2025-05-18
最近迷戀於點心系餐單🧙♂️,聽朋友介紹,呢晚為咗避開人潮,特意選擇夜晚去咗新贊記點心皇。冇唸過咁多人,可能係星期五的晚上,秩序有d 混亂,終於等到入座後,試了幾款點心,和大家分享下我的感受。贊記蝦餃皇($32)🥟蝦餃絕對係點心界嘅經典。呢度嘅蝦餃,個個圓滾滾胖嘟嘟🤤,外皮晶瑩剔透,好似一層薄紗包裹住鮮美嘅內餡。咬開一睇,大大隻嘅蝦仁彈牙飽滿,鮮甜多汁,口感層次豐富,每一口都係享受。鮮蝦燒賣皇($28)🥠燒賣個頭夠大,一口塞進嘴,肉香瞬間爆發🥩,豬肉和蝦肉搭配得那叫一個絕,而且完全沒有豬肉那股讓人皺眉的騷味。鮮蝦菜苗餃($25)🥬菜苗餃清新爽口,綠色嘅外皮就已經好吸睛。入面嘅菜苗新鮮清甜,搭配適量嘅粉皮,口感清爽,好適合食完重口味點心後解膩。是我的 “解膩小天使”👼!其他的正常發揮,呢度嘅點心整體質素整體唔錯,味道啱我心水,用料不過不失。但服務方面就真係差強人意。全程頻繁收碟,感覺好似喺催逼個客快啲交枱。香港地方細,餐廳想翻枱快可以理解,但呢種行為真係好掃興,搞到原本愉快嘅用餐心情都大打折扣。💔新贊記點心皇嘅點心值得一試,但如果可以改善下服務態度同方式,相信會更加受歡迎。希望下次去嘅時候
贊記蝦餃皇($32)🥟
鮮蝦燒賣皇($28)🥠
鮮蝦菜苗餃($25)🥬
新贊記點心皇嘅點心值得一試,但如果可以改善下服務態度同方式,相信會更加受歡迎。希望下次去嘅時候,能夠有更好嘅用餐體驗🥰~
贊記蝦餃皇