑莓黑朱古力咖啡星冰樂
有街景的 , 比新城市第一期的那2間好一點
2009-11-10
$68 (其他)
有街景的 , 比新城市第一期的那2間好一點
2009-10-23 17 瀏覽
是日同屋企人去左大圍踩單車,因為假日太多人的關係我地0係中途放棄了~~睇番用nanonavi bookmark左的沙田區餐廳,我地揀左去三期的starbucks度歎咖啡,order左個熱咖啡同埋薄荷朱古力咖啡,仲有一個玉桂蘋果酥~~~~呢間starbuck的坐位自成一角,真是棒極了!!坐位好舒服,陽光由玻璃窗外透入內,好舒服呀 = )講番野食先~~~我飲果杯咖啡我覺得好似重手左d,基本上介乎齋啡同espresso之間啦 = 0薄荷朱古力咖啡反而岩岩調番轉,我飲唔到咖啡味 (定係因為我杯咖啡太濃,映襯到我家姐杯薄荷朱古力咖啡冇味?)至於玉桂蘋果酥,我覺得幾好食,因為玉桂味夠濃,如果蘋果餡再多少少就真係無敵啦!! = )
是日同屋企人去左大圍踩單車,
因為假日太多人的關係我地0係中途放棄了~~

睇番用nanonavi bookmark左的沙田區餐廳,
我地揀左去三期的starbucks度歎咖啡,
order左個熱咖啡同埋薄荷朱古力咖啡,
仲有一個玉桂蘋果酥~~~~

呢間starbuck的坐位自成一角,
真是棒極了!!
坐位好舒服,
陽光由玻璃窗外透入內,
好舒服呀 = )

講番野食先~~~
我飲果杯咖啡我覺得好似重手左d,
基本上介乎齋啡同espresso之間啦 = 0
薄荷朱古力咖啡反而岩岩調番轉,
我飲唔到咖啡味 (定係因為我杯咖啡太濃,
映襯到我家姐杯薄荷朱古力咖啡冇味?)

至於玉桂蘋果酥,我覺得幾好食,
因為玉桂味夠濃,如果蘋果餡再多少少就真係無敵啦!! = )
2009-05-13 53 瀏覽
ps.尚有更多照片於我的blog內→http://www.pangsy.com/read.php?289光是沙田新城市廣場已有三間分佈於不同位置的《Starbucks》了,三間之中他最愛到一田這分店…店內桌子不多,而且人流亦比較少,大可以靜靜地坐上一、兩個小時呢(他說其餘兩間人流太多了,感覺活像身處於快餐店般)…下班後…走到了《Starbucks》匯合了他…這裡亦是沙田中唯一擁有街景的《Starbucks》,位置自成一角的,十分優閒呢…一直都十分喜愛《Starbucks》的Frappuccino系列(即是伴入了朱古力碎的咖啡沙冰),聽過了店員的極力推介,於是點了新推出的藍莓Frappuccino($39,就是多了一層泡沫忌廉及藍莓醬的Frappuccino吧)。嗯,他說太重藥水味了,且有點偏甜,我則認為尚可接受,但總覺得還是Mocha Frappuccino較合我倆心意…我們是次的「晚餐」分別是朱古力蛋糕($27),亦是店員的推介品,面層的朱古力無論是質感及味道均像透了松露朱古力(即是我們經常戲稱作「馬屎朱古力bad」的truffles),十分美味呢!怪不得那時餅櫃內只剩下一件…另外還

另外還有藍莓芝士蛋糕($27),蛋糕上都鋪滿了藍莓,餅身則是紐約芝士餅來的,味道不俗,不過還是朱古力蛋糕較為吸引。

呼…在繁忙而緊迫的生活下…偶爾優皮一下也不太過吧?!
藍莓Frappuccino
朱古力蛋糕
朱古力蛋糕
藍莓芝士蛋糕
  • Mocha Frappuccino、朱古力蛋糕