2014-06-16 3276 瀏覽
有時工作壓力大,放工後都想跟朋友飲酒輕鬆一下,不過尖沙咀的酒吧地方比較狹窄,想找一個寬敞的地方真的有點難,不過原來在市區都有一個好地方,可以欣賞到香港的夜景,而且地方開揚,坐得舒服,適合和三五知己談天。位處酒店30/F的星域酒廊,室內的餐廳以黑白為主要色調,感覺非常型格時尚,而室外用餐的地方更是喜出望外,半身的落地玻璃讓食客可以一邊欣賞香港的夜景,一邊享用美食,而且地方非常開揚寬敞,桌與桌之間有足夠空間,既適合和三五知己談天,又適合和情侶來享用一個浪漫晚餐。Apple Mojito最近天氣悶熱,所以我點了一杯以蘋果糖漿、鮮青檸汁及梳打水打成的Apple Mojito,新鮮薄荷葉味道特出,感覺非常清新,而鮮青檸汁配上蘋果糖漿,酸酸甜甜的,非常醒神,夏天飲用一流。炸魚薯條脆漿很薄,沒有油膩感,魚肉肉質嫩滑,不會炸得乾身,配上清新帶酸的他他醬,炸魚絕對可以代替炸雞,配上啤酒,一樣可以變成千頌伊。西班牙小食一共有3款小食,西班牙辣肉腸、蒜片虎蝦、風乾火腿卷露筍。虎蝦爽口彈牙,西班牙辣肉腸辣肉腸鹹中帶點辣味,而且夠油潤,風乾火腿鹹香十足,口感柔軟,配上清新爽脆的露筍,一剛一柔,非常合襯。燒烤拼盤
Apple Mojito
燒烤拼盤
可能是露天的關係,燒烤拼盤的下面用火保持著溫度,即使天氣寒冷也不怕。拼盤份量非常豐富,有珍寶帶子、大蝦、燒豬脾、牛柳、台灣腸、雞翼及薯角,雞翼外層香脆,牛柳吃下時感到肉汁豐富,而且肉質鬆軟,大蝦則爽口彈牙,份量十足的燒烤拼盤一定可以滿足男士們的食量。
又到令人興奮的甜品時間
榛子心太軟配香草雪糕
把這個心太軟切開,見到有些朱古力漿緩緩流出,不過略嫌流心不夠,朱古力味道亦算濃烈,不過榛子味不太特出,最喜歡反而是雲呢嗱汁和雪糕,雲呢嗱籽比一般的多,雲呢嗱味非常濃厚。
法式芒果班戟
班戟皮也夠煙靭,班戟皮中包著厚厚芒果肉再淋上芒果汁,整個班戟充滿著芒果的香和甜,喜歡芒果的朋友一定不可以錯過。
火焰雪山配新鮮水果
火焰雪山一出場即成為焦點所在,因為店長即場為大家點火,用火槍將蛋白霜表面烤焦,火光就像漆黑中的星星一樣發出光芒,入面有海綿蛋糕,朱古力和士多啤梨味雪糕,再整個蛋糕充滿酒香和焦糖味,推介。
整體對環境和食物都非常滿意,環境非常開揚寬敞,還可以一邊欣賞香港的夜景,而食物方面水準都很高,當中最喜歡燒烤拼盤和甜品,絕對適合和三五知己談天,又適合和情侶來享用一個浪漫晚餐。

這兒浪漫的氣氛令我想了陳慧琳的星夢情真
「星像眼睛 於天國見証着這點溫馨
這段情 幾千億雙眼做証
翻飛的星屑是醉倒的反應」
2014-06-03 2198 瀏覽
放工與朋友摸酒杯底傾吓計,令一天辛苦悶氣都消散。今晚我約左朋友去大角咀,呢間位於栢麗酒店31樓嘅SKYZONE, 呢間酒店俾我的印象 幾深刻, 第一個景好靚,望到香港五光十色的夜景,第二舒服,有得揀室內涼涼的冷氣,或坐得舒服而開揚的室外,第三價錢合理,一般的價錢,可在酒店食嘢飲嘢,同享受到比較好的服務。 我地兩個每人叫左杯HOUSE WHITE WINE . 侍應就問我地試唔試下佢地嘅FISH AND CHIPS ,呢度整得幾好,少少地同埋配白酒幾MATCH. 白酒先到,拎起酒杯時感覺咁輕嘅? 個杯似係膠做,一問之下,原來因為Skyzone 位處31樓,如果杯子不 小心被醉酒客飛落街都無咁危險,這想法實在周到。傾多兩句,FISH AND CHIPS 到了,睇上去係剛炸出來的,食落去很香脆,個脆漿不太薄身,但洽到好處,脆而有質感,而魚肉肉質滑而不實,因為咁我問侍應呢個係咩魚,原來係紐西蘭比目魚,配上茄汁同他他醬份外滋味,食完再食薯條同SNACK. 傾吓傾吓,朋友話想點甜品,我地叫左火焰雪山,上枱時,侍應在一舊白色log上倒上酒精之後點火,酒精份量算多,一來燃燒時間頗長,我們影完相,笑左一
 傾吓傾吓,朋友話想點甜品,我地叫左火焰雪山,上枱時,侍應在一舊白色log上倒上酒精之後點火,酒精份量算多,一來燃燒時間頗長,我們影完相,笑左一輪仲燒緊,二來排得好靚嘅新鮮生果都有酒味,喜歡嚐酒的都應該喜歡這甜品,這火熖 雪山功落去,原來係三色雪糕,雪糕質感軟軟的,味道不濃,而生果非常 新鮮同種類多,當中最特別是新鮮無花果,食落嗰下爽口而且不太甜,非常可口。
這個BAR既舒服,可以悠閒地人人欣賞美麗景緻外,價錢亦合理,最重要食物無論
賣相同實質味道都好好,由於以上各項因素,我決定下次同朋友HAPPY HOUR時,都唔使再傷腦筋了……
2014-05-05
$250 (其他)
2014-05-14 4489 瀏覽
老友逃離魔掌轉新工,話要賀一賀喎,當然要高興吓啦 ,去邊度食好?既然賀老友,梗喺由佢作主,佢想去邊度咪就邊度囉。估唔到,揀咗大角咀九龍珀麗酒店嘅星域酒廊Skyzone,話開揚通爽、景觀壯闊 ,小弟都甚少出入酒廊,仲要喺酒店嘅酒廊添,今次又可開開眼界 。其實銅鑼灣香港珀麗酒店嘅星域都幫襯過,睇番食評,原來已經喺2010年中嘅事,當日所食嘅精選晚餐,真喺有水準,唔知依間星域又如何?不過,環境方面就絕對好過港島嘅星域。位處酒店30/F嘅星域酒廊,一步出電梯就喺酒廊範圍,樓底頗高,佈局則跟一般酒廊無異,但燈光就比較光猛啲;主色以黑白配襯,大部份都喺高腳枱櫈,而全黑波浪紋天花令環境破格一啲,唔會太沉閒。店內亦設有大電視,可欣賞足球直播 。然而,酒廊最大賣點,莫過於室外嘅露天用餐區。由於大角咀都喺處於逐步再發展階段,高樓大廈並未喺好多,所以,正如老友所言:開揚通爽、景觀壯闊。而且,一邊對外「牆身」喺半身落地玻璃,更讓人有種居高臨下嘅感覺 。雖然周遭主要都喺住宅,以及一些矮小嘅舊樓,唔及中環好似曼哈頓商廈林立夜景咁養眼,但新舊對立,有份見證轉變嘅惰懷,喺另一番情趣。唯一唔好喺全部露天位置都
老友逃離魔掌轉新工,話要賀一賀喎,當然要高興吓啦
,小弟都甚少出入酒廊,仲要喺酒店嘅酒廊添,今次又可開開眼界
雖然周遭主要都喺住宅,以及一些矮小嘅舊樓,唔及中環好似曼哈頓商廈林立夜景咁養眼,但新舊對立,有份見證轉變嘅惰懷,喺另一番情趣。唯一唔好喺全部露天位置都喺可吸煙區域,對一啲非吸煙人士會有啲不便。
爆谷 $10
食得多花生、果仁,來一客爆谷亦唔錯,難得咬落脆卜卜。當然,小食仍然有薯片或花生可揀!
爆谷
餐牌以真皮硬面製作,印有店舖名字,有種格調感。既然喺酒廊,酒類飲品必不可少,有唔同國家出產嘅白酒、紅酒,其他烈酒、啤酒都一應俱全,為顧及唔能夠飲酒人士,汽水、果汁、咖啡茶亦有供應。
此外,喜歡飲得特別嘅客人,雞尾酒應該喺你嘅心水,想試又唔飲得酒點算,放心,無酒精雞尾酒Mocktail一樣有得揀
!店員話,假若餐牌無列出想飲嘅嘢,都可以提出,要是做得到,酒保都會盡量滿足客人。
Apple Mojito $52(Happy Hour)/ $78(Regular)
主要以蘋果糖漿、鮮青檸汁及梳打水溝成,再加塊新鮮薄荷葉做裝飾,外觀非常清爽。朋友話入口極之涼快,飲落感覺爽朗,可謂悶氣全消。不過,歡樂時光只喺5:00-7:00pm,對我依啲寫字樓打工族,實在太短。
Apple Mojito
Virgin Night $48(Happy Hour)/ $72(Regular)
外型較似一杯精雞尾,不過,就絕無酒精,只喺包含新鮮士多啤梨、番石榴汁及石榴糖漿,朋友形容,入口清甜帶少少微酸。
Virgin Night
Chocolate Kiss $58(Happy Hour)/ $75(Regular)
我哋幾杯當中,唯一一杯含酒精飲品。其實,星域嘅精雞尾都分兩大類,一種喺常見嘅,如Long Island、Pina Colada,另一種喺所謂Skyzone Special Cocktails,依杯Chocolate Kiss就喺其一。百利咖啡甜酒加可可甜酒,酒精度唔算高,撞入鮮奶,唧上忌廉裝飾,朋友覺得幾有趣嘅味道。
Chocolate Kiss
Golden Delight $48(Happy Hour)/ $72(Regular)
有芒果汁及菠蘿汁兩款心水果汁,成為小弟不二之選,Golden Delight喺以芒果汁、橙汁、菠蘿汁溝成,鮮甜濃郁,以芒果味較突出
Golden Delight
翻翻餐牌睇睇有咩選擇,其實始終喺酒廊,食物選擇唔算多,有好幾款美食配酒嘅「套餐」組合,睇落定價唔貴。如果想食得飽肚啲,有個二人用嘅燒烤拼盤;純粹送吓酒,食吓小食,一系列燒烤小食都喺唔錯嘅選擇
。不過,最有趣喺,竟然有甜品提供,仲要唔喺一、兩款,認真意料之外,啱啱我哋幾個都喺嗜甜之人,點可以唔強攻一下
炸魚薯條(Fish and Chips)+兩杯大生啤 $198

對飲得啤酒嘅人嚟講,真喺好抵,兩杯大生啤(500ml)單售正價都要成$70-$85,個炸魚薯條差唔多半送半賣
,如果唔好啤酒都OK,可以轉汽水或果汁,果汁正價都要成五十幾蚊杯架。話佢抵,都唔喺單講因為配兩杯大生啤,仲有就喺份炸魚薯條一啲都無交行貨,3大件炸魚甚有睇頭,脆漿做得夠薄,入口甘香鬆脆,魚柳食落唔似平價貨,嫩滑鮮美,入口有質感,蘸點個自家製嘅他他汁,變得再輕怡啲
;墊底嘅直身薯條,新鮮炸起,熱辣香口,沾茄醬或他他汁都好食;最得意喺用一個疑似印度薄餅包Naan bread嚟載住啲炸魚薯條,個薄餅包少少脆,食落似餅乾多啲。
西班牙小食(Tapas)+ 西班牙葡萄紅酒或白酒 $148

同樣,唔要紅白酒,亦可改汽水或果汁。一客共有3樣小食:西班牙辣肉腸、蒜片虎蝦、風乾火腿卷露筍,除咗蝦得3件,其餘兩樣都有4件。西班牙辣肉腸霎眼望埋去,有少少似中式嘅紅腸,不過,較為油潤,而且,味道鹹辣;而虎蝦有別一向所見嘅大大隻,依家眼前嘅虎蝦就細一個碼,但肉質幾爽彈,好香蒜味;風乾火腿卷露筍,火腿雖唔知幾多個月熟成,但入口油香,露筍又爽脆,兩者甚匹配
。伴碟仲有少少青橄欖同黑橄欖,淨食當然頗鹹啦,一粒一啖酒,相信會幾過癮。
燒烤拼盤(Mixed Grill Set)$388

燒烤拼盤以圓形鐵板燒形式呈送,下面仲加添火酒膏熱住嚟食。拼盤份量十足,但因為拼盤為二人份,所以多以兩件為單位,有珍寶帶子2隻、燒大蝦2隻、燒豬脾2枝、牛柳2件、台灣腸2條、雞翼4隻及烤薯角同少少配菜。整體嚟講用料不賴,帶子大隻鮮甜,燒大蝦爽口有蝦味,燒豬脾鹹香惹味,牛柳軟腍富肉汁,台灣腸皮脆肉質挺身,雞翼亦燒得甘香焦脆,薯角也粉腍薯味濃
燒烤拼盤
其實,個拼盤仲跟個三色醬:法式芥辣、英式芥辣、泰式酸辣醬,無特別點襯法,可按個人喜好想點就點,唔使拘束。
最後,輪到甜品登場,實在無諗過晌酒廊會狂掃咁多甜品。其實,餐牌所示一共有6款甜品供應,但我哋雖然只得4個人,但已叫咗其中3款,都咪話唔犀利,因為,其中一款火焰雪山更喺二人份量嘅甜品
榛子心太軟配香草雪糕 $88
心太軟外型做得麻麻哋,雖然個蛋糕有榛子香,又有濃濃朱古力味,可惜流心效果一般
,對整髒味道無話太大影響,但欠缺視覺效果就總喺若有所失;碟底仲加咗好多雲呢嗱汁,見有雲呢嗱籽,就知用料有心,個汁幾有雲呢嗱香,至於個香草雪糕(即喺雲呢嗱),好唔好食都只不過喺其次。
法式芒果班戟 $88

一客兩件芒果班戟,加埋士多啤梨、芒果、紅桑子作為裝飾,一紅一黃,賣相的確幾靚幾搶眼。個班戟做得好薄,邊位仲有少少焦脆,一切開已見到厚厚芒果肉,些少吉士,香滑滋味
火焰雪山配新鮮水果 $128

今晚嘅重點甜品,就喺依道懷舊「火焰雪山」,大大隻長碟感覺已夠晒大陣仗,再由店長倒酒點火,一時間火光熊熊,尤其晌咁幽暗環境,效果更突出,自然反應就喺即時影唔停
。外層嘅蛋白本身已輕烤過,再經過火燒洗禮,既脆而帶點焦香味,咬萵又有種煙韌口感;中間嘅雪糕喺朱古力同士多啤梨味,又夾咗兩層蛋糕,冰凍挺實,好好味唔算得,但感覺喺食一種情懷
溫馨提示,店方設最低消費,每位$88 + 10%
,但環境開揚,感覺舒適,而定價相宜(若果我哋唔喺因為好想試佢啲雞尾酒,以及點咗咁多甜品,平均消費應該唔使咁高),同幾個朋友坐低,飲吓嘢,傾吓偈,又確實幾爽幾唔錯喎!在此,祝願老友轉咗新工,晌新環境可大展拳腳,一展所長
火焰雪山配新鮮水果
喜歡在夜幕中,以踞高臨下的方式俯瞰這個城市。不一定是美得令人眩目的維港夜景,簡簡單單的街景、在萬家燈火的襯托下,已經很迷人。應PopUp Table「撲枱」手機程式的邀請,到九龍珀麗酒店頂層的Skyzone試菜。在30樓的露天酒吧餐廳,以另一角度欣賞這個城市的美,別有一番風味。聖誕除夕夜,你可會有興趣在這個地方靜待時間劃過1314?  說到PopUp Table「撲枱」手機程式,應該能在聖誕除外這些特別的時刻大派用場。只要簡單地便可透過手機看到各大食肆的座位空置情況,輕鬆訂位,很多時更能得到特別優惠。這夜,是應約而置,想不到在這個舊區內,有這樣一個隱秘的好地方。旺中帶靜,夜景雖不至於美得驚人,但在車如流水、萬家燈火閃爍的環境下,份外舒心。以另一個角度,看我們生活的城市。比起維港兩旁的瑰麗夜景,這裡反而多了一份親切感。   這個南瓜,揭露了我的用餐日期,是的,萬聖節之夜。一個不小心,差點把這篇遺忘了。全靠在腦海中為朋友搜索聖誕除夕的用餐好地方時,我才又想起Skyzone。也許風會有點大、氣溫有點涼,但可以選擇坐進室內,而在冬天還會加放暖爐。既然是酒吧餐廳,這裡提供了多款啤酒及雞尾酒。由於
喜歡在夜幕中,以踞高臨下的方式俯瞰這個城市。
聖誕除夕夜,你可會有興趣在這個地方靜待時間劃過1314?

以另一個角度,看我們生活的城市。
比起維港兩旁的瑰麗夜景,這裡反而多了一份親切感。

這個南瓜,揭露了我的用餐日期,是的,萬聖節之夜。
一個不小心,差點把這篇遺忘了。
既然是酒吧餐廳,這裡提供了多款啤酒及雞尾酒。
由於喜歡Mojito的清爽,所以自然地點了一杯。

先試德國拼盤套餐($298 per set)。
一份套餐包了兩杯德國盧雲堡啤酒,德國豬手、香腸及凍肉。
豬手外層燒得香脆,輕輕切下去,內裡的肉仍保持嫩滑,並散發咸香。
香腸及凍肉水準不俗,佐酒一流。

再來多一份燒烤拼盤套餐($388 per set)。
套餐包括了珍寶帶子、燒大蝦、雜錦沙嗲、牛柳、珍寶腸及雞全翼。
並可以選擇本地啤酒或紅白餐酒兩杯。
份量很豐富,足夠兩個人享用。

另外,還點了一客羊排。
大廚的火喉掌控得很好,肉質新嫩,配上醬汁,風味十足。

當然,如果問全晚我印象最深刻的是甚麼?那答案必定是甜品
荔枝紅桑子意大利奶凍,賣相討喜,味道清怡。($68)
荔枝紅桑子意大利奶凍

燒車厘子配法式薄餅,味道香濃,而且配有雪糕。($68)

特濃朱古力蛋糕配野莓,碟邊擺放了豐富的雜莓,中和了蛋糕的甜度。($68)

鮮果拼盤配窩夫,是大堆頭之作,飯後吃點水果,相當健康。($99)

安娜小評:
其實露天酒吧餐廳最講究的是情調,並不會對食物要求很高。
Skyzone的食物價錢公道,並在水準之上。
不過甜品賣相及味道,算是有驚喜。
因為我並沒有期待會在這個地方遇到精彩的甜品,而且大部份都只是$68一客。
單單到此吃個甜品、吹吹風、欣賞一下都市夜景,已值回票價。
題外話/補充資料: By Anna
慶祝紀念
聖誕節
荔枝紅桑子意大利奶凍
2013-11-05 119 瀏覽
今次應邀來到另一個新的地點試菜,當PR說10月31日時,我竟然忘記是萬聖節,其實也不用奇怪,因為Halloween對我來說真的沒有什麼意義,既沒有假放,又沒有禮物收,我又不好扮鬼扮馬的,所以我一口答應了在節日當晚赴會。我跟很多香港人一樣,平日在都市來去匆匆,是我習慣太匆匆,有時有朋友約我吃飯,我只能推說:「我沒有空!」,但有時候忽然又會很閒,如果臨時想吃好一點,最怕就是沒有座位,幸好今次有負責人安排,不用撲枱了,但我還是要匆匆地趕來。首次來到Rosedale Kowloon,她面對一列列舊樓,有點鶴立雞群的感覺。而Skyzone位於酒店的頂層30樓,從露天座位望出去,又有居高臨下之感,而正值初秋,天氣微涼,有點微風,感覺好舒服。Skyzone是酒吧餐廳,當晚又有Halloween的佈置,格調和氣氛都挺好的。這杯Cocktail是Skyzone當晚特別製作的Off Menu Item,沒有名字的,主要成份是Pepper and Pineapple Magarita,胡椒味和菠蘿味都好清香。餐廳正供應3個不同的套餐,分別是應德國啤酒節的German Fiesta,好適合秋冬及節日的燒烤套餐

餐廳正供應3個不同的套餐,分別是應德國啤酒節的German Fiesta,好適合秋冬及節日的燒烤套餐BBQ Mixed Grilled,以及Skyzone自家設計的甜品單點Dessert Menu。

先吃German Fiesta,套餐包兩杯德國Lowenbrau (盧雲堡)啤酒,及German Platter (德國拼盤) (HK$298/SET)
German Platter德國拼盤
德國拼盤有豬手,香腸及凍肉,豬手最基本要的皮脆肉滑,這次絕對做到的,適宜快吃,以免失去香脆感,而香腸和凍肉就可以當作佐酒小吃,慢慢品嚐。

吃完德國菜,馬上來個BBQ Mixed Grilled,套餐包兩杯啤酒或House Wine(可選紅或白酒),加一客燒烤拼盤,足夠二人份量 (HK$388/SET for 2 persons)
BBQ Mixed Grilled(燒烤拼盤)
羊架
燒烤拼盤排得滿滿的,有燒大蝦、珍寶帶子、珍寶腸、雞全翼、沙嗲串和牛柳,跟德國豬手一樣要快吃。食物是美味的,但可能因為在天台的露天酒吧要用膠盤的關係,食物很快便攤涼,如果放一個火爐在每張桌子的旁邊,既能保持食物的溫度,冬天時客人又可保暖,又更有氣氛,建議餐廳方面考慮一下吧。

甜品時間到了,Skyzone Dessert Menu,大部份每款都只是HK$68一客,以如此的酒店露天餐廳來說,算很抵吃的,我們當晚一口氣試了4款。
荔枝紅桑子意大利奶凍(Lychee Raspberry Panna Cotta),味道很清甜又幼滑,4款甜品之中,我肯定最愛這款。
燒車厘子配法式薄餅 (Classic Cherry Jabilee with Crepe),很香果味,但我覺得甜了點,較適合嗜甜的女士。
特濃朱古力蛋糕配野莓 (Valrhona Dark Chocolate Cake with Berry Compote),朱古力味的確香濃,甜得並不過份,比我想像中容易接受。
鮮果拼盤配窩夫 (Fruit Platter with Waffle) (兩人份量),今晚吃了那麼多肉類和甜品,應該吃點鮮果的,窩夫就留給不怕肥的人吧。

今晚匆匆來到這裡慶祝Halloween,郤得到一個很Relax的晚上,都算是大收獲。在香港真的很難放慢腳步,但當可以坐下時,就應該放鬆一下,吃點美食,跟朋友聚聚,都是一個不錯的減壓方法。

2013-10-31
German Platter德國拼盤
BBQ Mixed Grilled(燒烤拼盤)
羊架
2013-10-30 2299 瀏覽
如果唔系幾個月前來吃過buffet,都唔知原來30樓都有間餐廳,仲要個景系勁靚tim!上網見到D人話呢度有幾靚,搞到自己都心思思要來試! 上到去大概7點,得小貓三四隻,個天已經黑sai, 勁有feel啊!呢度系有酒賣既餐廳,wine,beer,cocktail,咩都有。可以選擇坐出面or入面, 我就當然坐出面啦,有靚景啊嘛! 因為系露天餐廳,所以系可以食煙既! 如果想飲下酒,煲住煙談心既朋友,呢度系唔錯既地方 我們叫了$388燒烤盤加2杯wine or beer 餐。 等左幾個字,就上菜了(即燒架)!個燒烤盤有帶子,大蝦,雞翼,肉串,牛扒,施華力腸等。帶子同大蝦燒得剛剛好,唔會太咸or冇味,味道好香,見到都流口水啊,個蝦頭仲有膏架!雞翼都好正,燒到外脆內軟,加上淋左的蜜糖,真系食緊‘蜜蜜燒雞翼’啊!肉串有雞肉同牛肉,雖然肉串本身有味,但加埋個沙爹醬,冇得彈!施華力腸就正路,一定唔會唔好食。牛扒就咸左小小!加埋beer 一起食,真系勁滿足!食完燒烤盤就吹左陣水,見到越來越多人上來飲野,而大部份都叫cocktail,我們都叫杯試下啦!價錢都系$6X, 因為太多選擇,我都唔記得叫左D咩

燒烤盤
醬汁
個燒烤盤有帶子,大蝦,雞翼,肉串,牛扒,施華力腸等。

加埋beer 一起食,真系勁滿足!

價錢都系$6X, 因為太多選擇,我都唔記得叫左D咩
 , 只系記得一杯有pear, 味道清甜,感覺好清新! 另一杯有菠蘿,味道濃D,heavy D,兩杯都好好飲!

又吹下水,好快到9點幾,見有d口痕,我們又叫左個甜品試下!
冇計,女仔系咁架啦!
souffle
呢個真系驚喜! 價錢$6X, 分量都幾大,一個人可能太多,兩個人食剛好。 個souffle感覺好輕柔,鬆軟,口感軟綿綿,又唔會太甜,加埋個icecream,猶如‘冷靜與熱情之間’呢!
好快就KO左個甜品,就帶著滿足既心情離開lu!
題外話/補充資料: 因為30樓加上露天,所以都幾涼下,特別系熱食好快凍sai,要快食啊! 另外女仔最好帶件外套啦,唔好感親啊嘛! 另外可能酒店特別注重服務,所以D侍應好好人,會主動過來問你有咩需要,值得加分呢!
2013-10-25
燒烤盤
souffle
2013-08-23 85 瀏覽
吃得飽飽後,就到酒店裡30/F的 Skyzone 看風景雖然當日天氣不穩定,但景觀仍然不錯啦 還很清涼跟老妹各點了一杯享受這美好的時光我的 Chocolate Kiss 名字很浪漫啊有酒精的成份唷,香濃的巧克力味中帶微苦老妹的薄荷飲料,名字都給忘了清新的味道 笨人以為酒精濃度不高就瘋狂地喝結果呢... 回家還要人照顧 ><"如果不喜歡戶外的話,還有室內空間一樣舒適 ,不過我比較愛戶外啦還可以拍到美美的照片~吃飽喝足後就打道回府嚕~
吃得飽飽後,就到酒店裡30/F的 Skyzone 看風景
雖然當日天氣不穩定,但景觀仍然不錯啦 還很清涼
跟老妹各點了一杯享受這美好的時光
我的 Chocolate Kiss 名字很浪漫啊
有酒精的成份唷,香濃的巧克力味中帶微苦
老妹的薄荷飲料,名字都給忘了
清新的味道 笨人以為酒精濃度不高就瘋狂地喝
結果呢... 回家還要人照顧 ><"
如果不喜歡戶外的話,還有室內空間
一樣舒適 ,不過我比較愛戶外啦
還可以拍到美美的照片~
吃飽喝足後就打道回府嚕~

2013-04-20 1787 瀏覽
試過樓下嘅buffet,今次就試吓30/F. 嘅Skyzone。喺得30樓,當然係賣景。由於天氣涼涼地,所以我都坐露天。但講真,大角咀有咩景好睇呀?環顧四周,都係樓、樓同樓。從樓與樓之間也勉強看到海,但真係一「線」海。講番食物,半自助,先叫個hamburger / hotdog。沙律、湯同甜品自助。其實都係樓下Sonata攞上黎。湯係蘑菇湯,幾creamy, 都多菇粒。沙律有什果、意粉、香腸、沙律菜等。很一般,新鮮度一般,有d已經出水。要了牛肉漢堡同魚柳漢堡share食。兩小漢堡,外型可愛,的的骰骰;仲有薯茸。牛肉漢堡是自家製,牛味香濃也juicy,可惜肉不黏喺一齊,散收收,邊食邊跌,好狼狽。魚柳漢堡食時無咁狼狽,吉列魚柳香脆,不錯。整體只是一般,收費也不便宜,俾多廿幾蚊,已可去sonata食 full buffet。
喺得30樓,當然係賣景。由於天氣涼涼地,所以我都坐露天。
但講真,大角咀有咩景好睇呀?環顧四周,都係樓、樓同樓。
從樓與樓之間也勉強看到海,但真係一「線」海。

沙律、湯同甜品自助。其實都係樓下Sonata攞上黎。
湯係蘑菇湯,幾creamy, 都多菇粒。

沙律有什果、意粉、香腸、沙律菜等。
很一般,新鮮度一般,有d已經出水。

要了牛肉漢堡同魚柳漢堡share食。
兩小漢堡,外型可愛,的的骰骰;仲有薯茸。
魚柳漢堡食時無咁狼狽,吉列魚柳香脆,不錯。
5-2-2013(Tue)Yesaterday, I had a walk-in afternoon tea on the 2nd floor of the Rosedale Hotel Koeloon(i.e. Sonata Western Restaurant). Today, I dined there again, but was on the 30th floor (i.e. Skyzone Deck & Lounge).I am not a huge buffet fan since I don't eat a ton of food, so the semi-buffet is fitter me. A "Healthy Executive Light Lunch (in semi-buffet)" is provided there --- salad, soup and dessert are taken by yourself and the typical sandwiches and burgers are for your selection. I ch
5-2-2013(Tue)

I chose this finally. I must admit, I was not expecting something that would blow my mind. But let me say, that focaccia with grilled chicken had to be one of the light lunch I had in a long time. the grilled chicken was really good, a little spicy, but tender, juicy and cooked well and probably the size of a small post it noted... Vegetables and basil pesto were added, to help even out the grilled chicken and the bread's flavor. Hard to eat though since the bread was pretty thick and crunchy instead of soft...
The buffet was quite simple and small, but the food was not bad.
The potato leek soup was the most wonderful - the flavor was mild, the texture was creamy and it was a very filling soup. I got a second bowl !
The outside area is shaded and congenial in a quiet tropical area and the inside is in a darker pub-like room. The day I was there was not very busy, it was just me and several groups, not more than 10 customers...... very comfortable and relaxing!

題外話/補充資料: all prices are subject to 10% service charge!
2013-02-05
2012-10-16 1072 瀏覽
看雜誌話在大角咀開了間絶景餐廳. 急不及待, book 枱試吓. 坐位有室內和室外的. 一心歎絶景, 梗係室外啦. 黃昏時候到, 是最好的時機. 果然括然開朗. 180度景觀, 由中環望到深水埗. 腳下又有大角咀舊樓襯托. 時間上早, 影過相很, 叫兩杯飲品, 正時"歡樂時光"飲品才是$38一杯, 很大眾化. 要了杯 Lemon Squash 同 Coconut Kiss. 前者是一般的有汽飲品, 沒什麼特別. 後都是檸汁+椰奶+士多啤梨汁. 味道很夾. 可以一試. 可能是人客較少, 送的蝦條小食, 有點潮了, 不夠脆坐到七點多, 天黑齊了, 點了個二人海鮮燒烤餐. 先來了一個煙三文魚沙津. 菜很甜脆, 三文魚也很好, 可惜少了一點. 像一前的...跟著來了些烤餅和烤蠔. 烤餅可以, 但如果多點香草會更好. 蠔呢? 未食前, 香味很吸引, 但實際上, 殼大蠔細蒜蓉多...還有考扇貝, 魷魚, 青口, 魚柳, 中虾, 蜆等. 師傅的手勢不錯, 樣樣都是啱啱熟, 不會太老. 可惜全都不夠新鮮, 師傅手勢再好也無法補救. 還有, 燒烤醬味太濃, 完全食不到海鮮味. 不過, 可能是本身不夠鮮而
絶景
歡樂時光
還有考扇貝, 魷魚, 青口, 魚柳, 中虾, 蜆等. 師傅的手勢不錯, 樣樣都是啱啱熟, 不會太老. 可惜全都不夠新鮮, 師傅手勢再好也無法補救. 還有, 燒烤醬味太濃, 完全食不到海鮮味. 不過, 可能是本身不夠鮮而已.
最後來了甜品, 沒些特別, 可以不提.
題外話/補充資料: 有一點廷有趣的. 可能餐廳太新, 侍應也新吧. 那些侍應生, 總是驚驚青青咁, 幸好服務還算殷勤...:p
2012-10-15
歡樂時光
  • Coconut Kiss
2012-08-29 903 瀏覽
在星期五陽光明媚的中午,到了大角咀的Rosedale Hotel 30/F 的Skyzone 吃Executive Light Lunch. 這午餐的沙律,湯,及甜品是自助形式,另外有一客三文冶。先説沙律,蔬菜的選擇算ok, 而且十分新鮮,eg 有生菜,車里茄,蘋果,露筍,粟米粒,雞心豆等。配料若有多些選擇(如nuts/ham) 則更好。是日餐湯是甘筍湯,此湯幼滑香甜,美味!而三文冶方面,麵包和餡料均有多款選擇,我選擇了黑麥包,煙三文魚,吞拿魚,和牛油果為餡料。黑麥包的香脆可口,配合鹹香美味的煙三文,令人十分回味!最後説説甜品,是曰有blueberry cheesecake,creme brûlée, 朱古力蛋糕,mango mousse , chocolate mousse,除了朱古力蛋糕太甜之外,其餘的質素也很好,個人尤其喜歡這裡的creme brûlée , 把蛋的香甜完全發揮出來!要留意$68 的推廣價只是做到九月尾,星期一至五想吃一個清新輕怡午餐的朋友,要把握時間了!
其他
2012-08-16 713 瀏覽
只是30層之隔沙塵滾滾的大角咀原來也可以是綠洲餐廳位於酒店的頂層以輕食作午餐主打雖說是Light Lunch前菜 湯 甜品均以自助形式主菜則是一個自選餡料的包餐廳更設有陽台景緻一覽無遺以$68的價錢可享有如此悠閒舒適寫意的午餐想不到竟可在大角咀的某個角落找到
只是30層之隔

沙塵滾滾的大角咀