2020-04-10 205 瀏覽
#中意嘅請分享請點讚🍻----------💛#黃店💛9/6, 30/9, 1/10, 20/10, 11/11, 12/11, 13/11 罷市💛15/11全數收入及捐款捐星火💛學生餐$20 包飲品----------🐣雞蛋鮮肉腸 $26係比平時更煙韌嘅皺皮腸粉,全部腸粉都係即叫即蒸夠薄夠滑,仲叫可以多汁多蔥,更濃味,不過肉碎多d就更好。----------🔎日日蒸腸粉🚩旺角彌敦道688號旺角中心一樓F85號舖
#中意嘅請分享請點讚🍻
🚩旺角彌敦道688號旺角中心一樓F85號舖
雞蛋鮮肉腸
雞蛋鮮肉腸
2020-04-02 162 瀏覽
之前行過旺角中心見到有一間立食小店,見到好多人圍住等飛,原來係食腸粉嘅😻咁我就叫咗芫荽腸。原來佢係將芫荽打成汁,入邊仲有皮蛋同埋蛋,一拎上手已經聞到好香嘅芫荽味,上面亦都鋪滿晒芫荽,再加上少少豉油已經好好味😋

咁我就叫咗芫荽腸。

2020-03-09 251 瀏覽
因為疫情關係.好多餐廳都唔開.而且我揀嘢食都特別小心.今日想食熱辣辣嘅嘢又唔想食太多所以特別揀咗間黃店試吓即叫即整嘅皺皮腸粉!食物方面:⚪️雞蛋碎牛腸腸粉好滑,份量都幾多,好足料,最特別係個汁,唔係豉油黎,係自家製調過既,唔會過咸,岩岩好盒底仲有一條完整既生菜,配埋一齊食幾正!整體方面:即叫即整夠哂新鮮,所以腸粉好夠熱,彫粉真係好滑配埋個醬好正對於胃口唔算太大既我,一份岩岩好,平時成日食煎炸野,食下蒸腸粉真係人都健康D!而且有好多唔同配搭,中意食芫茜可以試下新出既芫茜腸''
因為疫情關係.好多餐廳都唔開.
而且我揀嘢食都特別小心.
今日想食熱辣辣嘅嘢又唔想食太多
所以特別揀咗間黃店

試吓即叫即整嘅皺皮腸粉!

食物方面:
雞蛋碎牛腸粉
⚪️雞蛋碎牛腸
腸粉好滑,份量都幾多,好足料,
最特別係個汁,唔係豉油黎,
係自家製調過既,唔會過咸,岩岩好

盒底仲有一條完整既生菜,配埋一齊食幾正!
整體方面:
即叫即整夠哂新鮮,所以腸粉好夠熱,
彫粉真係好滑配埋個醬好正

對於胃口唔算太大既我,一份岩岩好,
平時成日食煎炸野,食下蒸腸粉真係人都健康D!
而且有好多唔同配搭,
中意食芫茜可以試下新出既芫茜腸''
雞蛋碎牛腸粉
2020-03-06 158 瀏覽
聖誕篇🎄X多款腸粉🤗系列❗️❗️學生優惠❗️❗️💛黄店支持💛pepe睇住你食👉🏻距離聖誕節仲有2日🎄👈🏻▫️餐廳:日日蒸腸粉Day day steam rice roll▫️地點:旺角彌敦道688號旺角中心一樓F85號舖(港鐵太子站 B2 出口, 港鐵旺角站 D2 出口, 港鐵旺角東站 B 出口)▫️營業時間⏰:星期一至日12:00 - 22:30▫️價錢:~$20+(📍學生一律$20 仲有野飲💕)—美味:🍴🍴🍴+0.5🍴環境:🍴🍴🍴(都幾多人排隊👭👫👬👬👫)價錢:💰💰💰—依間黄店💛係專賣唔同種類既腸粉🌟腸粉控可以黎食🤣佢哋既腸粉同街邊既有啲唔同,會同滑蛋一齊蒸,夠晒足料💛仲要即叫即做😍熱辣辣最啱係冬天食☺️👦🏻有選擇困難症,所以叫咗精選五寶腸($32)📍有學生證,所以$20蚊仲有埋野飲😱抵到笑出黎🤣個腸粉都幾大碟,做tea都幾飽🧐—#好西 #打卡 #甜品 #日日蒸腸粉 #旺角 #油麻地 #正餐 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #food #meal #lunch #黄色經濟圈 #黄店 #黄店地圖 #香港加油 #旺角美食地圖 #沾麵 #腸粉 #地道美食 #
聖誕篇🎄X多款腸粉🤗系列
❗️❗️學生優惠❗️❗️
💛黄店支持💛pepe睇住你食
👉🏻距離聖誕節仲有2日🎄👈🏻
▫️餐廳:日日蒸腸粉
Day day steam rice roll
▫️營業時間⏰:星期一至日
12:00 - 22:30
▫️價錢:~$20+(📍學生一律$20 仲有野飲💕)

美味:🍴🍴🍴+0.5🍴
環境:🍴🍴🍴(都幾多人排隊👭👫👬👬👫)
價錢:💰💰💰

#好西 #打卡 #甜品 #日日蒸腸粉 #旺角 #油麻地 #正餐 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #food #meal #lunch #黄色經濟圈 #黄店 #黄店地圖 #香港加油 #旺角美食地圖 #沾麵 #腸粉 #地道美食 #amy_in_mk
2020-03-05 101 瀏覽
等左一陣就有🥰好熱好熱嘅手作腸粉叫左蔥花蝦米腸 有埋蛋喺入面😳😳😳有好多調味汁 不過唔太咸,味道剛剛好因為當晚餐食,叫了加底,份量大概是這樣:立食嘅人唔多,好易搵到位😜😜😜面果幾條腸粉好足料,每一啖都有蝦米😋食到最底層,居然有兩條係冇餸嘅齋腸😟😟😟好在有啲汁送住,都可以嘅不過當晚餐就唔多夠飽,要試埋附近嘅立食店先得腸粉好滑,有啲難夾穩😫😫食完有啲熱,好後悔冇加到飲品。紙包飲品都係+$4,😫😫抵過去7-11買。
等左一陣就有
🥰好熱好熱嘅手作腸粉
叫左蔥花蝦米腸 有埋蛋喺入面😳😳😳
有好多調味汁 不過唔太咸,味道剛剛好
因為當晚餐食,叫了加底,份量大概是這樣:
蔥花蝦米腸粉(加底)

立食嘅人唔多,好易搵到位😜😜😜
面果幾條腸粉好足料,每一啖都有蝦米😋
食到最底層,居然有兩條係冇餸嘅齋腸😟😟😟
好在有啲汁送住,都可以嘅
不過當晚餐就唔多夠飽,要試埋附近嘅立食店先得

腸粉好滑,有啲難夾穩😫😫
食完有啲熱,好後悔冇加到飲品。
紙包飲品都係+$4,😫😫抵過去7-11買。
2020-03-04
蔥花蝦米腸粉(加底)
2020-03-04 75 瀏覽
呢間店嘅招牌菜一定係芫荽皮蛋腸粉莫屬!一開始喺望住黃店地圖摸到上來的門外企左好多著住校服嘅中學生喺counter點菜時個staff喺俾錢時提點我「學生有折扣喎!」「唔洗喇,我已經唔係學生😅」作為一個已投身工作嘅人聽到呢句不禁沾沾自喜同時又為佢哋咁為學生感到老懷安慰😊腸粉係即搓即蒸嘅一拎上手新鮮滾熱辣!映入眼簾嘅係就舖到就快滿瀉、綠蔥蔥嘅芫茜😻😻😻配上豉油、皮蛋睇到都好開胃食落口好嫩滑!同時又唔會有嗰種油膩感芫茜好惹味加埋豉油啱啱好😻😻食完有種暖胃嘅滿足感又唔會好飽滯係旺角最好食嘅街頭小吃!
呢間店嘅招牌菜一定係芫荽皮蛋腸粉莫屬!
一開始喺望住黃店地圖摸到上來的
門外企左好多著住校服嘅中學生

喺counter點菜時
個staff喺俾錢時提點我
「學生有折扣喎!」
「唔洗喇,我已經唔係學生😅」
作為一個已投身工作嘅人
聽到呢句不禁沾沾自喜
同時又為佢哋咁為學生感到老懷安慰😊

腸粉係即搓即蒸嘅
一拎上手新鮮滾熱辣!
映入眼簾嘅係就舖到就快滿瀉、綠蔥蔥嘅芫茜😻😻😻
配上豉油、皮蛋
睇到都好開胃

食落口好嫩滑!
同時又唔會有嗰種油膩感
芫茜好惹味
加埋豉油啱啱好😻😻
食完有種暖胃嘅滿足感
又唔會好飽滯
係旺角最好食嘅街頭小吃!
芫荽皮蛋腸粉
5 分鐘 (外賣自取)
芫荽皮蛋腸粉
Search 黃店list果陣,無意中發現到呢間腸粉店。見佢位於旺角中心,一於行街果陣順手試下佢先店內有多款腸粉,有d仲係坊間比較少見,價錢親民不過我想食既芫茜雞蛋腸已經賣哂,咁就一於試下佢個招牌——五寶腸先!落完單,店員會俾個牌仔你,可以行一陣先黎拎店內有個角落仔,可以俾客人立食,仲有暖包+口罩俾客人取用,(口罩已俾人攞哂)因為趕時間,我就外賣拎返屋企食。五寶腸有粟米、蛋、豬肉、蝦米及冬蔥加左粟米增加口感,豬肉份量適中,唔會太膩,腸粉熱辣辣,好滑。決定之後再黎試下其他味
Search 黃店list果陣,
無意中發現到呢間腸粉店。
見佢位於旺角中心,
一於行街果陣順手試下佢先

店內有多款腸粉,
有d仲係坊間比較少見,
價錢親民

不過我想食既芫茜雞蛋腸已經賣哂,
咁就一於試下佢個招牌——五寶腸先!

落完單,店員會俾個牌仔你,
可以行一陣先黎拎

店內有個角落仔,
可以俾客人立食,
仲有暖包+口罩俾客人取用,
(口罩已俾人攞哂)
因為趕時間,我就外賣拎返屋企食。

五寶腸有粟米、蛋、豬肉、蝦米及冬蔥
加左粟米增加口感,
豬肉份量適中,唔會太膩,
腸粉熱辣辣,好滑。
決定之後再黎試下其他味
2019-12-30 348 瀏覽
-🦄日日蒸腸粉-芫茜皮蛋腸粉 Hkd32+生菜 Hkd3Rating🌕🌕🌕🌑🌑雞蛋蝦仁腸粉 Hkd26Rating🌕🌕🌕🌑🌑-就係前排我先迷上左食皺皮腸粉🙈於是去到咁多野食既旺中都唔放過😂買左盒臭死隔離既皺皮腸粉食😛腸粉係即叫即整既所以都等左一陣新鮮出爐係超級熱辣辣Haha🔥🔥-🔥份量方面🔥一盒都應該有4/5條 然後面頭佈滿左芫荽同皮蛋因為加左生菜所以盒腸粉都好大份架🤭底層全部都係生菜呀 而且係完整既一條生菜🥬食完都好有飽足感 不過芫茜多數係係面頭😃底層同中間都冇咩芫茜 雖然係佈滿芫茜但其實我覺得芫茜味都係唔係好夠Haha🤭皮蛋份量就足夠喇 不過我係叫左少汁既但最後都係好多汁同好多油 變左個汁係好重口味😂🔥滑溜程度🔥新鮮出爐既腸粉當然好滑溜啦 入口順喉 不錯吃喔🔥其他/總結🔥💛呢間應該係黃店來💛因為佢係支持學生奮鬥既💛💛出示返學生證腸粉都一律係$20 所以好抵食💛💛就算我加左生菜都係$23 抵食好多Haha💛-所以如果大家都經過旺中 又想食腸粉🙈最緊要係又想支持下黃色小店既話😊咁就去幫襯下啦-
🦄日日蒸腸粉

所以如果大家都經過旺中 又想食腸粉🙈
最緊要係又想支持下黃色小店既話😊咁就去幫襯下啦
2019-12-14
2019-12-24 153 瀏覽
次次黎到都好想試吓今次終於記得啦😬尼間係黃店 對學生哥好好叫咩都係廿蚊叫左個精選五寶腸都算足料既啖啖都有餸不過個人認為腸粉偏淡同埋個腸粉有啲厚身可以薄翻d就好啦🥳🥳整體來講都ok啦👍🏻
次次黎到都好想試吓

同埋個腸粉有啲厚身
可以薄翻d就好啦🥳🥳
整體來講都ok啦👍🏻
2019-12-22 134 瀏覽
聖誕篇🎄X多款腸粉🤗系列💛黄店支持💛pepe睇住你食👉🏻距離聖誕節仲有2日🎄👈🏻▫️餐廳:日日蒸腸粉Day day steam rice roll▫️地點:旺角彌敦道688號旺角中心一樓F85號舖(港鐵太子站 B2 出口, 港鐵旺角站 D2 出口, 港鐵旺角東站 B 出口)▫️營業時間⏰:星期一至日12:00 - 22:30▫️價錢:~$20+(📍學生一律$20 仲有野飲💕)—美味:🍴🍴🍴+0.5🍴環境:🍴🍴🍴(都幾多人排隊👭👫👬👬👫)價錢:💰💰💰—依間黄店💛係專賣唔同種類既腸粉🌟腸粉控可以黎食🤣佢哋既腸粉同街邊既有啲唔同,會同滑蛋一齊蒸,夠晒足料💛仲要即叫即做😍熱辣辣最啱係冬天食☺️👦🏻有選擇困難症,所以叫咗精選五寶腸($32)📍有學生證,所以$20蚊仲有埋野飲😱抵到笑出黎🤣個腸粉都幾大碟,做tea都幾飽🧐—#好西 #打卡 #甜品 #日日蒸腸粉 #旺角 #油麻地 #正餐 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #food #meal #lunch #黄色經濟圈 #黄店 #黄店地圖 #香港加油 #旺角美食地圖 #沾麵 #腸粉 #地道美食
聖誕篇🎄X多款腸粉🤗系列
💛黄店支持💛pepe睇住你食
👉🏻距離聖誕節仲有2日🎄👈🏻
▫️餐廳:日日蒸腸粉
Day day steam rice roll
▫️營業時間⏰:星期一至日
12:00 - 22:30
▫️價錢:~$20+(📍學生一律$20 仲有野飲💕)

美味:🍴🍴🍴+0.5🍴
環境:🍴🍴🍴(都幾多人排隊👭👫👬👬👫)
價錢:💰💰💰

2019-12-21 141 瀏覽
今日上堂前同朋友去左旺中覓食, 但我真係太多年無行過旺中, 完全唔知道入面有小食區, 好似葵廣咁… 🤭 因為今日係星期日, 所以好多人係度買野, 加上條路又有少少窄, 兜兜轉轉終於黎到位於1樓既小食區。一個小小的角位有5-6間小商店, 真係估佢唔到。由於最近有D熱氣, 都係唔係煎炸野住, 最後決定食腸粉, 飽肚得黎又正氣。計埋期間限定既芫荽雞蛋腸, 呢度總共有12款腸粉俾客人選擇, 款式口味大路, 價錢由$26 - $32 不等, 如果想追加配料, 每款 +$3。朋友叫左雞蛋蝦仁腸, 而我就揀左精選五寶腸。落單後, 店員會俾一個牌仔你, 上面會有一個數字, 大概等10分鐘左右就有得食!精選五寶腸 ($32)等左10分鐘左右, 終於有得食啦! 呢種潮式腸粉外皮皺皮, 扭成麻花狀, 配料並唔係包係腸粉入面, 而係放係外面。由於我叫既五寶腸有蔥花, 粟米, 雞蛋, 鮮肉同蝦米, 所以望落去幾豐富。佢所用既醬油應該係自行調過味, 比一般豉油更香, 但亦較油膩。食到最尾會見到一層油聚係碟底, 有少少heavy呀🤭🤭腸粉配料好足, 粟米🌽爽口, 蝦米🦐既香味幾出, 令腸粉好香口。不過腸粉雖然軟身但

精選五寶腸 ($32)
精選五寶腸

腸粉配料好足, 粟米🌽爽口, 蝦米🦐既香味幾出, 令腸粉好香口。不過腸粉雖然軟身但略厚, 同埋唔知係未我既筷子功太差 (或者碟腸粉太油), 有D難夾起個腸粉。即使夾起左都容易趺番落去, 仲食彈起D汁💦, 要食得小心D。另外就係雞蛋分佈唔太平均, 只有少量腸粉有雞蛋, 如果多番少少就更好啦。

雞蛋蝦仁腸 ($26)
雞蛋蝦仁腸

朋友揀左呢款腸粉, 佢就話味道唔錯。不過因為食野既時候因為人比較多, 我地全部人都share用一張高圓枱食野, 環境比較窄, 我地用左好短時間就解決左碟腸粉, 未能好好享受食野既時光。不過環境所限, 都無辦法。
雞蛋蝦仁腸
2019-12-17 100 瀏覽
今日特登走到嚟旺角中心試吓呢間我想食好耐嘅腸粉店。有米豬連貼紙認證。我揀咗粟米鮮肉雞蛋腸。佢哋推出左學生優惠$20仲可以加底仲有紙包嘢飲送。(當然我唔係學生啦哈哈)只好乖乖俾原價!撐黃店值得嘅!仲有佢哋好貼心咁隨便俾人拎口罩同暖包如果冇電仲可以借奶媽👍👍講返食物質素腸粉超級滑超級足料,醬汁唔係平時食嗰啲豉油汁而係佢哋秘製嘅醬汁。睇到佢哋唔係hea整!由落單到有得食都要等8-10分鐘。應該太多單的關係吧?!目測都有幾多同路人等緊😅但真心好食嘅!佢哋仲有一個芫茜雞蛋腸。但我唔食芫茜所以無叫到😂
2019-12-15
  • 粟米雞蛋鮮肉腸
2019-12-16 67 瀏覽
經過幾次摸門釘,今日終於試到呢個腸粉了!由於近期太喜歡食芫荽(差唔多日日都食),我自己都驚唔夠候落單已經叫定多芫茜。調味我覺得係啱啱好,唔會太淡或太咸,個黑蒜有提升到個調味所以不能少因為本身個腸粉係偏淡,反而我覺得個腸粉冇想像中咁濃味,個芫莤味主要係新鮮芫莤帶出。皮蛋就正常水準,如果真係好鐘意食皮蛋或者可以問一下可唔可以加多少少。總括黎講係一個新口味值得一試,但對芫莤愛好者黎講就真係少兒科,芫茜味絕對可以再加強。
經過幾次摸門釘,今日終於試到呢個腸粉了!
芫茜皮蛋腸粉
2019-12-15
芫茜皮蛋腸粉
2019-12-04 168 瀏覽
和你eat話旺角有間小食鋪食腸粉。撐學生,派水,細細既舖面都貼住香港加油!我後面有個妹妹黎買,講聲係學生,就唔知係減左價定送飲品,無懷疑無為難。功利當頭既香港習慣左要唔洩底,好難得見到咁單純既信任。$32嗌左個五寶腸,料係足,腸粉都滑,不過啲粟米蒸唔入啲腸粉,一粒粒分離晒,少少勉強。

2019-12-03
2019-12-03 118 瀏覽
話說有一日去左旺中掃街,見到呢間香港比較少見既蒸腸粉,就買左一份試試。配料比較特別既係有蜆肉同碎牛,開頭無為意有碎牛,所以叫左五寶腸另外呢間小店仲有賣啲芫茜野。。。喜歡芫茜既朋友可以去試下。不過,我就免啦五寶腸其實都幾大份,粉漿比較厚少少。餡料有蛋,豬肉,蝦米,蔥花同埋粟米。由於佢應該係即叫即蒸既關係,都幾新鮮同好食,而且佢既豬肉粒同蝦米都係幾好食既!不過我覺得佢既皮可以稍為整薄少少,應該口感會再好啲。