2016-03-10 467 瀏覽
等入埸睇show, 走入去Starbucks, 買杯飲品 .... 邊飲邊等 ~Hibiscus Tea (Venti)$31色澤呈艷紅色, 少冰, 味道是洛神花的清幽, 微酸之中又帶少甜, 整體味道平均, 醒胃、生津、解渴 ~本篇完 ~
Hibiscus Tea (Venti)$31

本篇完 ~
$31 (其他)
2016-03-01 297 瀏覽
小妹係咖啡迷 特別喜歡飲星爸爸嘅Java Chip 即係朱古力碎嘅朱古力咖啡沙冰其實好多地方都有都有沙冰 有朱古力沙冰 mocha沙冰等等 加朱古力碎嘅都有... 但Java Chip完全係星爸爸嘅獨門美味之作!飲過沙冰嘅朋友都知 當啲冰開始溶 杯「冰」就會慢慢變回一杯水汪汪的普通凍飲 甚至味道變淡 而飲Java Chip卻可以減低呢個可能性 因為朱古力碎係連同冰塊放入機一齊攪instead of直接灑喺面頭 當冰粒開始溶化 分佈得十分勻循嘅朱古力碎仍然可以幫你留住咬冰粒嘅爽脆口感 飲品亦唔會因為冰粒溶化成水而變淡 香濃嘅朱古力味得以保存順帶一提 愛甜嘅朋友可以請店員幫你加多啲朱古力碎 怕飲完瞓唔著嘅話 亦可以要求decaf 即係用低因咖啡 仲唔洗另外加錢添!

Java  Chip  (Grande)
2016-03-01
外賣自取
Java  Chip  (Grande)
  • Java  Chip
Ok
2015-12-12 197 瀏覽
天氣轉涼梗係飲返杯熱嘢暖身,由於唔飲咖啡,而且自己又唔太好茶,所以選擇真的不多 朱古力明顯就係不二之選!朱古力其實自己我最唔鐘意就黎太甜 而starbuck既甜度就適中,可以再濃一點偏向黑朱古力就更加好,當然現在的已不錯
朱古力
2015-12-11
下午茶
2014-06-22 195 瀏覽
某日行到尖沙咀文化中心,超熱下,係度order左杯Banana Chocolate Fracuppino. 即係思樂冰囉,不過係香蕉加朱古力味香蕉味有,但吾係重香蕉味,朱古力太苦,其實係咁夾,味道一般,冰夠碎。呢杯野要$44,吾會再上檔買。

即係思樂冰囉,不過係香蕉加朱古力味

香蕉味有,但吾係重香蕉味,朱古力太苦,其實

係咁夾,味道一般,冰夠碎。呢杯野要$44,吾會再上檔買。
2014-06-18
5 分鐘 (外賣自取)
2014-03-25 231 瀏覽
田園菠菜鬆餅 Garden Spinach Muffin ($17)今次呢個比上期推出那個冇菠菜的<菠菜西蘭花芝士批>用的材料終於都名符其實喇!雖然聽個名好似好健康,不過話哂都叫Muffin仲要成個都綠色,外貌都幾嚇人,不過當試過一次後就會覺得同以往starbucks食嘅唔同,嫩綠的色澤來自菠菜同西蘭花,裡面仲有2~3條長長的豆角,雖然菠菜西蘭花味淡,但鬆餅上有一層芝士,必定要加熱將芝士微燶少脆,少少咸更好食,外脆內軟,質感濕潤,以鹹 muffin來講係幾好食。蕃茄牛肉醬蛋批 Beef Bolognese & Egg Pie ($28)每期總會有新推出嘅餡批,雖然我唔食牛,不過我同友人對呢個批都冇失望,本身都幾鍾意食蛋批,不過呢個係以整塊蛋白而唔係QUICHE製法的,蛋白軟嫩,加上面層一片厚厚的蕃茄好鮮甜 ,加上溶掉的Parmesan cheese及蕃茄肉醬,烘熱後酥皮底鬆脆又香,估唔到肉醬有肉汁添,似食肉醬意粉的味道,唔錯唔錯!!焗蘋果酥卷(配雲呢拿汁) Apple Strudel with Vanilla Sauce ($29)記得前年去Austria,其中一餐特別要食嘅就係呢個A
記得前年去Austria,其中一餐特別要食嘅就係呢個Apple Strudel,更是即叫即製添,事隔年幾,今次再一試變咗唔熱唔凍,酥皮唔鬆脆,表面灑上糖霜和脆脆的杏仁片就幾好;餡料有粒粒蘋果與葡萄乾同煮過,係幾香甜且好軟身,配上幼滑微甜的雲呢拿汁都不錯,不過因為整件酥卷都甜,的確建議配杯香濃黑咖啡就最夾!

2014-03-24
2012-11-27 61 瀏覽
台灣稱號為拿鐵咖啡, Latte,特濃咖啡, 加入熱牛奶與泡沫鮮奶的咖啡,淡淡咖啡香氣,散發鮮奶香,入口順滑潤暢, 但欠缺咖啡的甘味, 略為偏淡, Marble Cake, 雲石片裝蛋糕, 正方形, 比其競爭對手PC的要細件, 硬海綿口感, 尚算鬆軟, 牛油味香, 朱古力味少, 甜味偏淡, 地方闊落, 燈光幽暗, 梳化舒適, 美好的下午茶時光
2012-11-18
1 分鐘 (堂食)
2012-05-14 178 瀏覽
为了等新一季的随行杯 最近经常光顾星巴克 不知从何时开始 开始收藏星巴克杯子 当然啦 是比较特别的款式 或者颜色 尤其是一些限量季节推出的 更是让人心动不已 不过这次不说咖啡啦 简单说一下最近吃到的几款小食 有些也是我平时会encore的与大家分享 Black Sesame Green Tea Cheesecake黑芝麻绿茶芝士蛋糕 $30 初初未察觉有抹茶的香气 吃多两口 才有淡淡的抹茶后味在口腔蔓延 蛋糕的上面用棉花糖和红豆颗粒装扮 芝士蛋糕挺实 有略略的干 如果再能湿些 或许会更加绵滑 饼底是用了黑芝麻曲奇 取代了浓浓黄油曲奇的地位 这样的一款也不会甜腻 口感平衡而不过 只是曲奇的芝麻味道却也没有太明显啦 Blueberry Yogurt 蓝莓燕麦乳酪 $24和这款乳酪的感情颇深远了 每次在机场饿肚子时 都会在过关检之后 买一杯带上飞机 面对比较饱足的飞机餐 微微晕机的我 会觉得乳酪清新好多 打开乳酪盒 会是装有燕麦、玉米片、提子干的隔层 接下来是半杯分量的原味乳酪 面上镶嵌着三颗蓝莓果粒 而乳酪的底层呢 又有蓝莓酱相衬 实在是健康又口感轻盈的不错选择 Grapefrui
黑芝麻绿茶芝士蛋糕

蓝莓乳酪杯 和 西柚汁

Grapefruit Juice 西柚汁 $22
不敢在晚上喝咖啡 饮茶水呢又觉得有些热 于是常来选果汁喝 不同于一般便利店卖的 颜色比较重 添加剂较为多的饮品 这里的果汁 是樽装的 一支支放在雪柜里 虽然不是现场榨 但对于雪柜的饮品 都会觉得新鲜度较高些 另外颜色也自然好多 让人在感官上有些好感
喝起来呢 会有小小苦加酸涩味 或许在榨汁的时候 西柚肉上的白衣没有剥去 所以带着皮里的微微涩味 不过果汁真的有很正的西柚肉的果香味啦 另外西柚对于减肥也比较有功效 所以除了低脂的调味咖啡 这个也是健康又不用太担心热量的选择之一
香酥肉卷
Sausage roll香酥肉卷 $19
这也是星巴克里人气很高的一款面包 难得下午碰到没有卖光的话 可以点来一试
服务生会主动帮忙加热 递到面前的时候 香酥的外皮已经蓬松而冒着微微热气 加上饱满的肉馅外露 让肚子咕咕叫的我有点移不开眼睛 虽然看着就黄油量很重 但是没办法 对于牛角酥没有抵抗力的人 看见这款 应该都会抵不住诱惑的 切上一块 再配上一些酸甜的番茄酱 饱足又美味

星巴克的环境服务 其实不用多说的啦 因为是快餐式概念的连锁咖啡店 多在一些人流量较大 靠近商场和写字楼的地方开立分店 这家在文化中心大厅 是很多顾客在等演出开场的歇脚之处
而服务步骤和接待收银都有相关的标准步骤 SOP的统一度算是很不错的 基本保持高效的微笑服务 同时 也是星巴克被大多数顾客信任的品质保证

希望新一季的杯子快点上市 不管是马克杯 还是随性杯 拿着花样的杯子喝水或者茶 都会有花样的心情 尤其适合用来装夏日特饮“凉白开”

2012-05-09
黑芝麻绿茶芝士蛋糕
蓝莓乳酪杯 和 西柚汁
香酥肉卷
2011-11-24 28 瀏覽
有位朋友得到香港管弦樂團 - 太古音樂大師 ( 范瑞韋頓的布拉姆斯 范瑞韋頓的寶典 ) 音樂會免費入場劵兩張,她邀請我一齊去! 多謝哂! 其實,我自從小學為校際合唱團表演之後,已經好耐無再踏入文化中心! 由於音樂會 8:00pm 開始,可提早 5 分鐘開始入場到音樂廳。所以,我哋約 7:00 喺文化中心間 Starbucks 等!我早幾日親自走嚟視察環境,文化中心附近只有 <Starbucks> 及 <Deli and Wine>!起初,我打算去 <Deli and Wine> 食,因為,環境不錯!加上啱哂大家口味! 點知!<Deli and Wine> 已經 full 哂! 試吓搵位,大部分食客都係啱啱開餐;我問她:好唔好轉去 <Starbucks> 睇吓?走到 <Starbucks>,一樣咁多人!我哋唯有買小食頂住先! 喺度搵位都唔容易呀!最終,搵咗企位,都好過無呀! 食到大約 7:25 有廣播,當時先知道,原來喺 7:30 演奏廳 又有節目, 怪不知兩間餐廳都咁多人啦! 我嘅選擇:香蕉
多謝哂!

點知!<Deli and Wine> 已經 full 哂!
喺度搵位都唔容易呀!最終,搵咗企位,都好過無呀!
怪不知兩間餐廳都咁多人啦!

我嘅選擇:香蕉花生醬蛋糕三文治 $20
以朱古力漿唧上音符圖案,與充滿音樂氣息嘅文化中心,相當貼題!
賣相亦不錯!
香蕉蛋糕作為三文治幾特別!
味道一般!缺乏香蕉蛋糕應有嘅香味!
質感幾乾!夾住花生醬,餡料係脆煙肉粒,確實不多!咸甜交集!口味獨特!未必人人食得慣!
朋友嘅選擇:芝士菠菜撻
店員為她叮熱個撻,仲問佢要唔要茄汁包?佢仲話個撻幾香芝士味,酥皮部分算鬆化!
滿載菠菜份量夠哂多!覺得幾好食!
2011-11-18
2010-08-27 38 瀏覽
早前買過starbucks的罐裝飲品之後sd email去starbucks方面就會得到一張coupon可以憑coupon於starbucks免費享獲中杯裝飲品接男友收工就即刻用左張coupon黎買野飲先買左杯朱古力,店員表示可以加$要最大size買最大size既都只係加多$6今次只係需要俾$6就買到朱古力,真係好抵不過今次的朱古力有少少偏苦cream的份量偏少不過攪拌之後就變得好creamy
早前買過starbucks的罐裝飲品
可以憑coupon於starbucks免費享獲中杯裝飲品

接男友收工就即刻用左張coupon黎買野飲先
買左杯朱古力,店員表示可以加$要最大size
買最大size既都只係加多$6

今次只係需要俾$6就買到朱古力,真係好抵
不過今次的朱古力有少少偏苦
cream的份量偏少
不過攪拌之後就變得好creamy
2010-08-22
5 分鐘 (外賣自取)
琴日同左女友去左呢間店hea下,入到去搵唔到位,行行下有個女小二話幫我地搵位,我人生都係第一次o係星巴克有人帶位,我地就係咁被安非他命o係一個外國人o既對面坐底,多謝呢位女小二.個外國人hea左一陣就走左去,佢搞到張枱好污糟,但因為個場太大,得兩個小二執野,所以最後由佢.講番d野食,原來佢地個綠茶蛋糕都幾好味,而且有紅豆餡,下次可試下.
琴日同左女友去左呢間店hea下,
入到去搵唔到位,行行下有個女小
二話幫我地搵位,我人生都係第一
次o係星巴克有人帶位,我地就係
咁被安非他命o係一個外國人o既
對面坐底,多謝呢位女小二.
個外國人hea左一陣就走左去,佢
搞到張枱好污糟,但因為個場太大,
得兩個小二執野,所以最後由佢.
講番d野食,原來佢地個綠茶蛋糕都
幾好味,而且有紅豆餡,下次可試下.
5 分鐘 (堂食)
2010-03-05 29 瀏覽
和女朋友吸過血後(詳情請參閱食評-《平安夜,新月夜》)我們在尖沙咀邊逛邊走向文化中心的方向,準備重拾童真,投入柴可夫斯基的《胡桃夾子》的世界,和克拉拉一起對抗老鼠王。不過在此之前女朋友想吃點東西,畢竟剛才在Backenheim Café & Bakery所買的兩個麵包也是我一個人幹掉的,因此她亦有點肚餓了。我們走到了文化中心的Starbucks,我去找坐位的同時,女朋友則負責買東西,不一會,女朋友就捧著食品過來了。Mushroom & Cheese Pocket磨菇芝士餡餅女朋友買了一件磨菇芝士餡餅,賣相討好。將餡餅切開,餡料甚豐,芝士半溶包著大量磨菇,香氣四溢。吃起來,餡餅皮鬆香而帶點靭性,芝士與磨菇配合得宜,濃郁中帶點清新,不覺膩滯。餡料既多,因此吃起來質感十足,滿有嚼勁。不消一會,我和女朋友就吃過餡餅了,儘管餡餅Size不小,但兩人Share著吃,也只能當餐前小吃罷了。根據以往經驗,Starbucks的鹹食甜點均有一定水準,在觀賞表演前或中段時間到Starbucks充充電實在是一個不錯的選舉。尤記得上年的平安夜,我也安排了和女朋友觀賞《胡桃夾子》,這已經儼然成為我們的傳統節目。不

Mushroom & Cheese Pocket
磨菇芝士餡餅

不消一會,我和女朋友就吃過餡餅了,儘管餡餅Size不小,但兩人Share著吃,也只能當餐前小吃罷了。根據以往經驗,Starbucks的鹹食甜點均有一定水準,在觀賞表演前或中段時間到Starbucks充充電實在是一個不錯的選舉。尤記得上年的平安夜,我也安排了和女朋友觀賞《胡桃夾子》,這已經儼然成為我們的傳統節目。不知明年今日,我和女朋友還會否在看《胡桃夾子》呢?

Berlin
$9 (其他)
2008-11-20 47 瀏覽
唔洗講野, 食環境唔知係唔係全港唯一一間starbucks可以有咁既view樓上仲要好多好多好多sofa仲要張張對住維港秋天涼涼地最岩上樓上同朋友, 女仔上去吹水飲野relax到冇朋友好過星光行果間一千倍, 又嘈又多人家下係去飲三十幾蚊既咖啡唔係去飲茶呀, 咁嘈, 又多人等位真係把鬼
唔洗講野, 食環境
唔知係唔係全港唯一
一間starbucks可以有咁既view
樓上仲要好多好多好多sofa
仲要張張對住維港
秋天涼涼地最岩上樓上
同朋友, 女仔上去吹水飲野
relax到冇朋友
好過星光行果間一千倍, 又嘈又多人
家下係去飲三十幾蚊既咖啡
唔係去飲茶呀, 咁嘈, 又多人等位
真係把鬼
2008-10-16 36 瀏覽
那天和女朋友到太空館看天幕電影《獅王爭霸》,買了票後還有約三十分鐘左右,女朋友說有點口乾,想飲一點東西。(女朋友說明不想喝咖啡的)可女朋友是Starbucks的Fans,因此我們還是過去文化中心那邊的Starbucks看看(綜然不喝咖啡,Starbucks還有頗多選擇的),結果一如所料,沒位,店內擠滿了人,我想女朋友亦有點累,既然只是飲一點東西,我提議不妨到文化中心內的Encore,我想那邊應該沒Starbucks的多人。我們先到了Encore,果然如我所料的有位,女朋友望著餐牌左看右看,結果還是說想去Starbucks,就算買出來站著喝也好(女孩子的執著呢......)最後我們還是走到了Starbucks。當我們去到Starbucks時,店內卻有很多位子了,可能是某些表演開場的緣故吧!既然女朋友鐵了心要來Starbucks,買什麼還是交給女朋友拿主意好了。最後女朋友買了一支西柚汁及一件檸檬Tart。西柚汁是我們常喝的東西,Starbucks的果汁當中我最喜歡就是西柚汁,清新得來帶點苦澀的味道,而且不甜,在沒什麼胃口或飽餐一頓後,絕對是一個不錯的選擇。而檸檬Tart我是第一次吃的,女朋

而檸檬Tart我是第一次吃的,女朋友說以前吃過,覺得很好吃,但一個人吃略嫌太多,兩個人Share吃剛好。吃著覺得這個檸檬Tart很清,Tart皮做的很香口而不會太重牛油味,吃兩口已很「漏」的感覺。吉士做得不錯,不會太甜,配上清香的檸檬,食味很不錯呢(其實我一向不太喜愛吃甜的Tart,一方面討厭其太甜,另外以前吃過一些Tart,內裡的吉士既甜且「漏」,從此我聞吉士色變,故此很少吃Tart)這個Tart令我甚有驚喜呢!正如女朋友所說兩個人吃的份量剛好呢!
吃過Tart後,天幕電影也差不多開場了,這間Starbucks作為等候表演 / 電影開場前的小休地點確實很不錯呢!

2008-06-23 15 瀏覽
今早要過尖咀開會....未夠鐘, 拎咗自己既私伙 starbucks mug 去嘆杯 signature hot chocolate, $24 (可再扣$3, 又慳又環保)! 拎到去侍應面前....佢覺得好奇怪...why? why? 然後再要求脫脂及少甜, 沒有不耐煩, 仲幫我再洗過隻杯! 份量唔多, 但因為我又要求脫脂, 少甜, 當然無原味咁好飲啦, 所以大家要飲到原汁原味, 咩都唔好改啦!

地方唔大
私家mug
$21 (早餐)
私家mug
2008-04-06 27 瀏覽
之前去左CHANEL MOBILE ART,行到支力入左黎抖抖,仲要發現呢度係擁有SEAVIEW既STARBUCKS,拍得住IFC2入面果間,對於鍾意海景既我有一定吸引力要左杯HOT MOCHA慢慢坐,望住個景飲住咖啡聽住音樂,果然係人生最好既ENJOYMENT,而且呢間冇乜人,唔會好似星光行果間咁要同人迫餐死先搵到個位坐,寧靜始終係比較PREFERRABLE,有如此美景,人生難求!咖啡既味道已不再重要...雖然間間星巴克既咖啡水準都係差唔多*笑面主要比環境

*笑面主要比環境