📍 旮旯🚶🏻‍♂️ 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下16號舖🔎 #foodsnap_元朗呢間人氣甜品店相信好多人都聽過 有陣時連平日都要大排長龍㗎 身為元朗地膽(自稱) 都食過幾次 咁究竟值唔值得呢?🤯👅 抹茶卷蛋 ($35) - 8/10🌟呢個抹茶卷蛋係真係幾好食嘅😋 好濃抹茶味 蛋糕非常之濕潤 食落滿滿嘅幸福感 同埋佢只係$35 對比起市區動輒$50以上嘅價錢 確實係幾抵食👍🏻🥰👅 麥糍 (黑芝麻) ($32) - 6.5/10🌟呢個麥糍其實姐係有一層糯米糍包住粒麥提莎 我本身好鍾意食黑芝麻 但覺得呢個冇乜黑芝麻 或者可能係麥提莎本身已經好甜 蓋過晒其他味 整體覺得兩樣野唔太夾 比較普通~其實係呢間小店我都試過主食、巴斯克芝士蛋糕同埋葛餅 我覺得芝士蛋糕好濃味好好食!!推薦!!!🥰🥰 至於其他就比較普通 如果要係大熱天時排隊我就thank you, next算啦😂P.S. 啲相係我fd嘅 係咪好靚呢😚必食指數👅💦💦:7/10#黃店 💛#hkfoodie #香港美食 #香港打卡 #天水圍美食 #川菜 #黃店 #天水圍黃店 #中環美食 #中環 #壽司 #sushi #香港打卡 #港女下午茶
📍 旮旯
🚶🏻‍♂️ 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下16號舖
🔎 #foodsnap_元朗

👅 抹茶卷蛋 ($35) - 8/10🌟

👅 麥糍 (黑芝麻) ($32) - 6.5/10🌟

P.S. 啲相係我fd嘅 係咪好靚呢😚

必食指數👅💦💦:7/10
#黃店 💛

#hkfoodie #香港美食 #香港打卡 #天水圍美食 #川菜 #黃店 #天水圍黃店 #中環美食 #中環 #壽司 #sushi #香港打卡 #港女下午茶 #元朗美食 #美食 #日式料理 #日式定食 #荃灣美食 #元朗cafe #荃灣cafe #cafehunting #西環美食 #墨西哥菜 #日本菜 #漢堡包
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【為咗食旮旯 走到山旮旯】我哋兩點幾去到想食葛餅同麥糍,但後尾店員同我哋講話呢兩款甜品3點半先開始供應🥲 所以我哋四點幾先再行返去食,要排一陣隊,佢5點半就會開始清場,所以想食嘅朋友要留意時間喇⚠️~我是Menu~葛餅 $28葛餅係其中一款日本傳統嘅和菓子,呢次都係我哋第一次食🤭 我哋揀咗雙拼,一次過試哂黃豆粉同抹茶粉兩隻味😋 食落好似蕨餅咁一樣本身冇乜味,但冇咁煙韌🤔 點埋黑糖同煉奶(?)嚟食,濕潤啲又甜甜地中和咗抹茶嘅苦味都幾好味☺️麥糍 $32麥糍即係麥提沙糯米糍,咩都想試嘅我哋一樣揀咗雙拼🤪有黑芝麻同抹茶兩款口味✌🏻黑芝麻麥糍食到淡淡嘅芝麻香,抹茶味同葛餅一樣沾滿咗抹茶粉,兩款個皮都唔係好甜所以配埋麥提沙咁食甜度啱啱好🤓極光 $30呢杯係蝶豆花檸檬綠茶,飲落整體比較淡味,細心品嘗都飲到檸檬香,有清新嘅感覺🍋凍蜜玫瑰綠茶 $32聽店員講呢杯係用咗佢哋自己整嘅玫瑰蜜沖🌹 果然一飲就飲到玫瑰香🤩 呢杯冇極光咁淡,我哋兩個都覺得呢杯好飲啲😋~評分~ (5分滿分)環境:🦦🦦🦦🦦食物:🍯🍯🍯服務:🐻🐻🐻🐻總分:💛💛💛💛地址:旮旯 (元朗)元朗裕榮徑1
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
【為咗食旮旯 走到山旮旯】

~我是Menu~
葛餅&麥糍

葛餅 $28

麥糍 $32
極光& 凍蜜玫瑰綠茶

極光 $30

凍蜜玫瑰綠茶 $32

~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛

地址:
旮旯 (元朗)
葛餅&麥糍
呢間出名食抹茶甜品既小店好耐之前都聽聞過,亦都想食好多次,唔係冇開就係唔啱時間或者要排隊等得耐。因為佢係下午3點先開始有佢最人氣既抺茶卷蛋, 所以今次3點早啲啲就乖乖去到,等左陣就有得入了。~想食人氣之作就要下午三時前往了!~蛋卷半個拳頭大小,但真係名不虛傳!好吃啊!蛋糕濕潤軟棉棉!抹茶味香濃!配上裏面嘅抹茶cream同紅豆醬,真的值得一試啊明白點解只能每人限購一件,係有水準之作👍🏻 抺茶鮮奶也不過不失。值得支持的小店👏🏻
~想食人氣之作
就要下午三時前往了!

蛋卷半個拳頭大小,但真係名不虛傳!

值得支持的小店👏🏻
  • 抹茶紅豆卷蛋
2021-05-28 619 瀏覽
好日都唔入元朗,咁啱有事要去,一問之下,所有住元朗嘅朋友都介紹呢間 旮旯 俾我😂😂上網見到甜品要3:30先有,因為行程關係,仲以為冇機會食到甜品!點知都比我嗌到葛餅 $28 叫左抹茶黃豆各一半,個人覺得黃豆粉個味出啲👍🏻抹茶反而唔濃味⋯配埋黑糖煉奶就好好食😋😋 Btw 成日見到有時寫蕨餅,有時寫葛餅⋯🤔究竟有冇唔同呢?google 左一輪,原來真係有分別‼️葛粉整嘅係葛餅,蕨粉整嘅係蕨餅⋯⋯😂😂你想話廢話?我都覺😅葛餅質感軟綿綿d, 蕨餅就實啲Q 彈啲主食:黑松露劍魚三文魚子意粉 $108 好食😋劍魚粒嘅份量好多,個sauce 好creamy...牛油果雜菌車厘茄煎蛋薯仔酸種多士 $78 😂😂將所有材料講埋成個名😂除左多士,好硬!硬到牙都崩!其他配料都好好食😋Rose latte +$28 味道偏甜但都ok 整體唔錯,下次可以試埋roll cake Btw 間舖細到不得了

葛餅

黑松露劍魚三文魚子意粉

Rose latte +$28 味道偏甜但都ok
Rose  Latte

整體唔錯,下次可以試埋roll cake
Btw 間舖細到不得了
午餐
葛餅
黑松露劍魚三文魚子意粉
Rose  Latte
旮旯 (元朗)元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下16號舖葛餅$28/6粒✅葛餅本身冇乜甜味,淨係香濃嘅抹茶,配搭黑糖好完美desu✅冇平時啲缺餅咁煙韌,比較似啫喱好易入口😎推薦Matcha latte $42✅要試一間cafe啲抹茶係咪有水準一定要matcha latte✅老實講冇想像中咁好,有啲死苦,不過抹茶勝在香濃,甜度都控制得完美,就算茶粉回甘味唔重,都令人飲得滿足👏🏻青口蝦醬意粉 ard $75-85👀個人覺得喺度都係食甜野好✅雖然得兩舊青口,但係意粉好多,蝦醬味令到成碗意粉變得好獨特,不過未夠creamy同鹹香😐其實係失望因為未到三點食唔到roll...上次五點去又賣晒...祝大家好運啦Yuen long matcha cafe-Famous for its matcha desserts( mochi and matcha roll)-Best visiting time 3-5pm-Hot dishes not recommended-Yellow cafeIgable:8/10Taste:8/10Worth revisiting:7/10(係因為食唔到卷蛋所以想再去...)#

旮旯 (元朗)

葛餅$28/6粒
✅葛餅本身冇乜甜味,淨係香濃嘅抹茶,配搭黑糖好完美desu
✅冇平時啲缺餅咁煙韌,比較似啫喱好易入口
😎推薦

-Hot dishes not recommended
-Yellow cafe

Igable:8/10
Taste:8/10

#foodies #HKfoodies #FoodReviews #食好西 #香港美食 #食評 #元朗美食 #吃貨 #打卡 #打卡美食 #hkig #instafood #foodgram #f4f #元朗黃店 #香港餐廳 #foodreview #foodguide #hkguide #hkfoodguide #屯門 #性價比 #香港食評 #香港食乜好 #屯門美食 #屯門cafe #屯門黃店
2021-05-16 520 瀏覽
店舖細小,無論平日定假日,每次去都要拎飛等位,門前站了滿滿的人,店舖甜點都新鮮製造,不會太甜,賣完即止。今次叫左巴斯克芝士蛋糕同葛餅,加杯極光(青檸蝶豆花茶)葛餅軟彈,沾滿黃豆粉,不會死死實實。本身葛餅沒甚麼味道,所以要配埋黑蜜練奶食,不過如果黑蜜再濃一點更好,應該會更香黑蜜味道,更容易沾點。芝士蛋糕都好香好滑,唔太甜,表面都沒有過焦👍🏻👍🏻真係自家整嘅味道,唔會太硬太實。至於極光就一般正常,蝶豆花茶一向都是淡的,但食完甜點配番一杯,好清爽的感覺😊

今次叫左巴斯克芝士蛋糕同葛餅,加杯極光(青檸蝶豆花茶)

2021-04-03
60 分鐘 (堂食)
抹茶卷蛋Price:$35📌終於食到近期好hit既卷蛋🥳呢間卷蛋超級出色👍🏻一拎上枱流心既賣相已經超級吸引🤩非常適合各位港女們打卡📸卷蛋表面有d綠茶粉,蛋糕好濕潤鬆軟,而且好夠凍,食落口好綿滑好軟熟🤤綠茶醬方面唔會一味得個甜字,好有綠茶個種既澀味同回甘味😋好味程度非常值得各位回頭再食😍P.S. 堂食甜品原來下晝3點先開始🥲P.S.2 卷蛋每人限購一件😭入座後唔可以加單,有咩想食排隊落order個陣好出聲啦😛
抹茶卷蛋
Price:$35

P.S. 堂食甜品原來下晝3點先開始🥲

2021-05-05 440 瀏覽
———————-抺茶蛋捲 $35抺茶鮮奶 $42葛餅六粒(抺茶粉及黃豆粉)$28 配黑糖煉奶——————————星期一嘅下午四點,唔洗排隊都直入有位座位全部都係兩人一枱,所以如果四個人嘅話都係要分開啦尾段是我重點:身為抺茶粉絲的我無意中見到呢間嘢要順便食埋全是濃濃的抺茶味非常好食😍下次去元朗必食我只是一個普通平凡的為食肥妹仔,不是什麼專業食評,也不是廚師或是對食物有什麼研究,單純分享吓日常生活過什麼東西,也不想過份吹捧同吹噓。#抺茶控 #mochi #わらびもち #まっちゃ
———————-

抺茶蛋捲 $35

抺茶鮮奶 $42

葛餅六粒(抺茶粉及黃豆粉)$28
配黑糖煉奶
——————————

星期一嘅下午四點,唔洗排隊都直入有位
座位全部都係兩人一枱,所以如果四個人嘅話都係要分開啦

尾段是我重點:
身為抺茶粉絲的我
無意中見到呢間嘢要順便食埋
全是濃濃的抺茶味
非常好食😍下次去元朗必食

#抺茶控 #mochi #わらびもち #まっちゃ
2021-04-29 597 瀏覽
[元朗必食抹茶店]旮旯Glock依間bookmark左超級耐 不過平時冇乜機會去元朗 不過好彩係另一半都好鍾意抹茶 又唔介意同我山長水遠去試 不過大家請記住3:00pm之後先會有甜品供應 其實佢地都有正餐嘅🍵抹茶卷蛋 $35 依個係鋪頭入面嘅signature 甜品 我自己就好鍾意依個卷蛋 因為卷蛋入面好濕潤 而且抹茶醬唔會死甜係苦苦地 令個抹茶卷蛋有好重抹茶味 而爆醬效果都好明顯🍵抹茶葛餅 $28/6粒店主會recommend 雙併 不過抹茶控嘅小編揀曬抹茶 比較似啫喱 冇乜煙韌感 而本身佢個味係靠抹茶粉 所以唔浸黑糖就一般 浸左就幾好食 清甜多啲Rating5👍🏻為滿)味道:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻環境:👍🏻👍🏻 👍🏻 👍🏻 抵食:👍🏻👍🏻 👍🏻 👍🏻📍:旮旯 (元朗)元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下16號舖
[元朗必食抹茶店]旮旯Glock

🍵抹茶卷蛋 $35

🍵抹茶葛餅 $28/6粒

Rating
5👍🏻為滿)
味道:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻
環境:👍🏻👍🏻 👍🏻 👍🏻
抵食:👍🏻👍🏻 👍🏻 👍🏻

📍:旮旯 (元朗)
2021-04-23 564 瀏覽
【元朗人氣日式小店🍵】/////店舖人氣一向都幾高 平日同假日都要排長龍🥶嗰日係星期六 我同朋友提早少少2:45pm去到 排頭位等佢地3:00pm嘅甜品時段 排隊嗰陣店員幫我地落order 入到去坐低等左一陣就食得了🥳.👉🏻抹茶卷蛋($35/1卷)本身想叫兩卷 先發現每枱只可以叫一卷🥲卷蛋蛋糕體幾出色 好軟熟濕潤!抹茶茶味香濃 如果回甘味再重啲就更好入面個cream會有少少流心 正~.👉🏻二人份葛餅四味配茶($78)有黃豆粉、黑芝麻、紫薯同抹茶味黃豆粉配葛餅始終都係最好食🤣其他味偏淡 記得要點黑糖煉奶醬嚟食杯茶暖暖地 飲落去都幾温和舒服😼.👉🏻抹茶麥糍($32/6粒)除左抹茶 其實仲有黑芝麻可以簡不過我同朋友都係鐘情抹茶🥰糯米糍個皮軟身 食多都唔會膩以前有排好hit 麥糍 食個陣回憶都番晒嚟😋————-旮旯 (元朗) @theglock0705 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下16號舖
【元朗人氣日式小店🍵】
/////

👉🏻抹茶卷蛋($35/1卷)
本身想叫兩卷 先發現每枱只可以叫一卷🥲
卷蛋蛋糕體幾出色 好軟熟濕潤!
抹茶茶味香濃 如果回甘味再重啲就更好
入面個cream會有少少流心 正~

👉🏻二人份葛餅四味配茶($78)
有黃豆粉、黑芝麻、紫薯同抹茶味
黃豆粉配葛餅始終都係最好食🤣
其他味偏淡 記得要點黑糖煉奶醬嚟食
杯茶暖暖地 飲落去都幾温和舒服😼

👉🏻抹茶麥糍($32/6粒)
除左抹茶 其實仲有黑芝麻可以簡
不過我同朋友都係鐘情抹茶🥰
糯米糍個皮軟身 食多都唔會膩
以前有排好hit 麥糍 食個陣回憶都番晒嚟😋
————-
旮旯 (元朗) @theglock0705
2021-04-03
15 分鐘 (堂食)
  • 抹茶卷蛋
2021-04-22 471 瀏覽
一直聽講旮旯既甜品好好食,終於搵到機會去試下啦,甜品要15:00🕒先開始供應。由於超級長龍既關係,而卷蛋亦都賣曬,唯有外賣麥提莎糯米糍返屋企慢慢食。🔎 麥提莎糯米糍(抹茶/黑芝麻)我就買左雙味麥提莎糯米糍,因為咁樣可以一次過試曬抹茶同黑芝麻味。糯米皮非常煙韌,抹茶味好濃郁,同麥提莎好夾,一齊食都唔會話好甜。反而芝麻味入口嗰陣,淨係食到麥提莎味,芝麻味慢慢先滲出嚟。我個人就比較鍾意抹茶味❤️📒下次要搵日去試下佢既卷蛋先得~

🔎 麥提莎糯米糍(抹茶/黑芝麻)

📒下次要搵日去試下佢既卷蛋先得~
外賣自取
2021-04-15 375 瀏覽
身邊有個喜歡抹茶🍵既閨密👩🏻👩🏼‍🦰剛好我放假,佢收早,就同佢去食好出名既抹茶甜品店💚 旮旯 💛平日下午4點幾去到,不用等位😁 不過如網上說😂 抹茶卷蛋賣哂了,如果想食就要3點半開門前到~.♡.🍵葛餅 (黃豆粉及抹茶雙拼)$28@6粒軟林林既葛餅,就咁食係無乜味🤔 沾煉奶醬油黎食個味道都唔錯🍵麥糍(黑芝麻及抹茶雙拼)$32@6粒糯米糍包住麥提沙,外軟內硬加脆脆既口感幾特別😝 黑芝麻味好香☺️🍵茶餅(抹茶皮豆沙餡)$32@2件依款好少人叫,但閨蜜想食就叫咗!佢成為我哋心目中嘅no.1🥰 煙韌嘅抹茶皮同嘅紅豆餡夾配搭好好味! 但紅豆略少,多返dd就好啦,都$16件🍵抹茶鮮奶 $42送到上嚟見到綠💚白🤍分明,好靚好吸睛😝 攪勻咗先飲,抹茶🍵味道好濃!苦左小小~應該係我飲過最濃抹茶味既抹茶鮮奶!.♡.推介指數:4/5💛

.♡.

🍵葛餅 (黃豆粉及抹茶雙拼)$28@6粒
軟林林既葛餅,就咁食係無乜味🤔 沾煉奶醬油黎食個味道都唔錯

🍵麥糍(黑芝麻及抹茶雙拼)$32@6粒

🍵茶餅(抹茶皮豆沙餡)$32@2件

🍵抹茶鮮奶 $42

.♡.

推介指數:4/5💛
2021-04-13 432 瀏覽
無論堂食定外賣都排晒長龍!!一場黎到緊係排堂食啦,好彩返枱都返得快。記住要3:30後先有甜食架。排緊隊嘅時候就要落定單,入咗去餐廳之後唔俾加單。其實好想試綠茶忌廉卷蛋,可惜是日沽清😩 得返綠茶栗子味,唯有下次早少少排隊。葛餅(黃豆粉抹茶各一半)咬落去軟身,冇蕨餅咁煙韌,所以會冇咁膩,成粒痴滿哂綠茶粉/黃豆粉,一碟6粒好味到自己一個人都可以食幾碟!淋埋黑糖煉奶,甜甜地又不失茶香豆香味。可惜唔可以加單,只係叫左一碟🥲麥糍 (黑芝麻抹茶各一半)皮好煙un,入面有粒麥提沙,不過我自己都係鐘意食葛餅多d, 當然如果你係麥提沙fans就一定要試啦!醬油烤糰子咸咸地又甜甜地,丸子夠煙韌,一大堆紅荳蓉+芝麻+黃豆粉鋪面,食落好香,唔錯。乜乜朱古力朱古力算好濃郁,仲有熊仔拉花,為哩餐畫上完美句號。

葛餅(黃豆粉抹茶各一半)

可惜唔可以加單,只係叫左一碟🥲

麥糍 (黑芝麻抹茶各一半)

醬油烤糰子

乜乜朱古力

朱古力算好濃郁,仲有熊仔拉花,為哩餐畫上完美句號。

2021-04-07 481 瀏覽
每次經過都係排晒隊,又或者賣晒,今日終於提早2:30去到,原來甜品要3:00先開始,唯有攞飛之後繼續等,好彩等到3:05就可以入座,限時45分鐘,最低消費每人$28入座之後第一時間叫左抹茶卷蛋(原來每枱只限叫一件卷蛋,想試埋其他口味都唔得),另外加多份雙拼嘅葛餅,黃豆粉同抹茶口味,一杯cinnamon cappuccino 同埋一杯americano with lemon等左大約八分鐘終於嚟左兩杯飲品,不過不失,正常口味,最期待嘅抹茶卷蛋終於嚟到,上枱先發現原來好細件,可能期望太大又或者被人吹捧得太勁,食落又好似冇想像中咁好味,蛋糕係軟熟嘅抹茶就比較淡,全靠蛋糕中間的抹茶cream搭夠,蛋糕比較濕潤如果乾身少少會好啲。另外葛餅可能係葛粉整,太軟身,本人就唔係咁鍾意。。。總括嚟講都可以一試,順帶一題,門口登記嗰位小姐就真係態度一般,無禮貌講嘢語氣好似爭佢錢咁,反而店內嘅男員工就態度親切,有問有答。

,反而店內嘅男員工就態度親切,有問有答。
2021-04-05
35 分鐘 (堂食)
2021-03-28 346 瀏覽
旮與旯🎈旮旯/They are nothing without each other./想去呢個間系山旮旯嘅旮旯好耐⛰但次次出面都排長龍 加上甜品要係某特定時間先有 去兩次兩次都冇機會食到佢地嘅卷蛋 所以期望都幾高🙆‍♀️佢嘅抹茶卷蛋可以配粟子 或者紅豆因為比較少見抹茶配栗子餡嘅卷蛋 所以一於試吓🍰抹茶粟子卷蛋 ($35)第一啖食落去就已經失望咗抹茶味唔濃 蛋糕亦欠軟熟 表面比較粗糙粟子饀太甜 食落係三種獨立嘅味道🙈卷蛋嘅size實在太細粒啦 嚇親我😅其實如果大件啲 價錢加少少我都唔介意嫁🤭
旮與旯
🎈旮旯

想去呢個間系山旮旯嘅旮旯好耐⛰
但次次出面都排長龍
加上甜品要係某特定時間先有
去兩次兩次都冇機會食到佢地嘅卷蛋 所以期望都幾高🙆‍♀️

佢嘅抹茶卷蛋可以配粟子 或者紅豆
因為比較少見抹茶配栗子餡嘅卷蛋 所以一於試吓🍰

抹茶粟子卷蛋 ($35)
第一啖食落去就已經失望咗
抹茶味唔濃 蛋糕亦欠軟熟 表面比較粗糙