2009-08-16 16 瀏覽
心癮起真係擋都擋不住~~~叫呀娘買凍朱古力咖啡~~其實我媽都幾鍾意starbucks d product~~~佢一買買最大杯比我@@三十七個大洋~~番到黎d cream溶左小小姐唔攪勻d cream住飲一啖先可能係朝早買la心理上覺得佢d野新鮮d味道唔會話好濃濃到na侯個種~~加埋d cream就更易入口同滑~~咖啡跟朱古力的比例配合得唔錯大家冇搶味不過好大杯飲完好飽xD同有想柯{嗯嗯}既感覺
心癮起真係擋都擋不住~~~
佢一買買最大杯比我@@三十七個大洋~~
番到黎d cream溶左小小姐

唔攪勻d cream住飲一啖先
可能係朝早買la心理上覺得佢d野新鮮d

味道唔會話好濃濃到na侯個種~~
加埋d cream就更易入口同滑~~
咖啡跟朱古力的比例配合得唔錯
大家冇搶味

不過好大杯飲完好飽xD
同有想柯{嗯嗯}既感覺

好味道~~~~~
2009-08-15
$37 (其他)
好味道~~~~~
  • 朱古力咖啡~
2009-07-07 36 瀏覽
標題指的不是我的第一次, 是我全家人第一次一起吃心太軟因為媽媽說覺得starbucks的心太軟好吃, 所以買了兩個回來分享。要先吃晚飯才再吃心太軟, 所以要用焗爐多焗一會,不過因為大家也不知道確實要焗多久, 所以有一個的朱古力漿已經漏出來=口="心太軟: 漏了朱古力醬的那個味道比較不太好, 不過其實也相差不太遠      長洲師妹甜品那間有牛油香的心太軟太特別了,       所以顯得starbucks的普通有著濃濃朱古力的心太軟沒什麼驚喜,      加上爸爸對朱古力興趣不大, 所以大家也不太喜歡, 也害我媽空歡喜一場..      不過, 獨立來看, 其實也不錯的 ;)
標題指的不是我的第一次, 是我全家人第一次一起吃心太軟

要先吃晚飯才再吃心太軟, 所以要用焗爐多焗一會,
      長洲師妹甜品那間有牛油香的心太軟太特別了,
      不過, 獨立來看, 其實也不錯的 ;)
兩個心太軟
2009-06-03 23 瀏覽
來starbucks~應該是要飲咖啡~香港的starbucks好像著重食物多於咖啡有點怪怪的~幸好本人不好咖啡~當然我知道starbucks不只咖啡可以飲~但當又要吃東西 又要飲咖啡~太膩了~今天選擇了甜的東東來吃~~蘋果冬甩~樣子很醜!!!!但很好吃啊!!!!!!!特別適合喜歡吃甜的魔鬼們~XD內有勁香的肉桂味~又有蘋果肉~當你食完後~口腔內還會有濃烈的肉桂味~下午茶必選之一~XD加上到starbucks 和店員們像朋友一樣談話~感覺是很好的~~~雖然坐地方比較少-.-
來starbucks~應該是要飲咖啡~
香港的starbucks好像著重食物多於咖啡
有點怪怪的~幸好本人不好咖啡~
當然我知道starbucks不只咖啡可以飲~
但當又要吃東西 又要飲咖啡~太膩了~

今天選擇了甜的東東來吃~~
蘋果冬甩~樣子很醜!!!!但很好吃啊!!!!!!!
特別適合喜歡吃甜的魔鬼們~XD
內有勁香的肉桂味~又有蘋果肉~
當你食完後~口腔內還會有濃烈的肉桂味~
下午茶必選之一~XD

加上到starbucks 和店員們像朋友一樣談話~
感覺是很好的~~~雖然坐地方比較少-.-
最前的醜醜蘋果冬甩
2009-05-21
最前的醜醜蘋果冬甩
2009-04-02 17 瀏覽
近期美心的熱門推介, 總是覺得它很"蛋糕", 沒有生果, 沒有慕思, 沒有脆底..., 故一路都不想試. 今日見Starbucks有件裝出售, 問問店員, 她極力推介, 說蛋糕好軟熟, 蛋白忌廉不肥不漏, 加入焦糖脆脆好好味的 ... 終於忍不住買了件回家. 全件好白色, 好多忌廉, 中間有層焦糖餡, 未加脆脆前試了一口, 好淡味, 不太出色, 後來把脆脆灑上面, 再試一口, 嘩, 完全不同, 好神奇, 非常好味喎, 焦糖脆脆令件蛋糕出番甜味, 有些口感, 再食到中間那層, 仲好味, 因除了脆脆仲有些好似焦糖吉士的物體, 令中間那部份增加了濃郁的味道, 再加上蛋糕真係好軟滑, 真係完全不漏, 好好食.

2009-03-18 32 瀏覽
本應想叫CHICK卷 同波菜批 , 但2樣都冇.SO叫左咖哩批 : 味道好好食, 皮好正, D咖哩味充滿個口, APPLE PIE : 味道好好食, 皮一樣好正.再叫左一杯TALL杯朱古力 : 但朱古力太甜 同好FAT.係PRICE比較貴.
本應想叫CHICK卷 同波菜批 , 但2樣都冇.
APPLE PIE : 味道好好食, 皮一樣好正.

再叫左一杯TALL杯朱古力 : 但朱古力太甜 同好FAT.
係PRICE比較貴.
2009-03-16
2009-01-21 19 瀏覽
補回之前的食評~Tea time時間與媽媽食d野~又唔想太full~O係人多既市中心就揀左呢度喇….今日的cake款唔太吸引~我地要左西蘭花磨菇全麥饀餅, 朱古力合桃鬆餅.之後就拎本雜誌搵位座…堂食係由waiter烘熱彼拎過黎~香噴噴~西蘭花磨菇全麥饀餅: 個餅太厚身~鞋口因為多麥, 所以麥味夠重~但餡料唔多~西蘭花好似冇切咁~兩大舊o係入面~磨菇反而有切細,幸好都有鮮味~呢個饀餅冇乜汁~有少少芝士~所以媽媽認為太乾~我就還可接受啦~食完鹹就食甜喇~朱古力合桃鬆餅:焗後好香朱古力有d溶溶地~~鬆餅面好脆~呢個正~朱古力夠多同大~合桃又有咬口~上脆下鬆~唔錯~因為今次冇藍梅muffin,所以揀左呢個~下次都可以要番呢個~食完就走~因為呢間srtarbucks其實太細~好迫~唔多好座架….
補回之前的食評~
Tea time時間與媽媽食d野~又唔想太full~
O係人多既市中心就揀左呢度喇….
今日的cake款唔太吸引~
我地要左西蘭花磨菇全麥饀餅, 朱古力合桃鬆餅.
之後就拎本雜誌搵位座…
堂食係由waiter烘熱彼拎過黎~
香噴噴~
呢個饀餅冇乜汁~有少少芝士~
所以媽媽認為太乾~我就還可接受啦~
食完鹹就食甜喇~
朱古力合桃鬆餅:焗後好香朱古力有d溶溶地~~鬆餅面好脆~
呢個正~朱古力夠多同大~合桃又有咬口~
上脆下鬆~唔錯~
切得太快~冇影全照添...
全麥饀餅好夠麥
yummy muffin
  • 朱古力合桃鬆餅
話說幾星期前開始尋覓薑餅人先生...奇華雖有薑餅卻不是「人」只是普通的曲奇餅形狀沒有x'mas氣氛不是我想要的那位是日路經此處本想來杯mocha卻在counter位置發現了薑餅人先生!!!嘩~~~二話不說立即要了一位~!薑餅人先生樣子cutie~笑容滿面在此經濟環境下的x'mas依然可以24小時保持笑容!把他帶回家陪我渡過備戰的日子~23號才到期...沒有把他吃下去..味道評分方便不能作準~
話說幾星期前開始尋覓薑餅人先生...

奇華雖有薑餅卻不是「人」
只是普通的曲奇餅形狀
沒有x'mas氣氛
不是我想要的那位

是日路經此處本想來杯mocha
卻在counter位置發現了薑餅人先生!!!
嘩~~~二話不說立即要了一位~!

薑餅人先生樣子cutie~
笑容滿面
在此經濟環境下的x'mas依然可以24小時保持笑容!

把他帶回家陪我渡過備戰的日子~
23號才到期...沒有把他吃下去..味道評分方便不能作準~
$13 (其他)
2008-12-05 40 瀏覽
o岩o岩行完屯門市廣場, 出來見到有間starbucks, 想起自己都好少食佢d蛋糕, 但都唔o岩心水, 反而睇中左個檸檬撻$15外型好得意, 好似巨大版的蛋撻呢!外賣有個盒仔幾骨子ga~撻皮唔係好鬆脆個種, 但都唔會好稔身~檸檬餡酸酸地, 之前食的唔係mousse就係吉士的口感, 呢個比較實身, 面頭個條糖漬檸檬都好好味呢!
外型好得意, 好似巨大版的蛋撻呢!
外賣有個盒仔幾骨子ga~
2008-06-19 9 瀏覽
一向出開街必買這裡的飲品基本上每次都想試其他飲品但每次都會揀番javachips frapuccino coffee blended!真係好好飲咖啡味同朱古力味平分春色,唔會俾另一方搶風頭!下次都係會再揀番java chips!
一向出開街必買這裡的飲品
基本上每次都想試其他飲品

真係好好飲
咖啡味同朱古力味平分春色,唔會俾另一方搶風頭!

下次都係會再揀番java chips!
$3x (其他)
  • javachips frapuccino coffee blended
2008-06-04 18 瀏覽
大比吃鐵板~小比吃沙律是晚所選的法式沙律~之前已介紹過~不過今晚的豆豆份量奇多~hahaha~看見蘑菇餡餅同菠菜餡餅一同出現~~~好難決擇wo....不過最後都本著試新野ge心態就要了菠菜~當然是烘熱的版本~~(成日都好想知點解starbuck翻烘的速度可以快到咁~~~)菠菜餡餅外殼同蘑菇的那個一樣~但切開卻沒有絲絲芝士連著~相對較失色~而且有點乾~還是蘑菇的一個較佳~今晚還是專心吃沙律吧~好懷念蘑菇餡餅~~~~
大比吃鐵板~小比吃沙律

是晚所選的法式沙律~之前已介紹過~
不過今晚的豆豆份量奇多~hahaha~

看見蘑菇餡餅同菠菜餡餅一同出現~~~
好難決擇wo....不過最後都本著試新野ge心態
就要了菠菜~當然是烘熱的版本~~

菠菜餡餅外殼同蘑菇的那個一樣~
但切開卻沒有絲絲芝士連著~相對較失色~
而且有點乾~還是蘑菇的一個較佳~

今晚還是專心吃沙律吧~
好懷念蘑菇餡餅~~~~
法式沙律
很一般的芝士菠菜餡餅
2008-05-16 12 瀏覽
試了兩款新產品, 是蜜桃杏仁tart($25)及雜梅鬆餅($14).個tart好靚, 有好多蜜桃在面上, 雖是細細個, 但density高, 芝士層好實下, 食完已好飽了. 這個幾好食.至於雜梅鬆餅, 本人就覺得不太好食, 原以為好似藍梅鬆餅的入面會有些雜梅, 點知沒有, 只有面頭的少少梅粒, 個餅又偏乾, 不好食.

2008-04-19 10 瀏覽
新出品的熱情果雜梅蛋糕($27), 長方形的, 面有幾款雜梅, 內有不同味道及餡的蛋糕, 好多不同顏色, 外表好靚. 味道亦好好味, 甜甜酸酸的, 不會太"漏". 好!
2008-04-14 10 瀏覽
每個星期五都會九點多先吃晚餐~因為大比要教野~九點幾ge晚餐~對於小比來說已經有點遲~所以大多數都會去一d可以分開吃的地方~咁大的有大刷一餐~我也可以來的lite一點今天大比吃美心MX~我就來到門外的starbucks counter看一看有甚麼好吃~通常也會吃個Greek salad~是日櫃內換上了這個法式沙律~就試試看了吧~有烚的小薯~吞拿魚~車厘茄~豆角等等~~~好得意的配搭醬汁是我最避忌的油醋汁~只是偶然會輕輕點一點~~其實點了汁是好味一點的~hehe為食的我~看見餅櫃內這一件vegetalian food意式香蒜番茄多士~只是$12~就試一試了吧!反正有大比幫我包底~haha著店員烘熱後就走返入美心開餐!haha除了番茄~還有蘑菇同青椒~加上面層的芝士~~wwow~~~~~好味道!呢個combination蠻不錯的啊!知道大比想吃甜品~就買了2粒Lamington~檸檬與古古力古力怪大比這次反而愛吃檸檬味~佢話呢種蛋糕要檸檬先好味ga ma~~haha~激死我其實都只係出面coated的味唔同ja ma~飽飽的一餐~滿足!
每個星期五都會九點多先吃晚餐~因為大比要教野~
九點幾ge晚餐~對於小比來說已經有點遲~
所以大多數都會去一d可以分開吃的地方~
咁大的有大刷一餐~我也可以來的lite一點

有烚的小薯~吞拿魚~車厘茄~豆角等等~~~好得意的配搭
醬汁是我最避忌的油醋汁~只是偶然會輕輕點一點~~
其實點了汁是好味一點的~hehe

為食的我~看見餅櫃內這一件vegetalian food
著店員烘熱後就走返入美心開餐!haha

除了番茄~還有蘑菇同青椒~加上面層的芝士~~

古力怪大比這次反而愛吃檸檬味~
佢話呢種蛋糕要檸檬先好味ga ma~~haha~激死我
其實都只係出面coated的味唔同ja ma~

飽飽的一餐~滿足!
2008-03-11 8 瀏覽
下午Lunch買了杯tall焦糖咖啡($34)及一件煙肉洋蔥蛋批($18). 杯咖啡真是太普通了, 無焦糖味, 只重奶味, 又太多冰, $34一杯真係不太值了.反而個蛋批加熱後就好好食, 味道幾好又夠大個, 只可惜餡的texture比較鬆散, 用刀一切就散了.今日對Starbucks有些失望了.

今日對Starbucks有些失望了.
2008-03-07 15 瀏覽
已有一排無去幫襯了, 今晚專登去看看有沒有新出品, 果然無失望, 見它有好幾款新的甜品及食品推出. 今次選了檸檬栗子芝士蛋糕($25), 長條形的, 面有一層檸檬漿, 內餡是混了栗子(種子?)的蛋糕, texture比較實, 味道淡淡的不知是什麼味, 只有面頭的檸檬是甜甜酸酸的比較好食, 結果是餘下一半的蛋糕沒有食, 試一次夠了.玉桂卷($15), 這個就好好味, 叮熱後好香好香玉桂味, 包又夠香軟, good!