(已搬遷) 新店位置
明洞Express (已搬遷)
misspp
好吃韓式快餐
misspp
2013-03-04
1K 瀏覽
關注
一有寒風來到總想吃韓國菜這天來到比較少經過的天文臺道就是想試這間評語不錯的明洞Express六時左右來到 還不算多人 不用等位原本想吃石頭鍋飯 不過選擇不算太多而且有點想吃菜 所以就點了一客什菜牛肉拌飯(由於我正在戒牛 所以轉了豬肉)而男友就點了牛肋骨湯我們還加了一客泡菜煎餅這裡的點餐方式是先到收銀處付款然後店員會給你一個小儀器食物準備好後那個小儀器會震動 提示顧客領取食物(對於我來說 非常新奇啊)我點的什菜豬肉拌飯($57)先到看到這個飯 真的嚇了一跳飯碗比頭還要大啊!面頭鋪了一大堆生菜 蘿蔔絲 甘荀絲 牛肉 還有一隻煎蛋還附上一支韓式醬汁此外 這個飯還附有兩碟前菜分別是泡菜和菠菜還有一碗清湯前菜的質素不過不失反而清湯較有驚喜 顏色看起上來不太深入口卻充滿香濃肉味 不帶半點味精拌飯方面 材料很多跟飯拌混以後 每一口都感覺都很豐富而且大部分的材料都是蔬菜吃起上來的感覺也不會很膩豬肉是大件呈粒狀的樣子味道調得剛好 很惹味 但又不會蓋過本身的肉味初時還以為附上的醬汁是辣醬原來是一種梅子口味的醬汁味道挺特別 可以先試少少才考慮要不要拌這個醬啊(我下得稍為有點重手 令飯帶有一種藥水味 所以下次還是按需要來加醬啊)男友的牛肋骨鍋($52)湯底是一貫的清面頭還有蛋花和蔥粒外表很吸引呢 而且味道很鮮 很有真材實料的感覺湯裡除了牛肋骨外 還有粉絲另外還跟飯 雖然沒有跟湯 不過依舊附送兩款前菜真的很抵啊!牛肋骨我就沒有試了不過嘗了幾口湯底和蛋花蛋花很滑 湯底也是預期中的清甜在湯類中 是一個不錯的選擇啊泡菜煎餅(58)這個韓式小食我一直都想試這天終於得償所願一大塊的煎餅 其實有如中式的煎薄餅一樣不過麵粉變為泡菜餡料的橙紅色而且還能吃到一塊塊的泡菜在薄餅裡面呢薄薄的煎餅略帶香脆但又吃到麵粉的煙韌感 加上帶點咸味的豉油沾著吃是一客值得推介的小食呢!吃了一頓充滿韓國風味的韓國餐 除了醫飽肚子 還份外覺得滿足啊查看更多
+ 7
泡菜煎餅
為食黑白糖
很正宗的韓國料理dinner
為食黑白糖
2012-07-14
關注
謝謝美女朋友介紹>333<我們在座位選好食乜野之後,自行到cashier付款,如快餐店一樣~樓面衛生都ok ge!過左7pm之後都幾多人,好在早d入去霸位~menu很大份,望落去覺得全是單點的..點知一上菜,原來全是set!!!粉絲飯套餐(配豬肉) $48等6min左右,自行出去扲food,有正宗韓國人工作,粉絲飯 食物非常大份呢~但粉絲有點兒辣,有蔥,紅蘿蔔,黑椒味都幾重呢, 有很多豬肉呢~粉絲非常QQQQQ,正 反而個飯相比之下有d dry,不過粉絲味咁濃,當作食啖飯可以清淡一下個口腔味蕾都好~~但係d飯「痴住一舊舊」......... 所以無食晒.....個餐湯有蘿蔔,很好喝,清甜~仲有d似豬骨的東東~ 呢份餐好抵,送餐湯之後,還有配菜 泡菜,咸咸的菜~ 非常正宗~查看更多
+ 2
整份粉絲飯套餐~
餐湯與前菜~
韓式炒粉絲
溜冰
牛肉粉絲飯
溜冰
2011-04-23
關注
喜歡的是這裡寧靜的環境可能是時間的關係吧...... 因為工作很忙, 今天, 2點多才午膳點的是這個 - 牛肉紛絲飯因為, 我喜歡吃飯因為, 我特別喜歡吃韓式的粉絲牛肉, 一般...... 整體來, 這個飯也是一般; 但, 是我喜歡的食材, 所以, 我也感到很滿足. 這間食店, 我最不喜歡是其自助型式; 若以此型式來說, 服務又不是很多, 價格不算便宜了.但, 喜歡這食店十分富有當地韓國的氣氛查看更多
curry_
感覺一般
curry_
2010-11-13
關注
今次系第二次食,同friend一齊去地方好難揾,因為喺lunch time ,唔系好多人店內播住韓國流行歌但系夜晚去就可能要等位,環境會逼左D,系自助式(自己去櫃位點餐同拎餐)今次叫左 石鍋雜錦牛肉飯 同 辣炒年糕感覺冇咩特別,冇預期咁好味,唔推薦辣炒年糕查看更多
+ 1
石鍋飯很香,有飯焦,泡菜味偏淡,蘿蔔湯幾好飲
價錢適中
餐牌有分到辣同唔辣,很貼心
除選擇較少,資料詳細及附圖
小小失望
2010-10-27
關注
今日特登再嚟食個炒辣年榚, 晚上8點, 個場已8成滿, 我坐低無耐, 出面已開始有人排隊等位叫咗"炒辣年榚"($52), 個餐跟2款泡菜, 辣白菜一般, 薯仔幾好味, 仲有碗白籮白肉片湯個年榚一啲都唔辣, 平時我去"譚仔""別府"都係叫小辣咋, 點知個年榚除咗甜, 好濃嘅甜, 無辣味, 食到三份一已經唔想食 好彩有碗籮白肉片湯解吓甜咋之前去韓國都食過辣年榚, 好辣, 辣中帶甜, 今日食........., 或者遷就咗本地人嗾口味喇, 但真係有小小失望, 因為啲食評講到咁正!下次再試埋個"純豆腐湯飯"睇吓呢間食店係唔係名過其實查看更多
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
平民韓食
2010-10-23
關注
一直想去呢度試韓國菜, 今日一個人食飯, 快餐店啱晒叫個"泡菜年榚麵"(正式個名唔記得), $43, 只係記得一碗麵滿足晒我想食泡菜+年榚+麵嘅願望有兩款泡菜跟上, 辣白菜普通, 反而薯仔嗰款幾好食, 有驚喜個麵底係韓式即食麵, 年榚一片片嘅, 幾煙"un", 泡菜浸咗湯我就覺得一般, 個麵整體係好味嘅, 只係我見到隔離食緊個韓式炒年榚好吸引, (可能係隔離飯香嘅關係)要下次再嚟試吓幾鍾意有得自己倒水飲, 仲有熱水同白開水, 冷熱自己調教, 好似自己屋企咁, 好親切快餐店格局, 自己招呼自己, 坐位環境當然唔可以同餐廳比, 但食物"快靚正"應該可以拉返唔少分查看更多
泡菜年糕即食麵
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
carsonwong
無得頂呀!!!
carsonwong
2010-10-18
關注
今天再到此食午飯+下午茶,之前食過都唔錯的,用料幾新鮮及份量剛剛好,味道都唔錯添~所以咪再來食囉~ 點知今次真係好失望呀~雜菜辣海鮮湯麵 - 麵質: 超市買普通韓國公仔麵仲好食,林BE BE 的, 湯底- 雖然我係要少辣,但唔係走辣囉~ 一點辣味都無,正常係海鮮湯底, 但食唔出係咩味, 同埋咁紅唔敢飲 / 海鮮- 全部都係碎碎的,細細粒,仲要一點鮮味都無,唔食好過食石頭雜錦雞肉飯- 賣相好靚呀~ 不過味道真係好差囉~ 個汁又唔夠,雞肉又乾又鞋,好似放過入微波爐番叮的感覺,石鍋飯正常係有點點飯焦GA MA,佢無囉~ 那正明佢個石鍋唔夠熱,燒得唔夠透,個飯又林喎~ 都唔知自己食緊D 嘜囉~查看更多
+ 1
Berlin
攞籌等位的快餐店
Berlin
2010-10-12
關注
有天和女朋友在尖沙咀逛街,時近晚飯時間,也要思量一下到那裡吃飯了。女朋友也是一貫的聽我的,交給我處理云云,實在動聽。想到已有一段時間沒吃韓國菜了,上次光顧「漢城」有很不錯的體驗,不若我們今天就吃韓國菜吧!上次到過「漢城」,其實不抗拒再次光顧,但更有興趣試試新的餐廳。經過「明洞Express」,但見人頭湧湧,也有一些食客在門外等位,再看看餐牌,食物也合胃口,既上次已到「漢城」,今次就到「明洞」吧。在外攞了籌,等了一會兒,終於有位了,只見內裡陣設有點像舊式快餐店,食物選擇不乏韓燒,可以在這快餐店中韓燒一番,感覺也蠻有趣的。在外等候時已考慮好吃什麼,因此坐下後,我就想找侍應宜接下單,結果女朋友說我背後原來是購票處,店子是自助形式的,要拿籌等位的自助快餐店也真夠少見,最後我們買了雞肉粉絲及一個石頭鍋飯。清湯及泡菜雞肉粉絲跟一碗清湯及泡菜,先試試清湯,感覺似乎比較味精,沾了一點就沒喝過了。泡菜有兩款,對我來說偏辣,雖然我不太能吃辣,辣度未必能作準,但我印象中,「漢城」的辣泡菜我卻受得了,也似乎更合的胃口,雞肉粉絲說回主菜雞肉粉絲,賣相還算不錯,餸料頗多,有不少雞肉及椰菜,感覺豐富。吃起來粉絲滑不留口,軟硬得宜,沾上了醬汁,相當惹味。雞肉炒的相當嫩滑,加了點黑椒與椰菜同炒,更顯惹味;椰菜份量夠多,吃起來相當清新,一方面可中和炒粉絲的油膩,而椰菜的爽脆亦豐富了整碟粉絲的質感。唯一挑剔的是粉絲用油頗多,吃到最後餘下的油份不少,吃後感覺有點油膩。石頭什錦飯(牛肉)在我到出菜處拿這個飯之前,女朋友千叮萬囑我要多拿些韓式辣醬,說是箇中的靈魂云云。石頭什錦飯賣相不俗,面層鋪滿了餸料,包括了牛肉,紅蘿蔔絲,菠菜、大豆芽及冬菇絲等。中間放了一只生雞蛋。女朋友放了「適量」的辣醬後就開始撈勻。女朋友給我試了一些,味道不錯,每一口都吃到不同餸料,份量十足,牛肉雖然略顯粗「嚡」,但味道還算不錯,飯夠乾身,帶有焦香,伴了些韓式辣醬及撈勻生蛋後也不會腍爛,吃起來頗有質感;最後不得不提女朋友點名要加的韓式辣醬,辣醬本身帶微甜且辣,添加後令鍋飯更覺惹味,風味驟增。女朋友吃過後則覺得味道很是不錯,亦有韓式地道的風味,但她覺得比較之下,「漢城」還是稍勝一籌。「明洞Express」給我的感覺相當新鮮有趣,要攞籌等位的快餐,請恕我孤陋寡聞,也是第一次遇見。內裡環境是舊式的快餐店格局,坐位略感擠迫。另一方面一間快餐格局的餐廳,卻可以吃到韓式燒肉,又是另一有趣的地方,不過迪風設計配合,難免會出現一點烏煙瘴氣的情況,不過情況還不至於太壞。既為快餐,其實就沒甚麼服務可言的了,整體服務員尚算禮貌。食物水準不低,價錢合理,是吃韓食的一個不錯選擇;不過於我而言,吃飯麵等熟食,以就近地區來說,還是首推「漢城」,一方面環境更雅致,也較舒適,如想吃韓式燒肉,倒是很想在明洞試試,好像很有趣似的。Berlin查看更多
+ 6
全師傅
Order Here
雞肉粉絲
雞肉粉絲
石頭什錦飯(牛肉)
石頭什錦飯(牛肉)
韓式辣醬
olala580
not as good as before
olala580
2010-09-28
關注
I used to come here very often. It was used to be very economic price with nice fast food.But it is not as good as before anymore. The rice is very sticky and the beef is not as tasty as before and so oily as well. It doesn't taste like the traditional korean fast food anymore.查看更多
VTEC龜!
跌左 WATT
VTEC龜!
2010-09-19
關注
兩年前都去過幾次 (又係因為去金巴利攪結婚0的野經過困度), 雖然都要 $50~60 蚊一碟飯, 但質素 OK, 尤其石頭鍋飯, 真係幾有 "鑊氣", 值得 ! 尤其記得果個收銀阿姐真係韓國人, 有時會聽唔明我地0的廣東話, 要指手劃腳先溝通到. 但服務卻沒有因語言障而被影響, 招呼殷勤, 賓至如歸.兩年後的今天再去果度, 第一樣在意既係唔見左個韓國老闆娘. 本來都想食返我最愛既石頭鍋飯, 但又忽然興起想試下0的 BBQ 燒肉, 就叫一客 BBQ 牛肉黎試 (HK$95). 點知 ............ 0的牛內竟然又乾又靳又骸, 仲要冇味 . 太太叫左個紫菜卷, 同樣冇味. 晚市菜式通常都唔包野飲, 要另行購買, 都幾貴 (汔水 $10, 咖啡奶茶要 $13), 不過佢有冰水無限供應 (真係冰水, 成樽水擺落雪柜雪到變冰果種), 所以野飲貴0的都唔係大問題 .向來對呢間野既印象都幾好, 希望唔係頂左俾人做攪到質素下降啦, 希今次只係佢地一時失手, 冇下次.查看更多
我係膽小鬼
正宗韓國菜
我係膽小鬼
2010-09-05
關注
有時候, 食飯不需要太特別, 也不需要太高貴. 明洞express是我覺得是最方便, 最正宗的韓國餐廳. 星期六晚上大約八點左右, 我沒有想過我需要排隊. 整間餐廳都坐滿人了. 幸運的事, 我只需要等幾分鐘就可以進去啦. 一如以往, 我每次都只會食同一樣的東西, 這個便是純豆腐湯飯. 這個湯飯最好味的地方便是它的湯. 辛辣的味道令人回味, 豆腐也很滑溜. 完全找不到不好的地方. 用料足夠, 價錢只是$53, 碗飯也很大, 如果喜歡湯飯和辣的朋友一定會喜歡這個純豆腐湯飯. 他們還會提供chili sauce(我不知道中文怎樣叫). 這個醬是韓國餐廳必備的東西. 有時候, 有一些韓國餐廳竟然沒有這個醬, 真的氣死我. 用這個醬撈飯是非常好吃. 但是, 這個純豆腐湯飯只有豆腐和菜而已, 肉是有的, 不過是很少. 如果無肉不歡的朋友, 這個湯飯應該不能夠滿足你們. 很久之前, 我在這裡食過另一樣東西的是韓式炒年糕. 韓國菜本身很多都是辣的. 這個也不例外. 但是, 這個炒年糕辣中帶了一點甜甜的味道. 我不知道我有沒有說錯, 我覺得年糕本身應該很難入味. 如果要把年糕完全入味, 我想這個年糕只會變成一件淋而沒有咬口的食物了. 由於, 醬汁做得很好, 食下年糕的時候完全不會覺得淡而無味, 而且很有咬口. 一條一條的年糕食下去, 令我們可以咀嚼耐一些, 而且非常鬆軟. 查看更多
純豆腐湯飯 - 喜歡辣的人又怎可以錯過
炒年糕
韓式炒年糕
阿丸
炸醬麵
阿丸
2010-08-25
關注
想來這裡食炸醬麵好耐了,但每次晚上來,也是滿座。今日lunch來,完全不同啦,不是太人多,舒服多了!先到cashier落order,會有張印了編號的單。首次來的我,只不停聽到「鐘聲」響,卻不知道哪時自己食物ready(因找不到編號顯示器),常常走去取食物處白行。後來姊姊發現原來牆上有個(比起連鎖快餐店)極細小的編號顯示器!!!Oh!傻了……好喇,等炸醬麵都等了十多分鐘。麵條煙韌爽口,好鍾意呢D麵質啊!但醬料太咸喇,只有醬油味,沒有韓式炸醬應有的甜甜地味,好不韓式囉!配料大部份是大蔥。薯仔和肉粒,只吃到一粒咋!我個炸醬麵唔夠韓味啫,都ok既,見人地食石頭飯,牛肋骨好似好好食咁。仍可以比笑哈哈既~查看更多
菜牌
麵條好吃~
Helenkaka
韓式快餐
Helenkaka
2010-08-19
關注
我自己好鐘意吃韓國食物,以前在多倫多留學,個度有條韓國街,有好多韓國食店,全部都係韓國人開, 最喜歡食石頭鍋飯同豬骨鍋.不過香港好似好少韓國食店只係食鍋飯和韓國食物,多數係食韓燒."明洞Express" 係我少見的一間韓式快餐店, 仲係韓國人開,味道都同我以前食過的鍋飯差不多.今次食純豆腐湯鍋,一個湯鍋仲有一個飯同兩款韓式前菜送, 熱烘烘的紅色豆腐湯,看似好辣, 但是香味撲鼻,我也忍不住立即賞味. (不過湯真的好熱,我也辣到口~)事實味道不是太辣,自己覺得有點辣好像更開胃, 有少少肉粒,令湯更惹味,豆腐好滑,雖然豆腐湯好似好齋,不過這湯味道幾豐富, 用湯撈飯,好好味, 不過我食唔曬..韓式前菜痳痳地~ 泡菜咸左d..人都幾多, 所以要等下位, 因為係快餐形式,所以坐位不是太舒適, 不過價錢不是太貴, 所以下次會再去. 查看更多
kayi S.
明洞洞內吃快餐 滑滑豆腐石頭飯
kayi S.
2010-08-15
關注
我食過唔係好多韓食, 記譩中都係普普通通。今次去明洞express 就有點喜出望外門面好多即影即有, 感覺好warm, 未出發先加分~純豆腐湯飯 ($52)聽說, 韓式豆腐鍋令好多去過韓國的女生都魂牽夢繫。我都要試下先得"d個好味ar" 男友先拔頭籌。又真係幾好味 無想像中咁辣, 有少少牛肉粒, 不過真係好少, 都係岩女仔多d! 半生的蛋最好味!冬天食暖笠笠一定好開心 (唔計等位d時間啦~~)牛肉石頭鍋飯 ($51)辣醬自己加, 怕辣可以食原味辣好多豆芽菜個d, 清清地, 幾好味丫。反而牛肉比較少, 同埋無咩牛肉味~~泡菜無咩特別, 正常味。如果個餐連飲品就好喇, $10小汽水, 有點小貴。 查看更多
牛肉石頭鍋飯
Lea Lea
Not so good, Not so bad
Lea Lea
2010-08-13
關注
craving for dukbokki! So from all pages i read on OpenRice seem like MyeongdongExpress is the place. Well, then I stopped by at lunch order dukbokki.. well it turn out not so good! Too salty and too sweet. Also, the fishcake they used is not the korean one give chinese one, I was like !@#$%^&* I though I went to Chinese noodle shop. Plus, give me an egg?! My first ever ate dukbokki with an egg! To conclude, will not come visit here again.. for dukbokki But my friend order bibimbap not so bad, if you crave for bibimbap this could be the place查看更多
bibimbap