2020-06-21 810 瀏覽
是日中午帶咗最鍾意食點心嘅媽咪黎到旺角深圳街呢間「新贊記點心皇」嘆返個中式下午茶。小店面積不算大,但好多街坊幫襯,好受歡迎呢贊記蝦餃皇一客有四粒,大大件,外皮稍厚,口感Q彈。內裏包著啖啖鮮蝦肉,爽口彈牙又鮮味鴛鴦燒賣兩款燒賣分別有:乾蒸牛肉燒賣&鮮蝦燒賣皇。牛肉燒賣味道似牛肉球,每啖都係牛肉同香茜味👍🏻鮮蝦豬肉燒賣就充滿豬肉鮮香四寶雞札嫩滑嘅腐皮包著魚肚、雞件、芋頭同冬菇,魚肚吸收晒雞札及香菇嘅精華!芋頭口感超粉糯,不得了;雞肉同冬菇都好嫩滑juicy呢韮黃鮮蝦腸腸粉外皮晶凝通透,軟糯有米香,包住大粒蝦肉同韮黃,味道清新珍珠糯米雞呢度嘅珍珠雞一啲都唔珍珠,都幾大件~糯米飯吸收左荷葉嘅香氣,仲有冬菇、豬肉片、鹹蛋黃等等餡料,非常滋味三色蒸餃一次過可以試晒三款蒸餃:蝦餃皇、潮州粉果、鮮蝦韭菜餃。潮州粉果裏面有沙葛同花生,口感同味道都好豐富~鮮蝦韭菜餃就充滿韭菜香,好香口!蠔皇叉燒包叉燒餡料甜甜鹹鹹的,肥瘦適中,肉質香軟,同鬆軟嘅蒸包係絕妙配搭

四寶雞札

韮黃鮮蝦腸

腸粉外皮晶凝通透,軟糯有米香,包住大粒蝦肉同韮黃,味道清新

珍珠糯米雞

三色蒸餃

蠔皇叉燒包

2020-06-21 594 瀏覽
早排喺旺角街市買餸見到有新店開張,位置喺深圳街,有少少隱蔽,主打點心同蒸飯,今日買餸前同媽咪嚟嘆茶。點心選擇唔少,大致上同一般茶樓差唔多,仲有優惠價點心孖寶,而且只收六蚊位嘅茶錢,唔使加一,非常化算。除咗點心之外,仲有各式各樣嘅砵仔飯,我哋嘅座位對面有位老人家食緊豉汁蒸魚食得津津有味,非常吸引。牛肉腸非常足料,腸粉拉得非常薄,口感好滑溜。牛肉餡料非常多,而且牛肉味濃郁,配上芫荽同蔥末,食多兩件都唔覺得膩。鴛鴦燒賣就最適合二人世界,一次過滿足兩個願望,一邊係鮮蝦燒賣,另一邊係牛肉燒賣,兩款都好新鮮,各有千秋。棉花雞份量足,雞肉嫩滑鮮味,冬菇亦夠哂軟腍入味。豬皮非常厚,吸收哂湯汁嘅精華,口感亦好鬆軟。蒸飯份量唔細,肉餅比例亦算多,相當抵食。肉餅夠惹味,餸飯一流,但面頭嘅土魷粒就略嫌淡咗少少。西生菜份量好大,油份夠,入口新鮮爽脆。飲茶當然唔少得我最愛嘅薑汁千層糕,千層效果好平均,賣相唔錯。食落薑味夠香濃,而且甜度適中,口感煙韌有彈性。芒果布甸賣相撲素,但味道唔錯,芒果味夠重之餘仲加入新鮮芒果肉,真材實料。呢度嘅點心真係超抵食,兩個人食到捧住肚皮走都只係百幾蚊,平時上茶樓冇二百幾都唔使指擬落樓

香茜牛肉腸

牛肉腸非常足料,腸粉拉得非常薄,口感好滑溜。

北菇棉花雞

棉花雞份量足,雞肉嫩滑鮮味,冬菇亦夠哂軟腍入味。
北菇棉花雞

豬皮非常厚,吸收哂湯汁嘅精華,口感亦好鬆軟。
土魷肉餅飯

白灼西生菜

西生菜份量好大,油份夠,入口新鮮爽脆。

薑汁千層糕

食落薑味夠香濃,而且甜度適中,口感煙韌有彈性。
香芒布甸
呢度嘅點心真係超抵食,兩個人食到捧住肚皮走都只係百幾蚊,平時上茶樓冇二百幾都唔使指擬落樓,而且食物質素亦非常好,即叫即蒸夠新鮮,上菜速度又快,又何必同人迫茶樓呢?

土魷肉餅飯
白灼西生菜
香芒布甸
2020-06-16 261 瀏覽
想食點心現在不一定上酒樓,周圍都有很多點心店,十分方便。這間點心店就在旺角街市附近,方便大家買餸後可以來到這裡一盅兩件,雖然地方不大,很多時間都需要跟人撘枱,坐得比較迫,但勝在點心新鮮熱騰騰。點心款式簡單而傳統,價錢合理,免加一,茗茶$6位。除了點心,另有缽仔飯套餐。今日兩個人點了六款點心,十分豐富。香煎魚肉尖椒,煎得金黃,尖椒煎得軟而不爛,釀的是真魚肉,而不是粉漿。 三式蒸餃,有蝦餃,粉果及九菜餃,粒粒皮薄大粒,餡料充足。叉燒腸粉,皮薄滑溜,有大大粒叉燒粒,口感十足。 雞扎,相對比較普通,如果芋頭可以粉一點會更好。咸魚肉餅飯,肉餅鬆軟,配上咸魚更多了一份咸香,如果肉餅內加入馬蹄就更有口感。最後點了薑汁千層糕作甜品,質感似年糕,薑汁味濃,甜度適中,好味。

今日兩個人點了六款點心,十分豐富。

三式蒸餃,有蝦餃,粉果及九菜餃,粒粒皮薄大粒,餡料充足。

叉燒腸粉,皮薄滑溜,有大大粒叉燒粒,口感十足。

雞扎,相對比較普通,如果芋頭可以粉一點會更好。

2020-06-13
2020-06-16 188 瀏覽
今日約了朋友行旺角,先來到朋友住的附近食早餐再行街,來到朋友介紹的附近的新贊記點心皇。餐廳不是很大,有部份是卡位都很寬敞。北菇棉花雞$24北菇棉花雞,炸魚肚切得較大件,吸收及充滿了濃濃的雞汁,真是非常美味。雞肉入口感覺新鮮,肉質很嫩滑鮮甜。鴛鴦燒賣$23鴛鴦燒賣是2隻豬肉蝦燒賣及2隻牛肉燒賣,豬肉燒賣因為有蝦,所以份外清甜。牛肉燒賣比平時食的蒸牛肉球稍為干身,比蒸牛肉球稍有口感,味道較為濃一些。香茜牛肉腸$21香茜牛肉腸,牛肉腸的粉皮帶點晶瑩,又軟又滑,內裡的牛肉餡料非常多,加上鼓油甜咸度剛剛好,整件腸粉食落又軟又滑又好味。黑椒金錢肚$23黑椒金錢肚口感腍中帶點爽,真是炆得腍度適中,帶點沙嗲味道,好味哦。醬皇蒸鳳爪$20醬皇蒸鳳爪,真是多款點心中最最濃味的,又腍又入味。韭黃蒸蝦腸$29見腸粉好味,所以又要多個韭黃蒸蝦腸,裡面的蝦有經過調味,蝦仁新鮮爽口,食落腍滑又爽口,真是必食之選。香煎魚肉尖椒$20香煎魚肉尖椒,雖然尖椒不是很厚肉,但魚肉則較多,每一口都有尖椒及魚肉,味道帶點香辣,爽口中帶著香,美味呢。食完感覺食材不錯且美味,真是名副其實點心皇哦。

餐廳不是很大,有部份是卡位都很寬敞。

北菇棉花雞$24
雞肉入口感覺新鮮,肉質很嫩滑鮮甜。

鴛鴦燒賣$23

香茜牛肉腸$21

黑椒金錢肚$23

醬皇蒸鳳爪$20
醬皇蒸鳳爪,真是多款點心中最最濃味的,又腍又入味。

韭黃蒸蝦腸$29

香煎魚肉尖椒$20

食完感覺食材不錯且美味,真是名副其實點心皇哦。
深圳就去唔到,但係 去開旺角街市買餸,都可以 去下深圳「街」 飲個茶食籠點心, 講緊嘅係喺 深圳街的新贊記點心。 小店唔係好大, 但係勝在唔使去大酒樓比錢食裝修, 唔使加一, 慳番少少換嚟嘅係高品質點心, 何樂而不為呢?最欣賞這裏所有點心也是即叫即蒸, 腸粉也是即叫即拉, 所以也要等上大概十分鐘左右呢。韮黃鮮蝦腸贊記蝦餃皇蝦餃皇大大隻, 外皮薄而軟, 蝦肉爽口彈牙。 果然是點心紙上第一位呢。薑汁千層糕 香甜q彈, 層層相間,漂亮。蠔皇叉燒包瘦肉肥肉比例剛剛好,不會太肥膩,味道也調得好味。-蜆介鯪魚球除了點心, 也可以叫煎炸食物, 蜆蚧鯪魚球炸得粒粒金黃, 肉嫩味鮮, 要提一提這裏的 鯪魚肉 是鬆化多於實肉, 配上蜆介醬同吃,味道提升一層次。荷葉豉汁蒸鱔砵仔飯60 連例湯 (白菜豬骨湯)除了點心這裏也有 即叫即蒸的缽仔飯提供。 今次就叫了荷葉豉汁蒸白鱔。白鱔肉飽滿,肉質結實有彈性,肥美甘香,豉椒味 也調得好味, 鹹甜適中。 最重要白飯也是即叫即蒸,勁靚仔。 而且砵仔飯還配是日例湯, 白菜燉排骨, 清甜美味。

韮黃鮮蝦腸

薑汁千層糕

香甜q彈, 層層相間,漂亮。

蠔皇叉燒包
瘦肉肥肉比例剛剛好,不會太肥膩,味道也調得好味。

蜆介鯪魚球

荷葉豉汁蒸鱔砵仔飯60 連例湯 (白菜豬骨湯)

2020-06-07 125 瀏覽
又到放假既日子,緊係要約朋友出黎食下野行下街啦,突然好想飲茶,就上網揾下邊度有啲未食過既餐廳。我見有人推薦位於旺角深圳街既新贊記,話係隱世小店,所以就去試下係咪咁好食啦!!佢既位置都幾偏僻,一入到去,地方不大,一眼就可以睇哂,地方不大,座位有限,環境同茶餐廳沒有分別。點心種類都多,基本上同茶樓冇咩分別,只係多左啲蒸魚套餐!今次我地叫左8款點心,每款都係即叫即整,而且平日2點至6點去有孖寶點心,菜單上粉紅色字就係孖寶,只要35蚊,真係好抵呀👍🏻酥炸奶皇包,新鮮即叫即炸,外脆內軟,而且裏面嘅奶黃仲要係流心架,味道一流,十分推介~醬皇蒸鳳爪、豉椒蒸排骨,鳳爪同排骨都蒸得好入味又諗,而且鳳爪既醬汁調得啱啱好,唔會好咸,又惹味!贊記蝦餃皇,餃皮還算薄,入面隻蝦好大隻,好有咬口,唔錯唔錯🤩🤩金珠鹹水角,都係即叫即炸,外脆內軟,一啲都唔油膩,但裏面嘅餡比較少,如果多番少少會好啲,但整體來講都好食嘅鴛鴦燒賣,一籠有兩款,燒賣同牛肉球,兩款蒸出黎都唔乾,而且都好juicy,可以一次過滿足兩個願望蜜汁叉燒腸,腸粉皮蒸得好通透,又唔會太厚,加上每條腸粉都有好多叉燒,餡料十足! 最後就叫左個甜品就係蜂巢黑糖糕

最後就叫左個甜品就係蜂巢黑糖糕,好重黑糖味,但又唔會甜過頭,而且愈食愈煙韌,未試過既朋友仔可以試下

總括而言,點心味道不錯,而且價格好親民,好適合中意食一盅兩件既朋友仔。
2020-06-04 92 瀏覽
自己最鍾意去有本土特色嘅溫馨小店發掘美食今次經過呢間舖頭就想食一個下午茶啦~平時同朋友就鍾意打卡但其實香港美食都值得打卡試~普洱茶幾好飲整體質素幾好,而且價格超級抵所有點心即叫即蒸!叉燒腸粉、金錢肚、鳳爪太大粒嘅燒賣同埋蝦餃!鮮蝦腐皮卷脆卜卜~鮮竹卷都好多料💕熱辣辣送上真係非常好味道!重點係份量都唔少而且味道好好味❤️員工服務態度都好而且好體貼~街坊小店的感覺真係好親切,好耐冇試過同朋友食點心今次嘅體驗非常好~平時除咗食日本嘢其實香港飲茶喺呢度都係一個好好嘅選擇,之後會再幫襯!都幾多人幫襯,可能因為真係好味道~
自己最鍾意去有本土特色嘅溫馨小店發掘美食
今次經過呢間舖頭就想食一個下午茶啦~

整體質素幾好,而且價格超級抵

員工服務態度都好而且好體貼~
都幾多人幫襯,可能因為真係好味道~
2020-06-01 247 瀏覽
上次拎咗隻錶去朗豪坊維修,今日出去攞反,順便係旺角搵嘢食。係旺角行下睇下有咩想食,行下行下見到有條街個名咁得意既,叫做深圳街,仲以為自己去咗深圳😂😂由香港出世至今咁多年,完全唔知旺角有條街叫深圳街😂😂😂😂見到咁得意咪行入去八吓條街,見到有間食點心,印象中都好似好耐無去過飲茶食點心,咁就摘日不如撞日,今日就去.食......「飲啖茶🍵食個包先」😉入到去D員工好有禮貌同好有溫暖的感覺,原來入面好多街坊食,所以店員同顧客都好親切感,連帶我係到食都同D街坊好好傾,好有家庭溫馨的感覺👨‍👩‍👦‍👦👨‍👨‍👦👩‍👩‍👧👩‍❤️‍👨店舖需小,但座位也算坐得舒適,店員顧客咁溫馨,招呼就不用講⋯⋯👍———————————————————講吓食咗D乜嘢點心先😉1-魚肉釀 尖椒——微辣尖椒帶爽口,新鮮魚🐟肉彈牙好味道⋯⋯👏2-豉汁蒸排骨——排骨食到好新鮮,鮮昧。味道適中😋👏3-叉燒腸粉——-師傅拉腸粉好靚,皮夠簿,粉又滑又帶點彈牙的感覺,叉燒不會靭,真正的皮薄餡靚😋😋4-蘿蔔糕——估唔到個蘿蔔糕又幾好味,唔會只係得粉多,有白蘿蔔絲香甜,又有臘味的味道⋯⋯😋😋5-三色餃——-有粉果、蝦餃、韮菜餃👍👍👏😋A-粉果

「飲啖茶🍵食個包先」
😉

———————————————————
講吓食咗D乜嘢點心先😉

2-豉汁蒸排骨——排骨食到好新鮮,鮮昧。味道適中😋👏

5-三色餃——-有粉果、蝦餃、韮菜餃👍👍👏😋

A-粉果——皮彈牙,入面有足料的韮菜,蝦米、肉碎及.........等等材料,味道😋
B-蝦🦐餃——-入咗面成隻🦐👍👍👍
C-韮菜餃——-滿滿韮菜,入面仲有🦐蝦,真抵食😋😋👏

6-酥炸奶皇包🥧—--👏👏👏皮脆流心,好誘人的流心奶皇,好味到非吃不可😋😋

7-鴛鴦燒賣——-兩款點心,一款係牛肉燒賣,一款係蟹籽鮮蝦燒賣。
A-牛肉燒賣—-牛肉甜,點上喼汁就更惹味⋯⋯
B-蟹籽鮮蝦燒賣——-粒粒蟹籽卜卜脆,食落有口感,大大隻🦐彈牙又爽口的燒賣👍👍😋😋

8-豉汁蒸鳳爪——-食點心又點可以無鳳爪😂😂好味惹味,飲茶不可缺少的點心😛😛😛😛😛
9-香茜牛肉球——大大粒牛肉,足料芫茜配搭,落埋喼汁配撘好味又滋味,底下配的鮮竹又是我愛吃的🤣🤣

9️⃣食到長長久久的點心之後,又點可能無十🔟全十🔟美的甜品🍮⋯⋯😛

10-薑汁千層糕——-甜品🍮我至愛,甜味適中👏😋

💗十全十美的下午茶
2020-05-31 104 瀏覽
今日去咗一間好多人嘅點心店,初時都喺度諗點解可以咁full😂😂 食落先知水準好好,而且價錢好抵食👍🏻 明火例湯 ($10)首先個湯超級大碗,係二人份量😮 冇味精,好似呀媽煲果啲,啲菜多到食唔哂😂唔係誇張,睇圖就知~蜜汁叉燒腸 ($21)叉燒份量都算多,但重點係個腸粉好滑!😋😋 應該係我食過最滑既腸粉😆 不過就唔薄,如果中意薄皮就唔岩食啦😂三色蒸餃 ($23)如果貪心想試幾款,呢籠就岩喇👍🏻蝦餃好似係佢地signature,所以係幾好食,韭菜餃就普普通通,粉果爆餡,有好多蘿蔔菜甫粒,正👍🏻奶皇流沙包 ($20)$20有3個,仲要勁大個🙈 流就流沙既,但就唔會好流質🤣 不過味道都好食😋 食完都有啲飽🤣珍珠糯米雞 ($25)呢個真係唔話得,一開塊葉,啲餡係突哂出黎,啖啖都食到餡,好多冬菇,諗唔到有咩可以挑剔,超推介呢個🌟 鴛鴦燒賣 ($23)呢種燒賣真係愈黎愈少見,牛肉燒賣好似牛肉球咁,好足料🌟 蝦餃燒賣都係好多蝦,呢款點心都係必點🥰鳳爪排骨飯 ($25)好大碗,2個人可以食到差唔多4碗,排骨份量都多,不過啲肉都幾韌,鳳爪得一隻唔夠分😂😂金珠咸水角 ($19)呢個係幾失望,大就好大個,但一咬

明火例湯 ($10)

蜜汁叉燒腸 ($21)

三色蒸餃 ($23)

奶皇流沙包 ($20)

珍珠糯米雞 ($25)

鴛鴦燒賣 ($23)

鳳爪排骨飯 ($25)

金珠咸水角 ($19)
呢個係幾失望,大就好大個,但一咬就係空氣,餡得好少,同珍珠雞係相反🤣 食返其他點心好啲~

四寶雞札 ($24)
好食😋 果舊「棉花」好入味好juicy🤣 芋頭都好大舊,好飽肚👍🏻
午餐
新贊記 走小店形式 平民路線 卻深受一眾街坊歡迎 全部點心/蒸飯小菜都係即叫即蒸 上枱嘅時候全部熱辣辣 吃過以後深深感受到小店比起一般大型連鎖食肆品質還要高點心類繁多 全日免加一 每位茶價$6砵仔飯套餐 全部係以蒸餸為主 蒸鯇魚/蒸龍躉/蒸魚雲/蒸肉餅……全部都是港式家常美食鮮蝦燒賣王$29大大粒燒賣 要分兩啖先可以食得曬 真材實料 有淡淡蝦膠蝦肉 口感又爽又鮮 還加了豬肉/香菇/蟹子 層次非常豐富北菇棉花雞$24魚肚墊底可以吸收雞件及香菇的精華 食落有爆汁效果 香菇又大又厚 味道夠香 雞件嫩滑非常 沒有雪藏味鵪鶉蛋燒賣$20這是一道非常懷舊的港式點心 而家好少地方可以食得到 竟然在這裏能夠吃到確實驚喜 可以用皮薄餡靚來形容 薄薄的外皮包著豬肉和鵪鶉蛋 既有豬肉的彈牙口感 亦有蛋黃的香味 蜜汁叉燒腸$21腸粉皮非常透薄 煙煙靭靭唔會食到成口粉 能夠清晰可見入面嘅叉燒餡料 餡料非常多 入口啖啖半肥瘦嘅叉燒 好香口奶黃流沙包$20奶黃包要趁熱食 熱辣辣好軟熟 奶黃達致流心效果 奶黃餡味道香甜 是我最愛的點心梅菜蒸鯇魚$42 鯇魚雖香 但加了梅菜才算為它賜予靈魂 用上整顆梅菜 有莖有葉 有腍

點心類繁多 全日免加一 每位茶價$6

鮮蝦燒賣王$29

北菇棉花雞$24

鵪鶉蛋燒賣$20

蜜汁叉燒腸$21

奶黃流沙包$20

梅菜蒸鯇魚$42 鯇魚雖香 但加了梅菜才算為它賜予靈魂 用上整顆梅菜 有莖有葉 有腍有爽 經過處理嘅梅菜沒有沙 鹹甜味剛好 確實可以多送兩碗飯 鯇魚肉非常新鮮 只有中間一條大骨 啖啖肉 喜歡食魚但又怕哽骨的人最適合不過

在這裏飲茶並沒有加一服務 費價錢平民又貼地 除咗有傳統嘅港式點心之外 仲有砵仔蒸飯套餐 由於小店建於街市範圍 所用嘅食材都是最時令最新鮮的 只要食材夠新鮮 即使簡單的 烹調方式 也能吃出啖啖滋味
2020-05-27 254 瀏覽
今天小編同大家去嘅呢間新開餐廳✨,個名叫「新贊記點心皇」。首先一定要稱讚嘅就係性價比好高,而且質素拍得住出面酒樓👀,而且仲有啲新嘗試口味,唔同係坊間食開酒樓點心架😲,等小編同大家講下🤲。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦我們叫咗平時喺茶樓都會叫嘅點心,例如有燒賣、奶皇包、金錢肚、粉果等等🥳。每款點心都好出色、好好味。燒賣比平時喺出面食到都大粒好多😮,足料。奶皇包嘅奶香味很重,而且裡面啲餡唔會太甜或者太腻🤭。粉果皮薄肉多,晶瑩剔透🤩,尤其小編好鍾意食,賣相吸引,忍唔住要再叫一籠🤤。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦另外,最推薦大家必食嘅就係黑椒金錢肚🙊 ,帶一點辣味,一點胡椒味 ,而且咬落煙韌,食起上嚟十分入味又香濃🌶。我們仲叫咗一份白灼油菜心,小編認為就有一啲普通,清清甜甜咁,但係如果鍾意食得清淡嘅朋友,都不妨一試😋。 ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦總括嚟講,比起舊式茶樓小編更鍾意嚟呢種新式點心茶記✋,因為環境舒服,而且簡簡單單食一餐飯,又唔洗坐太耐👏。同時間都可以感受到港式茶樓嘅點心,所以小編覺得大家都值得過嚟一試😝。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦另外,喺旺角深圳街地點方便🌎,餐廳環境、服務亦唔錯,
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
另外,喺旺角深圳街地點方便🌎,餐廳環境、服務亦唔錯,如果大家想嚟食飯嘅話,記得要book檯☎,因為餐廳人流多,咁樣就可以慳返好多時間⏰。當然最主要就係食物質素好啦,因為店員話畀小編知全部都係即叫即蒸🤩。
黑椒金錢肚
奶皇流沙包
潮州蒸粉果
1K
2020-05-25 70 瀏覽
朋友是旺角的街坊,他介紹了深圳街裡面一間每位街坊都愛戴的點心店「新贊記點心皇」給我,無論任何時間都有食客,而且無間斷都坐滿人,十分厲害。新贊記懷舊蒸點我十分喜歡,可惜只得我與朋友二人很想食盡所有點心,唯有挑選最經典及雙拼點心來吃,才可吃盡所有款式。「 鴛鴦燒賣」鮮蝦燒賣皇+乾蒸牛肉燒賣, 一籠點心有兩種口味。先贊一下鮮蝦燒賣皇,大大粒,燒賣頂放了一粒鮮蝦,口感彈牙,蝦味及豬肉味很平均,很有懷舊的味道。以乾蒸牛肉燒賣,彈牙有口感,牛肉味十足,真是一次過能滿足我愛吃點心的貪心慾望。「 香茜牛肉球」每粒牛肉球都成球狀, 圓碌碌又彈牙,咬口是彈牙,不是太實及軟身,質感滿分,兼且有牛肉味,很不錯。「蝦餃拼粉果」又是非常好的配搭,蝦餃一口一粒, 餡料豐富,真實材料。粉果就比較一般,因皮有點厚,但味道合格的。「韮黃鮮蝦腸粉」是他們的西關腸粉系列,腸粉皮是厚身的,但不會食到一口粉,反而口感很紮實,每位腸粉裡都包著一隻爽脆的蝦肉, 餡料十足,正!「香煎魚肉尖椒」果然是傳統煎炸點心,每條尖椒都 鋪滿魚肉, 尖椒略帶點辣,味道超惹味,值得下次再叫。整體上雖然「新贊記點心皇」比較街坊,沒有豪華裝修,但職員很有

整體上雖然「新贊記點心皇」比較街坊,沒有豪華裝修,但職員很有禮貌態度有善,食品選擇多。
價錢合理,加上所有食物都係即叫即蒸,保證新鮮,而且不一定來吃點心,還有砵仔飯都相當吸引,性價比十分高,值得常來幫襯。
哈哈,同朋友去完cafe後仲想食野,去左呢間新贊記點心皇。北菇滑雞飯($25)奶皇流沙包($20)鴛鴦燒賣($23)四寶雞札($24)黑椒金錢肚($23)茶茗($6;仲可以揀鮮菊花茶)整體質素幾好,價格超級無敵平,點心即叫即蒸,而且好足料,員工和藹親切,完全中正我腦海中真正街坊小店的形象!好值得以後再幫襯!必叫:鴛鴦燒賣,一籠有齊2款口味,鮮蝦蟹籽燒賣和牛肉燒賣,好味! 金錢肚和雞札都正,好味又足料必叫!
哈哈,同朋友去完cafe後仲想食野,去左呢間新贊記點心皇。

北菇滑雞飯($25)
奶皇流沙包($20)
鴛鴦燒賣($23)
四寶雞札($24)
黑椒金錢肚($23)
茶茗($6;仲可以揀鮮菊花茶)

必叫:
  • 鴛鴦燒賣
2020-05-23 68 瀏覽
今日星期六,請媽媽出街飲吓茶、食吓點心嚟到奶路臣街街市附近,食完順便買餸返屋企點心選擇好多,另外仲有啲蒸魚蒸飯可以叫食點心必點嘅緊係蝦餃、燒賣啦!裡面真係好大隻蝦啵!仲叫咗香茜牛肉球、奶黃流沙包,大大個,粒粒都有我拳頭咁大個喎,哈哈!四寶雞紥有魚肚、蒸雞、香菇,同好腍嘅芋頭。醬皇蒸鳳爪個醬調得好好味,媽咪好鍾意啊!蜜汁叉燒腸包咗好多叉燒,一啲都唔hea。人頭茶錢$6,唔收加一,都幾抵喎兩個人叫咗8款點心,都係$200埋單,食到好飽!
今日星期六,請媽媽出街飲吓茶、食吓點心
嚟到奶路臣街街市附近,食完順便買餸返屋企

點心選擇好多,另外仲有啲蒸魚蒸飯可以叫
食點心必點嘅緊係蝦餃、燒賣啦!裡面真係好大隻蝦啵!
鮮蝦燒賣皇

仲叫咗香茜牛肉球、奶黃流沙包,
大大個,粒粒都有我拳頭咁大個喎,哈哈!
奶黃流沙包

四寶雞紥有魚肚、蒸雞、香菇,同好腍嘅芋頭。
醬皇蒸鳳爪個醬調得好好味,媽咪好鍾意啊!
蜜汁叉燒腸包咗好多叉燒,一啲都唔hea。
醬皇蒸鳳爪
蜜汁叉燒腸

人頭茶錢$6,唔收加一,都幾抵喎
兩個人叫咗8款點心,都係$200埋單,食到好飽!
2020-05-23
鮮蝦燒賣皇
醬皇蒸鳳爪
蜜汁叉燒腸
一直掛念新贊記的黑糖糕,難得今天到旺角工作至收工,當然不會放過此機會,放工後直奔新贊記。果然,再次爆滿的店面在眼前,不過來的熟客都習慣了,自動移玉步,挪出空位。相約友人到此用餐,她最愛梅菜蒸鯇魚腩飯,貪其夠新鮮,今日水準依舊。因為飛奔過來,趕及6點前點孖寶吃。就點了鴛鴦燒賣,牛肉球,叉燒腸,金錢肚。這裏的點心都蒸得剛好,不會過火。心繫甜品,轉眼就吧點心們解決掉。到最後必點甜品就是蜂巢黑糖糕,一籠四件,不知怎麼做的,看上去真像蜂巢一個一個小窩。黑糖味吃下去帶點咖啡味,但不會苦。甜品最怕甜到漏,這裏的黑糖糕甜而不膩,吃完喝茶剛剛好。非常滿足,期待下次再來呢。

因為飛奔過來,趕及6點前點孖寶吃。
就點了鴛鴦燒賣,牛肉球,叉燒腸,金錢肚。

非常滿足,期待下次再來呢。

2019-06-27
5 分鐘 (堂食)
  • 梅菜蒸鯇魚
  • 蜂巢黑糖糕