🔅🔅🔅平時想快食就會揀茶記宜家開始留意左冰室其實都係一樣文化只是裝修更華麗了~今日就發掘左佢👉🏻<旺角冰室>👈🏻🔸地點方便又就腳座落於熱鬧花園街卡位相當闊落挺舒服🔹自從上年做牙齒矯形有一年多時間沒吃我最愛的咖哩飯今晚決定放肆😆🔸<和牛漢堡咖喱焗飯> 咖哩香氣撲鼻味道香濃不會辣加上融化了的芝士撈住飯食真係一流呀~厚切和牛漢堡堅係有料😍和牛和洋蔥所製成的餡料肉質豐富多汁口感超彈牙👍🏻🔹<紐西蘭肉眼扒>肉食性朋友揀鐵板肉眼扒來自紐西蘭質素還不錯外層是焦香內層軟淋鮮炸的薯條好香脆~這價錢來說偏貴了點🔸<菠蘿荔枝蜜>完全沒喝到菠蘿味只有超級甜的荔枝味十分失望呀~!🔹<總結>和牛漢堡咖喱焗飯高質素值得推薦的!🔅🔅🔅
🔅🔅🔅
平時想快食就會揀茶記
宜家開始留意左冰室
其實都係一樣文化
只是裝修更華麗了~
今日就發掘左佢

<和牛漢堡咖喱焗飯>
咖哩香氣撲鼻
味道香濃不會辣
加上融化了的芝士
撈住飯食真係一流呀~
厚切和牛漢堡堅係有料😍
和牛和洋蔥所製成的餡料
肉質豐富多汁口感超彈牙👍🏻

<紐西蘭肉眼扒>
肉食性朋友揀鐵板肉眼扒
來自紐西蘭質素還不錯
外層是焦香內層軟淋
鮮炸的薯條好香脆~
這價錢來說偏貴了點

十分失望呀~!
菠蘿荔枝蜜

<總結>
和牛漢堡咖喱焗飯
高質素值得推薦的!
🔅🔅🔅
紐西蘭肉眼扒
2019-04-12 34 瀏覽
-今日出嚟旺角買魚缸🐠🐠用品......行過見到紅色牌幾突出下嘅冰室。膽粗粗入去睇下menu📃,都好唔同款式揀。 估唔到舖頭細細,款式咁多。本身淨係叫咗鐵板餐 + 精選晚餐嘅, 但係見到隔離枱叫咗西多士, 個樣望落好靚呀😍。 所以忍唔住都要叫個當甜品😜。 紐西蘭肉眼扒🥩配薯菜🍟、黑椒汁($98)見到「限定優惠價」幾個字, 腦海中閃過一定係好嘢 ‼️粗薯條🍟夠多、肉眼扒🥩夠淋、 椰菜🌿都好多。鮮茄🍅牛肉🐮燴意粉🍝($51)相信燴意粉係冰室其中一個特色食物之一, 呢個燴意粉好彈牙!!!好棟L!!雪山粒粒法蘭西多士($30)個人鍾意加煉奶🍼落去食, 西多士食下好軟熟,麵包🍞心食到有好多蛋🥚漿。$200有找😲,仲可以食到咁多嘢,食得飽之餘,嘢食又夠好味 😋絕對係可以返食,再返食。==========旺角冰室地址:太子水渠道38-42號寶石大樓地下A號舖

紐西蘭肉眼扒🥩配薯菜🍟、黑椒汁($98)
見到「限定優惠價」幾個字, 腦海中閃過一定係好嘢 ‼️
粗薯條🍟夠多、肉眼扒🥩夠淋、 椰菜🌿都好多。

鮮茄🍅牛肉🐮燴意粉🍝($51)

雪山粒粒法蘭西多士($30)

==========

地址:太子水渠道38-42號寶石大樓地下A號舖
2019-04-12 24 瀏覽
同朋友很行完花園街shopping,就入左呢間餐廳食飯,因為我地主打快靚正,見佢哋嘅Menu都好多選擇,而且樣子都幾討好,所以就入咗去食😌😌😌😌叫咗一個鐵板肉眼扒配薯菜,肉眼扒七成熟,廚師煮得剛剛好,唔會熟得滯,肉眼扒都幾大塊份量都多,而且肉質好林身,好多汁好juicy,嚟到都仲係熱辣辣,香噴噴,而佢哋會另外有一碗黑椒汁分開俾你嘅,所以醬汁方面份量都好足夠,唔會少得濟。另外呢個係咖喱吉列芝士魚柳飯,咖喱汁略嫌少咗啲,但都幾惹味,咖喱唔算太辣,所以係男女老幼都啱嘅口味,另外吉列芝士魚柳都好大塊,芝士俾熱辣辣既魚柳包着,當你一切嘅時候好多芝士流晒出嚟,款式都幾創新獨特,亦都意想不到的好味👍🏻👍🏻👍🏻整體來講,唔好以為呢間只係一間普通貨色既快餐店,佢哋啲食物水準都好高值得一試

2019-04-02
10 分鐘 (堂食)
2019-04-11 24 瀏覽
旺角冰室第一次是說法蘭西多士。french toast..她的外表雖然同普通西多少差唔多,但第一口即使要你有驚喜同埋感到美味。我要做到絕對唔簡單。得一啖有牛奶及蜜糖香嘅味。最令我同媽咪深印像是他們的紅豆冰。因為他們有綠茶紅豆冰都是人生中第一次。好像少女一樣。非常震驚 但好味道。值得一提他們服務員非常之友善。佢哋佢mtr走過嚟都唔夠十分鐘。適合一家大細帶著老人家或者小朋友。坐落非常舒服一啲都唔吵。😊😊
旺角冰室

第一次是說法蘭西多士。
french toast..
我要做到絕對唔簡單。
得一啖有牛奶及蜜糖香嘅味。
最令我同媽咪深印像是他們的紅豆冰。
因為他們有綠茶紅豆冰都是人生中第一次。好像少女一樣。
非常震驚 但好味道。
值得一提他們服務員非常之友善。

佢哋佢mtr走過嚟都唔夠十分鐘。
適合一家大細帶著老人家或者小朋友。
坐落非常舒服一啲都唔吵。😊😊
2019-04-11 42 瀏覽
旺角火車站很多店鋪,有時太多人便回到我的秘點,就是位於太子寶石大樓地下的《旺角冰室》了 燈火通明,地方乾淨整潔職員落單、上菜敏捷亦有滿足客人要求仍笑面迎人! 很好!和牛漢堡咖喱焗飯 HKD 59等了一會兒便端過來了! 焗飯火喉控制得,沒有焗得焦燶。牛厚度比某記來厚又juicy ! 奶醬多士 HKD 11有花生、有煉奶— 鋪得滿滿多士上! 多士烘得很脆,仍溫暖! 特飲什果賓治 HKD 22顏色紅紅的,很鮮艷。內裡有多種雜果,非常解渴!

燈火通明,地方乾淨整潔

職員落單、上菜敏捷亦有滿足客人要求仍笑面迎人! 很好!

和牛漢堡咖喱焗飯 HKD 59

奶醬多士 HKD 11
有花生、有煉奶— 鋪得滿滿多士上! 多士烘得很脆,仍溫暖!

特飲什果賓治 HKD 22
顏色紅紅的,很鮮艷。內裡有多種雜果,非常解渴!
2019-04-11 296 瀏覽
同朋友爭取時間行街街, 所以搵下附近有咩快靚正既餐廳,見到呢間冰室門面好新淨同光鮮, 所以就試下!入面唔算好大, 但D座位都幾舒服~每張枱上既pattern都好特別~望下食咩先~試下D signature野都好~咖喱芝士流心魚柳飯塊魚柳真係有手掌咁大呀!! 炸到金黃色, 仲要有流心芝士, 口感豐富~而且係我至愛既日式咖喱! 咖喱甜中帶DD辣, 好好送飯!切開左, 邪惡既芝士流心流哂出黎.D芝士食落唔會好漏, 唔錯!厚切葡萄牙自然豬扒、珍寶腸配薯菜豬扒好厚肉, 但就好易切開. 不論係肉質同味道, 都同一般食既豬扒好唔同~薯條份量好多~雪山粒粒法蘭西多士西多士外脆內軟, 仲有D糖霜灑O係面, 所以唔洗落太多糖漿都夠甜味~麵包好鬆軟~好食!谷咕好香濃既朱古力, 而且唔會太甜!棷果雪梨蜜感覺好清甜好潤喉, 仲飲到D雪梨果肉.好多棷果粒粒~
同朋友爭取時間行街街, 所以搵下附近有咩快靚正既餐廳,
見到呢間冰室門面好新淨同光鮮, 所以就試下!

入面唔算好大, 但D座位都幾舒服~
每張枱上既pattern都好特別~

望下食咩先~試下D signature野都好~

咖喱芝士流心魚柳飯
而且係我至愛既日式咖喱! 咖喱甜中帶DD辣, 好好送飯!

咖喱芝士流心魚柳飯

切開左, 邪惡既芝士流心流哂出黎.
D芝士食落唔會好漏, 唔錯!

厚切葡萄牙自然豬扒、珍寶腸配薯菜
豬扒好厚肉, 但就好易切開.
不論係肉質同味道, 都同一般食既豬扒好唔同~
薯條份量好多~
厚切葡萄牙自然豬扒、珍寶腸配薯菜
雪山粒粒法蘭西多士

麵包好鬆軟~好食!

谷咕
好香濃既朱古力, 而且唔會太甜!

棷果雪梨蜜
感覺好清甜好潤喉, 仲飲到D雪梨果肉.
好多棷果粒粒~
  • 咖喱芝士流心魚柳飯
  • 厚切葡萄牙自然豬扒、珍寶腸
1K
2019-04-09 19 瀏覽
茶餐廳同冰室我經常搞不清,其實在我心目中沒分別。今次朋友來我去太子一間新開的「旺角冰室」,冰室設計光猛,而且色彩繽紛,感覺令人好舒服。餐牌設計很清楚,食物款式同種類都不少,早餐、常餐、餐茶、焗、炒,小食及麵飯都有,都很豐富。侍應推介「 沙丹厚切豬扒飯」,有隻太陽蛋、火腿及厚豬扒,份量很多,賣相也不錯。味道方面很正常,沒令人失望,厚豬扒肉腍鬆軟,食到滿口啖啖肉,非常飽腹。至於驚喜的是「 雪山粒粒法蘭西多士」, 廚房控制油度熱量非常好,炸到西多士一點油膩感也沒有,而且味道很香,外脆內軟,加上砂糖及糖漿,完全配搭,好食到停不到口,必食之選。飲食方面,熱奶茶也算不錯,奶茶重了一點,如果茶味再濃多一點點更好。旺角冰室價錢非常合理,食物質素都高,回頭率很高,CP值也極高。

• 雪山粒粒西多士
2019-04-09 20 瀏覽
去花墟行完一輪,肚子在投訴剛好路經呢間旺角冰室,就入去食意外地雖然叫「冰室」、但裝修好乾淨同開陽,仲有小編最愛的高樓底太餓了,看一下menu即落單!1)鮮茄牛肉繪意粉 $51真係鮮茄製造,並不是用茄膏茄醬咁hea而且意粉個麵質煮得好好,不會發到好肥好漲食落有口感,係西餐廳水平2)和牛漢堡咖哩焗飯 $62漢堡好香,食落好有肉汁,啖啖肉而飯底就加左雞蛋的炒飯底再配以芝士,薯仔甘荀烤焗,好開胃3)冰,火菠蘿油 $16雖然係夜晚,但見到菠蘿油,食慾出來了牛油同菠蘿包分開上、牛油用冰鎮的碗盛裝菠蘿包熱辣辣,真係做到冰火效果叫多支樽仔奶飲,飽晒
去花墟行完一輪,肚子在投訴
剛好路經呢間旺角冰室,就入去食

太餓了,看一下menu即落單!

1)鮮茄牛肉繪意粉 $51
真係鮮茄製造,並不是用茄膏茄醬咁hea
而且意粉個麵質煮得好好,不會發到好肥好漲
食落有口感,係西餐廳水平

2)和牛漢堡咖哩焗飯 $62
漢堡好香,食落好有肉汁,啖啖肉
而飯底就加左雞蛋的炒飯底
再配以芝士,薯仔甘荀烤焗,好開胃

3)冰,火菠蘿油 $16
雖然係夜晚,但見到菠蘿油,食慾出來了

牛油同菠蘿包分開上、牛油用冰鎮的碗盛裝
菠蘿包熱辣辣,真係做到冰火效果

叫多支樽仔奶飲,飽晒

2019-04-07 40 瀏覽
今晚同親愛的行開旺角太子 見餓就開始搵食行過水渠道 俾個光鮮嘅門牌吸引住正是"旺角冰室"喺店舖嘅門外 有提供餐牌 應該除飲品外 所有有食品都有列出貌似吸引 所以決定一試店舖內環境衛生 都乾淨 又企理 內部裝修都色彩繽紛 不是一般舊式的冰室首先點左嘅係和牛漢堡咖喱焗飯 $59個飯一上枱 傳出陣陣嘅咖喱香味而且焗飯上 有一層厚厚的芝士 和牛漢堡 用料十足 味道濃郁 飲品配了鮮檸黑糖薑母蜜 甜到辣到剛剛好之後就係咖喱流心芝士魚柳飯 $59 咖哩嘅味道 係同和牛漢堡嘅咖喱 係一樣嘅點完餐先發覺自己點左兩樣主食都係咖哩😂但係好味嘅 魚柳炸到外脆內滑 內裏的芝士也做到流心效果最後就係雪山粒粒西多士西多一粒粒 令每件西多到做到外層脆 內層軟賣相就一般 但甜而不膩 員工有禮親切 值得一試
今晚同親愛的行開旺角太子 見餓就開始搵食
行過水渠道 俾個光鮮嘅門牌吸引住
正是"旺角冰室"

喺店舖嘅門外 有提供餐牌 應該除飲品外 所有有食品都有列出

員工有禮親切 值得一試

和牛漢堡咖哩焗飯
咖哩流心芝士魚柳飯
2019-04-07 32 瀏覽
前幾日送左大帝番學就過黎行下花園街,行完黎旺角冰室食個飯,望住個餐牌好多野想食,最後見鄰座食緊咖哩飯幾吸引就叫左個咖哩流心芝士炸魚飯+熱鮮檸黑糖薑母蜜。咖哩流心芝士炸魚飯好大塊炸魚柳仲大過我隻手掌,外面香脆內裡軟嫩仲有流心芝士增加奶香味,好味,咖哩香甜唔辣,紅蘿蔔薯仔都好入味又有幾多椰菜伴碟增加纖維素。第一次飲加左鮮檸檬既黑糖薑母蜜又幾夾wor, 香濃重薑味帶點點檸檬酸味,幾好飲。侍應姨姨們都幾nice, 尤其收銀既姨姨。原本想叫埋蛋撻,但原來lee 間分店無。

又有幾多椰菜伴碟增加纖維素。

侍應姨姨們都幾nice, 尤其收銀既姨姨。
原本想叫埋蛋撻,但原來lee 間分店無。

午餐
2019-04-05 24 瀏覽
旺角冰室📍太子水渠道38-42號寶石大樓地下A號舖近年四周圍都開滿冰室,而我都好喜歡食冰室,因為好有香港特色,今次就試食佐旺角一間新開既冰室🔹咖喱吉列豬排飯 $57咖喱係日式咖喱,甜甜地,而且仲有薯仔同紅蘿蔔既小小配菜,加上豬排件數好多而且係厚切,皮好脆好好食🔹叉燒湯意粉配腸仔煎蛋$49叉燒湯意粉個湯好濃味,而家意粉比較幼身,而家燒好入味,好多塊另外仲配有腸仔,而煎蛋都煎得好好🔹凍檸檬茶$19茶味幾濃,好岩我口味呢間餐廳幾有特色,而設計上都好有香港風味
📍太子水渠道38-42號寶石大樓地下A號舖

🔹咖喱吉列豬排飯 $57

🔹叉燒湯意粉配腸仔煎蛋$49
另外仲配有腸仔,而煎蛋都煎得好好

🔹凍檸檬茶$19
茶味幾濃,好岩我口味

呢間餐廳幾有特色,而設計上都好有香港風味
2019-04-04 41 瀏覽
一到中午,經過太子又要搵野食,原來附近多左好多冰室,今日試下呢間旺角冰室!旺角黎講下午茶26-42,價錢唔貴,而且選擇都好正常既粉麵飯menu更多特色野,而且價錢平均都係50蚊左右,今時今日咁既價算中價吧好耐無食咖喱,點症份咖喱牛肋肉飯,好少餐廳會用牛肋肉咖喱既份量好多,而且牛肋肉都好有份量,大大條有四至五條,而且好多薯仔同蘿蔔牛肋肉大大條,煮得好入味,而且肉本身好有咬口但彈性,入口啖啖肉超正!咖喱似日式咖喱,夠香夠甜,而且加左薯仔去煮,咖喱入邊有些少薯仔既澱粉質感,食落更香。凍檸茶少冰少甜,茶底好飲! 係檸檬酸左少少。

旺角黎講下午茶26-42,價錢唔貴,而且選擇都好

好耐無食咖喱,點症份咖喱牛肋肉飯,好少餐廳會用牛肋肉

凍檸茶少冰少甜,茶底好飲! 係檸檬酸左少少。
2019-04-04 49 瀏覽
是日好友又放假,在我收工的時間陪我到我office 附近的地方晚餐,好友見呢間店內的風扇幾有特色,就決定入去~~~精選晚餐選擇不多,所以我們決定看大餐牌~~~好友點了佢喜歡的凍檸樂~~~由於我午餐時間食得太飽,所以點咗三文治餐和熱的薑檸樂,個薑檸樂中規中矩,個餐肉炒蛋三文治勁吸引,肉厚得來又夠香,礙於我怕食唔到甜品,所以食咗半份就搵餐盒帶走~~~好友鍾意食西多士,佢見到餐牌上的雪山粒粒法蘭西多士就叫來食,沒想到粒粒都幾大粒吓,而雪山原來係糖霜,個西多士賣相不錯,食落去感覺唔會好油,好友忍不住要加糖漿去食好友的晚餐係咖哩牛肋肉飯,上碟時索到淡淡的咖哩味,好友大讚牛肋肉淋得來又唔辣呢餐整體感覺不錯,如果我的午餐不是太飽,相信我可以食得豐富d

精選晚餐選擇不多,所以我們決定看大餐牌~~~

好友點了佢喜歡的凍檸樂~~~

2019-04-04 27 瀏覽
今日放工後,行經太子,看見旺角冰室,便與友人入去吃晚飯。這裏裝潢光鮮亮麗,座位尚算寬敞。我和朋友分別點了焗豬扒飯和咖哩牛肋條飯 。焗豬扒飯上鋪滿了新鮮番茄、芝士、豬扒。豬扒份量不少,而且肉質非常鬆軟,更配以炒飯底,十分美味。另一款係咖喱牛肋條飯,咖喱甚為出色,迎合香港人嘅口味, 濃郁的咖哩汁用以伴飯, 非常開胃。而牛肋條鬆軟,易入口,但只屬微溫。飲品方面我們則點了檸樂同檸檬黑糖薑母茶, 飲得出檸檬黑糖薑母茶非常足料 ,值得讚賞。
今日放工後,行經太子,看見旺角冰室,便與友人入去吃晚飯。
檸檬可樂

咖哩牛肋條飯
檸檬黑糖薑母茶
焗豬扒飯
2019-04-03 23 瀏覽
一大清早落機、急忙衝回家洗衣服清空行李、忙了幾個小時已經大半天沒吃過東西、肚子空得很、馬上到家附近隨便找些吃的。見到旺角冰室的下午茶看似不錯、那個雪山粒粒法蘭西多士很吸引、可是正餐也未吃、還是先點個常餐吧。厚切豬扒出前一丁配腸仔奄列 $54 賣相不錯、牛油多士烘得香脆可口、腸仔奄列亦煎得剛好、蛋還是嫩滑的! 厚切豬扒真的非常「厚切」、帶點嚼勁、吃到一半已經差不多飽了~最初還想著點個西多士真的吃不下了。要了鮮檸黑糖薑母蜜 滋潤一下、薑味頗重的~

厚切豬扒出前一丁配腸仔奄列 $54

要了鮮檸黑糖薑母蜜 滋潤一下、薑味頗重的~